2021-04-13 195 瀏覽
估唔到咁有驚喜!唔好諗住新蒲崗只有工廈,自從MIKIKKI開咗之後佢附近幾條街嘅食肆都upgrade 哂。今日隊友傳來呢間餐廳話想試吓,大概6:30左右唔洗等位,一行四人就坐響玫瑰花牆下,兩個囡即刻💗💗眼😍餐廳採取自行掃code落單,仲可以自行掃餐廳嘅QR code 入個人資料唔需要scan 安心🤐嚟到當然試去嘅signature 富士山飯😆上面白下面藍,氹得大公主幾好胃口。個set 仲可自選前菜同埋飲品、甜品🍮呢個waffle ice cream 就啱哂口味喇!佢嘅份量唔算多,男士可能只係6/7分飽,不過小食多餐係好啲嘅
估唔到咁有驚喜!

嚟到當然試去嘅signature 富士山飯😆
上面白下面藍,氹得大公主幾好胃口。

個set 仲可自選前菜同埋飲品、甜品🍮
呢個waffle ice cream 就啱哂口味喇!

2021-04-12
2021-04-12 177 瀏覽
幻想自己去日本🇯🇵✈️喺冇得去旅行嘅日子,緊係要搵d地方令自己好似身處異地咁,放鬆下自己,舒壓一下🤩-前排·食家·就搵到一間日式料理餐廳,佢特別嘅地方係,佢係一間素食餐廳黎架😍💚香港嘅新式素食唔多,#日式素食 更為罕見呀~-#山梨花野 有3個唔同嘅set揀,都可以單點嘅,·食家·就揀左個最能代表到日本嘅#富士山定食 ,佢個飯整到富士山咁,完全岩哂打卡呃like呀😍 -富士山定食🗻 入面可以揀4款前菜➕一個主食+汁➕餐飲➕甜品➡️前菜🍆茄子天婦羅:加入胡椒鹽,簡單烹調帶出食物本身新鮮嘅味道🌽日式粟米湯 #五辛素:將粟米打成蓉,啖啖粟米,湯冇額外加糖,成個湯好fresh🥗牛蒡甘筍沙律 #蛋奶素:簡單麻醬拌,好開胃山藥蒸豆腐:好清爽,加上秋葵點綴➡️主菜吉列素豬扒:素豬扒係用左#新豬肉 加入香草調味而成,口感鬆化,真係外脆內軟,入面唔會因為炸而抽乾哂啲水份👍🏻·食家·挑戰吉列唔配咖喱,試左西蘭花汁🥦😂,成件事好新奇,睇落好似伏伏地咁,但佢竟然係異常地好食呀😍個汁好fresh、好清爽,加落吉列可以中和左油膩感,估唔到咁match👏🏻😋➡️餐飲綜合花茶🌼甜甜地,好重花香,岩哂少女們打下卡📸➡️甜品海鹽焦糖
幻想自己去日本🇯🇵✈️
香港嘅新式素食唔多,#日式素食 更為罕見呀~
富士山定食🗻
入面可以揀4款前菜➕一個主食+汁➕餐飲➕甜品
➡️前菜
🍆茄子天婦羅:加入胡椒鹽,簡單烹調帶出食物本身新鮮嘅味道
🥗牛蒡甘筍沙律 #蛋奶素:簡單麻醬拌,好開胃
山藥蒸豆腐:好清爽,加上秋葵點綴
➡️主菜
➡️餐飲
綜合花茶🌼
甜甜地,好重花香,岩哂少女們打下卡📸
➡️甜品
海鹽焦糖冬甩雪糕🍦
賣相精緻~每粒冬甩用藍莓cream黐住,個cream完全冇肥膩感,感覺好fresh;海鹽焦糖醬苦中帶甜,配甜度適中嘅雲尼拿雪糕,完美呀🤤
💚想接觸素食嘅朋友,不妨可以去試下,一定會令你對素食有新嘅睇法💚🤗
Hanano Vegetarian is a Japanese style vegetarian restaurant in Mikiki shopping mall in San Po Kong.I really like the colourful floral decoration and this Mount Fuji.I was genuinely surprised by the huge portion of the lunch set. For HKD$108, I got 4 appetisers, a main and a dessert! I was super full after this big lunch!From top left to bottom right — Veggie tempura, tofu, corn soup, oden. The small dishes allowed you to have a bit of everything. These appetisers were quite standard.I highly rec

