2017-03-05 2507 瀏覽
曾經,我愛得這間小越南愛得要死,一個星期吃過三次,和當時的女友吃得高興,很記得這裡的大頭蝦,美味非常。 近來你有睇開我文章,都知道我去完越南後,染上了愛上牛河的習慣,想起吃什麼餐廳,都會立刻想起,Pho。 有一天,跟人談起美孚美食,就想起這個從前的美孚最愛餐廳,小越南依舊,人面全非,這裡生意像還好,從前的女友,你好嗎? 今天太夜了,沒有吃什麼特別野,吃個pho便算,和朋友一人一個餐。 朋友點了的札肉粉,她說沒有什麼特別,扎肉切得很薄,湯太清,說真,我覺得和從前吃過的距離很大,在我印象中,小越南太好了。 然後,我當然吃生牛肉河,可能吃過太多的牛肉河粉都是非常精美,但這碗我實在不太欣賞。 飲一口湯,是味精有點多,我飲不得用牛肉牛骨煲出來的鮮味,只是行行交功課。 配菜沒有太多薄荷葉,洋蔥 蔥,辣椒等等,有大大舊的蘿蔔,配過湯,還是有牛河的味,只不過,太普通。 蘿蔔好硬,完全和牛油貌合神離,似離婚或分居的夫妻。 河粉就完全沒有什麼特色,不會掛湯,又不太融合成個牛河的形象。 牛肉就太細件,同埋過熟,而且牛肉也不是什麼美味的貨色。 說真,吃到這裡,已經很失望。 另外點了兩個點心,雞翼和越

蘿蔔好硬,完全和牛油貌合神離,似離婚或分居的夫妻。

牛肉就太細件,同埋過熟,而且牛肉也不是什麼美味的貨色。

說真,吃到這裡,已經很失望。

另外點了兩個點心,雞翼和越南春卷,我覺得香茅雞翼油份有點大,有一陣雪藏味,春卷還可以,但都沒有從前我吃那個甜美燒大蝦的那張精彩成績單。

其實,我在想應不應該要來吃多次大蝦,先再批判這間餐廳是不是已經死刑。

為什麼我會說她真像舊女友,那個回憶是多麼美好,再見是多餘吧,我只希望,你現在會好得多,起碼比小越南更好。

小越南

美孚美孚新邨吉利徑5G號地下37號舖
2017-02-28
2017-02-26 303 瀏覽
屋企近meifoo而且openrice上面又有人recommend呢間小越南叫左個咖喱牛腩飯 味道唔錯 辣度亦適中剛剛好唯一失望ge位置就係等得耐 而且鋪頭裡面無咩人幫手order價錢我覺得ok 所以應該會有nextime!
屋企近meifoo

而且openrice上面又有人recommend呢間小越南

叫左個咖喱牛腩飯 味道唔錯 辣度亦適中剛剛好

價錢我覺得ok 所以應該會有nextime!
20 分鐘 (堂食)
2016-11-15 874 瀏覽
去開美孚, search到呢間小越南,見openrice多介紹,又係u magazine 推介,特意品嚐一下。香茅豬扒飯,ok啦,豬扒好食,但未算突出。拼盤$88,雞翼,蒸粉包,春卷,蔗蝦,扎肉,各2件,整體都好味,特別係蒸粉包,但呢個價的確有點貴。坦白說,雖然好多人,要等位,但呢度既越南野未至於好突出,下次未必再嚟。

