2024-02-04 104 瀏覽
尚苑京滬川菜 (3/2/2024)今日同朋友去尖沙咀行街,都食午飯嘅時候,朋友話唔好以為喺尖沙咀飲茶一定貴,在我哋行街嘅附近有一間好抵食嘅酒樓,有平靚正嘅套餐,咁一定要去試吓啦,於是我就跟朋友去食正嘢。這間酒樓叫尚苑京滬川菜,位於尖沙咀麼地道75號南洋中心LG樓。酒樓環境乾淨企理,金碧輝煌,地方寬敞,坐得舒服,員工亦服務周到,一坐低即刻斟茶遞水送菜單。這間酒樓有多款點心,點心仲有免加一服務費,真係好抵食,本來諗住淨係食點心,但後來發現啲套餐仲更加吸引,最終選了點心套餐B,這個套餐只係$218,竟然有半隻燻香樟茶鴨 ,又有桂花海皇炒新竹米,仲可以選兩個點心,而點心有成十五款來選擇,款款都令人好想食,最後就選了萵筍蝦餃王同埋灌湯小籠包,還有白灼菜芯,真係太抵食。半隻燻香樟茶鴨份量都多,上枱就聞到香濃鴨味道,又唔肥又唔鹹,皮脆肉嫩,尤其是鴨頸都好好食,而桂花海皇炒新竹米份量十足,裡面啲海鮮真係超多又超好食,有象拔蚌、蝦仁、帶子,樣樣海鮮都好有鮮味,爽口彈牙,新竹米加埋芹菜、韭菜、芽菜來炒,炒得爽滑依韌,更有灑上芝麻,好味好食。萵筍蝦餃王就大大粒,外皮有彈性,蝦肉爽滑,每一口都充滿鮮蝦味,灌湯
尚苑京滬川菜 (3/2/2024)

半隻燻香樟茶鴨份量都多,上枱就聞到香濃鴨味道,又唔肥又唔鹹,皮脆肉嫩,尤其是鴨頸都好好食,而桂花海皇炒新竹米份量十足,裡面啲海鮮真係超多又超好食,有象拔蚌、蝦仁、帶子,樣樣海鮮都好有鮮味,爽口彈牙,新竹米加埋芹菜、韭菜、芽菜來炒,炒得爽滑依韌,更有灑上芝麻,好味好食。萵筍蝦餃王就大大粒,外皮有彈性,蝦肉爽滑,每一口都充滿鮮蝦味,灌湯小籠包外皮夠薄,肉夠鮮美而且湯汁又多又鮮甜,跟住來碟好嫩嘅菜芯,真係食得開心。

這間酒樓午市推介有一樣好抵食嘅點心,特價$9.8嘅人蔘湯蝦餃王,用大大粒蝦餃來配合人蔘湯,賣相又靚又精美,味道亦唔錯,啲湯都幾好飲。還有午市大優惠,中午11:30開始送一件黑糖棗皇糕比每一位顧客,黑糖棗皇糕好煙韌,味道又不太甜,好味甜品

