2013-05-02 514 瀏覽
經第一次來深深愛上個【燒荔枝煙肉】而且其他食物好快被同行的友人掃光,來不及拍照 今次是第二次光顧其餘點了【燒茄子】【燒羊架】【燒魚】【燒雞泡魚乾】【烏冬】【燒茄子】是唯一不喜歡的他們下了一些調味料搶去茄子原來的味道,而且是偏辣的【燒羊架】不是我吃,不知道不過嗅到是和茄子同一種調味料 \'o'/ (吃下去也是變成同一樣東西)【燒魚】新鮮,燒得剛好【燒雞泡魚乾】沒有燶掉,軟硬適中是不錯啦 【烏冬】是一般啦,一個月後寫這個食評已經忘記味道不是差也不是很好,只是填飽肚子吧仍期侍下次,但茄子就不會再點了
經第一次來深深愛上個【燒荔枝煙肉】

而且其他食物好快被同行的友人掃光,來不及拍照

今次是第二次光顧
其餘點了【燒茄子】【燒羊架】【燒魚】【燒雞泡魚乾】【烏冬】

【燒茄子】是唯一不喜歡的

他們下了一些調味料搶去茄子原來的味道,而且是偏辣的

【燒羊架】
不是我吃,不知道

【燒魚】
新鮮,燒得剛好

【燒雞泡魚乾】
沒有燶掉,軟硬適中是不錯啦

【烏冬】
是一般啦,一個月後寫這個食評已經忘記味道
不是差也不是很好,只是填飽肚子吧

仍期侍下次,但茄子就不會再點了
2013-03-30
  • 燒荔枝煙肉
  • 燒雞泡魚乾
2013-02-19 384 瀏覽
見到好多人係Openrice 推介, 所以去咗試,結果係我從未試過食一餐飯會推動到我要開個Account 寫食評問題一: 開咗一支柚子酒有問題變壞咗叫職員試, 個職員有禮物地只係呷咗好少好少, 話完全無事, 個味係橙皮甘味,但我地兩個人去兩個人都聞到同飲到 "宿"臭味, 叫佢再試多一啖佢都唔飲...... 我地飲咗一啖就成支都無飲過,叫過第二支問題二: 我地只係兩個人食飯所以安排了一張2人細枱, 十分正常,但由於食物放滿枱,員工將我地Order 支柚子酒同埋冰桶放咗係旁邊張枱.當我地一飲支酒有問題舉手叫個員工, 佢一行埋嚟就話我唔會比張枱你, 我話唔係 (只係想話佢知支酒變咗), 我都未講完再搶住講我地拍唔到枱比你, 真係唔得..... 唯有等佢講晒先講... 之後應該隔離枱個客入咗, 有個女職員走來用責怪口吻同我地講支酒唔應該放係隔離枱, 有人訂咗, 好嬲咁收咗支酒同冰桶問我地仲要唔要, 都變咗又無話換比我地, 咪答佢唔要囉, 其實係佢地安排放支酒係隔離枱點解攪到好似我地有問題呢?同埋需唔需要咁勞氣問題三: 其實食物賣相係不錯,但味道...另外還有燒茄子, 極油但無咩味 (好極端)燒

問題三: 其實食物賣相係不錯,但味道...
另外還有燒茄子, 極油但無咩味 (好極端)
燒粟米 (正常但不是好味)
2013-02-17
2012-08-19 243 瀏覽
朋友介紹下黎左呢度食串燒慶祝生日~不錯~~~9 成都係串燒~幾個人黎食, 叫左好多野~ 牛舌好香, 叫完要再叫多轉~燒香腸好味~!粟米好甜, 不可可叫燒魚都幾香~ 唔錯海膽飯不過不失燒菠蘿同埋香蕉都好特別, 好香. 燒香蕉好得意~加埋少少朱古力醬, 味道幾好整體都唔錯~可以再黎~
朋友介紹下黎左呢度食串燒慶祝生日~

不錯~~~

9 成都係串燒~

幾個人黎食, 叫左好多野~

牛舌好香, 叫完要再叫多轉~

燒香腸好味~!

