2018-12-13 3067 瀏覽
一向喜歡廣東小炒夠鑊氣,適逢這店新開各路評價又不錯,當然沒有不去試試的道理。約齊了飯腳便一行五人拉隊去食飯。這店的地點雖然方便,但門面並不好找,因為是隱藏在另一定家店的二樓,不過幸好當晚有人去做攞位先峰,不然不知道要找多久豉油皇鵝腸 - 甘香肥美,處理手法還可,不會覺得很膻很腥,長長的鵝腸要落足牙力嘴嚼,一不小心會嗆到。另一經典口味 - 咕嚕肉,囗感足,淡淡肉, 但酸甜的對比不是太明顯。虎皮尖椒炒牛肉,肉質鮮嫩多汁,濃味夠鑊氣XO 醬家鄉小炒王,不愧為特别推介的招牌菜,惹味好食,食完之後應該可衣錦還鄉 海皇豆腐煲,大大舊魷魚及豆腐,配以爽脆西蘭花、蔥段及甘筍,味道上乘。

虎皮尖椒炒牛肉,肉質鮮嫩多汁,濃味夠鑊氣

2018-10-29
2018-12-02 1647 瀏覽
行過旺角唔知食乜好,本來諗住入一間蒸氣火鍋,但家人又想食小炒,發現樓上原來就係食小炒嘅地方,見到環境都好乾淨,一於入去試吓!Facebook like就每人送一碗自家製老火湯,今晚係紅青蘿蔔粟米湯,雖然冇屋企高嘅咁老火,但味道清甜,飲得杯落!黃金脆豆腐外脆內軟,豆腐好滑好香,只係略嫌外皮有少少厚,但勝在好香口,也不會太鹹。黑椒牛仔骨係最惹味嘅一道菜,用個汁來送飯味道一流!另外清清地叫咗一份魚滑魚湯浸時蔬,湯底好清甜,白菜仔好林好甜,味道唔錯。最後要左一個瑤柱蛋白炒飯,飯一粒粒,唔會太油膩,幾十蚊就份量咁多好抵食!

黑椒牛仔骨係最惹味嘅一道菜,用個汁來送飯味道一流!

2018-12-01 1415 瀏覽
嗰日約咗朋友喺旺角食飯,見到朋友之後未諗到食乜,所以決定喺附近搵下。行經砵蘭街見到一間餐廳菜式啲名好特別,所以決定入去試下。由正宗水上人氣鍋專門店入,再上一樓。餐廳環境寬敞,環境光猛,座位舒適。餐牌菜式選擇多。粉葛湯,材料十足,而且十分鮮甜。酥炸池魚,魚厚肉,炸得透可以連骨吃十分香脆。啫啫嫩芥蘭煲,不油膩,芥蘭翠綠口感爽脆。瑤柱蛋白炒飯,炒飯乾身,配料同返比例恰到好處,而且飯粒分明。所有菜式份量十足,非常滿足。
行經砵蘭街見到一間餐廳菜式啲名好特別,所以決定入去試下。
由正宗水上人氣鍋專門店入,再上一樓。
餐廳環境寬敞,環境光猛,座位舒適。
餐牌菜式選擇多。
粉葛湯,材料十足,而且十分鮮甜。
酥炸池魚,魚厚肉,炸得透可以連骨吃十分香脆。
啫啫嫩芥蘭煲,不油膩,芥蘭翠綠口感爽脆。

所有菜式份量十足,非常滿足。
2018-11-21 1102 瀏覽
巨根小菜王位置十分隱世,要進入正宗水上人氣鍋專門店再上一樓,餐廳坐位寬闊,有卡位,坐得舒服,乾淨,店員服務快,有幫我們換碟,來巨根小菜王之前已知道菜單上的菜名很特別,只看菜名不知道是什麼東東,好像猜謎語,魚滑浸菜苗是鯪魚球加白菜仔,上湯沒有味精,有魚味,很清甜,like facebook有例湯送,很大碗,是玉米紅蘿蔔湯,金磚豆腐外皮香脆,不厚粉,豆腐很滑, 口感又脆又滑,黑椒牛仔骨的汁配飯一流,但牛仔骨肉味要改善,蛋白炒飯夠乾身,平時不吃飯的我也吃了兩碗!
魚滑浸菜苗是鯪魚球加白菜仔,上湯沒有味精,有魚味,很清甜,