尚苑中菜廳好值得推介俾大家,食得好滋味,亦好抵食,價錢又便宜,我下次都會再來試吓食其他主菜,尤其是酸菜魚和北京烤鴨。
2024-01-29 195 瀏覽
朋友喺故宮文化博物館做野,可能識得同行所以有M+嘅免費門票,咁去參觀前當然都要去醫肚先,朋友中意食中菜,尤其系點心🥧就同咗佢去尖東呢間酒樓飲啖茶食個包,服務吾錯👍🏼首先試試四喜素鵝卷,不得不提及呢道菜式,素鵝可以整到壽司咁嘅樣真系好別緻😆裡面系紅蘿蔔🥕冬菇🍄同埋瓜類,素鵝豆味又濃。一口黃金脆豆腐向來系我地喺中菜館好中意食嘅小菜,外層鬆脆可口,內層豆腐又軟稔,名符其實外脆內軟🧡揀咗個高級嘅人參湯鮮蝦餃,人參湯又真系足料,味道好濃郁。蝦餃賣相精緻✨蝦肉爽口彈牙🦐灌湯小籠包裡面好多汁,肉質實在吾鬆散🐷外層包皮口感恰到好處。蘿蔔絲酥餅中食到一絲絲清甜蘿蔔絲,外層香脆不油膩。櫻花蝦香煎蘿蔔糕,櫻花蝦就吾多,香煎蘿蔔糕入面有清甜蘿蔔絲,蘿蔔糕又煎得香口。黑金流沙包吾單只賣相靚,入面奶黃部分都好味,食到鹹蛋黃味道,又吾會太甜🖤💛
蘿蔔絲酥餅中食到一絲絲清甜蘿蔔絲,外層香脆不油膩。
2024-01-27
下午茶
2024-01-29 126 瀏覽
呢間尖沙咀嘅酒樓乾淨企理,裝修光猛。下午有多款點心,點心仲要免加一服務費👍🏻非常抵食。最緊要喺呢度啲點心有質素😋另外,仲有其他唔同嘅午市套餐。我推介特價嘅人蔘湯蝦餃王$9.8一隻。賣相靚又精緻,味道仲唔錯。另外必要嘅係小籠包,估唔到入邊湯汁鮮甜,而且肉質鮮美😋我哋仲叫咗鮮肉水餃,餡料鮮美,皮薄有彈性,每一口都充滿肉汁嘅鮮味。蒜豉汁蒸排骨都好吸引,排骨肉質鮮嫩多汁。醬皇鴛鴦肚結合咗牛肚同魚肚,肚肉鮮嫩,醬汁嘅滋味同肚肉就好夾。紅米荷香珍珠雞係一道特別嘅菜式,入邊夠多餡料,而且配上紅米加上珍珠雞糯米煙煙韌韌。另外,韭菜豬紅大大兜,好惹味。

呢間尖沙咀嘅酒樓乾淨企理,裝修光猛。

另外必要嘅係小籠包,估唔到入邊湯汁鮮甜,而且肉質鮮美😋

蒜豉汁蒸排骨都好吸引,排骨肉質鮮嫩多汁。

另外,韭菜豬紅大大兜,好惹味。
2024-01-26 153 瀏覽
喺尖沙咀區約左朋友食飯,雖然有好多選擇,但係要求平靚正真係唔容易,好彩個靚女朋友帶我藜呢度,佢話呢度新開,環境好服務好,仲有好正嘅套餐,一定要試下。於是我就跟班跟藜呢度, 果然環境好靚,金碧輝煌,服務周到,一坐低即刻有人斟茶遞水送菜單。本來諗住食點心,但係發覺啲套餐真係太吸引,一個套餐只係200蚊,竟然有半隻樟茶鴨 ,有海皇炒新竹米粉,兩個點心,仲有油菜,真係太抵呀,唔食對唔住自己。于是兩個人就揀左其中一個套餐 ,睇睇下原來有幾個套餐都好吸引,食完哩個下次再試第個。中午人客都唔少,哩度地方闊落,而且仲有好多房間,更有一間好大既跳舞房,真係呢度消磨1日都得。抵食套餐好快就到,首先喺樟茶鴨,份量一啲都唔馬虎,味道香濃,皮脆肉嫩,真係好好食。跟住有碟好嫩嘅油菜,最驚人就係桂花海皇炒新竹米粉,裡面啲海鮮真係超多,竟然有 BB 象拔蚌,蝦仁,帶子,芹菜,韭王,米粉炒得爽滑依韌,灑上芝麻,絕對完美的炒米粉,炒值超好食。👍👍點心❤都好得,特別係抄手,棗王糕,超水準出品,而且點心❤價錢💰超平,真是食過番尋味。😋😋

