2021-04-25 521 瀏覽
知道如心廣場的山下菓子分店以粉紅兔P助做主題,作為粉紅兔迷,又怎能不去朝聖呢?不過對香港的主題餐廳都沒什麼期望,做好了中伏的準備。因為我倆食量不算太大,決定先點一個一人餐加一份甜品,免得眼闊肚窄。一人餐有2款,我這款是包括吉列豬扒定食、布丁燒及指定飲品選一款。茉香桃桃芝士奶蓋(兔兔) (原價$49)跟餐飲品一送上,心頭即時涼了一截,這樣也可以照上?哪部分像兔兔?吉列豬扒定食(原價$89)還好之後來的定食看起來很吸引,完全就是平常在日本料理會見到的排場。麵豉湯正常表現,不過不失。飯素就是讓我這種討厭吃飯的老小孩覺得飯變好吃一點,加上甜酸微辣的泡菜又好下飯。忌廉薯餅外脆內軟,餡料軟滑也不錯吃。吉列豬扒有驚喜,炸漿夠香脆又不算太厚,內裡的豬扒也尚算軟稔,美中不足是油了一點,布丁燒壓花圖案很可愛也算清晰,這款甜品是沒有單點的,不過沒有很特別,就是蛋糕加上焦糖布丁,而蛋糕略太濕了一點。粉紅兔兔人形燒配士多啤梨手工千層蛋糕及cremia雪糕 $119賣相也很正路,人形燒還原度不錯,而且入口暖暖的又軟綿有彈性,千層蛋糕皮也做得算薄,忌廉夠香滑且不算太甜,那個醬也做得不錯,不會太甜膩,整體味

不過對香港的主題餐廳都沒什麼期望,做好了中伏的準備。

茉香桃桃芝士奶蓋(兔兔) (原價$49)

吉列豬扒定食(原價$89)

麵豉湯正常表現,不過不失。

忌廉薯餅外脆內軟,餡料軟滑也不錯吃。

布丁燒

賣相也很正路,人形燒還原度不錯,而且入口暖暖的又軟綿有彈性,千層蛋糕皮也做得算薄,忌廉夠香滑且不算太甜,那個醬也做得不錯,不會太甜膩,整體味道比想像中好,扣分點就是雪糕的賣相有點醜。

