2023-02-02 37 瀏覽
旺角食肆多的是,這間都是第一次。即管跟同學仔來試試這間台灣麵啦~餐牌上的價錢在旺角的晚餐而言算平可以選擇飯或麵,不同餸和不同小食飲品另計,有熱有凍,我揀凍烏龍茶一人份量的晚餐(勁多)有肉燥湯麵 + 小青瓜 + 蔥燒豬軟骨 + 夜市小香腸 + 五香小茄子 + 飲品賣單總數:HK$95.00整體而言,份量太多了!哪有女子需要食下整整一碗麵,再加這麼多小食!?而且,表面上看以為六十多元,實際上加起上來將近一百。不過,室內環境都算有氣氛!
旺角食肆多的是,這間都是第一次。
即管跟同學仔來試試這間台灣麵啦~

餐牌上的價錢在旺角的晚餐而言算平
可以選擇飯或麵,不同餸和不同小食
飲品另計,有熱有凍,我揀凍烏龍茶

一人份量的晚餐(勁多)
賣單總數:HK$95.00

不過,室內環境都算有氣氛!

💁🏻‍♀💁🏻💁🏻‍♂️️💁🏿‍♀️💁🏿💁🏿‍♂️🏷️小麻吉滷肉飯💛 @旺角/油麻地地道的台灣美食🇹🇼,港版台灣夜市我來了😍😍不只味道夠台灣,連價錢💰也超級台灣,性價比巨高‼️💁🏻 肉燥蔥燒豬軟骨湯新竹米粉 $60❤️豬軟骨超級大塊連分量也是巨多,很入味超級軟淋。湯底加上有肉燥做調味,味道剛剛好。而加了$5轉新竹米粉,亦是令人十分滿意,非常爽口彈牙💁🏻玉子鰻魚鍋巴飯 $90在遠處已經聞到鰻魚香,一上碟熱騰騰的,超級開胃。玉子印有店舖名「小麻吉」,食進口好滑,甜味亦是剛剛好。鰻魚跟鍋巴飯混在一起,帶有少少飯焦,很有咬口,一齊吃超正啊💁🏻甘梅脆薯 $20❤️必食推介😍新鮮滾熱辣,炸得金黃香脆,再加上金梅粉,酸酸的超級開胃,如果下次路過旺角都會光顧邊走邊吃💁🏻炸甜不辣 $28❤️亦都是另一個必食推介😍外皮香脆,煙煙韌韌非常有咬口💁🏻珍珠紅豆仙草凍(小)跟餐+$9❤️甜品很便宜,原先還以為份量會較少,但原來性價比極高,內裏非常滿載了珍珠、仙草、紅豆還有果仁,非常足料,性價比極極極極極高!!!各位可不能少點了呢甜而不膩的甜品作為小總結,十分滿足。💁🏻桂圓紅棗蜜(熱)跟餐+$6甜味適中,養生之選💁🏻台灣奶茶(熱)跟餐
💁🏻‍♀💁🏻💁🏻‍♂️️💁🏿‍♀️💁🏿💁🏿‍♂️