最驚人就係桂花海皇炒新竹米粉,

棗王糕,

超水準出品,而且點心❤價錢💰超平,真是食過番尋味。😋😋
2024-01-24 124 瀏覽
唔好以為尖沙咀飲茶一定貴,今日同屋企人飲茶,咁啱俾我搵到一間,性價比都幾高嘅酒樓,環境都幾舒適,叫咗個四人餐,有埋片皮鴨都係$398,都幾抵食!午市烤鴨餐 (四位用)$398北京烤鴨半隻因為即烤嘅關係,要等大概半個鐘,但都值嘅,份量都唔少!烤鴨外皮烤到脆卜卜,肉質保持嫩滑,另外附上熱辣辣嘅餅皮,餅皮厚薄適中,自由配搭甜麵醬,青瓜及京蔥條,抵食!老火靚湯-粟米羹湯羹杰度岩岩好,粟米清甜,冬天食暖笠笠~套餐仲會奉送餐前小食:酸紅白蘿蔔酸酸地,超開胃👍🏻自選點心兩款:陳皮鮮竹牛肉球食牛肉球最鍾意就係食啲鮮竹,索晒d牛肉汁,夠晒juicy!萵筍蝦餃皇 4 隻蝦餃面有金箔,蝦餃皮好煙韌,蝦都好彈牙,仲有啲麻油香自選京滬小菜兩款:金瑤蛋白炒飯炒飯粒粒分明,冇過多嘅油,蛋白唔會老,配合瑤柱嘅香味同埋青菜嘅清甜,整體感覺好健康京式賽螃蟹師傅係賽螃蟹嘅火温油路控制得宜,蛋白軟滑得嚟夠挺身,食落有口感之餘,更係口腔中散發陣陣蛋香,鑊尾油恰到好處,不會太油膩,又可以令菜帶上光彩,畫龍點睛之處,在於處理瑤柱絲,瑤柱絲完全釋放瑤柱清香甜美鮮味,甜品:陳皮蓮子紅豆沙唔會太甜~服務:侍應專業有禮,傳菜有效率,令到整

午市烤鴨餐 (四位用)$398

北京烤鴨半隻

老火靚湯-粟米羹

湯羹杰度岩岩好,粟米清甜,冬天食暖笠笠~

套餐仲會奉送餐前小食:

酸紅白蘿蔔

酸酸地,超開胃👍🏻

自選點心兩款:

陳皮鮮竹牛肉球

食牛肉球最鍾意就係食啲鮮竹,索晒d牛肉汁,夠晒juicy!

萵筍蝦餃皇 4 隻

蝦餃面有金箔,蝦餃皮好煙韌,蝦都好彈牙,仲有啲麻油香

自選京滬小菜兩款:

金瑤蛋白炒飯

京式賽螃蟹

甜品
陳皮蓮子紅豆沙

唔會太甜~

服務:
侍應專業有禮,傳菜有效率,令到整碟餸菜溫度放在桌面時仍然係最佳狀態👍🏻

2024-01-21
大鄉里出城🤣好耐冇去尖沙咀飲茶,見到呢一間新開嘅酒樓,性價比好似幾高就入去試吓! 櫻花蝦香煎蘿蔔糕 推介❤️煎到外面脆卜卜,而且上邊仲有櫻花蝦同XO醬嘅香味,辣辣地幾惹味!萵筍蝦餃皇 推介❤️同出邊蝦餃唔同之處係裏面有萵筍。 除此之外佢個蝦餃好大粒,裏面仲有好多鮮蝦,萵筍就提升左成個蝦餃嘅口感。 咬落去中間有少少爽脆。四喜素鵝卷 特色❤️呢個特色,喺出邊好少酒樓見到。 裏面應該係蘿蔔木耳,外面就係腐竹皮。 包得好精緻,食落去口感都好特別,外面係林嘅裏面係爽脆嘅! 原隻鮮蝦燒賣皇賣相非常唔錯,豬肉香味亦都好濃郁,而且個外皮好薄。蘿蔔絲酥餅脆卜卜熱辣辣,外脆內軟!裏面嘅蘿蔔絲落咗少少調味鹹鹹地有啲胡椒粉。 鮮蝦菜苗餃裏面嘅菜苗唔會有草腥味,再加埋鮮蝦嘅香味。 裏面仲要好Juicy添。整體來講呢間酒樓新開半年都幾企理,碗碟乾淨。 而且啲侍應都好細心,留意到冇水就主動斟水,食完嘢又好快收碟! 食物水準都唔錯,尖沙咀來講呢個價錢幾抵食! 👍🏻

