2023-07-31 63 瀏覽
之前聽好多朋友介紹過呢間「岩鹽日本料理」,所以一早已經將餐廳放咗喺 wish list,咁啱今日有事要嚟銅鑼灣,晏晝就專登過嚟食個午餐。裝潢以日和風格作設計,近門口位置設有開放式廚房,客人可以透過玻璃直接觀賞廚師製作釜飯嘅過程。餐廳午市主要供應定食,Menu 選擇非常之多,價錢由  $128-$338 不等,豐儉由人。點咗火炙壽司牛肉烏冬定食 ($158) 同 鹽燒鯖魚定食。前者配有沙律,蒸蛋,味噌湯和漬物,分量十足。壽司有火炙三文魚腩、左口魚邊、帶子、穴子、油甘魚、海膽赤蝦同 2 件卷物。三文魚腩相當肥美,入口充滿油脂。赤蝦鮮度十足,加上火炙海膽,入口即溶。另外原條穴子都好正,足足有成隻手掌咁長,食落肉質好細緻,燒汁濃香惹味。牛肉烏冬水準亦唔錯,上桌時仍熱辣辣,牛肉嫩滑,烏冬彈牙有咬口。至於另一客鹽燒鯖魚定食 ($128)  就配有白飯、味噌湯、沙律、蒸蛋、漬物和刺身三點。鯖魚比預期大條,非常厚肉,而且燒得十分香口,外皮焦脆,肉質又有油脂,食落唔會乾爭爭,唧少少檸檬汁上面,已經好夠味。午市定食仲包一杯飲品或雪糕,雪糕有 Häagen-Dazs 朱古力馬卡龍 同 Mövenpick 士
午市定食仲包一杯飲品或雪糕,雪糕有 Häagen-Dazs 朱古力馬卡龍 同 Mövenpick 士多啤梨 2 款口味,當然唔可以錯過,用嚟做飯後甜品一流!
2023-07-30 34 瀏覽
今日同個朋友即興想食日本嘢,搵咗間位於銅鑼灣出名嘅日本料理,呢間日本料理都係第一次食😁呢間鋪頭在商場上面真係好方便,除咗裝修好靚之外,店員服務都好好 一嚟到杯熱茶仲好耐心介紹每一款食物,真心讚,而且環境相當潔淨,值得一試👍🏻🌟 溫泉蛋蟹肉胡麻豆腐沙律 $58首先嚟咗個沙律🥗開下個胃先,成個盤擺設得好靚,入面溫泉蛋,豆腐撈胡麻醬汁加蟹肉同魚籽一齊食,充滿質感,食落口豆腐超柔軟同咪個好足料嘅蟹肉,一舊豆腐一啖蟹肉真係好正🥰🌟活赤背刺身 $78嚟到我最喜愛嘅刺身環節,首先係活赤背,食落口有種茉莉花味🌼而且口感十足,非常之彈牙,點咪個醬油真係好鮮🍣🌟縞鰺腩片刺身 $108再黎縞鰺腩片刺身,呢個都係第一次食,食落口好嫩滑,油脂好足夠,再點咪檸檬汁🍋同醬油就會呈現兩種味道,又吾會好腥,好鮮甜😊🌟芒果奇異蝦卷本身就好鍾意食壽司卷,但呢間店嘅壽司卷好特別,上面係加芒果🥭奇異果🥝魚籽,蝦一齊食,會食到芒果同奇異果嘅清甜,再黎係入面脆卜卜嘅炸蝦同好有口感嘅魚籽🍤點咪個醬,成個壽司卷甜甜地再加少少咸香又脆嘅感覺,食落去真係好清爽🌟 炸青森帶子炸帶子真係我第一次食,每一粒都好大粒,內面嘅帶子都好肥美,一食落去

