2021-10-20 243 瀏覽
《山梨花野》🌺新蒲崗新派素食已經成為潮流,好多舖頭都做得好有心思,今次選擇左新蒲崗Mikki入面既<山梨花野>,佢最大賣點係可以提供無五辛選擇🥰雖然我係食五辛,但我覺得對茹素者黎講係一大喜訊👏👏👏<山梨花野>除左有無五辛餐單提供外,佢仲係一間可以打卡既食肆📸📱最吸引眼球既莫過於‘富士山蝶豆花飯’🏔佢仲要放入一個正方型既竹籠入面先上菜,其餘前菜、主菜都係一樣放入竹籠<富士山四品定食>$88 +10%這個套餐真係超級抵食套餐包括:前菜、沙律、湯品、主菜、飲品同甜品🍱望落去好精緻,但食到一半時已經感覺到飽既感覺我地叫左2個套餐,可以有不同選擇😊<富士山蝶豆花飯>,我地分別叫左素冬蔭功汁同日式素咖哩…咁當然咖哩就一定係穩陣既,濃稠甘口配飯係無得輸。素冬蔭功汁係淡口少少的,但總算不錯前菜叫左‘蒿荀凍豆腐’同‘羽衣甘藍沙律’,都係正常發揮,反而要大讚個湯,個粟米湯用粟米去打爛去煮,啖啖都有粟米好香甜🤭磨菇忌廉湯又係好多菇好濃,所以都好飽肚。我地二份都係要吉列素豬扒🐷,好香口質地好鬆軟但又唔會夾下就散,配埋個芥末醬真係好正,完全唔駛去沾咖哩汁已經食哂🥰甜品一點都不hea,個<海鹽焦糖冬甩>黎到仲係暖
《山梨花野》🌺新蒲崗

最吸引眼球既莫過於‘富士山蝶豆花飯’🏔

<富士山四品定食>$88 +10%

這個套餐真係超級抵食

我地叫左2個套餐,可以有不同選擇😊
素冬蔭功汁係淡口少少的,但總算不錯

前菜叫左‘蒿荀凍豆腐’同‘羽衣甘藍沙律’,
,所以都好飽肚。

甜品一點都不hea,個<海鹽焦糖冬甩>
黎到仲係暖暖的,煙煙韌韌好好味,一口一粒🤤仲要有雪糕🍨
<椰汁焗西米>都好味,重重椰汁配大粒西米有咬口😝

※成個套餐都唔駛$100,我覺得真係好抵食,極力推薦🥳不過午飯時間人較多,比較難影相,我都已經盡左力喇,多多包涵💕

• 吉列素豬扒
過往如想去新蒲崗, 對於我來說挺不方便的, 但自從有了地鐵後, 要去這裡找美食就方便多了!  早陣子在網上看到有人介紹這家位於 Mikiki 商場內的素食店 - 山梨花野的美食分享, 以吸引我一定要來這裡試試, 為免人太多或要等位, 我決定在平日上班日子去, 所以我當天是不用排隊及等位就已經可入內就坐! 店內佈置看似簡約, 其實細心留意, 可見花了不少心思的, 抬頭看天花板, 也佈置成晴朗的天空, 而四周都佈滿了櫻花, 對於到現在還沒能去日本旅行的朋友來說, 也是一種另類安慰!  這裡採用自行下單方式點食物的, 所以坐下後, 店員會送上你的檯號 QR Code, 讓你掃 Code 後選擇食物及下單!我們分別點了吉列豬扒椰子白咖喱富士山飯 ($78) ﹑四合味噌湯素餃子鍋定食 ($108) 及天婦羅拼盤 ($32)!先說這款四合味噌湯素餃子鍋定食, 除了主要的素餃子外, 定食還可選擇主食﹑前菜﹑小食﹑飲品及甜品的!  餃子的味道我選了黑椒 + 粟米, 而主食及前菜就選了吉列素豬扒 + 茄子天婦羅及牛蒡甘荀沙津!  兩款餃子我比較喜歡粟米, 配與四合味噌湯同吃味道比較夾, 而吉列素豬扒送到

餃子的味道我選了黑椒 + 粟米, 而主食及前菜就選了吉列素豬扒 + 茄子天婦羅牛蒡甘荀沙津

兩款餃子我比較喜歡粟米, 配與四合味噌湯同吃味道比較夾, 而吉列素豬扒送到枱上時還是熱騰騰的, 入口香脆, 豬扒帶有一定質感, 口感會帶點鬆散的感覺, 吃得出是由素料所製成, 配上醬汁來吃, 味道都算不錯的, 至於兩款前菜同樣惹味可口, 令人食慾大增!

