2023-04-21 47 瀏覽
《其他地方吃不到的台灣菜》今天為大家介紹位於旺角的一間台灣餐廳---小麻吉滷肉飯。它是一家風格獨特的台式餐廳,他們的招牌菜滷肉飯,使用的是獨家秘方的滷汁製作的,滷肉汁是經過多年調製和改良的獨家秘方,在其他店鋪吃不到的喔!💁🏻‍♀️滷肉鹽酥雞飯 $58採用獨家秘方製作的滷肉口感特別綿密,滷肉汁亦很濃郁,配飯吃很滿足。另外,滷肉飯有3款配菜,份量十足,包括外酥內嫩的鹽酥雞、蒜香味突出的台灣腸,煎蛋和蔬菜,一個女的把整完飯吃完後飽到爆炸。💁🏻‍♀️夜市小吃1⃣️鹵水豬耳 $40份量好多,每片都很厚很肥美,口感亦很彈牙,而且醬汁入味,讓人吃個不停。2⃣️黃金雞扒 $33雞扒炸得酥脆,外層的麵衣夠薄,內裡的雞肉夠嫩滑多汁,加上鹹度恰到好處的鹽酥味,好吃~3⃣️五味小茄子 $20茄子被切成小塊,淋上了五味醬汁和木魚絲,入口香氣四溢、味道醇厚。茄子的口感很嫩,與醬汁的配搭恰到好處,食小篇最喜歡的小食。4⃣️蒜片小香腸 $18吃過滷肉飯上的蒜片香腸後覺得太好吃,然後就encore了這個小食,台灣腸的蒜味真的很濃郁,亦非常香。老闆很大方,餐廳每款食物的份量都很多,如果你整天沒有吃過東西,來吃晚飯就對了!真的會超飽!(女生的
《其他地方吃不到的台灣菜》

💁🏻‍♀️滷肉鹽酥雞飯 $58

💁🏻‍♀️夜市小吃
1⃣️鹵水豬耳 $40

2⃣️黃金雞扒 $33

3⃣️五味小茄子 $20

4⃣️蒜片小香腸 $18

老闆很大方,餐廳每款食物的份量都很多,如果你整天沒有吃過東西,來吃晚飯就對了!真的會超飽!(女生的話)

😍整體評分

——————————————————————
小麻吉滷肉飯
香港九龍旺角西洋菜南街21號地下
2023-04-18 41 瀏覽
餐廳以台式料理為主,主打滷肉飯 / 湯麵,另外仲有多款台式地道小食,細細碟可以試多幾樣唔同野,可以FF下係夜市掃街 ⸜( ˊᗜˋ )⸝○ 煎 蛋 甘 香 滷 肉 飯 // $57份量夠兩人 share 食。腩肉鋪滿晒成個飯,肥瘦比例平均,滷汁味道濃郁,半熟蛋黃送飯一流,加上珍珠米微煙韌口感,食落唔會太油膩,仲有新鮮嘅蔬菜伴碟。○ 肉 燥 鹽 酥 雞 麻 醬 拌 麵 + 煎 蛋 // $68 + 8麵條爽滑Q彈好掛汁,剛好中和濃稠少少甜麻醬同濃汁肉燥既油香味。鹽酥雞炸得酥脆,炸粉唔厚勁 juicy ˊᵕˋ♡○ 夜 市 小 香 腸肥厚台式香腸成條一開二,更有口感,配埋爽脆生蒜片,越食越上癮~○ 凍 珍 珠 阿 薩 姆 紅 茶 // Set + $9茶底偏甜但茶味都好濃,珍珠煙韌度剛剛好。○ 黑 糖 姜 母 茶 // Set + $6ꕀ

