2023-02-19 211 瀏覽
黎到如心廣場見到一間門面簡約嘅手搖店居然有台式火鍋賣...講錯,係一間門面簡約嘅火鍋店,一睇menu 居然有手搖賣,去唔切台灣嘅我忍唔住衝動,買咗一杯可以負擔得起嘅(卡路里方面)蘋果愛玉,愛玉凝聚曬係杯底唔肯分開,用軟管插到消耗完一杯手搖嘅卡路里之後,發現蘋果醋嘅味道唔係好出,嗯...真係一杯健康嘅手搖?。?

外賣自取
2023-02-19 142 瀏覽
行街路過見到呢間新既台式飲品店,山見係做台式hot pot,但係門口有得買台式飲品同小食,便當外賣耐冇飲又會想飲既我,二句不說就買左呢杯蘋果愛玉綠茶,幾香蘋果味,愛玉又軟滑,唔會好甜,$24杯,都唔會好貴,不錯,下次路過會試下其他野飲或者食個邊爐👍

2023-02-18 182 瀏覽
剛剛睇完電影行過見到間店舖幾得意,決定嚟試吓台式90分鐘吃到飽。餐牌上有好多選擇價錢都係用肉嘅種類,而我哋選擇咗最普通嘅肉,而且佢哋係一人一鍋,本身已包咗基本湯底,如果想選擇特別味道嘅湯底,要另外加錢!食物方面係用QR code 落order ,除咗肉類仲有好多台式小食⋯⋯而且仲有好多蔬菜、丸類、甜品、台式麵線⋯⋯等等可以自取不過最驚喜係佢哋自家製雪糕~有話梅味和辛辣味!正!最後我哋每人大約$250 食到好滿足😃

不過最驚喜係佢哋自家製雪糕~有話梅味和辛辣味!正!
最後我哋每人大約$250 食到好滿足😃
2023-02-06 140 瀏覽
$23 好似,黑糖珍珠鮮奶,一般般。冇乜特別。奶唔太濃。但珍珠煮得幾好食幾淋,唔硬夠新鮮👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
外賣自取
2023-02-04 268 瀏覽
星期六晚想打邊爐又想食台灣小食就去試下呢間新開無耐既台式任食邊爐。裝修係幾得意既,但地下好跣,張枱又有d痴立立咁,新開無耐我會expect 乾淨d….3大1小食第二貴嗰個set $368/人。overall 食物種類比想像中少,味道不過不失未至於CP值好高,我覺得試一次夠了…湯底🥘荃灣呢間係無得自己揀要一人一細鍋定鴛鴦鍋,侍應話要視乎assign 比你張枱可唔可以比到鴛鴦鍋…😟但侍應態度係ok 既有禮貌既。佢有好幾種湯底,只有兩款湯唔使加錢,其中一款係酸菜白肉湯同大華豚骨洗唔使,我地揀左薑母鴨湯+美人鍋鴛鴦鍋。薑母鴨湯味道一般但有幾件鴨切件,淥淥下淥晒去美人鍋嗰邊咁濟。但美人鍋只係雞湯,無乜特別仲有d咸得濟,仲應味精湯返到屋企好口渴。肉類🐮🐷🐣/ 丸類牛黎講,種類算多但食落隻隻口感/味差唔多,仲切到好薄,薄到一夾起一塊就斷開,最後係成碟車落鍋,不過其實每次上都好少,咁車法都唔係好多。只有封門柳係厚切但細粒d口感唔同,其中一人話口感似牛排。不過老實講,overall全部牛都ok唔會話un 到咬唔開,牛肉係全晚比較👍🏻既野食。仲有三款豬肉不過無叫到因留胃食牛同海鮮。雞就只得熟食叫牛骨髓都唔