🌟 溫泉蛋蟹肉胡麻豆腐沙律 $58
首先嚟咗個沙律🥗開下個胃先,

🌟活赤背刺身 $78

🌟縞鰺腩片刺身 $108
醬油就會呈現兩種味道,又吾會好腥,好鮮甜😊

🌟芒果奇異蝦卷

🌟 炸青森帶子
炸帶子真係我第一次食,每一粒都好大粒,內面嘅帶子都好肥美,一食落去就熱辣辣同好脆😄而且一啲都吾油,隔離仲有沙律醬可以點咪,會令個帶子更香更好食,好脆又香口,真係幾特別

🌟和風牛肉釜飯
呢個飯真係好特別,入面有滿滿嘅牛肉後,仲有好多吾同嘅配菜,青豆,菜冬菇,洋蔥🧅等,個食法都好特別,可以裝一啲飯係個飯碗度再淋上佢地特有嘅湯,變成一個湯飯。食落去好清爽,牛肉又整到勁入味,好嫩,又好多,如果大家想食得辣啲仲有個特制醬可以加咪,都幾正🍲

🌟栗子銅鑼燒
嚟到最重要嘅環節😎甜品時間,銅鑼燒好似豆沙包,食落口感好creamy ,而且內裏有栗子做驚喜,食落去入口即化,栗子🌰味超濃,真係必試

🌟椰子雪葩
雪葩嘅椰子味好濃,食落去好滑,成個口都係椰子🥥帶黎嘅清甜,成個都係雪白色嘅,超靚😍

2023-07-29 41 瀏覽
今日係銅鑼灣唔知食咩好, 再上openrice睇吓有咩好食, 最後睇到岩鹽, 呢間係旺角新世紀食過幾次, 銅鑼灣未試過, 一於上去試吓。 食物質素ok, 魚生夠新鮮, 麵豉湯夠熱, 但飯就細碗少少, 蒸蛋都可以, 但唔算好滑, 最後可選飲品或雪糕(Movenpick), 價錢同食物都可以。
2023-07-29
一直以來我們都認爲商業大廈裏的餐廳價錢會比較高,昨天我們去到了地段中心銅鑼灣一間主打釜飯的日本料理店,打破了偏見;從前菜至甜品嘗了個遍,晚市人均 $303 ᐅ 和風牛肉釜飯 $138 專門以日本訂造釜飯機烹飪,誠意滿滿~牛肉片肉味香濃,并非普通的肥牛片,加上和風醬汁惹味無比;別看他小小一碗,能夠裝出三碗飯 我們各自吃了一碗飯,再倒入抹茶魚湯攪拌黏在底部的鍋巴,秒變茶漬飯;以茶代湯,剛好中和了中和炸物的油膩感,不愧是代表作 ᐅ 活赤貝刺身 (1隻) $78 外表呈橙紅色、肉質爽厚,鮮味十足 ᐅ 縞縿薄切刺身 (6片) $108 店員推介刺身,肉質緊緻,帶有魚油的肥美感,蘸上附上的柚子醋有點像吃油甘魚 ᐅ 燒錦爽雞肉丸串 $20 外皮烤至微微酥脆,仍保持肉質的鮮嫩,涮上的醬汁鹹甜兼備 ᐅ 紫蘇豚肉腸串 $35 串燒融合了紫蘇和豚肉的風味,紫蘇味不重帶少許辣度ᐅ 雜錦天婦羅 $98 包括蝦、茄子、南瓜、冬菇,同樣地十分鬆脆;特別稱讚天婦羅蝦,肉身彈嫩 ᐅ 栗子銅鑼燒 $36 銅鑼燒的外皮富彈性且柔軟,內裡夾著甜而不膩的栗子泥,讓人不禁想要再吃一口 ᐅ 抹茶蕨餅伴黑蜜糖醬 $38 帶有濃郁

