2019-06-02 641 瀏覽
觀塘既美食真係多不勝數,商場鋪租金高昂,唔係一般小店可以負擔得起。所以好多食店都開始轉戰觀塘區一眾工業大廈。今次黎到觀塘呢間位於成業工業大廈既峴港越式料理。工廈店可以寧靜地享受下環境同美食。講起越式料理一定要有撈檬,湯粉,春卷。呢啲都係越式料理既主食。乾撈檬粉-豬扒 🐷強烈推介菜式⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️豬扒入味,材料豐富越南春卷⭐️⭐️有點燶,可以更好生牛肉湯河🐮湯底清甜,牛肉鮮嫩 ⭐️⭐️⭐️炒雜菜🥦🥬🥒有點失望,雜菜無咩味道⭐️⭐️

乾撈檬粉-豬扒 🐷
強烈推介菜式⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
豬扒入味,材料豐富

越南春卷⭐️⭐️
有點燶,可以更好

生牛肉湯河🐮
湯底清甜,牛肉鮮嫩 ⭐️⭐️⭐️

炒雜菜🥦🥬🥒
有點失望,雜菜無咩味道⭐️⭐️
2019-05-30 475 瀏覽
這一間開於觀塘區內工廈中的越南菜店,算是屬我們一家三口最近最常去幫襯的一所食舖....原因於在一星期內我們總會有兩天不做飯的。若是如此,小弟通常不是在家樓下商場買,便是通過手機apps來叫外賣。而我最恆常叫的,便是這裡的東西....在叫過一趟外賣後,我與太太一食便傾心,緣故就只有五字,便是"抵食夾大件",而且最重要的是食物水準也十分不錯....叫了三數次外送後,我們就決定,一定要找天去店來一次堂食....這一天,卒之來臨了....通常叫外送,我都不太敢湯河的,深怕粗心大意的送貨人弄翻熱湯。現在人在店中,當然就可放心點湯粉了....眼前這碗每日限量的火車頭粉,湯頭比料想中清澈,味亦夠濃郁。配料方面,牛爽腩不錯質地是非常軟熟但就切得有點太薄身失去了應有的厚度咬勁;牛丸是甚爽彈的;扎肉、雞肉與肥牛片則屬四平八穩,正正常常的水平,吃後也沒令人留下深刻的印象;反而金邊粉細嚼底下是帶有點煙齦咬口,是蠻okay的....差不多由小友一個人包辦的扎肉炒飯,處理得甚具鑊氣,縱使是油了一些,但勝在飯多料多,米粒亦見分明不黐身,已是相當不俗了....最後當然少不了點我每次在此必叫的banh mi,麵包烘得熱

這一天,卒之來臨了....

最後當然少不了點我每次在此必叫的banh mi,麵包烘得熱騰騰脆口又夠flaky;餡料塞得滿滿快要瀉在碟上,各款扎肉、香茅豬肉、莞莤及蘿蔔絲同時放進口腔中百味紛陳....說老實,光吃這一個然後大啖它三五七條我都甘願....
2019-05-27 342 瀏覽
好耐無黎觀塘開餐啦朋友翻工係呢邊 推薦呢間新開無耐既越南菜 餐廳位於工廈入面 要上一層樓梯講真 晤係有人帶路 真係晤會知道點去四個人叫左以下食物蝦餅好好吃 本身已經好濃味 晤需要點醬食雞扒撈檬 雞扒好嫩 撈檬正常 好大碟 一個人食晤晒炒雜菜 可以晤叫 🤣枱枱都有叫既菠蘿炒飯 有鑊氣 仲有提子乾 好味道賣相靚既芒果糯米飯 正常水準🤣4位埋單連加一 $550 我覺得可以接受順便一提 現場waiter姐姐應該係越南人 落單會比較慢 要耐心d逐樣逐樣叫呀😊
好耐無黎觀塘開餐啦

比較慢 要耐心d逐樣逐樣叫呀😊
2019-05-26
  • 菠蘿炒飯
2019-05-03 533 瀏覽
已經來這裡吃過幾次,味道不錯,可是性價比不太高。有的小菜例如咖喱和炒菜都很小碟,在餐廳這麼多的觀塘區或者工廠區的而言就變相不太吸引到回頭客了。如果價格可以調整一下,一定可以吸引更多人嘗試👍🏻
2019-05-02 379 瀏覽
黎左觀塘工廈區,間鋪比較難搵同埋難留意到,但估唔到上到去係一大驚喜。入到去坐底睇menu,本身已經比較飽,所以我地都唔prefer叫飯粉類,叫左冬蔭功湯,越式小食拼盤再加個菠蘿🍍牛肉米紙卷。菠蘿牛肉米紙卷超fresh, 好多件,菠蘿同牛肉呢個配塔好match, 冬蔭功湯唔會話超級辣,海鮮料足。個小食拼盤好大份好多唔同種類,除左串燒,仲有雞翼,豬頸肉,炸卷等等。最後埋單都係300左右,意想唔到工廈區有間咁正正又抵食嘅越式餐廳😋🥳😍

