2011-11-13 12 瀏覽
前排.. 放假去左大坑"* 之後去左巴別橋地道燒烤 食野'' 1去到.. 我地4個大人. 1個BB '' 咁細地方都可以比我放到BB車^^ 1叫就叫左個海螺.. 1碟約有16隻到啦` 大大小小既'' 好好味.. 再叫左大蝦. 2隻夠4個人食.. 夠新鮮.隻隻有羔 " 1定唔係死既.. 仲叫左香草雞翼* 芝士扇貝* 牛仔骨" 茄子" 芝士雜菌 "金菇肥牛卷 等芝士扇貝同海螺最正'' 下次去1定再叫.. 可以叫下朋友試下..最衰冇羊架.. 試唔到.. '; 不過 個菠菜雞翼冇乜特別;; * <3 到依加.. 都好想去食下. " D人都唔錯..好LIKE.. 1睇就知.. 成班都係自己人.. 自己創業,, 幾好'' "努力!! 每人都係100 多D '' 唔錯唔錯"
前排.. 放假去左大坑"*

之後去左巴別橋地道燒烤 食野''

每人都係100 多D '' 唔錯唔錯"
2011-01-21 23 瀏覽
今日大約8:00pm同老婆去大坑搵串燒食,都有好幾間...(家陣d串燒店真係愈開愈多!!!)見倒"巴別橋地道燒烤 "個店舖design幾得意就去試下!!!!點知...(其實客人都唔係好多)等下十五分鐘, .等下三十分鐘,等下一個鐘???!!!!!! 搞咩ar?冇材料要去街市買? 定係因為我地唔係叫最貴果d野食就唔煮俾我地先???答案原來係...之後, 後面無啦啦多左班c 奶...入到黎就話要燒魚、蠔、蟹、元貝....(總之係貴野+聽口敏係熟客)0係佢地入黎之前我地叫左6樣野...eg.司華力, 豬頸meat...點知....等...等等...等等等...好肚餓ar...班c 奶的腸竟然黎先..!!!我地的呢???我地再等!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!結果人地d蟹都黎埋...我地條腸都未黎><最後只食左3碟....走10點啦唔該...宜家做餐廳,唔可以咁啦...服務唔好, 唔一視同人, d 野又出得慢.....食物幾好味都冇用啦!!!今餐食完都好似冇食過咁!!!!!我地唔會再幫襯!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
今日大約8:00pm同老婆去大坑搵串燒食,都有好幾間...
(家陣d串燒店真係愈開愈多!!!)

點知...(其實客人都唔係好多)

搞咩ar?
冇材料要去街市買?
定係因為我地唔係叫最貴果d野食就唔煮俾我地先???

答案原來係...

之後, 後面無啦啦多左班c 奶...
點知....
等...
等等...
等等等...好肚餓ar...

班c 奶的腸竟然黎先..!!!
我地的呢???
我地再等!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

結果人地d蟹都黎埋...

我地條腸都未黎><
最後只食左3碟....走

10點啦

唔該...
宜家做餐廳,唔可以咁啦...
服務唔好, 唔一視同人, d 野又出得慢.....
食物幾好味都冇用啦!!!

今餐食完都好似冇食過咁!!!!!

2011-01-21
2K
2011-01-15 42 瀏覽
11-1-2011即興捉了朋友食 dinner, 又去了大坑, 天寒地凍本來想打邊爐的, 但諗諗吓兩條友打邊爐又似乎唔多過癮, 兜了幾圈最後嚟了呢度食串燒. 2 人叫了 10 幾款 share 食, 海鮮 / 紅肉 / 白肉 / 蔬菜 / 水果乜都有 d, 整體都幾滿意:-牛舌: 粒粒 cube 狀, 幾厚切, 不過質地極腍, 簡單捽了鹽及黑胡椒調味, 食落則有點羶, 唔太喜歡.牛柳串: 嚡口, 咬落亦好韌, 掃上的醬汁味道似照燒汁, 不過太甜, 份量又太多了, 幾唔好食. 香草椒鹽雞翼: 勁熱辣, 雞皮乾脆鹹香, 雞肉則嫩滑多汁, herbs 味清香, 其實「燒雞翼」幾難唔好食?燒茄子: 以為係「原條」又燒到軟腍腍嗰隻, 嚟到先知原來係「圓形一餅餅」狀 食落係較少遇到的「爽脆」及多汁, 味道卻十分清甜, 配上面頭少量木魚絲, 好好食喎. 豬頸肉: 燒得幾燶, 質地爽身, 油香豐盛, 就咁食十分飽膩, 好在旁邊有生菜包住同吃, 亦好在生菜十分新鮮爽脆, 幾認真的.燒菠蘿: 面頭灑了 cinnamon 粉, 食落則預期的多汁, 及意料之外的酸到阿媽都唔認得 不過食完
牛舌調味 ok, 但質地太軟撻撻了
幾唔掂的牛柳串 vs 好好食的香草椒鹽雞翼
燒茄子清甜到你唔信
爽口又唔膩的豬頸肉
面頭灑了 cinnamon 粉的燒菠蘿, 酸到呢 @_@
蒜蓉包 ok
脆皮但無芝士的芝士腸 vs 好甜的燒蠔
清甜嫩滑的燒貴妃蚌
又係燒粟米咁橋?
第 2 round 的白鱔與鵪鶉蛋
燒豚肉味道似足日式叉燒...
又蒜蓉牛油又芝士又雜菌, 差得去邊?
11-1-2011