金磚豆腐外皮香脆,不厚粉,豆腐很滑, 口感又脆又滑,

黑椒牛仔骨的汁配飯一流,但牛仔骨肉味要改善,

蛋白炒飯夠乾身,平時不吃飯的我也吃了兩碗!
2018-11-21 752 瀏覽
星期日見有時間就去旺角搵吓有冇新嘢食。跟住喺市中心朗豪坊隔離街,有啲食中菜嘅餐廳,兼好耐冇食中菜就同朋友去試吓呢間😄😄呢間小菜餐廳好特別,見到個餐牌啲名全部都好有心思。食正香港人玩嘅食字同諧音,同朋友研究餐牌都玩左好耐😆😆首先嚟咗個愛心靚湯,好足料,夠火候好好飲。之後最後決定試過個咕嚕肉、梅菜扣肉、豉椒炒魷、肉鬆炒四季豆,個人最喜歡同最特別嘅就係個凌波微步,即係水煮凌波魚🙈🙈成餐飯個感覺都唔錯,仲有好多鬼馬嘅菜式都想試,下次一定會再嚟😋😋

2018-11-04 631 瀏覽
今日去左旺角食飯,朋友鐘意食中菜,旺角又開左一間新餐廳,小菜好有大排擋風味,環境又大又舒服,地方又夠寬敞。我地二人行叫左四個菜。涼瓜黃金磚,涼瓜爽脆加上咸蛋黃,入口咸香味道夠特別,即叫即炸熱辣辣。炸魚細細條可以連骨食,入口唔會太油膩,朋友超鐘意。干炒牛河係我最愛,牛肉有咬口有嚼勁,河粉炒得好入味,加上豉油咸香,好濃香好滋味。最後我地叫左薑蔥生蠔煲,蠔肉都算好大隻,入口唔會腥有濃郁海水味,入口肥美飽滿,加上香蔥和薑爆香,味道超驚喜。

2018-11-04 494 瀏覽
今日去左旺角同朋友食飯,佢話好想食中菜,我地就上網搵下有咩餐廳推介,點知發現左一間新開張餐廳,主推中式小炒,環境比大排擋整齊乾淨,我地就入去去試下啦!我地兩個人坐低即刻點餐,我地先叫一碟炸魚,小小一條入口好鮮甜,炸魚唔會好油膩,入口好香口好香脆,愈食愈停唔到口。之後我地叫左涼瓜黃金磚,苦瓜完全唔會苦澀,好清甜加上有咸蛋黃調味,更加咸香滋味。主食我地叫左干炒牛河,牛肉香口香嫩,唔會乾,河粉好乾身唔會油膩,濃郁醬油味道濃郁。我地口痕又再叫多碟薑蔥生蠔煲,蠔肉大大隻,而且肥美夠香甜,唔會腥而且味道好滋味,薑蔥炒香提升味道。我地下次約埋一班朋友再食過!

2018-10-18 623 瀏覽
人越大越鍾意食廣東菜,可能因為有媽媽煮嘅風味。今次去到呢一間餐廳,喺旺角市中心好易搵。而最吸引我嘅就係佢個餐廳名,同埋佢啲菜式名。今晚一共叫咗四個小菜,四個小菜啲名都古靈精怪,其實基本上睇過菜名俾你都估唔到係乜嘢菜式!但不得不提一坐落嚟嗰碗湯,真係好好飲,係老火湯!我覺得佢呢間嘅咕嚕肉,係我食過咁多間裏面,數一數二出色嘅!佢啲肉半肥瘦,炸得啱啱好!當然唔少得就係佢啲配菜好多啦!另外仲帶咗梅菜扣肉,啱晒我呢啲鍾意食肥肉嘅人,真係舊舊都肥架,一放入口即刻溶化嘅感覺真係好正!最後嗰個侍應姐姐仲非常好人,請我哋食西瓜 🍉 今次真係食到飽!

2018-10-13 490 瀏覽
今天和朋友在旺角朗豪坊行街,不想在foodcount食,走到砵蘭街看到這間水上人蒸鍋同舖面的”巨根小菜王”,被它地道搞笑菜名所吸引,便入內試試,到了樓上二樓,坐位寬闊坐得舒服,再細看菜牌,真佩服可以想到咁多搞笑菜名。店員送上是日靚湯 - 鮮淮山茨實煲鯊魚骨 - 老火湯料多味濃,正。沙薑雞腳 $58每隻雞腳都好大隻,肉多膠質豐富又入味。黃金涼瓜磚 $58份量好足,咸蛋黃漿薄脆,味道適中不膩口,苦瓜正好帶甘,底舖滿脆脆米通。欖菜四季豆 $68四季豆翠綠鮮嫩,沒有半點渣,肉碎香口惹味,整體好夠火喉,四季豆好入味,正。咸魚雞粒豆腐煲 $68雞粒有雞件般大,熱騰騰咸香撲鼻,豆腐四面都煎香過有口感而且份量多,配有咸魚碎、大粒的雞肉和冬菇粒,忍不住點了一個「靚仔」相伴。拔絲生炒骨 $88新鮮襯熱食外皮脆身,裏面肉厚嫩滑,加上酸甜咕嚕汁十分醒胃,配菜還有菠蘿三色椒。