2019-04-23 356 瀏覽
觀塘呢間越南餐廳主打fusion菜,雖然舖面較細又喺工廠區,可能較少會留意到。但之前經過佢啱啱開嘅時候有人喺樓下宣傳,所以就去試試!其實已經食過一次㗎啦,覺得好味又抵食,所以再返去食食物質素識真唔錯,夠哂大碟,所以好啱一大班人一齊去食!價錢又唔會太貴,絕對係親民嘅之選不得不提,舖頭嘅水係用班蘭葉或茅葉浸嘅,入口好清新㗎!岀面餐廳都好少機會試到~以下呢啲係之前食過,再返尋味嘅推介住觀塘嘅朋友去試試呀!

其實已經食過一次㗎啦,覺得好味又抵食,所以再返去食

無骨鳳爪
小食拼盤
咖喱雞
芒果糯米飯

以下呢啲係之前食過,再返尋味嘅

豬扒撈檬
芒果豬扒米紙卷
菠蘿海鮮炒飯
牛扒柚子沙律
火車頭
拉椰糕

推介住觀塘嘅朋友去試試呀!
2019-04-22
牛扒柚子沙律
火車頭
  • 咖哩
2019-04-09 343 瀏覽
公司吃午飯的時間多數是下午茶時段,在街上突然看到Poster上的越南菜式,就吸引了過去。店舖非常新,而且不是Peak Hour,所以人很小。老闆娘也很好,我們飯後到她們用餐,她還讓我們試一試新菜式,不過不知道最後有沒有推出呢~生牛肉河 $48 |老闆娘說這裡的菜式都不會下味精,這句我在吃這Pho時,完全感受到,雖然牛肉湯味濃但食完不會口渴。湯上佈滿我最愛吃的香葉,牛肉不會太薄而且很嫩。推介!雞翼撈濛 $48 |濛粉非常爽口,醬汁酸甜很開胃,而雞翼炸得很香脆,也是很推介!下午茶還送單骨雞翼/鳳爪沙律,40幾蚊真的很抵!也感覺到老闆娘很用心準備每一道菜式!餐廳環境乾淨企理,而且位很多,感覺下次可以同一大班同事再來!

生牛肉河 $48 |

下午茶
雞翼撈濛
雞翼
2019-03-12 359 瀏覽
同事好鐘意食呢間越南野,繼上次食完火車頭麵之後,今次再試下其他野食。午餐真係唔平呢。😣—越式花腩肉飯仲有最靚既豬腩肉!見到咁肥美既豬腩肉,真係忍唔住口要食🤤肉煮到好林,而且入味,食埋啲肥膏,真係不行了!😍藍妹私心認為呢個好味過上次既火車頭粉好多。—檸檬香茅茶咳咳!諗住試下特別既野,可能會有驚喜。點知真係好有「驚」。😵果種味道真係唔係個個都受到,藍妹就受唔到,覺得好難飲。🤢—雖然主菜味道唔錯,不過計埋價錢同野飲等等,性價比好似唔高。🤔
午餐真係唔平呢。😣

越式花腩肉飯
仲有最靚既豬腩肉!
見到咁肥美既豬腩肉,真係忍唔住口要食🤤
肉煮到好林,而且入味,食埋啲肥膏,真係不行了!😍
藍妹私心認為呢個好味過上次既火車頭粉好多。
檸檬香茅茶
咳咳!諗住試下特別既野,可能會有驚喜。
點知真係好有「驚」。😵
果種味道真係唔係個個都受到,藍妹就受唔到,覺得好難飲。🤢

2019-03-08 257 瀏覽
   今日lunch和同事食飯,本來我提議去食四川麻辣私房菜,但其中一個同事說感冒未清,想轉食越南野,於是一行人就轉左去我地的越南菜飯堂,峴港。這個越南菜館,樓面加老板,清一色是女人,而且個個樣貌相似,估計係有血緣。   一坐低都不需要多想,又叫了香茅豬扒飯,因為個餐牌幾個月都沒轉過。啲豬扒又再次少得可憐,望住同那碟雞扒份量多我咁多,心中有點想喊。當啲豬扒食完時,我發覺碗飯仲有一半。最後只好拌住啲泰式辣醬,把成碗飯食晒。但令我次次來都唔滿意的,係碗飯,點解啲飯要煮得咁硬呢,食到嘴都累埋。返工已經夠累架啦,點解食飯都要食得咁累呀?唉!只可以話越南米真係唔同泰國米,真係食唔慣。   其實呢間野,裝修係唔錯的,坐得舒服,環境又靚。仲有就係杯熱檸水好飲,因為佢地係用青檸,比較少有。

