2018-05-28 790 瀏覽
Today Joey invited me to join her friend Gigi’s birthday for a hotpot dinner at Causeway Bay. The restaurant is located at Tung Lung street in Causeway Bay. If without my friend, it would be find this hard-to-locate restaurant inside a commercial building. It’s located on 25 floor, the top most floor, with a decent view, and indeed it was a very good restaurant. I then realized why Gigi would pick this place for her birthday event, ‘cos they could bring their own bottles of alcohol and also no c

I then realized why Gigi would pick this place for her birthday event, ‘cos they could bring their own bottles of alcohol and also no charge in bringing own birthday cakes… so it makes the cost cheaper for a drinking night.

We had a group of 4 girls… and ordered a mix pot of combo pot - spicy hot, and another favor was pork bone soup base. Since we were not hungry, we did not order a lot. We ordered one portion of angus beef, an order of lamb, an order of meat balls (8 with 4 different favors), and also one crispy bean curd and one udon. Since half the girls cannot eat very spicy, the spicy favor did not kill our taste buds at all. The pork bone soup base was good, so we kept drinking the soup from the pot. The food was freshly prepared.

Luckily, the portion of dish was small and made for girl’s sharing size so we could save our stomach for the drinks and the cake. I enjoyed the night as the restaurant is quiet and cozy.

2018-05-28
1 分鐘 (堂食)
2018-05-28 54 瀏覽
難得朋友陪我行街,當然比佢選擇食咩啦,喜歡食辣野,雖然我不太食得辣,但都會奉陪!最近銅鑼灣開左呢間食川菜,就來食下啦!用紙包住,好有趣,第一次食咁大塊的紙包食物!紙包牛肉,內面一打開係勁多辣椒,牛肉炸至金黃,非常香肥可口。幸好不算太過的辣,我都食到呀!酸菜桂花魚好大碟呀!條魚都好巨型,份量3,4人食都得!酸菜魚好入味,湯式酸酸辣辣,勁惹味醒神呀 非常正!仲有個口水雞,份量不少,味道也不錯吃,可以一試!!!!

用紙包住,好有趣,第一次食咁大塊的紙包食物!

酸菜桂花魚

仲有個口水雞,份量不少,味道也不錯吃,可以一試!!!!

2018-05-18 55 瀏覽
早排香港又濕又凍緊係要打個邊爐,第一次上到永光頂樓個環境好好,唔似平時打開果啲好嘈雜,我地揀左醉羊湯同麻辣鴛鴦湯底Waiter 叫我地滾一滾飲左個醉羊湯先,真係好驚喜湯底都咁足藥材味同酒味,即時暖一暖胃,而且入面仲幾多羊肉,炆得好林,最後個湯仲比我地飲到見底其中個牛同花膠都覺得唔錯,牛都幾雪花又有咬口但花膠真係sap兩下就好撈起,我地落完唔記得左搞到有兩舊溶左象拔蚌好新鮮打邊爐我最鍾意食既午餐肉,佢地好有心思咁炸左同切薄,放落麻辣湯好索味~次次打邊爐都係食烏冬果D,今次見佢MENU有擔擔麵,細細份,都唔錯架最後叫左個冰粉食完咁濃味既野有個小清新既甜品埋尾都算係一個好完滿既 dinner見到其他枱有嗌餸食飯既都好吸引,本身鐘意食四川野,下次來試下叫餸整體環境服務同野食都幾好,會返兜

