2018-04-18 372 瀏覽
4/17 當日在新港地鋪峰壽司食 lunch, 點了雜錦魚生飯+烏冬set, 點餐後約一分鐘魚生飯已極速送上,當時已覺奇怪,估計是為節省時間一早已弄好。其後下午三點左右腸胃已覺不適,晚上好不容易睡著,到了凌晨四時許更是劇痛難耐! 請餐廳正視食物處理方法!即使是一早預備好也要留意保存方法,謝謝!
2017-11-13 1230 瀏覽
一直以來都覺得峰壽司是很好的無貨之選! 是晚去尖沙咀逛街~因為尖沙咀有太多選擇! 所以今次是我第一次來這家分店! 我們看了一下餐牌, 款式(包括期間限定)跟其他分店大同小異~可能因為是food court的關係, 這家竟然有全日供應的特別套餐(價格非常實惠) !!所以我們二人便點了兩份豐盛的C set壽司盛, 然後再追加一個蟹蓋!感覺沒即點的那麼新鮮! 蟹膏是沒有鮮味的~ 其他的也正常沒有很好吃, 唯獨帶子蠻鮮甜~ 果然是一分錢一分貨! 山盛蟹柳蟹膏蓋就是極多蟹柳+蟹膏+蟹子的成品~ 由於蟹膏如壽司一樣很一般, 所以個人認為這個也沒有怎麼特別~(參考一下餐牌)下次來應該會單點, 希望會好吃點啦~
一直以來都覺得峰壽司是很好的無貨之選! 是晚去尖沙咀逛街~
因為尖沙咀有太多選擇! 所以今次是我第一次來這家分店!

感覺沒即點的那麼新鮮!
果然是一分錢一分貨!

山盛蟹柳蟹膏蓋
就是極多蟹柳+蟹膏+蟹子的成品~

(參考一下餐牌)

下次來應該會單點, 希望會好吃點啦~
2017-11-12 656 瀏覽
峰壽司不嬲是我經常去的餐廳  他們的午市套餐又好食又經濟實惠 今次我選擇了D set的壽司盛 ($78)有麵豉湯、沙律壽司則有三文魚、海螺、北寄貝、三文魚腩、千尋蝦、 海鰻魚 和美國卷壽司質素一如既往的好 !!!!!而我又另加了三文魚手卷 三文魚很肥美 真係流晒口水*每間峰壽司分店的午市套餐食物可能會不一**
壽司不嬲是我經常去的餐廳  他們的午市套餐又好食又經濟實惠

今次我選擇了D set的壽司盛 ($78)
有麵豉湯、沙律

壽司質素一如既往的好 !!!!!

而我又另加了三文魚手卷 三文魚很肥美 真係流晒口水

*每間峰壽司分店的午市套餐食物可能會不一**
2017-10-31
2017-08-28 682 瀏覽
間中我都會食下連鎖壽司店,貪方便地可以解決久不久才出現既壽司癮,正如我曾經講過,去過日本食壽司既,番到黎香港食壽司既頻率會減少。我都好耐無食峰壽司,今次一試,感覺上峰壽司既盛(即係一set壽司咁上)同埋套餐較多,配搭種類亦較廣,味道上以香港連鎖壽司店標準黎講算okay。我今次就試左依個峰壽司盛盒,188蚊,除開每人8件壽司加三粒小卷,價錢還可以。依個壽司盛不足既地方,包括魚背壽司不夠肥美,食起上黎油脂味唔夠,依方面元X壽司做得好啲啲。仲有一個奇怪既地方,就係佢既卷物用左咸酸菜,有別於一般既用青瓜,雖然味道正常,但感覺不太好至於魚生類壽司就中規中矩,反而有驚喜既係件玉子壽司食完個壽司盛見個肚仲有少少位剩😅叫多個特大三文魚三點盛,以長度計係okay既,中間件灸燒三文魚壽司係岩岩燒好,仲出少少魚油;至於左手面既漁師風壽司還可以啦,不過我成日覺得千島醬嘅味道會蓋過三文魚嘅鮮味。成餐每人先至$125,其實都好對得起個價錢架啦
峰壽司盛盒
至於魚生類壽司就中規中矩,反而有驚喜既係件玉子壽司
特大三文魚三點盛
成餐每人先至$125,其實都好對得起個價錢架啦
  • 峰壽司盛合
2017-08-27 551 瀏覽
今日8號風球後去尖沙咀太空館睇北極光。睇完後到新港中心峰壽司搵食。點了三文魚刺身盛10枚$88三文魚刺身雖則不是很厚身,但都新鮮,沒有筋。$88有10枚,幾抵夏之特選三文魚盛$98包兩件花之戀,兩件三文魚腩,兩件挪威三文魚,三文魚新鮮,可惜餐廳的豉油幾咸。吾點豉油會好點。海鰻魚$26兩件。鰻魚幾大條,味道適中。軟殻蟹卷$32有3件黑色的蝦子包著軟殼蟹炸得香脆,這個頗特別。八爪魚芥辣$18兩件八爪魚芥辣味挺重,吃一口,已好醒神。熊本名物湯$48這個有三文魚,年糕,白菜,紅羅卜。年糕有少少硬,湯過咸,似飲汁。火灸帶子$36兩件這個一般,帶子較細件,感覺不太抵

