2023-05-15 59 瀏覽
淘大覓食發現好去處!今日經過淘大商場,無意中發掘到一間不錯的川菜餐廳! 同朋友2個都俾佢嘅餐牌吸引咗。望落去裝修都肆正,感覺舒服同乾淨。食物款式亦都有好多選擇。今次小試牛刀,叫咗幾款菜式:1. 一口牛柳粒 - 呢個見好少人推介,可能因為大家食麻辣嘢為主。但個人覺得都幾值得推介!size, 軟硬度同味道都中上水平2. 五花腩 - 唔韌,good! 因為最近喺韓國店食過韌同唔入味的 呢一度價錢合理得來,肉的各方面都好平均3. 虎皮尖椒 -川菜必食或者餐廳有時會附送的家常菜,食到不同配料的味道,外脆内軟,辣味香味都十足。整體用餐感覺良好,可encore!
淘大覓食發現好去處!

食物款式亦都有好多選擇。

今次小試牛刀,叫咗幾款菜式:
1. 一口牛柳粒 -
size, 軟硬度同味道都中上水平

呢一度價錢合理得來,肉的各方面都好平均

3. 虎皮尖椒 -
整體用餐感覺良好,可encore!
2023-05-14 80 瀏覽
嗰日食咗毛血旺同埋一條唔記得咗咩味嘅麻辣清江魚,講真味道非常地一般 如果呢個價錢我覺得可以去其他烤魚度食可能仲平啲好食添 佢嘅標語玩咩可能係香港第一嘅烤魚 的確只係可能然後佢哋嘅網上點餐系統呢有時候又壞壞哋我叫啲侍應生過嚟佢哋又睇唔到 等餐都等咗好耐的士都冇咩客人 可能真係已經唔係新店舖所以已經冇咩人會成為回頭客 我幫襯到主要因為當時想排隊有排唔到 不過我諗我應該都唔會再食了 午餐聽講係幾抵食啲人講但晚餐絕對要思量再三
2023-04-13
慶祝紀念
生日
2023-05-13 89 瀏覽
牛頭角食肆多,同事們都鐘意食四川茶,於是大家一齊去淘大商場搵食。行過見到門面好有特色,入面裝潢好中國風色彩,啱晒我哋相機食先一族打卡。餐牌琳琅滿目,價錢親民,味道唔錯,十分有水準。香辣蝦份量都唔少,隻隻都嫩肉彈牙,有鮮味,麻辣味濃,濃汁連埋蝦一齊食,好正。蒜蓉燒扇貝大大隻扇貝肉,夠哂肥美,搭上蒜蓉粉絲,鮮味得嚟惹味。川式魚香茄子茄子唔會煮得太腍,食落有嚼頭,吸收曬鹹鹹香香既濃辣醬汁,好食到停唔到口。

香辣蝦

蒜蓉燒扇貝
大大隻扇貝肉,夠哂肥美,搭上蒜蓉粉絲,鮮味得嚟惹味。

川式魚香茄子

2023-05-13 53 瀏覽
由於我同我屋企人都係好鍾意食辣野 我哋一家人都係無辣不歡主義者,所以我哋平時都會去唔同地方食唔同嘅川菜 今日想特別推介一下位於九龍灣淘大花園嘅<川公所>,呢度嘅菜式好特別 碟頭都好大份 今次我哋主要叫咗口水雞 口水雞用咗佢哋嘅秘製醬汁製作而成,另外仲有叫咗佢哋嘅紅燒茄子 用嚟撈飯食真係一流!因為餐廳調教嘅味道真係好適合香港人嘅口味,唔會太辣☺️最後我哋仲叫咗黑糖糍粑,鋪滿左芝麻外脆內軟口感好鬆軟❤️一碟份量有六粒 每人兩粒做飯後甜品,真係啱啱好!整體我哋都非常滿意今餐嘅川菜料理,鍾意食辣嘅🫶🏻你快啲嚟挑戰下啦!

