2023-04-10 31 瀏覽
川吧 (太子)太子基隆街30號地舖最近天氣涼涼地,又潮濕,係時候食啲辣野驅寒驅濕😆去咗太子既「川吧」食四川菜。入座時間有啲早,所以店面唔係好多人。我哋叫咗兩個前菜:涼拌魚皮 &涼拌皮蛋。🐟魚皮口感勁爽脆,味道鮮美,配以木耳,十分出色。而涼拌皮蛋其實係黃金皮蛋。蛋白部分晶瑩通透,食落似啫喱口感,而蛋黃部分係流心既,勁正👍🏻而碟中間伴住辣椒佐料,食得辣既可以加多少少,更加惹味☺️主菜叫左🌶️辣子田雞&清炒時菜。辣子田雞好夠鑊氣👍🏻連同蓮藕片、萵筍、香芹、燈籠椒和好多辣椒爆炒之後,香氣撲鼻☺️田雞口感亦好酥脆😋我哋配埋罐汽水,正❤️由於我哋叫小辣,所以清炒娃娃菜都有啲啲辣椒,少少辣😁娃娃菜炒得好均勻,好入味❣️見到隔籬枱食烤魚,好似都幾好味☺️下次可以再來試😊
川吧 (太子)
太子基隆街30號地舖

🐟魚皮口感勁爽脆,味道鮮美,配以木耳,十分出色。

見到隔籬枱食烤魚,好似都幾好味☺️下次可以再來試😊
太子有一間食川菜嘅餐廳,我同我friend最近喉嚨痛食唔到辣嘢,估唔到四川菜餐廳都可以叫到唔辣嘅食物。餐廳雖然比較細,但所有設施都齊存,好有港式大排攤嘅感覺。 檯與檯之間嘅食客都會打成一篇,好有氣氛。店員服務亦非常親切。酸菜生魚片估唔到成盆酸菜魚超大盆,仲有配料酸菜、窩筍、雲耳及芽菜,非常足料大鍋。超適合我哋養生嘅女孩子叫。新鮮嘅生魚片先係主角,魚片色澤白而通透,咬口非常滑、爽口彈牙。店員更非常細心,叫我哋食完d 魚片先好開火,唔係魚片老咗,唔好食。豬油炒娃娃菜娃娃菜非常清甜,新鮮又爽口。加上先用豬油炒出嚟嘅娃娃菜,更香更野味手拍青瓜青瓜非常新鮮爽口,再加埋蒜蓉嘅味道, 清淡得來又健康, 非常啱喺餐前食用。餐後去油膩。
餐廳雖然比較細,但所有設施都齊存,好有港式大排攤嘅感覺。

酸菜生魚片

豬油炒娃娃菜

手拍青瓜
2023-03-28
  • 酸菜生魚片
2023-04-04 23 瀏覽
話說最近越嚟越愛上食辣,成日都心思思想食,朋友介紹呢間餐廳唔錯,所以過嚟試吓,見佢爆曬場,睇嚟真係唔錯。經過熱情介紹後,就決定揀咗佢地既推介。涼拌魚皮話說平時我都唔食魚皮,因為驚佢腥,個樣又麻麻地😂但原來魚皮勁好食又爽脆,加埋木耳,有唔同嘅口感,麻辣醬汁香辣有緻,下次一定要再食😍野山椒牛肉真鑊氣小炒,好香口,牛肉醃得入味,加咗洋蔥木耳等等嘅配料去炒👍👍👍香辣好惹味泡椒魚卜朋友好鍾意食魚卜,所以先叫,出乎意料之外無腥味,口感軟軟,有啲部位小小脆,配上泡椒既辣味,越食越過癮。

