2009-07-16 17 瀏覽
尋晚7點幾同男朋友慶祝3年紀念就去小草屋食任食$98位每人先送一盅冇翅的翅同半隻燒乳鴿~先叫兩杯任飲的橙汁(係果汁先生)有40個小菜揀 花多眼亂我地食左 : (份量人頭計,2人會細細碟)1) 潮家蠔仔烙 : 好味,香口2) 椒鹽銀魚 : 都係好香口3) 鹵水拼盆 : 豬耳最好食!4) 雙料金錢鱔 : 有5-6件鱔,仲有3片豆腐係底5) XO翠瓜炒蝦 : 辣的, 都幾好味6) 京汁牛柳粒 : SO GOOD, 京都牛柳的粒粒版, 份量又多又唔UN, 洋蔥又多~7) 鮑汁雞腳 : OK, 但我放凍左硬硬地8) 海蜇拼薰蹄X2 : 唔錯, 叫完再叫9) 菠蘿咕嚕肉 : 正常,份量又夠 幾好味~唉~ 仲有31款未食呀! 無奈已經吃不下~無野覺得唔好, ...應該話除左碗翅無翅同埋冷氣大呢兩個問題外都冇問題~唔錯丫, 唔飲橙汁可飲啤酒~但下次去一定每 ROUND叫3碟已經好夠佢尼得快會放凍晒 >_<唔想D野凍晒要分散叫總共食左9小菜 1乳鴒 2碗翅 N杯橙汁 熱茶 花生加一埋單 $216= 每人$108WA, 去酒樓兩個人叫3個菜兩個白飯埋單都2XX走唔甩啦~,呢度試咁多樣,
尋晚7點幾同男朋友慶祝3年紀念
就去小草屋食任食
$98位
每人先送一盅冇翅的翅同半隻燒乳鴿~
先叫兩杯任飲的橙汁(係果汁先生)
有40個小菜揀 花多眼亂
我地食左 : (份量人頭計,2人會細細碟)

1) 潮家蠔仔烙 : 好味,香口

2) 椒鹽銀魚 : 都係好香口
3) 鹵水拼盆 : 豬耳最好食!
4) 雙料金錢鱔 : 有5-6件鱔,仲有3片豆腐係底
5) XO翠瓜炒蝦 : 辣的, 都幾好味

7) 鮑汁雞腳 : OK, 但我放凍左硬硬地
8) 海蜇拼薰蹄X2 : 唔錯, 叫完再叫
9) 菠蘿咕嚕肉 : 正常,份量又夠 幾好味~
唉~ 仲有31款未食呀! 無奈已經吃不下~
唔錯丫, 唔飲橙汁可飲啤酒~
但下次去一定每 ROUND叫3碟已經好夠
佢尼得快會放凍晒 >_<
唔想D野凍晒要分散叫
總共食左9小菜 1乳鴒 2碗翅 N杯橙汁 熱茶 花生
加一埋單 $216= 每人$108
WA, 去酒樓兩個人叫3個菜兩個白飯埋單都2XX走唔甩啦~,呢度試咁多樣, 抵呀!
2009-07-15
慶祝紀念
紀念日
  • 潮家蠔仔烙
  • 京汁牛柳粒
2009-07-16 18 瀏覽
早排聽朋友講黎呢度任飲任食都係103蚊,咁就特別黎呢度試下啦,見門口真係寫住98蚊,我就問清楚d職員加晒幾錢,咁見個價錢幾好就入去試下,入到去其實間野吾係太多人,不過有得坐卡位又有得睇電視,d服務態度都幾好,會成日問你需吾需要加橙汁丫,我地睇電視又吾會成日遮住我地,不過我覺得佢地都幾鐘意返工睇電視=.=,呢度每位會送半隻乳鴿,同一碗吾記咩翅咁我地就點左1)蠔餅:我覺得好多粉漿,但男友話幾多蠔幾好食,佢仲叫左2次2)鳳梨排骨:意想不到幾好食3)咕嚕肉:都係酸酸甜甜,不過有d 似鳳梨排骨陣味道4)乳鴒:係熱辣辣呢,估吾到任食都會送乳鴿,不過就細隻左d5)鹵水拼盤:原來係得紅腸豬耳豆腐魚片,我覺得一般6)椒鹽魷魚鬚:我覺得炸得吾係太似平時打冷個d,但當小食都幾好7)脆肉瓜炒蝦:我覺得好辣丫...不過鐘意食辣既人應該都吾錯8)鮑汁雞腳:無乜味道..不是太好食9)時菜:d菜好似吾靚,有d黑黑地10)翅:幾好飲wo,男友話見到有花膠=.=..都吾知係咪...11)橙汁:原來係果汁先生,但當然溝左少少水啦.其實呢度仲有啤酒任飲,呢度每一碟份量都吾少ga,所以計返落同出街食都有著數,因為有埋乳鴒送都番
2)鳳梨排骨:意想不到幾好食
3)咕嚕肉:都係酸酸甜甜,不過有d 似鳳梨排骨陣味道
4)乳鴒:係熱辣辣呢,估吾到任食都會送乳鴿,不過就細隻左d
5)鹵水拼盤:原來係得紅腸豬耳豆腐魚片,我覺得一般
8)鮑汁雞腳:無乜味道..不是太好食
9)時菜:d菜好似吾靚,有d黑黑地
11)橙汁:原來係果汁先生,但當然溝左少少水啦.