🏷️小麻吉滷肉飯💛 @旺角/油麻地

地道的台灣美食🇹🇼,港版台灣夜市我來了😍😍
不只味道夠台灣,連價錢💰也超級台灣,性價比巨高‼️

💁🏻 肉燥蔥燒豬軟骨湯新竹米粉 $60❤️
肉燥蔥燒豬軟骨湯新竹米粉

💁🏻玉子鰻魚鍋巴飯 $90
在遠處已經聞到鰻魚香,一上碟熱騰騰的,超級開胃。
玉子鰻魚鍋巴飯

💁🏻甘梅脆薯 $20❤️

💁🏻炸甜不辣 $28❤️
亦都是另一個必食推介😍外皮香脆,煙煙韌韌非常有咬口
炸甜不辣

💁🏻珍珠紅豆仙草凍(小)跟餐+$9❤️
甜而不膩的甜品作為小總結,十分滿足。

💁🏻桂圓紅棗蜜(熱)跟餐+$6
甜味適中,養生之選

💁🏻台灣奶茶(熱)跟餐+$0
是珍珠奶茶的奶茶味,甜甜的,很是經典

是否推薦↩️?
✅超級推薦,性價比極高。
難得發現了隱世好店,必須再次來吃。

🏷️小麻吉滷肉飯
▶️油麻地站A2出口▶️旺角通菜街2A-2P鴻光大廈地下2C號舖
肉燥蔥燒豬軟骨湯新竹米粉
玉子鰻魚鍋巴飯
炸甜不辣
  • 珍珠紅豆仙草凍
今次嚟到女人街食台灣嘢🇹🇼,呢間餐廳主打各種價格相宜嘅台灣小食🍢,每樣都細細份,最啱有選擇困難症嘅人,可以一次過試好多款唔同嘅小食🤩,過下台灣夜市掃街癮!🍲酸菜玉子麻辣鴨血鍋燒麵 $78呢碗麵有超多餸,三件大大件嘅麻辣鴨血🦆,口感QQ,仲有玉子燒、炸甜不辣、炸蝦🍤、酸菜,包你食到超飽🤰🏻。食得辣嘅阿瘦🐰都覺得佢幾辣🔥🔥,不過呢個時候飲啖跟餐嘅烏梅汁🥤解辣就啱晒😌。🍜 肉燥蒽燒豬軟骨湯麵 $55同燒麵一樣分量十足💯,有四件大大嚿嘅豬軟骨🦴,同埋香口嘅內燥。至於湯底就清清地😋,見到佢有其他嘅湯底選擇,重口味嘅大家可以選擇其他湯底,阿肥🦁 就覺得普通嘅湯底都唔錯啦。🍆五味小茄子 $20即係涼拌茄子,有酸酸甜甜嘅汁配上大量嘅木魚花,作為餐前小食勁開胃😋。🧄蒜片小香腸 $18台式香腸食落甜甜地,配埋生蒜片一齊食,非常香口💁🏻‍♀️。靜靜雞話你知,其實阿瘦🐰勁鍾意食蒜片🤭!🐥鹽酥雞 $18一份有六件大大嚿嘅鹽酥雞,都幾抵食,上枱時熱辣辣,味道唔會太鹹😌。💸人均消費:$100📍小麻吉滷肉飯 旺角通菜街2A-2P鴻光大廈地下2C號舖#foodie #food #香港美食 #cafe #hkfood #h

🍲酸菜玉子麻辣鴨血鍋燒麵 $78

🍜 肉燥蒽燒豬軟骨湯麵 $55

🍆五味小茄子 $20

🧄蒜片小香腸 $18

🐥鹽酥雞 $18

💸人均消費:$100

📍小麻吉滷肉飯
旺角通菜街2A-2P鴻光大廈地下2C號舖

#foodie #food #香港美食 #cafe #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblog #hkig #hkigfood #吃貨 #台灣菜 #旺角好去處 #平民美食 #旺角美食 #油麻地好去處 #油麻地美食 #旺角 #小麻吉滷肉飯 #給你窮遊台灣好味道
2022-12-16
2022-12-15 770 瀏覽
在旺角一帶覓食,誤打誤撞搵到呢間店,晚市時段全場爆滿!!餐廳乾淨光亮,以台式料理為主,主打滷肉飯、台式小食等。食物整體CP值不錯,店員十分殷勤有禮貌!!!是會再回訪的店~☁️ 大滿足定食套餐$78好抵食的一個套餐!!選了甘香滷肉飯~滷肉肥肉軟嫩化口,肥而不膩的碎豬肉油脂滿滿!!醬油不會偏鹹,米飯軟硬適中,不會太濕潤 淋上滷肉汁後口感變得更為豐富!!每粒米飯沾滿滷肉的醬香和油脂~隨餐小食共4款!!▫️黃金雞扒雞扒炸得剛剛好!!香口好食~肉汁鮮嫩▫️麻辣鴨血有三塊,喜歡鴨血Q彈的質感,麻辣汁不錯▫️ 台灣小香腸 涼拌小黃瓜 (附送)兩個小食味道很好,台灣小香腸豬肉飽滿美味!!很有台灣風味~涼拌小黃瓜酸酸甜甜的好開胃!!☁️肉燥鹽酥雞湯麵湯麵麵底好食,很有勁度有嚼頭~不錯!!!湯底較清淡,重口味人士可以加錢轉濃湯底~湯麵配有少少肉燥,相當惹味!!鹽酥雞不乾,幾好食!!炸得好香口,肉質都保持鮮嫩~不過重口味的我覺得調味重啲會更好!!☁️甘梅脆薯 $20台灣小食必點!! 地瓜炸得金黃,口感比較蓬鬆脆脆,一口咬落去食到濃濃的地瓜香,同時嚐到甘梅粉的酸甜~兩種口感令人百吃不厭!!!☁️炸花枝丸$18墨丸~炸完都不

