2023-01-05 467 瀏覽
剛好來到馬鞍山下午茶時間,見到茶餐價錢相當合理,進來試試,果然喜出望外😋😋😋魚腐滲滲喇沙😋辣到適中,唔會太重椰奶味!最喜歡他滲滲的比例,真的是一半油面一半米粉👍🏻(之前食的滲滲好多都係米線米粉😔)熱青檸桔仔茶😋香濃青檸味,桔仔有點甘口,感覺很能止咳化痰😜 班蘭咖央西多士😋班蘭咖央夾心的西多士我第一次食,味道很清新,唔會漏。西多士炸得剛好,外脆內軟,可以食完一口又一口😋 熱薏米水😋甜度適中,仲有好多薏米係杯內👍🏻👍🏻👍🏻,好味之選😋

魚腐滲滲喇沙😋

熱青檸桔仔茶😋
香濃青檸味,桔仔有點甘口,感覺很能止咳化痰😜

班蘭咖央西多士😋

熱薏米水😋
甜度適中,仲有好多薏米係杯內👍🏻👍🏻👍🏻,好味之選😋
魚腐滲滲喇沙配熱桔仔茶
班蘭咖央西多士配薏米水
魚腐滲滲喇沙配熱桔仔茶
班蘭咖央西多士配薏米水
  • 斑蘭咖央西多士
2023-01-05 282 瀏覽
今次揀左下午茶餐tea4 手撕雞河粉,36蚊包埋杯熱飲,要左熱薏米水,另外加左小食:香茅雞翼2隻個粉味道就偏清淡,手撕雞比較鞋,十分之普通。小食雞翼有兩隻,炸得比較乾身,一早醃左所以好夠味,加上佢都配左泰式甜辣醬就更加夠味啦想讚一讚佢杯跟餐熱飲,熱薏米水唔係到到都有,即使有啲餐廳做馬來西亞野或者新加坡野都唔係一定有。佢杯熱薏米水好多薏米好足料,佢加左少少蜜糖係底,令到啲薏米都甜甜地,可以食唒/飲唒全杯

2022-12-27 220 瀏覽
下午5點幾黎個early dinner,勝在人吾多,吾使等位試左晚餐 - 咖喱雞,送埋白飯同指定飲品(只可以係凍/熱嘅菊花茶)試完有驚喜 🤩!辣味好足夠,啲雞好滑,配埋薯仔🥔,勁入味,啲汁淋落去撈飯食真係一流!同埋啲職員係非常有禮貌 🥳

同埋啲職員係非常有禮貌 🥳
2022-06-27 934 瀏覽
Who said Ma On Shan is still a “food desert”(美食沙漠)? Pan Pan🥞👼🏼 went cycling🚴🏼‍♀️ from Shatin & ended up in Baba Nyonya restaurant for an authentic Malay experience! .Price :$100-150ppQuality : 👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳Recommend : 💖💖💖💖Service : 💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️(Ratings out of 5).OVERALL: Located on 2/F in the renovated , this outlet is 2nd out of 5 branches in HK (Kowloon Bay, TKO, Tin Shui Wai, Yau Ma Tei) 🇲🇾😋 Offering a range of Malay food at very reasonable price, it’s a good option to tryout if you’re in the a
Price :$100-150pp
Quality : 👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳
Recommend : 💖💖💖💖
Service : 💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️
(Ratings out of 5)
OVERALL: Located on 2/F in the renovated , this outlet is 2nd out of 5 branches in HK (Kowloon Bay, TKO, Tin Shui Wai, Yau Ma Tei) 🇲🇾😋 Offering a range of Malay food at very reasonable price, it’s a good option to tryout if you’re in the area😬

DISHES:
🍜🦐Prawn/ 🥠Fish curd laksa with oil noodles & rice noodles - loved how there’s 2 different type of noodles (swipe to last!) which add to the texture of the laksa. The toppings were pretty delicious too. On hindsight, we should’ve ordered 1 bowl to share! 🤭

🥥🍞Banlan kaya french toast - using local Malay Kaya sauce (coconut jam), it adds a light coconut taste 🥥to the buttery & succulent french toast! If you enjoy the paste, you can buy a whole jar at the restaurant!

