餐廳: 嶺南樓
資訊:

2017-10-23 2228 瀏覽
今日收工有同事提議去嶺南大學入邊間酒樓食飯。同事話大學入面呢間中菜有海鮮,有小菜,份量足夠,而且好味。 咁特別,當然要去試一試啦 !入到嶺南大學行一陣好快就會見到間中式酒樓。酒樓空間廣闊樓,底比較高,而且幫襯既多數為大學學生&附近居民,主打經濟實惠。 雖然酒樓唔係好多人,但係畀我覺得好舒服,同朋友傾計都好方便。我哋兩個人點咗晚飯小菜孖寶 - 沙巴龍躉, 蒜蓉蒸大蟶子王,加多個椒絲腐乳通菜 。條魚都算唔錯,蟶子亦好好味,椒絲腐乳通菜就好惹味,再整多兩碗白飯真係ichiban!食完飯仲有糖水送,非常貼心 !

入到嶺南大學行一陣好快就會見到間中式酒樓酒樓空間廣闊樓,底比較高,而且幫襯既多數為大學學生&附近居民,主打經濟實惠。

食完飯仲有糖水送,非常貼心 !

2017-10-20
2017-03-01 3297 瀏覽
今日幫阿妹上頭之前諗住近近地就揀咗呢間嘢,本來都無乜期望,但係勢估唔到佢個炸子雞充滿驚喜,上枱嘅時候熱辣辣唔在講,直情係辣到觸摸唔到啊,派咗啲膠手套俾你撕開佢嚟食,皮脆肉嫩嘅程度真係連雞胸都唔會鞋架,不過炸子雞又有乜理由點泰式雞醬唧,梗係要點嗰隻特製嘅甜酸豉油啦,肯定係廚房懶鬼,另外啊,把刀好多漬,衛生情況有待改善。
2017-02-04 2361 瀏覽
星期五都唔會煮晚飯嶺南樓係我地其中一個飯堂。隻雞做緊特價半隻$35全隻$68,但蒸得過熟,而隻雞本身係冰鮮雞,味道認真麻麻,結果只食咗三件一上枱香氣四溢,洋蔥香醬汁惹味,夠晒鑊氣,可惜牛肉唔新鮮,廚藝再好都掩蓋唔到。依度嘅魚香茄子係最出色,肉碎同醬汁沁晒入茄子度,茄子軟得來又有咬口,上菜時熱辣辣,真係超下飯。星期五想食中菜又唔洗等位,以地區酒樓來講呢度係一個好選擇。
星期五都唔會煮晚飯嶺南樓係我地其中一個飯堂。
客家蔥油雞(半隻)
黑椒牛仔骨
魚香茄子

星期五想食中菜又唔洗等位,以地區酒樓來講呢度係一個好選擇。
2017-02-03
魚香茄子
2017-01-26 1812 瀏覽
之前黎過一次覺得都OK,翻新完,嘢食都唔錯,但現在就覺得開始Hea做。要燒腩仔麵,個燒腩仔完全凍的,像放了很久。芥末稀得像加了水。水壺又洗得唔乾淨啊,有上一手啲茶葉塊淨左係度!好噁心!坐系收銀附近,清潔房門長開!啲洗潔精漂白水臭味飄晒出黎,叫人閂左隔二分鐘又開返。再系咁遲早執笠

水壺又洗得唔乾淨啊,有上一手啲茶葉塊淨左係度!好噁心!

再系咁遲早執笠
  • 沒有
2017-01-18 1555 瀏覽
1月15日晚 與家人吃晚餐當做節,選了嶺南樓。叫了1699元一圍套餐。大約七時四十五分開席,第一味菜是 扁皮鴨,不愛吃鴨的我也覺得此菜很美味,頗難忘。可是之後出菜慢了點(可能誤會了我們未齊人),等了一段時間才有第二味菜。之後各樣菜式味,印象中有:鮑片生菜石班魚(多肉、很滑,剛剛熟透)花枝象拔蚌味道也真的很不錯。環境,地方寬敞,燈光舒適,衛生侍應態度亦佳。只是地點比較偏遠,不過駕車來也很方便,泊車不貴,只是每小時10元
之後各樣菜式味,印象中有:
鮑片生菜
石班魚(多肉、很滑,剛剛熟透)
花枝象拔蚌
味道也真的很不錯。