香茅豬扒飯,ok啦,豬扒好食,但未算突出。
2016-11-11 596 瀏覽
我們叫了一碗火車頭河粉,那河粉麻麻哋,太大條唔夠滑,裏面的牛腩也很硬,牛筋,牛柏葉及牛肉就ok. 另外叫了一碟香茅牛肉飯加小食套餐,問他們可否加飯,他們說可以,可是來到後那碟飯很少,好像普通飯的大小,連埋小食那碟飯要$74,但吃不飽,物非所值,不會再來。
2016-10-03 756 瀏覽
一向好少食越南菜,今次同朋友、老公同仔仔一齊去試呢間既晚餐,我地6點半去到唔需要等位。位置:餐廳地點唔算難搵,不過我揸車去,搵地方泊車就同餐廳地點有距離,泊好車都要行5-10分鐘。 環境:店面外觀好簡潔,內裡坐位都唔迫,不過燈光同佈置都可以再優化點,例如全白光燈可改用部分黃光,感覺會舒服點同warm點,牆壁有點冷清,可加一兩盞壁燈,感覺會格調會有所提升。 服務:員工都很貼心,見我有帶bb,就安排我地坐卡位,我未點食物先要求要溫水開糊仔俾bb亦很有善。用餐期間開始多人,我地分數次加菜都唔需要等好耐,食物溫度亦很好。 食物:1)越式拼盆- 我地叫既係2人分量,有香茅雞翼、蔗蝦、越式春卷、札肉、粉包 個人最喜歡春卷,香口,鬆脆。香茅雞翼都好味,蔗蝦有點咸。 2)蒜蓉包- 好香,一上菜已經香味撲鼻,入口都ok,係既脆且軟,不過食1件已經好夠,多食會覺得咸。 3)牛油雞翼- 呢個話得係招牌菜就當然要試下啦。果然抵讚,好味!蒜蓉夠入味,牛油香都好出,送啤酒一流 4)黑椒鐵板蠔仔- 呢個配蛋炒既蠔仔送飯一流,蠔仔份量都適中,不過就係黑椒多左,而且集中埋一堆,要自己減走少少黑椒先ok 5)越式金不

個人最喜歡春卷,香口,鬆脆。香茅雞翼都好味,蔗蝦有點咸。

5)越式金不換炒蜆- 金不換的味道好突出,喜歡呢種味道的話就應該會好喜歡呢個菜式,蜆的大小同份量都適中,入口無沙,感覺不錯。

6)軟殼蟹米卷- 當晚說惟獨呢個菜式有點無奈,因為軟殼蟹的份量就只有一口,而且在米卷的末端,朋友食第一件沒留心,就以為送錯了素菜卷,到食第二條時用心留意才感覺到在最後一口裡有軟殼蟹。其實就這一口而言,味道很好的,可是,每條就這一口,就差點了。

呢張係刻意從尾端先咬一口,看看有多少軟殻蟹,大約是一啖的份量

飲品點了青檸梳打和咸檸七,正常味道。

總評:整體而言是可以的,食物是有點濃味(可能係我食慣清淡),作為越式菜,亦能顯出其風味,如店內環境再優化多點,相信會更能令食客加分!其實還有其他材式都有興趣想試,但吃飽了,要留待下次

2016-10-01 1386 瀏覽
今天約了我的好閨蜜和嫲嫲去試這間位於美孚隱蔽角落的小店~店舖外裝修得很簡潔。係店外等位期間見到餸藥選擇都頗多的而且價錢都幾親民!🙈最後我們仨就選擇左以下幾個菜式👇🏼👇🏼-越式菠蘿蝦膏海鮮炒飯-小越南焦糖薑雞翼-小越南香炸大頭蝦-越式魚露香茅炒蝦-牛油蒜蓉焗帶子-三杯越南特色飲品第一道:越式菠蘿蝦膏海鮮炒飯-這是特別點俾嫲嫲享用的⋯老人家始終都要有米落肚👀店家都俾足料落去炒喎!而且菠蘿不是用罐頭菠蘿喔!因此,炒飯入口有少少酸酸甜甜,配埋時令海鮮,感覺都幾開胃!👍🏼第二道:小越南蕉糖雞翼-我們沒有點佢呢度個「招牌雞翼」反而揀左佢,原因係貪佢個名幾特別!果然,佢冇令我地失望。雞翼入口有點似薑醋,即使食三隻都唔會好膩。我覺得都幾特別😍第三道:小越南香炸大頭蝦-睇到餐牌覺得賣相吸引而點的!切開蝦頭位勁多蝦膏喔!蝦肉蘸少少蝦膏入口彈牙而蝦膏又鮮甜⋯正呀!😎第四道:越式魚露香茅炒蝦-這個簡直是「一級棒喔👍🏼」隻隻蝦都大少適中,炒嘅火喉又鑊氣!所以蝦肉入口爽脆,當中仲夾雜惹味嘅香茅、魚露嘅香氣,真的令人食指大動😋第五道:牛油蒜蓉焗帶子-可能剛才食了魚露炒蝦,所以感覺帶子好像有點遜色😶不過,值得一提嘅係
今天約了我的好閨蜜和嫲嫲去試這間位於美孚隱蔽角落的小店~
最後我們仨就選擇左以下幾個菜式👇🏼👇🏼