[推薦菜品]
ᐅ 和風牛肉釜飯 $138

ᐅ 活赤貝刺身 (1隻) $78
外表呈橙紅色、肉質爽厚,鮮味十足
縞縿薄切刺身

ᐅ 縞縿薄切刺身 (6片) $108

ᐅ 燒錦爽雞肉丸串 $20
外皮烤至微微酥脆,仍保持肉質的鮮嫩,涮上的醬汁鹹甜兼備
燒錦爽雞肉丸串

ᐅ 紫蘇豚肉腸串 $35
串燒融合了紫蘇和豚肉的風味,紫蘇味不重帶少許辣度

ᐅ 雜錦天婦羅 $98

ᐅ 栗子銅鑼燒 $36

ᐅ 抹茶蕨餅伴黑蜜糖醬 $38
帶有濃郁的抹茶香氣,口感Q彈帶勁,不會黏牙;黑蜜糖醬味道偏甜,緊緊包裹著蕨餅
2023-07-24
縞縿薄切刺身
燒錦爽雞肉丸串
  • 活赤貝刺身
2023-07-23 57 瀏覽
銅鑼灣開分店想試好耐。今日同同事去興一興。menu選擇多,價錢由百五蚊至三百蚊不等。有高級海膽魚生,出名嘅炊飯。亦都有大眾化嘅sukiyaki同 燒青魚。我哋就叫咗呢兩個套餐: 有三片時令魚生,前菜,麵豉湯,茶碗蒸同一碗飯。可能我哋都掛住打卡,牛肉滾得有啲Un. 燒鯖魚份量算大,油脂豐富,燒得一啲都唔乾,好好味! 最後食完仲有haagen dazs雪糕送. 可以揀chocolate or strawberry flavor, 食完好滿足❤
銅鑼灣開分店想試好耐。今日同同事去興一興。