不過食完油膩的豬頸肉後整返支酸一酸, 當清一清味蕾都 ok 的.

蒜蓉包: 外圍幾鬆脆, 中間就好軟熟, 蒜蓉味及香草味都點到即止, 味道還不錯, 不過我還是較喜歡蒜味濃一點, 食完個口勁臭的

芝士腸: 完全食唔到芝士 / 芝士味, 係燒時已漏晒出來? 不過腸仔本身係燒到脆卜卜, 帶少少甜, 都幾討好的.

燒蠔: 食落未算十分濃鮮, 不過新鮮度不錯的, 加埋以蒜蓉為主的調味, 食落有輕輕的辛辣味, 及多多的甜味, 都滿意了.

貴妃蚌: 呢個就很不錯, 食落爽脆嫩滑, 味道清甜得很, 絕對比一般海鮮酒家食到的 e.g. 蒸蚌有過之而無不及, 是日只售 $35 一隻, 值得一試的.

燒粟米: 無預期中的 "popcorn" feel, 不過燒得夠香口, 食落清甜又帶點鹹牛油的味道, 勁快清碟

燒白鱔: 皮薄脆, 肉厚身亦香軟, 配上甜甜的照燒汁, 幾惹味, 幾好食的.

燒鵪鶉蛋: 面頭掃上燒汁及捽了點七味粉 (?), 食落就同一般「烚」/「鹽焗」etc 的鵪鶉蛋無分別 -- 不過鵪鶉蛋又可以有幾特別?

燒上級豚肉: 又係照燒汁 @_@ 比起超韌牛柳串, 呢個鬆化得多, 黐住點肥的部分當然更香, 而整體味道係似足日式「叉燒」

芝士牛油焗雜菌: 又蒜蓉又牛油又 stringy 的芝士, 夠晒香口, 多款菇中最喜歡金菇及粟米仔, 後者十分清甜爽脆, 正

小店 ventilation 不錯, 離開時完全唔會成身「燒嘢」味; 店員們亦友善有禮, 配套不錯的.

連凍飲兩款, 每人埋單約 $175, 食至 80 成飽, 食物亦不錯, 可以一試.
2011-01-11
燒茄子清甜到你唔信
爽口又唔膩的豬頸肉
脆皮但無芝士的芝士腸 vs 好甜的燒蠔
清甜嫩滑的燒貴妃蚌
又係燒粟米咁橋?
又蒜蓉牛油又芝士又雜菌, 差得去邊?
  • 燒貴妃蚌
見開左咁多間bbq店, 結果先係度試左呢間先都幾失望只可以讚個雞亦尖做得幾好味但其他既食物樣樣都過多既汁佢地既汁都係咸, 所以令到全部食物都好咸仲要多數都用同一個汁真係唔太好味服務本身其實唔係差, 有禮貌既但太多既留單, 落左order好多都無黎到原來已經黎曬, 我地仲坐係度等野食時一路坐左好耐都無人問我地有無曬未黎齊但明明以我地所知無黎d野無理由燒咁耐到開口問才知佢話我地d野黎齊曬結果食完曬後, 可能又一路等得太耐食完好似無食過野咁因為來完一碟又要等幾個字先黎一碟
見開左咁多間bbq店, 結果先係度試左呢間先
都幾失望

只可以讚個雞亦尖做得幾好味
但其他既食物樣樣都過多既汁
佢地既汁都係咸, 所以令到全部食物都好咸
仲要多數都用同一個汁
真係唔太好味

服務本身其實唔係差, 有禮貌既
但太多既留單, 落左order好多都無黎到
原來已經黎曬, 我地仲坐係度等野食時
一路坐左好耐都無人問我地有無曬未黎齊
但明明以我地所知無黎d野無理由燒咁耐
到開口問才知佢話我地d野黎齊曬
結果食完曬後, 可能又一路等得太耐
食完好似無食過野咁
因為來完一碟又要等幾個字先黎一碟