第四道:
越式魚露香茅炒蝦

第五道:
牛油蒜蓉焗帶子
牛油蒜蓉焗帶子-可能剛才食了魚露炒蝦,所以感覺帶子好像有點遜色😶不過,值得一提嘅係,佢呢度啲帶子粒粒都好飽滿、爽口,如果可以多點蒜蓉炒點牛油可能味道更佳😊

食越南野。。。少不了飲越式飲品吧!😆😆
2016-09-18
5 分鐘 (堂食)
小越南焦糖雞翼
越式魚露香茅炒蝦
牛油蒜蓉焗帶子
  • 小越南焦糖薑粒雞翼
  • 青檸梳打
2016-09-25 718 瀏覽
別以為美孚沒好東西吃, 秘製牛油蒜蓉雞翼($61)超好吃!雖然$10一隻很貴… 但保證好好吃,而且人人來到都必吃! 蒜蓉超多,好香口! 炸雞翼脆卜卜,牛油香得離遠也聞到呢~三寶湯河(札肉、雞翼、豬扒河粉) $55雖然這個同樣有雞翼(2隻),但味道差很遠。札肉和豬扒味道都不錯。炸春卷湯河($50) 春卷香脆,皮薄,餡以素菜為主,爽口。可惜只有2條春卷,份量有點不夠啊。$166/2人份量的晚餐,不算貴啦!
牛油蒜蓉雞翼
$166/2人份量的晚餐,不算貴啦!
牛油蒜蓉雞翼
2016-09-23 277 瀏覽
小越南秘製牛油蒜蓉雞翼($61)好吃﹗雖然很貴,但味道令人回味。以牛油炸成的雞翼香味十足。蒜蓉鋪滿雞翼,吃到碟底仍然有滿滿的蒜蓉,最後我當然把蒜蓉清光啦﹗三寶湯河(包括札肉、雞翼、豬扒) $55,味道不錯,札肉彈口,特別好吃。可是,粉量較少,男士吃不飽呢﹗炸春卷湯河($50) 春卷脆卜卜,皮薄,炸至鬆化,餡料爽口。粉量同樣太少,這一點需要改良啊﹗整體來說,價錢中等,味道不錯,值得再來。

整體來說,價錢中等,味道不錯,值得再來。
2016-09-16 378 瀏覽
蒜蓉包($28) 得4片薄片 我好服你整得出又收我咁既價錢。而且4片可以不同樣, 有兩片空了了,有啲啲牛油就攞出嚟上枱。拼盤($87) 薄片札肉, 小春卷, 攞唔起既庶蝦, 同蒸粉包各2件。當中蒸粉包粉皮“梗”既, 春卷可以炸到半梗半脆, 庶蝦 條庶細條到一攞上手會攣既, 札肉有怪味仲又薄。我真係食到反眼。😩😩😩仲有個蝦柚子沙律 ($79)。 成碟都係泰式木瓜。講明柚子沙律,總之睇相就知, 成碟都無一注柚子。 咁慳呀…蒜片, 花生碎都得少少。比佢搞到碟沙律無里文味。蝦係白烚開邊, 所以可以想像碟沙律邊有味。雖然平均每人食左只係$65。但最掃興就係食到呢啲“隱世小店”! 伏了,我回家路上就即刻寫低, 希望早啲比大家參考。
蒜蓉包($28) 得4片薄片

2016-09-16
10 分鐘 (堂食)
2016-07-10 981 瀏覽
睇完食評去試吃了1) 3寶飯 $552) 黑糯米椰汁 加$113) 細冬陰功湯 加$17飯好硬,豬扒得3小塊,雞亦扎肉味道ok椰汁還好湯就過辣,味道一般(之前就見其他人話好飲,覺得言過其實)不會再幫襯,side 了時間專程來吃此鋪地點難搵,搵了20分鐘才搵到
睇完食評去試

