餐廳: 小雨天 (士丹利街)
資訊:

2010-02-18 77 瀏覽
趁著新年,和同事出外用吃飯。看見這裡餐牌的食物不錯又不太貴,決定一試。12:30來到,差不多坐滿人,剛好有一個六人卡位執了枱,所以不用等位。我要的是紅薯粉(不辣)加龍蝦丸($22+$5):職員給錯了小辣,但算罷,照吃。小辣也頗辣,吃到唇舌皆有點麻。紅薯粉像瀨粉,爽滑。配料豐富,有酸菜、花生、肉碎,不俗。龍蝦丸三粒,味道不錯。另外三位同事要小鍋米線,分別加雞翼/金菇/大腸:同樣配料豐富,有酸菜、韮菜、芽菜、肉碎。她們說味道不錯。食物不錯,價錢不算貴,惟中午時間人多,故吃完便要匆匆離開。但環境和衛生OK。

2010-02-18
2010-02-17 80 瀏覽
今日虎年第一日開工, 通常都帶唔到飯盒, 於是同同事出去食lunch la~~同事介紹食小雨天, 1 點左右去到唔駛等位, 勁正同事叫左薯粉跟金菇 ($27)我叫左 骨湯肉碎蠔仔湯飯 ($32)叫左的嘢好快就黎, 夠熱又大大碗~~食湯飯, 最緊要個湯夠正, 無味精, 如果唔係實口喝到暈啦~不過小雨天的骨湯我飲落又好得喎, 食哂食個湯飯都唔口喝, 唔駛特別叫嘢飲~~~正呀~~~d 蠔仔都夠肥美, 唔會太細隻~~有d 菜, 唔會食到滯住滯住~~通常新年食得太多肥膩嘢太滯, 食個湯飯清腸胃就岩~~~~第一次黎, 食完覺得好好味~~下次再去食過~~~~
今日虎年第一日開工,

通常都帶唔到飯盒, 於是同同事出去食lunch la~~
同事介紹食小雨天, 1 點左右去到唔駛等位, 勁正

同事叫左薯粉跟金菇 ($27)
我叫左 骨湯肉碎蠔仔湯飯 ($32)

第一次黎, 食完覺得好好味~~下次再去食過~~~~
2010-02-17
  • 骨湯肉碎蠔仔湯飯
2010-01-27 75 瀏覽
之前果幾日去完中環南記食野之後,見到原來中環都開埋小雨天啵,決定是日來試一次個menu同葵芳店的都幾大出入,呢一間的食物款式會比較多一點,坐位都感覺上好一些Order了一個骨湯云吞和一個蒜泥白肉,portion比葵芳店的小30%,味道都有點兒出入,不過還是很喜歡小雨天的骨湯湯底,至少夠清甜吧!云吞的皮比較厚,但是夠滑身,配以津白,跟骨湯底是絕配 = ]蒜泥白肉都不錯,我只是喜歡其辣汁,如果下次多一點點就好了~~(因為不夠辣汁,最後要出動到豉油,好古怪)
之前果幾日去完中環南記食野之後,
見到原來中環都開埋小雨天啵,
決定是日來試一次

個menu同葵芳店的都幾大出入,
呢一間的食物款式會比較多一點,
坐位都感覺上好一些

Order了一個骨湯云吞和一個蒜泥白肉,
portion比葵芳店的小30%,
味道都有點兒出入,
不過還是很喜歡小雨天的骨湯湯底,
至少夠清甜吧!