湯底🥘

肉類🐮🐷🐣/ 丸類
雞就只得熟食叫
牛骨髓都唔錯,仲有d特色丸類,一般般啦…

海鮮🐟🦐蜆🦑
種類唔多,只叫左蝦同沙白。蝦都幾大隻,實肉唔痴殼,要叫👍🏻沙白好細隻d肉好細粒,淥完都揾唔返d肉咁濟🙁不過叫無沙既….
炸魚皮幾好食無油溢味。🙂另外就係花膠,ok唔似平時有d係比平價魚肚(即係飲茶食棉花雞嗰d棉花咁), 當然都唔係expect 係貴野啦

台式小食
都無想像中多款…🙁有煎餅好似九菜餡,不過不我。蚵仔煎得陣粉味無蠔仔乜濟,百頁豆腐都比人地硬…鹽酥雞同台式香腸都一般,炸豬扒面頭脆嗰層似翻炸好厚好硬….so far 無乜encore 既意欲😞
反而佢出面可自己攞既滷水牛筋牛肚幾入味。滷肉飯都可自己攞,但見到佢䁁晒喺度面頭成浸油….唔想試了…出面仲有d凍海蜇,都係一般,炸牛奶有紅豆喺裏面,凍既…

菜🥬
鍋筍ok👍🏻, 可惜無水蓮😞有d菇咁,無乜特別

甜品🍨
又係比想像中少,有芋圓+仙草/花生/椰果,樣幾靚但食落好死甜,芋圓又唔好味有d硬。雪糕更加無乜選擇,有兩款唔知咩雪條,其中一款紫米乜乜,另一款紅紅綠綠咁似唔好食。雪糕有兩款自家制,辛辣味太前衛了我無試,話梅味我覺得好有違和感,咸咸酸酸咁,如細個食過既金梅片😟
仲有可自己攞既芝麻糊,我出去拎時己得返好少,杰到固體咁濟…食欲大減😔
山見主打任食台式火鍋 岩岩係如心開 我哋年三十晚就一行四人去食 由於係呢啲喜慶日子 人多就預左 所以我地晚市開左冇幾耐 五點三十九分就入坐 我地今次揀左極品吃到飽餐 三個要青花椒麻辣湯 一個要養生藥膳雞 由於某d湯底要額外加錢 所以埋單圍起都要383蚊一位講番餐廳最大問題👉🏿我地想食鴨血 所以黎台式火鍋 但我地個麻辣湯每人鍋底得一件 然後由入座起個制係有得禁 但落左單冇黎過 第二次六點二十二想再落直頭售罄 👉🏿羊肉都一樣 黎過一盤 四件 第二輪同樣售罄👉🏿有好幾款小食都係同樣情況不能盡錄👉🏿漏單情況亦頗為嚴重我明白食物供應有限 餐廳亦要控制成本 但問題六點幾岩岩開晚市就冇 後面重有甘多人排隊 甘人哋八點幾入黎冇choice🫰🏿不過都有d野好抵讚 男經理非常非常有禮物同細心🫰🏿食材都幾新鮮不過 綜合以上 荃灣西有甘多火鍋店 未必會再幫襯
講番餐廳最大問題
👉🏿羊肉都一樣 黎過一盤 四件 第二輪同樣售罄
👉🏿有好幾款小食都係同樣情況不能盡錄
👉🏿漏單情況亦頗為嚴重
🫰🏿不過都有d野好抵讚 男經理非常非常有禮物同細心
🫰🏿食材都幾新鮮
不過 綜合以上 荃灣西有甘多火鍋店 未必會再幫襯
2023-01-21
10 分鐘 (堂食)
2023-01-26 5166 瀏覽
天氣凍咗緊係要打個邊爐暖下身♨️去到荃灣如心廣場見到 @sankinn.tgg 勁多人等位就去湊下熱鬧🤭叫咗最高級嘅 ※殿堂和牛海鮮。吃到飽※ 套餐,然後再order咗鴛鴦鍋底,分別係:🍲藥膳花雕醉雞湯(+$25)用料係北芪、黃芪、蟲草花、五十年花雕酒等,湯底清甜鮮香,女士養顏之選👩🏻🍲牡丹美人鍋(+$25)用料係三黃花雕雞、花膠、杞子等,補血益血,秋冬補身最佳之選❤️呢個套餐必食嘅當然係澳洲和牛牛胸腹🤤,牛肉雪花好靚又均勻,牛肉粉粉嫩嫩,入口即溶,厚薄適中有口感❤️另外澳洲和牛牛肩胛肉眼都值得一試,無咁肥同膩滯,肉味突出~除咗各款牛肉之外,更有豬肉、雞肉、海鮮、蔬菜、小食、熟食 選擇~海鮮誠意十足,有鮑魚、扇貝、鱔片、象拔蚌、海蝦等,爽口彈口,保鮮功夫做得足~甜品仲有芋丸任食添🤤,咬煙煙韌韌,配仙草/愛玉 一樣咁滿足☺️📌上菜、收碟、加湯 都有效率👍🏻📌每枱有一張postcard可以寄翻俾自己🤩,下次消費滿$500可以減$80🤑✨️殿堂和牛海鮮。吃到飽 🕰120分鐘💰518p.p
天氣凍咗緊係要打個邊爐暖下身♨️