Roti canai with curry sauce - the roti canai was served hot & not so oily, with the sweet curry is a good match, nothing special though.

🥛Homemade pearl barley drink - a must have on this hot summer day! Perfectly refreshing 😋 all drinks are discounted if your bill reached a certain amount $
夜晚9點左右,只想盡快搵位食嘢安撫我個肚腩😭 所以就腳揀咗呢間食大馬菜嘅舖頭🏃🏼‍♀️🤍峇峇無骨海南雞飯 — 雞油飯($68)海南雞冇骨真係食得開心啲😆 醬汁分別係薑蓉、甜豉油、辣醬 (辣醬如果點得太多會好辣🌶 唔係普通嘅辣油) 呢個餐揀咗配油飯,有略略嘅油香,不過唔算好大陣味,而配菜嘅辣菜脯辣好爽好好食😍🤍脆皮燒肉 ($62) — 藍蝶花椰漿飯(餐+$8)燒肉嘅油香唔膩而令成個餸變得十分香口🤤 燒肉舖薄同瘦,但一啲都唔柴,食落香脆有口感😋 飯有三款選擇,我哋揀咗藍色嘅藍蝶花椰漿飯,椰漿味令到個飯有少少似食緊芒果糯米飯😂 但係唔會因爲偏甜而覺得唔似主食🤍馬來亞風光 (通菜) ($39) — 蒜茸菜嚟講,出面一碟$39都算中等/平嘅價,普遍見開食菜要$7x up🤑 我哋碟通菜叫咗蒜茸,我同🐡都覺得佢唔夠香,硬係差緊啲味道🤔 🐡話係差緊啲鑊氣🤣🤍斑蘭咖咉西多士 (餐+$28)多士入面嘅咖央醬有少少似奶皇包味咁🤏🏻 多奶係我至愛😍💭我哋9點幾入到去坐低,睇下餐牌,2115分落完單,大約十分鐘左右嚟齊+影曬啲嘢食,好努力咁食食食,215x分已經食完🤰🏻 因為食到佢哋差唔多閂門(閂10點),臨尾
峇峇無骨海南雞飯 — 雞油飯

🤍峇峇無骨海南雞飯 — 雞油飯($68)
脆皮燒肉

藍蝶花椰漿飯
🤍脆皮燒肉 ($62) — 藍蝶花椰漿飯(餐+$8)
馬來亞風光 (通菜)

