2022-03-22 383 瀏覽
呢排食得太多肉啦,所以今日都想食返啲素食😍😍😍😍今次就試咗呢一間山梨花野個吉列素豬扒飯,一上菜嘅時候就覺得好靚,佢個飯整醒咗一個富士山嘅樣😍😍😍😍😍而且吉列素豬扒嘅味道同埋口感都好似真嘅豬扒!!
呢排食得太多肉啦,所以今日都想食返啲素食😍😍😍😍
2022-02-10 258 瀏覽
素食文化係香港愈黎愈普及,款式更加唔係單一化舊食既素食店食物, 除左多左素自助餐外 仲多左啲a la carte新款素食,仲可以整到好ig-able 依間就係其中一個例子位於新蒲崗既商場地庫, 人流其實唔多 加上疫情更加少人 下午2點左右到 店舖得1個客 反而隔離外賣就排隊😂 不過靜靜地有靜靜地既好 感覺會安全啲哈哈。 店舖主打日系素食 所以佢既裝潢都偏向日系粉紅風 十分吸晴Order左依度既特色餐-富士山石鍋飯。 本身想試素豬扒 但咁岩賣哂 所以就叫左椰菜花素漢堡石鍋飯($69) 有幾款汁供客人order ,我就叫左黑松露雜菌忌廉汁。 跟餐有一杯飲品 不需另收費有兩款 其他就要另收跟餐價 咁就叫左凍粉紅玫瑰烏龍茶(不需另收費)首先上左飲品, 賣相較為普通 飲落去是淡淡烏龍茶味 但係飲唔出玫瑰 或者有玫瑰(?) 定因為叫左少甜所以冇玫瑰味🤔如有依個都可以簡熱會更好🤔食物方面 黎到真係覺得好特別好ig able🥰 味道方面 黑松露雜菌忌廉汁味道相當香濃 另外再配搭素漢堡 本身以為似出面既未來肉味 但原來食落去以雜菜製成 唔似漢堡味🤔 不過兩塊素漢堡份量都幾大 所以都好飽 可以試試點隨素

凍粉紅玫瑰花烏龍茶

另外再配搭素漢堡 本身以為似出面既未來肉味 但原來食落去以雜菜製成 唔似漢堡味🤔 不過兩塊素漢堡份量都幾大 所以都好飽 可以試試點隨素漢堡既汁醬 會更加帶出雜菜既香味🤤
椰菜花素漢堡富士山石鍋飯

日系既素食類唔多 價錢都相對合理。 希望下次黎可以食到素豬扒😋
2022-01-20 168 瀏覽
今日去到Mikiki食新式素菜。行過見到餐廳面口好日式既裝飾,就決定試下喇。吉列素豬扒富士山飯👍🏻,配黑松露雜菌忌廉汁👌🏻,加薑黃奇亞籽👌🏻。吉列素豬扒非常好食,外皮夠脆,「肉」味好真,配上芥末醬一絕。富士山飯味道無特別,但係打卡一流。黑松露雜菌忌廉汁味道唔夠濃,可以改善下。薑黃奇亞籽薑黃味好夠,不過太多冰,同埋唔知做咩有加忌廉,又唔講聲,有改善空間。******************************👍🏻好食 | 👌🏻可以 | 😔 難食評分 : 5.5/10簡評 : 吉列素豬扒係好食既
👍🏻好食 | 👌🏻可以 | 😔 難食
評分 : 5.5/10
簡評 : 吉列素豬扒係好食既
2022-01-18 135 瀏覽
第一次食日式嘅素食,仲要係新派日式素食又有靚靚賣相,招牌富士山飯,各種素豬扒素肉餅,甚至仲有素甜品西米布甸!環境方面簡單裝修但充滿日本風,以粉紅粉藍色為主調掛滿假櫻花,牆身有個大富士山裝飾~👓五品吉列素豬扒 富士山石鍋飯定食 $109➡️牛蒡甘筍沙律➡️素魚豆腐➡️焦糖西米布甸➡️素吉列豬扒➡️富士山蝶豆花石鍋飯可以選擇日式咖喱汁/冬陰功汁/椰子白咖喱汁/栗子南瓜汁/黑松露雜菌忌廉汁➡️飲品揀咗熱綜合花茶其實唔太飲都係咩花茶同埋佢令到啲茶色係粉紅色,飲到好輕微嘅薰衣草味,不過我覺得有啲奇怪因為帶點甜味,應該唔係砂糖又唔係蜜糖,懷疑可能係糖漿🥱但賣相同樣好精緻,配有一個迷你陶瓷杯仔刻上店舖名同富士山圖案。⏩⏩用咗天然碟豆花令到飯變藍色,其實食落冇味純粹賣相靚。揀咗椰子白咖喱汁但原來味道唔算好濃烈嗰種日式咖喱汁味,係有少少淡嘅咖喱味,可能想遷就返素食淡口味?;反而日式咖喱汁就真係比較濃烈平時嗰種咖喱味。素吉列豬扒口感比較實所以幾似真豬扒,主要係omnipork新豬肉同椰菜花製成,炸得好香脆,配有芥末醬汁。西米布甸有層脆焦糖薄片,內裏好creamy滿佈西米,不過整體稍為甜咗少少,但都好食。評分:8/10