🍲藥膳花雕醉雞湯(+$25)
🍲牡丹美人鍋(+$25)

另外澳洲和牛牛肩胛肉眼都值得一試,無咁肥同膩滯,肉味突出~

📌上菜、收碟、加湯 都有效率👍🏻

✨️殿堂和牛海鮮。吃到飽
🕰120分鐘
💰518p.p
2023-01-25
年初三,行街街經過呢間台式火鍋放題,見到超級多人排隊,睇過食評之後,感覺好似唔錯,睇埋Menu見到又有屙仔煎,又有一啲台灣特色小食好似唔錯,於是決定去試一試。入到去先發現選擇超級少,選擇少都算啦,仲要難食。啲牛同豬薄到成張紙咁睇食評話滷肉飯好好食,但唔知係米時間唔啱呢?打開個煲90%都係肥肉,唔係講笑,不過滷肉味道係幾好食既。啲台式餃子食落都似係普通急凍貨色,無乜特別,屙仔煎啲蠔仔味道超級腥,唔新鮮。一句講曬,完全唔值呢個價

一句講曬,完全唔值呢個價
豚肉片
牛肩脊
牛肩脊
麻辣湯底  和沙爹湯底
花生芽
2023-01-24
70 分鐘 (堂食)
花生芽
Dinner @ 21 Jan 2023 (Fri)山見台式火鍋在荃灣如心廣場剛開了不久,小編路過時都見到經常有人等位吃飯。終於下定決心,早早就預約了年廿九晚上請媽媽吃好料去做節。上品吃到飽(每人$268),要注意除了殿堂套餐可以吃120分鐘之外,所有其他的吃到飽套餐都是只有90分鐘。餐廳的佈置很貼心,有兩款桌型,可以供顧客選擇要一人一鍋還是大鍋「一鑊熟」。大鍋的話可以免費要鴛鴦鍋,會根據選擇的湯底額外收湯底費。順帶一提,湯底選了鳳梨蕃茄湯(+$18)和酸菜白肉湯。說真的90分鐘任食火鍋是好趕急,而且還有好多不同的食材,很難可以每樣東西都試到😂 由於小編和媽媽的重點都不在肉類,主要都是點牛肩胛、牛爽腩和梅花肉,牛肩胛比較多脂肪,牛爽腩和梅花肉都是正常,沒什麼挑剔。QR code下單,上菜速度很快而且沒有漏單,這點值得一讚。外面自助區除了火鍋配料例如菜類、菇類、麵類和丸類之外,還有台式熟食,包招滷味和滷肉飯。滷味當中小編嚐了滷蛋和滷豆腐,相當入味,非常好吃🤭滷肉飯就算了吧,非常多肥肉,入口是滿滿的肥膏,太過油膩,不值得浪費quota去品嘗。另外,小編還點了夜市鹽酥雞和台式香腸。夜市鹽酥雞
Dinner @ 21 Jan 2023 (Fri)