利舞臺樓上餐廳選擇眾多,見岩鹽呢間日本餐廳睇落唔錯,所以同朋友黎幫襯下,今次叫左日本番茄沙律($98)、縞纖薄切刺身(6片)($108)、岩壽司(1件)($78)、鹽壽司(1件)($78)、燒錦爽雞肉丸串($20)、紫蘇豚肉腸串($35)、雜錦天婦羅($98)、栗子銅鑼燒($36)、抹茶蕨餅伴黑蜜糖醬($38)店內裝潢以黑色為主調,好有現代感覺同幾高級,坐位都幾寬敞舒適,唔會太擠迫吵雜日本番茄沙律:用上新鮮嘅日本番茄同埋沙律菜,青瓜等,非常清新可口😍番茄肉厚多汁,而且甜度高,加上自家製沙律醬調味過後,味道香濃而唔會過鹹😊燒錦爽雞肉丸串、紫蘇豚肉腸串:兩款串燒都幾好食,雞肉丸燒得好香軟,而且唔會太乾,用岩鹽同埋檸檬汁調味,幾清爽😉豚肉腸串混入埋紫蘇葉,本身鹹香多汁,帶點紫蘇葉帶點清香同埋微苦,兩者味道好夾😋縞鰺薄切刺身:將縞鰺切成薄片,肉質幾細嫩滑溜而且油份豐富😋唧D檸檬汁吊味,再點埋佢哋特製嘅酸甜醬汁相互襯托,口感清新爽口😁岩壽司、鹽壽司:呢兩款壽司都係自家嘅創作壽司,必食推介🤩岩壽司賣相一流,將唔同部分嘅拖羅包住白飯,再上面放滿吞拿魚蓉,三文魚子,蔥花作點綴,味道層次非常豐富🥰而鹽壽
利舞臺樓上餐廳選擇眾多,見岩鹽呢間日本餐廳睇落唔錯,所以同朋友黎幫襯下,今次叫左日本番茄沙律($98)、縞纖薄切刺身(6片)($108)、壽司(1件)($78)、壽司(1件)($78)、燒錦爽雞肉丸串($20)、紫蘇豚肉腸串($35)、雜錦天婦羅($98)、栗子銅鑼燒($36)、抹茶蕨餅伴黑蜜糖醬($38)
日本番茄沙律
燒錦爽雞肉丸串, 紫蘇豚肉腸串
燒錦爽雞肉丸串紫蘇豚肉腸串:兩款串燒都幾好食,雞肉丸燒得好香軟,而且唔會太乾,用岩鹽同埋檸檬汁調味,幾清爽😉豚肉腸串混入埋紫蘇葉,本身鹹香多汁,帶點紫蘇葉帶點清香同埋微苦,兩者味道好夾😋
縞纖薄切刺身(6片)
鹽壽司(1件), 岩壽司(1件)
岩壽司(1件)
壽司壽司:呢兩款壽司都係自家嘅創作壽司,必食推介🤩壽司賣相一流,將唔同部分嘅拖羅包住白飯,再上面放滿吞拿魚蓉,三文魚子,蔥花作點綴,味道層次非常豐富🥰而壽司同樣用左肥美嘅拖羅之餘,仲加上高貴嘅黑松露、海膽等,香味濃郁爆發出黎,非常滿足🤤
雜錦天婦羅
雜錦天婦羅:天婦羅有茄子、南瓜、秋葵、菇物、炸蝦等,唔會沾上太多炸醬厚粉影響感,炸得都幾香脆,而且唔會太油😉配埋佢哋特製嘅天婦羅醬黎食,幾惹味😎
補張合照🤩
栗子銅鑼燒
栗子銅鑼燒:銅鑼燒外皮幾鬆軟,內裡有栗子泥同埋忌廉,味道甜而不膩😍栗子泥幾細滑而且栗子味好濃郁😋
抹茶蕨餅伴黑蜜糖醬
抹茶蕨餅伴黑蜜糖醬:呢個係一個日本傳統嘅甜品,將蕨餅沾上滿滿嘅抹茶粉,口感幾Q彈😍配埋黑蜜糖醬黎食,味道香甜順口😊
食物類別選擇都幾多,味道水準高,加埋職員服務態度都好好,值得一讚👍🏻下次再約朋友黎ENCORE食下唔同野食先得😉
補MENU
2023-07-18
日本番茄沙律
燒錦爽雞肉丸串, 紫蘇豚肉腸串
縞纖薄切刺身(6片)
鹽壽司(1件), 岩壽司(1件)
岩壽司(1件)
  • 燒錦爽雞肉丸串
  • 紫蘇豚肉腸串
2023-07-22 62 瀏覽
岩鹽利舞台廣場16樓午市套餐有40款 包埋飲品/雪糕🍦蒲燒鰻魚釜飯跟咗前菜、刺身同麵豉湯釜飯有鰻魚、菠菜、栗子🌰、豆豆 同菇菇 飯乾身 漏斗計時1分鐘食得啦!打開木蓋即刻聞到香噴噴嘅鰻魚飯香😍撈勻佢佢嚟食感覺會特別好味😋雜錦天婦羅定食都係跟咗前菜、刺身同麵豉湯天婦羅有蝦天婦羅同野菜天婦羅。蝦天婦羅脆香,蝦肉爽彈。點埋個汁好好味😋雪糕Movenpick 士多啤梨同Haagen-Dazs 曲奇味食埋就真係大滿足😋
岩鹽
利舞台廣場16樓
午市套餐有40款
包埋飲品/雪糕🍦

蒲燒鰻魚釜飯
跟咗前菜、刺身同麵豉湯
釜飯有鰻魚、菠菜、栗子🌰、豆豆 同菇菇
飯乾身 漏斗計時1分鐘食得啦!
打開木蓋即刻聞到香噴噴嘅鰻魚飯香😍
撈勻佢佢嚟食感覺會特別好味😋

雜錦天婦羅定食
都係跟咗前菜、刺身同麵豉湯
天婦羅有蝦天婦羅同野菜天婦羅。
蝦天婦羅脆香,蝦肉爽彈。點埋個汁好好味😋
雪糕
Movenpick 士多啤梨同
Haagen-Dazs 曲奇味
食埋就真係大滿足😋
2023-07-19 57 瀏覽
Trattoria Kagawa by Mihara (灣仔)灣仔船街18號地下岩鹽日本料理 (利舞臺廣場) (銅鑼灣)銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場16樓A號天氣勁熱, 又想同朋友坐得舒服傾吓偈,俾我哋發現咗有一間日本料理。依間嘢選擇都幾多,應有盡有。吉列黑豚定食$158(配白飯、味精湯、沙律、刺身,蒸蛋及漬物)炸得外脆內軟,豚肉仲要有汁,好正,絕對唔乾身。大大份,仲大過小編手掌。最正係配3件刺身, 有熱有凍食。九州魚生丼定食$178(配白飯、味精湯、沙律、蒸蛋及漬物)依個簡直值回票價! 一個價錢仲要食到咁多種刺身! 三文魚、帶子,油甘魚、赤身、海膽、三文魚籽及甜蝦。每一件都係厚切! 要讚一讚佢個蒸蛋,超級滑。總結:環境好靚, 好有服務,價錢絕對合理,食材新鮮。地點⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(5星為最高分)
灣仔船街18號地下