👓五品吉列素豬扒 富士山石鍋飯定食 $109
➡️飲品揀咗熱綜合花茶
⏩⏩
評分:8/10
👓椰菜花素漢堡富士山飯 $69
另外仲有價錢便宜點嘅定食,就淨係富士山飯配上一個主菜同飲品。
人手製造嘅素漢堡,由椰菜花、薯蓉、冬菇、紅米等而成,因為有薯蓉所以口感就淋啲,冇豬扒咁實,似肉餅嘅口感,不過同樣炸得香脆juicy。但比較下覺得素豬扒好食啲🤣
評分:7.5/10
還記得六年前去日本盛開紅葉🍁既山梨縣河口湖旅行,眼前景色深刻到被我列為最愛日本景色之一。又點會估到喺香港都遇到一間理念源於河口湖花店既餐廳,實在太令人懷念,好想去,一定要去!餐廳將「素食」,「花藝」同生活連線,岩哂生活步伐急促既打工仔包括你同我。落單時店員會好貼心咁問我地想玩花藝定食野先,我地就揀左後者。ꊛ໋̝⋆゚︎︎五品吉列素豬扒×富士山石鍋飯× 花藝工作坊 $𝟚𝟜𝟠呢度最signature富士山飯一定要試下୧⃛(๑⃙⃘•ω•๑⃙⃘)୨⃛五品包括有¹前菜²素豬扒³前菜兩款⁴餐飲⁵甜品 富士上的天藍色取自純天然蝶豆花 完全放心食用用熱鍋上菜岩哂冬天令飯餸更有續航力豬扒炸得脆 完全食唔出係素食我地揀左冬陰公味汁 係有泰風味既冬陰公而佢既前菜兩款我覺得都好好食 做得一點都不馬虎前菜兩款為𓋜 素魚豆腐𓋜 牛甘荀沙律 ꊛ໋̝⋆゚︎︎ 素獅子頭關東煮湯扁烏冬×花藝工作坊 $𝟙𝟡𝟠呢款套餐包左¹主食 ² 餐飲 ³甜品主角獅子頭大大粒 同樣食唔出係素食 有肉既質感 調味亦唔會太重手 是剛好的 鍋物仲有紅蘿蔔 西蘭花 白蘿白 冬菇 蒟蒻同扁烏冬超健康既一鍋 想食清清地既朋友可以考慮下烏冬有咬口 而且份量都唔少 呢款問心食完不帶罪