涼拌魚皮

野山椒牛肉

泡椒魚卜
用新派方式表達古法川菜精髓必食招牌水煮魚/酸菜魚/椒麻雞📍川吧 𝑪𝒉𝒖𝒂𝒏 𝑩𝒂𝒓🧭太子基隆街30號地舖💰人均消費: HKD320今次帶班好辣之人去 #川吧 食盡去!⭐️涼拌青瓜海蜇$138𝑱𝒆𝒍𝒍𝒚𝒇𝒊𝒔𝒉 𝒂𝒏𝒅 𝑪𝒖𝒄𝒖𝒎𝒃𝒆𝒓 𝑺𝒂𝒍𝒂𝒅⭐️涼拌窩笋絲$58𝑺𝒉𝒓𝒆𝒅𝒅𝒆𝒅 𝑨𝒔𝒑𝒂𝒓𝒂𝒈𝒖𝒔 𝑳𝒆𝒕𝒕𝒖𝒄𝒆💯口水雞(半隻) $158𝑪𝒉𝒊𝒄𝒌𝒆𝒏 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑹𝒆𝒅 𝑶𝒊𝒍 𝑺𝒂𝒖𝒄𝒆 (𝑴𝒐𝒖𝒕𝒉𝒘𝒂𝒕𝒆𝒓𝒊𝒏𝒈 𝑪𝒉𝒊𝒄𝒌𝒆𝒏)本以為係紅噹噹,點知佢撈左麻醬好特別!辣親地但麻醬又中和咗個油膩感,好好味!💯椒麻雞(半隻) $158𝑷𝒐𝒂𝒄𝒉𝒆𝒅 𝑪𝒉𝒊𝒄𝒌𝒆𝒏 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑪𝒉𝒊𝒍𝒊 𝒂𝒏𝒅 𝑷𝒆𝒑𝒑𝒆𝒓𝒄𝒐𝒓𝒏第一次食椒麻雞,成碟感覺好Fresh,啲雞肉好緊𡟹,唔好去皮,真心香!啲花椒味好有後勁,啲辣味會慢慢出黎,有啲嗆但爽!💯樟茶鴨$188𝑺𝒊𝒄𝒉𝒖𝒂𝒏 𝑺𝒎𝒐𝒌𝒆𝒅 𝑻𝒆𝒂 𝑫𝒖𝒄𝒌樟茶鴨貴為四川名茶,估唔到第一次係度食!食落有好香濃柴香味,外脆內嫩,食落特別香口⭐️涼拌皮蛋$45𝑪𝒆𝒏𝒕𝒖𝒓𝒚 𝑬𝒈𝒈 𝑺𝒂𝒍𝒂𝒅金黃色好靚!食落較正常黑皮蛋爽口啲,無咁Creamy,但都好味⭐️

用新派方式表達古法川菜精髓
必食招牌水煮魚/酸菜魚/椒麻雞

📍川吧 𝑪𝒉𝒖𝒂𝒏 𝑩𝒂𝒓
🧭太子基隆街30號地舖

💰人均消費: HKD320

今次帶班好辣之人去 #川吧 食盡去!

⭐️涼拌青瓜海蜇$138

⭐️涼拌皮蛋$45
𝑪𝒆𝒏𝒕𝒖𝒓𝒚 𝑬𝒈𝒈 𝑺𝒂𝒍𝒂𝒅

⭐️毛血旺$158
𝑴𝒂𝒐 𝑿𝒖𝒆 𝑾𝒂𝒏𝒈
重慶名菜毛血旺!即係乜都放晒落去😂 入面有芽菜,午餐肉,肉臟等等,最正係芽菜,午餐肉同粉條,吸晒啲辣汁,正!

💯麻辣水煮生魚$298
𝑺𝒊𝒄𝒉𝒖𝒂𝒏 𝑩𝒐𝒊𝒍𝒆𝒅 𝑭𝒊𝒔𝒉 𝒊𝒏 𝑪𝒉𝒊𝒍𝒊 𝑶𝒊𝒍
只要食到辣,麻辣水煮魚真心要食!紅噹噹勁吸睛! 生魚片係紅油裡面浸住真係食慾大增! 生魚片好滑好滑,超正!
麻辣水煮生魚

⭐️涼拌土豆絲$42
𝑺𝒉𝒓𝒆𝒅𝒅𝒆𝒅 𝑷𝒐𝒕𝒂𝒕𝒐 𝑺𝒂𝒍𝒂𝒅
唔好睇佢平平無奇,真心辣到癲!食咗兩啖已經頂唔順,好辣之人啱晒!