云吞的皮比較厚,但是夠滑身,
配以津白,跟骨湯底是絕配 = ]

蒜泥白肉都不錯,
我只是喜歡其辣汁,
如果下次多一點點就好了~~
(因為不夠辣汁,最後要出動到豉油,好古怪)
2010-01-17 41 瀏覽
一月十四日(星期四)同老公仔去小雨天吃lunch一來方便又快,二來抵吃老公仔是次點了咖哩雞扒飯飲凍華田咖哩雞扒飯份量多!飯都有差不多三碗了!看見對面的男士也吃不完呢咖哩味道香濃,雞都很滑,份量可以我就要了酸辣紅薯粉雲吞要小辣,雲吞可以!紅薯粉有口感百香果綠茶亦不錯!
一月十四日(星期四)

同老公仔去小雨天吃lunch
一來方便又快,二來抵吃

老公仔是次點了咖哩雞扒飯飲凍華田
咖哩味道香濃,雞都很滑,份量可以
我就要了酸辣紅薯粉雲吞要小辣,雲吞可以!
紅薯粉有口感
百香果綠茶亦不錯!
2010-01-14
2009-12-12 49 瀏覽
一早, 去銀行辦好公司事, 返公司之前, 當然去食個靚早餐先啦. 上次係葵芳食過小雨天既午飯. 聽聞中環小雨天是葵芳小雨天的分店. 行入士丹利街排檔, 今次不坐街邊, 坐鋪頭.格局同葵芳小雨天雷同. 不過地方夠大, 檯沒有葵芳店擺得咁密. 坐得比較舒服. 早上, 看見他們也有茄麵. 呢個麵個名勁囉. 茄腸腿餐肉蛋公仔麵. 出奇蛋都只係滿足到三個願望姐, 沒想到, 一碗麵, 來一個五拚, 早餐既五大元素, 蕃茄, 香腸, 火腿, 餐肉, 雞蛋, 幫有的盡有.麵, 是爽口的, 湯底, 加了少許辣油. 辣辣地夠醒神. 一個人, 而且過了10點, 若不是要回公司報到, 呢個鐘數, 唔多人, 坐多一陣麵不錯.....不過, 越坐越guilty, 奶茶打包走....回去上班為妙.

早餐
2009-12-09 69 瀏覽
唉..提提大家, 如果下次外賣果陣叫佢唔好用特大膠袋黎pack囉我地2個人拎7個人份..結果係手指麻痺最緊要既係唔會check到佢入面係d乜當我地拎完番公司打開佢見到d野唔同左...試問又點會再有心機落去換丫可恨既係我叫的雲吞原來變左菜餃..仲食得出係用好多粉去黏住佢..下次都係叫番魚皮餃好喇 v_v
唉..
提提大家, 如果下次外賣果陣叫佢唔好用特大膠袋黎pack囉
我地2個人拎7個人份..結果係手指麻痺
最緊要既係唔會check到佢入面係d乜
當我地拎完番公司打開佢見到d野唔同左...
試問又點會再有心機落去換丫
下次都係叫番魚皮餃好喇 v_v
2009-11-22 34 瀏覽
十一月十六日(星期一)是日工作量比較多,還是吃點近的食店,早點做完早點閃人吧!這個星期都天陰陰的就吃小雨天吧我點了菜肉雲吞紅薯粉唔辣,加了百香果綠茶雲吞皮比較厚,紅薯粉彈牙,清湯也不錯老公點了魚皮餃米線,魚皮餃也有口感的!平時我們都喜歡吃小雨天的,一來近,二來食物和價錢是正比!
十一月十六日(星期一)

是日工作量比較多,還是吃點近的食店,早點做完早點閃人吧!
這個星期都天陰陰的
就吃小雨天吧

我點了菜肉雲吞紅薯粉唔辣,加了百香果綠茶
雲吞皮比較厚,紅薯粉彈牙,清湯也不錯
老公點了魚皮餃米線,魚皮餃也有口感的!

平時我們都喜歡吃小雨天的,一來近,二來食物和價錢是正比!
2009-11-16
2009-10-19 32 瀏覽
十月十九日(星期一)又是星期一!今日特別的累,可能是有點病,所以不行得遠吧!我提議到小雨天!早點去也要到一樓,生意很好!我依舊要了小辣的酸辣紅薯粉+雲吞加了凍檸茶小甜老公仔要了豬軟骨湯飯+凍檸茶小辣的酸辣紅薯粉+雲吞,有三隻雲吞,皮多過涵呢!不過算不錯!小辣的酸辣紅薯粉,小辣都已經頗辣了!有點辣才好吃的!薯煤有口感!豬軟骨湯飯,湯底清!當湯飲也好!老公說豬軟骨非常好吃呢!男人也都夠飽,因為份量足!
十月十九日(星期一)

