2022-09-20 1138 瀏覽
很喜歡這間小店,用心製作日式素食,不論在賣相上,或者味道上,都可看得出店主的心事。店員亦有心,有禮貌。餐單以車仔麵形式,剔剔剔選擇自己喜歡的兩項或三項選擇,豐儉由人,視乎你的食量及銀包,選擇自己的食物配搭。有前菜,選二至三項。有主食,幾樣俾你揀,總之總有東西啱你口味。之後仲有餐後小小甜品。久唔久吃素,可以當為平時嘅Detox一餐。讓身體腸胃休息一下,之後…再大吃大喝。

有子面,可以揀熱湯或者是涼湯
腐乳多士
跟餐甜品
有子面,可以揀熱湯或者是涼湯
腐乳多士
跟餐甜品
2022-06-19 4053 瀏覽
🥰Omakase都食過好幾次❤趁住生日天🎂今次就揀咗未試過嘅「素食Omakase」☘️呢間係唯一一間正宗日式素食料理☘️ 餐廳裝修亦都充滿住禪意🌳主色調以啡色和白色為主調🪨感覺簡潔舒服😌令今年生日天多了一份寧靜🦜☘️素食Omakase廚師發辦嘅餐單每一款都相當精緻吸引😍時令水果🥭蔬菜🥬做「素材」🥰呢個環境、食材同埋服務質素價錢係相當實惠❤ 對食有講究嘅人☘️帶來一個嘅「素菜廚師發辦體驗」🥰Omakase 包括前菜、壽司拼盤、天婦羅、麵食同埋甜品🥢相當豐富呢🥳1⃣️ 先付Japanese Fruit Tomato🍅:🔸日本水果蕃茄:呢個日本直送嘅原個蕃茄🍅味道新鮮又甜😋而且仲有好多汁😋除咗個「蕃茄定」之外☺️可以連埋個都食埋🥳2⃣️ 小八寸 Hassun Appetiser Platter🇯🇵:🔸 小八寸🈶️自家製胡麻豆腐、金山寺味噌、小漬物、日本清水豆腐、日替田舍料理😋小八寸樣樣都好食而且食材夠曬新鮮😋最深刻係「金山寺味噌」👍豆香到不得之了❤️用佢嚟送白飯簡直一流🥰最後我仲忍唔住叫老闆讓咗一盒比我😉我可以返屋企慢慢嘆嚕🥳🥳3⃣️ 特色壽司 Winter Sushi 🍣:🔸 四款壽司都係時令天然食材做嘅❤️🈶️紅椒壽

1⃣️ 先付Japanese Fruit Tomato🍅:

3⃣️ 特色壽司 Winter Sushi 🍣:

🔸 四款壽司都係時令天然食材做嘅❤️🈶️紅椒壽司🫑脆脆鮮果卷🥭燒杏鮑菇壽司🍄腐皮壽司🍣單從食材嘅外貌🍣若果唔話俾你知佢哋係素食🍀你根本係睇唔出佢哋係原來係素食❤而外表最精緻係「燒杏鮑菇壽司」🍣外貌好似炙咗嘅帶子❤好特別呢👍而我最喜歡係「脆脆鮮果卷」🥭估唔到火龍果同埋芒果做嘅壽司再拎去炸🔥炸完之後個水果味道仍然可以保持水果嘅香甜👍超贊喔🥳🥳

4⃣️ 炸物🔥:

🔸 用新鮮時令蔬果入饌🪅粟米🌽牛油果🥑南瓜🎃做天婦羅🔥第一次食炸牛油果🥑薄薄嘅炸粉中仍可以清楚睇到牛油果🥑一啲油膩感都無👍粟米同南瓜都好甜好好味呢😋

5⃣️ 煮物🍲:

🔸用清湯浸住大根🥕甜甜嘅清湯配住❤令大根原味更突出🥳

6⃣️ 燒物🍡:

🔸豆腐麵豉漬特厚油掦、年糕😋兩個都各具特色👍油掦嘅豆香滿溢❤超喜歡呢🥰

7⃣️ 食事🥢:

🔸青檸素麵、烏冬🍜青檸素麵酸酸地比我一種小清新嘅感覺☘️烏冬控必食❤️超彈牙👍👍

8⃣️ 甜品🍮:

