2017-06-27 486 瀏覽
Lots of tasty dim sum, good price for yum cha.But without the service to match! If you don't mind the "Dai Pai Dong" style service, the dim sums are great.Dinner is sub-par to say the least

2017-06-27
10 分鐘 (堂食)
2016-05-14 2311 瀏覽
咁啱星期六得閒陪媽咪爹地飲下午茶,唔洗等位,野食又上得快,半個鐘食完埋單。紅油抄手皮薄,正!叉燒瀨粉,叉燒半肥瘦,靚!但個瀨粉唔係粗個隻,幼到有d似米粉。金錢肚同牛拍葉就唔太入味,個汁又好鹹,可以唔試

紅油抄手皮薄,正!
叉燒瀨粉,叉燒半肥瘦,靚!
但個瀨粉唔係粗個隻,幼到有d似米粉。

金錢肚同牛拍葉就唔太入味,個汁又好鹹,可以唔試
2015-12-08 1645 瀏覽
呢間酒樓係本人屋企附近,幾乎每日或隔日都會去飲茶,無論點心或粉麵飯,此店都做得好唔錯,包餃腸粉皮薄餡靚,牛河味道適中而且唔會太油膩,價錢亦好合理,只有少許唔滿意的問題:有一條芥蘭莖上面看上去有點唔乾淨,同埋偶爾落單和出菜會犯錯
干粉牛河
燒賣、排骨
小籠包
蝦餃、芥蘭
2015-07-27 1405 瀏覽
小盛女一直很喜歡飲茶,很多點心都是「賣飛佛」,當中流沙奶皇包是必叫的點心之一,可惜每次叫都要冒險,因為很多酒樓的流沙奶皇包也是名不符實,一啲都唔流沙,而且包類都是比較「滯」,如果不好吃又沒人幫拖,跟據「叫點心責任制」(即是邊個叫邊個就要負責清晒佢),連吃三個包是會想喊的,幸好今次選對了,這裡的流沙奶皇包(HK$9.8)不單止抵食,更是我吃過最好吃的,但吃的時候要非常小心,否則會流到成手奶皇,分分鐘會彈去隔離位嘅朋友仔度。必食指數:5粒星飲茶當然唔少得腸粉,這次點了蜜汁叉燒腸(HK$21.8),腸粉皮又薄又滑,也很足料,正!必食指數:5粒星正常如果點了叉燒包,我便不會吃叉燒腸,改吃蝦腸,不過這碟酥皮叉燒包(HK$20.8)是後加的,見點心阿姐捧著酥皮叉燒包走來走去,賣相又不錯,所以忍不住要了一碟,果然沒有令我失望,熱辣辣新鮮出爐,皮薄餡靚。必食指數:5粒星柱侯金錢肚(HK$24.8)非常入味,大大舊又有口感,掂!必食指數:5粒星醬汁靚鳳爪(HK$21.8) 一樣是很入味,而且鳳爪夠「淋」。必食指數:5粒星點心拼盤(HK$16.8),拼盤有菠菜餃、叉燒包、蝦蛟、燒賣及黑糖糕,不過我只吃了半
奶皇流沙包
柱侯金錢肚
$24.8
醬汁靚鳳爪
$21.8
點心拼盤(HK$16.8),拼盤有菠菜餃、叉燒包、蝦蛟、燒賣及黑糖糕,不過我只吃了半件黑糖糕,個人不太喜歡,但以這個價錢來說有這麼多款點心已算很抵食。由於沒有嚐過其他點心,所以必食指數是「未知」,哈哈。
迷理點心拼盤
$16.8
還點了有雪菜肉絲米牛肉球,正正常常,可不吃,還有從前吃過咸水角,很痴牙而且少餡,不推介。
2015-07-24
醬汁靚鳳爪
$ 21.8
  • 流沙奶皇包
2015-05-11 711 瀏覽
朝早去有特價點心紙 2個人 叫左大包 併盤 蝦餃 艇仔粥全部都係特價大包個人最愛 饀都算幾多 如果一個人食晒都可以唔洗食其他野併盤有菠菜餃、叉燒包、糯米卷同咖啡糕 arm晒少人叫唔得多野蝦餃皮唔厚,蝦算大隻,好食艇仔粥較普通重點係埋單只係7十幾!
朝早去有特價點心紙
2個人 叫左大包 併盤 蝦餃 艇仔粥
全部都係特價
大包個人最愛 饀都算幾多 如果一個人食晒都可以唔洗食其他野
蝦餃皮唔厚,蝦算大隻,好食
艇仔粥較普通
重點係埋單只係7十幾!
今日去食lunch, 諗住坐得舒服d,就同屋企人去左尚宴. 我地被安排坐玻璃房,地方雖大, 但冇服務。 食物還可以, 但d 阿姐越叫越走, 又還唔關佢地事, 叫我地問d黑衫。 乜做食客都要食識分邊個係執檯, 邊個係落單, 同埋邊個係攞辣椒醬? 我問阿姐咁加水關唔關佢事, 個執檯阿姐(5小姐)話“咁你可以叫第二個加“ 。試問做食客要做到識得佢地既內部運作, 真係得好難。不如佢地派流程表比客喇! 食左一round, 食到一肚氣就走左。
2014-11-15
2014-09-18 628 瀏覽
今次再會尚宴21叫左:蜜汁叉燒腸,檸蜜炸蛋散,安蝦鹹水角,藥膳靚雞腳,翡翠什菌炆米粉,魚翅灌湯餃,古法馬拉糕蜜汁叉燒腸:腸粉好滑又薄皮,叉燒味重用料足,幾好味.檸蜜炸蛋散:酸酸甜甜好味,蛋散做得好脆有蛋香.安蝦鹹水角:粉太重好腍口,料好小肉質一般.藥膳靚雞腳:湯底味道唔錯好重藥材味,雞腳好淋,幾好味.翡翠什菌炆米粉:好大碟,唔太油,可惜味道偏淡,普通啦!魚翅灌湯餃:係素翅,個湯做得清甜,料都足,有蟹柳,冬菇同瘦肉,都可以嘅.古法馬拉糕:好重椰糖香,好軟熟又夠味.又係飽飽嘅一餐.
今次再會尚宴21
蜜汁叉燒腸:腸粉好滑又薄皮,叉燒味重用料足,幾好味.
檸蜜炸蛋散:酸酸甜甜好味,蛋散做得好脆有蛋香.
安蝦鹹水角:粉太重好腍口,料好小肉質一般.
藥膳靚雞腳:湯底味道唔錯好重藥材味,雞腳好淋,幾好味.

