2010-05-11 27 瀏覽
前菜:皮蛋喔!! 涼拌青瓜喔!!香港難得吃得到!!八爪魚墨魚棒。。。店的招牌菜喔!!第一次吃這個。。。煙肉年糕,煙肉台灣稱為培根。燒雞翼。。。我的最愛!!燒雞翼,我自細鐘意食!!蒜蓉煮蜆。。。好好好正!!雞皮串燒,脆脆的!!三位食客吃飽了!!好味道喔!!!老實講無論食物質素或價錢都比台灣好好多, 點樣都係香港好!!
前菜:皮蛋喔!! 涼拌青瓜喔!!

香港難得吃得到!!
八爪魚墨魚棒。。。店的招牌菜喔!!
第一次吃這個。。。煙肉年糕,煙肉台灣稱為培根。
燒雞翼。。。我的最愛!!燒雞翼,我自細鐘意食!!
蒜蓉煮蜆。。。好好好正!!
雞皮串燒,脆脆的!!
三位食客吃飽了!!
是我拍得不好看,可是味道非常讚!!
它是芝士牛油金菇,台灣應該翻譯成起司奶油金菇菜!!
燒茄子,連皮吃最正!!
2010-04-26
是我拍得不好看,可是味道非常讚!!
它是芝士牛油金菇,台灣應該翻譯成起司奶油金菇菜!!
燒茄子,連皮吃最正!!
2010-05-09 7 瀏覽
放在桌上可讓食客隨意加添的辣椒粉和孜然粉。先來的燒九菜。看到如此可愛的一道菜,HappyMe就忍不住點來吃。爽脆可口的燒九菜,加了一點點辣粉和孜絲粉,好惹味!再來就是燒生蠔, 非常多汁醬承熱就送入口囉!哇...哇...哇..太鮮美了!又嫰滑多汁,縱然不是超愛吃蠔,但也覺得超好吃!加了點點香菜的燒生蠔,口味濃淡適宜。最討喜是不會像重慶燒的猛下蒜頭,吃不到原味囉!蟶子王有一點點過火,但味道還是不錯的。雞腳根,印像中好像只在一家潮式小店有吃過。第一次吃燒的,感覺還不錯!最適合愛吃軟骨的朋友!自家墨魚海鮮棒彈牙口感,有點像在吃魚蛋。用墨魚膠打成的海鮮棒當然更加鮮美。中間可以咬到顆顆爪黑魚粒,QQ的,好好吃。羊肉,孜然粉和羊肉真的是天造地設的一對。吃到帶著油脂的部份,又香又軟,越嚼越好吃。外皮燒得超級香脆的雞翼,一定要點呀!Cheese西蘭花點了一個蔬菜作為總,這時候已經飽到不行。這個菜雖然經過烤焗,還是保持翠綠,爽脆有勁。加上cheese,真的是濃淡得宜。總計:HK$370 如果要比較的話,HappyMe覺得川燒比重慶燒好吃太多了。不會單獨一味的只是辣和下重蒜頭。汁醬香濃得宜,又不失食材的原味
放在桌上可讓食客隨意加添的辣椒粉和孜然粉。
再來就是燒生蠔, 非常多汁醬
蟶子王
有一點點過火,但味道還是不錯的。