櫻花蝦香煎蘿蔔糕 推介❤️

萵筍蝦餃皇 推介❤️

四喜素鵝卷 特色❤️

原隻鮮蝦燒賣皇
賣相非常唔錯,豬肉香味亦都好濃郁,而且個外皮好薄。

蘿蔔絲酥餅

鮮蝦菜苗餃

2024-01-21
  • 四喜素鵝卷
  • 櫻花蝦香煎蘿蔔糕
  • 萵筍蝦餃王
2024-01-22 88 瀏覽
今日在尖東酒店睇完新娘子出門,就諗緊附近有沒有酒樓食中午,我哋行返去南洋中心嗰邊,見到有間又有點心食,又有砂鍋雲吞雞食的酒樓。午市套餐10分抵食,我們叫了半隻砂鍋雲吞雞,幾樣點心,仲送埋甜品。砂鍋雲吞雞非常之入味,雞湯暖笠笠,一口雲吞非常之大及新鮮,仲有啲蔬菜,淡淡滿足。雞肉點埋啲辣椒豉油,入口嫩滑, 10分入味。就算是半隻砂鍋雲吞雞,都有成六粒雲吞,非常足料。雪山叉燒包10分特別,適合打卡,上面竟然是粉紅色,入口鬆脆, 10分足料,淡淡叉燒。豉汁鳳爪非常之惹味,唔停得口。蘿蔔絲酥餅鬆脆,淡淡滿滿的蘿蔔絲,非常之大個。中午仲送埋紅棗糕同埋紅豆沙,紅棗糕啱啱蒸好,不太甜,非常適合任何年齡人士食。下次再有人喺尖東酒店出門結婚,晏晝一定會嚟返呢度食。

豉汁鳳爪非常之惹味,唔停得口。

蘿蔔絲酥餅鬆脆,淡淡滿滿的蘿蔔絲,非常之大個。

下次再有人喺尖東酒店出門結婚,晏晝一定會嚟返呢度食。
2024-01-21 67 瀏覽
星期日瞓到下晝先起身😆之後準備去尖沙咀做facial,喺附近食個late lunch先,見到南洋中心「尚苑京滬川菜」下午茶點心做緊八折優惠,仲免加一,佢哋嘅下午茶時間去到4:30pm,可以慢慢嘆😊點心套餐B 桂花海皇炒新竹米粉超足料,用象拔蚌仔、帶子、鮮蝦、芽菜、洋蔥、韭黃去炒新竹米粉,味道似星洲炒米辣辣地夠惹味,呢度嘅豪華版海鮮炒米非常高質,米粉乾身彈牙,夠晒鑊氣,加入咗大量海鮮提升鮮味,推介👍🏻燻香樟茶鴨店家招牌菜樟茶鴨,果然係真材實料,半隻嘅份量亦有一大碟,足夠三四人分享,入口充滿煙燻茶香味齒頰留香,鴨肉肉質緊致有咬口,皮薄之餘仲帶點脆口,夠晒入味萵筍蝦餃王粒粒肥大飽滿嘅蝦餃上加上金箔,每粒入面都有4,5隻新鮮爽口嘅蝦仁,皮薄餡靚原隻蝦燒賣皇每粒燒賣上面都有大大隻嘅蝦仁,鮮美彈牙,以豬肉、冬菇、鮮蝦作為餡料,口感豐富白灼菜心追加:蘿蔔絲酥餅即叫即製,金黃色嘅外皮酥脆鬆化,裏面嘅蘿蔔絲軟稔多汁,一啖咬落去爆汁,味道清甜帶咸香,非常出色好食的點心鮮肉鍋貼鍋貼底部煎得金黃香口脆卜卜,豬肉餡料鮮嫩多汁,外皮厚度適中,入口啖啖肉而且有豐富嘅肉香味📍尚苑京滬川菜 (尖沙咀)尖沙咀麼地道75號