點了三文魚刺身盛10枚$88

夏之特選三文魚盛$98

海鰻魚$26兩件。鰻魚幾大條,味道適中。

軟殻蟹卷$32有3件
黑色的蝦子包著軟殼蟹炸得香脆,這個頗特別。

八爪魚芥辣$18兩件
八爪魚芥辣味挺重,吃一口,已好醒神。

熊本名物湯$48

火灸帶子$36兩件
這個一般,帶子較細件,感覺不太抵

2017-08-27
2K
2017-08-02 482 瀏覽
當天的午餐, 落腳於位於 尖沙咀 新港中心的 峰壽司 ~Lunch Menu ~ 午市套餐包括 : 沙律、味噌湯、主菜 ~我點了 A set 的壽司盛 $ 58 沙律 : 日式的沙律, 食物是西生菜、粟米粒、番茄仔, 味道十分普通 ~味噌湯 : 湯內有 豆腐皮、蔥花、紫菜、豆腐粒, 看似不錯但略兼麵豉味道不夠 ~這個 壽司盛 的壽司有 : 三文魚壽司、油甘魚壽司、蟹柳壽司、玉子壽司、墨魚壽司、甜蝦壽司, 蟹籽軍艦、北寄貝沙律軍艦、飛魚籽軍艦、蟹膏軍艦; 這些壽司軍艦在外觀上還可以的, 但味道上則是平平無奇, 壽司飯非常黏口, 而且握得比較死實, 就是軍艦的紫菜也是軟身的! 質素只是比放題的略好一點 .... 中規中矩是我能給予的評價, 看來這店的壽司師父在握壽司的功力相當有限 ~本篇完 ~
當天的午餐, 落腳於位於 尖沙咀 新港中心的 峰壽司 ~

我點了 A set 的壽司盛 $ 58

本篇完 ~

2017-07-27 277 瀏覽
去完書展冇左半條人命搭船係尖沙咀落,唔想再行經過新港中心見到有峰壽司就入去食啦!以前好鍾意食「峰」,但後來質素下滑,所以愈去愈少三文魚子同北寄貝沙律北寄貝沙律係我最愛Keep到冇差到鰻魚係正嘅呢個係推介:炸安康魚塊個名古古怪怪咁古唔到又幾鬼好食喎,好有魚味其他壽司都冇乜驚喜,不過不失咁啦之前都有提過,個人覺得食壽司,飯係好重要嘅佢嘅飯係冇誠意嘅舊舊都一夾就散哂,同埋冇口感如果唔係好高要求都可以食下嘅
去完書展
冇左半條人命