另外, 單點的天婦羅併盤, 炸物挺香口的, 不算太過乾身, 所以入口不是最香脆那種, 帶少許外脆內軟的感覺, 整體普普通通吧!

而我就點了吉列豬扒椰子白咖喱富士山飯, 沒吃已被其富士山飯的造型所吸引, 因為太美了, 而味道跟平常吃的白飯味道差不多, 不會因由蝶豆花所煮的藍色飯而有不同味道!

至於吉列豬扒口感跟上面提到的一樣, 唯配上白咖喱汁同吃味道更香更美味, 所以最後所有吉列豬扒都沾上白咖喱汁來吃~哈!

定食所配飲品, 我家大少選了凍烏龍茶, 茶味挺濃的, 不帶甜的, 跟平常自己泡茶差不多, 所以沒什麼特別!

而我就點了紅豆紫米薏米水, 不過最初喝的時候, 紅豆紫米水都還沒泡出味道及顏色來(還是帶透明色的), 差不多喝到第3,4 杯時, 才開始喝到甜味及泡出顏色來, 這刻才喝到真正的味道, 其實挺好喝的, 所以如果你也點了這飲料, 記得泡久一點才喝!

最後定食所附送的甜品海鹽焦糖冬甩雪糕, 送到枱上時賣相超美, 加上熱騰騰的冬甩, 口感軟糯及帶彈性, 再配上紫薯味的雪糕同吃, 超好吃, 一定要試!

[總結]

當天我去的時候剛好午市完結, 下午茶的時段沒什麼人, 所以店員也沒跟我講用膳是有限時的, 至於點單是採用手機掃 Code 自行下單, 都挺方便的, 而上菜速度也不用等太久, 可能人不多吧, 所點菜式很快就送到!

老實說, 每道菜單是賣相都已經很吸引, 試過後味道也不差, 且很有驚喜, 真的可用色香味美來形容, 而整頓飯也只用了$249, 挺物超所值的!

註: 上述分享, 純粹以我個人口味, 當時的食物質素/環境/服務而所寫下評論, 合用/選購與否, 則由閣下自行決定!
2021-06-13
  • 海鹽焦糖冬甩雪糕
今日同同事一齊食lunch,我地見呢間餐廳唔洗等位,menu睇落又幾fancy吓,又係素食,就貪得意試一試Menu真係好豐富,我地都睇咗一陣,員工過嚟推介我地食午餐定食,會多咗前菜、湯、同埋甜品,咁我就聽話試吓啦粟米湯好濃稠,並唔係液體狀,我個人幾中意,而且飲得出唔係用罐頭開嘅湯,係有淡淡嘅天然粟米味,唔錯牛蒡甘筍沙律最驚喜,真係好好食,不過留意係辣嘅。野菜炒素雞柳有好香嘅蒜味,素雞食落口感真係好似雞,有好香嘅豆味,唔錯但冇乜驚喜,下次會想試吓漢堡 同事叫嘅吉列素豬扒炸得香脆,都好食!富士山飯好kawaii,打卡一流食起上嚟就冇乜特別 我叫咗冬蔭功汁,意外地幾好食,味道幾濃吓,酸同辣都夠味以為係海鹽雪糕,原來係焦糖海鹽醬配雲呢拿雪糕味道唔錯,中意冬甩煙煙韌韌好有咬口,連隔離朵黃色小花都食得㗎係白朱古力嚟嘅,不過就硬咗啲花茶好精緻,都沖到10杯到,食完成餐飯再慢慢嘆,真係好寫意~可惜lunch time差唔多完喇呢間餐廳係可以encore嘅,但就要等月頭啱啱出糧去 成個定食$88再加一,埋完單銀包真係好空虛

野菜炒素雞柳定食
同事叫嘅吉列素豬扒炸得香脆,都好食!

富士山飯配冬蔭功汁
富士山飯好kawaii,打卡一流
食起上嚟就冇乜特別
我叫咗冬蔭功汁,意外地幾好食,味道幾濃吓,酸同辣都夠味

海鹽焦糖冬甩雪糕

以為係海鹽雪糕,原來係焦糖海鹽醬配雲呢拿雪糕

綜合花茶

呢間餐廳係可以encore嘅,但就要等月頭啱啱出糧去
成個定食$88再加一,埋完單銀包真係好空虛
野菜炒素雞柳定食
富士山飯配冬蔭功汁
綜合花茶
2021-08-30 98 瀏覽
餐廳裝修得好靚,連擺盤、食具都充滿日本風情,黎呢度食野當自己去左轉日本啦打卡一流既🌸🌸🌸佢既食物選擇唔多,我地試左吉列素豬扒、椰菜花漢堡、素鍋麵、蝶豆花富士山飯🗻呢個係吉列素豬扒,食落都幾似肉既,旁邊係芥末醬,配埋一齊又幾match既素鍋麵就一般般,比較酸富士山🗻飯,影相📸️打卡一流,食落就…同普通飯無乜分別主角出場啦成餐飯最好味係呢個甜品❤️海鹽焦糖冬甩雪糕冬甩仲暖暖地,煙煙韌韌架,配上雪糕同焦糖醬,口感豐富,諗起都想再食
打卡一流既🌸🌸🌸