五品包括有¹前菜²素豬扒³前菜兩款⁴餐飲⁵甜品

落左半杯既奇亞籽好有咬口 超健康的說

𓋜 熱綜合花茶
由薰衣草同紅巧莓同千日紅組合既花茶
朶花夠哂大朶所以花香味重 絕對唔會淡戊戊
呢款我都鐘意( ˘꒳​˘)
飲品
𒅒如果想玩日式注年繩,只需再將花素套餐加$38 就可以將套餐升呢,未試過既朋友仔真係可以試下,優惠期到二月底咋,我自己就將佢掛左喺屋企喇 𒅒
2022-01-05
飲品
  • 熱綜合花茶
  • 薑黃奇亞籽燕麥奶
2022-01-09 75 瀏覽
舖頭唔係大但企理 乾淨試富士山嗰個飯 佢有幾隻汁可以揀 我哋揀咗 松露忌廉雜菌 ,其實份量都ok, 110蚊set 左右唔貴 仲要有特飲 有埋甜品 其實抵食 一時落去個松露 真係好食嘅用嚟撈飯 其實個飯嘅藍色位置 冇乜味 都好似正常飯咁食 但係個飯個口感差少少 冇平時啲日本米咁煙韌, 口感鞋咗啲 唔知佢用乜嘢咪嚟㗎呢? 但個汁係好食嘅用嚟撈飯都好正 但略為嫌佢啲汁少咗啲囉 到尾嘅時候唔夠食。 有朵花嗰個 係一粒白朱古力, 下面係椰汁西米布甸 好食!呢個係另外再叫嘅,$38 個 脆波波好食 啡色嗰啲 焦糖汁 點嚟食整體 價錢性價比 食物賣相味道 good另外有一樣嘢冇影到就係 湯麵 因為食咗覺得冇乜特別, 但我相信年長或者老人家應該幾啱佢比較清 淡口味清甜湯底
舖頭唔係大但企理 乾淨

整體 價錢性價比 食物賣相味道 good

2022-01-08
  • 海鹽焦糖冬甩雪糕
  • 椰汁西米布甸
2022-01-06 585 瀏覽
📣📣📣大檸樂啦!!🤩我食左富士山落肚呀🗻🤰haha講緊既係新派日式素食料理🍱🌸山梨花野呀!!素食我一向都岩!!宜家仲有野玩tim 只要join素食花藝工作坊嘅Menu😴就可以叫返醒自己藝術細胞創造獨一無二既花藝作品當日見到+$38仲有日式注年繩玩Ok 又join埋😌✌🏻快啲睇下我啲作品啦✨(獻醜了😑)▫️◻️五品吉列素豬扒 富士山石鍋飯 定食 $248◽️▫️▪️定食已包 富士山飯+吉列素豬扒+兩款前菜+餐飲+甜品 及花藝工作坊一套😳😳係XXXS size既富士飯好鬼靚🤍💙!藍色採用天然色素特級碟豆花,絕對安心食用,五款汁醬入面我地揀左冬蔭功汁,芳香撲鼻無誤!個汁仲好有驚喜,微辣有後勁,唔係得個樣,天氣咁涼爽,有石鍋保暖效果相當好!素豬扒熱焫焫炸起勁鬆脆😳食落無肉咁實淨飽滯,呢個反而我覺得有啲似肉餅既質地,好juicy好香口,唔覺得自己食緊素😌旁邊既芥末醬點左一次,覺得唔點仲好味🤣前菜係微辣既牛蒡甘筍沙律,未試過呢個組合,但唔怪之餘仲出奇地幾夾,另一款係秘製豆干👍🏻相對簡單穩陣啲,但日本豆類產品一向有口碑!所以兩款前菜我地都喜歡❤️餐飲選擇左+$12薑黃奇亞籽燕麥奶🤩又係有驚喜,薑黃及奇亞籽營養

📣📣📣大檸樂啦!!🤩
我食左富士山落肚呀🗻🤰
haha講緊既係新派日式素食料理🍱🌸山梨花野呀!!

素食我一向都岩!!宜家仲有野玩tim
只要join素食花藝工作坊嘅Menu
😴就可以叫返醒自己藝術細胞
創造獨一無二既花藝作品
當日見到+$38仲有日式注年繩玩
Ok 又join埋😌✌🏻
快啲睇下我啲作品啦✨(獻醜了😑)

餐飲選擇左+$12薑黃奇亞籽燕麥奶🤩又係有驚喜,薑黃及奇亞籽營養價值本身高,加上純素既燕麥奶,好似飲多兩啖都唔怕肥🤣面頭忌廉完全唔膩!真心好夾薑黃味突出,雖然甜咗少少,但我都覺得好好飲。
其實都已經飽,不過甜品係靚靚既焦糖西米布甸,點都要試試😌椰奶香幾出,超級多西米!!面頭焦糖化,略為甜左丁丁,但⋯⋯⋯食食下都食晒😎