另外,小編還點了夜市鹽酥雞和台式香腸。夜市鹽酥雞炸得酥脆,雞肉略柴,沒什麼調味,非常淡口味。反而台式香腸有點驚喜,真係台灣吃到的古早味。

整體而言,店員服務態度好好,上菜、收碟非常勤快,自助區乾淨企理,肉類質素平平,滷味好吃,下次再來可能會點精品套餐一過台式火鍋的口癮😂😂😂
2023-01-20
最近係如心廣場新開咗一間台式火鍋⚜️成日夜晚收工經過都見到多人排隊,特登趁新年前訂好同屋企人黎試下新野♾️吃到飽套餐總共分咗4️⃣個價位,由$218至$488不等,大部分都係90分鐘吃到飽,作為團年飯梗係請家人食最靚果個殿堂和牛海鮮,可以慢慢嘆足120分鐘✅️係門口點完餐同湯底後就由職員帶入座,一入去兩邊都係自助區🧋右邊有特色台飲例如蘋果西打、仙草爽或者冷泡茶,仲有台式小食例如滷味、炸香芋地瓜球同埋麵線等,左邊就係素菜類既火鍋料例如豆腐、皇帝菜同埋菇菌類等等🥦餐廳入面係淺色木系幾舒服🪵店員仲會比兩件一次性圍裙,唔驚彈到個身,服務態度都幾好,講解同上菜執碟都幾快👍叫和牛餐仲會送台式手搖飲,例如珍珠奶茶同芋泥鮮奶等,味道唔會過甜好假🥳不過就有飽肚感,可以飲冷泡茶解膩首先上咗份最靚既澳洲和牛牛胸腹🥩食落油脂香豐富,幼長夠滋潤,另外大塊既係澳洲和牛肩胛肉眼,雪花紋幾靚,肉味就濃郁既🥓除咗貴價肉外,試咗月見封門柳都幾有驚喜,塊肉係厚切食落有咬口有濃郁味,有少少蛋漿滑溜😋殿堂餐另一主打就係新鮮海鮮😍有脆肉鯇、鮑魚、扁貝、海老、沙白同象拔蚌等等,其中沙白最正🦪好夠鮮味,水魷入口夠爽同彈牙,墨魚丸同松露墨魚滑都

殿堂餐另一主打就係新鮮海鮮😍有脆肉鯇、鮑魚、扁貝、海老、沙白同象拔蚌等等,其中沙白最正🦪好夠鮮味,水魷入口夠爽同彈牙,墨魚丸同松露墨魚滑都屬於高質

另外仲有超多款台式小食🍠好似係大腸包小腸、麵線、惡魔雞扒、藥膳雞翼同蚵仔煎等等🍳全部即點即製有誠意,味道上就依稀本土化咗

最後不容錯過佢地既甜品😚款式超多,包括有自家雪糕、雪條、仙草芋圓、愛玉芋圓同埋要煮既麻吉燒,最鍾意食麻吉燒,係咸湯到煮完成粒湯圓咁😛有花生同芝麻味,雪糕口味創新,有辛辣同話梅味,芋圓用咗萬壽無疆茶杯裝住,好似飲緊功夫茶🤣
2023-01-17
2023-01-18 211 瀏覽
定量100g肉嘅火鍋放題揀左最平嘅豚肉+醉雞100g份量真係好少😂雞件兩件/超薄豚肉6片就各100g了🤣不過平平地食下配菜放題係幾抵嘅🤭湯底揀左豚骨同酸菜唯二唔洗加錢嘅湯底正常味冇乜特別反而係啲配菜有驚喜熟食方面有我最愛嘅地瓜球🤤魯肉飯,滷蛋同豬大腸都唔錯然後重點來了!麻吉燒花生味勁好食😍有啲似湯丸,但係層皮煙韌啲👍🏻雪糕方面啲味道好特別有話梅味同辛辣味鐘意話梅嘅人應該會鐘意話梅味酸酸甜甜味道幾好辛辣味就試下就得了幾個fd一人一啖試下就好千其唔好一人拎一個😂真係幾辣下😂
定量100g肉嘅火鍋放題