☁️ 大滿足定食套餐$78
好抵食的一個套餐!!選了甘香滷肉飯~

隨餐小食共4款!!
▫️黃金雞扒
雞扒炸得剛剛好!!香口好食~肉汁鮮嫩
▫️麻辣鴨血
有三塊,喜歡鴨血Q彈的質感,麻辣汁不錯
▫️ 台灣小香腸 涼拌小黃瓜 (附送)
肉燥鹽酥雞湯麵

☁️肉燥鹽酥雞湯麵
湯麵麵底好食,很有勁度有嚼頭~不錯!!!
湯底較清淡,重口味人士可以加錢轉濃湯底~
湯麵配有少少肉燥,相當惹味!!
鹽酥雞不乾,幾好食!!
炸得好香口,肉質都保持鮮嫩~
不過重口味的我覺得調味重啲會更好!!
炸花枝丸

☁️甘梅脆薯 $20
☁️炸花枝丸$18
墨丸~炸完都不會覺得好乾,保持Q彈的口感!
珍珠紅豆仙草凍(小)

☁️珍珠紅豆仙草凍(小) $9
跟餐加配了飯後甜品
細細碗剛剛好~較古早味的糖水
好多珍珠紅豆!!煙煙韌韌!!配上花奶仙草凍好食!

☁️茉香奶綠(凍)
好清新,淡淡茉莉茶味!!
☁️ 珍珠奶茶(凍)
台式奶茶,可以走甜!!適合減肥人士~

🌟餐廳有賣快煮包,啱啱我呢啲懶人,買了一包,下次分享~
5 分鐘 (堂食)
肉燥鹽酥雞湯麵
炸花枝丸
珍珠紅豆仙草凍(小)
  • 鹽酥雞
  • 甘香滷肉飯
  • 台灣小香腸
  • 珍珠奶茶
好久沒吃台式,今天中午來到旺角覓食,行經通菜街,發現了這間小店,發現店內坐滿了客人,應該是值得一試的! 等了一會兒才有座位,我們點了: 大滿足定食 $78 我們點了滷牛肉燥飯、逢甲鹽酥雞🐔、麻辣鴨血、台灣小香腸、涼拌小黃瓜🥒超級滿足的一個套餐! 大胃王必叫(*ˉ︶ˉ*)一般的肉燥飯,會選用豬肉~看到這裏有牛肉的選擇,毫不猶豫便叫了! 原來用牛肉來當肉燥飯,味道會更加甘香、更加惹味(≧∇≦)真是一口接一口,非常好吃! 牛肉的油脂相比起豬肉會更少,所以整個飯吃起來更加爽口、清新(*ˉ︶ˉ*)鹽酥雞炸得香脆、小香腸外脆內軟、麻辣鴨血又麻又辣,但是不會過分油膩,小黃瓜簡直是神來一筆,非常清新解膩(o^^o)另外,我們加了 $9 點了一道小甜品: 珍珠紅豆仙草凍 (細)超級地道的台灣古早味,珍珠煙韌、紅豆🫘綿軟、仙草滑溜👍🏻 整體甜而不膩,大小剛剛好,令人過足口癮。加了$15叫特飲:鳳梨梳打泡泡大大片鳳梨乾🍍放在飲品上,味道清新~滷肉鐵路豬扒拼小香腸飯 $58半肥瘦的滷肉調味剛剛好,不會過鹹和過肥,肉質鮮甜👍🏻白飯選用珍珠米,相對有咬口,炸豬扒選用較瘦的部份,但是仍然有肉汁,不會個乾和過硬~凍奶

等了一會兒才有座位,我們點了:

大滿足定食 $78

加了$15叫特飲:
鳳梨梳打泡泡
大大片鳳梨乾🍍放在飲品上,味道清新~

滷肉鐵路豬扒拼小香腸飯 $58

凍奶茶 🥤+$3 小甜,小冰

好飲👍🏻奶茶的茶味濃,還能品嚐到茉香味~奶和茶的平衡做得剛剛好,很香,很滑!

另外還有多款台灣小食選擇:

🍠甘梅脆薯$20
份量很足,炸得金黃香脆,外表灑滿梅子粉,酸酸甜甜, 10分開胃,兩個人吃剛剛好!