又是星期一!今日特別的累,可能是有點病,所以不行得遠吧!
我提議到小雨天!
早點去也要到一樓,生意很好!
我依舊要了小辣的酸辣紅薯粉+雲吞
加了凍檸茶小甜
老公仔要了豬軟骨湯飯+凍檸茶
2009-10-19
2K
15-10-2009上次路過人龍太長, 結果去了大排檔食牛腩 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2036198), 呢日早 5 分鐘嚟到, 估唔到好快就「攝」到位. 叫了「小辣」 酸辣紅薯粉走酸菜 ($20) 配豬大腸及腩肉 (配料每款 $5), 加杯凍檸水 ($5) 以被不時之需.酸辣湯底配料有芫茜, 唔嚡口但勁鹹的炸醬/肉碎, 及炒過的碎濕濕花生, 飲落唔酸,「小辣」係完全唔辣 (連「小學生」都話唔辣, 可想而知有幾唔辣!), 若你級數係「大學」或以上, 叫大辣好了; 紅薯粉呈淺灰色, 形狀質感都似足瀨粉, 無預期中的煙韌, 咬落甚至有點似煮得 al dente 的 spaghetti (!!), 幾 R 頭; 腩肉較厚切, 肥多過瘦, 食落只有 (「肥」) 爽如豬耳, 及 (「瘦」) 硬如柴皮兩種口感, 但無味道的, 麻麻哋; 豬大腸切成一條條, 較軟腍, 但十分入味, 少少「臊」又帶鹵水香甜味, 好食.凍檸水 size 比 700cc 珍珠奶茶更大 , 夠凍夠清澈甜度又剛好, 滿意
15-10-2009

凍檸水 size 比 700cc 珍珠奶茶更大
, 夠凍夠清澈甜度又剛好, 滿意.

店內衛生不錯, 阿姐們亦有求必應, 不過 lunch hour 真係打仗一樣, 都係俾點「公德心」較好, 食完快閃好了.

$35 埋單, 一試無妨.
最好食係豬大腸
2009-10-15
最好食係豬大腸
2009-08-08 8 瀏覽
dining with mum and dad that day..it's a rainy day..had no idea about dining...because of the rain=[Then mum suggested to go to 小雨天..六時多到達那兒,下午茶優惠竟然到7旳才完結,送冷熱飲~~~~*我叫了小橋米線($20), 沒啥特別~~雖然我沒加任何配料($5),但份量是足夠的,肉碎有點偏咸~爸叫了冬茹牛腩鍋飯($35)他的評價不錯, 說入味~媽叫了魚餃米線($26)一般普通的味道~在中環, 上菜快,算是不錯又便空的一餐~
it's a rainy day..

六時多到達那兒,
下午茶優惠竟然到7旳才完結,
送冷熱飲~~~~*

我叫了小橋米線($20),
沒啥特別~~雖然我沒加任何配料($5),但份量是足夠的,
肉碎有點偏咸~

爸叫了冬茹牛腩鍋飯($35)
他的評價不錯, 說入味~

媽叫了魚餃米線($26)
一般普通的味道~

在中環, 上菜快,算是不錯又便空的一餐~
2009-08-05
2009-07-25 18 瀏覽
七月廿四日(星期五)終於到了星期五,距離Peak season完結剩下三個星期,距離英法之旅剩下七個星期!今日老公比較忙,我又有點不舒適,所以行到就近的地方吃個lunch算吧!我就提議到我近期喜歡吃的小雨天!我就要了酸辣薯粉要了大腸和雲吞,加百香果綠茶老公要了咖哩炸雞柳飯,要了凍華田飲品不錯,唯冷氣不夠呢!吃得老公滿身汗大腸和雲吞酸辣薯粉,大腸好吃,雲吞一般,用料小!酸辣薯粉就好吃!不過份量小咖哩炸雞柳飯,好吃!咖哩香!份量也不少呢!
七月廿四日(星期五)

我就提議到我近期喜歡吃的小雨天!