粟米好甜, 不可可叫

燒魚都幾香~ 唔錯

海膽飯不過不失

整體都唔錯~

可以再黎~
2012-07-27
慶祝紀念
生日
2012-08-04 159 瀏覽
朋友帶我黎食呢間叫川燒既日本菜~故名思義,呢間食店, 幾乎9 成都係用燒既~不過就唔係自己燒, 而係廚房燒出黎既~食物種類繁多. 海鮮, 肉, 菜, 就連生果都有得燒!!我地叫左一條燒馬友, 好好味~! 魚經過燒完, 肉好香. 可惜既係我唔太鍾意食魚皮, 如果唔係, 相信魚皮會更可口~另外, 見到之前食評d 人過燒粟米好味, 於是我地都叫左, 哇~! 果然好味~ 好鮮甜, 而且有淡淡既牛油香味~! 燒茄子都不錯~幾香另外一個好好味既係燒菠蘿~! 好香甜, 食左半碟~!!!! 好好味~ 值得推界~!!!

朋友帶我黎食呢間叫川燒既日本菜~

故名思義,呢間食店, 幾乎9 成都係用燒既~

不過就唔係自己燒, 而係廚房燒出黎既~

食物種類繁多. 海鮮, 肉, 菜, 就連生果都有得燒!!

燒茄子都不錯~幾香
2012-08-03
2012-08-02 84 瀏覽
睇openrice 見到呢間串燒好似幾好味. 一行三人, 終於黎到真係有好多唔同既串燒. 叫左幾樣唔同種類既串燒~粟米真係好好味, 好甜~!燒菜反而一般...叫左個香腸, 出奇地好味...個樣雖然唔太討好, 但入口好香. 加埋沙律醬, 都真係幾好味~!見到有燒生果, 試左個燒香蕉, 激讚~ 加埋朱古力, 入口即溶, 好得~!
睇openrice 見到呢間串燒好似幾好味.

一行三人, 終於黎到

真係有好多唔同既串燒.
叫左幾樣唔同種類既串燒~

粟米真係好好味, 好甜~!

燒菜反而一般...
2012-08-01
2012-07-29 47 瀏覽
到而家都攪不清佢係四川菜定係日本菜~個名實在太誤導人喇~主打食物都係燒~ 所有野都係燒出黎的不過唔駛自己燒, 係廚房燒埋的可能又因為咁, 上菜時間好慢~要等起碼20 分鐘先有野食是夜最好味既係燒魚同埋燒粟米!燒魚 - 好香 , 肉依然滑~燒粟米 - 好甜, 係佢地d 粟米本身巳經好甜. 再加上以牛油燒過, 食落口真係一流~! 呢兩樣係最值得推薦~!

到而家都攪不清佢係四川菜定係日本菜~

個名實在太誤導人喇~
主打食物都係燒~ 所有野都係燒出黎的

不過唔駛自己燒, 係廚房燒埋的

可能又因為咁, 上菜時間好慢~

要等起碼20 分鐘先有野食

是夜最好味既係燒魚同埋燒粟米!

燒魚 - 好香 , 肉依然滑~

呢兩樣係最值得推薦~!
2012-07-26
2012-07-01 35 瀏覽
夜晚行過度度排晒隊所以揀左呢間叫左牛舌,牛肉,羊肉,聖子仲有條魚D牛肉半生半熟..好好味牛舌都係條魚最正,出面好脆, 肉好入味聖子就普普通通..冇特別雖然有D貴 但係好好食...但係要有事慶祝先會黎 因為太貴喇......我都明係租問題姐><
夜晚行過度度排晒隊
所以揀左呢間
叫左牛舌,牛肉,羊肉,聖子仲有條魚
D牛肉半生半熟..好好味
牛舌都係
條魚最正,出面好脆, 肉好入味
聖子就普普通通..冇特別

雖然有D貴 但係好好食...
$150 (宵夜)
  • 燒牛舌
2012-06-17 24 瀏覽
由於本人上個月升左職又加左少少人工。於是請番我個老死食番餐,選呢道原因佢喜歡食燒菜第二次幫親,今次以素為主,配合個FRD只食素,上次有叫燒魚(有D貴),因為時價。評:合格皇帝菜是日限定,果日有得食,食完先發現*忘記拍照。評: D蒜泥合埋茄子OK合,而茄子燒得好,不會好DARY 評: BBQ PINAPPLE 好SWEET,不過有“榨”,我只係吸晒D汁。評:甜左少少,所以我不斷加左好多SPICY 粉燒魷魚SO,都OK,細細條易放入口 !!! *忘記拍照, *留意,佢台上有一個橙粉同藍蓋的粉,好好味橙蓋的粉:香SPICY 味藍蓋的粉:川麻味$200以上應該要有得簽卡LA,要過$300 先有, 好在月頭有現金。(所以我會減左分)總平:不過不失, 70/100。