環境,地方寬敞,燈光舒適,衛生
侍應態度亦佳。

2017-01-15
團年飯
2016-12-04 1683 瀏覽
朋友介紹去嶺南樓飲茶,大概早幾個月開張時佢來食過覺得好食,環境清幽,提議去再食。在嶺南大學宿舍旁的茶樓,人流少,但都吸引好多街坊來食,不過唔會似平時d酒樓咁又逼又嘈,感覺是特別開揚和清幽,我地可以三個人一邊食一邊傾計。因為星期六去,無特價下午茶,星期一至五就有大中小點一律$10.8 的優惠。點個小食,椒鹽魷魚鬚$35,炸得脆,味道不會太咸,我地心急食左d 先記得影相,不過份量是比我食開的屋邨酒樓少一些。蝦米腸,淨腸粉質地好滑好食,灑上炸蝦米,但蝦米炸得太燶,有苦味同無蝦米香味,失色。流沙奶皇包,蒸得過龍,包皮出現水泡了,可能因為人流少去貨慢d 。真係好流沙!一路食一路滴,要食慢d, 味道可以,同其他酒樓比較都不算差。蝦餃,算大粒(比起上次食添好運的迷你size, 我覺得不錯!) 見到蝦肉算足料,算新鮮,爽口。燒賣仲好食過蝦餃,推介!食到唔記得影相,一籠是有四粒的。豬肉爽口彈牙,食到蝦肉,真係肉香十足,新鮮好味 。總結,三人食左五個點心,$5個茶位,埋單$139,食物味道,質素都同一般酒樓差不多,我唔覺得特別好食或特別難食(除左炸蝦米燶燶哋), 朋友覺得比起剛開張時差左,如果閒日得閒去食

總結,三人食左五個點心,$5個茶位,埋單$139,食物味道,質素都同一般酒樓差不多,我唔覺得特別好食或特別難食(除左炸蝦米燶燶哋), 朋友覺得比起剛開張時差左,如果閒日得閒去食特價下午茶都抵食,正價同其他酒樓無咩分別,就無必要特登入嶺南大學食,但幽靜環境都係賣點之一。
2016-12-03
  • 燒賣
2016-10-24 4050 瀏覽
嶺南大學裏的嶺南樓,在屯門友眼中不是新事,不過屯門酒樓何其多,嶺南樓亦主力服務學生、職員,對屯門友來說吸引力只屬一般。近日得知嶺南樓重新裝修,食物質素亦有所提升,此一地段的酒樓不多,加上嶺南樓貼近民居,對附近的居民來說吸引力可真不少。從嶺南的北門步進,才不過一、兩分鐘的步程,非常方便。新裝修的嶺南樓格局仍是老樣子,不過換上淡雅的紫色作為主調,更配合大學附屬酒樓的格調,加上特高的樓底,環境跟屋村酒樓相比也顯得與別不同,即使入座時已是三時過多,酒樓仍有七、八成滿座,論環境是先勝一仗。新裝修的嶺南樓,以「抵食」作招徠。平日下午茶時段大中小點一律$10.8,加上茗茶只是$5/位,確是划算得很。不過嶺南地段較為隔涉,這優惠還是只適用於附近居民了吧!星期日並無下午茶時段,除了茶位照舊外,點心一律正價計算,不過價錢仍屬合理水平。筍尖鮮蝦餃(特點/$21.8)未裝修前,依稀記得這家的蝦餃相當不俗。蝦餃算是大顆,用上新鮮中蝦,外皮略為厚身,一吃無妨。嶺南灌湯餃(特點/$21.8)有別於一般灌湯餃,餃身扁塌,內餡是竹笙和菇菌,肉末幾近全無,味道十分清淡。高湯內有瑤柱、竹笙、柱貝,湯身清甜無味精,味道不差,
從嶺南的北門步進,才不過一、兩分鐘的步程,非常方便。新裝修的嶺南樓格局仍是老樣子,不過換上淡雅的紫色作為主調,更配合大學附屬酒樓格調,加上特高的樓底,環境跟屋村酒樓相比也顯得與別不同,即使入座時已是三時過多,酒樓仍有七、八成滿座,論環境是先勝一仗。
筍尖鮮蝦餃(特點/$21.8)