○ 煎 蛋 甘 香 滷 肉 飯 // $57

份量夠兩人 share 食。
腩肉鋪滿晒成個飯,肥瘦比例平均,滷汁味道濃郁,
半熟蛋黃送飯一流,加上珍珠米微煙韌口感,
食落唔會太油膩,仲有新鮮嘅蔬菜伴碟。

麵條爽滑Q彈好掛汁,
剛好中和濃稠少少甜麻醬同濃汁肉燥既油香味。
鹽酥雞炸得酥脆,炸粉唔厚勁 juicy ˊᵕˋ♡

○ 夜 市 小 香 腸
肥厚台式香腸成條一開二,更有口感,
配埋爽脆生蒜片,越食越上癮~

○ 凍 珍 珠 阿 薩 姆 紅 茶 // Set + $9
茶底偏甜但茶味都好濃,珍珠煙韌度剛剛好。

○ 黑 糖 姜 母 茶 // Set + $6

• 鹽酥雞
  • 肉燥乾拌麵
  • 珍珠奶茶
  • 台式小香腸
2023-04-16 31 瀏覽
平時嚟到旺角都幾中意試下唔同既餐廳🥳,尤其係台灣餐廳,有朋友介紹嚟呢一間餐廳既味道都唔錯👍🏻,而且款式選擇都唔少🥰,今次嚟到點都去試一試先🧊台灣下午茶系列🧊迷你滷肉乾拌麵配逢甲鹽酥雞、甘梅脆薯、蔥油焯青菜滷肉🐷乾拌麵唔會好油膩,麵質帶咬口,味道甜甜地之餘仲帶少少蔥香,鹽酥雞🐥炸得啱啱好,外面脆卜卜,入面有少少肉汁,脆薯🍠甜甜地香蕃薯味,蔥油青菜🥬蔥油味道都幾夾🧊迷你肉燥湯麵配酥炸花枝丸、鹽酥雞翼🐣甘梅脆薯🍠肉燥湯面湯底唔會好鹹,加埋肉燥味道啱啱好,面質有咬口,花枝丸外皮同鹽酥雞翼🐥炸到脆卜卜,丸質地爽口彈牙,雞翼入面都幾嫩滑多汁😚🧊木魚炸豆腐豆腐炸到脆卜卜❤️上面加入左木魚碎同醬汁,豆腐嫩滑水潤,仲食到木魚碎既鮮味👻🧊甜不辣甜不辣炸到熱辣辣脆卜卜✨上面加入咗少少胡椒鹽調味,質地煙煙韌韌,魚味都幾突出😼🧊洛神花茶 洛神花茶味道酸酸甜甜🤣茶底夠晒濃,夠哂開胃唔怕食太多會濟🧊凍珍珠奶綠 甜度可以調節,今次叫左無糖😚可以更加突顯茶嘅香味,珍珠夠哂煙靭,飲品味道啱啱好👻🧊珍珠紅豆仙草凍 呢一個甜品最適合食完飯開心下,係仙草凍上加入咗紅豆🫘花生🥜同珍珠,加入少少奶令味道更加香,紅豆甜甜地加埋珍珠既煙

🧊台灣下午茶系列

🧊迷你滷肉乾拌麵配逢甲鹽酥雞、甘梅脆薯、蔥油焯青菜

🧊迷你肉燥湯麵配酥炸花枝丸、鹽酥雞翼🐣甘梅脆薯🍠

🧊木魚炸豆腐

🧊甜不辣

🧊洛神花茶
洛神花茶味道酸酸甜甜🤣茶底夠晒濃,夠哂開胃唔怕食太多會濟

🧊凍珍珠奶綠

🧊珍珠紅豆仙草凍
呢一個甜品最適合食完飯開心下,係仙草凍上加入咗紅豆🫘花生🥜同珍珠,加入少少奶令味道更加香,紅豆甜甜地加埋珍珠既煙韌,呢個組合都幾好味,整體味道又唔會太甜😆