我就要了酸辣薯粉要了大腸和雲吞,加百香果綠茶
老公要了咖哩炸雞柳飯,要了凍華田

飲品不錯,唯冷氣不夠呢!
吃得老公滿身汗

咖哩炸雞柳飯,好吃!咖哩香!份量也不少呢!
2009-07-24
2009-07-02 16 瀏覽
上週在公仔箱看見麗梅姐推介,看她非常跨獎這裡的湯飯,便趁假期跟蝦子餅由大圍過來一試。昨天中午來到,熱得要命,由於不太熟悉中環道路,所以走了一圈才找到目的地;店裡冷氣不太足夠,希望店主可以改善一下。跟著點了豬軟骨湯飯和蠔仔肉碎湯飯,這裡標榜用很多很多很多很多很多豬骨煲出奶白色湯,有很鮮甜味道;但昨天嘗試了,只是一般,沒有太大驚喜;豬軟骨沒有日式做法的滑和"林",是"鞋拾拾",而蠔仔不太多....價錢可以接受,每款30元(不包飲品)
價錢可以接受,每款30元(不包飲品)
2009-07-01
2009-06-23 20 瀏覽
六月廿三日(星期二)同老公,Karmen同na姐去食小雨天,今日比較悶熱,所以行了一陣都出汗!地下當時已經沒有位了,上了一樓,有冷氣,都頗舒服我想點薯粉,不過夏天都是避免吃辣吧!我就試了椰菜豬肉餃上海麵配百香果綠茶老公要了咖哩牛腩飯加凍朱古力,她們就叫了牛腩米線和豬軟骨米線上海麵很多,很大碗,不過今日比較好胃口,吃完!而且有六隻餃子!有椰菜和酸菜,十分豐富呢!而百香果綠茶就沒有攪混,所以飲到底就很甜呢!老公的咖哩牛腩飯很大碗!十分足料,咖哩香但不辣的!要注意的是豬軟骨是煲湯的那種,不是日式的那種...在中環吃三十多元有飯有飲品,都差不多了!可以一試呢!
六月廿三日(星期二)

地下當時已經沒有位了,上了一樓,有冷氣,都頗舒服

老公的咖哩牛腩飯很大碗!十分足料,咖哩香但不辣的!
要注意的是豬軟骨是煲湯的那種,不是日式的那種...

在中環吃三十多元有飯有飲品,都差不多了!可以一試呢!
椰菜豬肉餃上海麵
咖哩牛腩飯
牛腩米線
2009-06-23
椰菜豬肉餃上海麵
咖哩牛腩飯
牛腩米線
2009-06-16 25 瀏覽
招牌豬軟骨米線:豬軟骨肉質夠腍,又有軟骨部份嘅爽脆口感,唔錯喎!相較蠔仔肉碎豬骨湯飯,這個豬骨湯味道好多了。蠔仔肉碎豬骨湯飯:無乜豬骨湯味;蠔仔數量唔算多;中規中矩之作。韮菜餃&豬肉餃:賣相一般,味道OK。

韮菜餃&豬肉餃:賣相一般,味道OK。

[14/6/2009; Sun]

招牌豬軟骨米線
蠔仔肉碎豬骨湯飯
韮菜餃&豬肉餃
2009-06-14
招牌豬軟骨米線
  • 招牌豬軟骨
2009-04-23 24 瀏覽
通常都係食下午茶 (每日下午2時後), 因為有餐茶送.冬菇牛腩/ 雞翼飯好食, 牛腩好 "林" , 冬菇好大隻入味. 飯有汁, 但酸菜太酸.$35 大大碗, 好夠飽, 在中環真係算好平. 餐茶就麻麻, 唔夠味.
通常都係食下午茶 (每日下午2時後), 因為有餐茶送.
$35 大大碗, 好夠飽, 在中環真係算好平.
餐茶就麻麻, 唔夠味.
2009-04-23
  • 冬菇牛腩飯局