▪️◾️素獅子頭關東煮湯扁烏冬 $198◾️▪️
▫️山梨扁烏冬+餐飲+甜品 及花藝工作坊一套

選擇左比較清淡既關東者湯烏冬,睇相都見到唔少配菜🥰西蘭花、白蘿蔔、紅蘿蔔及菇菇,主角素獅子頭又係同食肉無分別🤣🤣一般獅子頭唔多唔少一定會放肥豬肉,令口感冇咁鞋,而素既就完全唔洗擔心呢個問題😆調味亦剛好,整體相當滿意👍🏻👍🏻
山梨縣既扁烏冬,外型有啲似刀削麵,但比較滑溜又帶點嚼勁,口感好岩我,而且份量足,食極都有😂
餐飲揀左熱綜合花茶,包括薰衣草、紅巧梅、千日紅,花茶香氣超突出,有啲似玫瑰香😳優點多多好適合女人飲,飲完堅舒服,果晚好好訓。

2022-01-04
  • 素獅子頭關東煮湯扁烏冬
  • 熱綜合花茶
  • 五品吉列素豬扒 富士山石鍋飯 定食
  • 薑黃奇亞籽燕麥奶
之前同事推介的素食餐廳🌱位置係新蒲崗的ᴍɪᴋɪᴋɪ商場週四跟好友同事專登坐車出去為咗食佢🤩ʟᴜɴᴄʜ ᴛɪᴍᴇ人少少個ᴍᴇɴᴜ好多選擇 左揀右揀點咗⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯✨富士山石鍋飯 (吉列素豬扒) $69:見到好多人推薦五品吉列豬扒定食🐷不過佢個甜品固定咗無得轉 我哋對另一款有興趣啲 所以點了這個 四品/五品同普通石鍋飯分別係前2者多咗前菜 價錢相差不多 藍白色的富士山飯好吸睛🗻素豬扒係ᴏᴍɴɪ ᴘᴏʀᴋ🐷個汁揀咗日式咖哩 味道較淡 ✨素海鮮特濃冬陰公湯扁烏冬🍲 $89:特濃果然好濃 大愛這個冬陰公湯底 唔會好酸 啲扁烏冬沾滿湯汁超惹味🦑啲素海鮮係乜無ɪᴅᴇᴀ 足料的 個湯底係精華😂 ✨士多啤梨🍓奇亞籽 +$12 ✨抺茶🍵奇亞籽 +$12 :奶味較重 飲不太到抹茶味 ✨海鹽焦糖冬甩雪糕 $48:點咗呢款甜品係超級明智嘅選擇🤩首先賣相已經吸引💯冬甩煙煙韌韌 點住海鹽焦糖漿食一啲都唔溜 為午餐畫上完美句號🍡食甜品的小碟仲好精緻 吃得超愉悅的☺️⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
之前同事推介的素食餐廳🌱

✨海鹽焦糖冬甩雪糕 $48

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

2021-12-10
2021-12-29 37 瀏覽
今日同朋友一齊來呢間賣相🤩精緻嘅素食餐廳🥢食佢哋最signature嘅🤤「四品吉列素豬扒富士山石鍋飯」。牛蒡🥕甘筍沙律🥗幾特別,雖然我個人麻麻哋中意食牛蒡同埋🥕甘筍,但呢個牛蒡🥕甘筍沙律🥗我都接受到😂。🗻富士山石鍋飯🍚可以選擇配唔同嘅汁🤤,我今次就揀咗🌶冬陰功汁,辛辣得來又有啲creamy,同埋酸酸地幾開胃😋。吉列素🐷豬扒係用Omn!Pork整嘅,雖然無🐖豬肉嘅味道,但係無論係個🤩吉列外殼定係入面嗰部分個口感🤤都十分之似吉列🐷豬扒,再點埋個芥末醬就更加似喇😋!甜品🍮焦糖西米布甸都幾好食 ,面個🍮焦糖比較薄,入面嘅西米大粒飽滿👍,整體唔會太甜。