Appetizer

Mount Fuji Rice with Cauliflower Croquettes
I highly recommend you to opt for less rice for your Mount Fuji. The blue colour came from butterfly pea, so it only gave the rice colour but not flavour. The cauliflower croquettes were very delicious! And the creamy broccoli sauce was great too!
Doughnut Puff and Ice Cream
I liked the dessert most, the crunchy doughnut puff cubes were so enjoyable with the vanilla ice cream on the side!

Highly recommend Hanano Vegetarian to you!
2021-03-16
Appetizer
Doughnut Puff and Ice Cream
2021-04-05 187 瀏覽
第二次來,很喜歡她們食物的擺設,令人開心的食,環境都算整潔,雖然價錢略(午餐)不過因為本人不食蒜,但餐牌上大部分都有蒜所以選擇少咗,希望可以增多沒有蒜的食物。兩次來都是不能用QR code 自己落單,因為太多廣告了,阻礙點餐。
2021-04-03 235 瀏覽
二月最後一個星期六(2月27日),我和媽媽相約姨姨、姨丈到新開業的山梨花野吃午餐。是農曆新年後第一次與他們見面。媽媽說要請姨姨吃生日飯,所以才參與這次聚餐。餐廳有精心的室內佈置。門口已看到仿真櫻花。上方的徽標以日本富士山作中心圖象,圍繞著富士山的是花和葉的圖案。餐廳名稱中的「山梨」是能夠看到富士山的山梨縣。室內天花板鬚上藍天白雲。左面牆壁上有大大的富士山圖案。位於正中餐廳名稱下更有富士山相片。門布簾滿佈花朵的圖案。進入餐廳內,看到精美的佈置,很令人興奮。這是我們點的套餐附送的飲品。淡粉紅色的是熱綜合花茶。另一杯是凍烏龍茶。看!茶杯底也有富士山啊!我選了烏龍茶。茶味不會淡。雖然是冷的,味道足夠香濃。我們四人都是點定食,$118。這裡有加一服務收費。掃描二維碼到網頁點餐便可以。定食包括前菜兩款、主菜一款、甜品一款和飲品一杯。以上相片中的食物是姨姨的定食。有茄子天婦羅、野菜福袋和椰菜花漢堡。野菜福袋和椰菜花漢堡有五辛。另外,後者含奶的成份。媽媽點的茄子天婦羅、山藥蒸豆腐和吉列素豬扒。我和姨丈點的定食是一樣。有野菜天婦羅、昆布關東煮和吉列素豬扒。前菜是分成兩組。每組有三款食物。客人要從兩組分別
是農曆新年後第一次與他們見面。
媽媽說要請姨姨吃生日飯,所以才參與這次聚餐。

餐廳有精心的室內佈置。
門口已看到仿真櫻花。
餐廳名稱中的「山梨」是能夠看到富士山的山梨縣。

室內天花板鬚上藍天白雲。
左面牆壁上有大大的富士山圖案。
位於正中餐廳名稱下更有富士山相片。

門布簾滿佈花朵的圖案。

進入餐廳內,看到精美的佈置,很令人興奮。

熱綜合花茶、凍烏龍茶

這是我們點的套餐附送的飲品。
淡粉紅色的是熱綜合花茶。
另一杯是凍烏龍茶。

凍烏龍茶

看!茶杯底也有富士山啊!

