餐廳: 嶺南樓
資訊:

2023-07-09 624 瀏覽
落單半小時後服務員通知已沒有片皮鴨(屬特價菜色),一小時後甚麼也沒上枱,要追數次才有得餸送到,但看見服務員推車時車上的餸菜跌倒,見到碟白灼蝦跌了數隻在地下,服務員推埋一邊整理後再上枱,好在沒有把跌下的再上碟!白灼蝦都有點質素,都算不太細隻,肉質鮮美。蒜蓉菜心來到時已經不太熱。金薯牛柳粒更要再次叫跟單才來到,這已是落單後近一個半鐘的事情,但與隔鄰枱的同樣餸那一碟比較像縮了水。匆匆吃完趕著走,因為餐廳說已沒有泊車優惠。這一[等]餐花了三個小時的停車費(已經一到立即叫片皮鴨)!慢工但不見出到細貨,食客要有點耐性!早午市點心可能可以,但晚飯質素有待改善。
!白灼蝦都有點質素,都算不太細隻,肉質鮮美
。蒜蓉菜心來到時已經不太熱

2023-07-09
2023-07-09 864 瀏覽
對上一次8點左右黎食,冬瓜盅同片皮鴨都冇了,仲以為係我地自己遲黎冇哂,都算🥲。野食又上得慢,叫左成個鐘先上第一碟菜🙄🙄啲野食又麻麻地。心心念念個冬瓜盅,今日再嚟食又次。😤😤今次7點前到,一坐底叫定冬瓜盅同片皮鴨。冬瓜盅又話冇哂了😑但今次有片皮鴨👀正當我好開心有片皮鴨食等緊食嘅時候😑佢走黎同我講冇哂😅 我真係哭左🥲 再望下張單,叫左野食半個鐘(7:31:40)先幫我地落單,有都變冇啦大佬…宜家呢刻我坐底左成個鐘了🙃 一碟菜都沒有🙂以後都唔會再黎食😵‍💫

宜家呢刻我坐底左成個鐘了🙃 一碟菜都沒有🙂
以後都唔會再黎食😵‍💫
2023-07-09
2023-07-03 893 瀏覽
不如所謂的酒樓比起之前真係差咗好多好多, 樓面嘅態度極之差囉, 淨係聽到「我唔知架」「都唔係我幫你落單嘅」大家行入去食飯之前真係要諗清諗楚呀, 真係食到一肚火!坐低落單叫咗3樣嘢, 有2樣嘢已到, 但係個 ”瑤柱粟米魚肚羹” 遲遲未到, 問始追問樓面職員, 只答幫你問吓, 但冇返過來覆架, 隔咗陣咪再問囉, 又係咁樣答我, 個人啲火已著咗, 仲係未到⋯⋯唉⋯⋯我叫咗樣好簡單嘅湯羹啫!再追問吓啦, 問嗰個人就唔過來覆, 叫咗另外一個來, 佢拎住張單行過來, 同我講今日冇 ”瑤柱粟米魚肚羹” 大家話係咪一個笑話我坐咗喺度等咗都成40分鐘, 追咗3次單, 依家來同我講冇, 冇你又同我落單, 佢就答我「我唔知架」「都唔係我幫你落單」「冇我哋都唔知架」聽到啲人咁樣答嘢真係火都嚟啦,正常都嬲啦, 咩都話唔知, 都唔知道有咩係知, 跟著拎咗張單去取消就了事, 完全若無其事咁樣, 好嘢好嘢, 果然係勁, 一定係經過長期訓練先做到
不如所謂的酒樓