香茅豬扒
香茅雞扒
2019-03-04
5 分鐘 (堂食)
2019-03-02 191 瀏覽
去「峴港越式料理」食野,令藍妹諗返去越南既時候食既河粉。😬火車頭粉一開始比個名吸引左,係到諗究竟係咩黎嫁呢。講到底,其實就係大雜燴,乜都有。😏扎肉、生牛肉、牛丸、牛腩筋同雞絲。湯頭非常清淡,冇乜味精,唔錯。😌料都算多,每款都食到,最鐘意係扎肉。不過講真,呢個河粉要70蚊,太貴啦。😰-食飽之後,藍妹都係認為越南既河粉好味啲,而且又平。😖
去「峴港越式料理」食野,令藍妹諗返去越南既時候食既河粉。😬
火車頭粉
一開始比個名吸引左,係到諗究竟係咩黎嫁呢。
講到底,其實就係大雜燴,乜都有。😏
扎肉、生牛肉、牛丸、牛腩筋同雞絲。
湯頭非常清淡,冇乜味精,唔錯。😌
料都算多,每款都食到,最鐘意係扎肉。
不過講真,呢個河粉要70蚊,太貴啦。😰

食飽之後,藍妹都係認為越南既河粉好味啲,而且又平。😖
2019-02-26 314 瀏覽
豬扒飯: 豬扒好juicy,加左香茅醃製非常香口咸肉炒通菜:夠味好食咖哩牛腩:推介…好香咖喱唔算好辣,配蒜蓉包同飯都無得頂,蒜蓉包散叫都係$10,好抵食炸魚:魚本身咸左d, 店員會教你用配菜包住嚟食,附送一人份撈檬粉,呢個餸其實幾飽肚,四個人食就差不多,如果兩人食已經好飽肚就食唔到其他野了雞扒撈檬:雞扒都唔錯, 醃料非常入味,唔會覺得好Dry店員親切有禮,因為樓上舖,人流不算多,地方不算大,可以寧寧靜靜享受一餐美食
豬扒飯: 豬扒好juicy,加左香茅醃製非常香口

咸肉炒通菜:夠味好食

雞扒撈檬:雞扒都唔錯, 醃料非常入味,唔會覺得好Dry

2019-02-20 206 瀏覽
今天午餐時份,與同事結健伴,走到成業街的工廈內,嘗一下這家越南餐廳— 峴港。店內燈光充足,有小清新感的裝橫 ,感覺簡潔,環境不錯,只是地板不知為何有點滑, 大家要注意腳步哦。我們一行兩名女生,各點了一個午餐。豬頸肉蛋飯+青檸梳打雞翼撈檬 + 熱香茅茶豬頸肉蛋飯吃慣香港人口味的泰式豬頸肉,峴港的豬頸肉帶了一點清新感, 賣相不錯之餘 ,而且肉厚JUICY ,又不會覺得油膩。不過那塊長方形的蛋,就有點怪。 它是一塊由蛋,粉絲跟一些菜蒸出來 。味道其實沒問題,只是不是我的喜好 。。。 煎蛋會更好~雞翼撈檬擺盤用竹箕裝盤,增加了一點特色 ,而且第一眼望落,是很REFRESH 的菜色, 加上聞到醬汁的味道,看到我有點流口水。忍不住問同事,可不可以嘗一口。檬粉涼涼的+上醬汁吃的很舒服~ 而且吃到雞翼是牛油口味。打算下次天氣熱的時候,會去吃這個~ 另外還點了個芒果西米露 ,不過就比較普通 。 整體來說是與同事結伴午餐的一個不錯地點 ,價格中等,如果在附近的大家,可以不妨一試。2人 平均消費 $75/人
豬頸肉蛋飯+青檸梳打
雞翼撈檬 + 熱香茅茶