口水雞用咗佢哋嘅秘製醬汁製作而成,

另外仲有叫咗佢哋嘅紅燒茄子 用嚟撈飯食真係一流!
因為餐廳調教嘅味道真係好適合香港人嘅口味,唔會太辣☺️

最後我哋仲叫咗黑糖糍粑,
2023-05-13 28 瀏覽
昨晚跟朋友去川公所吃晚飯,用餐體驗整體很好,所以想分享給大家參考~ 我們兩人吃,點了三道菜 :金湯酸菜烤江團魚 $348上枱一刻真的好震撼,超大一盤,打卡一流。魚雖然有烤過,但仍然外脆內嫩;魚骨很小,比較容易吃。湯底有不少酸菜夠酸夠麻,頂層鋪上大量指天椒、青椒,辣得好過癮!兩個人吃超滿足!台灣香腸串燒 $22這就正常的味道,皮脆多汁。台灣香腸本身就已經是好吃的東西嘛!除了這款,這裡還有很多串燒可以選擇,價錢相宜,下次要跟多幾個朋友再來吃吃看。手撕包菜五花肉 $88這道菜炒得非常惹味,菜十分爽脆,五花肉又不會太過油膩,調味適中,就算每天吃都好呀!餐廳寬敞,環境乾淨企理,坐得舒服。侍應服務態度也不錯,會再光顧。

我們兩人吃,點了三道菜 :

金湯酸菜烤江團魚 $348

金湯酸菜烤江團魚
台式香腸串燒
手撕包菜五花肉
2023-05-10 2577 瀏覽
朋友突發約晚餐,說是有烤魚好推薦。於是我便糊裏糊塗地跟來九龍灣的《川公所》,看看能否多解鎖一間心目中好吃的烤魚名單!.我們三人共點了鮮青椒烤江團魚($328)、、蒜茸燒扇貝($85)、辣子雞軟骨($108)和Hoegaarden生啤2L($436),需另收加一服務費。.餐館環境裝潢混合中西風,有一兩塊主題牆身和霓虹燈點啜,座位闊落舒適。🧡鮮青椒烤江團魚($328)起初低估了自己,點了小麻小辣。上菜後驚覺太弱了!幸好店員給我們額外加辣,越滾越入味,超香!下次可以直接點中麻中辣,說不定會更刺激呢。江團魚肉白鮮甜,偏結實,不會一夾就散開,吃到最後仍保持滑溜,愛吃!🧡萵筍絲($68)點名推薦!萵筍絲為什麼可以炒得那麼好吃?脆爽鮮甜,很開胃!看炒菜水準就可以搞懂餐館廚師的功力呢。🧡辣子雞軟骨($108)對於辣子雞軟骨,總是又愛又恨。恨雞軟骨太少,不到一會就吃光光,幸好還有花生在裏頭可以滿足一下嘴饞。帶著焦香酥脆感的雞軟骨香辣可口。🧡蒜茸燒扇貝($85)$85 3個特大巨扇貝,性價比很高!而且調味不馬虎,滿瀉的蒜茸超入味!扇貝彈牙爽甜,沒有雪藏味。🧡Hoegaarden生啤2L($436)別被價錢
我們三人共點了鮮青椒烤江團魚($328)、

🧡鮮青椒烤江團魚($328)

鮮青椒烤江團魚
🧡萵筍絲($68)

萵筍絲

🧡辣子雞軟骨($108)

辣子雞軟骨

🧡蒜茸燒扇貝($85)

蒜茸燒扇貝

🧡Hoegaarden生啤2L($436)

別被價錢嚇壞,我們只是叫了兩輪,共2L。平均2百多1L,很可以呀。生啤來貨新鮮清爽~🍻整頓飯吃得很高興!
Hoegaarden生啤

2023-05-09
鮮青椒烤江團魚
辣子雞軟骨
蒜茸燒扇貝
Hoegaarden生啤
  • 萵筍絲
2023-05-09 47 瀏覽
九龍灣出名多好嘢食🎀今日專程去到九龍灣搵嘢食 發現咗呢一間川菜料理餐廳 叫川公所 雖然佢門口唔算好顯眼,但係舖頭好大 入到餐廳感覺去咗博物館一樣 非常華麗 我哋今日試咗佢哋嘅香辣干鍋蝦, 蝦吸收晒香辣嘅精華, 非常入味。其次我哋叫咗一個萵筍絲 ,份量好多下 ,最後我哋都食唔晒要打包拎走呀! 酸菜大腸我就最鍾意食啦大腸整得好香口 ,混合埋酸菜食別有一番風味喎 !平時經過見到啲人都會帶一大筒啤酒 🍻飲住啤酒喺度食串燒同朋友吹吓水,咁有一晚真係唔錯 呢度絕對係朝聖地呀