2023-07-03
2023-07-01 709 瀏覽
以前週末間中會同屋企人嚟呢度飲茶,因為可以訂枱。點知最近成為網紅之後,週末完全唔俾訂枱,一大班人要來等位,簡直係罰企。講真,大部份酒樓點心都係叫即蒸,根本冇特別,點心質素一般,不過價錢真係平。其實大枱應該考慮可以分時段訂位,咁樣有人性啲
2023-06-30 331 瀏覽
其實食物質素一般,跟本好多酒樓都係即叫即蒸,有乜特別。價錢係平嘅,而家週末唔俾訂位,夾硬營造一位難求嘅現象,要人企係度等,簡直虐待,商家手法,以後都唔去,又唔係冇其選擇
商家手法,以後都唔去,又唔係冇其選擇
2023-06-24 701 瀏覽
見呢排Fb話係中菜廳重開後成為網紅店,要排隊先食到,即管嚟試吓。六月下旬星期六預先訂位六點半。環境乾淨企理,典型大學酒樓格局,職員招呼正常有禮。一到步已被告知冬瓜盅售罄,另有其他幾樣小菜也缺貨。最後叫咗麻辣雞煲一隻、清炒莧菜、例湯一盅(蓮藕章魚湯)、砵酒焗台山桶蠔。雞煲份量偏細且超咸,莧菜份量正常似屋企炒毫無鑊氣,例湯似高級燒味飯附送的例水⋯個桶蠔先經典,蠔本身係新鮮的,但個汁真係唔知發生咩事,一pat pat都算,賣相唔講以為紅酒加糖加生粉。最重要係唔入味,嘥晒啲蠔。一行三人,七分飽,全枱叫了一碗白飯,冇叫任何酒水,埋單$700。總結可一不可再,無一倖免。
六月下旬星期六預先訂位六點半。
環境乾淨企理,典型大學酒樓格局,職員招呼正常有禮。
一到步已被告知冬瓜盅售罄,另有其他幾樣小菜也缺貨。
總結可一不可再,無一倖免。
2023-05-15 2652 瀏覽
在屯門找高質素的中菜,其實都比較難。N年前在嶺南讀書久不久都會去嶺南樓食飯,記得食物質素都不錯。沒想過母親節,能夠輕易訂位,多年後再訪,食物質素仍能保持。可惜我們五大一小,沒有叫圍菜,所以等食物比較耐。點了海鮮菜煲,豉油雞,咕嚕肉,力推,炸豆腐,蒸魚及扇貝。全部都好味!姐姐好人,看到廚房未有出菜,主動幫忙催廚房出菜。母親節晚飯來講,算是不錯!多兩個大人,可以考慮叫圍菜。六人圍菜,應該七個大人都夠食。
沒想過母親節,能夠輕易訂位,多年後再訪,食物質素仍能保持。

姐姐好人,看到廚房未有出菜,主動幫忙催廚房出菜。

2023-05-14
2023-02-18 2619 瀏覽
放學趕唔到車,原本唸住簡單食個晚飯。見到隔離台食雞煲,膽粗粗試下,話曬Happy Friday。原本不大期望,但食過先知有驚喜。半隻雞已經可以開爐,除左正常香料洋蔥辣椒果d,冬菇生菜煲內已經免費有。服務一流,有人會幫你整好曬,等食就可以。半隻雞份量好足,兩個人會好夠食,二人以上先至考慮1隻。好夠辣,好夠香料,略油但不影響味道,反而落菜食更加好味。川味重慶雞煲(半隻),推薦度5/5🌟免費大冬菇,厚切龍躉魚骨腩,68蚊物超所值,果皮好正好煙韌,推薦度5/5🌟白菜配合雞煲好好味,$28個人感覺好點貴,但雞煲冇菜硬係差少少,4.5/5🌟PS:d菜希望會減價姬松茸響螺燉雞,湯味濃郁,飯前飲下都唔錯,值得一試,推薦度4.2/5🌟整體來講,係食嶺南樓食咁多次,最好食嘅一次加兩碗飯一罐可樂,人均$150唔到雞煲真心推介

川味重慶雞煲(半隻),推薦度5/5🌟
川味重慶雞煲(半隻)