岩鹽日本料理 (利舞臺廣場) (銅鑼灣)
銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場16樓A號

吉列黑豚定食$158
(配白飯、味精湯、沙律、刺身,蒸蛋及漬物)

九州魚生丼定食$178
(配白飯、味精湯、沙律、蒸蛋及漬物)
每一件都係厚切! 要讚一讚佢個蒸蛋,超級滑。

總結:環境好靚, 好有服務,價錢絕對合理,食材新鮮。

地點⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
(5星為最高分)
2023-07-15 72 瀏覽
你敬我一尺,我敬你一丈。早前同事主動出手助我,即使不是什麼重大事情,但他那熱心腸,值得請他一頓飯道謝🙏🏽。同事選了這間日式餐廳,一人一客午市定食。「日式火鍋牛肉定食」🍲作為配角的刺身令我驚喜,尤其是帶子刺身,相當鮮甜,令我想額外加點✅。至於主角牛肉鍋,湯汁甜甜的很好下飯之餘,蔬菜🥬也吸收了湯汁,味道濃郁,連配菜也吃光光。牛肉則要小心別煮得太久以致過熟。「鹽光鯖魚定食」大大塊魚肉單看已經滿足☺️魚皮燒得香口,魚肉也帶點焦香味,但肉質是乾嫩適中的。要是滴些檸檬汁就更為鮮美。魚腩部位相對嫩滑,帶點油脂香。作為日式定食,跟餐都有味噌湯、沙律、漬物、茶碗蒸等等配菜。味道正常沒甚特別,但本人對漬物的酸甜味有偏好,份量再多些或可添食就「李雲迪最怕的物品:美源髮彩- -冇得彈」👍🏾差點忘記了,最後還是一杯Hagen-Dazs雪糕🍦作為整頓飯的句號。
你敬我一尺,我敬你一丈。

同事選了這間日式餐廳,一人一客午市定食。

「日式火鍋牛肉定食」🍲

「鹽光鯖魚定食」

2023-07-10
5 分鐘 (堂食)
2023-07-13 56 瀏覽
2023.07.13放工跑完步🏃🏻‍♀️同好姐妹👩🏻‍🤝‍👩🏼去左銅鑼灣利舞台樓上食晚餐🇯🇵呢間餐廳提供多元化日式料理🇯🇵除咗有刺身、壽司🍣串燒🍢釜飯🍚等等另外有多種酒精飲品🍺🍶🥂🍷🍾同無酒精飲品🍹🥤包羅萬有👍🏻日本🇯🇵豚肉腸🐷陶板燒🔥$148以陶板燒呈上😲一邊烤一邊嗅到好香既味道😍食落好香口惹味而且可以沾上芥末籽醬一起食用🙂有另一番味道😋三文魚牛油果🥑米子卷 $55一份有六大件卷物☺️配料全部都係我鍾意食既食材❤️食落好爽口又Fresh💚岩鹽火炙壽司盛(八貫)$298分別有海膽、日本和牛🐃鮮帶子、赤蝦🦐鵝肝🪿三文魚腩、穴子、左口魚邊🐟全部都好新鮮肥美😋而且好大件既刺身😉雜錦天婦羅🍤 $98炸到金黃色💛有蝦🍤南瓜🎃蕃薯🍠茄子🍆冬菇🍄紫蘇葉🍃素麵🍜食落好溫暖同香口🤩
2023.07.13

