2006-07-04 23 瀏覽
早前週末飯局,六時多不用等位,點了:豬扒窩(常吃,已沒有新鮮感了)北海道咖哩羊架(羊肉有點筋,牙齒不好不要試)醬燒鮭魚串(老實說,有少許腥)鱆魚煎餅(實淨有咬口,挺合口味)麻醬冷麵(清新口感,麻醬很不錯)
早前週末飯局,六時多不用等位,點了:

豬扒窩(常吃,已沒有新鮮感了)
北海道咖哩羊架(羊肉有點筋,牙齒不好不要試)
醬燒鮭魚串(老實說,有少許腥)
鱆魚煎餅(實淨有咬口,挺合口味)
麻醬冷麵(清新口感,麻醬很不錯)
父親節,父親「大哂」! 由Daddy點菜無異議。是日點了:軟殼蟹沙律(軟殼蟹太咸,不過配清淡沙律又剛剛好)炸雞翼(香脆無比,推介!!)蕃茄海鮮比薩(餅底有口感,但較乾身,味道OK)蟹子蝦壽司(清新,賣相與中式燒賣有異曲同工之妙)麵豉肉醬飯團(肉醬微焦香口,味道也不錯)野菜拉麵(份量大,可share食)
父親節,父親「大哂」! 由Daddy點菜無異議。是日點了:

軟殼蟹沙律(軟殼蟹太咸,不過配清淡沙律又剛剛好)
炸雞翼(香脆無比,推介!!)
蕃茄海鮮比薩(餅底有口感,但較乾身,味道OK)
蟹子蝦壽司(清新,賣相與中式燒賣有異曲同工之妙)
麵豉肉醬飯團(肉醬微焦香口,味道也不錯)
野菜拉麵(份量大,可share食)
(非會員)
2006-06-20 4 瀏覽
哈,兩個傻瓜去荃灣食日本野,但元x等個d食得多,便去左「和民居食屋」食,哈哈,可能是久為了的二人世界了,所以十分開心,而且d 侍應很有禮貌,d food 都幾好啊!!!!!!!!!度過了開心的一天!!!!!!!!!!!!!
2006-06-03 23 瀏覽
和民常客如我認為這裡座位好坐,食物好吃,因此常來。是晚點了牛肉烏冬、炸雞翼、芝士焗菠菜和牛油焗帶子。烏冬依然煙韌有口感,不過牛肉又少又碎,頗失望; 牛油焗帶子是必點項目,不過今天的帶子非常細小,與往日的大大粒份量相差很遠; 幸好炸雞翼和芝士焗菠菜保持水準,雞翼十分香脆,配汁味美。與友人吃吃聊聊,好不寫意,一恍眼兩句鐘。
和民常客如我認為這裡座位好坐,食物好吃,因此常來。

與友人吃吃聊聊,好不寫意,一恍眼兩句鐘。
(非會員)
2006-04-09 3 瀏覽
尋日同男友去食$100東亞套餐,揀左芝士焗豆腐、星鰻魚天婦羅卷、豬扒鍋、巨峰提子梳打酒,加一個tea set——廣島燒餅&烏龍茶。最好食係芝士焗豆腐,其他普通啦,唔可以話係好食囉,食完覺得個口好咸,同埋對個燒餅有d失望……最令人費解既係,條數好似唔多岩~個餐原價$132(因為加一係計原價),即係$113.2,個tea$30,加一後$33,理應係146.2,但佢收左151.8,我R爆頭都諗唔到點解多左5.6。唯一解釋到既,係個tea既原價係38(燒餅)+18(茶)=56,加一價=5.6,即收埋我呢個加一……之前趕時間無計清楚~ 我唔係想追返呢5.6,只係想知佢點計,請問有無人可以解答到我呢?
2006-02-14 7 瀏覽
黎到和民, 又再叫我地必食既炸雞軟骨同和民沙律, 去過唔同既分店食過呢兩款食物, 都係一樣咁好味! 另外, 叫埋星鰻魚天婦羅卷, 上次去德福個間, d 鰻魚唔夠脆, 冇咁好食, 但呢間就唔同, 鰻魚天婦羅好脆, 配合外面既飲團一齊食, 更加好味! 除左炸雞軟骨同和民沙律外, 星鰻魚天婦羅卷都會係我下次必食既美食!
2006-01-19 6 瀏覽
鮭魚鍋($48): we already told the witress that we were in hurry and asked her whether 鮭魚鍋need much time. she said no. but we waited for 15 minutes. when the food come, we found that we need to cook it ourselves. the salmon and vegetables is still raw. i don't know why we need to wait so long time. the tastes is ok. but the portion is too small. just very few noodles, salmon and some tofu. 和民沙律($38): the tastes and size is ok.
2005-11-20 2 瀏覽
特登黎試佢地個冬之特選:1. 金槍魚牛油果沙律- 金槍魚好味,不過得三件仔,好少!! 沙津同佢其他沙律無乜分別,算唔係咁抵食2. 海嫘壽司- 正!3. 南瓜燒餅- 帶甜味既燒餅,有d特別但唔算好好食4. 鮭魚石狩鍋- 味道ok,不過好有風味5. 辛味炸若露- 幾得意,又唔係貴,可以一試6. 西印度櫻桃糖漿-梳打水- 雖然杯野好平,不過飲落麻麻地好味
特登黎試佢地個冬之特選:

2. 海嫘壽司- 正!
3. 南瓜燒餅- 帶甜味既燒餅,有d特別但唔算好好食
4. 鮭魚石狩鍋- 味道ok,不過好有風味
5. 辛味炸若露- 幾得意,又唔係貴,可以一試
2005-10-23 1 瀏覽
如果唔係次次有人請,打死都唔入呢間野。細夾貴。今次有人請,叫了個魚生壽司飯套餐。魚生似啫喱,賣相幾得意,食落口感不錯,加入芥末,一點都唔覺得辡。感覺比起之前同一店食晚餐,這個抵食很多了。而且最欣賞係有個年輕貌美的女伺應半跪起你側邊幫你落單....^^
如果唔係次次有人請,打死都唔入呢間野。細夾貴。
2005-10-11 1 瀏覽
第一次寫食評,想補寫在和民午餐的經驗!第一次到荃灣的和民,是它剛開張不久的時候,當時還未有太多人注意到這間食店,所以那次去到沒有太多人客,只有兩三桌.一進門已很滿意他們的招呼,一句歡迎光臨說得充滿誠意,跟友人心情愉快了不少.而且座位舒適,有放鬆的感覺.之後便點了兩個午餐,一個是豬扒定食跟士多啤梨汁,友人的不太記得了.落單時服務員的態度不錯,的確值得一讚.上菜時服務員細心地幫忙,我跟友人都忍不住向他連忙感謝了多聲!定食是自己一手一腳開火煮,雖然豬扒煮後已不脆,但個人來說,味道甜甜,食下去還可以;飯方面味道有點淡.但跟豬扒又覺得不錯;而士多啤梨不錯,可是不太新鮮似的;結帳不過9十多元!不但口裡滿足,心裡都感到幸福!第二次到荃灣的和民,則不如從前.因為生日,姐姐請客,跟媽媽三人到久遺的和民午餐.一進去,又是歡迎光臨,可是服務員一邊走來走去,一邊毫無誠意地跟你說,這令我有點失望.落單時沒有多大的耐性.我們三人點了三個午餐.分別是:豬扒定食,焗帶子飯和seafood泡菜飯.豬扒定食味道依舊,seafood泡菜飯的seafood不太見得人,泡菜只有辣但不太有味,焗帶子飯很新鮮味,露荀很清甜!跟餐\
第一次寫食評,想補寫在和民午餐的經驗!
第二次到荃灣的和民,則不如從前.因為生日,姐姐請客,跟媽媽三人到久遺的和民午餐.一進去,又是歡迎光臨,可是服務員一邊走來走去,一邊毫無誠意地跟你說,這令我有點失望.落單時沒有多大的耐性.我們三人點了三個午餐.分別是:豬扒定食,焗帶子飯和seafood泡菜飯.豬扒定食味道依舊,seafood泡菜飯的seafood不太見得人,泡菜只有辣但不太有味,焗帶子飯很新鮮味,露荀很清甜!跟餐\的熱柚子蜜有點酸,而士多啤梨汁有改善,比以前新鮮.結帳150多元,但走時的滿足已不及從前了!
2005-09-24 8 瀏覽
其實很久很久沒有來因為一次比一次差不過因過左9點幾, 在無咩選擇下又有少少掛住佢d 食物好啦, 同小羊一齊去!首先, 見佢meun 改左好多少左好多o野食, 不過有少少新食物可惜佢秋之選和新品太部份是牛和oyster , 我不食oyster , 小羊不食牛, 無緣!叫左: 1.和民沙律half ($20 ) ---唯一食多次也保持水準2.豬扒鍋($38)---其實我不太like , 豬扒細,料少價錢貴,不過小羊like , 但今次好唔掂, d sause 少, 配菜少, 最重要係好鹹> <3.和風芝士飯($28)---係我係和民食物中至愛, 因為又香又creamy, 焗得有水準....不過今次好難食, 但都叫有d cheese味4.一口芝士($28 )---之前係元綠食過, 小羊想食,可惜元綠無再出, 當然叫返一客, shit! 完全沒有芝士味,正確係成舊都無味, 好似食一件炸物, 無芝士味唔好叫cheese , 又無口感, 我只可用2字形式- rubbish 垃圾, 10個難食5.叉燒拉麵($38)---新出,不過幾好食, 湯底少少苦辣,起碼我覺好食過之前拉麵(已沒有
其實很久很久沒有來
因為一次比一次差

不過因過左9點幾, 在無咩選擇下
又有少少掛住佢d 食物
好啦, 同小羊一齊去!