整體嚟講呢間餐廳食物嘅味道都唔錯😼而且價錢都幾實惠,所以都幾推薦大家過嚟試吓㗎🫶🏻

性格比: 8/10
好食程度😋:8.5/10
回頭指數💓:8/10

📍小麻吉滷肉飯 (旺角)
旺角通菜街2A-2P鴻光大廈地下2C號舖

2023-04-16 29 瀏覽
🐥 小麻吉 🐥 <酸菜玉子麻辣鴨血鍋燒麵>有4舊鴨血 都幾好食🤤我地揀新竹米粉 索晒啲湯 個湯偏辣 不過唔夠麻🙈 <甘香滷肉飯>滷肉入味 半肥瘦👍🏻但如果淋啲就好另外重有雞排,台灣腸,青瓜,花枝丸,超級豐富🤤雞排炸得好脆 唔會過乾 我地仲加左$2轉辣味雞排 好惹味🥰 <炸甜不辣>份量都好多 煙煙韌韌咁 不過偏乾少少 <珍珠紅豆仙草凍>都幾好食 好足料 口感豐富 紅豆好淋 配花奶唔會過甜🥰 <烏梅汁>有啲似酸梅湯 但無咁酸🤣開胃解湯 <珍珠奶茶>台灣經典飲品 不過不失啦 .__. .__. .__.🐥🐥🐥.__. .__. .__.總結: 滷肉飯set都唔錯 可以試試環境:🐥🐥🐥🐥/5服務態度:🐥🐥🐥🐥/5食物質素:🐥🐥🐥🐣/5 性價比:🐥🐥🐥🐥/5 回頭率:🐥🐥🐥🐣/5
🐥 小麻吉 🐥

<酸菜玉子麻辣鴨血鍋燒麵>

<甘香滷肉飯>
滷肉入味 半肥瘦👍🏻但如果淋啲就好
另外重有雞排,台灣腸,青瓜,花枝丸,超級豐富🤤
雞排炸得好脆 唔會過乾 我地仲加左$2轉辣味雞排 好惹味🥰

食物質素:🐥🐥🐥🐣/5
性價比:🐥🐥🐥🐥/5
回頭率:🐥🐥🐥🐣/5
2023-04-13 14 瀏覽
📍小麻吉滷肉飯 (旺角)旺角通菜街2A-2P鴻光大廈地下2C號舖平價午餐之選, 價錢平,多款台灣小食做選擇,最緊要味道有點同台灣相似🍛滷肉鹽酥雞飯 $54 今次叫咗個便當,滷肉鹽酥雞,份量真係唔講得笑,超大碗。(小編今日真係好餓)鹽酥雞數量都唔少, 絕對唔係得2/3件比客人,絕對夠曬誠意(足足有6件)。 新鮮炸起, 食落唔會好喉嚨乾。🧋升級做珍珠奶茶+$9選擇咗少冰,少甜(味道啱啱好)正常size🍨珍珠紅豆仙草凍 +$9 細細碗,真正做到飯後甜品。大家如果食量大的話,可以叫一轉試試佢。 珍珠控要點了。🥒涼拌小王瓜 +$20小食 依個大家一定要叫, 超級清爽,凍冰冰(岩曬依加咁熱天氣)食完人都精神曬,建議大家可以選擇辣味。食落仲有一種冰甜嘅味道。🛎️總結: 價錢平,地理位置方便,台灣味道,最緊要選擇多。 地點⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度⭐️⭐️⭐️⭐️(5星為最高分)#小麻吉滷肉飯 #給你窮遊台灣好味道 #旺角 #旺角美食
📍小麻吉滷肉飯 (旺角)
旺角通菜街2A-2P鴻光大廈地下2C號舖

🍛滷肉鹽酥雞飯 $54

🧋升級做珍珠奶茶+$9
選擇咗少冰,少甜(味道啱啱好)正常size

🍨珍珠紅豆仙草凍 +$9

🥒涼拌小王瓜 +$20小食

🛎️總結: 價錢平,地理位置方便,台灣味道,最緊要選擇多。

地點⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度⭐️⭐️⭐️⭐️
(5星為最高分)