唯二唔洗加錢嘅湯底
正常味冇乜特別

反而係啲配菜有驚喜
熟食方面有我最愛嘅地瓜球🤤
魯肉飯,滷蛋同豬大腸都唔錯
然後重點來了!
麻吉燒花生味勁好食😍
有啲似湯丸,但係層皮煙韌啲👍🏻

雪糕方面啲味道好特別
千其唔好一人拎一個😂
真係幾辣下😂
2023-01-16
  • 麻吉燒花生
早排見到如心廣場開左間新嘅台式火鍋店好吸引, 於是今晚就約埋朋友一齊試下! 餐廳環境好大, 入門口位置有十分車站牌同山見號, 又有大量台灣夜市招牌, 好有台灣feel, 沿路行會見到旁邊放有大量台灣小食飲品, 黃金地瓜球/地瓜薯條/特色芋圓甜品同雪糕, 台灣獨有既罐裝飲品/麵食, 台式麵線/肉燥飯等等, 行到中間仲有一個郵筒可以免費寄postcard! 經過一條擺滿許願牌嘅隧道就會到餐枱嘅位置, 枱與枱之間都有足夠空間, 坐得幾舒服, 周圍都坐滿哂人, 更有圍裙提供相當貼心! 餐廳提供多款套餐選擇, 難得嚟到當然食豪d試最貴嘅殿堂和牛海鮮吃到飽套餐! 湯底可以揀單拼/雙拼, 都有唔少選擇而且有本店限定湯底!⭐薑母鴨/養生藥膳雞湯兩款都係店員極推薦嘅湯底, 一嚟到真係幾香, 味道濃郁又養生, 湯汁清甜滋補, 飲完暖笠笠⭐蘋果愛玉綠茶⭐荔枝椰果紅茶 肉類方面都有唔少選擇, 澳洲和牛牛胸腹/月見封門柳/嫩肩里肌肉(牛肩胛肉)/美國穀飼黑毛豬/精選梅花肉/嚴選豚五花/澳洲和牛肩胛肉眼/無骨牛小排/ 牛五花/牛朴肉/羊肉卷/牛栢葉/牛頸脊等等, 整體油脂分怖平均, 肉味濃郁, 口感柔嫩 海鮮脆肉

⭐薑母鴨/養生藥膳雞湯

⭐蘋果愛玉綠茶
⭐荔枝椰果紅茶

肉類方面都有唔少選擇, 澳洲和牛牛胸腹

海鮮
脆肉鯇魚片 / 福隆沙白/墨魚仔/爽脆水魷 / 陳皮鯪魚滑/花膠/原隻鮑魚/原隻駅前海老等等, 車車比較中意食佢地嘅海鮮, 特別推介原隻鮑魚同原隻駅前海老, 鮑魚厚肉又爽彈! 海老勁大隻, 味道鮮甜好彈牙, 平時要單點先食到嘅質素, E到一個價錢就食到, 超級抵!

蔬菜除左有普通嘅萵筍/金菇/粟米/蘿蔔等等仲有車車最愛嘅水蓮

甜品方面有台灣嘅特色芋圓, 牛奶磚, 話梅雪糕, 辛辣雪糕, 仲有芝麻味同花生味麻糬, 直接放入湯底到煮好似湯丸咁幾得意, 全部都做得幾出色有驚喜!
2023-01-10
2023-01-08 313 瀏覽
原本book了7:30,但早咗小小去到,門口小姐好好人話我人齊就比我入先,沿路另一位帶位嘅小姐都講解得很清楚我哋要注意嘅事,入到去好快已經有得食,樓面同事個個都有禮貌,食物質素好,夠新鮮!牛肉比想像中好味,有牛味環境可能因為始終新開,所以所有嘢都好乾淨,整齊。地方夠大,大家坐著唔會覺得迫,舒適,今晚食得很開心,下次一定會再幫襯另外佢哋會有張明信片比客人,客人可以寫低然後入落佢地嘅郵筒📮,之後佢哋會幫你寄,不過張明信片我地覺得靚,所以最後我哋都冇用到呢個服務⋯直接袋返屋企
,下次一定會再幫襯