而點Kanahei 主題一人或二人套餐,更會送上這個美美的文件夾。下午茶套餐同外賣都會有唔同嘢送。

店內外還有少量打卡位及精品出售,不過這次理智戰勝了,未有出血。

其中我覺得值得讚的是他們紙口罩套真的很貼心又精緻,但因為我本身有帶口罩套,所以這個就直接袋走了,而其實他們連餐牌也設計得好看呢。

餐廳還連著飲品店,我也沒錯過買了瓶水果茶。

山下水果茶 $35
很明顯是為了印有兔兔的瓶子,不過這個水果茶的茶底不錯,加上新鮮水果酸酸甜甜的清爽又解膩。

認真說的話,這裡當然不算做得非常好,個人覺得餐廳燈光有點暗,另外飲品賣相這樣也可出菜讓人有點汗顏。

不過其他食物的賣相還原度算高,味道也合格有餘,三百元左右有吃的有喝的,可以拍照打卡,還有兔兔精品帶走,算是不錯吧。

2021-04-23 46 瀏覽
早前以Kanahei’s 兔兔做主題🐰一入到去 成間店都掛滿兔兔吊飾 真係超級可愛💕 少女心即時大爆發🎀 店內仲有售賣不同兔兔系列嘅產品😍 講下啲嘢食先˙³˙ 我地叫咗幾樣有兔兔造型嘅甜品🍮 但味道係超一般 性價比有點低🥶 兩款千層蛋糕食落偏甜 而且層次唔分明🤭 旁邊啲醬都無乜咩😳 至於個多士質地太硬 切都好難切🥺 食咗一兩啖就已經好濟... Creamia雪糕就好順滑 重牛奶味都唔錯🍦 另外飲品方面 我杯Creamia鮮奶太甜 而且有點貴🧐
記得「山下菓子」旺角店和美少女戰士合作時,已非常心動想試,可惜因為某些原因而錯過了。今次在荃灣覓食,重遇「山下菓子」新分店,那就誤打誤撞試一回吧。「山下菓子」荃灣店以粉藍色為主調,配合期間限定的〔P助與粉紅兔兔〕主題,四周放滿了它們的精品,打卡位十足。餐廳以秘製咖哩汁為招徠,強調香而不辣;果然入口未有感到辣感,同行不能吃辣的朋友可以食得津津有味。咖哩香味非常強勁,而且份量多,用來佐送整碟飯有餘。包裹的滑蛋標榜是用日本蛋,滑溜有蛋香。而吉列豬扒肉質腍身,唯外皮不夠香脆,有一點小扣分。不過不失的雞扒丼,飯量非常多,食量不大的女生應該很難完成整個飯。雞扒煎香,雞皮脆身,入口肉質juicy。白飯拌了照燒汁,有汁飯總令人越吃越多。丼飯還舖上了大量紫菜絲和鰹魚片,增加和風效果。既然餐廳今回以P助作主題,那就應一應景,甜品點上P助造型系列來趁墟!流心朱古力小蛋糕上面插了P助和粉紅兔兔的公仔紙牌,切開後呈現流心效果。蛋糕朱古力味濃郁,亦散發著強烈的冧酒味;但略嫌蛋糕做得較乾身。除此之外,還會有兩塊P助和粉紅兔兔曲奇,曲奇入口頗重牛油味。整碟甜品都充斥著P助和粉紅兔兔身影!

,四周放滿了它們的精品,打卡位十足。
吉列豬扒咖喱蛋包飯

。咖哩香味非常強勁,而且份量多,用來佐送整碟飯有餘。

照燒雞扒丼
照燒雞扒丼

2021-04-22
今天去了荃灣如心酒店staycation,順道在附近如心廣場食晚飯,經過這間餐廳佈置及食物都有可愛卡通主題,就入去試下餐牌上的主題甜品吸引,樣樣都想食🥰熱抹茶拿鐵☕️抹茶味道香濃沒有蓋過拿鐵味道非常幼滑😋吉列豬扒咖喱蛋包飯咖喱微辣很有日本風味,豬扒外皮炸得香脆可口,豬肉炒落多汁,不會太乾身,雞蛋是採用日本的,所以營養價值高富含蛋白質維他命,食落蛋味濃郁又滑,配飯一齊食味道不錯👍疏乎厘pancake配黑糖珍珠瀑布Pancake食落不會太甜,非常鬆軟,加入黑糖珍珠,口感豐富,味道不錯👍
餐牌上的主題甜品吸引,樣樣都想食🥰
熱抹茶拿鐵☕️
抹茶味道香濃沒有蓋過拿鐵味道非常幼滑😋
疏乎厘pancake配黑糖珍珠瀑布
📍#山下菓子P助 粉紅兔兔 X 下午茶抵食之選🤩呢一間Cafe係同P助 粉紅兔兔佢哋crossover, 所以成間店嘅裝修都好cute(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 如果鍾意佢哋嘅可以嚟打卡,而且下午茶set都幾抵食👀😳首先講咗主食先啦😌我哋嗌咗一個吉列豬扒飯豬扒唔係好厚粉 肉質都算林 係啲飯既口感差啲😂 應該係放得耐嘅關係 變到黐埋一舊 冇粒粒分明嘅感覺😂 但overall嚟講個吉列豬扒係唔錯嘅甜品方面我哋嗌左兩個分別係黑糖珍珠千層蛋糕🍰 同巴馬火腿窩夫🧇我自己术身幾鍾意食千層蛋糕😳但佢呢個千層蛋糕就偏甜同埋同個黑糖珍珠真係唔係幾夾😂🤣🤣 下次冇咩事都係嗌返普通千層蛋糕🍰 本身佢個千層蛋糕偏甜,再加埋黑糖甜上加甜之後就會變到好膩🤯 另外,啲珍珠放得太耐已經變到好林,唔彈牙,個口感就😵😵。。反而嗰巴馬火腿窩夫🧇令我地有驚喜😳 甜嘅窩夫就食得多啦 但鹹嘅就真係未試過👀 佢個巴馬火腿同埋芝士餡又真係幾match ,個窩夫底都整得幾香。本身想試其他窩夫但全部都已經sold out咗,都驚佢小伏,無好大expectation,但一食落口反而會有一種: 嗯,又幾好食喎既感覺😳可惜我影相影太耐已經凍咗啲🤣 如
📍#山下菓子
P助 粉紅兔兔 X 下午茶抵食之選🤩