自家墨魚海鮮棒
外皮燒得超級香脆的雞翼,一定要點呀!
Cheese西蘭花
總計:HK$370
如果要比較的話,HappyMe覺得川燒比重慶燒好吃太多了。不會單獨一味的只是辣和下重蒜頭。汁醬香濃得宜,又不失食材的原味。我會再想多吃一次,在沒有感冒的日子,相信所有東西都會變得更好吃!
要快點病好呀!
燒雞翼
牛油Cheese焗西蘭花
  • 燒生蠔
  • 燒雞中翼
  • 燒九菜等……….
2010-05-09 13 瀏覽
今日同Honey出TST睇戲,睇完戲已經夜晚11點,無咩選擇,行過好多都話12點關門,但我唔想又係d牛南面,即刻IPHONE上網搵野食啦!呢間野開到3點,fit晒!之不過d食評好壞一半,但Honey話d差食評都係d非會員同得一篇食評既人唔使理,所以包拗頸要去一試。間野都幾難搵,原來係北京填鴨泰豐樓下面,個日星期5晚11點幾都重有幾台客既。一坐低,侍應就放兩杯水,都唔係D人咁講唔俾水即! 餐牌密密碼碼好多選擇,菜,肉類同海鮮加埋有成100種,不過無相,我真係接受唔到羅,睇死人咩!!同埋有相吸引d嘛!真係無心機睇晒d字,另外酒亦都好多,青島生啤,Hongarden,日本清酒,燒酎,紅白酒都有,不過Honey揸車唔飲得,佢幾唔開心呀,不過呢度竟然有我係SOGO見過既冇酒精啤酒賣!!HONEY即刻開心晒!! 個男侍應話供應有限所以menu冇架!好彩我論野夠大聲俾D侍應聽到....佢中問我地係咪第一次黎,介紹左一d食物俾我地,咁佢話事啦!介紹得都應該唔會差掛?驚喜2!!呢度竟然有wifi上網!而且好快。驚喜3!!係d男侍應都幾OK喎,而且有一個面黑黑,瘦瘦的幾靚仔,未見過成間餐廳d男仔都係咁OK
驚喜2!!呢度竟然有wifi上網!而且好快。
驚喜3!!係d男侍應都幾OK喎
,而且有一個面黑黑,瘦瘦的幾靚仔,未見過成間餐廳d男仔都係咁OK的,不過Honey話唔靚羅!(笑)

講番D野食先
八爪魚棒(侍應推介)
侍應推介的,外表似煎羅白糕,原來裡面有八爪魚粒,幾彈牙!唔錯?
涼伴介蘭(侍應推介)
嘩!好粗囉,之前係酒樓食過都唔會咁粗,口感好爽,一份有10條,其實兩個人食完都飽飽地
燒雞泡魚乾(侍應推介)
普通囉!同平時日本餐廳食既味差不多,唔係太特別,不過價錢都比日本餐廳平少少
燒蠔(侍應推介)
侍應見我地得兩個人,話唔使一次過食半打,叫4隻都夠食,可以試其他野,夠細心,不過Honey話鍾意食,之後一見就知都幾大件事,因為d蠔比想像中大隻,我食了兩隻都夠了,Honey就話呢個最好味,一口氣食晒4隻,誇張!
燒牛舌(侍應推介)
1串3塊,切得好厚身,同去日本餐廳差不多,口味是鹽燒的,口感同味道都十分好,我最鍾意呢個
燒豬頸肉(侍應推介)
燒得好乾身,好爽,都保持到個肉味,一人一串好快食晒,下次可以試下用佢地既特色孜然燒,
燒雞軟骨
我至愛,食緊日本野都會叫,都好得呀~~感覺好爽口,乾度岩岩好,鹽燒竟然好過尖東地庫成日去個間日本野!