我選了烏龍茶。
茶味不會淡。
雖然是冷的,味道足夠香濃。

茄子天婦羅、野菜福袋、椰菜花漢堡

我們四人都是點定食,$118。
這裡有加一服務收費。
掃描二維碼到網頁點餐便可以。

定食包括前菜兩款、主菜一款、甜品一款和飲品一杯。

以上相片中的食物是姨姨的定食。
有茄子天婦羅、野菜福袋和椰菜花漢堡。
野菜福袋和椰菜花漢堡有五辛。
另外,後者含奶的成份。

茄子天婦羅、山藥蒸豆腐、吉列素豬扒

媽媽點的茄子天婦羅、山藥蒸豆腐和吉列素豬扒。

山梨餺飥素鍋麵定食

我和姨丈點的定食是一樣。
有野菜天婦羅、昆布關東煮和吉列素豬扒。

野菜天婦羅、昆布關東煮、吉列素豬扒

前菜是分成兩組。
每組有三款食物。
客人要從兩組分別選一款食物。

野菜天婦羅、昆布關東煮、吉列素豬扒

主菜亦有三款食物選擇。

昆布味噌的味道

關東煮的蘿蔔煮得軟腍。
蒟蒻吸收了昆布味噌的味道,好吃。

野菜天婦羅

都怪我不立即寫食評,我已忘記了野菜天婦羅是甚麼……

野菜天婦羅

看相片也想不起來是甚麼……

吉列素豬扒

吉列素豬扒由新豬肉做成。
「肉質」嫩滑。
口感不會乾。

外層炸得香脆。

山梨餺飥素鍋麵

除了媽媽,我們三人都點了山梨餺飥素鍋麵。

一開始吸引我到此餐廳就是餺飥。
前年到富士山旅遊,知道餺飥(ほうとう)是富士山的特產。
可惜沒有素食餺飥的選擇。
卻可以買包裝鮮製餺飥回家煮。

這裡有餺飥鍋,當然要一試!

餺飥就像闊的扁烏冬。
口感滑。
不會糊口。

四合味噌

湯頭是味噌。
有4種味噌混合而成。
分別是八丁赤味噌、信州白味噌、西京白味噌和麥粒味噌。

定食附送這4種口味的味噌各一小陀。
讓食客自行調配味道濃淡的味噌湯。

我每一陀嚐一口。
味道各異。
有不同的鹹味。
依稀記得黑色那一陀味道最符合我心。

結果,我全部加進湯頭中。
我喜歡較濃郁的味道。

黑胡椒素餃子

媽媽點四合味噌素餃子鍋定食。
價錢一樣是$118。
內容也是一樣。

黑胡椒素餃子

餃子可選黑胡椒味或玉米。
媽媽選前者。

椰汁西米布甸

甜品有兩款,我和姨丈選椰汁西米布甸。

有香濃的椰汁味。
甜味適中。
西米煮得軟腍。
口感不錯。

海鹽焦糖冬甩雪糕

媽媽和姨姨點海鹽焦糖冬甩雪糕。
含奶的甜品
否則我會點這個。

相貌確實比椰汁西米布甸吸引。
而且,份量看起來比較大。
感覺較划算。
2021-02-27
山梨餺飥素鍋麵定食
昆布味噌的味道
山梨餺飥素鍋麵
四合味噌
椰汁西米布甸
終於都去開新蒲崗,可以順路試試這間日本山梨縣來的素食餐廳,佢地主打三款特色主食,自選套餐有好多野揀好開心,餐點賣相與味道兼備,富士山飯都唔係淨係用來影相打卡咁簡單架!素食餐廳位於新蒲崗 Mikiki 商場 LG 樓層,落一層扶手電梯會見到一堆食店,從左邊(一田超市出口果邊)進去第二個鋪位就到。估唔到環境佈置咁花心思,天花版有假天空,仲成間鋪都佈滿櫻花,食素仲可以順便影打卡相喎。餐牌第一次睇好似好複雜,其實佢主要係三款主食:山梨縣特產「餺飥麵」、富士山蝶豆花飯和日本四合味噌素餃子鍋,通常都揀套餐因為附埋前菜、湯、飲品和甜品比較抵食。其實我覺得兩款鍋物都好吸引,不過第一次來又想試下可以影相打卡的富士山飯喎。店內採用電子點餐,掃 QR Code 之後用手機揀,諗好主食之後直接入去揀比較方便,A 至 H 逐格 click 入去揀,有選擇困難症真係唔得掂。順帶一題,餐牌上有好清楚列明素別,蛋奶和蔥蒜會特別標示,亦可鍵入特殊要求等。因為最近蠻多地方有富士山飯,起初我都不以為意,後來發現山梨花野真係來自山梨縣,小店本來就在富士山對面,成件事立刻 make sense 晒!前面這個素食御木盒的概念就係