2021-12-26 61 瀏覽
已是第二次來此餐廳。裝修沒變,一樣看到櫻花裝飾及富士山照畫。同樣是四品吉列素豬扒富士山定食,但就變了石鍋定食。即是富士山飯是用石鍋盛載。是專為冬天而設嗎?上次食椰子白咖喱汁好好味,這回想試南瓜汁,果然沒選錯,超好味如果可以多點汁就更好。但炸豬扒就覺炸粉有點硬。牛蒡小食味道剛好。焦糖西米布甸,甜度適中,做飯後甜品一流。配埋杯熱綜合花茶,真係冇得輸。餐廳好窩心還開了暖爐,但是我反而覺得好熱。
。餐廳好窩心還開了暖爐,但是我反而覺得好熱
係屋企附近純素食餐廳得一間,仲要唔好食。所以就同老公去遠少少,試下呢間餐廳,見佢食物賣相都唔錯。.1️⃣椰菜花素漢堡富士山石鍋飯 HKD69配椰子白咖喱汁跟餐+HKD12 凍抹茶奇亞籽燕麥奶2️⃣素海鮮特濃冬陰公湯扁烏冬 HKD89跟餐配熱綜合花茶.味道 ★ ★ ★ ★ ☆我地覺得呢間素菜餐廳既食物真心唔錯👍🏼佢既富士山飯令人懷念返家鄉既日子🤣飯底冇問題,軟硬適中,唔係硬或淋飯,不過椰子白咖喱汁唔夠味🤨食到一半個飯連汁都凍左了。素漢堡聲稱全人手造,係好食既,入面有椰菜花、薯蓉、冬菇、其他雜菜搓成去炸,外脆內軟,又熱,點上佢既醬汁,好食喎👍🏼加HKD12就有杯凍抹茶奇亞籽燕麥奶,我地覺得抵,而且好好飲😋抹茶味濃,又有奇亞籽chew下👍🏼素海鮮特濃冬陰公湯扁烏冬有驚喜!首先好香冬陰公味,湯底勁濃陏,絕對唔係開粉,因為佢個湯熱,食到尾成煲都仲熱,保溫程度好高。扁烏冬煮到剛好,唔硬唔淋。素海鮮有素魷魚、粟米芯、素魚餅等等,每樣都好惹味,吸哂冬陰公啲味😋推介呀!平時出街飲既花茶都係茶包兼冇味,呢間既跟餐免費熱綜合花茶係聞落飲落都係有花香味,濃花茶黎架!佢仲比個小杯仔你慢慢飲。.環境 ★ ★ ★ ★ ☆地

1️⃣椰菜花素漢堡富士山石鍋飯 HKD69

我地覺得呢間素菜餐廳既食物真心唔錯👍🏼

凍抹茶奇亞籽燕麥奶

熱綜合花茶

環境 ★ ★ ★ ★ ☆
地方都大,得兩排座位,天花板係藍天白雲,一邊牆係富士山,另一邊係花海,少女心滿滿。

服務 ★ ★ ★ ☆ ☆
店員都好有禮貌,又會覆單。

價錢 ★ ★ ★ ★ ☆
CP值都高既一間素食店,出面出名連鎖素食餐廳一個set都$90-100up,呢到最平$69就有,而食物質素都唔錯,環境又舒適。不過佢設有1大約1-1.5hr用餐時間,但對我地黎講足夠既。

凍抹茶奇亞籽燕麥奶
熱綜合花茶
2021-11-27 130 瀏覽
跟拍檔想中秋節團年飯,由於拍檔是吃素之人,所以在百忙之中挑選了這個素食餐廳。此餐廳有外賣的優惠,讀者可以以半價淺嚐素食。由於外賣菜單跟堂食餐單有少少重覆,所以我點了一個午市定食,是以正價付款的。餐廳是以手機點餐的形式下單,科技化跟素食的懷舊形象截然不同。經過一輪挑選,最後的選擇如下:1.四品富士山定食$88蘑菇忌廉湯海鹽焦糖冬甩雪糕(蛋奶素)走甜熱綜合花茶冬陰公汁吉列素豬扒羽衣甘藍沙律2.四品富士山定食$88海鹽焦糖冬甩雪糕(蛋奶素) 凍烏龍茶西蘭花菠菜汁加飯椰菜花漢堡(蛋奶素)日式粟米湯 (蛋奶素)合共:$194整個套餐就是十分出色,將素食升級了做另一個層次。跟拍檔就是渡過了一個很好吃的做節午飯。日期:2021.9.21