燒菜心
食咁多肉,都係時候食少少菜平衡一下,呢個用左孜然燒,味覺又同之前d唔同,重好juicy唔會乾曾曾,加埋孜然好有風味
燒粟米
落單時侍應主動問我地想用孜然定蜜糖燒,我地就揀左蜜糖,條粟米超甜,熱辣辣好好食,雖然開始飽,但我地食晒成條
點知開始飽囉!但Honey之前眼闊肚窄叫左好多野,咁我地問一個四眼侍應重有幾多未黎,佢話重有4樣,我地話好飽,四眼侍應就話睇下邊d未做就幫我地取消,最後都取消了2樣,
我覺得佢地幾好人,唔會黑面逼我地要晒D野!!不過人地第一次黎食,如果佢地見我地叫得太多, 主動提醒下, 咁係perfect啦!!
燒通菜
可能已經飽了!所以無咩特別感覺,但Honey話好味過菜心
燒玉子!
即係燒蛋,日本的做法,有少少甜甜地,其實幾開胃,不過真係食唔落喇!
成餐飯感覺都好好!燈光好柔和,坐位都唔太迫,因為間餐廳唔滿,所以侍應一開始就叫我地坐4人table,係d音樂(播英文流行歌)同間餐廳格格不入咁,男侍應有禮面帶微笑,女侍應就比較無表情,隔離台有一班客同那個又黑又瘦的靚仔一齊飲,氣氛好好!似去日本旅行時的居酒屋,呢度至少唔會好似尖東地庫那間,因為叫得少或者唔飲酒就黑我地面羅,呢間店氣氛會好一D,埋單時四眼侍應重走黎問我地d食物得唔得,我同Honey話唔錯,不過投訴餐牌無相羅,佢就話5月中會有個新餐牌,加左10幾樣野食,重有燒飯團同烏冬,而且有相睇,哈哈!俾我講中,餐牌無相唔吸引架!
最後埋單400有找,我同Honey都好滿意,話下次帶朋友book房玩多次,四眼侍應話book房唔使最低消費,我決定下星期約番做空姐既舊同事再食過!但Honey話又要一齊黎羅(笑)
2010-04-30
  • 燒牛舌,燒雞軟骨,八爪魚棒,燒粟米
(非會員)
2010-04-04 5 瀏覽
上一次我黎食係12月中,到係同果幾個朋友..上次d野食好食過我今次黎食(我既朋友到有同感),d野食既味道唔同晒..燒黃金雞中翼同雞翼落:多左d唔知咩野,d味怪怪地燒羊架:又係落左d唔知咩野,但係e樣好食左燒八爪魚棒: d味道淡過上次黎食燒魚鮙棒:呢個冇咩點變燒聖子:我叫左兩隻,叫侍應開左一半,一隻d肉質好爽,一隻d肉質"每"既,到唔知點搞既燒生蠔:叫左半打,味道ok,不過唔係隻隻到咁大隻,6隻有4隻大,2隻細燒白善:細舊到死,比起我上次食3舊大大舊真係細呃錢咁,2幾蚊得2舊細細舊既野,我不如食條魚好過燒雞腎:冇雞腎味=.=牛油芝士焗金古才:味道ok,但喊左d,同埋d蒜泥多左小小涼拌雞腎(川味):清係點只唔知咩,上面有d油係到,就咁食總括黎講,d野食變到一d到唔好食
上一次我黎食係12月中,到係同果幾個朋友..
上次d野食好食過我今次黎食(我既朋友到有同感),
d野食既味道唔同晒..
燒黃金雞中翼同雞翼落:多左d唔知咩野,d味怪怪地
燒羊架:又係落左d唔知咩野,但係e樣好食左
燒八爪魚棒: d味道淡過上次黎食
燒魚鮙棒:呢個冇咩點變
燒雞腎:冇雞腎味=.=
牛油芝士焗金古才:味道ok,但喊左d,同埋d蒜泥多左小小
涼拌雞腎(川味):清係點只唔知咩,上面有d油係到,就咁食

總括黎講,d野食變到一d到唔好食
2010-03-30
2010-03-24 8 瀏覽
Bf老友記生日, 想食d特別少少既, 自己上openrice找找看看~wow 發現呢間串燒, 即提議bf黎試試, 都算新idea啦~店不算大, 約坐40-50人左右, 但唔會感覺逼~but店外車位已冇晒, 唯有泊係尖東...燒雞中翼 - 香味四射, 正正~~~牛舌 - un 少少...燒羊架 - 呢個人人讚超good, 讚入味, 又話冇show味, but bf唔吃羊的~呵呵鹽燒多春魚 - 一碟5條魚仔, 味道唔錯, 可惜太細條, 如果大條會好d燒元貝 - 入味鮮甜, good!波蘿 - 超正~燒大蝦 - bf no.1最愛, 叫完再叫仲有好多味forgot咩啦...都係個d...但成班人飲下酒, 食下串燒, 都幾happy~

燒雞中翼 - 香味四射, 正正~~~

牛舌 - un 少少...

燒元貝 - 入味鮮甜, good!

波蘿 - 超正~

燒大蝦 - bf no.1最愛, 叫完再叫

2010-03-20
  • 燒羊架
  • 燒大蝦
  • 雞中翼
2010-03-19 17 瀏覽
所有平貴食物都係嗰仔燒烤粉味, 冇乜恃別. 蠔係D筒蠔, 燒完放噃係嗰蠔殼到.D嘢叫左冇嚟又駁大霧CHARGE埋落張單, 又CHECK鬼咁耐. 後尾比噃兩張CUPON噹冇事. 轉頭DUM咗, 費事害人!
所有平貴食物都係嗰仔燒烤粉味, 冇乜恃別.
蠔係D筒蠔, 燒完放噃係嗰蠔殼到.
2010-02-26
2010-03-07 22 瀏覽
Not have Satay for dinner for a long time.But gf have dinner here b4, so asked a few friends to join.Large variety of food to pick. Some seem a bit strange, but taste very good never the less.The food didn't come up very fast, but its is just right. We have a lot more time to talk and drink over the dinner. No need to get rush out.Over all was a very pleasant dinner with good food, plenty to drink and good atmosphere to talk with friends.