🆗干鍋肥腸$138
𝑺𝒑𝒊𝒄𝒚 𝑷𝒐𝒓𝒌 𝑰𝒏𝒕𝒆𝒔𝒕𝒊𝒏𝒆𝒔 𝒊𝒏 𝑫𝒓𝒚 𝑷𝒐𝒕
坊間太多干鍋肥腸都好濕,依度算做得唔錯,肥腸好入味好香,但有少少硬

🆗四川回鍋肉$88
𝑺𝒊𝒄𝒉𝒖𝒂𝒏 𝑫𝒐𝒖𝒃𝒍𝒆 𝑪𝒐𝒐𝒌𝒆𝒅 𝑷𝒐𝒓𝒌
回鍋肉全晚有少少失色,肉回鍋後有炒燶咗少少,配料好味,但好油

💯辣子雞$148
𝑺𝒊𝒄𝒉𝒖𝒂𝒏 𝑺𝒑𝒊𝒄𝒚 𝑪𝒉𝒊𝒄𝒌𝒆𝒏
依度必食之一辣子雞!滿滿嘅乾辣椒,要食雞粒就好似尋寶咁好過癮!雞粒乾身有口感,唔會好辣,送酒一流
辣子雞

⭐️蔥爆牛肉$108
𝑺𝒕𝒊𝒓-𝒇𝒓𝒊𝒆𝒅 𝑩𝒆𝒆𝒇 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑺𝒄𝒂𝒍𝒍𝒊𝒐𝒏
黎個唔辣嘅蔥爆牛肉!好有鑊氣,牛肉估唔到咁嫩咁香,送飯正呀!
蔥爆牛肉

💯螞蟻上樹$88
𝑺𝒂𝒖𝒕𝒆𝒆𝒅 𝑽𝒆𝒓𝒎𝒊𝒄𝒆𝒍𝒍𝒊 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑴𝒊𝒏𝒄𝒆𝒅 𝑷𝒐𝒓𝒌
又一下飯菜! 個粉絲好正好惹味,一啲都唔濃,加上微辣嘅醬汁同肉,好正
螞蟻上樹

⭐️熗炒椰菜$88
𝑭𝒓𝒊𝒆𝒅 𝑪𝒂𝒃𝒃𝒂𝒈𝒆
嘩!我真心食唔到,上枱已經聞到好嗆,食咗一片嗆到非起😂

⭐️泡椒田雞$138
𝑺𝒕𝒊𝒓-𝒇𝒓𝒊𝒆𝒅 𝑭𝒓𝒐𝒈𝒔 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑷𝒊𝒄𝒌𝒍𝒆𝒅 𝑷𝒆𝒑𝒑𝒆𝒓
食川菜一定要食重口味😂 個田雞好滑好惹味,個醬汁好出色
泡椒田雞

💯酸菜魚$238
𝑺𝒊𝒄𝒉𝒖𝒂𝒏 𝑭𝒊𝒔𝒉 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑷𝒊𝒄𝒌𝒍𝒆𝒅 𝑪𝒂𝒃𝒃𝒂𝒈𝒆
後尾先記得點酸菜魚!個湯好好味,魚又滑同個湯又夾,酸菜仲正,如果可以多啲酸菜就好了
酸菜魚