其實呢度仲有啤酒任飲,呢度每一碟份量都吾少ga,所以計返落同出街食都有著數,因為有埋乳鴒送都番本。不過呢度既環境好舒服,可以坐得耐d ,同屋企人食飯一流既地方。
乳鴒
鳳梨排骨
川椒脆肉瓜炒蝦
椒鹽魷魚
2008-08-24 17 瀏覽
今日我同我老公去食晏,被安排坐最入面,即係有projector睇電視果處.見到有得播奧運,又有位,緊係幫襯啦,點知換來極之失望.食物質素一般,但可舒舒服服睇男籃決賽,都幾好o既.食到一半,突然有個後生仔侍應,砰一聲拉o左個投影幕上去,跟手熄埋個電視,之前完全無"單"聲,之後亦完全無解釋,搞到周圍幾桌人都頓時呆o左,o 晒嘴.隔離桌剛埋完單,有o的人都睇緊男籃決賽(剛巧tvb轉o左做boxing>.<),見勢色唔對,都急急腳走人,最後果淡茶都未飲完.我諗個後生仔侍應為o左趕佢地走,快o的可以落場,所以先咁做.但係當時其實係有幾桌空了,冇人坐的.佢咁做不單妄顧o左其他在場食客的利益,亦令人對小草屋留下極壞的印象,如果要打發客人走,理由多的是(問o的o野o黎齊未,收杯碗碟收得密o的,話果區要做清潔......),同埋佢憎果桌客係一件事,但佢點解問都唔問聲就熄電視???佢有冇諗過其他食緊的客人會點諗???擺得部電視o係度,緊係想吸多o的客,好喇,見夠多客喇,就嫌o的客顧住睇電視,食o野食得慢/唔願走,就熄o左電視,趕佢地走,咁高超的推廣策略,真令人眼界大開!最衰係個後生仔冇戴任

見到有得播奧運,又有位,緊係幫襯啦,點知換來極之失望.

食物質素一般,但可舒舒服服睇男籃決賽,都幾好o既.

最衰係個後生仔冇戴任何名牌,冇得叫佢公司train o下佢,咁佢入得呢行,如果咁後生就學壞手勢,第時佢都幾難會做得好,可惜,可惜!!

更可惜係我要返屋企先知男籃幾比幾,同埋冇得睇最精采o既第四節囉!
2008-07-26
同事提議小草屋, 其中兩位即將離職, 所以由同事發板吧雖不喜歡飲茶, 但以前也覺小草屋ok, 今次就失望了1) 油菜好油!2) 燒賣唔香3) 蒸雞bowl仔飯好乾, 雞冇肉4) 蝦腸好油, 蝦好彈牙但冇味叉燒包好普通, 任何地方也比這好唯一ok是馬拉糕及菜肉云吞... 唉還有阿哥仔收野時成舊雞飛過來, 幸好縮得快
同事提議小草屋, 其中兩位即將離職, 所以由同事發板吧