筍尖鮮蝦餃
嶺南灌湯餃(特點/$21.8)

有別於一般灌湯餃,餃身扁塌,內餡是竹笙和菇菌,肉末幾近全無,味道十分清淡。高湯內有瑤柱、竹笙、柱貝,湯身清甜無味精,味道不差,就是沒有在吃灌湯餃的貴氣感覺
嶺南灌湯餃
蒜蓉蝦春卷(中點/$14.8)

春卷可再脆身一點,內餡蝦肉卻是滿有蝦汁蒜味強勁,還不錯吧!
蒜蓉蝦春卷
醬霸蒸鳳爪(小點/$12.8)

除了柱候麵豉醬外,也加進了香葉提香,鳳爪稔滑入味,水準之上。
醬霸蒸鳳爪
蜜椒雞翼($35)

一客五隻,炸得金黃香脆,面層撒上芝麻,蜜汁甜膩膩的,是香口惹味的小吃。
蜜椒雞翼
嶺南樓的客源主要是附近的街坊,學生反而只是少數,對於青春少艾的學生來說,誰會在假日呆在校園裏?只是對附近的街坊來說,能有一家近在咫尺酒樓,反而是假日飲茶好去處吧!
2016-10-21
蒜蓉蝦春卷
筍尖鮮蝦餃
蜜椒雞翼
醬霸蒸鳳爪
2016-10-21 948 瀏覽
The restaurant inside Lingnan is really such a good place for yum cha. Abalone alone, its classification and its related knowledge is no less than wagyu. This time trying the abalone in Lingnan university. ...$68?? abalone???  defo wroth a review just on abalone!!The abalone is soft on incision and overcome zero resistance. After cutting, a tanned brown body can be seen On palate, it is very tender and lack of chewyness, supressed abalone taste and overall reflecting a typical canned abalone The

The abalone is soft on incision and overcome zero resistance. After cutting, a tanned brown body can be seen On palate, it is very tender and lack of chewyness, supressed abalone taste and overall reflecting a typical canned abalone The stewed goose palm is very tender and soft. The abalone sauce is standard and overall standard dish. With $68 only, defo worth a try!
abalone
abalone
  • Abalone
去就去過好多次嶺南大學,但次次都係去返屯門嗰邊食飯。最近好友飯聚就約咗係啱啱重新裝修嘅嶺南大學酒樓嶺南樓食晚飯啦。首先打頭陣嘅係古法燒乳豬。比起平時乳豬全體表面上睇落分別唔大,但食入口非常鬆化!肥瘦又夠均勻!唔會話好油膩。真係好好味!之後朋友就叫咗蜜汁燒鱔。(第一眼睇以為係叉燒)蜜汁燒鱔唔算係咩特別嘅餸,但一般酒樓已經好少見。將原條起晒骨嘅鱔用厚厚嘅蜜汁燒到表皮脆一脆,一咬入口個個朋友都讚讚讚!之後嘅菜式就一道比一道更讚!一上枱,我哋都以為係龍蝦之類嘅菜式~但原來朋友做兩日預訂咗廚房依道冰鎮老虎琵琶蝦琵琶蝦嘅蝦肉夠凍!非常鮮味!唔駛點任何醬料都已經好好味!本人一直都唔係幾鍾意食九肚魚,覺得滑潺潺,口感好奇怪。咁今次再試下嶺南樓嘅椒鹽九肚魚反而超有驚喜!口感唔似平時食開嘅九肚魚,比較實淨,外表都炸得好金黃色,九肚魚頭部亦都細心地起走咗。之後就係清蒸蘇尾斑。條蘇尾斑係好新鮮,即叫即劏,超級鮮,肉質都好鮮甜!最特別,最印象深刻嘅就係依道-嶺南野菌三層樓問返侍應姐姐,話底層係用新鮮豆漿磨成豆腐自製,上邊就釀咗菜苗,豆腐超嫩滑呀~而口感相當豐富!推介!推介!依餐我同朋友都超級滿意,水準好高,環境
首先打頭陣嘅係古法燒乳豬。
古法燒乳豬
之後朋友就叫咗蜜汁燒鱔。(第一眼睇以為係叉燒
)蜜汁燒鱔唔算係咩特別嘅餸,但一般酒樓已經好少見。
蜜汁燒鱔
之後嘅菜式就一道比一道更讚!