⭐️涼拌魚皮$68
𝑭𝒊𝒔𝒉 𝑺𝒌𝒊𝒏 𝑺𝒂𝒍𝒂𝒅
如果唔怕核突,涼拌魚皮都好好味!其實一啲都唔腥,口感超爽脆又開胃

食咁多野人均都係$320,去邊揾💯

#MFJ太子 #MFJ中菜

#mfoodjournal #foodie #hkfoodie #foodblog #hkfoodblog #chinesecuisine #chinesefood
#相機食先 #太子美食 #中菜
酸菜魚
  • 口水雞
  • 椒麻雞
2023-03-30 16 瀏覽
今日出太子行街順便搵食,心血來潮想食d 辣野就醒起川吧, 呢到係專門食川菜的地方, 我就簡單點選了幾味開餐。✡️ 泡椒鳳爪 ~ 可能好耐有食泡椒鳳爪,那份辣味慢慢由鳳爪辣到嘴角好過癮。✡️ 涼拌皮蛋 ~ 夾住d 蒜一口過放入口最滋味,有冇人同我一樣好鍾意食皮蛋架,那份屬有香濃味真係好正。✡️ 鯇魚細邊 ~ 呢到魚有兩款分別係鯇魚和清江魚, 味道就有麻辣、酸辣、香辣、泡椒和鮮青花椒味五款口味,我就選擇了 鯇魚香辣小辣, 呢款魚雖然多骨但好滑溜,香辣味慢慢滲入魚到, 魚下層有芽菜豬紅芹菜芫荽等等配菜。✡️ 牛柏葉 ~ 食得咁上下就放牛柏葉落去滾兩下食,好爽口喎。

2023-03-30 11 瀏覽
太子站基隆街川吧😋🌶️ 四川菜,梗係唔少得辣啦朋友住喺呢度附近介紹咗呢間地道川菜🥘香辣雞煲半隻$188香香辣辣雞煲,值得推介, 鮮雞肉質嫩滑,最重要係個醬汁、好惹味,喜歡吃完雞煲只要加些湯又可變身成為湯底,繼續烚下烚下🥢炸支竹$36🥢蓮藕片$38加左D配菜份量好多,令到雞煲無咁油膩🥚前菜涼拌皮蛋$45 松花蛋黃心的皮蛋吃起來香醇,吃起來好Q彈 🌶️食辣嘢一定要配啤酒,絕配啤一啤先$28🍻🌟放工時間好多客戶🌟地方唔大,但很企理🌟下次食下香辣小龍蝦先
太子站基隆街川吧😋🌶️ 四川菜,梗係唔少得辣啦
朋友住喺呢度附近介紹咗呢間地道川菜

🥘香辣雞煲半隻$188

🥢炸支竹$36
🥢蓮藕片$38
加左D配菜份量好多,令到雞煲無咁油膩

🥚前菜涼拌皮蛋$45
松花蛋黃心的皮蛋吃起來香醇,吃起來好Q彈

🌶️食辣嘢一定要配啤酒,絕配啤一啤先$28🍻

🌟放工時間好多客戶
🌟地方唔大,但很企理
🌟下次食下香辣小龍蝦先
2023-03-30 17 瀏覽
好耐無食辣烤魚啦😋今次同朋友一齊刺激下味蕾先🤪前菜試下凉拌海帶,佢既辣度到可以接受,食落好有川菜風味,佢地調教既汁非常特別,前菜已刺激到我地味蕾啦😍之後叫左碟蔥爆牛肉好夠鑊氣🔥牛肉仲炒得好嫩滑,好食到仔仔要叫白飯黎一齊食😋最後當然要叫烤魚啦,我地揀左鯇魚細邊香辣味🔥估唔到黎到都好大條😍仲有好多配菜豆卜、豬紅、芽豆,最開心係有好多特最愛既洋蔥🤭店員會講解要滾一陣先食,因為佢地係新鮮魚即時整👍🏻👍🏻新鮮果汁唔同啲好滑好鮮🤤好鬼三😍我叫左小辣都好夠味,如果鍾意食辣既人可以叫大辣,咁就夠晒刺激😆店員都好好,好細心,見到我有小朋友都會講解邊啲食物無辣👍🏻👍🏻下次可以再同食辣啲既朋友再黎😚
好耐無食辣烤魚啦😋
今次同朋友一齊刺激下味蕾先🤪