🐽滷水豬耳 $40
男朋友讚不絕口!滷水豬要10分腍,又入味 ! 他一口接一口三兩下功夫,整碟就沒有了~

整體來說,店員服務用心,還會推薦美食!繁忙時間人很多,但是上碟速度快,食物質素高,大件夾抵食,性價比高! 滷肉飯足料又好吃😆我仲買左佢地嘅冷凍滷肉自煮包返屋企食,有機會再和大家分享! ☺️

🧭Same location
#myfood_旺角

📝 Same cuisine
#myfood_台式

📍 小麻吉滷肉飯 @little_match1
旺角通菜街2A-2P鴻光大廈地下2C號舖

#小麻吉滷肉飯 #給你窮遊台灣好味道 #旺角 #旺角美食
位於旺角通菜街的「小麻吉」係香港本地一間平民台灣食堂,餐牌上主打台式便當及麵食,仲有多款台灣地道特色小食,價錢經濟實惠,性價比高,同時又能滿足在台灣夜市街頭覓食嘅感覺五味小茄子茄子口感香軟,配上濃郁五味醬,好好食肉燥脆香雞翼湯新竹米粉另+$8可轉湯底為麻辣擔擔湯,+$5可轉新竹米粉,湯底入口辛香微辣,配上爽口幼滑的新竹米粉,好吸湯啊!脆香雞翼有三隻,炸得金黃香脆,表面灑了椒鹽,鹹香滋味大滿足定食套餐可以從小食、主菜、飯或麵類別中各選一款,另附送涼拌小黃瓜及台灣小香腸。餐廳有健怡肉燥飯可以選擇,相對上肥豬肉粒比較少,更健康!黃金雞扒皮脆肉嫩又多汁,好惹味哦珍珠紅豆仙草凍仙草冰凍嫩滑,配上甜美蜜紅豆及Q彈珍珠,正呀檸檬紅茶&凍珍珠奶茶紅茶香濃不澀口,配上新鮮檸檬🍋酸甜解膩。台式珍珠奶茶入口絲滑,珍珠好煙韌彈牙

五味小茄子

茄子口感香軟,配上濃郁五味醬,好好食

肉燥脆香雞翼湯新竹米粉

珍珠紅豆仙草凍

仙草冰凍嫩滑,配上甜美蜜紅豆及Q彈珍珠,正呀

檸檬紅茶&凍珍珠奶茶

有一段時間沒有吃台灣美食,這次專程到旺角吃,店鋪裝修十分富有台灣夜市特色,食物整體亦不俗。離開前還選購了一包肉燥快煮包回家烹煮。★煎蛋甘香滷肉飯 $55份量頗大,除了有滷肉和煎到半熟的煎蛋外,還有椰菜和薯仔粒伴碟,與蛋汁混合後口感豐富了許多。滷肉仍有一粒粒的肉,肥瘦各半,不是一團醬,但醬汁偏港式,應該是為迎合我們的口味。★酸菜玉子麻辣鴨血鍋燒麵 $78超級大碗,裡頭有印有店名的玉子、甜不辣、炸蝦棒、麻辣鴨血與酸菜。麵底可選拉麵/新竹米粉/王子麵,我這次選擇米粉,米粉吸收了麻辣酸菜湯底,十分入味,愛食辣人士不能錯過。★鹽酥雞 $18有原味/辣味可選,我比較推薦辣味,雞塊炸得香脆,炸粉薄之餘裡面的雞肉亦能保持嫩滑且沒有雪藏味,配搭咸香的辣粉,十分惹味。★紅豆手抓餅 $25手抓餅有四件,裡頭滿佈軟糯的餡料, 口感煙靭,十分滿足。★甘梅脆薯 $20比起市面的炸蕃薯大件好多,加上面頭的梅粉,吃起來不會膩,但建議增加甘梅粉份量。★珍珠奶茶 $22 (Set餐加$9)非常普通,珍珠偏硬。