🤍馬來亞風光 (通菜) ($39) — 蒜茸
斑蘭咖咉西多士

🤍斑蘭咖咉西多士 (餐+$28)
多士入面嘅咖央醬有少少似奶皇包味咁🤏🏻 多奶係我至愛😍

💭我哋9點幾入到去坐低,睇下餐牌,2115分落完單,大約十分鐘左右嚟齊+影曬啲嘢食,好努力咁食食食,215x分已經食完🤰🏻 因為食到佢哋差唔多閂門(閂10點),臨尾個陣個店員一直行嚟行去,有時仲直接企係隔離望住我哋食嘢+飲嘢😓 最尾仲勁趕咁執枱,然後差啲抌咗我用紙巾包住嘅口罩🥶 我用完攝咗係紙巾入面嘅牙籤,都因為佢勁趕住執所以飛咗落我度🤯 雖然有講Sorry, 但成個用餐體驗因為咁樣而差咗🫠
脆皮燒肉
藍蝶花椰漿飯
馬來亞風光 (通菜)
斑蘭咖咉西多士
2022-06-07 442 瀏覽
Good good morning 我的最愛早餐馬拉奶茶超級好飲,茶香奶滑👍👍👍👍全ma on Shan 最好飲的奶茶$42大大份早餐,塊豬扒好似成隻碟咁大🤣🤣🤣🤣🤣仲要有兩隻太陽蛋加多士加雞肉腸,非常豐富,早餐就未到一般勝在性價比高
Good good morning
我的最愛早餐
馬拉奶茶
超級好飲,茶香奶滑👍👍👍👍
全ma on Shan 最好飲的奶茶
$42大大份早餐,塊豬扒好似成隻碟咁大🤣🤣🤣🤣🤣
2022-05-17 486 瀏覽
📍 峇峇娘惹 (MOSTown新港城中心) (馬鞍山)馬鞍山鞍祿街18號MOSTown新港城中心(4期)2樓2116號舖👯‍♀️同妹行完街去食個下午茶,好想食喇沙嘅嘢🤩見到有下午茶餐都幾抵就入去食👉魚腐滲滲喇沙💰$36👅入面有豆卜、芽菜、雞蛋、炸乾蔥、叻沙葉、青桔仔同埋魚腐,一送上黎勁香喇沙味,陣陣椰醬香甜,如果辣多小小就正😋魚腐浸埋個湯底,d味入曬魚腐度,一個字,正,面係有兩種係入面,一隻拉麵一隻好似米粉咁😋😋😋👉星洲魚丸拼魚角滲滲喇沙💰$36👅同上面配料一樣,不過無魚腐,係魚蛋同魚角,個魚蛋好彈牙,好入味❤️🥤嘢飲跟餐凍飲➕$3,熱飲唔洗加錢👉凍拉茶同熱拉茶🤣👅好濃郁嘅茶味,甜甜地幾好飲,好飲過泰式奶茶😋➕額外加左個香茅雞翼💰加配價$10👅雞翼炸得啱啱好,有啲香茅香味,配搭泰式辣醬,好味😋🀄️總結:喇沙湯正,下午茶好抵食😁推薦指數❤️❤️❤️❤️❤️
📍 峇峇娘惹 (MOSTown新港城中心) (馬鞍山)

👉魚腐滲滲喇沙
💰$36

👉星洲魚丸拼魚角滲滲喇沙
💰$36

🥤嘢飲跟餐凍飲➕$3,熱飲唔洗加錢
👉凍拉茶同熱拉茶🤣
👅好濃郁嘅茶味,甜甜地幾好飲,好飲過泰式奶茶😋

➕額外加左個香茅雞翼
💰加配價$10
👅雞翼炸得啱啱好,有啲香茅香味,配搭泰式辣醬,好味😋

🀄️總結:喇沙湯正,下午茶好抵食😁

推薦指數❤️❤️❤️❤️❤️
2022-05-05 392 瀏覽
嚟到馬鞍山搵地方食下午茶見到呢間馬拉餐廳裝修幾特別就試吓唔到$40嘅價錢食到碗撈麵😍幾粒魚蛋都好彈牙仲有塊細豬扒個醬汁都好特別少少酸酸地再配埋一杯熱嘅吉仔水唔係太飲得慣🤣
嚟到馬鞍山搵地方食下午茶

個醬汁都好特別
少少酸酸地
再配埋一杯熱嘅吉仔水
唔係太飲得慣🤣
叫了兩份下午茶,一份馬來常餐,一份馬拉拼盤,因為拼盤沒有多春魚,所以換成香茅骨。很喜歡他們的油酥餅配咖喱汁。推介大家加配小食($8),我們加了兩份小食,一個配涼拌豆腐,一個配參巴通菜,都很好吃。飲品都是熱馬來拉茶,少甜對我們來說剛剛好。

下午茶-馬來常餐

下午茶-馬拉拼盤
推介大家加配小食($8)

飲品都是熱馬來拉茶,少甜對我們來說剛剛好。
2021-10-13
下午茶
下午茶-馬來常餐
下午茶-馬拉拼盤
2022-02-07 331 瀏覽
最後既假期黎到mos拜年拜年前醫下肚先見到依間餐廳好似幾特別,唔理三七廿一就入咗去一坐低,睇下下午茶有乜野食先叫咗個撈米,西多同熱美綠個撈米賣相出乎意料,估唔到佢係撈米味道ok 都算濃味 不過個豆卜怪怪地 迫住放棄反而個美綠不錯👍🏻西多見佢整得幾靚,不過味道似普通西多,唔重味,死甜,可以不試
最後既假期黎到mos拜年
拜年前醫下肚先
見到依間餐廳好似幾特別,唔理三七廿一就入咗去