下次可以再同食辣啲既朋友再黎😚
2023-03-19 16 瀏覽
好耐冇食過辣嘢,附件呢間川菜真係唔錯,夠味道!其實川菜真係要個種香辣味先叫正!唔係辣就好食!夫妻肺片💰68作為一個涼菜,份量比得好足😝😝有牛肚同埋牛展,一食落去就係個隻味🤩🤩正,好開胃十三香田雞煲💰239服務員話呢個田雞煲既田雞全部都係新鮮嘎,唔係冰鮮,所以食落去的確真係又幾惹味窩,而且田雞都好肥夠晒肉😗螞蟻上樹💰88經典菜式一定要叫啦😝😝不過我叫左小辣,所以唔怕太辣,佢係有肉碎一齊炒,都好有鑊氣手撕包菜💰酸酸辣辣既手撕包菜係我每次食川菜都會點既一樣送,開胃又好食😋係附近搵到一件啱口味既川菜真係唔容易嘎😏服務員都好nice,會同你推薦唔同既菜式,下次要再去😝飲品:可樂&忌廉

夫妻肺片💰68

2023-03-17
  • 夫妻肺片
  • 田雞煲
2023-03-16 298 瀏覽
最近因為朋友的關係,常常到太子覓食,發現這裡真的有很多隱藏美食😛🤘。像今天介紹的這一家「川吧」,不在主要的街道上,卻深受附近街坊歡迎,看來在區內也有一定的口啤🥰。餐廳裝飾簡約整潔,面積雖然不大,但坐位頗闊,坐得都算舒服。餐廳除了一般川式小炒外,也有烤魚雞煲,但最近已經食太多烤魚了,所以這次就試試這裡的小炒吧🤭🤭。毛血旺毛血旺的材料好豐富,有牛柏葉,豬大腸,豬紅,午餐肉,還有少少紅薯粉。看到紅撲撲很多辣椒,其實如果選小辣,就不會很辣。牛柏葉爽脆,豬大腸唔會很韌,豬紅入口滑捋捋,最喜歡午餐肉,吸滿了湯汁,特別好吃❤️。回鍋肉作為一位川菜粉😈,回鍋肉一定不能少。回鍋肉可能說是川菜的一個典型代表,材料很簡單,主要就有五花肉、蒜苗和青椒,這裡讓加入了洋蔥,更香甜。 回鍋肉看起來是色澤紅亮,十分的有食慾🤤,而且吃起來是甘香無比,肥而不膩,加上一碗香噴噴的米飯,香香辣辣,簡直是中式的美食小偷,尤其是其中焦焦的豬肉片,真的好香,好有鑊氣🤩。清炒萵筍點了2樣重口味的菜品,點上一份清炒萵筍平衡一下味蕾。看似簡單的餐品更顯廚師功架。超有鑊氣的~真的好香好香呀。食落清清爽爽的,真的很不錯。推薦給大家❤️。

回鍋肉

清炒萵筍

2023-03-12
  • 回鍋肉
2023-03-10 20 瀏覽
我唔會放過任何一間食麻辣既餐廳🤭🤭剛好在伯父鋪頭附近搵完佢佢就介紹我黎呢間食埋晚餐-地方細細不過唔會好逼環境都幾整潔乾淨-兩個人點左水煮魚同涼拌青瓜以為一大碗啦最多點知連爐上左成盤見到嚇親勁怕食唔曬浪費麻辣得黎好香 會一食想再食係會回想起既麻辣味道魚好多啊!超出意外😆😆呢次係記錯職員講係鱸魚建議大家點水煮可以問聲用咩魚先介紹條少骨都好 應該好多人同我一樣好怕食魚多刺😂😂 就算幾好味都敵不過怕麻煩可以考慮毛血旺🫰🏻🫰🏻我都約好朋友過幾日食毛血旺🤭提提大家白飯另配最好問一聲-青瓜爽脆多汁又係份量多到兩個人都未必食得曬🥰大家要準備好個肚仔行動
我唔會放過任何一間食麻辣既餐廳🤭🤭