🔸特色日式甜品:🍊橙味果兩凍好出色👍佢係喺橙皮上邊讓左啲果凍🧊賣相做到好似一「ki 」橙🥳🈶️特別色👍再配埋厥餅❤大愛呀🥳

🔸 🥳餐廳仲安排咗一個生日小甜品🍮佢哋係會用黃豆粉寫上 Happy Birthday 🥳 側邊有啲日式唔同口味嘅日式小丸子做裝飾🍡許願個願吹完蠟燭之後🔥我哋就可以將啲小丸子「碌埋去啲黃豆粉度」一齊食❤呢個係我初次接觸「傳統日本嘅生日慶祝」🪅呢慶生生日嘅方法比我好新鮮嘅感覺🎂實在好難忘又開心呢🥰
  • Omakase
2022-05-04 2653 瀏覽
一個月前朋友介紹去這間日本餐廳食omagase價錢一點都不貴賣相和食味都極度精緻和美味師傅準備的餐牌很有心思因為賣相太漂亮像真度也很高我感覺是視覺的食宴前菜和壽司都漂亮到一個點這裏必須一提的是炸天婦羅鮮冬菇很美味秋葵也非常出色我竟然最喜歡這道濃湯大根蘿蔔炆得很入味好鮮甜大愛串燒的小蕃茄 一般啦沒有什麼特別仿肉串燒也有些失望沒有什麼味道就像有麵粉甜品也失望雖然賣相非常可愛我吃不出是什麼味兒甜品我扣分了
一個月前朋友介紹去

我吃不出是什麼味兒
甜品我扣分了

午餐
2022-04-28 1726 瀏覽
一向係食肉獸嘅我今日就食清啲 一齊食餐齋啦居素屋係一間日式素菜料理 市面比較罕見 平時有午餐定食 但今日我哋係食廚師發板 價錢比較貴($338) 但一共有八道菜 算係合理佢哋裝修走和式路線 午市時段比較多人 最好預先訂枱 而且想食廚師發板的話 最好定枱時先確認 否則未必一定有呢個時候去係食佢哋嘅春季廚師發板 包括有日本蕃茄 唔同類型嘅豆腐 壽司 炸物 清湯大根 燒物 主菜可選素面 天丼 烏冬 最後有日式甜品 師傅厲害之處係可以將每一樣食材都模仿到平時嘅食物咁 例如壽司 而且刀工一流又細心 食之前可以先欣賞一下光顧居素屋都有十年八年經驗 佢哋每一季都會轉換菜式餐牌 所以每次去都會有驚喜
一向係食肉獸嘅我今日就食清啲 一齊食餐齋啦
2022-04-11 1516 瀏覽
比較少見的日式素食餐廳,餐廳裝潢簡潔之餘,富有日式風格。環境唔算好大,但餐桌位置都相對闊落,坐得幾舒服👍職員姨姨都好有禮貌添☺️輕怡午餐 $98三款前菜、一款主食及甜品 - 分別係麻醬菠菜、玉子燒、牛蒡絲🥗配青檸熱湯素面🍜玉子燒極濃蛋香而且唔老,另外牛蒡絲都唔會過鹹😌 值得一提係素面,好大碗🤣經過姨姨獨門榨檸檬汁手法,令湯底更加refreshing!相信冷湯會好啲☺️甜品方面係黑糖大福。好好食喎!內餡係軟綿綿口感及味道極似custard!留意到有素版omakase,甚感興趣,呢間絕對可以encore😌

輕怡午餐 $98

2022-01-22 1535 瀏覽
今日同朋友行過灣仔,忽然唔知食啲咩好,又覺得飽飽地,諗諗吓又唔係好想食肉,我都唔明心諗不如就試吓食素食啦!其實我平時好少食素食,因為覺得太清淡,不過佢話有一間好正嘅喺左近,樓上鋪嚟,咁就去試吓啦。估唔到素食咁好食,好有驚喜。成日都覺得素食,會食唔飽,因為本身係男士,覺得要食肉先得,所以叫左貴啲嘅lunch set $188,超級飽….同時又好好味。對素食改觀左。Menu有得剔要唔要蛋、奶,我唔明,問一問就知道素食有分唔同階段的素食,有啲素食者唔要蛋、奶。長知識長知識