豬頸肉蛋飯
味道其實沒問題,只是不是我的喜好 。。。
煎蛋會更好~

雞翼撈檬
忍不住問同事,可不可以嘗一口。
檬粉涼涼的+上醬汁吃的很舒服~
而且吃到雞翼是牛油口味。
打算下次天氣熱的時候,會去吃這個~

另外還點了個芒果西米露 ,不過就比較普通 。
整體來說是與同事結伴午餐的一個不錯地點 ,
價格中等,如果在附近的大家,可以不妨一試。

2人 平均消費 $75/人
芒果西米露
2019-02-07 241 瀏覽
行下行下,見到呢間越南嘢,就走咗入去食。Lunch hour,人流多,全餐廳滿座,好彩我地早一步,啱啱有張吉枱,唔駛等位就可以入座。我同朋友分別叫咗火車頭湯河、香茅豬扒飯、檸檬薄荷梳打、咸檸蜜。香茅豬扒飯: 睇落好吸引,除咗豬扒之外,仲有一舊蛋卷同埋沙律菜。豬扒份量充足,夠曬飽肚。火車頭: 有生牛肉、牛丸、扎肉、白蘿蔔……湯頭雖然清淡,但幾樣配埋一齊都幾好味。以呢個價錢嚟講,已經係唔錯。咸檸蜜味道調得適中,不會太咸,甜甜地易入口。檸檬薄荷梳打: 調味適中,有大量檸檬葉喺入面,青檸加薄荷嘅配搭,十分清新。
咸檸蜜味道調得適中,不會太咸,甜甜地易入口

2019-01-06 404 瀏覽
觀塘近幾年既轉變都好大,最特別係工廈餐廳,各種各樣菜式任君選擇,而且水準都相當唔錯。今次唔打唔撞就試試一間叫峴港越式料理,店內裝修光線明亮,環境舒適。星期六午市套餐去到中午2點半,今次未能一嘗,今次選擇了以下食物。雞肉湯河- 雞肉滑,河粉滑,湯底味道清甜。春卷撈檬 - 春卷皮薄,即叫即炸,香趣可口,檬粉同出面一啲越南餐廳不同,有點似米線。芒果雞肉紙卷 - 芒果唔酸有點甜味,配上雞肉同其他蔬菜感覺清新而不油膩。鹹檬梳打 - 唔太甜唔太酸,味道剛剛好。整體感覺唔錯,可以再來,員工很有禮,舖頭環境整潔,食物品質都唔錯。有興趣可以去試下。

雞肉湯河- 雞肉滑,河粉滑,湯底味道清甜。
雞肉湯河

春卷撈檬

芒果雞肉紙卷

鹹檬梳打 - 唔太甜唔太酸,味道剛剛好。
鹹檬梳打

有興趣可以去試下。
2019-01-05
2019-01-03 313 瀏覽
今晚晏左收工,順便掃下APP睇下觀塘區有冇宵夜優惠順路食少少野先返家。見到有一間新食店開設係東廣場毗鄰工廈一樓叫峴港越式餐廳,9時後除左飲品甜品類別之外均有8折優惠,於是睇下其他人既打咭相評價,食物同用餐環境都okay就決定近近地黎試下。假期過後首天食客量明顯少得多,不過可以靜靜地唔駛急住交檯同太太撐下檯腳幾好。店舖空間不算大只能容納約廿張4人檯,不過是全新裝修很光猛且乾淨,靠邊還有少部份設為卡位。隨意找個座位坐低睇餐牌點幾道菜,叫了人氣度高既火車頭湯河,咖喱雞配蒜蓉包,還多點一碟芒果豬頸肉米紙卷及芒果糯米飯。先來既火車頭湯河都幾大碗,內有牛丸、肥牛片、札肉及牛腩4種配菜,湯頭帶清爽濃香既牛骨味道,夾雜多種香料熬製而成幾惹味。滴數滴青檸汁加小片清新既薄荷葉,趁熱先呷一口湯,嚐一嚐湯底的鮮甜鹹香。一人有兩碗份量岩岩好夠食,唯獨敗筆位係當中既肥牛肉,明顯用上最普通貨色,口感同脂肪粗劣之影響打左折扣。之後再黎既係小鍋咖哩煲,店家係尼方面反而十分體貼用上低温臘燭爐仔把咖喱鍋進行保温,這樣咖喱汁與雞肉由食前食後到入口依然保持著温熱度,雖然成套爐具小鍋都大玩coloring (女士們可能會比較bu

之後再黎既係小鍋咖哩煲,店家係尼方面反而十分體貼用上低温臘燭爐仔把咖喱鍋進行保温,這樣咖喱汁與雞肉由食前食後到入口依然保持著温熱度,雖然成套爐具小鍋都大玩coloring (女士們可能會比較buy),但總體而言本部份都要加返分一讚。隨附既大大個蒜蓉包相信並非自家製,不過都算鬆脆加上沾滿濃濃既咖喱汁特別好味開胃,咖喱則帶十分輕既BB辣。

另一個為芒果豬頸肉米紙卷,一碟切成8小件渾圓味道清新,可惜作靈魂既魚露卻嫌味道不夠提昇鮮味。

甜品方面都係太太每次必點既芒果糯米飯,份量算大不過芒果肉個人覺得有點兒酸,糯米飯則帶陣陣既班蘭香氣,上層先由混合班蘭磨漿拌成既糯米飯,下層糯米飯夾心則放有小粒芒果肉甚有特色,口感方面稔軟度可加強一點。

欣賞小店具個性既LOGO,設計美觀有諗頭兼線條美
2019-01-02