★煎蛋甘香滷肉飯 $55

★酸菜玉子麻辣鴨血鍋燒麵 [推薦💯︎] $78

★鹽酥雞 [推薦💯︎]$18

★紅豆手抓餅 $25
手抓餅有四件,裡頭滿佈軟糯的餡料, 口感煙靭,十分滿足。

★甘梅脆薯 $20

★珍珠奶茶 $22 (Set餐加$9)
非常普通,珍珠偏硬。
酸菜玉子麻辣鴨血鍋燒麵
鹽酥雞
酸菜玉子麻辣鴨血鍋燒麵
鹽酥雞
2022-11-22 395 瀏覽
小麻吉滷肉飯,位於旺角女人街內街,店內光鮮舒服既,台灣菜,主打當然係滷肉飯,另外都仲有拌麵、便當、鍋巴飯等🇹🇼另一特色就當然係台式小食,更特別既係佢多選擇之餘,好平😀細細份細細份,可以食到多啲唔同野,都係台灣地道小食,去台灣必食既,感覺就好似坐係度掃街,充滿夜市感覺🏮煎蛋甘香滷肉飯,睇相以為細細磅點知係超大碗🤣細食既兩人Share絶對夠,賣相好吸引,有麻辣但為咗試真啲個古早感覺揀左甘香,煎蛋令到個飯更靚更想食🍚滷肉好滑好好味,配埋珍珠米口感好好,都幾台,加埋蛋黃層次又唔同左🤩更滑同充滿蛋香,幾唔錯既滷肉飯,飲返杯手搖,芭樂紅茶,芭樂味唔係好濃,但手搖得好好果香清清地好味😋台灣夜市小食開檔!🌝 蒜片小香腸,台式小食點可以唔食台灣腸,平時餐廳食都係切片,佢居然係成條一開二😍配埋生蒜片就係爽,唔會太咸,好味👍🏻木魚炸豆腐,賣相正,好脆既外皮而入面超滑💓配埋咸甜醬好惹味,肉燥淋青菜,正正常常,份量都唔少🥬滷水雞翼尖加麻辣,雖然加麻辣要加$5但真係要加,個麻辣汁好正,係台式麻辣既感覺,好香好濃但唔會好辣,愈食愈想食,好味😗成餐飯真係好台,最值得讚當然係「坐住遊夜市」,能夠細碟而平係非常重要既賣點

甘香滷肉飯

芭樂紅茶

肉燥淋青菜

滷水雞翼尖(加麻辣)

成餐飯真係好台,最值得讚當然係「坐住遊夜市」,能夠細碟而平係非常重要既賣點🌟好多食物味道都好好,份量好多好抵食,一大班朋友一齊黎可以掃晒佢嘅小食!🎊🤣
甘香滷肉飯
芭樂紅茶
2022-11-18 36 瀏覽
個個去台灣都鍾意係咁食嘢,因為啲嘢食好抵食☺️☺️我今日都發現新大陸,喺香港可以搵到好平靚正嘅台灣嘢食😋😋😋😋發現旺角通菜街開咗好多唔同嘅食肆🤩見到有一間色彩繽紛嘅餐廳,望一望餐牌,嘩好抵食嘅台灣菜啊🤩🤩🤩根本上人均$100,就可以食到好飽咁樣離開🥰🥰🥰⭐️ 酸菜玉子麻辣鴨血鍋燒麵 配新竹米粉$78超級推介呢一個❤湯底超級出色,而且入面有四大舊台灣鴨血,第一次食麻辣酸菜湯底,原來係咁正😋配合埋自家製嘅玉子+台灣甜不辣 再加即刻炸嘅蝦🍤天婦羅😋超級多材料❤️食一個湯麵已經好夠飽😇重點係佢個鍋keep 熱,到最後啲湯都仲係好熱,食完成個人暖哂😋⭐️ 甘香滷肉飯 Set 配逢甲鹽酥雞+麻辣鴨血+青瓜+小香腸 $78一個好多款食物嘅定食😋可以試多幾樣唔同既小食,鹽酥雞記得加辣粉,鮮味出晒嚟😋跟餐加多杯杯牙奶茶 🧋加$12 ☺️抵呀⭐️ 炸甜不辣 $28再嚟多個必食精選,甜不辣❤️食落口超級彈牙,食過返尋味,食到唔想停⭐️ 蒜片小香腸$18⭐️炸花枝丸$18⭐️ 洛神花茶(凍)$+6⭐️ 珍珠紅豆仙草凍(小)$+6今餐再加多$6要多個甜品,呢個甜品喺出面食應該30幾蚊起🤪所以一定要食,仙草真係超好味😋