因為最近蠻多地方有富士山飯,起初我都不以為意,後來發現山梨花野真係來自山梨縣,小店本來就在富士山對面,成件事立刻 make sense 晒!前面這個素食御木盒的概念就係我想去好耐的山梨縣河口湖富士山風景,有山有水,唔係純粹崇日整個富士山飯俾人打卡咁簡單。

前菜小食茄子天婦羅、日式粟米湯、野菜福袋和篙筍凍豆腐,四個內容都可以自己揀,真係不亦樂乎!每款份量唔多,好處係一次過可以食到好多款式,同時亦能撮取不同營養。

主食有椰菜花漢堡、野菜炒雞柳和吉列OmniPork豬扒,頭尾兩款都係炸炸香口熱氣野。汁麻咖喱、冬陰功或西蘭花菠菜三款,基本上你日日過來食,都可以搭到唔同口味。

椰菜花扒內容物,除了椰菜花之外還有多種蔬菜和藜麥。咖喱汁質地濃稠,可以吃到用多種蔬果煮到溶晒,口味唔會辣係日式風味。富士山飯唔會有蝶豆花味,飯質有彈性,份量都幾多(下次可以揀少飯)。

海鹽焦糖冬甩雪糕

試試看招牌甜品,來自日本的冬甩麻薯小球壘成小塔,中間用紅芋忌廉固定,旁邊是自家製海鹽焦糖醬,個醬有甜有鹹有焦味層次豐富,我會建議同時將四樣野一齊擺入口。

山梨花野原來唔係打卡餐廳咁簡單,食物都真係有水準,下次要再試埋果兩款鍋物先!
2021-03-26
近年,或者因為未飛得翻鄉下睇真正既富士山住🗻,香港出現左唔少富士山造型既周邊產品,今次‘富士山’要進軍埋素食界,令你睇到之餘仲食到落肚👩🏻‍🍳呢個餐要由A到I都要揀,如果你同小金一樣有選擇困難症,咁就等我幫下你啦💁🏻‍♀️A炸物野菜天婦羅🥬咬落去都幾脆口,外層有小小黃芥末令的味道層次茄子天婦羅🍆食落唔太油,配淮鹽食夠曬重口味😈🌟B湯蘑菇忌廉湯🍄飲得出係手打嘅,因為入面好多蘑菇碎粒,但調味方面有待改善🥴日式粟米湯🌽味道比蘑菇湯濃小小,一樣入面會有啲粒粒可以食下🌟C小食昆布關東煮🍢湯底唔會太鹹,食到蔬菜本身既甜味野菜福袋🥠福袋唔會太厚,入面好多蔬菜粒,幾有驚喜🌟D沙律䈑筍凍豆腐🍴豆腐既冰凉又滑luet luet,同芝麻醬真系好夾牛蒡甘荀沙律🥗我以為會好dry,但食落口係十分Juicy,令人食完一啖又一啖😍🌟E主菜-配富士山造型嘅飯🗻吉列素豬扒🍖小脆小脆👏🏻雖然似'肉餅'多啲,但咬落去都幾有’肉’感,岩曬想試下食齋但又驚唔習慣嘅朋友椰菜花漢堡🍔用打蓉左嘅椰菜花製成漢堡,口感同南瓜薯餅有幾分似,未食以為會好怪,但其實味道比素豬扒更encorable🤤🌟F醬汁咖哩汁🥘夠曬濃味,質感夠thick,好

