2022-07-29 356 瀏覽
位於Moko的日本料理店外排隊的人龍人頭湧湧午市套餐選擇很多包括各款刺身、壽司、釜飯、火鍋、燒肉等價錢由$128-$298,豐儉由人每份午餐也包括一份茶碗蒸、沙律、三份刺身(三文魚、吞拿魚、帶子)及麵豉湯上選壽司定食$168壽司足足有12件那麼多壽司的種類有三文魚、帶子、吞拿魚、鯛魚、油甘魚、蟹籽、甜蝦、加州卷最後還有一碗牛肉烏冬非常飽肚雜錦刺身定食$168刺身新鮮份量亦多牛骨濃汁牛舌根陶板燒$128可能因為火太大令牛肉底部有少許燶吃下去感覺很像牛腩飯與魚生刺身相比較遜色海膽三文魚釜飯$158煲蓋上有個漏斗計時一分鐘後吃便剛剛好最後除了飲品還可選擇Haagen Dazs雪糕非常豐盛抵吃
位於Moko的日本料理
店外排隊的人龍人頭湧湧
午市套餐選擇很多
包括各款刺身壽司、釜飯、火鍋、燒肉等
價錢由$128-$298,豐儉由人

煲蓋上有個漏斗計時一分鐘後吃便剛剛好
最後除了飲品還可選擇Haagen Dazs雪糕
非常豐盛抵吃
2022-07-27 333 瀏覽
今日在新世紀行街,呢期有唔少野做緊減價優惠見到有間日本餐廳的餐牌都幾吸引,都有唔少正評就去試下先。溫泉蛋蟹肉胡麻豆腐沙律胡麻豆腐很滑溜,仲有鮮味的蟹肉,加上粒粒蟹子,甚有口感,拌勻溫泉蛋,勁正火炙牛油帶子壽司帶子大粒又鮮甜,微焦帶出香味。油甘魚壽司:新鮮,仲有少少魚油香香蔥吞拿魚腩蓉軍艦吞拿魚魚腩蓉肥美可口,啖啖魚肉,加上香蔥,好夾三文魚風味卷以三文魚為主,上層炙燒三文魚,肥美甘香,以三文魚籽點綴,很有口感。雜錦天婦羅很豐富,炸得很香脆,炸漿亦算薄。有炸蝦,很大條,茄子,鮮花菇,南瓜片,蕃薯片,蔬菜類不會炸得太乾身,仍保留鮮甜。紫蘇豚肉腸串很有風味,紫蘇提升了豚肉的香氣香辣醬燒翠玉瓜串很刺激,可以接受的辣度,瓜肉質感爽脆味噌醬燒黑豚串,肉味香濃,不會燒得太乾燒鵝肝澳洲和牛釜飯和牛片很juicy,襯上香煎鵝肝,香氣撲鼻,仲有菠菜,原粒栗子,感覺很養生。就甘食飯又得,茶漬飯又得,食完已經好飽肚。火龍果乳酸梳打很吸引,有果肉,亦很有色彩。荔枝梳打酸甜為主,唔錯
今日在新世紀行街,呢期有唔少野做緊減價優惠
見到有間日本餐廳的餐牌都幾吸引,都有唔少正評就去試下先。