#小麻吉滷肉飯 #給你窮遊台灣好味道 #旺角 #旺角美食
2023-04-09 16 瀏覽
🍛🍛🍛旺角女人街好多小店,有時經過都有好多間想試今次午餐就去左試依間台灣菜小店肉燥鹽酥雞湯麵($54)+熱黑糖姜母茶($6)👍🏻👍🏻鹽酥雞份量多,炸粉唔厚,雞肉好juicy唔乾,真係可以啖啖肉,湯麵入面有肉燥,增加湯麵既層次感滷肉鐵路炸豬扒飯($54)+凍胚芽奶茶($9)豬扒飯好大碗,豬扒好大件,豬扒唔un亦都唔乾,加$9可以飲到手搖份量既凍胚芽奶茶,依個價錢係旺角食lunch,絕對係無得輸
🍛🍛🍛

旺角女人街好多小店,有時經過都有好多間想試
今次午餐就去左試依間台灣菜小店

肉燥鹽酥雞湯麵($54)+熱黑糖姜母茶($6)👍🏻👍🏻

滷肉鐵路炸豬扒飯($54)+凍胚芽奶茶($9)
午餐
.👻上次同大家介紹過旺角嘅小麻吉滷肉飯,😛其實小編都有仲買多咗一包滷牛肉燥自煮包返屋企,🥰早排放工返屋企貪方便就加熱左當晚飯食,🙌🏻方便之餘味道都相當唔錯,真係懶人必備。.🐷滷水牛肉燥包 👅8.5/10加熱嘅方法非常簡單,淨係需要將包裝直接放喺熱水度加熱5至10分鐘就可以。🫶🏻牛肉嘅味道超級香濃,🤣擺落口真係好似有隻牛喺口入邊跳緊舞咁。💕調味亦都啱啱好,不過就會偏油少少。🤟🏻一包嘅份量好足夠,🤪肉燥同埋汁嘅份量都好多,超級適合用嚟撈飯。

🐷滷水牛肉燥包 👅8.5/10

外賣自取
2023-03-21 37 瀏覽
呢間台灣菜性價比真係好高😃,我哋叫到成枱嘢都唔使200,兩個人食得超飽!🔅大滿足定食($8️⃣0️⃣)呢個好啱一啲咩小食都想試吓嘅人😃,青瓜同埋香腸係送嘅,另外揀一個小食、飯/麵、主食。我呢款麻醬乾拌麵要再加$5,味道幾濃,好重麻醬味,麵唔會太淋,仲有彈口。鹽酥雞幾好食🥹,炸得唔太乾,炸粉唔厚,忍唔住再想叫。🔅肉燥脆香雞翼湯麵($5️⃣4️⃣)其實佢嘅面嘅份量都幾多🤔,好飽肚,同埋建議要食快啲,因為好易發漲🤣。脆香雞翼炸得唔錯,有少少似鹽酥雞嘅味。我哋另外叫咗兩份小食,花枝丸同埋豆腐,都係啲比較常見嘅台灣小食😃,味道正正常常,價錢都唔貴。整體嚟講,我覺得喺旺角嚟講係幾抵食🤣,如果我喺旺角返工應該會成日食lunch。

🔅大滿足定食($8️⃣0️⃣)

🔅肉燥脆香雞翼湯麵($5️⃣4️⃣)