素鍋麵就一般般,比較酸
富士山🗻飯,影相📸️打卡一流,食落就…同普通飯無乜分別

主角出場啦
成餐飯最好味係呢個甜品❤️海鹽焦糖冬甩雪糕

2021-08-29
  • 海鹽焦糖冬甩雪糕
2021-08-30 190 瀏覽
之前幾次經過Mikiki商場地庫內的和風素食店「山梨花野」,看到它以山梨縣富士山一帶的花田作裝修原素,並發現它有一款「無五辛四品富士山定食」,在周一至周五下午茶時段(約三小時左右)做半價優惠,相當吸引,等到這天終於品嘗了,感到十分滿意。下午茶時段真的沒太多人幫襯,所以坐得頗舒服。雖說是四品定食,但連甜品飲品這個set合共有六個選項,而且每個選項皆有選擇,感覺幾豐盛。我最終選了日式栗米湯、羽衣甘藍沙律、椰子白咖喱汁配飯、吉列素豬扒、海鹽焦糖冬甩雪糕同熱綜合花茶。侍應先送上一杯熱綜合花茶,味道同顏色會慢慢滲出來,花的型態也漸漸展開,感覺清淡中有股天然微甜,不俗。跟著上桌的便是兩個用方型盤裝著的主食、湯及沙律。日式粟米湯講明無用五辛,所以味道比較淡。沙律就不俗,沒太多調味,但加了些核桃及葡萄乾,口感變豐富了,唯整體份量不多。至於加了蝶豆花泡製的富士山飯呈藍白色,堆成山型,鋪在淡黃色、灑上食用花的白咖哩汁上面,好可愛呢。味道上也是清清地,雖說是白咖喱,但不太有辣的感覺。用omnipork所製的素豬扒就相當不俗,吃起來反而像日式炸肉餅,酥酥脆脆的,十分啱胃口,也真的像吃肉。讓客人吃罷主食後,才製

椰子白咖喱汁配飯

吉列素豬扒

讓客人吃罷主食後,才製作的甜品更是有驚喜。海鹽雪糕,加上伴碟的焦糖,配合細細件,一粒粒像硬身雞蛋仔的「冬甩」十合配合。

海鹽焦糖冬甩雪糕

整體上呢個套餐口味是清清淡淡的,但吃起來身體不太有負擔,十分舒服,與重合味的中式素菜頗為不同。份量方面看似好多,其實是啱啱好。

價錢方面,原價$88,半價後加一也只是$48,太抵食了😋

看菜單此店還提供像闊條麵的山梨縣特產餺飥,上次去河口湖旅行時曾吃過,下次來此店時倒可嘗嘗。
2021-08-27
椰子白咖喱汁配飯
2021-08-13 151 瀏覽
崇尚健康飲食嘅小編,今日餓到隻狗咁去搵食,竟然比我發現到呢間山梨花野hanano vegetarian嘅店!我食嘅係隨心素,但如果可以選擇嘅話,我都係會想偏向食下素為自己積下福。講番間餐廳係座落於mikiki嘅底層,食物本身質素還好,我叫咗個curry豬扒,個豬扒係炸得好嘅,但係個飯就比較硬身。另外叫咗一個牛肉炒雜茶嘅定食,點知啲菜小到我食兩啖就無,如果對於一個定食百零蚊,可能我會希望個餸多番多小小菜。另外最後杯野飲,雖然好開心係綠茶燕麥奶,但係個甜度係無問過我幾甜,結果都係飲唔到。如果定食嘅組合靈活啲,係素裡面加多啲健康嘅元素,就一定會更加好!