免費大冬菇,厚切
冬菇

龍躉魚骨腩,68蚊物超所值,果皮好正好煙韌,推薦度5/5🌟
龍躉魚骨腩

PS:d菜希望會減價
白菜
姬松茸響螺燉雞
整體來講,係食嶺南樓食咁多次,最好食嘅一次
加兩碗飯一罐可樂,人均$150唔到
雞煲真心推介
2023-02-17
川味重慶雞煲(半隻)
冬菇
龍躉魚骨腩
白菜
2023-02-11 2811 瀏覽
去完朋友屋企,去咗附近的嶺南樓飲茶,嶺南樓喺嶺南大學入面,12:00左右去到發現都幾多人,不過大約5分鐘我哋就可以入去坐。我哋驚唔夠食,係咁叫係咁叫,飽到上心口😂,叫咗雪山叉燒包、脆炸酸甜雲吞、蝦腸、濃湯浸唐生菜,另外叫咗個午市套餐$288,包括(例湯一煲、切雞拼叉燒、銀芽肉絲脆麵、燒賣皇、咸水角、炸兩、紅豆沙),2大1細,叫咁多真係嚇死人,因為樣樣都想食,唔小心就叫多咗啦,不過埋單都只係四百幾蚊,又幾抵。❤️雪山叉燒包 👉🏻好食,熱辣辣,又軟熟,個面又夠脆❤️脆炸酸甜雲吞 👉🏻脆炸雲吞非常香脆,又無𥹉油👍❤️蝦腸👉🏻好食,腸粉皮厚度適中❤️濃湯浸唐生菜👉🏻味道正常,但生菜比較老❤️切雞拼叉燒👉🏻切雞味道好食,可惜只有一件雞背脊,全部都係雞胸肉,叉燒半肥瘦,正!💛例湯(蓮藕湯)👉🏻麻麻哋,湯只有鹹味,同埋好稀💛️銀芽肉絲脆麵👉🏻麵餅好脆,但係獻汁比較杰💛燒賣皇👉🏻好重味精味,食唔到👋🏻❤️咸水角👉🏻脆卜卜,無𥹉油炸兩👉🏻 腸粉皮厚度適中,油炸鬼唔會淋晒👍紅豆沙👉🏻好稀,好水,唔好食

❤️雪山叉燒包
👉🏻好食,熱辣辣,又軟熟,個面又夠脆

❤️脆炸酸甜雲吞
👉🏻脆炸雲吞非常香脆,又無𥹉油👍

❤️蝦腸
👉🏻好食,腸粉皮厚度適中

❤️濃湯浸唐生菜
👉🏻味道正常,但生菜比較老

❤️切雞拼叉燒

💛例湯(蓮藕湯)
👉🏻麻麻哋,湯只有鹹味,同埋好稀

💛️銀芽肉絲脆麵
👉🏻麵餅好脆,但係獻汁比較杰

💛燒賣皇
👉🏻好重味精味,食唔到👋🏻

❤️咸水角
👉🏻脆卜卜,無𥹉油

炸兩
👉🏻 腸粉皮厚度適中,油炸鬼唔會淋晒👍

紅豆沙
👉🏻好稀,好水,唔好食
2023-02-01 1583 瀏覽
眾所就知,嶺南樓係lingu人既飯堂。平日夜晚walk in一定有位,兩個人霸哂成張四人茶樓枱。隔咗幾個月冇食,今次水準大失所望,嗌咗兩個學生/職員餐 (一餸配一白飯) $55一個餐,total連加一 $122總體而言,今餐係食過最失色嘅一餐,可能廚師失戀。不過以往經驗黎講,嶺南樓水準都係average 以上。好食指數 : 3/10CP值 : 8/10回頭率 : 7/10價錢 : 3/10

好食指數 : 3/10
CP值 : 8/10
回頭率 : 7/10
價錢 : 3/10
粟米魚塊
蕃茄牛肉炒蛋
2022-02-09 2414 瀏覽
本著測試是不是同傳聞一樣難食,結果不是,糯米雞口感不錯。見到他們有遷就外國學生的想法,餐牌到有部分點心是全素的,餃子的皮也是比較薄。但是,點心蒸得不夠熱,很快就冷了。
2021-10-30 1934 瀏覽
Missing so long for egg custard bun so much, almost the best i’ve tried, top favorite food here, for quite long a while didn’t eat here, missing quite! After renovation, it should be done for few years ago, the environment is so neat and comfortable here, feeling home here(;Egg Custard Bun is the one i missing most, the color has changed to a yellow one haa, the size is still the same though the bun layer seems become thicker, it used to be so thin, and less custard sauces insides, it used to me
, feeling home here(;