首先講咗主食先啦😌
我哋嗌咗一個吉列豬扒飯

甜品方面我哋嗌左兩個
分別係黑糖珍珠千層蛋糕🍰 同巴馬火腿窩夫🧇
黑糖千層蛋糕🍰

我自己术身幾鍾意食千層蛋糕😳

本身佢個千層蛋糕偏甜,再加埋黑糖甜上加甜之後就會變到好膩🤯
另外,啲珍珠放得太耐已經變到好林,唔彈牙,個口感就😵😵。。
巴馬火腿窩夫🧇

可惜我影相影太耐已經凍咗啲🤣 如果新鮮整出嚟香噴噴會仲好食😋
吉列豬扒飯

小食要咗個蟹餅🦀,我自己都覺得佢幾好食😋整出嚟夠熱同埋個面脆卜卜幾香口 🤩

下午茶室來講其實佢幾抵食 $50幾蚊有個吉列豬扒飯連嘢飲 (雖然要加一)以佢位於於如心廣場呢啲新型嘅商場,又可以打下卡,都值回票價🙈

敗筆位係佢好多食物已經售罄,本身想試嘅嘢好多甜品同小食都冇得食(;´༎ຶД༎ຶ`) 唔知早啲去係咪會少啲售罄呢😵

📍INFO
評分🌟: 7.5/10
價錢💰:人均$100
地址📍: 山下菓子 (如心廣場)
荃灣大河道98號如心廣場二期2樓210號舖

營業時間🕰:
🕒星期一至日:12:00-21:00
2021-04-16
巴馬火腿窩夫🧇
2021-04-01 193 瀏覽
是日12點左右到 岩岩好餐廳開門即入 仲坐到最入既舒適卡位🥰睇食評見大家話製作慢 所以我地都唔點啲寫住製作需時既 直接叫Set就算 結果除左最尾個香蕉船 上菜速度正常喎😛·🔸Set3 二人餐- 原隻脆炸吉列蠔(3隻)炸粉香脆調味夠 蠔也熟度剛好- 温泉蛋雞粒丼味道OK既 惹味同好岩小朋友食 但就無咩美感同日本感😂- 蛋汁卡邦尼Creamy既 略嫌帶甜左啲- P助甜絲絲香蕉船有驚喜 以為果兩塊曲奇實硬硬的 誰知很鬆化很香牛油味 然後底下的脆脆堅脆 同埋令成件事無咁漏😂- 茉香野莓芝士奶蓋(P助)野莓味道有點假 奶蓋香既 飲唔到茉香 成杯整體偏甜 都是為了打卡啦😂- 芒果乳酪冰沙好冰好冰好冰 第一口即覺得震左😮醒胃既 正常既味道囉🔸士多啤梨Cremia 鮮奶 $78呢杯又輪到唔夠凍 只是室温狀態 雖然送匙扣 但CP仍低 味道只是正常食完影面出面門面既兔兔 再去埋同層 #冒險樂園 繞個圈 簡簡單單又一天

🔸Set3 二人餐
原隻脆炸吉列蠔

- 原隻脆炸吉列蠔(3隻)
炸粉香脆調味夠 蠔也熟度剛好

- 蛋汁卡邦尼
Creamy既 略嫌帶甜左啲
P助甜絲絲香蕉船

- P助甜絲絲香蕉船
茉香野莓芝士奶蓋(P助)

- 茉香野莓芝士奶蓋(P助)
芒果乳酪冰沙

2021-03-20
原隻脆炸吉列蠔
P助甜絲絲香蕉船
2021-03-13 273 瀏覽
今日去山下買p助,好多人排隊就只買2杯飲料-水果茶同草莓沙冰,下單又等都已20分鐘左右。點知一飲就難飲又有水喉水既味道 ,難食水果茶冇香味同甜味內有百香果都唔香,個沙冰已恐怖有草莓味就一杯有冰碎既水。好失望一杯都唔平又浪費時間同服務員仲差,明明見到有4-5人係排隊當透明出聲先望你,可以講句「請等等姐」真係不知所謂😡😡😡😡
外賣自取
2021-03-07 442 瀏覽
唔係為咗粉紅兔兔,絕對唔會食,上次食都係為咗AP鴨...去到已見有人龍,一心嚟到都排啦,等咗45終於入得,但原來好多款兔兔嘢食都要等30分鐘,結果叫咗人形燒配千層蛋糕及雪糕...一等就35分鐘先上到碟賣相同圖片都似嘅,千層蛋糕味道ok,cremia雪糕就好重牛奶味好味,P助人形燒就真係唔得,好實又無乜味,咬兩啖唔想食喇最後埋單又等咗10分鐘其實哩間嘢嘅食物真係好一般,又唔係平,唔係隻crossover公仔真係唔會食囉
唔係為咗粉紅兔兔,絕對唔會食,上次食都係為咗AP鴨...