2023-03-19 29 瀏覽
前年新開嘅台灣嘢 第一次食菜下午茶餐好正嘅 加少少錢就有得配埋甜品 幾好食😄而家都推出咗好多唔同嘅蛋餅之類 推薦😄好清新嘅環境裝修 橙黃色嘅裝修 精神奕奕嘅感覺店員都幾親切蕃茄湯底幾正 呢個係偏小貴嘅套餐
店員都幾親切
蕃茄湯底幾正 呢個係偏小貴嘅
套餐
2023-03-17
  • 珍珠紅豆仙草凍
  • 甘梅脆薯
旺角通菜街 即係女人街 成條街咁長 真係超級多嘢食可以介紹 之前有好多餐廳都食過 不過當時未做Foodie 所以冇認真介紹過 🙆🏻‍♀️ 不過好可惜呢幾年有好多好食嘅餐廳都執咗笠🫠早兩晚就去咗通菜街呢間台灣餐廳🐷 嘢食非常之大份🤩 非常值得介紹 .🐷綜合滷味拌麵套餐👅8/10 $68呢個所謂嘅套餐真係非常之黐線 因為有好多餸 呢個我會話佢唔係一個碗 佢係一個「盤」 包括有成八隻雞翼尖、豬腸、豬耳、花枝丸、甜不辣甜不辣食落嘅味道好似燒賣哈哈哈 係真係有魚肉味道嘅甜不辣雞翼尖有八隻 鍾意食雞翼尖嘅人 一定超級鍾意豬腸同埋豬耳都唔錯👍🏻.🐷跟餐 蜂蜜綠茶 🍔 👅8/10 +$9有少少後悔 冇叫少甜 不過呢個唔係餐廳嘅錯係我自己唔記得咗 因為我本身飲嘢唔鍾意太甜 但係覺得呢杯蜂蜜綠茶幾好飲🐷🤣 綠茶味都好香.🐷大滿足定食 - 肉燥蕃茄濃湯麵👅9/10 $78蕃茄湯底幾香 面嘅份量,多到一個人冇可能食得晒 仲配有幾碟小食 可以自己揀包括我最鍾意嘅台灣小香腸、蔥油灼青菜、慢煮蔥燒豬軟骨台灣小香腸非常之香脆🤩🤩🫦.🐷洛神花茶 👅9/10 +$9洛神花茶走左甜 酸酸地 覺得可以解到所有油膩嘅感覺 非常好

🐷綜合滷味拌麵套餐👅8/10 $68
甜不辣食落嘅味道好似燒賣哈哈哈 係真係有魚肉味道嘅甜不辣
雞翼尖有八隻 鍾意食雞翼尖嘅人 一定超級鍾意
豬腸同埋豬耳都唔錯👍🏻
🐷跟餐 蜂蜜綠茶 🍔 👅8/10 +$9
🐷大滿足定食 - 肉燥蕃茄濃湯麵👅9/10 $78
蕃茄湯底幾香 面嘅份量,多到一個人冇可能食得晒
台灣小香腸非常之香脆🤩🤩🫦
🐷洛神花茶 👅9/10 +$9
洛神花茶走左甜 酸酸地 覺得可以解到所有油膩嘅感覺 非常好
🐷小食 - 炸芋泥地瓜球 👅8.5/10 $18
呢個應該好多人喺唔同地方都食過 真係覺得食台灣嘢一定要叫埋呢一個 芋泥同埋地瓜都好香
🐷滷水豬耳 👅8/10 $40
豬耳份量都幾充足 滷水味都幾入味🐷
🐷紅豆手抓餅 👅8.5/10 $25
紅豆都幾甜🫘 手抓餅都幾酥脆 又唔會話因為咁而太油🤩
味道👅:8.5/10
賣相👀:8/10
扺食💰:7.5/10
服務🙆🏻‍♀️:8/10
#Fatchubelly 旺角小麻吉滷肉飯 (旺角)最近太耐冇食台灣嘢又好掛住台灣✈️所以就去咗食呢間餐廳🤣整體價錢唔貴而且食物質素都幾好滷肉黃金雞扒拼小香腸飯 $57加煎蛋 +8首先飯嘅份量好多男仔食一個都一定夠飽雞肉都幾嫩滑而且炸衣唔會太厚配搭上台灣腸鹹鹹甜甜好有台灣風味另外個煎蛋做到畫龍點睛嘅效果蛋嘅生熟程度啱啱好😍可以用半熟嘅蛋黃混合埋啲飯一齊食整體食落都好滿足肉燥鹽酥雞湯麵(麻醬乾拌麵)$54我哋第一次食麻醬拌麵醬汁充足又唔會過鹹令到啲面唔會黐埋一舊鹽酥雞水準正常整體配搭唔錯同新奇如果想食辣都可以選擇麻辣拌麵🤣木魚炸豆腐 $22炸豆腐炸到好乾身食落完全唔油膩所以唔會有好大罪惡感加埋上面嘅木魚絲增加口感呢個組合唔會錯👍甘梅脆薯 $22呢一個脆薯係必嗌小食!炸番薯勁厚切口感好正上面仲要沈左啲梅粉食到好開胃❤️胚芽咖啡 +15呢一個嘢飲係全餐最好味嘅單品咖啡味好濃而且上面鋪滿晒胚芽配搭特別又好夾😌台灣奶茶+9奶茶不過不失如果茶味更加出會更好🫶🏻
#Fatchubelly 旺角