A炸物
野菜天婦羅🥬咬落去都幾脆口,外層有小小黃芥末令的味道層次
茄子天婦羅🍆食落唔太油,配淮鹽食夠曬重口味😈🌟

B湯

C小食
昆布關東煮🍢湯底唔會太鹹,食到蔬菜本身既甜味
野菜福袋🥠福袋唔會太厚,入面好多蔬菜粒,幾有驚喜🌟

D沙律

E主菜-配富士山造型嘅飯🗻

F醬汁
咖哩汁🥘夠曬濃味,質感夠thick,好送飯🌟
冬陰功汁🍲都幾冬陰功,不過唔夠辣,同埋水左啲

G餐飲
熱綜合花茶🫖望到樽深色嘅茶就知餐廳好有誠意咁落左好多花,而且飲完加水仲係好夠濃🌟

H甜品
海鹽焦糖冬甩雪糕🍩冬甩煙煙韌韌,一啖一粒,好滿足🥰仲可以點埋海鹽醬同雪糕一齊食🌟
椰汁西米布甸🍮勁多西米,亦好重奶香,千奇唔好比佢平平無奇既外表呃左以為佢未料到😏

I特飲
可以+$12升級餐飲做士多啤梨奇亞籽燕麥奶,不過今次我就無加到😛
2021-03-14 591 瀏覽
最近上網見到有間餐廳個飯係整成一個藍色既富士山 睇落幾得意 一定要去試下 但原來間餐廳係食素既 餐廳既位置係係新蒲崗Mikiki 其實去既話真係唔太方便 冇乜車可以直接去到 一定要車轉車 除非搭的士就可以直到 我地搭mtr去鑽石山 再轉屯馬綫去啟德 車程都幾快下 一出mtr出口就有指示 教埋你行出去 因為附近都係地盤 乜都冇 基本上係得一條路 由mtr出口行過去商場都要10分鐘左右 唔遠又唔算好近 餐廳係係LG個層 姐係同一田超市同一層附近都仲有唔少餐廳 呢間餐廳既門面同餐廳入面都好令 但唔記得左影相 Menu選擇都幾多 有啲係set 有啲係單點 咁我地係為左個富士山先黎食 咁當然會揀返個個set啦 同埋set感覺上多啲野食 會抵啲咁 有前菜有湯有小食有主菜有甜品仲有飲品 都係$108蚊 有加一服務費 前菜有ABCD揀 都幾多選擇 主菜都有3款朋友前菜揀左炸蕃薯條 蘑菇忌廉湯 昆布關東煮同凍豆腐最好食係炸蕃薯條 同平時食開個啲一樣 正正常常 個湯同個凍豆腐就普普通通 冇乜特別 但個昆布關東煮就同想像中有啲出入 原來係蘿蔔同菇黎 味道都正常 主菜揀左吉列素豬扒跟咖喱汁配富士碟豆花飯 吉

呢間餐廳既門面同餐廳入面都好令 但唔記得左影相

朋友前菜揀左炸蕃薯條 蘑菇忌廉湯 昆布關東煮同凍豆腐
最好食係炸蕃薯條 同平時食開個啲一樣 正正常常 個湯同個凍豆腐就普普通通 冇乜特別 但個昆布關東煮就同想像中有啲出入 原來係蘿蔔同菇黎 味道都正常 主菜揀左吉列素豬扒跟咖喱汁配富士碟豆花飯 吉豬係一塊切開四件 炸到金黃色好香脆 入面應該係豬肉加啲好細舊既雲耳 咖喱汁食落係辣既 唔係日本個種甜甜地

而我前菜就揀左野菜天婦羅 日式粟米湯 野菜福袋 羽衣甘藍沙律 最好食係野菜天婦羅 不過就得個一舊 粟米湯同沙律正正常常 冇乜特別 個野菜福袋係塊腐皮包住啲菇 好似同朋友揀個個昆布關東煮差唔多 只不過係多左塊腐皮 主菜揀左椰菜花漢堡跟西蘭花菠菜汁配富士碟豆花飯 個漢堡係有兩件 都係炸到金黃色好香脆 入面係椰菜花雲耳同埋菇 都好食既 個汁就好明顯係食到西蘭花同菠菜既味 味道係唔錯既