平時都好少食素食 因為本人係食肉獸 咁女朋友話好想食呢間 見個環境裝修幾華麗 啲野食外觀又幾靚咁 於是死死地氣就行入去試吓啦~點知一上菜 真係好有驚喜!!個素炸豬扒配富士山咖喱飯。首先講個萵荀配胡麻汁豆腐,豆腐好滑,萵筍切做絲狀,成件事都好夾個粟米湯亦都好足料,飲到好多磨碎左嘅粟米肉粒,食落去好有𡁻口,亦都唔覺得好鹹塊素豬扒亦都好大塊!!可能本人唔係食開素,食唔到入面有咩餡料,但都隱約食到好多椰芋係入面又唔會覺得好熱氣~估唔到炸出黎嘅椰菜豬扒會咁好味!個咖喱飯啲藍色係蝶豆花黎~份量唔會太多 真係岩岩好~個咖喱汁又唔會太辣~一啖飯一啖咖喱真係好match!個套餐仲包埋甜品冬甩,我女朋友就食左椰汁焗西米布甸冬甩同啲雪糕就稍為甜左少少🤏但份量依然好足!而我比較中意個椰汁布甸,因為啲西米真係好足料好多,不過我地都食唔晒,因為前面實在太飽啦!食太多野甜野會好漏總括然而,間素食餐飯好抵食!!平均每個人都$110左右,亦都好飽~中意食素食嘅朋友不妨試吓呢間餐廳!!

個素炸豬扒配富士山咖喱飯。

塊素豬扒亦都好大塊!!
又唔會覺得好熱氣~估唔到炸出黎嘅椰菜豬扒會咁好味!

個套餐仲包埋甜品冬甩,我女朋友就食左椰汁焗西米布甸
食太多野甜野會好漏

總括然而,間素食餐飯好抵食!!
2021-07-31
2021-08-01 102 瀏覽
去開Mikki 行街 又見到呢間deco好靚 原來係食素食🌽🥦🥬🥒🥰😍 試完先知素食可以咁好味同友人叫左富士山定食、四合味噌蔬菜濃湯餃子定食。仲配埋甜品 飲品 好大份足料 食完好飽前菜我地分吃叫左~野菜天婦羅 (好好味😋)、牛蒡甘荀沙津、椰菜花漢扒~日式粟米湯、篙荀凍豆腐、吉列素豬扒甜品仲試左 海鹽焦糖冬甩雪糕 、椰汁西米布甸整體嚟講 好值得試既素食 推翻左對素食既印象 !原來素食好以咁出色 支持🥰

前菜我地分吃叫左
~野菜天婦羅 (好好味😋)、牛蒡甘荀沙津、椰菜花漢扒
~日式粟米湯、篙荀凍豆腐、吉列素豬扒

甜品仲試左 海鹽焦糖冬甩雪糕 、椰汁西米布甸

版主🧑‍🏫:在理解文章時,要注意的一個地方,就是中文生字「一詞多義」的特點 讀者甲🙆‍♂️:這兒不是素食專頁嗎?怎麼變了中文知識頻道的? 版主🧑‍🏫:不是呀,這兒當然是素食專頁。我其實係想講,多謝店方付出的辛勞(第一個辛係指「辛勞」),去諗點樣烹調食物,為我地帶黎沒有五辛 (第二個辛係指「五辛」)的餐單嘛 讀者甲🤩:邊間店鋪咁好,專門為素友設計無五辛餐單? 上文講緊的,就係位於新蒲崗MIKKI的 Hanano Veg 山梨花野。當初山梨開業的時候,食物已經挺吸引💕,有不少素友稱讚它們的食品是📸「打咭佳品」。 唯一較可惜的,就是較多食物含有五辛,令某些素友只能「望相興嘆」🥲,未能前來光顧。有見及此,經過數月研究後👨‍🍳🔍,店方最終推出了無五辛餐單,實在是素友的一大福音。 1️⃣負責人的心聲 早前和負責人談起開店的心路歷程,負責人也提及「一開始佢地係想做一間餐廳係走肉,等多d人食蔬菜,但由於同事唔係食素,所以都用好多時間去摸索」,經過一番籌備後,才有山梨花野的出現。 開店後,不少素友👬👭👪到來支持,也反映了希望可走五辛這個意見。負責人說起,「要走五辛而又要有味」,對佢地黎講,都係一項挑戰。幸好,

讀者甲🤩:邊間店鋪咁好,專門為素友設計無五辛餐單?

1️⃣負責人的心聲

開店後,不少素友👬👭👪到來支持,也反映了希望可走五辛這個意見。負責人說起,「要走五辛而又要有味」,對佢地黎講,都係一項挑戰。幸好,佢地最後都挑戰成功🎉,無五辛餐單終於誕生了。

2️⃣無五辛餐單介紹

店方的無五辛餐單共有4款。不過這餐單應該是沒有放在餐桌上的,需要向店員索取。

另外,大家也可以直接掃描店方落單的QR CODE,在點餐版面內,也可以瀏覽無五辛餐單的食品和下單。

無五辛餐單的詳情如下:

富士山 (無五辛) 四品定食:餐湯、前菜、主菜、富士碟品花飯

富士山 (無五辛) 六品定食:炸物、湯品、日式小食、沙律、主菜、富士碟品花飯

山梨餺飥麵(無五辛) 定食:炸物、前菜、山梨餺飥麵配主菜

四合味噌蔬菜濃湯餃子(無五辛) 定食:炸物、前菜、蔬菜濃湯餃子定食配主菜

每款定食套餐,均配有特飲🍹和甜品🍨,十分豐富。值得一提的是,餐單中的富士山定食,分為了「四品」和「六品」,可以對應不同食量朋友的需要。從這個細微地方,可看到店方的細心👍,真的不錯。

3️⃣食品簡介

A 富士山飯及主菜

在無五辛餐單中,富士山飯的調味汁增加➕了「棷子🥥白咖喱」這選擇,這是一款「甘口」 (甜) 的調味料,不是辣的,怕辣的朋友也可放心試試。

如果想辣🌶一些的話,可以請侍應🧑‍💼提供辣椒醬。不過,版主覺得即使把辣椒醬和白咖喱混和了,其實仍然不算辣🤣,所以繼續說,怕辣的朋友其實可以要少少辣椒醬來試試喔!

主菜方面,撰文之時,版主已經3次和不同朋友來吃無五辛餐單了。每一次,版主都是不假思索、毫不猶疑、堅定無比的揀選吉列素豬扒🐽。其實另一款主菜---野菜炒素雞柳/素牛肉的咬感是不錯的,但和以新豬肉為餡料的素豬扒炸物相比,吸引力仍是略遜一籌。

B 甜品

椰汁西米布甸的外表雖不起眼,不過味道是挺不錯的。西米的份量足夠,表層加上了黑糖,整體甜度適中。因為份量較少,會適合已經食到飽哂的朋友。

而海鹽焦糖冬甩雪糕,在味道的多元化和外表上,都是「完勝」🏆布甸的。布甸不錯,但冬甩雪糕更吸引。冬甩的口感煙靭,入口微暖,和雪糕放在一起,一暖一凍,是頗有趣的配搭。

C 山梨的「交通燈」🚦飲品

上面的名稱是版主自己想的🤣,事緣我們點了以下3款飲品:

士多啤梨奇亞籽燕麥奶
薑黃奇亞籽燕麥奶
抹茶奇亞籽燕麥奶

飲品來到時,才發現剛巧是🔴🟡🟢的顏色,於是「交通燈」飲品這名稱就出現了。

燕麥奶的上方有一堆忌廉,不過又不會甜到漏的感覺。版主選擇了抹茶奇亞籽,抹茶味適中。而朋友選擇了薑黃奇亞籽,評價是都幾重薑黃味,薑黃不算辣。

4️⃣興奮的後記

寫到最後,回想起這無五辛餐單的食物,想起山梨花野是位於屯馬線🚇宋皇臺站和啟德站附近,有了屯馬線,到山梨也會方便些。

除了令人覺得「屯馬~開通~真的很興奮」外,版主還想高呼📢「五辛~消失~真的很興奮」喔!
2021-07-20 115 瀏覽
訂左枱黎到,店面整潔有幾款定食選擇,我地揀左富士山同埋山梨餺飥湯麵定食富士山定食 $108+炸蕃薯條內部口感粉糯,外皮香脆日式粟米湯淡淡粟米味,唔會太咸昆布關東煮粒粒蒟蒻彈牙爽口䈑筍凍豆腐豆味濃,溫度冰涼更啱夏天食吉列素豬扒以新豬肉製成,口感濕潤,炸衣酥脆西蘭花菠菜汁有淡淡菠菜味,配搭蝶豆花飯出奇地夾另配餐飲 熱綜合花茶/凍烏龍茶及甜品山梨餺飥湯麵定食 $108+野菜天婦羅炸得乾身,夠香口羽衣甘藍沙律新鮮嘅羽衣甘藍配上沙律醬,口感清新野菜炒素雞柳/素牛肉素肉配搭各種蔬菜同素香鬆,健康又吸引另配餐飲 熱綜合花茶/凍烏龍茶及甜品海鹽焦糖冬甩雪糕 (跟餐)雪糕香滑,冬甩口感濕潤有彈性,配上海鹽焦糖醬味道更有層次
訂左枱黎到,店面整潔
有幾款定食選擇,我地揀左富士山同埋山梨餺飥湯麵定食
富士山定食