小麻吉滷肉飯 (旺角)

最近太耐冇食台灣嘢

所以唔會有好大罪惡感
加埋上面嘅木魚絲增加口感
呢個組合唔會錯👍

甘梅脆薯 $22

呢一個脆薯係必嗌小食!
炸番薯勁厚切

台灣奶茶+9

奶茶不過不失
如果茶味更加出會更好🫶🏻
2023-03-11 1043 瀏覽
在旺角一帶尋找野食,誤打誤撞見到呢間餐廳。由於我地早食飯,餐廳有不少座位但食完飯,幾乎全場爆滿。餐廳以台式料理為主,主打滷肉飯、台式小食及台式飲品。食物整體CP值不錯,價錢好抵食,且份量不少。最後我同朋友叫左以下身物。甘梅脆薯 ($22)台灣必食小食甘梅脆薯,佢有必於一般,佢係勁粗身的番薯條。外層皮薄酥脆,內裡甜甜軟軟的,面上撒上勁多甘梅粉。蔥抓餅配咖哩汁($20)甜甜辣辣的咖哩汁配上熱辣辣蔥抓餅,正。滷水汁雞翼尖($32)份量不少的雞翼尖大滿足定食套餐$80好抵食的一個套餐,選了肉燥麻辣膽膽麵。肉燥滿滿,且是台灣的麻辣味道,好香,好好味。隨餐有4款小食黃金雞扒:雞扒炸得剛剛好!!香口好食,肉汁鮮嫩,多汁,唔鞋麻辣鴨血:有4塊,Q彈滑滑的質感,配上麻辣汁,正台灣小香腸:最愛台灣的甜甜香腸涼拌小黃瓜:爽脆、清新、開胃小菜珍珠紅豆仙草凍 跟餐+$9有珍珠、紅豆、仙草、花生。 9蚊真係好抵,食落非常滿足~菠蘿梳打泡泡。新鮮菠蘿、清甜,不會太假和太甜。餐廳有快煮包,啱哂我呢啲懶人,買了一包滷肉,配麵食/飯食,好送飯。整體CP 值高
在旺角一帶尋找野食,誤打誤撞見到呢間餐廳。

由於我地早食飯,餐廳有不少座位

但食完飯,幾乎全場爆滿。

餐廳以台式料理為主,主打滷肉飯、台式小食及台式飲品。

食物整體CP值不錯,價錢好抵食,且份量不少。

最後我同朋友叫左以下身物。

甘梅脆薯 ($22)

台灣必食小食甘梅脆薯,佢有必於一般,佢係勁粗身的番薯條。

外層皮薄酥脆,內裡甜甜軟軟的,面上撒上勁多甘梅粉。

蔥抓餅配咖哩汁($20)