冰鎮老虎琵琶蝦
琵琶蝦嘅蝦肉夠凍!非常鮮味!唔駛點任何醬料都已經好好味!
椒鹽九肚魚

清蒸蘇尾斑
之後就係清蒸蘇尾斑。

條蘇尾斑係好新鮮,即叫即劏,超級鮮,肉質都好鮮甜!
嶺南野菌三層樓
最特別,最印象深刻嘅就係依道-嶺南野菌三層樓

推介!推介!

依餐我同朋友都超級滿意,水準好高,環境又舒服,真係超開心!
侍應姐姐講午市點心都好掂~新師傅係米芝蓮酒店大廚,點心又平又高質素!
下次一定會再去食過呀~
2016-08-28
椒鹽九肚魚
清蒸蘇尾斑
嶺南野菌三層樓
2016-09-07 2161 瀏覽
嶺南樓裝修後一改以往既「黃白啡」裝修得富麗堂皇 所有櫈都換成紫色餐牌亦都多左唔少選擇下午茶由2點開始 點心平左之餘 更額外有85折相當抵食眾所週知過去嶺南樓最好味既就係流沙奶黃包流沙效果比以前更勝一籌 無咁甜但奶黃味道唔濃 唔夠鹹蛋黃 唔夠「沙」呢個係走清淡路線既口味既流沙包椒鹽魷魚鬚$35份量算少 價錢同份量成正比無椒鹽味 炸漿比較粉 魷魚尚算彈牙 不點也可紅油抄手只有5粒同水餃一樣大既雲吞再搭一條生菜 (上面中間嗰碟細細碟)醬料唔夠惹味 亦無任何辣味其他經典點心如薄撐 燒賣 蝦餃都做得唔錯 就唔一一詳述另外點左荷葉冬瓜薏米湯味道清甜 一大煲6個人分 每人都有兩碗七十幾蚊好抵成餐最有驚喜既係「蜜椒雞翼」以前未見過呢個菜式 一碟有6隻$35 (右上)黑椒雞翼外皮煎得香脆 再加上蜜糖汁非常好食!必試!整體菜式調味比舊嶺南樓輕手 口味較清淡 某d菜式分量偏少下午茶時段 6個人 每人只係五十幾蚊飽到上心口嶺南樓裝修轉手後第一次黎食以前裝修&服務無咁好 但係勝在量多又好味 午市四十幾蚊就有一碟大大既「星期x炒飯」雖然依家服務好左 好到同外面既酒樓無分別但反而會掛住以前學生時代嗰種看似頹敗既「
嶺南樓裝修後一改以往既「黃白啡」
裝修得富麗堂皇 所有櫈都換成紫色
眾所週知過去嶺南樓最好味既就係流沙奶黃包
黃金流沙包
流沙效果比以前更勝一籌 無咁甜
但奶黃味道唔濃
唔夠鹹蛋黃 唔夠「沙」
呢個係走清淡路線既口味既流沙包
椒鹽魷魚鬚$35
份量算少 價錢同份量成正比
無椒鹽味 炸漿比較粉

魷魚尚算彈牙 不點也可

紅油抄手只有5粒同水餃一樣大既雲吞
再搭一條生菜 (上面中間嗰碟細細碟)
醬料唔夠惹味 亦無任何辣味

其他經典點心如薄撐 燒賣 蝦餃都做得唔錯 就唔一一詳述

另外點左荷葉冬瓜薏米湯
味道清甜 一大煲6個人分 每人都有兩碗
七十幾蚊好抵

成餐最有驚喜既係「蜜椒雞翼」
以前未見過呢個菜式
一碟有6隻$35 (右上)
黑椒雞翼外皮煎得香脆 再加上蜜糖汁
非常好食!必試!