富士山定食 $108+
炸蕃薯條
內部口感粉糯,外皮香脆

日式粟米湯
淡淡粟米味,唔會太咸

昆布關東煮
粒粒蒟蒻彈牙爽口

䈑筍凍豆腐
豆味濃,溫度冰涼更啱夏天食

吉列素豬扒
以新豬肉製成,口感濕潤,炸衣酥脆

西蘭花菠菜汁
有淡淡菠菜味,配搭蝶豆花飯出奇地夾

另配餐飲 熱綜合花茶/凍烏龍茶及甜品
山梨餺飥湯麵定食
山梨餺飥湯麵定食

山梨餺飥湯麵定食 $108+
野菜天婦羅
炸得乾身,夠香口

羽衣甘藍沙律
新鮮嘅羽衣甘藍配上沙律醬,口感清新

野菜炒素雞柳/素牛肉
素肉配搭各種蔬菜同素香鬆,健康又吸引

另配餐飲 熱綜合花茶/凍烏龍茶及甜品

海鹽焦糖冬甩雪糕 (跟餐)
雪糕香滑,冬甩口感濕潤有彈性,配上海鹽焦糖醬味道更有層次
2021-06-18
海鹽焦糖冬甩雪糕 (跟餐)
The shop opens at 12 but by 12:10 there were only 2 tables left. I recommend coming at 12 not only to secure a table but also to enjoy their 10% discount if you leave by 1pm.I set my sight on the Mount Fuji Butterfly Pea Rice. I had some reservations regarding the cutlet as I and other friend have tried omnipork in the past and we all felt it was quite dry to say the least. However, I decided to try it here due to the reviews and I did not regret it. For an extra $10, you can get a soup, a start
I set my sight on the Mount Fuji Butterfly Pea Rice. I had some reservations regarding the cutlet as I and other friend have tried omnipork in the past and we all felt it was quite dry to say the least. However, I decided to try it here due to the reviews and I did not regret it. For an extra $10, you can get a soup, a starter and also dessert so I ordered the $88 meal.

While waiting for my food, I got to admire the decor of this restaurant. The ceiling was decorated as the sky with sakuras.

The flower wall background was also lovely to watch while waiting for my food.
The meal finally came and the rice as expected was arranged into a cute mount fuji shape. The Ton Yum Gung Sauce was refreshing which was only just a bit spicy to make it appetizing without it being too hot.
Mount Fuji Butterfly Pea Flower Rice

The best surprise was the Vegetarian Pork chop, which totally changed my impression of Omnipork. The outside was hot and crispy and even without dipping it into the sauce, its inside was moist, almost resembling a juicy cutlet.
Gillette Vegetarian Pork Chop

It seems that besides omnipork, they have added some other vege ingredients to it to give that juicy taste to the dish. Totally impressed.

Their tea was fruity and floral as it is a combination of Lavender, Amaranth and Berry.
Sea-Salted Donut Ice-cream
The slight let down would be the dessert as overall it was a bit too sweet and the sea-salt flavor of the ice-cream was not prominent. However, maybe I was just simply too impressed by their cutlet.

I hope there are other events at Mikiki soon so I have a reason to come here again.
題外話/補充資料: 10% discount if you leave before 1pm
2021-07-18
Gillette Vegetarian Pork Chop
Sea-Salted Donut Ice-cream
最近終於去咗山梨花野,試咗好想食嘅富士山飯,咁啱去到差唔多15:00見有半價割引,所以就去試。餐廳需要用QR Code點餐,只有[無五辛富士山四品定食]先會有半價優惠。「無五辛」係指不含蔥、蒜、韭菜、蕎頭同洋蔥。富士山(無五辛)四品定食包:[一品]餐湯,有日式粟米湯或蘑菇忌廉湯可選;[二品]前菜,可揀篙筍凍豆腐或羽衣甘藍沙律;[三品]主菜,有野菜炒素雞柳/素牛肉揀;[四品]富士山蝶豆花飯,可以揀西蘭花菠菜汁或椰子白咖喱而飲品就可以揀熱綜合花茶/凍烏龍茶/加$12轉凍士多啤梨奇亞籽燕麥奶等,而甜品則有海鹽焦糖冬甩雪糕或椰汁西米布甸可揀。富士山(有五辛)四品定食($88) 只有少少分別,[二品]前菜,有多個選擇:牛蒡甘荀沙律;[三品]主菜,則有椰菜花漢堡,野菜炒牛肉及吉列素豬扒可選;[四品]富士山蝶豆花飯,有咖喱汁(甘口)飯、冬陰功汁(BB辣)同西蘭花菠菜汁飯,而甜品選擇一樣。兩款定食我都試過——[一品]餐湯:日式粟米湯同蘑菇忌廉湯,味道都比較淡身,味道更濃稠會較好;而[二品]前菜:篙筍凍豆腐及羽衣甘藍沙律,兩者我都好鍾意,凍豆腐夠冰涼同滑身,配上胡麻醬很合適(有次沒配醬,則較失色),羽衣

[一品]餐湯,有日式粟米湯或蘑菇忌廉湯可選;

[二品]前菜,可揀篙筍凍豆腐或羽衣甘藍沙律;

[三品]主菜,有野菜炒素雞柳/素牛肉揀;

[四品]富士山蝶豆花飯,可以揀西蘭花菠菜汁或椰子白咖喱

兩款定食我都試過——

椰汁白咖喱富士山飯

而[二品]前菜:篙筍凍豆腐及羽衣甘藍沙律,兩者我都好鍾意,凍豆腐夠冰涼同滑身,配上胡麻醬很合適(有次沒配醬,則較失色),羽衣甘藍沙律一樣出色,薑黃醋汁味夠,最鍾意沙律加入小紅莓乾果,配搭食落新鮮開胃!