點心套餐B
桂花海皇炒新竹米粉

燻香樟茶鴨

萵筍蝦餃王

原隻蝦燒賣皇

白灼菜心

追加:蘿蔔絲酥餅

鮮肉鍋貼

📍尚苑京滬川菜 (尖沙咀)
尖沙咀麼地道75號南洋中心LG樓

人均消費:$180
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2023-10-09 641 瀏覽
呢晚同家人提早慶祝中秋節食晚飯,因為家中長者鍾意食中菜,但我又唔想成日食港式粵菜酒樓,於是就選擇上海菜。呢間尚苑京滬川菜應該最近轉手,前身係粵菜酒家。地點位於尖東,環境都幾大,座位之間都唔會好逼好窄。❇️雙色拼盤$128▶️有好多款小食可以自選,我地揀咗鎮江餚肉拼鎮江小排骨餚肉彈牙,小排骨外脆入味,但份量如果多返少少會更好❇️美味燻魚$108▶️juicy入味,亦唔會太乾❇️灌湯小籠包$58▶️外皮夠薄,肉夠鮮而且多汁❇️砂鍋雲吞雞 $198/半隻▶️好大鍋同足料,湯底鮮甜,雞肉都幾滑,入面亦有好多粒雲吞,雲吞外皮亦夠薄❇️北京填鴨 $398/隻▶️鴨肉做到皮脆肉嫩,每片唔會太薄亦充滿鴨油香味❇️蝦仁兩麵黃$148▶️蝦仁爽口彈牙,麵唔會好乾❇️上海炒年糕$128▶️呢個正常發揮,年糕口感亦彈牙✅成餐飯食到好飽,整體食物質素唔錯,侍應有禮亦會主動同我地介紹菜式,家中長者都食得滿意✅新張期內用OpenRice網上訂枱全單仲有8折,相對抵食d

❇️雙色拼盤$128
▶️有好多款小食可以自選,我地揀咗鎮江餚肉拼鎮江小排骨
餚肉彈牙,小排骨外脆入味,但份量如果多返少少會更好
❇️美味燻魚$108
▶️juicy入味,亦唔會太乾
❇️灌湯小籠包$58
▶️外皮夠薄,肉夠鮮而且多汁
❇️砂鍋雲吞雞 $198/半隻
❇️北京填鴨 $398/隻
▶️鴨肉做到皮脆肉嫩,每片唔會太薄亦充滿鴨油香味
❇️蝦仁兩麵黃$148
▶️蝦仁爽口彈牙,麵唔會好乾
❇️上海炒年糕$128
▶️呢個正常發揮,年糕口感亦彈牙
2023-09-23
2023-09-30 432 瀏覽
五個人每人食咗$500 ,叫咗好多嘢,呢個環境算幾抵食。有間房有得唱K,叫咗松子魚、砂鍋雲吞雞、黃金蝦、脆鱔、雞絲粉皮、小籠包、半隻片皮鴨、壽包幾靚仔、會再返嚟。全單有八折。
五個人每人食咗$500 ,叫咗好多嘢,呢個環境算幾抵食
  • 松子魚
2023-09-29 272 瀏覽
喺尖東經過,見到新開左間上海菜,見到裝修唔錯,門口的套餐圖片幾吸引,今日放假咪諗住試下 ,新張店舖 ,光鮮明亮 乾淨整潔。人均150元左右。涼伴拼盤,宮爆雞丁,蔥爆牛肉,高力豆沙,小籠包,脆香小蘇肉,鹽水菜心,分量十足,味道不錯。牛肉嫩滑爽口,小蘇肉炸得好香脆 ,熱辣辣食超正 係唔錯嘅小食。下次人多啲想叫片皮鴨和酸菜魚。
整潔。