2022-01-22
  • 壽司拼盤
2022-01-22 887 瀏覽
有兩款lunch set,$98& $188,分別是$188多碗麵豉湯、炸物2件、素壽司🍣。本身是素食,想帶男朋友體驗好好味的素食,佢覺得驚喜,又飽又好味。我就食$98set lunch 都好飽,而冷麵超好味,好有驚喜,估唔到日本湯加青檸咁好味。素食朋友仲可以選擇要唔要蛋、奶。體貼素食朋友嘅需要。good ar
2022-01-22 573 瀏覽
Been wanting to try this vegetarian japanese restaurant for quite some time. Came here for lunch and as we came quite early, we didn't have to wait at all.Decided to order the lighter lunch set as they had 2 sets to choose from.Lighter lunch set 輕怡午餐 $98 - 3 side dishes + 1 main dish + japanese dessertFor the sides I ordered the tamago (egg), tofu and sesame sauce with spinach.For the main dish I ordered the Udon (+$5)The tamago was a bit bland bland but the tofu and the spinach was well season

The tamago was a bit bland bland but the tofu and the spinach was well seasoned and very refreshing. The hot udon was delicious, especially after adding a pinch of Japanese Chilli flake seasoning. The udon was springy and cooked just right.

Overall the meal was very satisfactory as its a different change from western and Chinese vegetarian restaurants which you see more of in hk.
Light lunch set - hot soup udon with side
2021-12-31 782 瀏覽
居素屋嘅廚師發辦有2款,一款係5道菜加涮涮鍋,另一款係食8道菜。每款廚師發辦都包含壽司、燒物、炸物、食事、甜品等菜式。我哋就簡咗包含涮涮鍋嘅套餐。先付: 日本水果蕃茄刺身蕃茄爽脆,但個人覺得味道偏酸。旁邊嘅花係用蕃茄皮卷成,賣相幾靚。小八寸: 自家製胡麻豆腐、金山寺味噌、小漬物、日本清水豆腐、蕃茄醬豆卜胡麻豆腐好香濃黑芝麻味,表面放上wasabi調味,清水豆腐味道較清淡、口感較胡麻豆腐滑。蕃茄醬豆卜口感韌,感覺較缺乏日式元素。特色壽司: 紅椒、脆脆鮮果卷、汁燒杏鮑菇、腐皮壽司脆脆鮮果卷係第1次食,表面一層係炸過,脆口。飯嘅口感煙韌,入面包住火龍果、芒果同牛油果。炸物: 粟米、牛油果天婦羅粟米係切開一排去炸,味道似牛油粟米。牛油果口感外脆內軟。燒物: 紫菜油揚麵豉燒、串燒杏鮑菇小蕃茄鍋物: 京都湯葉豆乳涮涮鍋 配什錦什菜盤、食事: 烏冬 (二人前)烏冬嘅份量會按人數黎比。一開始店員會比一把扇我哋,潑涼豆乳鍋嘅表面,令佢結成湯葉 (腐竹),跟住就可以夾黎食。湯葉冇咩味道,只有好淡嘅豆漿味。每人食大約兩片湯葉後,店員會將素清湯加入涮涮鍋,再將什錦什菜盤入面嘅食材放入涮涮鍋,等水滾時就可以食用

先付: 日本水果蕃茄刺身

特色壽司: 紅椒、脆脆鮮果卷、汁燒杏鮑菇、腐皮壽司

炸物: 粟米、牛油果天婦羅
粟米係切開一排去炸,味道似牛油粟米。牛油果口感外脆內軟。

粟米、牛油果天婦羅

燒物: 紫菜油揚麵豉燒、串燒杏鮑菇小蕃茄

鍋物: 京都湯葉豆乳涮涮鍋
配什錦什菜盤、食事: 烏冬 (二人前)

每人食大約兩片湯葉後,店員會將素清湯加入涮涮鍋,再將什錦什菜盤入面嘅食材放入涮涮鍋,等水滾時就可以食用。我試過齋飲加入清湯嘅豆乳鍋湯底,有蔬菜嘅清甜味,同埋豆漿嘅香。