1.四品富士山定食$88
蘑菇忌廉湯
海鹽焦糖冬甩雪糕(蛋奶素)
走甜熱綜合花茶
冬陰公汁
羽衣甘藍沙律

2.四品富士山定食$88
海鹽焦糖冬甩雪糕(蛋奶素)
凍烏龍茶
西蘭花菠菜汁加飯
椰菜花漢堡(蛋奶素)
日式粟米湯 (蛋奶素)
合共:$194

日期:2021.9.21
2021-09-21
2021-11-13 239 瀏覽
🗻 吉列素豬扒富士山飯(菠菜汁)@Hanano_Veg 🗻尋日咁岩有事要去新蒲崗,於是就順便去咗喺Mikiki 嘅山梨花野午餐。店舖設計以櫻花同富士山為主題,充滿日本風情,風格好夢幻,女生一定喜歡!🌸💕 我大概兩點幾到,唔洗等位。店內當時有兩枱客。靜靜的好舒服。餐廳可以自己 Scan Code 落單,我一心係嚟食吉列素豬扒,就點了吉列素豬扒富士山飯,而且好快就上菜了。食物擺盤精美,富士山碟豆花飯好可愛,配上菠菜汁美味又有營養,睇得出非常用心。吉列素豬扒外面酥脆內裏非常鬆軟,配上芥辣醬好好食,一試難忘。😍食物色香味俱全,份量足。因為我唔習慣每餐食太飽,所以已經無叫四五品套餐。不過都係食唔晒啲飯。山梨花野不但環境靚,食物味道好,而且服務十分細心親切,真係非常好嘅餐飲體驗。一定會返嚟再食。😋
🗻 吉列素豬扒富士山飯(菠菜汁)@Hanano_Veg 🗻

我大概兩點幾到,唔洗等位。店內當時有兩枱客。靜靜的好舒服。

素豬扒菠菜汁蝶豆花富士山飯
下午茶
素豬扒菠菜汁蝶豆花富士山飯
  • 吉列素豬扒
2021-10-31 218 瀏覽
失望,餐牌個樣就好似好靚?但嚟到之後個實物富士山飯係有啲崩壞,而且一啲都唔熱。醬汁我揀咗栗子南瓜汁,但味道好淡,幾乎冇乜味咁😥比較好食係個小前菜、素豬扒同焗焦糖西米布甸甜品,素豬扒個皮都夠脆,而且啲餡都多、口感幾豐厚;西米布甸上面啲焦糖幾平均。同埋好在花茶唔使加錢,不過唔會有下次。

失望,餐牌個樣就好似好靚?

2021-10-31
【餐廳環境超舒服,適合兩三人食飯聚會】餐廳比想像中小人但正正因為咁 食飯過程好舒適唔洗排隊 可以慢慢坐如果想搵個位置舒舒服服咁坐低同朋友傾計好岩! 【吉列豬扒椰子白咖哩富士山飯】素豬扒鬆脆,幾似肉。【野菜天婦羅咖哩富士山飯】天婦羅外脆內軟,不油膩,咖哩香辣好食!【凍士多啤梨奇亞籽燕麥奶】Cream 厚實,士多啤梨奶清甜好好飲,不膩!Overall : 😋😋😋😋😋P.S 份量不算多,女仔食岩岩好。
【餐廳環境超舒服,適合兩三人食飯聚會】
餐廳比想像中小人
但正正因為咁 食飯過程好舒適
唔洗排隊 可以慢慢坐
如果想搵個位置舒舒服服咁坐低同朋友傾計好岩!

【吉列豬扒椰子白咖哩富士山飯】
素豬扒鬆脆,幾似肉。

【野菜天婦羅咖哩富士山飯】
天婦羅外脆內軟,不油膩,咖哩香辣好食!

【凍士多啤梨奇亞籽燕麥奶】
Cream 厚實,士多啤梨奶清甜好好飲,不膩!

Overall : 😋😋😋😋😋
P.S 份量不算多,女仔食岩岩好。
2021-10-25
  • 野菜天婦羅