餐廳: 嶺南樓
資訊:

N年前是嶺南的學生,時常來此地飲茶N年後搬到嶺南的附近,剛巧嶺東嶺東商專酒樓重新開幕此地跟城大、理大一樣,城軒集團旗下的老實說,此地沒理大、城大酒樓好,當中城大環境食物都是最好的新開張的嶺南樓,食物質素高了一點點,地方大了一點點,價格貴了一點點,少了一份親民,感覺是沒有太大學生感覺的地方點了:炸蝦角-即時來,是一早做好的,但入面的蝦很鮮甜有汁,足料,沙律醬可怕,已結成硬塊蝦腸粉-熱但不算太熱,皮厚了點,都是那個優點,蝦無發過,比一般新鮮鳳爪-味道是ok的,可是有兩種鳳瓜混在內,一種是浸發過的燒賣-足料,達標但未算太出色雞扎-沒偷工減料,用火腿、姑、很大件的魚肚、雞,最正是只是中點這兒的點心多是超點的環境不錯,不算豪華,不過樓底高、舒服,不用等位。埋單約一百元左右。過後在嶺南走了一圈,嶺南變了很多呢,看不慣。

N年前是嶺南的學生,時常來此地飲茶
N年後搬到嶺南的附近,剛巧嶺東嶺東商專酒樓重新開幕

此地跟城大、理大一樣,城軒集團旗下的
老實說,此地沒理大、城大酒樓好,當中城大環境食物都是最好的

點了:
鳳爪-味道是ok的,可是有兩種鳳瓜混在內,一種是浸發過的
燒賣-足料,達標但未算太出色

這兒的點心多是超點的

環境不錯,不算豪華,不過樓底高、舒服,不用等位。
埋單約一百元左右。

過後在嶺南走了一圈,嶺南變了很多呢,看不慣。
2010-09-11
2010-04-03 271 瀏覽
首先解釋下點解標題會定為hea時間的地方其實大家都明飲得茶就唔急得最多飲得茶多需要急住去洗手間而已但對於lee間中菜廳耐性是比一般需要的為高事關有以下原因:1.大部分即叫立即整2.員工小基於以上兩個原因....由入去坐好開好茶到你劃好張點心單之後要搵個職員幫你已經係時間到等到d野黎起碼15分鐘以上先會有第一籠/碟仲要係一d整定左個d 好似炸云吞,蛋撻個d不過食物質素係幾ok的先說炸野部分好似頭先講ge炸云吞佢配埋個汁食好夾而且好脆口食完d碎係一定飛返到落張枱豆沙角(小點)有三件會剪開成6件個角皮係最引人入聖ge地方因為真好外脆內軟好香口豆沙又足料唔太甜小點7蚊lee個係最抵食ge點心同樣咸水角都係用lee隻皮所以都好食d料唔算多但前者同後者都大約有7 cm長一隻春卷入面有蝦好脆口d蝦味又出到黎蒸飯我食過鳳爪排骨飯個時特價7蚊有交易d鳳爪同d排骨好淋夠多汁其他就同一般酒樓差唔多學生免加一同茶介我每次都30-50蚊落樓只係服務真係因為等人黎加水...係好耐先一次d茶又唔得猶其香片d味好怪....不過天地堂hea時間ge地方lee 到係最方便比樓下canteen靜又可以坐得舒服小小唔怕耐ge
首先解釋下點解標題會定為hea時間的地方
其實大家都明飲得茶就唔急得
最多飲得茶多需要急住去洗手間而已
但對於lee間中菜廳耐性是比一般需要的為高
事關有以下原因:
1.大部分即叫立即整
2.員工小
基於以上兩個原因....
由入去坐好開好茶到你劃好張點心單之後
要搵個職員幫你已經係時間
到等到d野黎起碼15分鐘以上先會有第一籠/碟
仲要係一d整定左個d 好似炸云吞,蛋撻個d

不過食物質素係幾ok的

學生免加一同茶介我每次都30-50蚊落樓
只係服務真係

因為等人黎加水...係好耐先一次
d茶又唔得
猶其香片d味好怪....
不過天地堂hea時間ge地方lee 到係最方便
比樓下canteen靜又可以坐得舒服小小
唔怕耐ge真係可以試下
2010-02-01
  • 豆沙角
  • 咸水角
  • 炸云吞
2009-02-15 238 瀏覽
今日(15-2-2009Sun)全家人同我男友除o左大嫂要返工外,一齊到外婆家見見從外國返o黎渡假o既舅父,我o地今次一行14人,再次o黎到呢o度飲茶,貪呢o度冇人,唔使等嘛.舊年6月第一次o黎時,仍有媽媽在,但今次.....我o地叫o左好多點心,多到我冇可能數到,而且唔係樣樣都有食,講講:海蜇勳蹄,海蜇已經冇醮汁食,竟然辣辣地.燒肉,係皮脆,OK.燒賣,細細粒味道竟然麻麻.蘿蔔千絲酥,失望.唔熱之餘重冇蘿蔔味.奶黃包,同男友share食,餡唔係黃色,只係白白地色,冇奶黃味,唔得.炸魷魚鬚,燶o左同腍,唔得.棉花雞,雞肉好似有異味咁.咖哩魷魚,夠腍又唔太辣,OK.牛肉腸,啲牛肉味唔多對辦喎,咩肉o黎o架?其他唔記我喇,印象中都冇其他特別好食.環境:今次唔多人,有大枱唔使分枱喇.上次就好熱,今次就凍凍地,唔識較溫度嗎?服務:又同止次差唔多,今次唔明點解唔係full,但啲侍應好似好忙咁,又直行直過睇你唔到.呢餐又唔知幾錢埋單,但又應該唔平.