2010-03-06
(非會員)
2010-01-18 5 瀏覽
到場時滿心喜悅,因為偶像譚校長在此用膳,心想會有一定的水準,可惜的事..............冰鎭芥蘭:莖部的皮,還未清理完善,吃到有渣西蘭花,金菇比較咸生蠔:味道尚可,但肉與殼不大相稱, 心中有數燶燶的牛脷,乾乾的海鮮棒,令人大倒胃口餐牌的白鳝扒變成白鳝球牛排也是焦焦的金菇肥牛也是沒有味兒其餘勉可接受,高級餐廳,頂級價錢,低劣出品,只好做一次傻瓜
冰鎭芥蘭:莖部的皮,還未清理完善,吃到有渣
西蘭花,金菇比較咸
生蠔:味道尚可,但肉與殼不大相稱, 心中有數
燶燶的牛脷,乾乾的海鮮棒,令人大倒胃口
餐牌的白鳝扒變成白鳝球
牛排也是焦焦的
金菇肥牛也是沒有味兒
其餘勉可接受,

高級餐廳,頂級價錢,低劣出品,只好做一次傻瓜
2010-01-11
2010-01-12 5 瀏覽
兩個舊同學兼死黨同我慶祝生日,決定去呢間近排略有人氣的小店試試串燒,聽聞店舖用上北方嘅孜然粉來做串燒的調味。返大陸的時候,往往在很多餐廳前面會擺檔做新彊羊肉串之類的食品,在寒冷的天氣中,遠遠傳來香香撲鼻又暖暖的香氣,我時常都會即刻衝去買一兩串來吃。在香港品嚐這種味道,又會是甚麼滋味呢?因為這間店只開夜市,做埋宵夜(至零晨三時),日間打去是沒有人接聽,不過可以留言,之後又真的會有人覆電話,於是朋友當日中午打去,之後就訂了當晚的枱子。朋友是首先到達的,但佢就見好幾位侍應仍然在店門外企著食煙,但時間其實已經到達餐期(星期五晚上七時後),似乎有點異相。餐廳唔算好大,有一間私人房,當晚天氣都頗寒冷,初時係安排我地坐近門口位置,不過之後要求轉去較入嘅位置,如果唔係都幾辛苦,見坐嗰張枱嘅人要著住大褸嚟食。廚房算半開放式,因為雖然望到廚師的一舉一動,但有一塊玻璃隔住,前面仲有幾個吧枱位。Order 食物係用類似點心紙嘅做法,在想食嘅食物旁寫上數量,不過最特別嘅係佢喺每一張食物品種下面都有幾個格,用嚟揀選所需用嘅烹調方法,例如鹽燒、港式蜜糖燒,但如果要食佢地主打嘅孜然粉就反而唔需要tick任何格 (沒有

Order 食物係用類似點心紙嘅做法,在想食嘅食物旁寫上數量,不過最特別嘅係佢喺每一張食物品種下面都有幾個格,用嚟揀選所需用嘅烹調方法,例如鹽燒、港式蜜糖燒,但如果要食佢地主打嘅孜然粉就反而唔需要tick任何格 (沒有任何說明),相反佢佢地有一格係"走孜然粉",我又冇問如果走埋孜然粉,咁會係用咩調味呢,都幾易做成混亂。

酒類方面嘅供應都算特別,要啤酒有竟然有德國啤、中國青島啤,還有其他款式,又有紅、白酒,Saki供應,都算得係聯合國。

食物方面:

1. 玉乃光純米吟釀特撰 $220/720ml - 初時落單侍應冇問要凍定熱,之後給了我們三隻玻璃杯及冰座後,至發覺原來我地要熱飲,服務有不足之處,而且坐熱後沒有為我們更換杯種。這隻酒味道不錯,易入口。

2. 焗生蠔 (半打) - 蠔身肥美,大小適中,而且裙邊一啲都唔韌,食材質素值得一讚,加上大量蔥花、蒜蓉,火喉控制得啱啱好,大家食完一致讚好,仲話要encore,之後再order半打添.....