吃了
1) 3寶飯 $55
2) 黑糯米椰汁 加$11
3) 細冬陰功湯 加$17

飯好硬,豬扒得3小塊,雞亦扎肉味道ok

椰汁還好

湯就過辣,味道一般(之前就見其他人話好飲,覺得言過其實)

不會再幫襯,side 了時間專程來吃

此鋪地點難搵,搵了20分鐘才搵到

2016-07-10
2016-07-10 841 瀏覽
大家食友,帶bb千其唔好入呢間小越南。服務員態度冷落,唔歡迎bb。就連bb車的位置都話阻路。好似美孚得區一餐餐廳一樣。以後咪幫襯呢間野。黑口黑面,欠你好多錢咩,粉腸
2016-06-27 1902 瀏覽
唔講真係唔知有間咁好味嘅越南餐館,是晚來探朋友來到美孚,順道一齊食個飯,一班人連同bb一齊黎到小越南,店員十分好人安排左旁邊沙發坐,雖然得四個人但拍埋左六個位比我地,佢話佢都明有bb需要好多位擺野,真係又細心又有禮貌,十個讚 點菜又朋友拍板,大家都好客氣叫左好多野,一個二人套餐再散點了好幾樣小菜,大家share試下 冬蔭功湯河,越南餐廳的冬蔭功得唔得?絕對得!一上枱香味已經湧埋黎,湯清不油膩,酸辣度適中,濃濃的海鮮味同香葉味,好味到無野好講。河粉彈牙掛湯,配料很多,有大蝦,蜆肉,魷魚,雜菌等十分豐富,滿滿一碗大滿足,一枱人都讚不絕口 生牛肉湯河,黎越南餐廳點可以唔叫招牌名物,呢碗同樣無令人失望。牛肉下得很多,而且用上靚牛肉,牛味濃又有嚼勁,非一般用凍肉舖肥牛沖當的劣貨。湯清晰不混濁,喝得出用了不少心機去熬湯底呢,濃烈的牛骨,蘿蔔味等,仲有冰糖同香葉味,咸甜鮮通通都嚐到,味道好平衡,非常正! 二人餐的小食要了越南札,肉質鮮甜爽口彈牙,啖啖食好正,大家都搶住食呢。二人餐還有炒菜一碟,選了馬拉盞炒芥蘭,炒得火候十足好有鑊氣,味道濃烈好惹味,而且不過油,抵讚!點了餐廳的招牌小食牛油雞翼

點了餐廳的招牌小食牛油雞翼,一客有五隻大大隻,雞翼皮香肉滑超正,個皮唔單止有牛油香仲好勁蒜香,脆口又香濃,唔客氣食多隻啦~
辣椒膏炒青口,呢樣又係味道十分濃,青口肥美鮮甜,芡汁咸咸地辣勁十足,仲有不少九層塔,叫碗白飯撈飯一流。
想吃咖哩又追加了一個咖哩牛腩煲,本想加法包點咖哩醬,但中國人嘛,都係點白飯
咖哩味香滑重椰奶味,入口好creamy,牛腩炆得軟腍入味,用上靚肮腩,肥瘦適中牛味濃郁,除左牛腩仲有牛筋蘿蔔等,一碗份量好多,牛腩幾乎多過咖哩汁,好抵食!
呢款係友人至愛嘅鮮露煎大蝦,嘩,仲長過手掌!勁大隻蝦呀!!蝦味鮮甜仲好多蝦糕,正到爆。店員特別提供刀叉食㗎,有霸氣!
叫了兩杯特飲,一杯三色冰,一杯黑糯米椰汁冰,甜度適中椰奶香濃,用的是碎冰,更易攪混食到底的餡,糯米好軟綿好正呀。
另一樣要左熱奶茶,有驚喜!原來越南奶茶咁正嘅
茶香奶滑又夠哂熱,拍得住港式奶茶喎。
成餐飯樣樣都好好味無稀場,食左咁多都唔使五舊,全一免加一抵呀
2016-06-15
今日去咗試“小越南”。離開咗加拿大之後,好耐無食過越南粉,成日都好恨食。不過今日食嘅唔係牛肉粉,只係香茅豬扒湯粉,另外加咗越南春卷。仲有點咗餐廳好出名嘅牛油雞翼。豬排湯粉好香甜。河粉粗幼適中,同以前食過嘅越南河粉差不多。豬排其實無乜香茅味,但係味道算唔錯嘅。越南春卷個外皮好脆卜卜,而且裡面嘅餡熱辣辣,材料都同喺加拿大食過嘅味道一樣。有肉絲,粉絲,等等。因為好味,我食得太快,無特別留意裡面有啲咩。最後到雞翼啦! 未食已經聞到好香啦! 熱辣辣,外面超級脆卜卜。炸漿一啲都唔厚,一咬落去超級重嘅牛油味,全部入晒去雞翼裡面。唯一我覺得麻麻哋嘅位就係個碟底好多牛油盛喺度,會覺得油淋淋,但係食果陣唔會有咁嘅問題,只係去到第就會怕底果啲索晒啲牛油。其實我覺得真係好好味,只不過價錢如果可以平返啲就好啦。