野菜炒素牛肉

椰菜花漢堡

[三品]主菜: 我試過野菜炒素牛肉,吉列素豬扒同椰菜花漢堡,野菜炒素牛肉同吉列素豬扒都不錯,牛肉素豬扒嫩口,不油膩,野菜亦夠味,感覺健康,椰菜花漢堡比較熱氣,味道普普通通;

西蘭花菠菜汁富士山飯

咖喱汁(甘口)飯

[四品]富士山蝶豆花飯,西蘭花菠菜汁比較淡味,若更濃稠會較好,咖喱汁(甘口) ok,不過不失,若有中辣會更好,椰子白咖喱唔錯,椰子味清新,但飯汁的溫度需要提高少少,富士山蝶豆花飯軟硬適中,但有時形狀不太完美。

熱綜合花茶

飲品的無糖熱綜合花茶不錯,保溫瓶能做到一餐飯的保溫效果,值得一贊!花茶需先放一會,可以再加水。

海鹽焦糖冬甩雪糕

甜品海鹽焦糖冬甩雪糕同椰汁西米布甸,同樣好食!尤其喜歡雪糕的冬甩,細細粒軟綿有咬口,猶如上天堂的感覺,可沾上海鹽焦糖,沾少少就已經好鹹,個人更喜歡冬甩的原味。雪糕加上海鹽焦糖醬食,感覺特別。

椰汁西米布甸

椰汁西米布甸裝飾似盆栽,鋪上一層黑糖,加上一朵食用花,椰汁西米不膩,布甸食落有層次,唔會太甜。

有機會大家都可以去試吓,幻想吓喺富士山下。

𝓢𝓪𝓷𝓭𝔂 𝓕𝓸𝓸𝓭𝓲𝓮𝓼’ 𝓣𝓲𝓹

*山梨花野星期一至五(除假期外) 15:00-17:30[無五辛素食料理]都會有半價割引

This is not a sponsored post.

山梨花野

𝑃𝑟𝑖𝑐𝑒: $48 ($97 𝑂𝑟𝑔𝑖𝑛𝑎𝑙 𝑃𝑟𝑖𝑐𝑒 𝑖𝑛𝑐𝑙. 10% 𝑆𝑒𝑟𝑣𝑖𝑐𝑒 𝐶ℎ𝑎𝑟𝑔𝑒)
𝑇𝑜𝑡𝑎𝑙 𝑅𝑎𝑡𝑖𝑛𝑔: 7/10
𝐿𝑜𝑐𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛: 𝑀𝑖𝑘𝑖𝑘𝑖, 𝑆𝑎𝑛 𝑃𝑜 𝐾𝑜𝑛𝑔

2021-07-13
野菜炒素牛肉
  • 椰汁西米布甸
  • 椰汁白咖喱
約左去新蒲崗整眉,順路梗係去幫襯素食餐廳和飲堅果奶茶,第二次來山梨花野,試試上次沒吃到的特色餐點,用蔬菜湯煮的餺飥鍋麵好有特色,西米布甸都幾好食呢。一點半左右到達 Mikiki 商場,剛過了熱門午飯時間,所以餐廳沒甚麼人好容易搵位。餐廳推出了份量較少的抵食午餐,四款富士山飯包茶飲,但就無小菜和甜品,適合細食人士。這個餐牌是上次影的,因為我唔記左影。餺飥鍋麵定食 HK$108定食可以揀一個炸物和一個沙律,炸物蔬菜天婦羅黐埋一餅野咁,我都唔肯定是甚麼蔬菜。主食我揀左野菜炒牛肉,野菜有薯仔、西蘭花、椰菜花、紅蘿蔔和洋蔥,素牛肉有三大片,上面有少少炸蒜片微香口。餺飥鍋麵係好粗的麵條,湯底加了南瓜和芋頭,所以吃起來很豐富,一個定食可以吃到多種不同顏色蔬菜,感覺幾健康。麵條不是非常彈牙的類型,掛麵汁則唔錯。甜品今次不吃冬甩,試試這個純素的西米布甸。其實我無睇清楚以為係糖水,原來係咁樣細細碗都幾得意,上面啡色的是黑糖,布甸本身沒甚麼甜味,加了糖有點脆脆又甜美。烏龍茶飲到尾先留意到杯底有座富士山,又幾襯個主題喎,夠心思。唔講唔知,新蒲崗原來都幾多素食餐廳,來這邊工作找朋友都可以順便食。 港鐵沿線素食餐