⭐️ 酸菜玉子麻辣鴨血鍋燒麵 配新竹米粉$78

• 鹽酥雞
  • 台灣小香腸
  • 晚市套餐
2022-11-16 44 瀏覽
小食款式都好多選擇上至脆薯豆腐炸餃子下至炸雞豬排卷餅滷水豬手雞腎價錢仲好平 樣樣都的骰精緻仲可以試多d唔同款式既小食而且整得都幾地道,都似係台灣食既味道滿足在夜市街頭覓食既感覺🍽️大滿足定食$78>甘香滷肉飯+$8煎蛋>逢甲鹽酥雞 (辣味+$2)>麻辣鴨血附送>台灣小香腸>涼伴小王瓜轉配+$9珍珠奶茶, +$9茉香奶綠問起台灣最出名既野食,滷肉飯一定係街知巷聞呢間滷汁鹹度岩岩好,油而不膩滷肉配上半熟蛋汁就算唔鐘意食肥肉的人也絕對愛上既大滿足滷肉飯配埋唔同小食,簡直就係秋冬季節的味蕾饗宴-甜品+$6珍珠紅豆仙草凍都有唔少仙草凍同珍珠煙韌得來口感豐富🍽️香酥炸豬扒$29成隻手咁大既炸豬扒落左炸粉又唔會乾口好味又juicy🍽️炸花枝丸$18以為炸完會縮水,挺身之餘都仲彈牙🍽️滷水大大腸$40鹹中帶甘的滷汁,大腸嫩而不膩,份量又足
小食款式都好多選擇
上至脆薯豆腐炸餃子
下至炸雞豬排卷餅滷水豬手雞腎
價錢仲好平 樣樣都的骰精緻
仲可以試多d唔同款式既小食
而且整得都幾地道,都似係台灣食既味道
滿足在夜市街頭覓食既感覺

🍽️大滿足定食$78
>甘香滷肉飯+$8煎蛋

>逢甲鹽酥雞 (辣味+$2)
>麻辣鴨血

附送
>台灣小香腸

>涼伴小王瓜
轉配+$9珍珠奶茶, +$9茉香奶綠

問起台灣最出名既野食,滷肉飯一定係街知巷聞
呢間滷汁鹹度岩岩好,油而不膩滷肉配上半熟蛋汁
就算唔鐘意食肥肉的人也絕對愛上既大滿足滷肉飯
配埋唔同小食,簡直就係秋冬季節的味蕾饗宴
甜品

成隻手咁大既炸豬扒
落左炸粉又唔會乾口
好味又juicy

🍽️炸花枝丸$18
以為炸完會縮水,挺身之餘都仲彈牙

🍽️滷水大大腸$40
鹹中帶甘的滷汁,大腸嫩而不膩,份量又足
2022-11-15
5 分鐘 (堂食)
  • 珍珠奶茶
  • 滷肉飯
2022-11-16 33 瀏覽
女人街有間細細地嘅台式美食《小麻吉》,店舖雖小但大大招牌寫住《麻辣鴨血》,馬上就被吸引了😍《酸菜玉子麻辣鴨血鍋燒麵》,個名咁長都已經夠殺氣!仲有幾款面選擇:拉麵、新竹米粉、玉子面,我哋選了米粉。熱煱一上,必定鴨血沸騰!米粉好快吸飽湯汁,一啖啖從嘴唇到喉嚨到胃壁,麻辣感超爽!此時最好專心食嘢,否則吞錯喉嚨,後果自負!另外又叫了《肉燥炸豬扒麵》,肉燥賣晒就轉了滷肉,豬扒大大塊好鮮嫩,份量十足,豬骨濃湯好入味,麵條又滑又彈牙,值得推介👍然後某人喜歡吃茄子,所以某某人又叫了個《五味茄子》小食,配上醬汁酸酸甜甜好鍾意!😍飲品就真係抵到你唔信!《凍珍珠洛神花茶》《台式凍咖啡》大大杯先加$12!凍咖啡都只加$3!而且仲唔係套餐水準,而係一杯出邊可能要$50嘅好味解渴特色飲品!呢個真係要讚!最後加多$12,又有一碗細的《珍珠紅豆仙草凍》,仙草好好味,又係我最鍾意!但個肚已經填滿了,最終都係食淨少少😝整體餐廳環境整潔,店員有禮貌,而且主動介紹餐牌食物!食咁多美食,每人都唔使$100,性價比好高啦!#小麻吉滷肉飯 #給你窮遊台灣好味道 #旺角 #旺角美食