有菜味!
評:合格

皇帝菜是日限定,果日有得食,食完先發現*忘記拍照。
呢款最好味!!!!
評: D蒜泥合埋茄子OK合,而茄子燒得好,不會好DARY
my favourite

玉子燒
評:甜左少少,所以我不斷加左好多SPICY 粉

燒魷魚SO,都OK,細細條易放入口 !!! *忘記拍照,

*留意,佢台上有一個橙粉同藍蓋的粉,好好味

橙蓋的粉:香SPICY 味
藍蓋的粉:川麻味

總平:不過不失, 70/100。
題外話/補充資料: $300以上先可以用VISA
2012-06-09
有菜味!
呢款最好味!!!!
my favourite
玉子燒
  • 茄子
2012-05-24 18 瀏覽
本身book左7:30, 早左到,店內仍有好多座位不過8:30點左右已經入左9成座位!!!2個人order左10碟,佢通常一碟碟上,好少擺到一台都係~~~燒肥牛豆腐卷: 如果得個豆腐會無咩味,不過個汁好好味,加埋肥牛,好好味!!!羊架: 上次食好似好味d~~呢次燒得吾夠惹味!!!不算太"so",自己加d粉後味道更佳燒厚白鱔: 超超超超超級好味!!!果然好厚!!!個皮燒到脆卜卜,但d肉一d都吾乾仲好滑,好juicy!!!!!!!!!!炸芝士年糕: 外脆內軟!!!救命!!!里面d cheese溶晒!!!!好好味!!煙煙un un!!!燒煙肉年糕卷: 年糕好煙un,燒到岩岩好!!!煙肉包住正好調和反年糕個味!!!雙重口感,正!!!燒鵝肝釀雞翼: 完全食吾到鵝肝味......雞翼皮吾夠香脆!!!燒三文魚飯團: 好普通!!雖然燒到好似飯焦甘,脆卜卜,不過無咩三文魚味.....好淡...似食白飯.....燒蠔: $1 一隻promotion......細到呢......摺牙喇,又無鮮味...甘無誠意不如無做promote..仲有2碟~~一個係"真係餐蛋": 好普通既餐肉,個蛋就不錯!!!甜甜地~~
本身book左7:30, 早左到,店內仍有好多座位

不過8:30點左右已經入左9成座位!!!
燒肥牛豆腐卷
羊架
燒厚白鱔
炸芝士年糕
燒煙肉年糕卷
燒鵝肝釀雞翼
燒三文魚飯團
燒蠔

仲有2碟~~一個係"真係餐蛋": 好普通既餐肉,個蛋就不錯!!!甜甜地~~~外面脆脆地!!!juicy~~~
另一碟係茄子!!!都係麻麻,太濕喇...味又吾夠.....

同友人order 2支野飲,埋單每人$200!!!
朋友話好full...但我就無咩感覺....可能佢一碟碟上,..反而好似食極都吾夠甘.....

btw, overall真係幾好味!!!成餐食到好惹味!!!!耐吾耐就會想反去食!!!
正!!!
2012-05-23
燒肥牛豆腐卷
羊架
燒厚白鱔
炸芝士年糕
燒煙肉年糕卷
  • 炸芝士年糕,燒厚白鱔
2012-05-02 8 瀏覽
不是一般只有"知"然粉味的燒烤樣樣都有水準, 亦唔算貴.有draft beer... 正!不過個燒三角圓麻麻, 可以唔試.坐左入房, 服務員反應慢了, 但可接受已第三次去, 還是滿意比個like

不是一般只有"知"然粉味的燒烤
樣樣都有水準, 亦唔算貴.
有draft beer... 正!