這個餐牌是上次影的,因為我唔記左影。

餺飥鍋麵定食 HK$108

麵條不是非常彈牙的類型,掛麵汁則唔錯。

港鐵沿線素食餐廳列表
2021-07-12
2021-07-11 1203 瀏覽
今日喺新蒲崗💼做嘢,中午嚟咗 Mikiki 食🍴午餐,係地庫見到呢間充滿🇯🇵日式風情嘅餐廳,我同事就即刻衝左入去😂。我同事坐低🪑咗之後先至知呢間係🌱素食餐廳🍴,不過見佢啲🤤菜式都幾特別,🗻富士飯睇落幾靚。首先嚟到嘅係同事揀嘅餐飲紅豆薏米茶🍵,不過我哋發覺係要焗⏱好耐先至出到味😂。野菜🍄天婦羅🥣咖喱汁富士飯🍚,天婦羅睇落分量唔算多,不過我同事話都幾好味🤤幾香脆。咖喱汁🍛份量都幾多,同事話係🇯🇵日式咖喱口味🤤,同埋個富士山🗻飯個樣幾精緻,幾啱打卡📸!我嘅餐飲🍹就揀咗餐牌上推介👍嘅凍士多啤梨🍓奇亞籽燕麥奶🥛,入面有士多啤梨🍓肉,口感都算幾 creamy 中間有淡淡嘅燕麥香味,而奇亞籽令到口感更加🤩豐富同埋增加😋飽肚感!我就揀咗🔥吉列🐖豬扒🥥椰子白咖喱🍛富士飯🍚。🔥吉列🐖豬扒係植物肉,雖然咬落去冇真嘅豬扒咁實淨有咬口,不過口感都算👌唔錯,而且吉列外殼🔥炸得好😍香脆,整體都呃得下人。至於個🥥椰子白咖喱汁不停滲出淡淡嘅🥥椰香,白咖喱汁🍛偏清香,而且係唔辣嘅😂。我特登叫咗要多汁,撈飯食好滋味😋!總結來講呢間🌱素食餐廳幾有驚喜🤩,裝修幾清新,感覺幾舒服😌,食品款式雖然唔多,但🌱素食來講幾有新意,而且📄

總結來講呢間🌱素食餐廳幾有驚喜🤩,裝修幾清新,感覺幾舒服😌,食品款式雖然唔多,但🌱素食來講幾有新意,而且📄餐牌會寫有冇含蛋、奶或者五辛,幾體貼!
  • 吉列素豬扒
2021-06-28 216 瀏覽
朝早call去book位被告知full booking,所以當晚6:30同朋友預早左啲walk in,唔洗等即刻有位😙餐廳佈置左好多日本主題嘅裝飾,好似置身日本咁🇯🇵 就當係解下啲遊行癮主食🍛:我就嗌左「吉列豬扒冬陰公汁富士山飯」($78)個賣相真係好特別!飯嘅造型係有雪時候富士山嘅樣🗻份量比想像中細,女仔食啱啱好夠,如果男仔可能要嗌定食先夠飽~汁個味較淡,完全冇冬陰公應有嘅辣🥺素豬扒食落唔似肉 (曾經食過另一間素食店嘅素豬扒好似真肉,有比較有傷害),啲餡料較為鬆散。整體一般發渾啦~餐飲🥤:跟餐嗌左「蘋果士多啤梨綜合花茶」(+$8)花茶飲落清清地帶果香🤗 完全解左吉列豬嘅膩,好飲!(冇影到相😢)兩個朋友跟餐分別要左士多啤梨同抹茶奇亞籽燕麥奶,兩個都讚話好好飲!甜品🍮:相對於主菜,我反而幾中意佢個甜品。朋友定食跟左甜品「海鹽焦糖冬甩雪糕」(原價$48),佢冇因為跟餐所以比細份啲~幾良心😜冬甩食落Q彈,點埋焦糖同雲呢拿味雪糕,咸咸甜甜咁又幾好食喎🤤

主食🍛:
我就嗌左「吉列豬扒冬陰公汁富士山飯」($78)
個賣相真係好特別!飯嘅造型係有雪時候富士山嘅樣🗻
整體一般發渾啦~

餐飲🥤:
跟餐嗌左「蘋果士多啤梨綜合花茶」(+$8)
花茶飲落清清地帶果香🤗 完全解左吉列豬嘅膩,好飲!
(冇影到相😢)

甜品🍮:
相對於主菜,我反而幾中意佢個甜品
2021-06-11