搭船係尖沙咀落,唔想再行
經過新港中心見到有峰壽司就入去食啦!
以前好鍾意食「峰」,但後來質素下滑,所以愈去愈少

三文魚子同北寄貝沙律

北寄貝沙律係我最愛

Keep到冇差到

鰻魚係正嘅

呢個係推介:炸安康魚塊
個名古古怪怪咁
古唔到又幾鬼好食喎,好有魚味

其他壽司都冇乜驚喜,不過不失咁啦

之前都有提過,個人覺得食壽司,飯係好重要嘅
佢嘅飯係冇誠意嘅

舊舊都一夾就散哂,同埋冇口感
如果唔係好高要求都可以食下嘅
2017-07-24
  • 炸安康魚塊
2017-07-19 184 瀏覽
今晚約左朋友去尖沙咀食飯放工就搭天星小輪去尖沙咀,可惜落微微雨,是夜維港夜景不太漂亮🙈同朋友先行海港城,濕平完然後就硬係去醫肚行經新港中心,諗住睇下有咩食啦.....見到呢間峰·壽司,好耐冇食,就拎位啦~忌廉芝士三文魚卷自己本身好鍾意食元氣波士頓卷,呢個比佢更好食 (因為表面鋪滿蟹籽)左口魚邊壽司一般,唔算好新鮮限定三文魚拼盤創意壽司....不錯呢隻蝦都幾新鮮,但係上面既啫喱🙅,同埋價錢貴了點呢款蒜蓉牛油蜆.....🙅🙅好油!冇乜蒜蓉味,蜆殻多過肉甜薯 我印象中以前好好食,依家唔好食蟹膏壽司幾正,好香吞拿魚蓉壽司唔係幾好食,有雪味成日食連鎖店元氣、板長,耐唔耐食下呢間都唔錯既。但價錢比另外兩間略貴,某些壽司小食味道一般,自己衡量吧~
今晚約左朋友去尖沙咀食飯

同朋友先行海港城,濕平完然後就硬係去醫肚

行經新港中心,諗住睇下有咩食啦.....
見到呢間峰·壽司,好耐冇食,就拎位啦~

忌廉芝士三文魚卷

左口魚邊壽司
一般,唔算好新鮮

限定三文魚拼盤
創意壽司....不錯

呢隻蝦都幾新鮮,但係上面既啫喱🙅,同埋價錢貴了點

呢款蒜蓉牛油蜆.....🙅🙅好油!冇乜蒜蓉味,蜆殻多過肉

甜薯
我印象中以前好好食,依家唔好食

蟹膏壽司
幾正,好香

吞拿魚蓉壽司
唔係幾好食,有雪味

成日食連鎖店元氣、板長,耐唔耐食下呢間都唔錯既。
但價錢比另外兩間略貴,某些壽司小食味道一般,自己衡量吧~
2017-07-18
2017-07-16 176 瀏覽
旅行過後,雨神繼續陪著我走⋯⋯ 時晴時雨,「捐窿捐罅」找吃的心情都没有,就去新港中心的food court隨意吃點東西吧。 在food court看到峰壽司有Food Court Special Menu,最貴的set只不過$88,没理由不吃。 這個special menu可在Food court common area吃或在峰壽司內點,如在餐廳內吃就有加一服務費。跟餐的面豉湯有湯碗般大,又豆卜又海帶⋯⋯ 蠻足料,味道剛好,不會太鹹。 C set 壽司盛 $88 - ★★★☆☆ C Set的壽司盛很豐富,除了三文魚,還有池魚、帶子、三文魚腩、三文魚子⋯⋯ 非常抵食。 與平時食開那間蜂壽司比,這間的壽司質素一般。帶子不算肥美,千尋海老也不夠鮮味。蟹糕醬軍艦除了青瓜外,不太嚐到蟹糕味道⋯⋯ 其他的都不過不失,最好吃的就是蔥吞拿魚腩細卷。$88來說算說不錯。