3. 鹽燒多春魚 $28/份 - 唔怪得之咁平一份,原來只用五條小多春魚,口感欠奉,而且魚頭也燒燶了。

4. 冰鎮芥蘭 $38/份 - 菜不是很嫰,有少少老,又唔夠粗,預先去了皮,淨返中間嘅肉,點醬酒Wasabi來吃,味道頗夾,但朋友認為其他地方(一間中環頗出名的茶餐廳) 做得還比這裡出色得多。

5. 涼拌糖心皮蛋 $22/份 - 賣相精緻,子薑頗嫰,皮蛋雖然糖心,但味道不鮮,帶有微苦,相信係用上次級貨式,大量生產所製成的皮蛋所致。另可配砂糖及類似豆瓣醬來吃。

6. 燒羊仔架 (半架 - 4件) $68/份 - 我們在下單時沒有點選任何調味方法,根據侍應之前嘅解釋,理應會為我地加上孜然粉去燒,但上枱後發覺沒有,侍應唯有叫廚房為我們加上,但其實只見得是隨便加上,完全唔均勻地哂上表面似的,咁不如我地自己用枱面的孜然粉自己加上也可 ; 羊架骨一端亦沒有用錫紙包裹,不方便食用 ; 雖然算得上是肥瘦適中,但係一啲騷味都冇 ; 落單燒至medium,但結果就差不多全熟 ; 薄河膏欠奉,反而有英式芥辣。

7. 蒜蓉牛油焗金菇 - 完全唔會失手的作品,似自己去郊外BBQ似的。

8. 鹽燒銀杏 - 每串有十粒,份量不少,但全部都係苦的,好似沒有除去支芯似的 ; 鹽的份量亦曬得過多。

9. 孜然粉燒牛柳粒 - 肥瘦唔均勻,有筋,雖然今次燒得出medium,但係肉質仍然是韌的,而且碟底全是血水,失敗。

10. 燒元貝 - 做法似去海鮮酒家食蒸扇貝的模樣,都是用上大量蔥花和蒜蓉,感覺同之前嘅生蠔差不多,穩陣之選。

11. 孜然粉燒牛舌 - 一上枱已覺得不對勁,表面可能係曬上了孜然粉的關係,表面油份被吸乾了,看似乾乾淨淨似的 ; 切得太薄,冇口感可言之餘,燒到入面乾哂,而且冇任何牛味 ; 最大件事係每一串嘅質地都有別,有啲係石皮咁韌,但有些就似落完鬆肉粉後再用鎚搥打完之後一樣。這樣質素嘅燒牛舌,如果是我第一次吃牛舌的話,可能我以後都會被嚇怕不敢再吃。

12. 鹽燒白鱔 - 海鮮算是穩陣的,白鱔肥美,肉質完全冇問題,但今次出錯在烹調技巧方面,用火似乎猛了一點,有些皮已燒至變成炭了,苦苦的,要剝去才可繼續食,而且三條竹籤都已經燒黑哂,其中一條進食途中更因為燒到變得太脆而斷裂,都幾誇張。

13. 燒菠蘿 - 燒過後,表面水份被燒乾,曬上鹽後特別鮮甜,值得一試。

14. 燒手打墨魚棒 - 肉質彈牙,可能係形狀關係,方便燒烤,易於入口,創作得宜。

15. 孜然粉燒雞中翼 - 以為係萬無一失的菜式,點知雖然入面剛好熟透,肉質仍然鮮嫰,但雞皮就燒得過燶了。

16. 孜然粉燒粟米 - 用上超甜粟米,有少少微燶,發輝到燒香了粟米的境地。

Comments: 其實我就唔知改名有冇咩關係,點解係叫"川燒"呢,同四川有關? 但又用日式、港式、新彊式,算不上有甚麼主題風格。話說回來,用甚麼式都不在重點,重點在食物,這裡的海鮮算是僅可接受,但係牛肉類就完全唔合格,須知道肉類在串燒中比重不輕,而呢間又主要用上孜然粉,言而孜然粉只對羊肉是絶配,但唔係樣樣都可以落。結論,可能去返日式串燒至最穩陣。