首先, 見佢meun 改左好多
少左好多o野食, 不過有少少新食物
可惜佢秋之選和新品太部份是牛和oyster ,
我不食oyster , 小羊不食牛, 無緣!

叫左:

5.叉燒拉麵($38)---新出,不過幾好食, 湯底少少苦辣,起碼我覺好食過之前拉麵(已沒有了)

ps.有一個女曲頭髮waitress超無禮貌,俾meum , 上菜係用拋, 好唔得

極極失望, 就算餓死也不再去
2005-09-01 1 瀏覽
兩年幾前去過, 印象中唔係咁細既~叫左蒜蓉帶子蝦炒飯, 蛋奄列炒飯雖然, 兩個女仔去食其實都仲ok,但, 真係估唔到係細成咁喎, 男人真係可以4啖食晒, 係平時碟頭既四-六份一, 我都己經唔係叫set lunch, 都要$38加一......質數唻講,都仲叫ok, 起碼d海鮮都未至於唔似海鮮, d飯都幾好, 係油左d, 但真係有得揀都唔會再去lu, pizza hut都好過佢
兩年幾前去過, 印象中唔係咁細既~
叫左蒜蓉帶子蝦炒飯, 蛋奄列炒飯
雖然, 兩個女仔去食其實都仲ok,
2005-08-18 2 瀏覽
太少非吸煙桌, 幾次都坐在吸煙位;服務態度差左好多, 唔叫irasaimasan (welcome), 又唔叫arigado gozaimasu (thank you); 叫左好多次waiter/waitress 都無人采我地, 你知啦, 有時分開幾次叫, 又叫唔到人來, 會好angry~~~1. 和風pizza -- 最正, 一定要加辣椒仔先好味2. 刺身沙律--好新鮮, 不過就太少太細碟3. 蟹腳--今個月突然有蟹食, 好味, 平過魚一丁4. 一口牛肉--一個字, 硬, 過熟, 太油, 比最初整的差左好多5. 清酒煮蜆--幾好食, 不過太太太太太太少了6. sushi --紫菜爛, 飯散哂, 鰻魚唔新鮮, 次次都無比wasabi7. 刺身--太少, 唔多抵8. 特色飲品--三十幾蚊杯, 其實係唔係可以整得好飲0的?!? 有時就太酸, 有時就太多冰整到淡哂P.S. 想食刺身同sushi 就唔好去和民了服務太態度差左好多,我唔知waiter/waitress 因為燈光問題係唔到我定佢唔想做, 叫左n 次先會采一次~
太少非吸煙桌, 幾次都坐在吸煙位;

1. 和風pizza --
最正, 一定要加辣椒仔先好味

2. 刺身沙律--
好新鮮, 不過就太少太細碟

3. 蟹腳--
今個月突然有蟹食, 好味, 平過魚一丁

4. 一口牛肉--
一個字, 硬, 過熟, 太油, 比最初整的差左好多

5. 清酒煮蜆--
幾好食, 不過太太太太太太少了

6. sushi --
紫菜爛, 飯散哂, 鰻魚唔新鮮, 次次都無比wasabi

7. 刺身--
太少, 唔多抵

8. 特色飲品--

P.S. 想食刺身同sushi 就唔好去和民了
2005-08-02 11 瀏覽
基本上係我飯堂,咁0既價錢咁0既質素咁0既服務,真係抵!!一口牛肉好juicy,$38,抵!帶子,竟然只係$28, 超值!!!廣島燒餅$38,好好味~之前有個芝士年糕燒餅仲正,芝士味香又煙un,不過只係期間限定,而家無得食lu.....泡菜雜錦鍋,唔記得$48定$58喇,總之好味啦~d壽司都好新鮮~!大約$38度啦!飲品又好nice,豐儉由人啦,$15 蜜桃soda又好,$38 coaktail都好好~!!
基本上係我飯堂,咁0既價錢咁0既質素咁0既服務,真係抵!!

一口牛肉好juicy,$38,抵!
帶子,竟然只係$28, 超值!!!
廣島燒餅$38,好好味~
泡菜雜錦鍋,唔記得$48定$58喇,總之好味啦~
d壽司都好新鮮~!大約$38度啦!
飲品又好nice,豐儉由人啦,
$15 蜜桃soda又好,
$38 coaktail都好好~!!
2005-06-18 7 瀏覽
上次o係葵芳店食過午市o既石頭窩飯後,對其飯焦與香味印象深刻,於是今次又同朋友去食。 地點轉左係荃灣店,咁就o賴野...可能係蛋汁唔太夠,石頭窩飯好乾,食到最後有食米通o既感覺...認真麻麻~ 不過佢都有值得欣賞o既地方,例如環境唔錯*、餐飲又有柚子蜜揀~ 對味道要求唔太高o既,都okay~ ** 我坐o既係卡位,好舒服~ ** HSBC Card有九五折~

** 我坐o既係卡位,好舒服~

** HSBC Card有九五折~