飲品就真係抵到你唔信!
《凍珍珠洛神花茶》
《台式凍咖啡》

#小麻吉滷肉飯 #給你窮遊台灣好味道 #旺角 #旺角美食
2022-11-15
2022-11-04 45 瀏覽
咁耐冇得飛,好掛住台灣美食🤤呢間位於旺角嘅台灣小店,主打台式美食🇼🇸價錢親民實惠,服務態度友善親切,滷肉飯以肥美豬肉加上香濃醬汁🥩🍚黃金雞排外皮唔會比好多炸漿包住,做到外層酥脆、內層軟滑😋很喜歡麻醬乾拌麵🍜不會太濃或太淡,味道剛好😃加上醬油和大量青瓜絲的搭配,不會太過膩,很不錯😁套餐仲會包埋台式飲品🍹仲可以加甜品,非常抵食🤩還有幾款台灣地道小食,跟台灣吃到的味道很相似,十分正宗😃
咁耐冇得飛,好掛住台灣美食🤤
呢間位於旺角嘅台灣小店,
主打台式美食🇼🇸
價錢親民實惠,服務態度友善親切,
滷肉飯以肥美豬肉加上香濃醬汁🥩🍚
黃金雞排外皮唔會比好多炸漿包住,
做到外層酥脆、內層軟滑😋
很喜歡麻醬乾拌麵🍜
不會太濃或太淡,味道剛好😃
加上醬油和大量青瓜絲的搭配,
不會太過膩,很不錯😁
套餐仲會包埋台式飲品🍹
仲可以加甜品,非常抵食🤩
還有幾款台灣地道小食,
跟台灣吃到的味道很相似,十分正宗😃

• 肉燥乾拌麵
  • 滷肉飯
  • 香濃豬軟骨
上次去完小麻吉食滷肉飯,對佢有啲念念不忘!咁啱前日屋企個大帝話想食滷肉飯,我就返去餐廳特登買左個小麻吉滷肉快煮包返去俾我個大帝試吓 🔮滷肉快煮包滷肉冷快煮包,一包有300克大大包,整包放滾水度煮15分鐘整番熱,咁就可以撈麵撈飯撈菜,撈乜都得非常方便.而我就特登整咗個愛心滷肉刀削麵. 大帝一試,讚不絕口啊!滷肉咸中帶甜香 三分肥七分瘦仲有冬菇粒,同我係餐應廳食嘅味道一樣,真係超好送飯或送麵呀!而且份量足足夠兩個人食!價錢仲好抵,只係$45一包! 方便,好食,份量夠,大帝仲同我講話得閒經過買多兩包擺定係冰箱,就算佢唔識煮飯都可以簡簡單單整番熱來食!真心覺得好適合零廚藝嘅朋友同埋無飯家庭啊!

🔮滷肉快煮包
滷肉快煮包
題外話/補充資料: 快煮包仲有其他味道;猪軟骨,牛肉燥,猪肉燥
2022-11-03
外賣自取
滷肉快煮包
同事介紹話係旺角女人街小麻吉滷肉飯,佢話之前食過店家嘅外賣,都話好好味,所以今次我地特登行過去堂食喇! 餐廳門面平平無其,不過一入去會突然眼前一亮,牆上面以鮮豔顏色畫上台灣夜市嘅面貌和小食,台風十足! 打開Menu即刻同事睇中咗佢地個大滿足定食套餐呀!套餐包主食,主菜,小食,仲附送台灣小香腸和涼拌小黃瓜. 基本上你諗到嘅台灣風味地道菜食物,你可以係呢個大滿足入面揀到!選擇非常多,何止大滿足, 直頭係大滿貫啦! 🔮大滿足定食套餐肉燥乾拌麵(主食)+鐵路炸猪扒(主菜)+麻辣鴨血(小食)+ 台灣小香腸+涼拌小黃瓜 +冬瓜茶/烏梅汁   $79🔸️店員好整齊咁成份送上,真的不禁說廚師大慷慨了吧,很大份耶!先食兩口肉燥,濃汁先咸後回甜,微辣惹味,而猪肉是用了3  7比例的猪腩肉,又肥肉也有肉絲,而腩肉先蒸後炆再炒熬濃汁,肥而不膩,非常入味,雖不知道那個肉燥汁用了什麼配料熬成,(我大膽一問,老闆當然說是secret recipe 啦!),只知那個秘製汁超級惹味,上菜前還加了少少乾葱油,整個肉燥撈麵食超級正! 🔸️鐵路炸猪扒厚切猪扒以台灣入口嘅seasoning醃得相當入味,而個炸粉粉漿一點也不厚,炸前

🔸️鐵路炸猪扒
厚切猪扒以台灣入口嘅seasoning醃得相當入味,而個炸粉粉漿一點也不厚,炸前還沾上一些脆脆米糠,入口十分香脆,上面的椒鹽味道真的跟在台灣食到的差不多, 朋友更說難得炸完入面塊猪扒還是juicy的,好食味!