一坐低,睇下下午茶有乜野食先
叫咗個撈米,西多同熱美綠
個撈米賣相出乎意料,估唔到佢係撈米
味道ok 都算濃味 不過個豆卜怪怪地 迫住放棄
反而個美綠不錯👍🏻

2022-01-21 279 瀏覽
今次試下峇峇娘惹的下午茶,我叫左個香矛骨雞湯河粉配奶茶。 先試試湯底,湯底有淡淡濃郁雞味,而香矛骨香口鬆化,河粉亦細滑可口。 至於奶茶,並非港式奶茶,而充滿道地馬來風味。 帶您走一趟馬來風味之旅程。
今次試下峇峇娘惹的下午茶,我叫左個香矛骨雞湯河粉配奶茶。

至於奶茶,並非港式奶茶,而充滿道地馬來風味。

帶您走一趟馬來風味之旅程。
2021-12-15 343 瀏覽
為咗就電影場次,👦🏻👧🏻決定入馬鞍山😣但馬鞍山出名係美食沙漠🏜️,又唔想食cafe,咁又可以食咩呢😌好似喺冇咩選擇下就揀咗食馬來西亞菜🇲🇾🌟峇峇無骨海南雞飯一如所料海南雞唔算特別嫩滑,食不出有啫喱層。油飯過份乾身,食唔出有任何油潤感,幸好還吃得出有香茅乾蔥的味道,否則還以為在吃白飯🍚不過均真啲講味道唔係咁差,不過唔係$68應有嘅質素。🌟星洲魚蛋雞湯河當初還以為係魚蛋雞絲湯河,原來是想太多🤣不過湯底比預期好,雞湯清甜,魚蛋爽口彈牙,唯一要彈係河粉易醉,難以夾起。🌟香茅骨香茅骨調味剛剛好,本來就不多肉,加上炸過火太乾柴冇咩肉汁😥🌟香茅雞翼香茅骨太乾身所以比泰式辣醬我可以了解,但係將香茅雞翼浸喺泰式辣醬上就很不解,搶咗香茅嘅風頭,有啲失望😵🌟馬拉拉茶/桔仔水桔仔水酸酸味味,棄用港人最愛檸檬🍋幾有新意馬拉拉茶☕️順滑飽滿,幾香茶味,可惜冇撈勻杯飲品都過甜,飲左幾啖就放棄😌

🌟峇峇無骨海南雞飯

🌟星洲魚蛋雞湯河

🌟香茅骨
香茅骨調味剛剛好,本來就不多肉,加上炸過火太乾柴冇咩肉汁😥

🌟香茅雞翼

🌟馬拉拉茶/桔仔水
桔仔水酸酸味味,棄用港人最愛檸檬🍋幾有新意
2021-12-04 312 瀏覽
假日去左新港城搵食男朋友話想食叻沙之前食過哩間覺得唔錯佢又未試過就嗌左兩個茶餐試下———————————馬來咖喱牛腩飯($47)加左3蚊轉左藍蝶花椰漿飯米飯果然係全藍色 食得出有椰漿味搞笑既係 啲飯望落去明明粒粒分明但食落去口感似係食緊糊仔 𡁻都唔使𡁻咖哩牛腩就無嘜特別星州魚丸拼魚角滲滲叻沙($36)湯底尚算濃郁 但香味唔算出 無嘜特別魚蛋魚角算係彈牙另外有啲豆卜 雞蛋 芽菜做配料米粉同油麵既麵質可以 唔會太淋不過因為碗唔算大其實都無嘜點飲湯但食到最後都無哂叻沙咁滯——————————————-味道上黎講過得去想食叻沙既話 下午茶三十零蚊包野飲 其實幾抵食牛腩飯就唔使試都得喇
假日去左新港城搵食
男朋友話想食叻沙
之前食過哩間覺得唔錯
佢又未試過
就嗌左兩個茶餐試下
———————————
馬來咖喱牛腩飯($47)
加左3蚊轉左藍蝶花椰漿飯
米飯果然係全藍色 食得出有椰漿味
搞笑既係 啲飯望落去明明粒粒分明
但食落去口感似係食緊糊仔 𡁻都唔使𡁻
咖哩牛腩就無嘜特別