整體菜式調味比舊嶺南樓輕手 口味較清淡 某d菜式分量偏少
下午茶時段 6個人 每人只係五十幾蚊
飽到上心口
嶺南樓裝修轉手後第一次黎食
以前裝修&服務無咁好

雖然依家服務好左
好到同外面既酒樓無分別
但反而會掛住以前學生時代嗰種看似頹敗既「學生飯堂」感覺
更加令嶺南人自在舒適 係嶺南樓食飯大家都係有「唔洗客氣~當自己屋企得架喇~」嗰種感覺

當然 新嶺南樓既點心菜色的確唔錯

只係人總係會懷念過去既美好
2016-09-06
黃金流沙包
  • 蜜椒雞翼
平時同家人飲茶都要出屯門市中心,聽聞屋企附近間嶺南樓最近轉左手,今個禮拜開張。今日貪新鮮同家人黎試下新野。呢度飲茶認真一流,樓底高,自然光充足,冇咩壓迫感。而食物都好有驚喜,甜品精緻,用心製作。值得一試! 😋

2016-08-07
  • 沙津脆蝦筒
  • 蝦餃
  • 黃金流沙包
  • 香煎芋絲餅
  • 香芒雪花卷
  • 雪山义燒包
2016-03-17 1304 瀏覽
作為嶺南大學的學生,嶺南樓可謂抵食得嚟又有水準的選擇。嶺南樓環境尚可,比起一般茶樓,嶺南樓更為寧靜舒適姐姐的態度亦十分友好嚟到嶺南必食嘅有黃金流沙包,啱啱出爐嘅流沙包外邊鬆軟,入面熱辣辣嘅餡十分香滑美味紅油抄手的外皮頗硬,而且稍涼,不夠新鮮惹味腸粉較乾身,不夠軟滑,但味道尚可燒賣蝦餃等亦有一般茶樓水準,但勝在價錢商宜,普通飲一個早茶每人只是約50元左右,晚市亦有小菜可供選擇,能滿足學生的一日三餐,如果想試下中式餐廳的話嶺東商專樓值得推介
作為嶺南大學的學生,嶺南樓可謂抵食得嚟又有水準的選擇。

嶺南樓環境尚可,比起一般茶樓,嶺南樓更為寧靜舒適

姐姐的態度亦十分友好

紅油抄手的外皮頗硬,而且稍涼,不夠新鮮惹味

腸粉較乾身,不夠軟滑,但味道尚可

$50 (早餐)
2016-02-08 1046 瀏覽
聽人講嶺南樓啲野食平,而且味道正常。所以就同3個frd去食下,比下意見~我地4個女仔叫左3個餸,每個都會跟飯,係睇你要唔要。1. 沙爹肥牛粉絲煲 $55冬天食呢個真係無得輸,夠晒熱量~肥牛量唔會勁少,唔太肥唔太瘦,正啊!而且粉絲芽菜就真係勁多,啱晒我呢個粉絲嘅粉絲~個汁好惹味好heavy,用黎撈飯一流。$55食到呢個質素真係好抵2. 麻辣茄子煲我本身就唔食茄子嘅,係啲朋友嘅威迫之下,我食左人生第二舊茄子。點知就有第3,4,5舊啦,不過後來都係唔鍾意茄子個口感而無食落去~但茄子唔會好林,仲有好多舊添!btw個麻辣汁真係好爽,不過又係好heavy個堆friend。3. XX雜菜粉絲煲(忘了)冬天真係煲最好食嘅,,又夠晒暖。不過呢個菜嘅份量就唔多夠啦,粉絲就好多。個味道唔錯,仲要清清地可以去油膩。最後仲有甜品,今日係紅豆沙。好唔好食就見仁見智啦,個人認為唔多好食。不過送嘅就唔太大期望,無咩所謂。Overall,個人覺得係抵同好食嘅。咁平又容納到更多人,reu幾好~
聽人講嶺南樓啲野食平,而且味道正常。
所以就同3個frd去食下,比下意見~