其中個牛同花膠都覺得唔錯,牛都幾雪花又有咬口

象拔蚌好新鮮

最後叫左個冰粉

整體環境服務同野食都幾好,會返兜
表妹由台灣返左香港探我地,老婆請左半日假同佢去銅鑼灣掃貨,我收工去SOGO 搵佢地時已經見到佢地兩手都滿載今日嘅戰利品。雖然時間尚早,不過攞住咁多野而且佢地已經行到腳軟軟,我地決定早d係附近食個晚飯就回家。 我地揀左呢間位於登龍街永光中心頂樓嘅川府宴開餐,因為表妹好鍾意食麻辣野,川府宴嘅正宗川菜應該好啱佢口味。我地到餐廳時仲未到7點,客人唔多,不過7點半之後就開始多人,餐廳裝修好有格調,面具嘅裝飾令餐廳更有四川風味。👺雖然表妹好鍾意食辣,不過老婆又唔食我太辣,所以我地點嘅菜色都指定要小辣。我地點左酸菜魚,麻辣雞翼,蝦球同大腸,三個人應該好夠食。酸菜石斑魚 $228酸菜石斑魚好大份,魚肉好嫩滑而且唔多骨,味道唔算太辣,酸味就比較突出,薯粉好軟腍彈牙,吸入左湯汁非常惹味。😋麻辣雞肘翼 $68雞翼係單骨上的,食得好方便,外層香脆,雞肉多汁,麻辣味濃,表妹讚不絕口!👅不一樣的明蝦 $128不一樣的明蝦賣相好吸引,配料好多,爽口嘅蝦球連同酸酸甜甜嘅配料一齊食,味道層次豐富。👍干鍋大腸 $168呢款干鍋大腸上枱時我地都大吃一驚,辣椒非常多,不過味道冇想像中咁辣,大腸炸得好香,微辣,口感富有彈性而且

酸菜石斑魚 $228

麻辣雞肘翼 $68

不一樣的明蝦 $128

干鍋大腸 $168
呢款干鍋大腸上枱時我地都大吃一驚,辣椒非常多,不過味道冇想像中咁辣,大腸炸得好香,微辣,口感富有彈性而且有咬口,我地都食得好過癮。😆
干鍋大腸

叫埋白飯埋單每位都係$220,性價比唔錯。👍

2018-05-16
干鍋大腸
2018-05-18 55 瀏覽
姐妹知道我鍾意吃辣的東西,很用心的幫我找這家吃川菜,雖然我仲咳緊,但一定要去吃,可想而知,我喜歡吃辣的那股勁有多厲害。抱著很大的期望去吃這個晚餐,果然還是沒有令我失望的,裝修很有特色,具有中國味又不會感覺老土!很時尚的裝修,又可以感受到濃濃的川味兒!服務員很禮貌,服務也很周到,及時的上菜,適時的收拾,主動加水和換碟!酸菜石斑魚魚肉很滑溜,鮮甜,很少骨,故此入口很滿足。配料有芽菜,酸菜,寬薯粉,窩筍,酸蘿蔔,辣椒。不吃很辣的姐妹特別喜歡吃這個魚,湯不會很辣,酸酸辣辣的,令人吃了格外開胃!值得一提的是薯粉,很滑,很淋,超級好味!本來不吃飯,也叫了一大碗飯吃!川式辣椒炒通菜通菜炒得很清脆,還有股股很香濃的酒味,再加上一種微辣,吃起來很享受,我想,最簡單的菜才是最考廚師功夫的!很讚的菜!乾鍋肥腸肥腸是先炸過的,脆脆的,加上一大堆的辣椒,倒也沒有姐妹想像中的那麼辣,還好她可以吃,大腸很有嚼勁,濃郁的香味,非常好吃哦!

2018-05-18 39 瀏覽
突然好想食川菜,朋友介紹之下就去左銅鑼灣呢間川府閣~上到樓都幾有私房菜既感覺!今次主要想食水煮魚同埋辣野刺激一下味蕾~先點左個口水雞,份量都幾多!面頭既口水汁真係精髓,雞都幾滑~佢地既紙包牛肉好特別架,呈上枱再剪開先見到真身!而匿埋係乾辣椒底下就有大大塊既牛肉啦~都帶點辣度架,牛肉經過薄薄油炸再收番油,所以特別香口~我地仲點左個酸菜桂花魚,份量都夠2-3人食既,魚都幾嫩!特別欣賞佢既配菜好多,有窩荀、薯粉!個酸辣湯底都十分到位!
今次主要想食水煮魚同埋辣野刺激一下味蕾~
先點左個口水雞,份量都幾多!
面頭既口水汁真係精髓,雞都幾滑~
佢地既紙包牛肉好特別架,呈上枱再剪開先見到真身!
我地仲點左個酸菜桂花魚,份量都夠2-3人食既,魚都幾嫩!
特別欣賞佢既配菜好多,有窩荀、薯粉!
個酸辣湯底都十分到位!
2018-05-17 28 瀏覽
上次食過微辣的川菜後念念不忘,嗜辣老友指定要吃這家,地點很容易找到,就是銅鑼灣,地鐵站走過去也就是幾分鐘。實在很適合路痴的朋友! 一走進餐廳,就能感受到一股川味,不是濃烈的食物味道,而是單憑這種充滿中國風的裝修,已經非常富有時尚設計的感覺,我必須得強調!夫妻肺腑 - 說白了就是肝膽相照,辣中帶痲,痲痲辣辣糾纏在一起,我好能夠吃到香的味道!川味椰菜花 - 鹹豬肉帶出了椰菜花的爽,跟鹹味相得益彰,還能夠感受到微微的辣味,整道菜好絕配!總之,好吃!特別是配白飯吃。