溫泉蛋蟹肉胡麻豆腐沙律

火炙牛油帶子壽司
帶子大粒又鮮甜,微焦帶出香味。
油甘魚壽司:新鮮,仲有少少魚油香
香蔥吞拿魚腩蓉軍艦
吞拿魚魚腩蓉肥美可口,啖啖魚肉,加上香蔥,好夾

三文魚風味卷

雜錦天婦羅

紫蘇豚肉腸串很有風味,紫蘇提升了豚肉的香氣
香辣醬燒翠玉瓜串很刺激,可以接受的辣度,瓜肉質感爽脆
味噌醬燒黑豚串,肉味香濃,不會燒得太乾

燒鵝肝澳洲和牛釜飯

火龍果乳酸梳打很吸引,有果肉,亦很有色彩。
荔枝梳打酸甜為主,唔錯

平日出去食午飯,同事推薦呢間日本料理。環境闊落窗邊位開陽,卡座坐得幾舒服。12點去到唔使等位,聽同事講平日12:30後容易滿座walk-in比較難點了九井魚生丼,刺身厚切有帶子海膽,質素唔錯,海膽夠新鮮食落係甜的😋 茶碗蒸都好味,材料夠足出示MOKO卡會送一杯mini size Haagen Dazs,食埋甜品飽肚又滿足。可惜六月開始加價,每個套餐加$20冇之前咁抵食了。加一後大約$200,呢個價位可以有其他選擇。

九井魚生飯
2022-07-05
九井魚生飯
2022-07-09 5303 瀏覽
今日三個人可以坐到大枱,舒服過上次六個人迫好多冇黎一個月佢加咗價喎!全部嘢都加咗少少,有啲重㗎得十幾或者幾十蚊今次我試吓一啲熟食再加刺身,咁就魚生同埋虎飯都有得食!今日想食好,就嗌咗個廣島蠔仔飯,等一段時間先上始終熱食都預咗,有四粒size都唔差嘅廣島蠔,食到好滿足!唔會過熟,配埋一啲甜甜地類似鰻魚汁嘅燒汁味醬撈飯,非常之滿足!啲飯軟綿綿,再加一啲爽口嘅蔬菜非常之有層次!有少少菇同埋之豆,盛宴配搭非常之好,而且又會均衡啲!最欣賞係佢唔會油膩我哋嗌咗牡丹蝦同甜蝦,朋友話覺得甜蝦好味啲,因為浸味先甜啲!我都認同嘅,不過赤蝦就會啲肉爽少少同埋有口感大少少🤏好似仲相差$10嘅原來廣島號嗰個餐係冇跟蒸蛋架~~好彩今日唔係特別想食啫!金色嘅刺身我要求唔要三文魚,佢換咗袋一片油甘魚俾我,所以總共有兩片油甘魚同一細舊帶子仔質素不過不失啦我好鍾意食日本餐有好多唔同嘅配菜!又有沙律、又有漬物我仲加咗幾串燒蔬菜,其實就係燒冬菇同埋翠玉瓜!其實成$15一串都真係幾貴!而且翠玉瓜佢真係好好刀勁……切到咁鬼死薄!唔係好明佢收呢個價錢點解要咁孤寒!因為佢嘅成本其實都真係好抵,切口少少都唔會對佢有咩影響,呢個真係要反
今日三個人可以坐到大枱,舒服過上次六個人迫好多
今次我試吓一啲熟食再加刺身,咁就魚生同埋虎飯都有得食!
好似仲相差$10嘅
質素不過不失啦
我好鍾意食日本餐有好多唔同嘅配菜!又有沙律、又有漬物
我仲加咗幾串燒蔬菜,其實就係燒冬菇同埋翠玉瓜!其實成$15一串都真係幾貴!而且翠玉瓜佢真係好好刀勁……切到咁鬼死薄!唔係好明佢收呢個價錢點解要咁孤寒!因為佢嘅成本其實都真係好抵,切口少少都唔會對佢有咩影響,呢個真係要反映下
整體而言服務OK,因為今日遲咗嚟,冇咁忙咁就會鬆動少少所有嘢!坐都舒服啲啊!又唔會趕人走
不過佢加咗價,質素就起碼都要keep,被捉了!呢樣可以改善啊
午餐
2022-07-09 445 瀏覽
上次第一次是驚艷的,質素佳,性價比高。今次再來,試新set。選了精選壽司set,看中其中拖羅。上菜時感覺不對勁,好像沒中拖羅?確認menu後向侍應反映,第一個回覆是有時候沒有魚料會有改動。我展示menu給侍應看後,他才說去確認一下。不夠三十秒後回來,指著其中一件吞拿魚說師傅是中拖羅。算了,不爭辯,就止於兩次吧。整體食物質素還是可以的,套餐內容豐富。環境較迫,有點嘈雜,但最大問題還是以上事件的應對。這價位,還是有更好選擇。
上次第一次是驚艷的,質素佳,性價比高。