鮮淮山茨實煲鯊魚骨

沙薑雞腳 $58
每隻雞腳都好大隻,肉多膠質豐富又入味。

2018-10-09
鮮淮山茨實煲鯊魚骨
2018-10-09 389 瀏覽
喺朋友介紹下,你都喺旺角嘅小菜館食中菜。喺朗豪坊附近,好快就搵到啦。入去見到個大魚缸,就知道一定有海鮮食,仲好新鮮添。餐牌上仲有好多唔同嘅菜式,叫咗聖子,咕嚕肉,東坡肉,全部都好好食好有鑊氣。食之前每人仲有一碗免費嘅蓮藕例湯,都幾好飲。最後每人都係百幾蚊就埋單,價錢係旺角來講算不錯👌
2018-10-09 349 瀏覽
老實說真的是被它的有味餐牌吸引而來,但於路上尋找餐廳的正確位置時要注意,一不留神就會錯過,因為餐廳其實位於正宗水上人蒸氣鍋專門店的一樓,是這餐廳除了吃蒸氣鍋外的中菜部分。一樓環境舒適不嘈呀,更沒有蒸鍋味,光猛並有兩部電視,四人座位夠寬敞。正經版有味版職員先送上是日靚湯 - 鮮淮山茨實煲鯊魚骨,清得來又濃郁,入口滑溜有膠質,很滋補。《沙薑雞腳 $58》有6大隻,入味又夠腍,吃雞腳都能感到膠質滿滿很養顏。《黃金涼瓜磚 $58》估不到$58有如此大碟!賣相金黃吸引,入口薄脆有咸蛋香,而且涼瓜清甜不苦,整體又感覺不油膩,不錯!《欖菜四季豆 $68》大碟!四季豆鮮嫩無渣,炒得有鑊氣又惹味。《拔絲生炒骨 $88》一大碟橙紅色的生炒骨很吸引,襯熱吃時生炒骨外層酥脆而內裡肉嫩,配上咕嚕汁更是惹味,再配有三色椒和菠蘿減膩感。服務:職員有禮貌,上菜又快。

正經版

有味版

《沙薑雞腳 $58》
有6大隻,入味又夠腍,吃雞腳都能感到膠質滿滿很養顏。

《黃金涼瓜磚 $58》

《欖菜四季豆 $68》
大碟!四季豆鮮嫩無渣,炒得有鑊氣又惹味。

《拔絲生炒骨 $88》

服務:職員有禮貌,上菜又快。
2018-10-09
2018-10-08 327 瀏覽
一去到餐廳坐低,侍應便親切地送上蓮藕豬骨湯,絕對唔係水湯,所以一開始已經對黎緊既菜式好有期待。我地一行四人,共點了五個送,第一個送上係咕嚕肉,超好食,外脆內熱,啱啱煮好就送上的,而且餐廳選用帶有少許脂肪的豬肉,食落口感特別好。第二道菜係聖子,份量非常足,而且很新鮮,肉質又彈又滑,加分第三道係欖菜炒四季豆,調味很足,淨係叫呢道菜都送得落一碗飯之後到戲肉,雖然需要多一點時間等待,但絕對值得,第五道係我最期待的水煮魚,不算很辣,所以不吃得太辣而又想試下水煮的朋友不妨一試。最後一道係梅菜扣肉,又比佢呃左一碗飯落肚