2009-11-28
2010-08-06 11 瀏覽
同朋友想找個地方食下野傾下計,就係大坑搵食,見到巴別橋(個名又幾趣緻喎)見meun 價錢都唔係好貴,就入去try try!($10-$50不等,seafood 就貴d)d 師父全是哥哥仔,有時要做埋侍應tim,人手唔係好多.似是自己創業!1. 白汁蘑菇丸==========推介!!!餡料係忌廉蘑菇湯......好好味!平時係街市都見唔到有既..........................2. 香草雞翼 : 要唔辣,一碟有三隻,好食!幾香口!3. 雞脾菇: 新鮮。4. 燒茄子k 的!5. 牛扒:燒得剛剛好,唔會太"un",朋友話好味,可能我食得比較清淡,覺得濃左D.....6.釀尖椒:我的最愛(本人本身好like 食尖椒),味道唔錯,可惜聽d侍應講唔係成日有, 最可惜食唔中尖椒本身的辣味!7. 燒白鱔:剛剛好,爽口.......8.燒午餐肉:無咩特別!.........9.金菇肥牛卷:我地一致覺得最好味!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!10.燒藍花蟹:要了兩隻,一隻好多膏,一隻無膏(睇下好唔好彩),新鮮,絕對唔係冰鮮貨!唔好期望味道太好,
同朋友想找個地方食下野傾下計,
就係大坑搵食,見到巴別橋(個名又幾趣緻喎)

見meun 價錢都唔係好貴,
就入去try try!
($10-$50不等,seafood 就貴d)

d 師父全是哥哥仔,有時要做埋侍應tim,人手唔係好多.
似是自己創業!

1. 白汁蘑菇丸==========推介!!!
餡料係忌廉蘑菇湯......好好味!

2. 香草雞翼 : 要唔辣,一碟有三隻,好食!幾香口!

3. 雞脾菇: 新鮮。

4. 燒茄子
k 的!

最可惜食唔中尖椒本身的辣味!

7. 燒白鱔:剛剛好,爽口.......

8.燒午餐肉:無咩特別!.........

唔好期望味道太好,只是一間好地道的港式串燒店
一個可以吹下水既地方,
但味道是可以的,好過d又貴又懶高檔的串燒店
哩度價錢又唔係貴,可以一試,

值得一提,,,,,班哥哥仔一得閒會聊你吹水哦,十分親民!!!!!!!!!!!!
2010-08-02
  • 白汁蘑菇丸
  • 金菇肥牛卷
  • 香草雞翼
常在大坑晚飯,今次選擇試一試這個巴別橋。平時weekend見他們很多人,這晚Weekday 9點多來到,人少少,坐街邊,是我愛大坑小店的原因。 雖然它說是港式燒烤,會以為是普通的燒雞翼紅腸,但原來食物十分有驚喜!!!首先有三款醬汁,可三揀二,我們要了XO醬及沙嗲醬(sorry另外那個忘了,好似是不辣的)-- XO醬較辣,沙嗲醬很惹味有點心紙落單,可一串串叫,大約$8(蔬菜類)至$20(肉類)飲品價錢正常,有最愛烏龍茶講主角:1. 白汁蘑菇丸這個真的要大大大大大大大力推介!!!外表像一般的包心丸,但一咬即爆流出來的是像忌廉蘑菇湯的蘑菇餡!!!外間從未食過,可能是自製的,因我愛菇類,所以非常欣賞,好好好好好好味!2. 香草燒雞翼 : 要了不辣的,一串有三隻,不是一般蜜糖雞翼,真的很多香草,有點土匪雞翼的感覺,剛熟,很好! 下次要試辣的!3. 醬燒BB骨: 賣相很好,可以用手拿起吃,醬汁像Ruby tuesday的Baby back ribs,香!4. 香草羊架: $20一件大大的羊架已經冇得輸,調味幾好,可惜生了點,肉不太離骨。5. 司華力腸:男友至愛,欣賞有汁調味,不是求其燒熟條腸就算
常在大坑晚飯,今次選擇試一試這個巴別橋。

飲品價錢正常,有最愛烏龍茶

講主角:

1. 白汁蘑菇丸
這個真的要大大大大大大大力推介!!!

5. 司華力腸:男友至愛,欣賞有汁調味,不是求其燒熟條腸就算!

6. 芝士牛油法包: 芝士全溶掉!好味好味,飽肚之選。

7. 雞脾菇: 醬汁好味,菇新鮮有汁。

8. 燒茄子:像日式燒物一樣有汁有木魚絲,好!

9. 風味羊肉粒: 有北京風街頭那串燒羊肉feel!

10. 牛柳粒: 算有牛味,不過好像切得細粒了點,還有不夠油花。下次要試試燒牛扒。

11. 燒白鱔:大件! 剛熟, 好!

我地兩個人以上食物每樣一串,加兩支野飲都係under$200,我覺得好抵!
我見他們跟左鄰右里很熟,附近的cafe和民聲的客都可以去order他們的串燒來個crossover!
比起日式串燒店,我覺得這個更「掂」!
它將會變成我在大坑的一個打躉地。
白汁蘑菇丸
醬燒BB骨