放工跑完步🏃🏻‍♀️
同好姐妹👩🏻‍🤝‍👩🏼去左銅鑼灣利舞台樓上食晚餐🇯🇵
呢間餐廳提供多元化日式料理🇯🇵除咗有刺身壽司🍣串燒🍢釜飯🍚等等另外有多種酒精飲品🍺🍶🥂🍷🍾同無酒精飲品🍹🥤
包羅萬有👍🏻

日本🇯🇵豚肉腸🐷陶板燒🔥$148

三文魚牛油果🥑米子卷 $55

岩鹽火炙壽司盛(八貫)$298
全部都好新鮮肥美😋而且好大件既刺身😉

雜錦天婦羅🍤 $98
2023-07-12 55 瀏覽
🌳香煎厚切牛舌伴日本蕃茄沙律$98香煎厚切牛舌好juicy,完全唔韌,本身嘅調味已經做得好好,唔需要點旁邊嘅鹽🥩日本蕃茄鮮甜解膩🍅🌳芒果奇異蝦卷$48估唔到奇異果加芒果一齊食咁好食🥝水果味香甜,連蝦卷一齊食好香脆🌳三文魚風味卷$68三文魚燒過,特製辣味醬汁幾香口又唔會好辣,都幾特別🍣🌳吉列忌廉蟹肉餅$58蟹肉餅外脆內軟,餡料Creamy,幾香口🌳串燒盛合8串$128合鴨大蔥串、牛舌、雞軟骨、錦爽雞肉丸、冬菇、甘薯、雞翼、日本青椒🫑懶得諗食咩,一個串燒拼盤搞掂晒🍢串燒調味濃郁,幾惹味🌳和風牛肉釜飯$138餐廳最出名主打釜飯,喺門口已經見到釜飯嘅製作過程,非常吸引🤩配上特製醬汁充滿飯香,有啲似日式嘅煲仔飯,米飯濕潤香軟,好好味😋飯焦可以整成茶漬飯🫖一飯兩食😇🌳巨峰梳打、生薑蜜🦥岩鹽日本料理 (利舞臺廣場) (銅鑼灣)銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場16樓A號舖🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌼懶好食指數:4.5/5🌼懶住去指數:4.5/5🌴只想懶住食、懶住玩、歡迎餵食🌴💤🦥得閒就Follow吓,不過懶得Follow翻你🦥💤
🌳香煎厚切牛舌伴日本蕃茄沙律$98

🌳芒果奇異蝦卷$48

🌳三文魚風味卷$68
三文魚燒過,特製辣味醬汁幾香口又唔會好辣,都幾特別🍣
🌳吉列忌廉蟹肉餅$58
蟹肉餅外脆內軟,餡料Creamy,幾香口

🌳串燒盛合8串$128
懶得諗食咩,一個串燒拼盤搞掂晒🍢串燒調味濃郁,幾惹味
🌳和風牛肉釜飯$138

🌳巨峰梳打、生薑蜜
🦥岩鹽日本料理 (利舞臺廣場) (銅鑼灣)
銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場16樓A號舖

🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲
🌼懶好食指數:4.5/5
🌼懶住去指數:4.5/5
🌴只想懶住食、懶住玩、歡迎餵食🌴
💤🦥得閒就Follow吓,不過懶得Follow翻你🦥💤
2023-07-11 54 瀏覽
這間日式餐廳很大間,而且menu 有超多款式,很吸引😍💠香蔥吞拿魚文碎卷 $108香葱可以增添口感和香气,吞拿魚卷口感輕盈,不會太油膩😉💠軟殼蟹巻伴牛油果醬 $78軟殼蟹鮮美和牛油果醬的酸甜味道融合,清新香口😊💠 溫泉蛋蟹肉胡麻豆腐沙律 $58清爽可口,口感柔滑細膩,蟹肉甜美鮮嫩,加入溫泉蛋,將蛋汁融入於沙律,充滿粥蛋香味😌💠 和風牛肉釜飯 $138口感香糯、嫩滑,肉汁和米飯的香氣混合在一起,口感鮮美,牛肉嫩滑和配菜的清爽也為整道菜品增添了層次感。將飯撈起來吃,食到底下有飯焦,淋入適量的茶,會製作成美味可口的飯粥.💠吉列忌廉蟹肉餅 $58香脆可口,味道跟薯餅相似,口感軟稔🥰💠燒錦爽雞肉丸串 $20口感彈牙,肉丸有濃濃的雞香味😙😙💠燒西京豬頸肉串 $20豬頸肉完全不肥,肉質鮮嫩多汁,帶有濃郁的炭烤香氣和西京醬料的甜辣味道,非常美味可口。💠燒汁墨魚串 $20口感彈牙,肉質鮮嫩,帶有炭烤和照燒醬的香甜味道.💠紫蘇豚肉腸串 $35口感香糯、嫩滑,有紫蘇葉的清新香氣和豚肉的鮮美味道
這間日式餐廳很大間,而且menu 有超多款式,很吸引😍