• 涼拌皮蛋
  • 水煮魚
  • 毛血旺
2023-03-07 40 瀏覽
行完花墟喺附近搵左間川菜🌶️ 成個 feel好正宗🤣原來仲有樓上位都幾大😛 menu好多選擇水煮酸菜系列烤魚雞煲小菜咩都有‼️❣️涼拌土豆絲 $42原來唔係行酸辣路線🥔 係麻辣味 幾多辣椒籽唔可以睇小🌶️🌶️土豆絲最緊要係爽口 自己好難整到 呢度嘅澱粉就洗得好乾淨✅🙆🏻‍♀️ 食落索索聲🤤❣️水煮魚 細 $238好有誠意嘅水煮魚🐟🐟 default有齊芽菜 海帶絲 薯粉 係天使組合💯店員提醒我哋唔好一路滾 啲魚太熟會冇咁好食👌🏻🐟揀咗生魚片 都有鯇魚揀 呢款冇乜骨又厚肉👍🏻 啖啖肉 魚皮都好食 冇腥味🤭 懷疑擺咗成條魚食極都食唔完🤣唔好睇佢咁紅其實唔算好辣 大概譚仔三小🥰❣️午餐肉唔夠喉仲可以加唔同配料🌶️🌶️ 午餐肉真係好好食好邪惡😈❣️青島
行完花墟喺附近搵左間川菜🌶️ 成個 feel好正宗🤣

❣️午餐肉
唔夠喉仲可以加唔同配料🌶️🌶️ 午餐肉真係好好食好邪惡😈

❣️青島

2023-02-27 22 瀏覽
1. 涼拌皮蛋($48)88/100叫咗小辣,醬汁依然惹味,用咗黃金皮蛋(係四川醃法,平時墨色嘅係廣東醃法),蛋黃流心,好正!2. 夫妻肺片($78)90/100內有牛肚,牛𦟌同埋牛舌,個汁同涼拌皮蛋個汁唔同,比較重豉油味,更能帶出牛肉嘅香味。啲牛炆得夠淋之餘保持到咬口,剛剛好,好食!3. 烤魚($198)95/100叫咗鯇魚,其實都擔心會有泥味,但真係一啲都冇,魚肉好新鮮,而且好嫩滑,真係超級推介!
1. 涼拌皮蛋($48)88/100

2. 夫妻肺片($78)90/100

3. 烤魚($198)95/100

2023-02-21 28 瀏覽
口痕想食酸菜魚,就黎左呢間位於太子既川菜餐廳,位置幾方便,地鐵站出黎行2分鐘都到,而且都晚餐時段都幾滿座。餐廳既員工都好友善好有禮貌,今次叫左3款菜~新鮮酸菜鯇魚片(細鍋)($238)鍋裡面系真系好多魚,酸菜都酸酸甜甜好入味,鯇魚片好新鮮,而且好多魚,食極斬食唔完!可惜骨就多左少少,加埋水晶粉($32)入去煮,索哂啲汁,真系一流!涼拌皮蛋($45)唔似平時食開重蒜味既皮蛋,呢個系用花椒拌皮蛋,唔算辣,但好開胃!四川 #回鍋肉($88)一睇就知餸飯一流,咸咸地好入味,炒埋啲大蔥,好夠鑊氣!

餐廳既員工都好友善好有禮貌,今次叫左3款菜~
新鮮酸菜鯇魚片(細鍋)

新鮮酸菜鯇魚片(細鍋)($238)

涼拌皮蛋

涼拌皮蛋($45)

四川回鍋肉

四川 #回鍋肉($88)
一睇就知餸飯一流,咸咸地好入味,炒埋啲大蔥,好夠鑊氣!
2023-02-16
新鮮酸菜鯇魚片(細鍋)
2023-02-20 24 瀏覽
10分總分,一個人食雞煲到底有幾毒?*香辣雞煲 半隻🐥 $188一上枱係未食得既,要再煮多15分鐘左右,間中職員會幫手撈一撈,好彩叫左小食可以食住等😗等到啲醬收曬水,香味都好自然出曬黎雞肉入味不得至,仲幾嫩滑😋裡面仲有蓮藕片、炸支竹、紫洋蔥做配料*涼拌魚皮 $68魚皮好爽脆,塊塊都好厚身,咬落好有口感,不過略厭太辣🔥🥵好彩呢到有椰汁飲,解解辣呢個一人份量,少吃多滋味📍川吧太子基隆街30號地舖
10分總分,一個人食雞煲到底有幾毒?