不過個燒三角圓麻麻, 可以唔試.
坐左入房, 服務員反應慢了, 但可接受

已第三次去, 還是滿意
比個like
2012-04-26
  • 燒牛舌
2012-04-28 14 瀏覽
地獄廚神聽得多,何謂地獄食神?筆者有一很有義氣的朋友,專門負責籌組朋友間的聚餐,唯此位義氣朋友每次選擇的聚餐地點食物均十分難食.事後亦總以"上次明明好好食"作開脫,故有"地獄食神"或"上一次很好味先生"之美名.上一回選了一間位於太子的小炒,其椒鹽鮮魷竟然唔熟,又腥又靭.無奈記憶隨時間流走,冷不妨今次聚餐又讓他取得了選擇餐廳的主導權,結果又一次中伏.事先聲明,筆者向來對所謂中式串燒不感興趣,事關很多食肆喜歡甚麼都以孜然粉作調味,羊肉牛肉是孜然味,食條菜芯豆角又係孜然味,十分沉悶.這晚川燒倒沒犯上這種毛病,牛舌,牛柳粒和牛仔骨這三種很容易用孜然配搭的肉食,川燒只用了鹽燒的方式,這點算是不錯.川燒的串燒味道還可以,但也僅止於"還可以"的水平.鹽燒牛舌不夠厚身(我很驚訝會有版友認為它厚),因此味道不夠豐腴.牛柳粒燒得過火,近乎全熟口感有點韌.燒京蔥雞球用上燒汁調味,味道卻不足夠.地獄食神一再推崇的蒜蓉燒茄子,只見一大堆蒜蓉鋪面,卻完全沒有鹹味.看到前面有版友說川燒的食物太鹹,或許是他們從善如流將食物減鹽,但這道燒茄子卻有點兒矯枉過正了.單吃串燒很難飽肚,所以我們點了一碟鰻魚炒飯.點完以後才有一

單吃串燒很難飽肚,所以我們點了一碟鰻魚炒飯.點完以後才有一位朋友悻悻然的告訴大家他是不吃鰻魚的.剛好川燒的鰻魚炒飯只有極少鰻魚,結果我這位不吃鰻魚的朋友吃得非常高興,實在有點諷刺.

最大的敗筆還是來自川燒的冷盤,川燒奉上了兩道讓客人刻骨銘心,極之難食的冷盤--冰鎮芥蘭川醬藕片.每當我想要給川燒一個OK的評分,就是這兩道菜提醒我一定要給喊面.

先說說冰鎮芥蘭,我從沒見過有食店會用這麼粗壯的芥蘭去冰鎮,即使店方有把芥蘭去皮,客人還是咬到牙骹都軟.芥蘭粗壯還有一個壞處,就是點wasabi豉油時很難上味,一條芥蘭起碼要點4-5次豉油,店方卻只提供一碟豉油讓數位客人共用,多麼的不衛生!想知道何謂一碟好的冰鎮芥蘭,可以到奧海城金滿庭試試,人家的冰鎮芥蘭一是夠嫩,二是只取其芯,三是每位客人一碟豉油.川燒的這碟冰鎮芥蘭取價四十幾蚊卻只有6-7條菜,份量十分少.不過由於其味道太差,份量少一點反倒可以讓牙骹受少點折磨.

另一道冷盤--川醬藕片,筆者建議店方盡快將之從菜牌上刪除,以免影響食店聲譽.藕片本身爽脆,但個醬汁實在離哂譜,死鹹之中帶點酸宿怪味,我已經不停用啤酒送服,還是鹹到涸喉.在如此重味的醬料掩蓋下,當然完全嚐不到藕味.我們一致認為這道川醬藕片十分適合玩遊戲作大懲罰之用.