翡翠什菌炆米粉:好大碟,唔太油,可惜味道偏淡,普通啦!
古法馬拉糕:好重椰糖香,好軟熟又夠味.
又係飽飽嘅一餐.
安蝦鹹水角
翡翠什菌炆米粉
2014-08-29
2014-05-24 902 瀏覽
第一次去飲下午茶.見到敢平真係會叫多好多野食.叫左:粟米煎魚餅,干炒牛肉麵,檸蜜炸蛋散,魚翅灌湯餃,藥膳靚雞腳,蜜桃义燒酥,古法馬拉糕粟米煎魚餅:炸得好香脆,魚餅好夠味,唔錯.干炒牛肉麵:好大碟,炒得太乾,炒燶左小小.味道好淡.檸蜜炸蛋散:酸甜好味,蛋散做得好脆有蛋香.魚翅灌湯餃:係素翅,個湯做得清甜,料都足,有蟹柳,冬菇同瘦肉.藥膳靚雞腳:好重藥材味,雞腳幾腍,都唔錯.蜜桃义燒酥:幾特別,但唔好食.古法馬拉糕:幾重嘅椰糖香,好軟熟.幾底食嘅一餐.
第一次去飲下午茶.
見到敢平真係會叫多好多野食.
粟米煎魚餅:炸得好香脆,魚餅好夠味,唔錯.
干炒牛肉麵:好大碟,炒得太乾,炒燶左小小.味道好淡.
檸蜜炸蛋散:酸甜好味,蛋散做得好脆有蛋香.
藥膳靚雞腳:好重藥材味,雞腳幾腍,都唔錯.
蜜桃义燒酥:幾特別,但唔好食.
古法馬拉糕:幾重嘅椰糖香,好軟熟.
幾底食嘅一餐.