*香辣雞煲 半隻🐥 $188
等到啲醬收曬水,香味都好自然出曬黎
雞肉入味不得至,仲幾嫩滑😋
裡面仲有蓮藕片、炸支竹、紫洋蔥做配料
*涼拌魚皮 $68
魚皮好爽脆,塊塊都好厚身,咬落好有口感,不過略厭太辣🔥🥵
好彩呢到有椰汁飲,解解辣

呢個一人份量,少吃多滋味

📍川吧
太子基隆街30號地舖
2023-02-12 303 瀏覽
📌 川吧 - 太子基隆街30號地舖🗓(12/2) 星期日 ⏰ 下午3:30左右 🌐網址: https://s.openrice.com/QrbS0uS4B00~ueeoDBA💈特式:近兩日天氣好潮濕,最適合食d辣川菜醒下神,今日下午茶時間就去到太子旺中帶靜嘅基隆街,呢頭都有唔少被受推介嘅餐廳,我今日就去左間係呢區新開無耐嘅川菜同大家試試。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:我鐘意食烤魚嘅程度去到連下午茶都想食,店長亦介紹佢地嘅烤魚係招牌菜,咁就啱晒我了,味道佢地就推介秘製嘅鮮青花椒味,而家等我同大家講下🐟味道先。鮮青花椒烤魚 - 佢地有清江魚同鯇魚選擇,我本身就食開清江魚,但店員就推介可以試下鯇魚,因為鯇魚係剛剛新鮮買貨返嚟,而家大大條。一上枱已經見到條鯇魚好大條,仲長過個盆一大截,淨睇魚眼/魚皮已經知道條魚好新鮮,食烤魚條魚新鮮真係最緊要,入口個種鮮味係雪藏魚無得比的,條鯇魚除左新鮮,而且肉厚嫩滑又夠魚油香,鯇魚仲有一個好處就係極少細骨,食得特別方便。鮮青花椒口味就係比較清香嘅辣,但因為同行友人唔係太食得辣,所以叫左小辣,我就覺得如果再辣d應該會更惹味,如果鐘意花椒個隻將口麻痺嘅感
📌 川吧 - 太子基隆街30號地舖
🗓(12/2) 星期日 ⏰ 下午3:30左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

鮮青花椒口味就係比較清香嘅辣,但因為同行友人唔係太食得辣,所以叫左小辣,我就覺得如果再辣d應該會更惹味,如果鐘意花椒個隻將口麻痺嘅感覺,我建議可以特登咬下d花椒粒,勁爽呀。

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 : 飲品就有普通罐裝汽水/椰汁、仲有津路烏龍茶,酒類就有常見嘅啤酒/黑啤,仲有成支VSOP都可以叫。

🍽環境:餐廳環境開揚光猛,因為新開無耐,地方乾淨企理,佈置上就偏向簡潔為主,再帶少少中式風格,冷氣足夠,唔會食食下好熱。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服務:店員服務都唔錯,因為我去到既咁啱仲係佢地落場時間,佢地仲準備緊食材之類,但店員都唔會話趕客,仲話剛好已做完清潔,可以入餐廳坐陣等等,期間會奉上茶水叫我地休息下同睇下餐牌先,亦會介紹定餐廳嘅招牌食物同當日有咩新鮮食材等等。

💰💸價錢:本身想叫原條鯇魚,但店員話鯇魚係偏大條,兩個人食大半條都已經夠,咁就叫左大半條先,但都已經飽到晚餐都唔洗食,只係$238,論烤魚嚟講認真抵食。

🐲💬總結:同我一樣鐘意食烤魚嘅朋友,我建議可以試下呢間,而且佢地用新鮮鯇魚,加埋調味都好正,一試難忘。

推薦指數:❤️❤️❤️❤️❤️
鮮青花椒烤鯇魚