💠香蔥吞拿魚文碎卷 $108
香葱可以增添口感和香气,吞拿魚卷口感輕盈,不會太油膩😉

💠軟殼蟹巻伴牛油果醬 $78
軟殼蟹鮮美和牛油果醬的酸甜味道融合,清新香口😊

💠 溫泉蛋蟹肉胡麻豆腐沙律 $58

💠 和風牛肉釜飯 $138

💠吉列忌廉蟹肉餅 $58
香脆可口,味道跟薯餅相似,口感軟稔🥰

💠燒錦爽雞肉丸串 $20
口感彈牙,肉丸有濃濃的雞香味😙😙

💠燒西京豬頸肉串 $20

💠燒汁墨魚串 $20
口感彈牙,肉質鮮嫩,帶有炭烤和照燒醬的香甜味道.

💠紫蘇豚肉腸串 $35
口感香糯、嫩滑,有紫蘇葉的清新香氣和豚肉的鮮美味道

2023-07-11 44 瀏覽
岩鹽日本料理係銅鑼灣嘅一間超有名嘅日本餐廳,食材新鮮又高級,廚師手藝都好威,最近我就去咗試佢哋嘅燒安格斯牛扒同埋赤燒三文魚飯。咁啦,燒安格斯牛扒好juicy好滑,每一口都夠肉味又有炭燒香氣,超適合肉食愛好者。啱啱啲仲嚟緊嘅天氣,麵豉湯同沙律就啱啱好好,麵豉湯清爽解膩,沙律爽口又健康,真係好搭牛扒口感。腌菜個酸甜味道,加埋啲鹹味,令到定食更加豐富。整餐飯真係好平衡,唔會膩又唔會太重。跟住,赤燒三文魚飯亦都好出色。三文魚肉質好嫩,醬汁味道濃郁,又唔會太鹹。飯粒都好軟身,加埋啲蔬菜同三文魚,味道好好,令人開心。全餐真係好好食,令我想再嚟一次!真係超值得推介嘅。食物好味,環境舒服,真係一個好選擇。如果你鍾意日本料理,岩鹽絕對值得一試!

2023-07-10 54 瀏覽
7月份天氣炎熱,熱到令人心火盛,最岩食日本料理,壽司刺身入口夠涼快。想宴請朋友食飯,這間岩鹽日本料理絕對不失禮,是定位高級少少的日本料理。前菜八瓜魚意大利風沙律,酸酸地,食慾大開。第二道,木魚高湯浸翡翠苗比我暖一暖個胃。輪到牙骹要咀嚼下,一嚐串燒師傅誠意作,燒雞肉丸串、紫蘇豚肉腸串,肉汁爆開,難免有少少熱氣。是時候,要食壽司涼爽啊。岩壽司、鹽壽司絕對是此店必叫,否則,不要說自己幫襯過。壽司刺身色澤鮮艷,咀嚼拖羅帶有鮮香魚油,炙燒和牛甘香可口。香味撲鼻。每貫手握壽司,有份量保證。店家另一特色馳名——釜飯,這道料理,比較少日本餐廳有做。我點了和風牛肉釜飯,店員指明用沙漏計時一分鐘才吃,細心到另配牛肉汁自己調味,再有一壺茶漬及紫菜片可作為泡飯食,我就先齋食飯,試真D,飯粒夾雜銀魚仔,食落就知殊不簡單。同朋友食飯,要食埋甜品才算完美😍。隨意點了椰子雪葩,抹茶蕨餅配黑蜜糖醬。果然,真正椰子盛着雪葩🥥,不是玩兒戲,堅有椰香。今次,朋友表示十分高興。