另外個富士碟豆花飯食落係冇味既 係正常咁一個飯 只不過係用左富士山既造型整個飯出黎 呢個係幾特別既

最後仲有個最期待既甜品係海鹽焦糖冬甩雪糕 呢個係呢間餐廳同佢地其他分店必食既甜品 上次食個個係原個冬甩加雪糕 今次係一粒粒既波提冬甩砌成 另外仲跟埋一球雲呢拿雪糕 個冬甩同上次食既一樣咁好食 食落煙煙韌韌 好中意呢種口感 個餐仲包埋杯凍既烏龍茶 就係一杯正正常常既茶

整體黎講 環境係幾令既 價錢都合理既 員工服務態度都好好 味道都正常既 普通野 冇乜特別 不過我地就唔太識欣賞素呢樣野 打下卡 食一次就夠了
左上:野菜天婦羅  右上:日式粟米湯  左下:羽衣廿藍沙律  右下:野菜福袋
吉列素豬扒跟咖喱汁配富士碟豆花飯
左上:炸蕃薯條  左上:蘑菇忌廉湯  左下:凍豆漿  右下:昆布關東煮
椰菜花漢堡跟西蘭花菠菜汁配富士碟豆花飯
海鹽焦糖冬甩雪糕
日系咖啡室的賣相😍😍想不到原來是「素食」🪴吉列豬扒都得用OmniPork 🥩無論是小食前菜 還是主食都精心裝飾以木盒出場🪤富士山🗻係碟豆花染色以成純天然但又令人滿心歡喜可以配 咖喱/冬陰功湯/菠菜汁🍛🥘🍵花茶好清 但好香濃🫖🌺飲完仲可以加熱水 再飲過🥳最後仲有甜品迷你waffles 配雪糕🧇🍨有少少似雞蛋仔不過成個餐都要$109價錢算中等 分量味道同埋美觀 整體我都認為算值得! 🤩🥳

日系咖啡室的賣相😍😍

不過成個餐都要$109
價錢算中等
分量味道同埋美觀 整體我都認為算值得! 🤩🥳
2021-03-06 473 瀏覽
試下新開無耐嘅日式素食餐廳都幾多選擇🤔各色各樣都以素菜烹調😋無得去日本睇富士山😂就揀咗個富士山定食🗻👅前菜A2 野菜天婦羅B1 日式粟米湯C1 山藥蒸豆腐D3牛蒡甘荀沙律👅主食富士蝶豆花吉列素豬扒飯(配咖哩汁)豬扒真係整得好似👍🏻好入味👅餐飲熱綜合花茶👅甜品海鹽焦糖冬甩雪糕反而呢個甜品麻麻地🤔冬甩硬咗少少整體味道都唔錯🤔成set都幾飽😂😂啱晒食素人士🌱經開新蒲崗又多個選擇😋
試下新開無耐嘅日式素食餐廳

反而呢個甜品麻麻地🤔冬甩硬咗少少

整體味道都唔錯🤔成set都幾飽😂😂
啱晒食素人士🌱經開新蒲崗又多個選擇😋
2021-03-06 319 瀏覽
身為喺新蒲崗與啟德交界的上班族,上班本來已非一件嘗心樂事,返放工要經過地盤周邊其實更令人躁動不安。不過今日試左Mikiki 呢間新餐廳,舒適環境 + 精緻食物,總算係撫慰一下心情。試左個 Set : 蘑菇湯,前菜要 蒸豆腐 + 野菜天婦羅 + 羽衣甘藍沙律,主菜要漢堡蝶豆花飯 + 冬蔭功汁,甜品要海鹽焦糖冬甩雪糕。最後餐飲無要花茶,加8蚊轉左黑豆茶。非常正。睇字都覺得豐富。黑豆茶好啱飲,冬蔭功汁好正,唔係太辣,實配合到大眾口味。前菜都有水準,唯一係蘑菇湯有點失望不太推介,另一選擇係粟米湯,唔知會否好啲。價錢算合理。喺呢區附近想食好少少坐得好少少都不便宜。另外提一提,係用 QR code 落單。 而呢間餐廳,係食素既。唔係真既雞肉/漢堡呀~總結, 一個 set 既選擇有齊 A 至 I 樣野,實滿足到你既心靈兼胃口。===