今次再來,試新set。選了精選壽司set,看中其中拖羅。

算了,不爭辯,就止於兩次吧。

2022-07-09
20 分鐘 (堂食)
2022-07-02 448 瀏覽
岩鹽一到午餐時間就超多人排隊, 但係開心星期五就想食好啲, 早少少去咗等位, 終於比我哋食到呢岩鹽嘅午市套餐好多款式, 涵蓋各款丼飯同壽司, 應有盡有<九州魚生丼>朋友嗌嘅九州魚生丼, 裏面嘅魚生超級新鮮, 而且好厚切有誠意<火炙壽司定食>好似大食妹呢啲唔食生野嘅朋友, 都可以食到壽司火炙壽司定食包括壽司、牛肉烏冬、沙律、味增湯同茶碗蒸, 份量好多壽司款式有火炙三文魚腩、左口魚邊、帶子、穴子、油甘魚、海膽軍艦同加州卷, 大部份嘅魚肉都帶有肥肥嘅油脂, 火炙後將啲油脂逼出黎, 又香又好食仲有暖暖嘅牛肉烏冬, 咁就唔怕食得太寒涼
岩鹽嘅午市套餐好多款式, 涵蓋各款丼飯同壽司, 應有盡有
<九州魚生丼>
<火炙壽司定食>
好似大食妹呢啲唔食生野嘅朋友, 都可以食到壽司
仲有暖暖嘅牛肉烏冬, 咁就唔怕食得太寒涼
  • 火炙壽司定食
次次經過 Moko 都見到大排長龍,尋日見到唔係太多人就覺得試下,呢間算係係平民但好食的壽司餐廳,唔怪地平時咁多人有興趣。入到餐廳發現都幾大,我地冇叫到套餐,單叫左幾款壽司,質素都唔錯,值得試下。🍣🍣😆