星州魚丸拼魚角滲滲叻沙($36)
湯底尚算濃郁 但香味唔算出 無嘜特別
想食叻沙既話
下午茶三十零蚊包野飲 其實幾抵食
牛腩飯就唔使試都得喇
2021-10-14 487 瀏覽
先講解下點解會去食先。最近阿媽喺度睇緊大陸劇,套劇叫做小娘惹。見佢入面煮嗰啲娘惹菜好似好出色,所以就諗起成日見到嘅呢一間餐廳😂——————————————————————————睇返原來娘惹菜係馬拉野(唔知啱唔啱架下😂),我同埋原來已經有好多年歷史。睇幅圖見到啲女士着到咁,應該都真係有返咁上下歷史🤫——————————————————————————簡潔嘅Menu😜——————————————————————————星洲魚丸拼魚角滲滲喇沙👍🏻味道唔錯嘅。不過以喇沙湯來講,好似少咗啲花生味。魚蛋好彈牙,唔錯唔錯👍🏻👍🏻——————————————————————————馬來豉油豬扒飯(配藍椰漿飯)椰漿飯超級好食呀🤤🤤🤤不過個飯就濕得滯,如果唔係個口感一定會更加好👍🏻塊豬扒大大塊,佢個豉油汁的確令個飯生色不少👍🏻——————————————————————————香茅雞翼同埋香茅骨。雞翼OK嘅,多汁又嫩滑。個香茅骨就一般般,因為太乾身,可能係我本身鍾意食肥啲😂——————————————————————————檳城桔子酸梅特飲。呢杯熱飲唔錯,飲落去喉嚨都幾舒服👍🏻—————————————

簡潔嘅Menu😜

星洲魚丸拼魚角滲滲喇沙👍🏻
味道唔錯嘅。不過以喇沙湯來講,好似少咗啲花生味。
魚蛋好彈牙,唔錯唔錯👍🏻👍🏻
——————————————————————————

馬來豉油豬扒飯(配藍椰漿飯)
塊豬扒大大塊,佢個豉油汁的確令個飯生色不少👍🏻
——————————————————————————

香茅雞翼同埋香茅骨。
雞翼OK嘅,多汁又嫩滑。
個香茅骨就一般般,因為太乾身,可能係我本身鍾意食肥啲😂
——————————————————————————

檳城桔子酸梅特飲。
呢杯熱飲唔錯,飲落去喉嚨都幾舒服👍🏻
——————————————————————————

最後埋單都係$121,個人覺得幾抵食。已馬鞍山呢個美食沙漠嘅地方來講,呢間我覺得唔錯㗎,有興趣嘅都嚟試吓啦❤️
2021-10-09 387 瀏覽
星期六朝早嘅新港城真係人頭湧湧,每間港式茶餐廳同冰室都排左至少十幾人長龍成個場唯一唔駛排隊就係KFX,可惜我上星期先食完佢嘅早餐,唔想今個星期又食,但又唔想排太耐隊行過見呢間峇峇娘惹有早餐,30幾至40左右啦,都要排隊,不過就係排幾個,Ok啦,之前同屋企人係呢間食過Lunch,都可以,咁就決定排呢間早餐啦叫左蕃茄湯手撕雞通粉,炒蛋轉太陽蛋,因為聽到好多枱都叫太陽蛋,配咖央多士個湯底出乎我意料之外,太陽蛋都煎得好靚,又大隻又無穿,正,再配埋杯熱拉茶,36蚊收貨