🔸️麻辣鴨血
我倆也不是食得辣之人,不過為食的都是想試試台灣鴨血,所以叫了這款做小食,小食也有4件.重點係好惹味呀!鴨血質地滑lu lu,而且那種回頭的麻辣咸香真係好正!對我來講已經好辣,不過用來配飯和配麵都好夾!正!(其實佢地個menu上面係有麻辣鴨血窩,食得辣嘅朋友可以點來試)

🔮玉子饅魚窩巴飯 套餐  $90
說實話真的俾佢menu幅相吸引咗!見到個圖饅魚相好靚,我又好餓想食米飯!所以就點來食!果然無令我失望!石鍋飯上菜時個樣真係同menu一模一樣,好大碗!石窩上熱辣辣的,十分適合現在轉涼的天氣,聞到微微有飯焦香.條饅魚真係好大份,差不多有半個碗面咁大,配上鰻魚汁真係無得輸呀!玉子甜而有蛋香,還烘上店家的logo,成件事即係signature 哂!旁邊還有稍為調味的菠菜, 甘筍絲,大豆芽,很好下飯呀!還會付上一小碟自家醬汁,食之前淋上面,飯吸埋D汁更香口!

🔮特飲   跟餐+$15
本身個套餐已經包咗冬瓜茶或烏梅汁,但係我地見到隔離枱個杯特飲好似好靚咁,所以就加錢轉喇!
🔸️芭樂梳打泡泡
一般芭樂汁味道都會較甜的,不過這個加了soda,所以酸酸甜甜好味又減膩,特別的是上面有好多芭樂乾碎,所以好有芭樂果香味,且果碎細細粒粒好有咬口,推介呀!

🔸️鳳梨梳打泡泡
同事最喜歡上面塊鳳梨乾,除了係一個好靚嘅garnish之外, 食落仲好有鮮菠蘿味,唔似process過咁!這杯也是酸酸甜甜的,菠蘿味都幾醒神丫!

🔮珍珠紅豆仙草凍     套餐+$6
見到加$6就多個甜品, 所以就決定加埋來個完滿的午餐. 這個地道台式甜品絕對係零失手. 軟綿紅荳,香脆花生, 珍珠煙韌有嚼口,又有一大舊仙草凍加埋花奶底糖水,6蚊有咁多料,真心抵!

原來我同事已經食過兩次,說真的店家的份量真係好多,而餐廳仲有好多地道嘅台灣小食,和午市套餐, 都好抵食!餐廳夠台味又好味!又可以bookmark係我個公司飯堂list上面喇!
麻辣鴨血
台灣小香腸
芭樂梳打泡泡 , 鳳梨梳打泡泡
  • 芭樂梳打泡泡
2022-10-22 25 瀏覽
📍 little_match1 in Mong KokTaiwaneseFood: 💛💛💛💛🤍Décor: 💛💛💛💛🤍Service:💛💛💛💛💛Price Value: 💛💛💛💛💛Price :💰 $100 Favourite: ❤️little sausage ------------------------------✅ Located at Tung Choi Street, takes only 2 minutes walk from Yau Mai Tei MTR station. Super convenient.✅ The menu offers a wide variety of mouth-watering Taiwanese street food, dessert and drinks ✅ Ordered the fruit soda water and it’s very eye-catching ✅ Food is flavourful and delicious. The food quality is comparable with those that
📍 little_match1 in Mong Kok
Taiwanese

Food: 💛💛💛💛🤍
Décor: 💛💛💛💛🤍
Service:💛💛💛💛💛
Price Value: 💛💛💛💛💛
Price :💰 $100
Favourite: ❤️little sausage

✅ Food is flavourful and delicious. The food quality is comparable with those that I had in Taiwan.

✅ Good value for money, tea set is a great deal

✅ Portions are generous
✅ Good food at affordable prices, a wide range of choices
✅Nice place for a quick meal
✅Can’t wait to return and wouldn’t hesitate to recommend to anyone looking for somewhere to eat in Taiwanese

✅Servers are also great and always efficient, happy, and polite

2022-10-21
  • 台式小香腸