非常正。睇字都覺得豐富。

價錢算合理。喺呢區附近想食好少少坐得好少少都不便宜。

另外提一提,係用 QR code 落單。

而呢間餐廳,係食素既。唔係真既雞肉/漢堡呀~

===

前菜
蝶豆花富士山飯+冬蔭功汁漢堡
冬甩雪糕
2021-03-05
前菜
蝶豆花富士山飯+冬蔭功汁漢堡
冬甩雪糕
朋友話今日食素,見屋企下咁啱開咗開日式素菜餐廳,大家本住一試無妨嘅心態,就走咗入去。通常呢啲門面咁Fancy嘅素食餐廳,都有機會係伏,但今次竟然驚喜萬分第一次嚟就梗係點佢嘅招牌菜「富士山定食」,呢個Set有前菜+主食+餐飲+甜品。首先講下前菜,總共有4小碟,而佢total有11個items,分佈喺A,B,C,D四行可以俾大家揀,但每行只可以揀1個item,即係如果你想喺A行揀晒兩個items, 係唔得嘅,其實我今日真係好想喺同一行揀兩個items 👉🏻👈🏻 不過唔緊要啦,可能店主想大家可以有湯、有沙律、有炸物、有小食😅我今日嘅組合係咁樣👇🏻👇🏻樣樣野都好食,但其實食完個前菜都真係幾飽。好啦,講吓主食「富士碟豆花飯」,佢有三個餸俾你任揀一個,我今日就揀咗椰菜花漢堡配西蘭花菠菜汁,果兩大舊「漢堡」食落好似可樂餅,好味但真心飽肚,再加埋果座好煙韌嘅富士山飯,同埋果個唔太咸嘅汁,滿足度同飽腹度係超過100% 😋😋就係因為所有嘢都太好味,所以我就婉拒咗個甜品,因為我唔想浪費食物,所以下次下次,一定要留肚食甜品🍮P.S. 熱綜合花茶幾好飲,幫助消化😆 同埋餐廳啲Staff好好人,全部都係有熱誠嘅年

我今日嘅組合係咁樣👇🏻👇🏻
「富士山定食」前菜

樣樣野都好食,但其實食完個前菜都真係幾飽。

椰菜花漢堡配富士山蝶豆花飯

P.S. 熱綜合花茶幾好飲,幫助消化😆
同埋餐廳啲Staff好好人,全部都係有熱誠嘅年輕人

呢間值得推介俾對素食印象麻麻嘅朋友,值得一試🍶

2021-03-03
「富士山定食」前菜
椰菜花漢堡配富士山蝶豆花飯
  • 富士山定食
2021-03-01 465 瀏覽
今日專門同素豬大人嚟到mikiki嘅山梨花野.環境好優雅,畢竟係新店,環境好乾淨,有日本 feel,員工服務主動,因現時政府要求,入場要填寫個人資料,又會主動提供酒店搓手液。菜單選擇幾多,主要提供套餐。我們兩人。。一人叫左一個set山梨餺飥素鍋,餺飥 。係山梨縣一種扁平的烏冬,口感順滑,煙韌有口感,湯底的味道。。坦白說。。對我想說沒有很討好。唔難食。。但我看到菜單上寫的蔬菜味增湯底的認知有點距離。。有南瓜茸,芋頭粒,配菜選了野菜天婦羅,山藥豆腐(重豆味),椰菜花漢堡富士山定食,飯用蝶豆花染色造成富士山型狀,選了吉列素豬扒,炸蕃薯條,關東煮,蘿蔔牛蒡,蘑菇湯咖喱汁很足料。。好似好多蔬菜粒。但如果配搭又係一粒粒的飯,口感上又係一粒粒的omni pork的豬。。。個人覺得如果係咖喱汁配上一件件的蔬菜。。會比粒感的咖喱醬食得舒服!素食者要注意部份有葱蒜味道上住得近的可以一試
今日專門同素豬大人嚟到mikiki嘅山梨花野.