人均150元左右。

涼伴拼盤,
宮爆雞丁,
蔥爆牛肉,
高力豆沙,
小籠包,
脆香小蘇肉,
鹽水菜心,

下次人多啲想叫片皮鴨和酸菜魚。

2023-09-25
服務員十分不禮貌,態度惡劣,接電話的服務生語氣十分不專重人,這家公司的負責人麻煩檢討一下員工態度,我沒講完野cut人線!問佢野就話唔知cut線!都不知你們怎麼培訓員工的!
外賣自取
2023-09-10 431 瀏覽
踏入生日月節目特別豐富, 朋友知我鍾意食京浥川菜, 特意帶我到於8月隆重登場位於尖東的“尚苑”!餐館廚師團隊以精選食材, 炮製多款精緻菜式. 我地4人每人各自點了自己喜愛嘅套餐, 平均每人$800菜式好豐富喔!餐廳在食物方面亦盡花心思, 用新派手法呈現京浥川菜, 當中包括代表作之一, 經過多小時炆煮的蘇杭東坡肉, 肉質軟腍, 油香四溢;蝦籽蔥烤刺參 ~ 用了矝貴食材刺參, 燜煮到軟腍入味, 極為滿足.宋嫂魚羹 ~ 還有我最愛的魚羹, 重現800年歷史杭州名菜, 啖啖魚鮮, 非常滋味套餐份量十足, 食物質素非常高, 環境寬敞舒適, 啱哂同家人朋友聚會或宴客, 絕對係滿足美味嘅一餐!地址: 尖沙咀麼地道75號南洋中心低層地下訂座電話: 2868 6898

蘇杭東坡肉

雙式拼盤
清炒河蝦仁
題外話/補充資料: 仲有套餐折扣優惠
2023-09-09
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
蝦籽蔥烤刺參
宋嫂魚羹
海皇酸辣湯
2023-08-29 305 瀏覽
之前有試過依間野既飲茶,都OK,所以就諗住再試埋佢既晚市。同左兩個同事放工落去叫左個套餐,依個套餐係每位計既,連埋茶位,前菜等等,折扣左之後每位800蚊度。共有7道菜揀左D比較出色同大家分享:前菜 (開胃三小碟)推介花鵰醉雞,雞好嫩滑又夠酒味,其他地方試過同類菜式,酒味處理得唔好好易有苦味,依道小菜既酒味幾恰到好處。湯羹海皇酸辣湯,幾足料,有海參又有花膠同蝦,酸度啱啱好,如果可再辣D就一流。主菜黃金明蝦球,蝦勁大隻,彈牙又有好強勁蛋黃味,口感唔錯。甜品 (尚苑美點薈萃)一共有三款,有桂花榚、高力豆沙同馬仔,三層甜品架上,賣相幾靚,推介桂花榚,清甜好味,桂花味天然。整體食物都幾高質,會返轉頭,聽講黎緊會有大閘蟹套餐,期待!食完之後同經理傾左幾句,原來隔離有個場有得跳社交舞,過去望過下都幾有氣氛。有興趣既大家可以去見識下。
揀左D比較出色同大家分享:

前菜 (開胃三小碟)

湯羹

主菜
黃金明蝦球,蝦勁大隻,彈牙又有好強勁蛋黃味,口感唔錯。

甜品 (尚苑美點薈萃)

整體食物都幾高質,會返轉頭,聽講黎緊會有大閘蟹套餐,期待!
開胃三小碟
海皇酸辣湯`
黃金明蝦球
尚苑美點薈萃
2023-08-23 284 瀏覽
一班同事收工見到剛剛開業就入去試試,竟然有驚喜,食物質素非常一流,價錢適中,第一次吃到甘好味的北京填鴨,皮非常脆,極力推介,另外鮮肉鍋貼,皮薄有汁,宜家還有全單8折,值得再次幫襯!
北京填鴨
精選拼盤