雖不喜歡飲茶, 但以前也覺小草屋ok, 今次就失望了
1) 油菜好油!
2) 燒賣唔香
3) 蒸雞bowl仔飯好乾, 雞冇肉
4) 蝦腸好油, 蝦好彈牙但冇味

叉燒包好普通, 任何地方也比這好

唯一ok是馬拉糕及菜肉云吞... 唉

還有阿哥仔收野時成舊雞飛過來, 幸好縮得快
2008-07-06 8 瀏覽
香茜馬蹄滑牛腸 $20.8 ~ 很厚的粉漿蠔皇叉燒飽 $13.8 ~ 沒有太多肥豬肉,味精亦不重千層馬拉糕 $17.8 ~ 一籠兩件,好甜四寶滑雞扎 $20.8 ~ 中規中舉銀芽雞絲粉卷 $17.8 ~ 好耐未見過酒樓有此款點心,但雞卷好多肥肉咸魚肉餅煲仔飯 $30 ~ 飯多餸少白灼菜心 $23.8 ~ 淡淡的蒜香,好彩沒煮過久卥水鵝片豆腐 $30 ~ 不太咸的卥水,鵝片又不韌,豆腐又夠熱脆皮燒腩肉 $30 ~ 皮脆肉嫩,但賣肉很差
香茜馬蹄滑牛腸 $20.8 ~ 很厚的粉漿
蠔皇叉燒飽 $13.8 ~ 沒有太多肥豬肉,味精亦不重
千層馬拉糕 $17.8 ~ 一籠兩件,好甜
四寶滑雞扎 $20.8 ~ 中規中舉
咸魚肉餅煲仔飯 $30 ~ 飯多餸少
白灼菜心 $23.8 ~ 淡淡的蒜香,好彩沒煮過久
脆皮燒腩肉 $30 ~ 皮脆肉嫩,但賣肉很差
$75 (早餐)
因住在附近, 所以小草屋係我家經常去的地方。環境~~ 坐得都舒適, 不像其他茶樓迫迫夾的食物~~ 點心: 食左咁耐, 但算不錯, 推介沙律棧, 蛋撻(不常有), 菠菜餃, 石磨白腸粉, 真的滑 晚飯: 咕"撈"蝦球, 紅燒豆腐煲, 什麼肉排(唔記得名)... 好多都唔錯, 係個蠔餅麻麻的, 咸~服務: 當然唔錯啦~~成日加水, 換碟清潔: 唔錯o架~~我有潔癖都覺得唔錯~ 甚少有嘈嘈的東西係唔慣佢個高檯, 一有人大力行(尤其的細路跑), 拉椅時, 會有D 影響~~
因住在附近, 所以小草屋係我家經常去的地方。
環境~~ 坐得都舒適, 不像其他茶樓迫迫夾的

服務: 當然唔錯啦~~成日加水, 換碟

清潔: 唔錯o架~~我有潔癖都覺得唔錯~ 甚少有嘈嘈的東西

2008-03-11
一句講哂....好咸!! 毫餅d粉唔暈...一舊舊唔知想點. 又唔熟得哂...一啖食落去成口粉..甜酸骨...得d色...冇味...老水鴨...好鞋..牙都累....又係咸..!!d水杯唔乾淨...換左2只...唔好食..唔再去
一句講哂....好咸!!
甜酸骨...得d色...冇味...
老水鴨...好鞋..牙都累....又係咸..!!

d水杯唔乾淨...換左2只...
唔好食..唔再去
2008-01-10 4 瀏覽
今日陪媽咪黎飲茶,揀左小草屋,最主要係因為唔駛等位,唔似附近某X灣咁飲親茶都要等成個鐘,又要搭枱,D員工態度又差!!今日叫了流沙奶黃飽(不過裡面就唔係流沙,有D失望)叫了一個蘿蔔絲燒餅(點知送到黎時感覺好像似包多D)味道唔錯,個燒餅(其實係包)咬起黎幾軟!小籠包多汁,好味!!蟹子沙拉盞,幾有創意,味道又唔錯!!其實D侍應都OK,一路都有幫我地加水,畢竟去飲茶最大忌就係冇人幫你加水>"<環境寧靜,座位舒服,地方幾乾淨,會繼續幫襯^^

環境寧靜,座位舒服,地方幾乾淨,會繼續幫襯^^
2008-01-02 14 瀏覽
Jan 2, 08 (Wed) lunch跟七個同事來,人頗多,需等一會。Ordered 20碟點心,依然欣賞水昌飽、奶皇飽(有進步)、齋腸、叉燒腸、蝦類食物如燒賣(蝦好大隻又爽)南瓜酥都唔錯,不太『炸』及過甜但叉燒飽味道過濃p.s. 上菜快,但SERVICE差了
Jan 2, 08 (Wed) lunch

跟七個同事來,人頗多,需等一會。

南瓜酥都唔錯,不太『炸』及過甜
但叉燒飽味道過濃

p.s. 上菜快,但SERVICE差了
2007-10-21
2007年10月20日,小草屋。與另一半吃過兩次晚飯,中規中矩,今天來喝茶,沒有太大的期望,卻有驚喜。香茜馬蹄牛肉山水腸粉:很少吃牛肉腸,餡料新鮮,跟開心的是腸粉很滑呀,比上星期吃的映月樓出色!牛柏葉:很爽的柏葉,但我喜歡腍一點點,味道適中。叉燒包:餡料新鮮,是傳統的味道,不錯。包身可以在鬆D。菠菜伊麵紮:菠菜伊麵紮住冬菇、蟹柳和陳皮魚肉條,菠菜伊麵太鹹了,要混和蟹柳魚肉吃好一點。筆是春捲:長條春捲,很熱,也鬆脆,不過還是喜歡傳統的樣子。
2007年10月20日,小草屋。