甜甜辣辣的咖哩汁配上熱辣辣蔥抓餅,正。

滷水汁雞翼尖($32)
份量不少的雞翼尖

大滿足定食套餐$80

好抵食的一個套餐,選了肉燥麻辣膽膽麵。

肉燥滿滿,且是台灣的麻辣味道,好香,好好味。

隨餐有4款小食

黃金雞扒:雞扒炸得剛剛好!!香口好食,肉汁鮮嫩,多汁,唔鞋

麻辣鴨血:有4塊,Q彈滑滑的質感,配上麻辣汁,正

台灣小香腸:最愛台灣的甜甜香腸

涼拌小黃瓜:爽脆、清新、開胃小菜

珍珠紅豆仙草凍 跟餐+$9

有珍珠、紅豆、仙草、花生。
9蚊真係好抵,食落非常滿足~

菠蘿梳打泡泡。
新鮮菠蘿、清甜,不會太假和太甜。

整體CP 值高
2023-03-10
小麻吉滷肉飯 📍旺角通菜街2A-2P鴻光大廈地下2C號舖━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━路過鬧市區 想搵個地方食啲嘢 咁啱見到呢間台灣菜嘅拌麵好吸引 我地平日7點半到餐廳都滿座 之後keep住有客 可見生意唔錯🙌🏻呢度風格親民 冇加一 感覺好多附近街坊會嚟幫襯😲啲小食大多二十幾蚊 分量唔算大 嗌多幾份會食得更加滿足👍🏻━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍜 酸菜玉子麻辣鴨血鍋燒麵 $80 ▶︎ 我地揀咗新竹米粉底 內容物豐富 有玉子 甜不辣 炸蝦棒 麻辣鴨血 酸菜等▶︎ 麻辣味主要來自於面頭嘅辣油 辣度都幾夠㗎 而湯底都重酸菜味 酸酸辣辣唔會膩~▶︎ 米粉底分量超足 兩個人分應該都夠食😲好味指數:●●●●◯━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍝 肉燥麻醬乾拌麵 $85▶︎ 大滿足定食會包一款主食 一款主菜 一款小食 小黃瓜同台灣小香腸~▶︎ 我地揀咗肉燥麻醬乾拌麵 拌麵麵質彈牙亦好掛汁 撈勻之後係少少甜甜地嘅麻醬加肉燥油香味 我幾鐘意🙌🏻▶︎ 炸雞排分量超足 雞扒肉質軟嫩唔會過鹹 趁熱食非常酥脆👍🏻▶︎ 小香腸 炸花枝丸同黃瓜都正常水準
小麻吉滷肉飯

▶︎ 小香腸 炸花枝丸同黃瓜都正常水準
好味指數:●●●●◐
肉燥麻醬乾拌麵

🍟 甘梅脆薯 $22
▶︎ 粗身嘅番薯條撒上好多甘梅粉 分量足味道夠 番薯粉糯冇硬芯
好味指數:●●●◐◯
甘梅脆薯

🍧 珍珠紅豆仙草凍 跟餐+$9
▶︎ 內容物有珍珠 紅豆 仙草 花生等 9蚊嚟講超抵🫢
▶︎ 甜度適中 各種配料食落非常滿足~
好味指數:●●●◐◯
珍珠紅豆仙草凍