酸菜大腸我就最鍾意食啦

2023-05-09 49 瀏覽
朋友推介我食呢間川菜店,店舖環境優雅舒適,食物質素都好高!我哋叫咗一個金湯酸菜烤江團魚,份量好大!條魚好滑,吸收晒酸菜魚湯嘅汁,食落口好有驚喜☺️估唔到呢隻魚唔係好多骨,小朋友食都非常適合架!另外我哋叫咗一個虎皮尖椒,廚師將尖椒燒到啱啱好,混合左啲醬汁一齊食,又幾好味喎!虎皮尖椒夠皺皮,條尖椒先夠辣☺️估唔到村公所搵嘅辣椒全部都好夠辣,用料細心。仲有我哋點咗一份我哋專登慕名而來嘅烤茄子🍆佢哋燒到啱啱好,唔會太乾身,好好食!今餐埋單$300都唔洗真係好抵食呀!

今餐埋單$300都唔洗真係好抵食呀!
今日特意九龍灣同媽媽慶祝生日,因為媽媽係四川人佢好鍾意食辣嘅關係喺OpenRice度俾我發現咗九龍灣新開嘅一間川菜餐館❤️餐廳環境裝修企理乾淨 服務員態度好 平時我喺附近返工都幾鍾幾鍾意食呢間餐廳嘅午餐,今日同媽咪食叫咗川味皮蛋 我想講啲辣椒粒真係好足 食落口好入味 每一啖都係精華😂另外我哋叫咗一個五花腩 入口唔會好肥膩 仲有啲脆卜卜嘅口感添 非常有特色,我哋仲叫咗一個司華力腸 條腸唔會太熟 唔會太窿 入口熱辣辣非常好味 總括嚟講我同我媽咪都好滿意今餐嘅用餐體驗 希望可以好快再嚟幫襯川公所❣️

2023-05-09 49 瀏覽
今日慶祝朋友仔生日,知佢鍾意食辣嘢😂專程帶咗佢黎近期人氣爆燈嘅川公所,聽朋友介紹呢度嘅菜式好有特色!尤其是佢咄嘅至尊麻辣烤魚,辣椒分量十足 今日我哋亦都唔例外,叫咗一盤試吓!真係果然冇介紹錯,烤魚肉質鮮嫩😍😍麻辣汁吸收晒烤魚既精華 真係好出色!另外我哋叫咗一個鹹蛋黃士豆絲😋😋要整得好食一啲都唔容易 每條土豆絲都吸收晒鹹蛋黃真係好惹味呀!仲有佢哋自家製作嘅重慶霸王雞翼尖 汁底夠辣 辣到好攻鼻好正 !鍾意食辣嘅朋友,一定要黎試吓啦🥰🥰🥰川公所(九龍灣)九龍灣牛頭角道77號淘大商場3期地下G286-288號舖

尤其是佢咄嘅至尊麻辣烤魚,辣椒分量十足

川公所(九龍灣)
2023-05-09 30 瀏覽
今日同朋友去咗九龍灣shopping行街,估唔到九龍灣而家變化咁大開咗唔同嘅食肆.所以我哋都決定晚餐喺九龍灣食埋先 由於我朋友好鍾意食辣 今日就帶咗佢嚟九龍灣川公所食川菜,今日我哋食咗鮮青椒魚,Ethan魚肉質鮮嫩,無骨容易入口,與吸收哂湯嘅精華,真係好好味另外蒜蓉燒扇貝非常出色 入口軟熟 非常鮮甜 最後食埋一個黑糖冰粉甜度適中 食落口仲有煙靭口感 非常特別~餐廳裝修走型格路線 好有風格特色 希望下次可以再嚟同朋友食飯啦!川公所 (九龍灣)九龍灣牛頭角道77號淘大商場3期地下G286-288號舖