Full photo blog: http://hk.myblog.yahoo.com/mokharvey/article?new=1&mid=2544
焗生蠔
孜然粉燒雞中翼
2010-01-08
焗生蠔
2010-01-10 1 瀏覽
一間周日晚得小貓三四只的餐廳...全部是寸燒, 搵黎搵去都無咩飽肚既, 好彩人少少有個大蛋糕.- 羊鞍, 魷魚鬚, 雞中翼 (檸檬蜜糖 / 普通: 兩者分別唔太大), 雞, 豬扒: 都Okay, 所有都燒得唔老- 牛柳: 生熟情度好適中, 可以再食- 薯片: 一般, 兩邊都好油- 波蘿: 最好味, 又甜又適中- 玉米: 都好味- 茄子: 好油同埋大多garlic...too over- 芝士焗西蘭花(煲上): 好入味同埋熱辣辣 一般而言, 所有食物都爆點附上既cumin燒烤香料, 所以都好味, 但其實又無咩肉味, 哈哈, 我地食得最多一定係呢D香料.最後, Queens 蛋糕一個, 好似好好味, 不過太甜, 同埋蛋糕唔鬆軟....總結: Both 都一試無妨, but 唔是再試

- 牛柳: 生熟情度好適中, 可以再食
- 薯片: 一般, 兩邊都好油
- 波蘿: 最好味, 又甜又適中
- 玉米: 都好味
- 茄子: 好油同埋大多garlic...too over
- 芝士焗西蘭花(煲上): 好入味同埋熱辣辣

總結: Both 都一試無妨, but 唔是再試
2009-12-27
  • 燒波蘿
2009-12-22
翠玉瓜-得幾舊, 好貴咩, 味道ok燒雞翼- 得幾隻, 又係好貴咩, 味道普通 蒜蓉金茹菜- 好喊 唔ok 蒜蓉西蘭花-好喊, 唔 ok燒雞腎-好喊墨魚棒- ok 燒海蝦- 梅的, 先奇唔好食 環境 都ok服務 .....-_-一次就夠
翠玉瓜-得幾舊, 好貴咩, 味道ok
燒雞翼- 得幾隻, 又係好貴咩, 味道普通
蒜蓉金茹菜- 好喊 唔ok

蒜蓉西蘭花-好喊, 唔 ok

燒雞腎-好喊
墨魚棒- ok

燒海蝦- 梅的, 先奇唔好食

環境 都ok
服務 .....-_-
一次就夠

2009-12-18
尋日細妹要請我一齊去食串燒之後去睇燈飾,連同一個2.5歲小朋友我地食咗$500.00地方細,迫迫地,枱同枱之間的行入去坐好辛苦,唔合適有小朋友去囉個D孜然粉燒好鬼喊冰震介蘭 $38 得10條 - 有d爽,有d老有渣(我成日都係屋企齊嫁)美國殼飼牛肉粒 $24 (5粒)- 要5成熟點知變了全熟, 孜然粉燒,又好喊 芝士翠玉瓜$10 - 得3嚿,味還可以芝士蒜蓉金茹菜 $ ? - d蒜蓉好喊, 金茹還爽口芝士蒜蓉西蘭花 $ 38 (好似係) - d蒜蓉好喊,西蘭花過熟雞腳根 $10多元(5粒) - 爽爽地,孜然粉燒,又好喊榮螺肉 $10多元(5粒) - 蜜糖燒甜租地爽爽地自製手打海鮮捧 $ 18 - 好味,好爽唔會好粉 自製手打墨魚棒 $ 16 - 好味,好爽唔會好粉 檸檬汁燒雞翼 $ 28 (4隻) – 脹卜卜的雞翼, 但只是將檸檬汁吱上面燒菠蘿 $ 16 (6嚿) – 鮮甜多汁, 微酸 辣尖椒 $10 (1隻) - 一D都唔辣燒大海蝦 $ 14 (1隻) - 黎到隻蝦梅的,叫佢再換過都係梅的 燒雞腎 $ 10多元(5粒) - 孜然粉燒,又好喊燒西冷牛扒 $ 22 - 要5成熟點知變了7
個D孜然粉燒好鬼喊