最後埋單又等咗10分鐘

2021-03-06
45 分鐘 (堂食)
午餐
2021-02-17 504 瀏覽
荃灣西有很多餐廳,今次就試試呢一間山下果子,午飯時間但係都好排咗我諗30分鐘左右先至可以入座,職員唔會主動給水,在我們點完餐後,食物上枱還未見到有職員主動給我們飲用水,先至問職員攞水!點了一客照燒雞扒丼,一個和和蛋包飯,及一杯芒果乳酪沙冰🌀照燒雞扒丼$79(7/10)雞扒很香口👍🏻🌀和牛蛋包飯$129(8/10)咖喱以及蛋包飯真係絕配🌀芒果乳酪沙冰$38 (4/10)真係麻麻,冰都未打爛,咬落仲有冰粒😓😓😓

點了一客照燒雞扒丼,一個和和蛋包飯,及一杯芒果乳酪沙冰

🌀照燒雞扒丼$79(7/10)
雞扒很香口👍🏻
照燒雞扒當

🌀和牛蛋包飯$129(8/10)
咖喱以及蛋包飯真係絕配
和牛蛋包飯

🌀芒果乳酪沙冰$38 (4/10)
真係麻麻,冰都未打爛,咬落仲有冰粒😓😓😓
芒果乳酪沙冰
30 分鐘 (堂食)
午餐
照燒雞扒當
和牛蛋包飯
2021-02-06 405 瀏覽
11點幾經過如心廣場,見到山下菓子餐廳靚靚裝修,另一邊有個小窗口有飲品賣。一心諗住試下!上網查左話開12點,咁我就行多一陣大約12點05分到。但仍然見入邊嘅員工仍在準備,似乎未ready開午市。我諗住只係買野飲,就行去問下店員,請問你哋開左未,想買嘢飲,佢話開左不過野飲要睇下我飲咩,因為唔係樣樣都準備好,我照叫左一杯炭燒烏龍芝士賴蓋,佢話要等一陣,另一杯叫左芒芒芝芝。等左大約20分鐘,有野飲啦!烏龍芝士奶蓋,味道都唔錯芒芒芝芝嘅芒果底麻麻地總結,應該都唔會再去。應該營業嘅時間未準備好,但係餐廳內有五至六名員工。又唔積極去招待客人,過咗12點都冇人喺門口準備。明明係午市,但係門口就放着一個晚市嘅餐牌,喺門口等嘢飲嘅時候,有兩個家庭入咗去,後來又出嚟話明明見到出面餐牌有佢哋想食嘅嘢,但返番出嚟佢哋睇清楚先發現係晚市嘅套餐。。。呢間餐廳嘅服務,員工,簡直就係令人白眼🙄️直至差不多12:30,我離開嘅時候,餐廳嘅小窗口,買嘢飲嘅counter,仍然未開。
一心諗住試下!

等左大約20分鐘,有野飲啦!

烏龍芝士奶蓋,味道都唔錯
芒芒芝芝嘅芒果底麻麻地

總結,應該都唔會再去。

2021-02-06
20 分鐘 (堂食)
$35 (其他)
2021-01-26 335 瀏覽
#pb食在荃灣 #pb支持黃店💛滿滿的士多啤梨🍓前幾日去荃灣行Donki發現如心廣場開左山下菓子 就同媽媽去食個下午茶🥰 之前去親山下菓子都係因為佢crossover嘅公仔🤪 發現原來佢午餐都幾抵 最平$58加一🤩 不過今次只係食下午茶 就叫左個梳乎厘班戟食😋 不過價錢唔平 麻麻地抵食🙈 .除左梳乎厘班戟 佢仲有窩夫、法式多士等等😋 甜品控去到應該會好滿足🤭 其實佢regular menu都有一個士多啤梨梳乎厘班戟$89 而呢個限定款就要$108 望相感覺限定款多d士多啤梨😂 味道應該分別唔大😂😂🔹限定士多啤梨梳乎厘班戟🍮賣相唔錯 擺盤都幾有心機🥰 有好多士多啤梨 岩哂草莓控🍓 梳乎厘班戟舖滿士多啤梨醬 不過其實d醬食落係唔重士多啤梨味😂 一共有3件梳乎厘班戟 都幾鬆軟 蛋味一般🙈 感覺$108唔太抵食 可能食番regular menu個款仲好😂🔹紅青蘋果荔枝伯爵茶🍹.整體黎講 呢個限定款一般🙈 我都係prefer食佢crossover公仔個d野 雖然貴 但起碼有自己中意嘅公仔🤪 呢間冇crossover感覺就好平平無奇🥺山下菓子荃灣大河道98號如心廣場商場二期2樓210號舖
#pb食在荃灣 #pb支持黃店💛
滿滿的士多啤梨🍓