🧋 珍珠奶茶 跟餐+$9
▶︎ 整體行清淡style 茶味奶味都唔係好濃 適合唔嗜甜嘅人
好味指數:●●●◯◯

🥤 烏梅汁 跟餐
▶︎ 正常發揮~
好味指數:●●●◯◯
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
到訪日期: 3月頭 (晚餐)
快樂指數😋: ⑦⓪/①⓪⓪
甘梅脆薯
珍珠紅豆仙草凍
  • 肉燥乾拌麵
2023-02-10 57 瀏覽
#fatxyaumatei‼️台灣滿足定食 ‼️•① [ 肉 燥 麻 醬 乾 拌 麵 餐 ( 辣逢甲鹽酥雞 // 酥炸花枝丸//台灣小香腸// 涼拌小黃瓜)+ 檸檬冬瓜茶 w/ 仙草] |呢個 set 有得自選主菜+小食。鍾意乾拌麵嘅肉燥醬,好食的`,、('∀`) '`,、鹽酥雞亦都好鬆軟~檸檬冬瓜茶比較少見,唔會太甜。係會令人滿足的set lunch ! |𓋪7.5/10·② [ 甘香滷肉飯(加煎蛋)( 黃金雞扒//芋泥地瓜球// 台灣小香腸// 涼拌小黃瓜)+ 芭洛梳打泡泡]|非常推薦「芋泥地瓜球」 + 「黃金雞扒」(✿´༥`✿)「芋泥地瓜球」煙煙韌韌 just like mochi yum ‘「黃金雞扒」唔會好硬同過厚 taste so nice ‘滷肉飯肥瘦適中|𓋪 8/10•小麻吉滷肉飯 (Mong Kok)Shop 2C, G/F, Hung Kwong Building, 2A-2P Tung Choi Street, Mong Kok#hongkongfoodies #香港 #香港食物 #香港美食 #food #hongkong #foodie #hk #hongkongf
#fatxyaumatei
‼️台灣滿足定食 ‼️

|呢個 set 有得自選主菜+小食。
鍾意乾拌麵嘅肉燥醬,好食的`,、('∀`) '`,、
鹽酥雞亦都好鬆軟~
檸檬冬瓜茶比較少見,唔會太甜。
係會令人滿足的set lunch ! |
𓋪7.5/10

|非常推薦「芋泥地瓜球」 + 「黃金雞扒」(✿´༥`✿)
「黃金雞扒」唔會好硬同過厚 taste so nice ‘
滷肉飯肥瘦適中|
𓋪 8/10

小麻吉滷肉飯 (Mong Kok)

#hongkongfoodies #香港 #香港食物 #香港美食 #food #hongkong #foodie #hk #hongkongfood #hongkongfoodblogger #yaumatei #yaumateifood #油麻地 #油麻地美食
2023-02-08 31 瀏覽
早幾日行街經過旺角通菜街,諗起朋友介紹過呢一間小麻吉滷肉飯,又平又好食😋咁啱又到晚餐時間,即管入去試一試店舖嘅裝修簡潔明亮,牆身有一大幅台灣夜市嘅壁畫,色彩繽紛🌈食物選擇有好多,大量台灣地道小食,滷肉飯,乾拌麵等等🤤見到都肚餓,開動🍽️坐低就用QR落單,同朋友一人叫咗一個大滿足定食🥢每個都食都可以自選飯/麵一個,主菜一個,小食一個,飲品一杯,仲送埋小黃瓜同台灣小香腸添🙊勁豐富,果然係大滿足。甘香滷肉飯🍚滷肉好夠味,唔會太碎,配飯食好有口感,而且醬汁都幾多,夠撈晒成碗飯,淡淡滋味。另一份主食係肉燥麻醬乾拌麵,麻醬勁多好掛麵,連埋肉燥食好夾。呢度嘅飯底同麵底份量都幾多,男仔都絕對夠食。主食逢甲鹽酥雞🐔味道啱啱好,唔會太濃太膩,都有成6件。脆香雞翼都幾大隻,外層皮脆,入面有肉汁。呢度嘅炸物做得真係幾出色,好香口又唔會好油。小食酥炸花枝丸,入面真係有墨魚粒😍口感勁好。阿嬤炸餃子,菜肉餡夠飽滿,外層同樣炸到十分酥脆。飲品有十分多選擇,當然以台式特飲為主🧋叫咗胚芽奶茶同抹香綠茶,兩杯都加咗珍珠🤪正啊!