川公所 (九龍灣)
2023-05-09 26 瀏覽
今日被發現咗一間位於九龍灣淘大花園嘅川菜料理,呢間餐廳環境質素優雅'今日專程同朋友嚟試吓佢哋嘅川菜,佢哋款式都好多選擇㗎我哋今日就叫咗蒜蓉燒扇貝 除咗燒扇貝,佢哋仲有燒生蠔🦪 仲有好多特色嘅燒烤料理 全部都好有風味㗎!我哋仲特別叫咗司華力腸同茄子 全部串燒都唔會燒得太乾身 非常出色!特別要講吓呢度嘅裝修 為咗貼近食川菜料理嘅風格 呢度嘅裝修好友中國嘅感覺 好多打卡位 今晚食得好盡興高朋滿座 好熱鬧,好有氣氛!希望可以再嚟光顧川公所啦!川公所 (九龍灣)九龍灣牛頭角道77號淘大商場3期地下G286-288號舖
川公所 (九龍灣)
九龍灣牛頭角道77號淘大商場3期地下G286-288號舖
作為麻辣控嘅我,去到邊都要食辣!今日我就去咗九龍灣川公所食川菜!呢度地理位置都幾好,喺地鐵站附近好容易就搵到☺️離遠望已經見到好大個招牌。我哋今日點左一個香辣干鍋蝦,佢哋整出嚟好乾身,好夠辣。我哋仲叫咗一個蒜味燒生蠔🦪食得出好新鮮,啲肉好彈牙 最後我哋仲食咗一個酸菜大腸!睇得出落咗好多配料去炒大腸口感非常特別!食辦來講,呢間真係好出色!唔錯!❣️川公所 (九龍灣)九龍灣牛頭角道77號淘大商場3期地下G286-288號舖

❣️川公所 (九龍灣)
2023-05-09 17 瀏覽
今日同朋友去咗九龍灣行街 路過見到呢一間特色嘅川菜店 見到餐牌唔算好貴 就入去試吓呢間新嘅餐廳 餐廳環境企理乾淨 裝修好有中國嘅氣氛 服務員服務質素都好好,佢哋會主動同我哋傾偈 介紹新餐牌☺️🌟麻辣小龍蝦我同我朋友叫咗一個麻辣小龍蝦 龍蝦份量唔少㗎 望落一份都有二十隻 每隻龍蝦仔都吸收晒麻辣汁嘅味道 真係好正!🌟特色小饅頭 另外叫咗佢哋嘅特色小饅頭 之前見到OpenRice人介紹 話佢哋係即叫即炸 再點煉奶真係超好食!🌟辣子蝦再嚟就係重頭戲 辣子蝦!每隻蝦嘅蝦頭都好多膏 混合埋辣椒仔一齊食 真係超好味呀。大家有興趣 一定要黎試吓

🌟麻辣小龍蝦

🌟特色小饅頭
真係超好食!

🌟辣子蝦
大家有興趣 一定要黎試吓

2023-05-06 103 瀏覽
今日嚟到九龍灣無意中發掘到一間好吸引嘅川菜🌶️我同朋友2個都俾佢嘅小龍蝦同埋烤魚吸引咗🤤而餐牌上食物款式亦都有好多選擇🌟酸菜爛烤清江魚🐟魚肉質地非常滑,配上酸菜口味非常入味,配菜同魚嘅份量都十分多🌟麻辣小龍蝦🦞配上濃濃嘅麻辣汁,每一隻都啖啖肉,份量都好多隻🤩🌟蒜蓉燒鮑魚,配上濃郁嘅蒜蓉,簡直係完美嘅配搭,肉質亦都非常嫩口,完全唔會話好難咬😋🌟鹹蛋黃土豆絲🥔兩者配搭出奇地夾,令人有一種新鮮嘅口感🤭🌟黑糖糍粑,外脆內軟,中間夾上黑糖,味道亦都唔會話好甜🤤

🌟鹹蛋黃土豆絲🥔兩者配搭出奇地夾,令人有一種新鮮嘅口感🤭

🌟黑糖糍粑,外脆內軟,中間夾上黑糖,味道亦都唔會話好甜🤤