2022-06-12 554 瀏覽
口痕想食少少野,啱啱過左6點店舖開始晚市唔使等位,就揀左依間食店。Order咗個甜品,等左十幾分鐘店員走埋黎,諗住有野食啦,點知佢係問我使唔使等埋其他食物先上甜品😅😅但我根本無叫其他野,無野好等😅就話可以直接上了。過左幾分鐘後,店員通知無依款甜品…失望…咁唯有嗌另一款甜品啦,點知另一款送到過黎時發現食材同menu顯示嘅根本唔一樣🙄同店員講唔接受,咁佢都好有禮貌表示可以取消,咁我就再嗌另一款食物啦,誰不知店員漏左落單,又白等一段時間😅😅最後嗌左嘅係芒果奇異果蝦卷,味道都好食嘅,好清新,啱哂唔係好餓嘅我。點知最後都要受多次店員嘅氣,埋單嘅店員態度好差,遞左張信用卡比佢講埋簽卡唔該,都大大聲質問兩次係咪簽卡,仲要係不滿嘅語氣,唔知佢想點😑總括黎講係一次不快體驗,並不推薦。。。
過左幾分鐘後,店員通知無依款甜品
總括黎講係一次不快體驗,並不推薦。。。
2022-06-06 509 瀏覽
晚上挺多人排隊等候的,等了30分鐘才能進去。坐下之後就有個高高瘦瘦的帥小哥來給我們介紹當天的新鮮推薦,雖然戴了口罩,但已經很好看,留些幻想給自己也是很開心的。對比下,遲來的朋友點餐時,另外的服務員就沒有主動提醒有配餐的飲品/甜品,帥小哥服務態度更棒更親切。食物新鮮,刺生很厚很肥美
晚上挺多人排隊等候的,等了30分鐘才能進去。
食物新鮮,刺生很厚很肥美
2022-06-02
30 分鐘 (堂食)
2022-06-01 2092 瀏覽
呢間開咗咁耐都未試過去食,今日喺Marco想食日本嘢就去試吓!聽人講話呢間午市好苦,所以一早打定嚟book位~呢度嘅午市定食有好多款!我哋揀完午市套餐,再加咗少少壽司嚟食,因為好耐冇聚喺一齊,當開心吓因為有個朋友話呢間質素OK,我哋就試吓IG海膽嚟食!果然質素唔錯! $88有兩件價錢合理佢哋好多都揀咗最貴嗰個壽司午餐,真係超級長同埋豐富!見帶子我仲望到好口!之後令到我加帶子刺身,但係嗰個反而唔值,只係將同佢哋壽司帶子嘅相同份量切成四件收$68有少少失望, 因為以為份量會多啲,我寧願佢成粒上唔好切四件赤蝦刺身OK啦,唔算話太新鮮,不過$68有四件算係咁銀雪魚喎仲配埋少少刺身非常足料,不過預料之內嘅,就係佢銀雪魚嘅份量應該唔會比得多,呢度有三件,不過只有一件係大少少,其餘兩件都係皮同埋好少肉嘅位置不過OK嘅,一分錢一分貨而且個鍋有好多蔬菜配料同埋豆腐,我好滿意呢一點蒸蛋唔夠熱,不過可以接受~ 環境可以,不過呢間嘅服務就生少少,始終佢午市實在真係非常之繁忙,人手或會有有少少🤏不足
赤蝦刺身OK啦,唔算話太新鮮,不過$68有四件算係咁
不過OK嘅,一分錢一分貨
而且個鍋有好多蔬菜配料同埋豆腐,我好滿意呢一點
蒸蛋唔夠熱,不過可以接受~

午餐
2022-05-07 1432 瀏覽
昨晚7/5同老婆去新世紀廣場Shopping,之前一日想訂呢間食市,點知話冇得訂,只有walk in。當晚七點等位入座,知客話只可食一個鐘,無奈接受。那那聲睇menu,點左一個$298炙燒壽司拼盤,再加一碟兩件大吞拿魚腩$198,最後叫多一蝶$128嘅雜錦串燒。半小時吃完以上物,兩隻字講完"把鬼" ,免費都唔會再幫襯個隻。最後評語:食物物非所值,服務不週。
2022-04-17 1507 瀏覽
本來諗住去附近食奈何假期太多人最後決定食日本嘢!都要等左45分鐘😅叫左魚生飯,份量算多。餐仲包湯,蒸蛋同沙律!女仔嚟講都夠食❤️海膽非常鮮甜且大舊,配埋帶子一齊食好正👍🏻員工服務屬中上👍🏻

海膽非常鮮甜且大舊,配埋帶子一齊食好正👍🏻

員工服務屬中上👍🏻
2022-04-09 1131 瀏覽
我哋一行二人去到旺角新世紀廣場 , 岩鹽日本料理食午餐,唔需要等位直接入咗,座位寬闊舒適。天婦羅皮略為厚,如果可以個粉漿薄身啲會更加好,天婦羅蝦有成三隻,份量非常好!味道中規中矩。烏冬細緻柔滑好味,魚生壽司刺身新鮮。仲有蒸蛋、沙律、麵豉湯。 不過蒸蛋,等咗成20幾分鐘,連甜品都食埋先至上蒸蛋。午市套餐份量足夠,價錢唔算貴合理,午餐包咖啡/茶/雪糕。不過一路食一路有職員喺度掃地,感覺非常唔衛生,有待改善。