其實我覺得真係好好味,只不過價錢如果可以平返啲就好啦。
香茅豬扒湯河
春卷
牛油雞翼
2016-05-25
春卷
牛油雞翼
  • 秘製牛油雞翼
2016-05-25 710 瀏覽
今日又黎到我至愛既越南菜之一食LUNCH啦, 仲帶埋呀媽添. 有感遲D都會少係呢頭出沒, 有點依依不捨. 我今日叫左, 想食好耐既咖喱牛腩飯 (因為之前驚喉嚨痛), 呢個咖喱拍得住翠華, 咖喱香得黎唔太辣, 夠惹味, 個醬汁濃度又剛剛好, 用黎撈飯一流! 另外佢D牛筋腩又夠腍, 炆到好夠味, 正呀!!!阿媽就叫左我平時最鐘意食既香茅豬肉湯檬, 豬肉香茅味足, 肉質夠鬆, 不過可惜今日有少許燶, 而佢個湯真係飲極都唔厭, 個湯用左魚露, 金不換去餚製, 我每次都飲哂咁劑另外叫左兩款小食, 香茅雞翼, 呢個味道乎合預期, 始終唔及佢既牛油雞翼做得咁出色媽媽每次都要叫呢個蒸粉皮, 皮唔太厚, 香米味, 裡面既餡料包括蘿蔔,雲耳, 菇, 肉碎調味恰到好處, 加埋勁多酸醋一齊食, 正呀~

2016-05-23
2016-03-02 1060 瀏覽
4:20要等半小時才可取餅,行2步去食碗粉+咖啡。叫左個下午茶套餐+滴漏咖啡.下午茶餐都好似幾多野,春卷一件,越式米網紙己經放涼,所以吾脆口,仲潮了走氣,所以痴牙,加上索左D油,更加難咬開,要用D力,有D尷尬才咬得開件春卷,個餡有D微溫,但食吾到係D乜,也無乜味,所以只係知係度咬米網紙皮! 粉包一件,粉包包皮算薄,也夠滑,餡料有菇有肉,鮮味夠,吾油,加埋上面的炸蒜,香口惹味,口感層次豐富。香芧雞亦一件,雖然放涼,但炸得透,外皮脆卜卜,內裡肉汁豐富肉質嫩口,真係外脆內軟,惹味可口吾肥膩。仲有碗細細嘅香芧豬扒朦,朦粉一般彈口乾爽,香芧豬扒薄薄一塊,肉質鬆軟吾嚡口,整體酸酸地夠醒胃,加埋生菜絲丶炸蒜,口感層次豐富,有口咬,舌頭和胃也大大滿足。另外叫個越南滴漏咖啡,咖啡味夠香夠滑濃郁,杯底練奶中和了本來強勁的咖啡,變得啱啱好,女仔飲微甜,又保留原有咖啡香。

下午茶 menu
下午茶套餐+滴漏咖啡
春卷+粉包+雞亦(各一件)
香芧豬扒朦(小)
滴漏咖啡
滴漏咖啡