粟米煎魚餅
干炒牛肉麵
蜜桃义燒酥
2014-05-12
$52.50 (下午茶)
粟米煎魚餅
古法馬拉糕
早市部份點心特價併盤 - 菠菜餃, 叉燒包和糕. 後者不肯定是那種糕, 只知跟馬拉糕相似, 但深色. 餃的皮薄通透, 能看見內裡的菜. 可惜此籠食物我沒有吃過, 只能評論外觀, 因我不喜馬拉糕之類的東西, 又因太飽吃不下叉燒包, 餃子又全給別人吃了, 但對方評語不錯. 當然啦, 不然又怎會全吃掉. 大包 - 推介我們來此店的人說今天的饀不及從前多, 皮已較厚; 但我卻認為跟外間的食店相比, 它的皮和饀比例也差不多. 至於味道, 雖然不差, 但總覺得油麻地上海街那間只做外賣的小店質素更好, 可能因為後者主打賣包點吧. 鳳爪 - 這款是今天最鹹的東西, 我要用茶洗一下才吃, 其他方面則沒有問題, 應該是汁太濃了. 蝦餃 - 也是皮薄, 蝦也不小, 肉亦爽牛腸 - 牛肉味不夠, 只吃出粉漿感, 肉量略欠, 大抵是近日牛肉價太高, 要減肉量?煎釀茄子 - 它的特色是兩頭也有魚膠, 味精亦不太重手眉豆粥 - 第一次吃這種粥, 個人不太欣賞, 總覺得像是平時家裡煲湯後的材料弄出來似的雲吞 - 有鳳尾 ... 也是皮薄饀靚, 值得一試
早市部份點心特價

蝦餃 - 也是皮薄, 蝦也不小, 肉亦爽
煎釀茄子 - 它的特色是兩頭也有魚膠, 味精亦不太重手
雲吞 - 有鳳尾 ... 也是皮薄饀靚, 值得一試
2012-12-15
2012-06-05 398 瀏覽
一行五人中午坐的士來到應該是開業不久?位於豪宅樓下商場既尚宴21。入到商場.起初找不到...因為在死角位加上門面不像其他酒樓的金碧輝煌,我覺得門面有點像茶餐廳。入座不用等位因有同事一早來了,不過來到我來到仍見有空桌,入座率約八成。同事早前來過,說特價點心很平。點心拼盤重點氣是這個鮑魚餃.....都幾好味。這個米粉....我覺得一般。腸粉有d似炸倆...但又唔係....應該係似泰式春卷....脆脆地幾好味。咸水角有四大個...但還面既料比較少。這個忘了叫什麼....幾好味。五位價﹕約250元

同事早前來過,說特價點心很平。
點心拼盤
重點氣是這個鮑魚餃.....都幾好味。
這個米粉....我覺得一般。
咸水角有四大個...但還面既料比較少。
這個忘了叫什麼....幾好味。
五位價﹕約250元
題外話/補充資料: 臨走時外賣了一個點心拼盤,那個侍應..隨手將我們食完的點心底紙放入盒內...跟著又再用手一邊進按我地要外賣既點心底紙....一手用筷子夾點心入外賣盒...佢隻手可能有掂到點心...幸好外賣不是我吃的。:o
2012-06-05
  • 鮑魚餃、點心拼盤
(非會員)
2012-03-30 391 瀏覽
第一次來半山壹號飲茶,之前聽朋友講過屋企附近開左間新酒樓幾好食所以即時試試,間舖唔系好大但都唔駛等位見間野整得幾靚咁有d擔心可能都會幾貴,不過都黎左就唔理啦!叫左個鮑魚鳳眼餃.未食過想試下.黎到原來糸好細粒鮑魚ok幾好鮑汁鳳爪.咸左d.干炒牛河賣相ok.我覺得最好食糸个窩貼外皮脆入面重有汁架唔似出面個d乾蒸蒸應該係即做所以有肉汁挂?3个人埋單2百幾算可以接受。近近地都會再去試晚飯嘅
真係好得
干牛河
鮑汁鳳瓜
原隻鮑魚餃
所以即時試試,間舖唔系好大但都唔駛等位

3个人埋單2百幾算可以接受。
近近地都會再去試晚飯嘅
2012-03-30