前菜八瓜魚意大利風沙律,酸酸地,食慾大開。

第二道,木魚高湯浸翡翠苗比我暖一暖個胃。

2023-07-04
1K
2023-07-09 59 瀏覽
岩鹽.CP值高的銅記日菜在利舞臺逛街簡單點就在附近吃飯今天買的衣服是和風系列所以吃也要一致剛好朋友是粉紅色岩鹽愛好者由她選擇,她就帶我去岩鹽日本料理朋友點的事荔枝薄荷梳打薄荷輕荔枝甜梳打爽夏日好選擇我要的是火龍果乳酸梳打夠健康有火龍果有乳酸保持腸道健康溫泉蛋蟹肉胡麻豆腐沙律平日沙律都是以蔬菜或其他沙律菜為主這個沙律則亦用上海藻口感特別和鋪上蟹肉和蟹子豆腐用芝麻醬、溫泉蛋作為醬汁主調是滿滿的蛋白質營養仲同芝麻醬、溫泉蛋相當配合,而豆腐好滑好嫩,作為前菜相當唔錯!帶子壽司(2件)帶子肉厚味甜,極富彈性將帶子飯完全掩蓋好滿足火炙左口魚邊壽司最肥美的部份火炙後咬落既爽又甜,口感豐富有嚼勁。朋友第一次試都盛讚松葉蟹肉軍艦一邊松葉蟹肉一邊松葉蟹膏蟹肉甜蟹膏鮮入口即有兩種滋味燒鵝肝澳洲和牛釜飯一客釜飯一個沙漏一壺茶漬湯滿滿儀式感鵝肝肝香味濃而不膩油脂分分佈均勻的澳洲和牛鬆軟肉質,濃郁牛味有菠菜有栗子有香菇有毛豆大家配合好好飯焦和茶漬湯一併吃別有一番風味串燒盛盒(8串)上枱賣相吸印,日本青椒、冬菇、燒汁雞肉丸、甘薯,4串串燒平放牛舌、雞軟骨、雞翼和大蔥豚肉,則插在白蘿蔔上當中我最愛燒牛舌和燒雞翼,因為
岩鹽.CP值高的銅記日菜
在利舞臺逛街
簡單點
就在附近吃飯
今天買的衣服是和風系列
所以吃也要一致
剛好朋友是粉紅色岩鹽愛好者
由她選擇,她就帶我去岩鹽日本料理

朋友點的事荔枝薄荷梳打

平日沙律都是以蔬菜或其他沙律菜為主
這個沙律則亦用上海藻
口感特別
和鋪上蟹肉和蟹子豆腐
用芝麻醬、溫泉蛋作為醬汁主調
是滿滿的蛋白質營養

帶子壽司(2件)
帶子肉厚味甜,極富彈性
將帶子飯完全掩蓋
好滿足

火炙左口魚邊壽司
最肥美的部份火炙後
咬落既爽又甜,口感豐富有嚼勁。
朋友第一次試都盛讚

有菠菜有栗子有香菇有毛豆
大家配合好好
飯焦和茶漬湯一併吃
別有一番風味

串燒盛盒(8串)
上枱賣相吸印,
日本青椒、冬菇、燒汁雞肉丸、甘薯,4串串燒平放
牛舌、雞軟骨、雞翼和大蔥豚肉,則插在白蘿蔔上
當中我最愛燒牛舌和燒雞翼,因為特別脆和香。
而朋友就最喜歡日本青椒和大蔥豚肉,
因為青椒不辣,大蔥豚肉夠搭

岩鹽日本料理
銅鑼灣波斯富街99號