芝士翠玉瓜$10 - 得3嚿,味還可以
芝士蒜蓉金茹菜 $ ? - d蒜蓉好喊, 金茹還爽口
雞腳根 $10多元(5粒) - 爽爽地,孜然粉燒,又好喊

辣尖椒 $10 (1隻) - 一D都唔辣

燒雞腎 $ 10多元(5粒) - 孜然粉燒,又好喊

燒西冷牛扒 $ 22 - 要5成熟點知變了7成熟
燒東茹 $10 (3嚿) - 不過不失
煙肉番茄仔 $10 (3嚿) - 煙肉燒過唔覺得油, 番茄仔亞囡食晒
燒元貝 $20多元 (1隻)- 好細隻

2009-12-16
2009-12-13 6 瀏覽
九月上旬大角咀的重慶燒也真是個話題店,揀了夜遊人常到的舖位,啤酒X串燒也給他做起了名堂,由重慶燒走到川燒,同一樣的流水作業模式,這夜還有很多工事要忙,收工後附近的老牌日式串燒店已打烊,只剩下港式串燒可與食友來串燒一番,打發心情。新店位在赫德道,是夜遊友聚腳點,十時許,人不算多,坐到埋邊的位置,抽煙系統配套問題,當人多時,油煙味也真的不得了。先來一些涼菜,等了要再等十餘分鐘,我們的才來,涼瓜切成薄片,沒花心機作浸冰水,吃起來溫溫吞吞的。串燒豆角亦要等近廿分鐘才上,燒得不夠乾身。溏心皮蛋,皮蛋結結實實,鹼味重。墨魚嘴燒得很乾亦帶很重腥味。燒牛脷亦同樣的不滯,既不焦香,皮乾至入芯。難忘的「港串」經驗,無事也不會再來打搞了。更多烏煙事件分享@http://foodxfile.blogspot.com/2009/11/blog-post.html
九月上旬

串燒豆角亦要等近廿分鐘才上,燒得不夠乾身。

溏心皮蛋,皮蛋結結實實,鹼味重。

墨魚嘴燒得很乾亦帶很重腥味。

燒牛脷亦同樣的不滯,既不焦香,皮乾至入芯。

難忘的「港串」經驗,無事也不會再來打搞了。

更多烏煙事件分享@
難吃的涼薄涼瓜。
百分百花學蛋。
抽風問題,人多時,真的會吃到一頭煙。
$90 (宵夜)
百分百花學蛋。
抽風問題,人多時,真的會吃到一頭煙。
  • 反推介
2009-11-22
突然想食串燒, 幸好早前記下”川燒”在記事簿內一查看就有頭緒, 於是去試一試, 幸運有訂位否則要等到9:30可以入座。 小店環境乾淨不油煙, 男侍應比女侍應的服務較好, 而他們的制服是印上”酒”和”肉”幾有趣。它用料新鮮而大部份食物用灑上孜然粉燒, 所以特別香口惹味。 所有食物都是由生燒熟(不是預先燒好有加熱)所以等候食物的時間要15分鐘以上。必食推介:燒雞翼 – 脹卜卜的雞翼, 一口咬有肉汁流出, 好正。燒菠蘿 – 鮮甜多汁。焗芝士香草金菇 -金菇混了芝士和香草焗, 多多的芝士夾起時還起絲, 好美味。其他還點了尖椒、芝士墨丸、羊串、蠔、沙甸魚、青酒煮蜆、芝士焗西蘭花、牛粒、茄子、菜心、魚翅棒、鱔、豬肶骨、芝士腸和煙肉車厘茄等。
必食推介:
燒雞翼 – 脹卜卜的雞翼, 一口咬有肉汁流出, 好正。
燒菠蘿 – 鮮甜多汁。

2009-11-20
2009-11-20 14 瀏覽
食物相信跟四川無關的,無所謂,但食物就有D得有D唔得燒蠔同燒聖子同芝士焗金菇都幾好燒 大海蝦、 海蝦魚翅棒、雞軟骨、洋葱、鱔都普通牛仔骨同牛扒同牛月俐唔好食蒜茸燒蜆有沙食唔到但waiter主動cancel抵讚Overall food quality 同很多日式串燒店比弱咗D(因太多餐牌overlap焗住比較),但幾抵食
食物相信跟四川無關的,無所謂,但食物就有D得有D唔得

燒蠔同燒聖子同芝士焗金菇都幾好

燒 大海蝦、 海蝦魚翅棒、雞軟骨、洋葱、鱔都普通

牛仔骨同牛扒同牛月俐唔好食
蒜茸燒蜆有沙食唔到