舊年6月第一次o黎時,仍有媽媽在,但今次.....

海蜇勳蹄,海蜇已經冇醮汁食,竟然辣辣地.

燒肉,係皮脆,OK.

燒賣,細細粒味道竟然麻麻.

蘿蔔千絲酥,失望.唔熱之餘重冇蘿蔔味.

炸魷魚鬚,燶o左同腍,唔得.

棉花雞,雞肉好似有異味咁.

咖哩魷魚,夠腍又唔太辣,OK.

牛肉腸,啲牛肉味唔多對辦喎,咩肉o黎o架?

其他唔記我喇,印象中都冇其他特別好食.

環境:
今次唔多人,有大枱唔使分枱喇.
上次就好熱,今次就凍凍地,唔識較溫度嗎?

服務:

呢餐又唔知幾錢埋單,但又應該唔平.
2008-07-15 206 瀏覽
在嶺南三個年頭,中菜廳陪了我三年,吃了不知多少餐…早茶…午茶…下午茶…晚飯…火鍋…離開這裡一年…時不時都回來走走…今日約定舊同學回來飲茶… 除了我們…也遇見同期舊生回來飲茶…就是這樣,回這裡不需要有目的,就是想回來,就回來。這種歸屬感,我相信嶺南是營造得比其他院校出色的。以前最愛吃這裡的流沙包,奶黃半流狀態…熱烘烘,左手拋右手…好味得不得了,今天當然要吃啦,沒以前那麼好吃,包也愈來愈小…但親切感要加分了。炸芋角,叉燒酥, 蛋撻仔…叉燒腸, 蝦餃, 牛肉,燒賣, 馬拉糕…全部不過不失最好食的是豆沙鍋餅和香芒雪花卷呢這裡的選擇比鄰近的富泰村酒樓是少了一點,但味道一點都不差,而且環境舒適,侍應服務親切,最重要是價錢也很合理。有時間一定會多點回來呢…
離開這裡一年…時不時都回來走走…

今日約定舊同學回來飲茶…

最好食的是豆沙鍋餅和香芒雪花卷呢

有時間一定會多點回來呢…
2008-06-11 160 瀏覽
** 此 食 肆 的 第 一 個 OK **9-6-2008 Mon端午節補假,全家人入屯門外婆家宣佈壞消息,到大約兩點,一行15人去飲茶,決定o黎呢間.由於冇咁大張枱,所以我o地分兩張,我o地幾兄妹一張,爸媽同外婆,亞姨舅父等一張.呢o度食物好普通,價錢應該係中上,我o地見到寫一碗弼要$38.00,一窩粥要$78.00.爸媽o個圍有叫,見直徑大概有4-5吋,高都大約只有6吋o既粥,媽媽食o左兩碗,事後我問爸爸o個個係咪一窩?佢答唔係,係一碗.而媽媽話啲粥好味好甜,內裡o個三件豬肝都畀佢食晒.而我o地幾個食o左1.叉燒腸2.奶黃南瓜包3.鳳爪蒸排骨4.燒買5.油菜(要菜心)呢啲全部都一般.5.棉花雞6.千層馬拉糕7.山竹牛肉呢啲都好少,千層馬拉糕極其量都有1吋半高,3吋乘3吋o既正方形面.山竹牛肉就最離譜,細到不得了.其他都唔記得喇.不過佢就全部都係熱.環境:玻璃幕牆係幾high,樓底都好高(一半係兩層樓高),但唔夠冷氣,越食越熱,洗手間重涼過佢,舒服過佢.服務:好一般囉,都已經唔太多人都好少主動斟水.其他:唔知點解我o地張枱只有6個人,卻寫我o地8個人,於是將張咭交畀舅父時提一提佢同
** 此 食 肆 的 第 一 個 OK **

其他都唔記得喇.不過佢就全部都係熱.

環境:

服務:
好一般囉,都已經唔太多人都好少主動斟水.

其他:
唔知點解我o地張枱只有6個人,卻寫我o地8個人,於是將張咭交畀舅父時提一提佢同經理講.

見舅父畀錢好似畀o左至少$770.我冇留意佢o地張枱叫o左幾多o野食,但份量都唔係好多,應該都唔多抵食.
$N/A (午餐)