由於我們在嚐過冰鎮芥蘭和川醬藕片後對這裡的食物起了戒心,所以沒有點很多食物,但就喝了兩支大啤和一支清酒.5個人埋單HKD1200,不算很貴但肯定不會再來.
2012-04-14
2011-09-23 4 瀏覽
我一向喜歡吃串燒,不論是泰式沙爹或日式爐端燒我都喜歡最近愛上川味串燒,辣味是我的至愛,所以知道尖沙咀開了一間名叫「川燒」的燒烤店,急不及待去試一下晚上十時多去到但仍然很多人,有點迫,又有點吵,由於店子不大,每張枱與枱之間很近,裝修主要是日式端爐燒店的格局,由於已經十時多,所以很肚餓~涼伴番茄,溫室番茄,又大又甜,點糖吃,很清新~北方人的吃法。麻辣涼伴蓮偶,好咸!老闆主動過來問我食物質數如何,我老實地說為何我叫了兩款涼伴小食會這樣咸,他解釋是來貨醬料的問題,我在想,那為什麼明知也不改一下?奇怪!燒鱔,好厚肉,皮脆肉鮮,全晚最正!海鮮棒,口感好!好好味!牛舌,不過不失,夠厚但不夠香~羊架,不錯!羊味又夠~聖子皇,燒得剛剛好,仍保持濕身,加上蒜蓉,美味之極~牛仔骨,太乾了!所以有點un~牛柳,沒甚牛肉味,麻麻地~腐皮蝦卷,外皮烤得很脆!魚子香腸,好好味!內有魚子,咬下去吃到魚子粒粒。鵝肝多士,外脆內軟,充滿油香,面包吸了全部精華,好味.......全部的食物也不錯,埋單$800,有點貴!因我還未飽!
我一向喜歡吃串燒,不論是泰式沙爹或日式爐端燒我都喜歡
燒鱔,好厚肉,皮脆肉鮮,全晚最正!
海鮮棒,口感好!好好味!
牛舌,不過不失,夠厚但不夠香~
羊架,不錯!羊味又夠~
聖子皇,燒得剛剛好,仍保持濕身,加上蒜蓉,美味之極~
牛仔骨,太乾了!所以有點un~
牛柳,沒甚牛肉味,麻麻地~
腐皮蝦卷,外皮烤得很脆!
魚子香腸,好好味!內有魚子,咬下去吃到魚子粒粒。
鵝肝多士,外脆內軟,充滿油香,面包吸了全部精華,好味
.......

全部的食物也不錯,埋單$800,有點貴!因我還未飽!
2011-09-02
  • 羊架
2011-09-13 18 瀏覽
首先想quote蔡san的一句話:"世上的美食我三世都食不完". 一點也沒說錯, 美食的學問和品嘗, 真是叫人日嘗一新食物都吃不完! 是次我倆走到這條街, 不吃長龍烏冬店, 也不吃瑞士芝士, 是要吃這間以四川串燒為主的店, 又是我倆試新食店的時候! 小妹自問算不上是食家, 對於"食"這方面的學問真是很淺薄, 至少除了用上孜然粉, 辣粉, 蜜糖等調味以外, 小妹也不能再具體說出四川串燒的特色! 不過從另一方面想, 這就是活到老, 學(吃)到老吧! 當晚雖然是一個星期三, 但店內竟然座無虛席, 真厲害! 我倆的是bar枱座位, 對著燒烤師傳吃, 邊吃邊看"表演", 免費娛樂也! 二人叫了一系列的串燒, 包括::::~*~*蟶子皇~*~*:: 是店方的推介, 中規中矩, 蟶子皇也算大隻, 用蒜蓉燒起來也不會太乾身, 是合格以上的 ~*~*免治雞肉丸~*~*:: 另一店方的推介, 是店方自家製的, 小妹很滿意這粒丸, 其燒汁很香, 與這個丸很合襯, 而且帶點雞軟骨, 加強口感, 也使丸子不會散開, 非常推介! 店方也採用了日式的食法, 附上一只鵪鶉蛋拌在一起吃, 其實不用蛋汁已經夠好吃!~*~