, it used to be so thin, and less custard sauces insides, it used to melt outsides, the quality seems less good as i think sadly honestly, used to be the best egg custard i ever tried saddd but it still a good one, just not in masterpiece level, a bit disappointed
Egg Custard Bun
Egg Custard Bun
Chicken Wings in honey spicy sauce surprised me soso much!!!
the taste and texture are both so good! the honey taste is so strong and the sweetness is just good yayaya, honestly so surprising! chicken wings are so crispy too, indeed a signature dishes here haaa, good recommendation ya
Steamed Shrimp dumplings is not bad having good taste
dim summ
Steamed Siu Mai my all time favorite too, though the one here is just soso
Steamed Siu Mai
Steamed Chicken feet in black bean sauce having good taste, the chicken feet is soft too
Beancurd sheet roll with mushroom isn’t bad
Deep fried Wonton looking soso evil haa
Deep fried Wonton
Salty spicy tofu, i love this one so much too
, crispy outsides and super soft insides with yummy seasoning, simply perfect one!
Salty spicy tofu
We also ordered a Yeung Chow noodles with seafood, pork and chicken in soup which tastes good, the soup is quite creamy
insides:
menu:
Steamed egg custard bun indeed disappointed me a bit , though overall the food is yummy here haa, and the environment and feeling is good(;
dim summ
Steamed Siu Mai
Deep fried Wonton
Salty spicy tofu
2021-03-19 2558 瀏覽
大學飯堂我可吃過不了, 有時會有驚喜, 但也會有很多時候"有驚無喜"。一年多前, 在嶺南的飯堂裹吃過最好食的雙餸飯, 可惜在這環境下, 最後也倒閉收埸。最近, 他們在一樓酒樓的位置推出了嶺南茶餐廳的一系列碟頭飯以代替原有的飯堂餐飲。這次就點了最最最普通的肉醬意粉來試試水準。下單後沒多久, 便聽到鄰坐的人在投訴, 奶茶寫錯檸茶, 茶走沒加花奶等等.. 印象提前大打折扣。 等餐的時間也比其他餐廳慢, 不過茶水是和酒樓一樣自助的。意粉上枱時,光是第一印象已經不敢有什麼期望...糊狀的肉醬像是急凍那種沒口感的貨色, 意粉烹煮時間過長而過脹(也算是茶餐廳的通病)。連椰菜也沒好好切好, 每塊都太大片的似是一刀開半後隨意放上去的樣子。更糟的是咖啡有種過多沉澱物焗在壺內的味道, 像是放了幾天再反覆煮熱的樣子。就算什麼爛咖啡都有喝過的我也不得不放棄。總括而言酒樓還是做炒粉麵飯的比較好, 其他出品一律驚嚇。縱使沒有加一也沒收茶錢, 但質素卻令我大吃一驚!

2021-03-04
2019-06-25 4395 瀏覽
去開兆康通常都會去嶺南食間茶樓,正值暑假冇乜人。佢有啲海鮮餐,但經濟之選都係揀返小菜。佢選擇都唔少,但最common大家都岩食一定係魚香茄子煲。個煲茄子好乾身,唔會油淋淋。肉碎夠多,好香。送飯一流!晚市送糖水超好,蕃薯糖水唔太薑但都好正,落雨食完暖笠笠!
去開兆康通常都會去嶺南食間茶樓,正值暑假冇乜人。

個煲茄子好乾身,唔會油淋淋。肉碎夠多,好香。送飯一流!

晚市送糖水超好,蕃薯糖水唔太薑但都好正,落雨食完暖笠笠!
2019-06-22 2833 瀏覽
今日叫咗老爺過嚟我哋屋企,帶咗佢去隔離嘅嶺南樓飲茶。今次試吓點心以外嘅其他小食,不過就有少少失望。蝦餃、粉果、蝦腸、上湯菜心,都正正常常,同埋好夠熱。但我最期待嘅椒鹽魷魚酥就唔係好得啦。椒鹽魷魚酥個粉漿太厚,而且魷魚🦑炸得唔夠火候,同埋唔夠味。我先生話個豬肚幾好食,但我係唔食豬肚,只係試咗白個蘿蔔,白蘿蔔淡茂茂一啲味都冇。XO醬炒年糕,味道都OK,不過油咗少少。上次只係叫點心,3個人食左$200。今次叫咗三個小食,所以埋單要$263。佢啲小食唔係咁好食,下次都係唔叫小食啦。
蝦餃、粉果、蝦腸、上湯菜心,都正正常常,同埋好夠熱。

XO醬炒年糕,味道都OK,不過油咗少少。