我地4個女仔叫左3個餸,每個都會跟飯,係睇你要唔要。

1. 沙爹肥牛粉絲煲 $55
冬天食呢個真係無得輸,夠晒熱量~
肥牛量唔會勁少,唔太肥唔太瘦,正啊!
而且粉絲芽菜就真係勁多,啱晒我呢個粉絲嘅粉絲~
個汁好惹味好heavy,用黎撈飯一流。
$55食到呢個質素真係好抵

2. 麻辣茄子煲
但茄子唔會好林,仲有好多舊添!

3. XX雜菜粉絲煲(忘了)
冬天真係煲最好食嘅,,又夠晒暖。
不過呢個菜嘅份量就唔多夠啦,粉絲就好多。
個味道唔錯,仲要清清地可以去油膩。

最後仲有甜品,今日係紅豆沙。
好唔好食就見仁見智啦,個人認為唔多好食。
不過送嘅就唔太大期望,無咩所謂。

Overall,個人覺得係抵同好食嘅。
咁平又容納到更多人,reu幾好~
2016-01-25
  • 沙爹粉絲肥牛煲
  • 麻辣茄子煲
在屯門市中心已經吃悶了,找一些新嘗試就坐車到嶺南大學嶺南樓飲茶。 炸春卷上碟很熱,但皮是不脆的,難食。 蝦餃蝦肉份量很多的,皮是很厚的,算可以接受。 牛栢葉牛栢葉很爽,清淡既程度是沒有味道。 桂花糕糕身挺身,桂花味偏淡,味道不太甜,比較算好的一個點心。 紅豆糕糕身挺身,紅豆味頗重,不夠滑,椰汁味不重,甜度略清。環境方面寬闊,空間感十足,台與台之間有足夠距離,人亦不多。服務方面人手不足,沖茶加水慢。價錢雖然便宜,但對食物有要求的人,還是去其他的茶樓就好。總結評分味道:4/10 價錢:7/10 (約50一個人)環境:6/10服務:5/10
炸春卷

上碟很熱,但皮是不脆的,難食。
蝦餃

蝦肉份量很多的,皮是很厚的,算可以接受。
牛栢葉

牛栢葉很爽,清淡既程度是沒有味道。
桂花糕

糕身挺身,桂花味偏淡,味道不太甜,比較算好的一個點心。
紅豆糕

糕身挺身,紅豆味頗重,不夠滑,椰汁味不重,甜度略清。
環境方面

寬闊,空間感十足,台與台之間有足夠距離,人亦不多。

服務方面

人手不足,沖茶加水慢。

價錢雖然便宜,但對食物有要求的人,還是去其他的茶樓就好。

總結評分

味道:4/10

價錢:7/10 (約50一個人)

環境:6/10

服務:5/10

2015-05-28 669 瀏覽
嶺南樓就成日食,不過冇幫佢寫過食評。今日的起心肝,寫下我最喜愛的嶺南招牌炒飯,XO醬燒腩仔炒飯。50蚊一盒好似有啲偏貴,但絕對係大大盒,2個人食都冇問題。佢用料好足,有好多燒腩仔粒,蛋絲,生菜絲,仲會食到XO醬入面既瑶柱。飯炒得粒粒分明,有咬口而唔太乾。食既時候仲有絲絲辣味,真係好正。另外,都叫左個叉燒。呢個既叉燒都係招牌菜,用既部分肥瘦適中,甜甜地,有肉味,咬落仲幾爽口,必食之選!

20 分鐘 (外賣自取)