不過一路食一路有職員喺度掃地,感覺非常唔衛生,有待改善。

🍔食物質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻   💵價錢性價:👍🏻👍🏻👍🏻📸打卡指數: 👍🏻👍🏻 🪑環境衛生:  👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🤵🏻店員服務:  👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻fai lunch 次次見岩鹽都好多人等位,今日見佢唔多人就食下。想知道又靚又好玩地方,  fai.lok.mode仲會ig分享張相攝影心得。岩鹽有啲精選午餐定食比較抵($100),而且有限數量,應該可以話係好少添,基本上你唔係12點開鋪就入去叫,係唔會有你份。燒安格斯牛扒定食  ( $148 )安格斯牛扒, 燉蛋, 味噌湯, 刺身(甜蝦,帶子, 三文魚, 吞拿魚), 沙律, 飯,燒安格斯牛扒定食 個餐好豐富,不過百幾蚊話係好抵就唔係嫁啦,不過間唔中食下都幾正,刺身有齊我鍾意食款式而且都好新鮮,燉蛋又夠滑,安格斯牛扒唔韌同好稔,但牛扒上面舊肥膏都幾大舊,廚師真接切走無咁外眼。同埋就咁望張相牛扒都已經夠熟,fai建議大家就唔好燒太耐,基本上fai淨係燒左右兩邊比較生位置,同埋每邊都係燒8-10秒,主要係燒返熱啲。滑蛋黑豚陶板燒    ( $148 )上台個下啲滑蛋仲係汁狀未熟,煮大約一分鐘到就差唔多熟,fai建議大家如果熟到自己喜歡的熟度,記
🍔食物質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
💵價錢性價:👍🏻👍🏻👍🏻
📸打卡指數: 👍🏻👍🏻
 🪑環境衛生:  👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
🤵🏻店員服務:  👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

fai lunch 次次見岩鹽都好多人等位,
今日見佢唔多人就食下。
想知道又靚又好玩地方,
fai.lok.mode仲會ig分享張相攝影心得。

岩鹽有啲精選午餐定食比較抵($100),
而且有限數量,應該可以話係好少添,
基本上你唔係12點開鋪就入去叫,係唔會有你份。

燒安格斯牛扒定食  ( $148 )
燒安格斯牛扒定食
燒安格斯牛扒定食 個餐好豐富,
不過百幾蚊話係好抵就唔係嫁啦,
不過間唔中食下都幾正,
刺身有齊我鍾意食款式而且都好新鮮,
燉蛋又夠滑,
安格斯牛扒唔韌同好稔,
但牛扒上面舊肥膏都幾大舊,
廚師真接切走無咁外眼。
同埋就咁望張相牛扒都已經夠熟,
fai建議大家就唔好燒太耐,
基本上fai淨係燒左右兩邊比較生位置,
同埋每邊都係燒8-10秒,主要係燒返熱啲。
燒安格斯牛扒定食

滑蛋黑豚陶板燒    ( $148 )
滑蛋黑豚陶板燒
上台個下啲滑蛋仲係汁狀未熟,
煮大約一分鐘到就差唔多熟,
fai建議大家如果熟到自己喜歡的熟度,
記得要叫侍應熄火。
黑豚炸得好脆,一啲都唔差過安格斯牛扒。

最後跟餐會有飲品or 雪糕送,
日本餐廳飲熱茶已經好ok,
當然揀左雪糕,
今日係抺茶haagen dazs,正!
2021-12-14
滑蛋黑豚陶板燒
2021-12-14 1339 瀏覽
去MOKO shopping,發現好多新食肆,見呢間幾多人就膽粗粗試下佢!叫了一個魚生飯,Sukiyaki ,燒鯖魚、啤酒!😄尤其魚生飯,啲魚生幾鮮味!質素都幾好,賣相又靚,食物都幾好食,水準咁。惟服務員好趕,幾乎未食完就想收嘢,呢下需要要改善一下,喺舖出面排左半小時,入到去都係想食餐「安樂茶飯」,但真係一放低筷子,佢地就想收嘢了,感覺不太良好🤷🏻‍♂️不過,都會再去嘅,希望會改善. Will go again 😄

質素都幾好,賣相又靚,食物都幾好食,水準咁。

2021-11-20