,不過張明信片我地覺得靚,
所以最後我哋都冇用到呢個服務⋯直接袋返屋企
2023-01-07
2023-01-06 317 瀏覽
很期待這標榜地道的台式火鍋店……由裝修等待它開業,由開業等待約齊人,約了人卻訂錯日子, 到今天選擇現場等,一等便是四十分鐘。細看菜單,花多眼亂,精品上品極品殿堂級特選級……最後,選了最簡單的精品級數。但,原來要再另加廿多元,才會有花雕醉雞湯底。十分期待的台灣滷水,只是一盤盤溫水鐵盤,內裏是甜不辣豬大腸、雞腳豬肉卻沒有豆腐。雖然只是入門的精品級,豬肉也有兩款可供選擇,可惜五花腩肉只有肥膏,梅花肉變得抵食又好味。只叫一輪惡魔豬排雞排,因為極度邪惡炸粉較多,每款一碟已經非常足夠,整晚較有驚喜的是任飲白桃烏龍或桂花烏龍,清新口味配火鍋確實不錯。
很期待這標榜地道的台式火鍋店……

由裝修等待它開業,
由開業等待約齊人,
約了人卻訂錯日子,
到今天選擇現場等,
一等便是四十分鐘。

細看菜單,
花多眼亂,
精品上品極品
殿堂級特選級……

最後,
選了最簡單的精品級數。
但,
原來要再另加廿多元,
才會有花雕醉雞湯底。

十分期待的台灣滷水,
只是一盤盤溫水鐵盤,
內裏是甜不辣豬大腸、
雞腳豬肉卻沒有豆腐。

雖然只是入門的精品級,
豬肉也有兩款可供選擇,
可惜五花腩肉只有肥膏,
梅花肉變得抵食又好味。

只叫一輪惡魔豬排雞排,
因為極度邪惡炸粉較多,
每款一碟已經非常足夠,

整晚較有驚喜的是
任飲白桃烏龍或桂花烏龍,
清新口味配火鍋確實不錯。
2023-01-06
40 分鐘 (堂食)
  • 白桃凍烏龍
  • 桂花冷烏龍
同🤴🏻喺旺角嘅山見食過兩次,最記得佢嘅滷肉飯係全香港最好食👍🏻👍🏻嘅(我同🤴🏻話嘅)🤣🤣,住荃灣嘅我地一定要來幫襯支持支持下😝😝,除咗打邊爐門外有外賣嘅台式飲品🥤同便當🍱,變得多元化🙂🙂~~~極品。吃到飽~~~我哋第三次食就選擇左第三個價位$298😂😂,多咗嘅款式分別有:月見封門柳: 肉質一般 ‘ 鞋鞋 ’ 地卡樂Beef (牛五花):名字改得幾得意😎😎,幾重牛香味😙😗羊肉卷:好香羊肉味,🤴🏻幾鍾意😁😁花膠:中型size嘅花膠,非常厚肉,食落重膠質,口感味道一流😃😃,🤴🏻叫咗三次😅😅鬼馬油炸鬼:係酥脆嘅油炸鬼,建議浸湯食會易入口😏😏可惜今次冇台灣特產王子麵,還有台灣菜 ‘ 水蓮 ’ ,夾咗一次就冇貨啦🤪🤪最後侍應服務態度好好,上菜同收碟速度好快👍🏻👍🏻

~~~極品。吃到飽~~~
我哋第三次食就選擇左第三個價位$298😂😂,
多咗嘅款式分別有:
月見封門柳: 肉質一般 ‘ 鞋鞋 ’ 地
羊肉卷:好香羊肉味,🤴🏻幾鍾意😁😁
鬼馬油炸鬼:係酥脆嘅油炸鬼,建議浸湯食會易入口😏😏

最後侍應服務態度好好,上菜同收碟速度好快👍🏻👍🏻
大草豚骨湯
風味沙茶老鍋
2022-12-28
$337.5 (晚餐)
風味沙茶老鍋