🔹限定士多啤梨梳乎厘班戟🍮

🔹紅青蘋果荔枝伯爵茶🍹

山下菓子
荃灣大河道98號如心廣場商場二期2樓210號舖
2021-01-05 402 瀏覽
同屋企人行完donki想食甜品,得知如心廣場有間叫山下菓子,重有pancake食,就諗住去試下。一去到就好多人排隊,但因為女女話想食pancake就繼續排落去。不過店員態度幾好,雖然多人排隊,但入座安排都快,排左15分鐘左右就入得。餐牌有8款pancake選擇,有雜果、朱古力、黑糖珍珠等等,價格由$76至$139。最後就嗌左一個原味pancake同一個tea set 千層蛋糕加cremia雪糕。先講Pancake,店員告知由於pancake係由蛋漿整起,所以需要等20-30分鐘,但其實等落都唔洗咁耐既,好快就有。個pancake上到嚟都真係幾吸引,賣相好好,而且份量大份,我地兩個大人,一個細路share住食。pancake鬆軟,好重蛋味,加埋糖漿,一個字,正!之後個千層蛋糕都冇咩特別,就係正常嘅千層,抹茶味濃。

之後個千層蛋糕都冇咩特別,就係正常嘅千層,抹茶味濃。

2020-12-31
15 分鐘 (堂食)
下午茶
2020-12-31 276 瀏覽
我們叫了咖哩蛋包飯配熱檸檬綠茶,朱古力心太軟配柚子蜜。咖哩蛋包飯 ~ 真的只有咖哩,蛋和白飯,沒有其他配料,味道只屬一般。熱檸檬綠茶 ~ 上枱時已凉了,味道還可。朱古力心太軟 ~ 份量比較小😔,但外脆內軟,伴碟生果生鮮和清甜。😋
我們叫了咖哩蛋包飯配熱檸檬綠茶,朱古力心太軟配柚子蜜。

熱檸檬綠茶 ~ 上枱時已凉了,味道還可。

2020-12-30 192 瀏覽
《 終於都等到佢開啦 》之後見到山下菓子會係荃灣開新分店就一直等佢開,今次終於可以去食啦。✨卡邦尼意粉 $78卡邦尼意粉好濃郁,蛋香味撞煙肉香,醬汁掛麵。食落偏甜但開胃,意粉麵質剛好無過腍過硬嘅問題,好食。✨雜果法多 $58法式多士真係超級邪惡!法多外脆內軟、面層灑上朱古力粉。食前再加上糖漿,味道層次昇華。😽😽🚨店舖手機電子落單🚨疫情期間5:15 L.O
《 終於都等到佢開啦 》
✨卡邦尼意粉 $78
✨雜果法多 $58

🚨店舖手機電子落單
🚨疫情期間5:15 L.O
2020-12-28 158 瀏覽
疫情下,很難隨意在街上買小食隨意吃。帶著女兒們出街,有時候難免有例外;因此一定搵人少又衞生的地點才可以這樣做🤪今天在商場吃完午飯,剛好見到有甜點⋯⋯ 廣告上還介紹著這是在日本獲得「優秀味覺賞」的最高三星評價。幸好這家餐廳在一個較隱蔽,旁邊有一個較大的空間給我們站著吃完的地方。所以,我就買1個來試試⋯ 這個優秀的雪糕🍦外型上很討好,如果可以再壓多幾個摺如廣告圖片會更好雪糕味道⋯⋯⋯ 很重的奶油味⋯ 又很像吃煉奶味的雪糕⋯很濃,甜度可以再輕少少更好筒,的確這個曲奇雪糕筒也是重點!這是「白之戀人」日本曲奇類的質地呀!我好喜歡這種雪糕筒呢
疫情下,很難隨意在街上買小食隨意吃。

外型上很討好,如果可以再壓多幾個摺如廣告圖片會更好

2020-12-27
外賣自取