C set 壽司盛 $88 - ★★★☆☆

C Set的壽司盛很豐富,除了三文魚,還有池魚帶子三文魚腩三文魚子⋯⋯ 非常抵食。

2017-07-03 173 瀏覽
從來冇食過峰壽司,行到肚餓去左新港中心分店試下,入座後,冇茶冇碟,叫左2次都冇人招呼,女肥店員態度欠佳,粗聲粗氣,其實成間店既店員係咪好吾願做呢?想要多點饅魚汁都要叫幾次。。。。。仲要呆左,會吾會係吾知咩係饅魚汁呢?看來,這店的員工都要加緊培訓,否則,食客只會一個接著走一個。食物方面:味道吾錯,只是饅魚飯的份量較少,價錢亦算大眾化,唯店員態度,服務有待改善!!
2017-06-06 173 瀏覽
尖沙咀行街日 雖然周圍都係野食 但又成日認唔到食邊間好 每逢週末街道人數特別多 但本人愛日本食物眾所知 新港中心地庫峰壽司 每次行過都好多人排 今日就食呢間喇食過峰壽司既人應該都知呢個印有峰子既玉子 熱騰騰出爐 吸引到好多人叫咖😋😋😋三文魚子,海膽,吞拿壽司滿到洩哂出黎😯😯😯兩個人份量😅😅😅 我知係多00左小小 哈哈 但全部都食哂 可想而知兩個人都可以好大食下 呢間峰壽司 每件都新鮮出 夾落啲飯軟而不散 係不錯的推介!!!!
三文魚子,海膽,吞拿壽司滿到洩哂出黎😯😯😯
2017-06-03
20 分鐘 (堂食)
2017-05-24 217 瀏覽
如果lunchtime 要去海港城一帶, 我99% 都會幫襯呢間峰壽司的一來坐得舒服啦, 二來通常都唔洗等位, 三來就性價比都算幾高因為我覺得海港城一帶d 食肆都好似偏貴咁峰壽司相比起來, 性價比都幾高有d set 最平都只係$58蚊, 已經有前菜有湯又有定食咁質素就正常囉,... 都係連鎖野, 唔好奢望會有d 咩驚喜是日我就order 左個魚生飯, 而同事就order 左個壽司set兩個sets 都唔差呀, 魚生飯幾足料, 食到最後都仲有粒粒魚生可以送飯架!

因為我覺得海港城一帶d 食肆都好似偏貴
咁峰壽司相比起來, 性價比都幾高
質素就正常囉,... 都係連鎖野, 唔好奢望會有d 咩驚喜

2017-05-10
10 分鐘 (堂食)
2017-05-18 171 瀏覽
出差到了尖沙咀,經過新港中心地庫的美食廣場,有很多選擇,最終選了峰壽司連鎖式的日式壽司店,環境一式一樣,但總算坐得舒服,不受騷擾,不會像快餐店,午飯時間總有幾個人站在檯邊,等你食完立即坐上。點了蛤仔湯,三文魚刺身,山盛蟹柳蟹羔蓋。 食物來到第一個感覺是——好的式三款食物份量都細得好可憐,一個成年男性食十碟都得。 蛤仔湯好清,雪藏蛤的關係,喝不到蛤的鮮甜三文魚刺身算新鮮,但分量都的太小了山盛蟹柳蟹羔蓋,內裡差不多全是仿蟹柳。總結:食完這餐,好像沒吃過什麼東西一樣,肚子仍是空空的。

點了蛤仔湯,三文魚刺身,山盛蟹柳蟹羔蓋。

食物來到第一個感覺是——好的式

三款食物份量都細得好可憐,一個成年男性食十碟都得。

蛤仔湯好清,雪藏蛤的關係,喝不到蛤的鮮甜

三文魚刺身算新鮮,但分量都的太小了

山盛蟹柳蟹羔蓋,內裡差不多全是仿蟹柳。

總結:食完這餐,好像沒吃過什麼東西一樣,肚子仍是空空的。
2017-05-08 125 瀏覽
已经吃过几次这家店了,每一次来都会有新的菜品特色出现,寿司做的精美而且很新鲜!每一盘放在眼前都觉得会让人食欲大增!很多次走到广东道觉得没什么东西可吃的情况下就会选择这里了!
10 分鐘 (堂食)
  • 软壳蟹手卷
2017-04-03 326 瀏覽
上次食完銅鑼灣分店,今次黎到尖沙咀店。呢到裝修比較靚同埋空間大,坐得比銅鑼灣店舒適好多呢。而且呢到唔駛寫紙仔,係用tablet落單,方便快捷首先我地叫左火炙盛~火炙再加上面個層沙律令食落口感好豐富呀,必叫叫左軟殼蟹卷+費城卷...係咪用錯魚子??哈哈節日限定 三文魚盛~賣相真係幾差...雜亂無章...中間個舊塊魚生仲要裂開左...一夾舊飯就散哂,食得非常浪狽不過作為三文魚愛好者,我覺得都係好味既最後係節日限定蟹肉忌廉薯餅...太油膩了,男朋友好鐘意 食左半舊就俾埋佢食
叫左軟殼蟹卷+費城卷...係咪用錯魚子??哈哈
不過作為三文魚愛好者,我覺得都係好味既
2017-03-31