環境好優雅,畢竟係新店,環境好乾淨,有日本 feel,

菜單選擇幾多,主要提供套餐。

我們兩人。。一人叫左一個set

山梨餺飥素鍋
,餺飥 。係山梨縣一種
,山藥豆腐(重豆味),椰菜花漢堡

富士山定食,飯用蝶豆花染色造成富士山型狀,選了吉列素豬扒
,炸蕃薯條
,關東煮
,蘿蔔牛蒡
,蘑菇湯

素食者要注意部份有葱蒜
味道上住得近的可以一試
2021-02-28 305 瀏覽
之前行經mikiki見到呢間新開, 就同同事泥試下淨係見到門口既裝潢都好有少女心哈(*^▽^*)入面座位唔多, 所以都等左約十分鐘美美的花牆好有日本feel(´∀`)而set lunch有得揀麵/ 飯/ 餃子富士山定食@$108前菜: 野菜天婦羅 X 磨菇忌廉湯 X 野菜福袋 X 䈑荀凍豆腐主食: 富士山碟豆飯 X 吉列素豬扒 X 西蘭化波菜汁熱飲: 熱綜合花茶因為朋友分別點了冬蔭功同咖哩汁, 所以我就點左菠菜汁; 菠菜汁相對較開胃的冬蔭功汁係比較淡左啲, 如果想食得淡啲就可以揀呢款汁~ 各小食都好足料哈! 扣列素豬扒雖然係素但口感同新鮮豬肉差無幾, 而且仲炸得好脆! 反而碟豆花飯除左色澤方面食落口就係普通既珍珠米成碟既定食份量係幾多多多多下~~~~甜品: 海鹽焦糖冬甩雪糕成個餐最好食既係, 一定推介要食呢個!!! 鹹鹹地既海鹽完美融入焦糖最後加埋軟綿綿既冬甩, 絕對係perfect match!!!! 整體泥講, 呢個餐好味又好打卡嘻嘻(^ν^)
之前行經mikiki見到呢間新開, 就同同事泥試下
淨係見到門口既裝潢都好有少女心哈(*^▽^*)
入面座位唔多, 所以都等左約十分鐘

美美的花牆好有日本feel(´∀`)

而set lunch有得揀麵/ 飯/ 餃子

富士山定食@$108
主食: 富士山碟豆飯 X 吉列素豬扒 X 西蘭化波菜汁
熱飲: 熱綜合花茶

各小食都好足料哈!
反而碟豆花飯除左色澤方面食落口就係普通既珍珠米
成碟既定食份量係幾多多多多下~~~~

甜品: 海鹽焦糖冬甩雪糕
海鹽焦糖冬甩雪糕

整體泥講, 呢個餐好味又好打卡嘻嘻(^ν^)
富士山定食
2021-02-22
  • 富士山定食
2021-02-22 442 瀏覽
呢期素食主義大行其道,發現新蒲崗Mikiki 新開一間素食餐廳,難得開返晚市堂食,決定試一試。一百蚊度一個套餐,非常經濟實惠!選擇配搭十分多元化,好多選擇,攪到我選擇困難症又出黎。前菜嘅粟米湯有驚喜!主菜選擇左炸豬排配冬陰公汁,小小辣但惹味!自家創花茶有好香既薰衣草,再加埋個小茶杯,好耐冇試過咁悠閑~最吸引我一定係甜品,個海鹽焦糖醬配雪糕再加個鮮炸冬甩😋 好飽都決定食曬佢!

一百蚊度一個套餐,非常經濟實惠!

選擇配搭十分多元化,好多選擇,攪到我選擇困難症又出黎。

前菜嘅粟米湯有驚喜!
  • 海鹽雪糕配冬甩