什錦什菜盤配料: 福袋 (入面裝有年糕)、餃子 (餡料主要為椰菜)、娃娃菜、菠菜、粉絲、高野豆腐、冬菇、金菇、本菇、甘筍

京都湯葉豆乳涮涮鍋

甜品: 抹茶蕨餅、香橙啫喱
香橙啫喱好有特色、幾好味,味道清得黎有橙嘅香味。

2021-12-22
粟米、牛油果天婦羅
2021-12-09 911 瀏覽
平時食得最多既素食都係中式比較多,甘岩今次同事帶我去灣仔呢間日式素食鋪,真係令我眼前一亮。入面係好日式既簡約風裝修,環境好新淨,仲以為係最近先岩岩開,因為平時成日食1樓家賀屋,都冇留意到呢間高質素食鋪(平時食開肉),聽同事講原來呢度已經開左幾年,老闆因為見到香港比較少日本素食鋪,而老闆同佢太太又轉左食素,所以就下定決心開左居素屋。今次叫左個輕盈午餐(3個頭盤+1個主食)個高野豆腐好入味 吸哂d湯汁好滋味 個蛋就好明顯係用日本蛋整 同埋個日式咖哩飯唔會太膩同太辣 整體感覺唔錯 下次一定再黎

今次叫左個輕盈午餐(3個頭盤+1個主食)

2021-10-09 2201 瀏覽
睇電視見到餐廳日本人老闆講自己對日本素食嘅堅持因為好少見素食餐廳係日本菜,所以即刻上開飯網搵下原來都幾出名上星期過港島區就順便試下已經係下午茶時間,餐廳仍然好多人好喜歡維持原型嘅料理唔洗整成假肉個樣,都唔洗落好多油,已經好好味食完感覺比一般素食餐廳輕鬆,可能係冇乜油嘅關係我本身叫左走蛋走奶見到甜品係tiramisu都懷疑係咪蕨餅一咬發現有cream, 就即刻吐出侍應即刻換過蕨餅比我😂😂成個氣氛都好日本,好掛住日本🇯🇵啊😙會再encore😌
睇電視見到餐廳日本人老闆講自己對日本素食嘅堅持
因為好少見素食餐廳係日本菜,所以即刻上開飯網搵下
原來都幾出名

上星期過港島區就順便試下
已經係下午茶時間,餐廳仍然好多人

好喜歡維持原型嘅料理
唔洗整成假肉個樣,都唔洗落好多油,已經好好味
食完感覺比一般素食餐廳輕鬆,可能係冇乜油嘅關係

我本身叫左走蛋走奶
見到甜品係tiramisu都懷疑係咪蕨餅
一咬發現有cream, 就即刻吐出
侍應即刻換過蕨餅比我😂😂

成個氣氛都好日本,好掛住日本🇯🇵啊😙

會再encore😌
2021-10-02 1359 瀏覽
居素係一間用心的素食餐廳。從前茶到主食的每一粒飯都可以體驗到居素對食物的用心之處。雖然唔係素食愛好者,甚至乎係食肉獸,但居素竟然可以滿足到。中午套餐:前菜有六七個。選三個,可注明走奶走蛋。三款前菜都十分用心又細心,細心在於麻醬波菜,兩者係分唔開,每一條波菜都有麻醬味。腐竹蕃茄係食到腐竹鮮味同甜甜蕃茄味,家常味道。主菜:咖哩飯,日式咖喱,甜甜辣辣有好濃郁香料,雖然只配上幾塊薯仔同紅蘿蔔,但十分入味。不油不膩,反而係一啖一啖停唔到。
雖然唔係素食愛好者,甚至乎係食肉獸,但居素竟然可以滿足到。