牛柏葉:很爽的柏葉,但我喜歡腍一點點,味道適中。
叉燒包:餡料新鮮,是傳統的味道,不錯。包身可以在鬆D。
筆是春捲:長條春捲,很熱,也鬆脆,不過還是喜歡傳統的樣子。
(非會員)
首先,,一坐低叫野食,,叫左煎蚝烙,,雞(一隻),,沙茶牛河,,個waitress手寫果張單已經漏左一碟煎蚝烙!!電腦張單又錯!!單據如下: 潮式海鹽雞半只 沙茶牛河一碟------------------------------------------------之後叫佢改,,改後之電腦單如下: 潮式海鹽雞半只 潮式海鹽雞半只 沙茶牛河一碟 煎蚝烙一碟------------------------------------------------潮式海鹽雞一隻($88) 半隻($48),,都唔知話佢識做生意好丫??定係話入單果個人人頭豬腦好!!><"半隻+半隻=$96一隻=$88結果上菜時,,係上2碟半隻雞!!真係啞得好緊要!!嬲死人!!叫上菜個人換過碟原隻ge雞上黎ge時候,,落單果個waitress聽到,,仲大大聲聲咁話佢冇落錯單,,係入電腦果個人ge錯!!(其實佢自己根本落漏左碟煎蚝烙!!)我地話番俾佢聽佢其
沙茶牛河一碟
之後叫佢改,,改後之電腦單如下:
沙茶牛河一碟
煎蚝烙一碟
半隻+半隻=$96
一隻=$88
結果上菜時,,係上2碟半隻雞!!真係啞得好緊要!!
我地話番俾佢聽佢其實落漏左單,,佢仲要推卸責任咁話:[我明明問左係咪總數兩碟,,你地又話係!!]佢講到好似係我地ge錯咁,,之段我地話,,咁你由頭到尾都冇同過我地道歉wor!!係係咩態度牙?跟住個waitress就粒聲唔出,,一臉不悅地走開左!!
最後,,結賬了,,張單一如所料地計左2碟半隻雞!
即係$96!!又要再改過張單!!="=
to conclude,,食物質素一般,,牛河十分油膩,,
最重點ge係..員工服務態度差到冇得再差!!
失望!!!!!!!!!!!!

2007-06-03
6.1 (fri) lunch同同事黎飲茶, 今次試o既糖醋麵真係幾好!好特別!不過炒飯就真係唔係好得, 兩個炒飯都好乾, 又冇乜味! 上次都唔係咁架嘛仲有佢地落多左個炒飯, 咁我地人又多唔係個個都知落左d乜就照食, 所以冇得cancel囉一直都加小草屋分, 今次要扣分喇
6.1 (fri) lunch

同同事黎飲茶, 今次試o既糖醋麵真係幾好!好特別!

一直都加小草屋分, 今次要扣分喇
2007-02-25 0 瀏覽
經過晶苑不公平對待....結果去小草屋!果晚叫胡椒豬肚湯, 潮州滷水拼盤(有豆腐,鵝,豬肉....), 欖菜炒四季豆,瑤柱炒飯, 碧綠川椒雞, 瑤柱雜菜煲全部都好味!雖然全程侍應都好忙.....但無偷懶...仲好勤快....值得嘉許!!而且新年流流, 都茶介全免.....好!!
經過晶苑不公平對待....結果去小草屋!

而且新年流流, 都茶介全免.....好!!
當然唔係食佢所PROVIDED四千幾蚊一圍嘅團年飯啦,年廿九下晝黎同5個同事食…service好好,好主動叫左11碟,最鍾意佢個蘿蔔絲燒餅(好香蘿蔔味、好脆,必食)、日式墨魚餅、福建炒飯、蝦類餃(勁多蝦)、同埋每次都叫嘅白肉腸小草屋真係幾勇於創新,又有d日式/其他酒樓冇嘅食物…今餐真豐富

service好好,好主動

小草屋真係幾勇於創新,又有d日式/其他酒樓冇嘅食物…

今餐真豐富
2006-12-29 5 瀏覽
連續兩日都同幾個同事黎飲茶,因為同事鍾意小草屋囉!雖然我對飲茶興趣唔大,但佢d野食都真係唔錯。雖然好多人,但好快有位。齋腸、叉燒腸、蝦腸、叉燒包、豆苗餃、粉果、水晶餃、馬蹄糕、黃薑炒飯、腐皮卷…太多都記唔晒,總言之幾好味!唯一係流沙包唔係好得。食完飽死,除返每人都只係三十幾蚊,抵呀!不過,少食多滋味啦。寶林咁多野食,希望同事考慮下其他choices啦。
連續兩日都同幾個同事黎飲茶,因為同事鍾意小草屋囉!
雖然我對飲茶興趣唔大,但佢d野食都真係唔錯。
雖然好多人,但好快有位。

唯一係流沙包唔係好得。

食完飽死,除返每人都只係三十幾蚊,抵呀!