第二道菜係聖子,份量非常足,而且很新鮮,肉質又彈又滑,加分

第三道係欖菜炒四季豆,調味很足,淨係叫呢道菜都送得落一碗飯

2018-10-07 1586 瀏覽
今日同友人諗住係MK搵D新既餐廳食下,行過砵蘭街見到個餐牌D名好得意,俾佢吸引左,而且見佢價錢唔太貴,所以就同友人試下!餐廳位於正宗水上人蒸氣鍋專門店一樓,所以係要入呢個舖頭再行樓梯或者搭電梯上去喲!上到餐廳,環境寬敞,枱與枱之間都有適當既空間,唔會好迫,有卡位同大枱,方便小家庭或者一大班朋友黎食飯!仲有電視可以方便追開電視既人!我地兩個人被安排坐卡位,非常舒適!坐低後睇下食咩先,餐牌上面D名非常特別同搞笑,例如: 「0趙完鬆」、「咸濕啤酒妹」、「打茄輪」等等,就咁睇名有可能會唔知佢係咩餸,但好好佢個餐牌有括返果樣係咩餸!最後我地兩個人叫左4個餸食下!新張期間餐廳仲送上例湯,今日既例湯係合掌瓜湯!坐左一陣D餸就有啦!酥炸池魚,熱辣辣,脆卜卜,咸度適中,加埋佢俾既檸檬汁,非常香口,用黎送酒一流!可惜果日唔飲得酒,如果唔係一定啤啤佢!用心良苦(黃金涼瓜磚),即係咸蛋黃苦瓜,咸蛋既咸味加埋苦瓜既苦味,感覺好特別!涼涼地咸咸地,而且苦瓜清清地所以令呢個餸即時冇咁油膩!用心做雞(沙薑雞半隻),D雞熱辣辣,再點埋D沙薑醬一齊食非常野味!而且D雞肉都好滑!薑蔥土豪煲(薑蔥生蠔煲),又係熱辣辣送上枱,
我地兩個人被安排坐卡位,非常舒適!
最後我地兩個人叫左4個餸食下!
新張期間餐廳仲送上例湯,今日既例湯係合掌瓜湯!
坐左一陣D餸就有啦!
酥炸池魚
用心良苦(黃金涼瓜磚)
用心做雞(沙薑雞)
薑蔥土豪煲(薑蔥生蠔煲)
薑蔥土豪煲(薑蔥生蠔煲),又係熱辣辣送上枱,D蠔食落去好juicy,唔會整到過左火,亦冇好腥既味道!

整體所有餸菜都係即叫即整,上枱既時候非常熱辣辣,而且價錢又唔算好貴,味道又正,一定會再次去呢間餐廳試其他餸菜!
2018-10-04
酥炸池魚
用心良苦(黃金涼瓜磚)
用心做雞(沙薑雞)
薑蔥土豪煲(薑蔥生蠔煲)
  • 用心良苦(黃金涼瓜磚)
  • 薑蔥土豪煲(薑蔥生蠔煲)
2018-10-04 230 瀏覽
味道不錯,很有大排檔風味。餐牌非常特別,全部名稱都特別設計過的,今次叫了黃金涼瓜磚,魚腐浸菜苗,香蝦骨,單是看到菜名,我和朋友都笑翻天了😂,還有些名稱太特別了,出唔到街,自己睇餐牌就明😆,座位方面,都很寬敞的,我們兩人去食,都給我們4人座位,侍應服務方面, 也很好,姐姐都很有禮貌和主動,經理都親力親為,落手落腳介紹客人食咩推介,這餐飯~我和朋友食得挺開心的😁。
味道不錯,很有大排檔風味。餐牌非常特別,全部名稱都特別設計過的,今次叫了[用心良苦]黃金涼瓜磚,[漁人得利]魚腐浸菜苗,[阿婆腌骨]香蝦骨,單是看到菜名,我和朋友都笑翻天了😂,還有些名稱太特別了,出唔到街,自己睇餐牌就明😆,座位方面,都很寬敞的,我們兩人去食,都給我們4人座位,侍應服務方面, 也很好,姐姐都很有禮貌和主動,經理都親力親為,落手落腳介紹客人食咩推介,這餐飯~我和朋友食得挺開心的😁。
黃金涼瓜磚
魚腐浸菜苗
香蝦骨
2018-10-04 252 瀏覽
位置在'正宗水上人'的店舖內上一樓,很像好隱秘,但美食通常都是在隱秘中尋找的嘛。絕對值得一讚就是餐牌,因為所有菜名都很特別,有粗俗的也有搞笑的,今次叫了咸濕啤酒妹(啤酒花膠豬手煲)^和|酥炸戇x魚(酥炸池魚),味道不錯,都是熱辣辣的,豬手味道夠濃而且林,花膠都入哂味,池魚炸得脆脆好香口,因為而家新張期間,店家送例湯,每位一大碗,毫不吝嗇,座位挺舒適的,侍應姐姐服務又很好,主動又熱情,這間新店是不錯的選擇。
2018-10-04
  • 啤酒花膠豬手煲