中午套餐:
前菜有六七個。選三個,可注明走奶走蛋。

腐竹蕃茄係食到腐竹鮮味同甜甜蕃茄味,家常味道。

2021-09-26 1444 瀏覽
居素屋係日式素食餐廳,日式素食比較少見,覺得幾特別就試下😂次次我都係lunch 食既,夜晚未試過但見到野食款式會多d。鋪頭有個日本人係度(唔知係唔係老闆),會好好禮貌咁用英文介紹d野食,服務好好👍🏻豐食午餐 ($188)(兩前菜+壽司+燒物+主食+甜品)壽司5件素壽司入面我覺得最好食係紅白果兩件,紅色係紅椒,個樣整到幾似赤身😂面頭有輕輕燒過下,紅椒食落係超甜同多汁。白色係菇黎,同樣鮮甜多汁,菇味都濃,我估係扮鰻魚,因為又係有紫菜同埋燒汁🤣其他三件係麵豉茄子,粟米軍艦同素卷,味道就正常啦,冇咩特別燒物豆腐外皮燒得幾乾身,入面嫩滑重豆味,幾好食,另一樣腐皮金針菇卷就普普通通呢個set既壽司同燒物有d好食有d普通,我覺得下面個set比較抵食輕怡午餐 ($98)(三前菜+主食+甜品)前菜前菜就幾多選擇既,有八款可以簡同有時會轉下款式,蕃茄腐皮同高野豆腐我就次次都會食,腐皮係超好食,又甜又淋滑同埋豆味好濃,腐皮個豆味入哂個蕃茄,令個蕃茄都好好食,我連個汁都飲哂😋高野豆腐好似一舊海綿咁,一咬落去就爆哂d好甜既湯汁,好好食。另外清湯大根、蕃薯天婦羅、牛油果沙律都正既。主食青檸冷湯素麵 (+$10)湯

豐食午餐 ($188)(兩前菜+壽司+燒物+主食+甜品)

壽司

燒物

輕怡午餐 ($98)(三前菜+主食+甜品)

前菜

主食
青檸冷湯素麵 (+$10)
湯底大約係日式鰹魚高湯既味,但應該唔會落鰹魚整既,好清好甜同埋凍湯飲落好舒服😝素麵幼身,口感都滑,吸哂d湯好好食。

有次我同個fd都係食緊呢個麵,有個店員就過黎問我地識唔識擰青檸,我個fd話唔識,佢就用筷子穿過哂d青檸再扭哂d汁落佢碗麵到。我個fd一飲就話好酸😂😂😂得返青檸味🙈所以個店員之後行過黎我就話自己擰,青檸汁同個湯係好夾,但榨盡就一定破壞哂個湯既平衡,所以最好都係拒絕佢,自己擰😂

最後甜品個紅豆大福幾好食既,呢間餐廳d野食睇落簡單,但用既食材好高質,煮既方法都好突顯到食材既鮮味,如果想食下素既話可以試下呢間日式素食餐廳😝

環境: 8/10
  • 輕怡午餐
  • 蕃茄腐皮
  • 青檸冷湯素麵
2021-09-18 1234 瀏覽
中式素食餐廳相對普及,味道一般比較重或會油炸處理。今日約朋友首次到灣仔這間日式素食店,清新唔油膩,享受左一餐健康嘅素食。餐廳裝修平實,有民宿feel。 負責點餐的係日本人,用唔係太純正嘅廣東口音跟大家介紹菜單,幾有親切感。午餐有兩個選擇,輕怡午餐和豐食午餐,豐食午餐比輕怡多左壽司和燒物。叫左個輕怡午餐($98)包括三個前菜(高野豆腐、牛油果沙津、牛蒡絲)及一個主食(糙米飯、漬物、味噌湯),簡單而製作認真,份量也充足。如果愛吃得清淡,或是素食者,居素屋會係一個好選擇。

如果愛吃得清淡,或是素食者,居素屋會係一個好選擇。

• 輕怡午餐
  • 高野豆腐
2021-09-04 1468 瀏覽
香港地搵好味既素食都唔易,普通西餐沙律又冇咩新鮮感,如果怕左食到飽飽濟濟,食素真係一個唔錯嘅選擇😌雖然坐左房既位置,但係侍應招呼都好好,唔會話睇人唔到。 有日本人招呼(可能係老闆?)晚餐菜單都算豐富,賣相出色,食材簡單但睇得出廚師既心思。我地驚唔夠飽,所以另外加左啲小食🤪 食完好滿足整體來講好有一般日本人打理餐廳既態度同情神,抵讚👍🏻👍🏻👍🏻Let’s be a part-time vegetarian 🙌🏻

2021-09-03
  • 晚餐廚師發板