從座位看到燒烤過程!
二人叫了一系列的串燒, 包括::::
~*~*原條粟米~*~*:: 這是小妹的必點食物. 大部分地方的粟米都用上大量牛油燒, 使粟米不致燒乾. 今次我倆反而吃到蜜糖味, 甜甜的很討人喜歡, 甚至比用牛油更吸引. 十多元一客燒原條粟米, 比很多地方都便宜, 抵食! 眼見面前的粟米燒得有點燶, 失色了一點. 要是控制得再好一點, 小妹要給它滿分呢~
~*~*豬頸肉~*~*:: 平時很少要燒豬頸肉的, 今次店方用了孜然粉燒, 多了一份調味, 也很吸引, 雖不是stunningly good, 也是adequately good
~*~*羊架~*~*:: 一客兩件, 店方也是用上孜然粉燒, 配搭當然合襯, 材料也算新鮮, 但豬就認為過熟了, 其實羊不用做到全熟已經可以很好吃. 伴碟的是芥辣和帶有薄味的酸汁, 這是平時我們吃日串燒不會有的調味料... 店方可以考慮問一問客人想要幾成熟, 別浪費靚材料嘛!
~*~*雞翼~*~*:: 小妹又怎會漏叫雞翼呢! 平時吃燒雞翼有原隻上, 也有單骨上, 反而只有雞中翼這種很港式bbq的serving則很少見! 明明這裡是吃燒的, 又既然要了兩客, 小妹當然要求加辣粉啦! 不過辣粉似乎加得不夠多, 只起小量提升味道效果, 未有小妹想像的中的辣效果, 下次似乎要大辣來刺激味覺呢! (也會刺激到豬嗎??)
~*~*白鱔~*~*:: 真是要大力讚一讚! 大家也可能知道鱔是易熟的魚類, 所以要燒到剛熟又嫩其實也不太容易, 小妹也吃過很多次太靭的鱔, 但這次師傳應記一功, 鱔燒得剛剛好, 仍然是嫩滑, 確實是非常難得!!!
~*~*八爪魚膠~*~*::
是店方的自家製, 用上八爪魚粒打成膠的一舊四方磚, 彈牙得來又頗特別, 一舊也非常撐肚, 不過既然是店方的推介, 大家也不防一試
~*~*菠蘿~*~*::
打算作為一個甜品, 之前在另一處吃過的是燒菠蘿片, 這個是原個菠蘿的其中一部分去燒, 肯定不是用罐頭貨! 菠蘿很甜, 暖暖的很有趣, 與我們平時所吃的凍冰冰version不同, 作為一個甜品是很好的
~*~*牛舌~*~*::
很奇怪我倆為何會吃完甜品再吃牛舌吧? 其實這是一坐下就叫的, 不過二人都忘記了, 但店方又沒有在我們落燒菠蘿的單時提醒我們, 結果在吃緊菠蘿的途中牛舌就送上, 既然燒了我們就照吃罷. 不知是已吃甜品也太飽的關係, 還是本質的問題, 小妹覺得這不是一個好吃的牛舌. 是太靭了, 也不夠牛的味道. 但當然有可能是因為我倆當時已太飽啦! 奉勸大家下次在叫甜品前要先check下其他鹹食是否已到齊!
btw, 川式串燒也有燒通菜, 很特別! 這是一個值得一試的地方, 也是值得再次光顧的!
2011-09-07
從座位看到燒烤過程!
2011-08-31 21 瀏覽
再唻開咗剛2年的川燒食晚飯,第一次唻係同好友慶祝生日嘅,今次第2次再唻同樣都係為好朋友慶祝生日而食,只係人物唔同啫。又一年了,其實時間真的唔算過得很快,有時更會覺得日子過得很慢添,只係每到生日前席要諗去邊到食、食乜野面傷腦筋嘅時候,就會覺得時間過得真係好快,咁又一年喇!!我地1945去到,因為冇訂位,所以同上次一樣只有門口高枱同門口側的枱可揀,咁我地都係揀咗高位,起碼睇住佢地燒而唔係面向門口先啦。揀乜野食物當然由壽星仔負責啦,不過我明知佢一定揀哂我會食嘅野,所以我都預先話佢知有D乜野佢會鍾意食我唔食而又好食嘅,例如羊仔架喇。我就一路影相一路望住佢揀野食,得閒又比吓意見咁,Click好要嘅野就交畀店員,店員都有介紹一些時貨海鮮,不過當時我地已經揀咗13款食物喇,所以都話唔使咯,直到有4款食物上枱後覺得份量(Size)比我上次幫襯細咗,怕會唔夠食,又見到好多人都叫燒魚喎,一問之下知道有3種魚揀:大眼雞、馬友與未聽過的XX,好啦,好似好正我地又未食過喎,就叫一條啦,但係未食都已經唔記得係叫乜野名喇....哈哈哈哈。以下就係我地當晚順序上枱嘅食物:01)燒八爪魚鬚 ($14)﹣比上次食的細條但