2018-05-17 35 瀏覽
呢度自家製響鈴,勁正。剛剛炸起,脆到不得了,擺落去湯到,仲係滋滋聲,十分香口。另外叫左個瑤柱魚滑,真係夠足料,好多瑤柱,整既時候可以用魚滑包住瑤柱,又爽彈又鮮甜。好味~最後就來個雜菜啦,新鮮豆苗,大白菜,生菜,玉米混合。大大碟,抵食呢~價錢雖然唔算平,但係質素絕對好高。可以再食,下次食下麻辣先得,見其他人叫,滾起陣味好香~最抵讚唧係紅糖冰粉,杞子好大粒,提子乾都好大粒,加左少少山楂片,唔同甜味好豐富好配合。

2018-05-17 43 瀏覽
川府宴 @ foodki銅鑼灣 麻油雞(7.5/10)($148) 銅鑼灣越黎越多四川菜餐廳🇨🇳,呢間川府宴質素絕對比我上唔少高檔餐廳🤤🤤🤤。 今次點既麻油雞🐤🐤係佢地既新產品,非常岩唔食得辣既朋友食。 雞用上三黃雞🐤,肉質非常鮮嫩。味道食落唔辣🐵,但非常麻!雞湯加上蔥,芝麻,芫荽,雖然表面上浮起一層雞油🤣🤣,非常邪惡,但麻味同雞既香味混合出黎真係好好味👍🏻👍🏻!可惜雞肉份量唔夠多,如果唔係就更完美!!! 雞下面仲有雲耳同埋萵筍,唔係講笑😋,我諗我可以送五碗飯!水煮魚(8.5/10)($238) 好耐無食過咁高質素既川菜!呢道半條水煮石斑真係回味無窮,魚味濃,帶點彈性,肉都夠多。辣味岩岩好,唔會過油,底下仲有粗薯粉,芽菜,實在太太太好食!!勁滿足!

水煮魚(8.5/10)($238)
2018-05-17 36 瀏覽
永光中心頂樓,開左無幾耐既川菜,估唔到去到七點半左右,會滿坐之餘,重要有唔少街客上到黎碰運氣睇吓有冇位,真係非常之利害。呢度有得打邊爐,不過覺得除咗湯底比較特別之外,仲有川菜,所以就試左川菜啦。嚟到當然要食傳統嘅川菜啦,點菜嗰陣時侍應已經問我地要乜嘢辣度,我同佢講只係食到微辣,最後每一道菜辣度都控制得好好。最好食係大䓤爆炒排骨非常之有鑊氣,啲排骨非常之嫩滑,大䓤好香,加埋濃濃既醬汁,送飯一流。麻婆豆腐,又係一款好好嘅餸飯菜,紅紅既醬汁,小小麻,唔太辣,非常之香。萵筍切最軟既蕊黎炒,好爽脆。

最好食係大䓤爆炒排骨

萵筍切最軟既蕊黎炒,好爽脆。
  • 紅糖冰粉
2018-05-17 37 瀏覽
約埋姐妹一起十下十下~暖暖胃。呢度主打川菜,梗要試下川味冷盤,嫩滑雞絲配爽口海蜇,芝麻味濃,小小辣味。好正~來到打邊爐啦,湯底多選擇,本身想要麻辣燙底又怕熱氣,食清小小,選左個豬骨湯底。大大個煲有三四舊豬骨,熬到奶白色。就咁飲個湯底都好正!有一樣必食,就係魚唇啦,口感爽脆,多膠質。大大件,又鮮新。滿滿膠原蛋白呀~我地仲叫左原隻花膠仔,還可以。再來個花雕雞件,醃得好入味,就算滾多兩滾依然嘗到花雕酒味,雞肉好嫩滑。
約埋姐妹一起十下十下~暖暖胃。

2018-05-17 38 瀏覽
登龍街永光中心25樓有間食新派川菜 早幾日跟朋友去食味道不錯!香港川菜試過很多,很多川菜餐廳只辣不鮮,這裡的川菜必定要試,過江魚必定要點來吃吃,辣味剛剛好,不會蓋過魚的鮮味,豉油聽師傅說,特別調製過,難怪特別好味道,還有想說師傅刀工十分了得,整條魚都起骨了。另外另一個推薦菜是川庭脆鯇魚,味道好特別,鯇魚片十分爽口。麻辣雞肘翼麻香十足,令人垂涎三尺。香肉乾鍋花菜 上菜時有一陣陣煙熏的香味 味道麻而不辣。這裡的擔擔面也很好 店強調是正宗四川做法有別於其他店擔擔面很多湯這種 面身彈牙 調味微辣 賣相普通卻很好吃!喜歡川菜的,我必定推薦這間!