以下就係我地當晚順序上枱嘅食物:
01)燒八爪魚鬚 ($14)﹣比上次食的細條但分量多D,燒汁都幾好,唔太韌,尾段更有少少燶,正。
燒八爪魚鬚 ($14)
02)冷豆腐泡菜 ($26)﹣普通。即係百福豆腐加泡菜 ,但浸住冷豆腐的汁就幾好味。
冷豆腐泡菜 ($26)
03)燒蒜頭 ($12 x 2)﹣燒得剛剛好,唔乾,如果可以多一點燶就好喇。
04)燒京蔥 ($12)﹣有少少燶有少少脆,好!
燒蒜頭 ($12 x 2), 燒京蔥 ($12)
05)燒韭菜 ($12)﹣油咗少少,好似韌咗D,有D難𡁻。
燒韭菜 ($12)
06)燒香甜厚燒玉子 ($12)﹣好乾!好燶!好實,唔惦!
燒香甜厚燒玉子 ($12)
07)燒雞軟骨 ($14)﹣冇上次食的咁油膩,少少乾但好有咬口。
燒雞軟骨 ($14)
08)燒墨魚咀 ($14)﹣唔....一D都唔似墨魚咀,好實,反而呢個更似雞軟骨。
燒墨魚咀 ($14)
09)燒原個開邊蕃茄 ($12 x 2)﹣同上次一樣咁好食咁Juice,好好味。
燒原個開邊蕃茄 ($12 x 2)
10)燒原條生燒粟米 ($20)﹣本身唔太鍾意食粟米,未起肉的更唔鍾意食添,不過壽星好鍾意食的,所以我都有食,點知原來燒粟米係咁正喎,以為會好乾,結果原來好Juice,好惦!!
燒原條生燒粟米 ($20)
11)燒羊仔架 (2件) ($46/份)﹣睇壽星食得津津有味,應該係好好食喇o卦!
燒羊仔架 (2件)
12)燒通菜 ($12)﹣比上次食更油膩,分量也少了,仲要樣衰D添,雖然只是第2次食,但今次真係好麻麻喇。
燒通菜 ($12)
13)燒原條魚 ($128/時價)﹣正!!Very Very Good!!雖然唔知係乜野魚,不過係係我面前睇佢燒,食落有魚味又唔油唔乾,好正呀!!
燒原條魚 ($128/時價)
14)燒雞腎 ($24)﹣o矣.....乾過我荷包,細過5毫子,超貴唔好食,冇腎味呀。本來係叫雞肝,但賣哂,再叫雞心又賣哂,早知個天唔想我食雞內臟就唔叫啦。見到呢串雞腎真係想爆粗。

連加一$420

本來有叫八爪魚棒架,點知原來佢冇落單,不過都好彩,因為食到最後真係好飽,再來都食唔哂喇。
2011-07-28
慶祝紀念
生日
燒八爪魚鬚 ($14)
冷豆腐泡菜 ($26)
燒蒜頭 ($12 x 2), 燒京蔥 ($12)
燒韭菜 ($12)
燒雞軟骨 ($14)
燒原個開邊蕃茄 ($12 x 2)
燒原條生燒粟米 ($20)
燒羊仔架 (2件)
燒原條魚 ($128/時價)
  • 燒原條魚
  • 燒蒜頭
  • 燒京蔥
  • 燒開邊蕃茄
  • 燒原條生燒粟米
2011-07-08 10 瀏覽
經朋友力推,有晚收工好夜,又想同男友好好地食一餐就去一試!!平日夜晚十點幾都唔使等位,入到去比較多一大班人GATHERING (所以都比較嘈~)雖然知道已經加咗價,不過我地都覺得幾抵食!通常食串燒都係細細碟,要嗌得多先夠飽肚,所以我地兩個人都叫咗唔少,之後都食唔哂!野食各樣都唔錯,不過我地ORDER熱盤多過串燒!其中有個係焗雜菜,個份量係唔惹小,仲有叫咗個饅魚炒飯,都幾大碟下,所以60幾蚊都幾抵!!美中不足係SERVICE的確有啲甩溜,我地叫咗大概7,8碟野,都相差有成個鐘先到齊!尤其係啲串燒。不過整體我同男友都覺得好ok!!!!下次去會同多啲人一齊去可以食多啲!!
平日夜晚十點幾都唔使等位,
入到去比較多一大班人GATHERING (所以都比較嘈~)

雖然知道已經加咗價,不過我地都覺得幾抵食!
通常食串燒都係細細碟,要嗌得多先夠飽肚,
所以我地兩個人都叫咗唔少,之後都食唔哂!

野食各樣都唔錯,不過我地ORDER熱盤多過串燒!
其中有個係焗雜菜,個份量係唔惹小,
仲有叫咗個饅魚炒飯,都幾大碟下,所以60幾蚊都幾抵!!

美中不足係SERVICE的確有啲甩溜,
我地叫咗大概7,8碟野,都相差有成個鐘先到齊!
尤其係啲串燒。
不過整體我同男友都覺得好ok!!!!
下次去會同多啲人一齊去可以食多啲!!
  • 燒羊架
  • 饅魚炒飯