喜歡川菜的,我必定推薦這間!
川府桑拿魚
香辣爆蝦球
川庭脆鲩鱼
沸腾蝦
2018-03-21
10 分鐘 (堂食)
川府桑拿魚
香辣爆蝦球
川庭脆鲩鱼
沸腾蝦
2018-05-16 70 瀏覽
今晚約了老友飯聚,近年香港掀起一股麻辣風波。系銅鑼灣永光中25樓頂層,新開的川府宴主打新派四川菜食,餐廳保留了傳統四川麻辣的風味,融匯左港色風味令到食物可以保留鮮味。當晚我地一行5人,叫左8樣菜色,紅油抄手$78,涼拌皮蛋豆腐$68,水煮石斑魚$388,,家常炒萵筍$88,麻婆豆腐$128, 香辣花甲$168干鍋大腸$168, 大大粒辣子雞$168。人均消費$260-300左右,呢個價錢真系幾抵食!就餐廳環境,服務同食物質素。系今時今日香港地難得嘅一間好食堂,我個人特別喜歡下面幾款菜式。麻婆豆腐$128D紅油原來系自家出品,每日新鮮製作。香味撲鼻,豆腐香滑入口即刻溶化,再加上肉碎混入特定香料,送飯一絕!干鍋大腸$168配上大量特製嘅辣椒同經過炸炒的外脆內軟大腸,作為佐酒小食系吾錯嘅配搭。大大粒辣子雞$168容許我大膽講一句,我相信目前為止川府晏系整呢道菜最出色!
,家常炒萵筍$88,麻婆豆腐$128, 香辣花甲$168

麻婆豆腐$128

干鍋大腸$168

大大粒辣子雞$168
容許我大膽講一句,我相信目前為止川府晏系整呢道菜最出色!
香辣花甲
涼拌皮蛋豆腐
紅油抄手
水煮石斑魚
大大粒辣子雞
家常炒萵筍
麻婆豆腐
2018-03-21
5 分鐘 (堂食)
香辣花甲
涼拌皮蛋豆腐
紅油抄手
水煮石斑魚
家常炒萵筍
麻婆豆腐
2018-05-16 21 瀏覽
平日比較少食辣野而今次就食下四川菜川菜出哂名都係食麻辣菜式雖然餐牌上有好多唔辣嘅但想挑戰下自己既味蕾搵搵新刺激上到來見到裝修都好高級富有中國味道呢度主人家介紹左擔擔麵、夫妻肺片、水煮魚、麻辣椰菜花比我地。既然係主打菜,就不防一食!擔擔面係前菜,好濃郁既花生味,面又彈牙,不過多汁d會更好。夫妻肺片 牛肺牛肚都炒得剛好滑溜溜,加左芝麻更帶出味道。炒菜都好夠料 一啲都唔馬虎。水煮魚湯底火紅紅,睇落都知道夠麻辣啦!即刻食到停唔到口,魚肉大到不得了啊!食落仲好煙um,一啲都唔腥!
平日比較少食辣野
而今次就食下四川菜
川菜出哂名都係食麻辣菜式
雖然餐牌上有好多唔辣嘅
但想挑戰下自己既味蕾搵搵新刺激
上到來見到裝修都好高級
富有中國味道

食落仲好煙um,一啲都唔腥!
2018-05-16 26 瀏覽
Im not a big fan of spicy but my friend insist to bring me to one in cwb last week. It’s operating in one of the commerical buildings in 登籠街. Two of us order 4 dishes, they are 夫妻肺片,擔擔麵,水煮魚,麻辣椰菜花. 水煮魚用左鯇魚所以比較多骨 不過辣味夠!印象中食夫妻肺片既次數兩隻手都數得晒 不所今次的確令我改觀。擔擔麵就正正經經 多d汁會好D!