餐廳: 帝樂德國餐廳 (Fashion Walk)
資訊:

2024-10-01 213 瀏覽
行過銅鑼灣,見餓餓地,就去後街睇下有咩好食,見到有德國餐廳,見平時少食德國菜,就去試下啦。佢有個brunch set, 主菜+自助小食bar, 主菜由$250-$350都有,我同個fd每人order左一set, 我食魚,佢食牛,一拎上枱,牛扒份量十足,真係2個人食都夠,而魚扒嘅份量就正常,而且煎得香脆,唔錯。係等主菜時,我地就去左佢嘅自助bar睇下有咩食,有沙律,有甜品,有幾款熱葷例如德國腸。又有啲小食,例如炸物,total都有10幾20款,絕對夠食,我地試左啲有興趣嘅,打算食埋個主菜睇下飽唔飽先再食!整體嚟講,食物質素唔錯,仲要有自助小食甜品bar, 真係唔錯嘅選擇。

2024-09-28
  • 烤安格斯西冷牛扒配炸薯角及時令菜
2024-10-01 205 瀏覽
今天和朋友來吃德國菜 因為我一直都很喜歡德國哈哈哈 也因為這是寵物友好的餐廳點了兩個主食 真的飽到死都吃不完欸 店員都很喜歡貓 很開心以後會想來嘗試喝這裡的啤酒 還有想把所有菜式都打卡一遍

點了兩個主食 真的飽到死都吃不完欸 店員都很喜歡貓 很開心

以後會想來嘗試喝這裡的啤酒 還有想把所有菜式都打卡一遍
2024-10-01
  • 匈牙利牛肉濃湯
  • 三文魚薄餅
又就嚟到10月🇩🇪🍻德國啤酒節就開鑼啦,今次就率先試咗呢間德國餐廳嘅啤酒節🚨節日限定Menu貪佢夠新鮮特色. 🌟King Ludwig beerhall 餐廳喺百德新街開業多年,鄰近維園環境清幽,有室外座勁好feel亦有充滿德國beer hall 元素嘅室內座, 令人懷念以前大學畢業去德國旅行嘅時光. 先叫兩杯酒啤啤佢先. 有四款生啤選擇,今次分別叫咗杯黑啤同拉格啤酒. 大大杯happy hour正呀🍻🍺⭐️傳統德國麵包配啤酒芝士醬pretzels同平時唔同係好軟身同埋一口size, 新鮮熱辣辣咬落口感好鬆軟帶少少鹹香,再沾上呢隻帶有酒味嘅芝士醬,下酒一流. ⭐️現烤瑞士芝士配一口牛西冷、新薯、酸青瓜及珍珠洋蔥睇住店員即場喺面前烤芝士🧀再切落碟度夠晒過癮. 一口牛西冷熟度剛好肉味濃郁有嚼勁. 配料清新開胃. ⭐️德國圖林根豬肉腸配焦糖蘋果及酸椰菜呢款腸瘦肉比例比較高所以食落就會更輕盈少啲罪惡感. 焦糖蘋果好爽又香甜,酸菜墊底唔會酸而且吸滿肉汁,呢個菜式食完完全唔覺得油膩. 記得去試吓啦~啤酒節要約朋友歡聚👯

⭐️傳統德國麵包配啤酒芝士醬

⭐️現烤瑞士芝士配一口牛西冷、新薯、酸青瓜及珍珠洋蔥

⭐️德國圖林根豬肉腸配焦糖蘋果及酸椰菜

記得去試吓啦~啤酒節要約朋友歡聚👯

2024-09-28 204 瀏覽
### Goulash Soup這道燉湯充滿了豐富的肉香和蕃茄味,湯底濃郁,肉質鮮嫩,搭配土豆和胡蘿蔔,帶來溫暖與滿足感。### Potato Cake with Seafood這款海鮮包括有帶子和鮮蝦,非常新鮮和鮮甜!土豆餅外脆內軟,香氣四溢,一旦擺晒兩樣嘢入口!### Raclette Cheese Beef這道料理以融化的瑞士拉克萊特乳酪覆蓋在嫩滑的牛肉上,超啱打卡!濃郁的奶香與牛肉的鮮美交融,讓人無法抗拒。### Beer Passport 優惠使用已用完的Beer Passport來購買新Beer Passport,還能享受減$50的優惠,讓品酒的樂趣更加划算。這款冰凍啤酒清爽可口,泡沫豐富,完美地解渴,特別適合搭配各種美食。### Frosty beer x5五瓶冰凍啤酒的組合,讓你在聚會或餐桌上享受持續的清爽,無論搭配何種食物,都能增添愉悅的氛圍。#### Four Season這款四季果汁包括了芒果汁、橙汁、蘋果汁和番石榴汁,色彩斑斕,口感清新,每一口都充滿了水果的自然甜美與清爽,讓人感受到四季的變化與活力。#### Golden Rolling這款飲品結合了芒果利口酒
### Goulash Soup

### Potato Cake with Seafood
這款海鮮包括有帶子和鮮蝦,非常新鮮和鮮甜!
土豆餅外脆內軟,香氣四溢,一旦擺晒兩樣嘢入口!

### Raclette Cheese Beef

### Beer Passport 優惠
### Frosty beer x5

#### Four Season

#### Golden Rolling
這款飲品結合了芒果利口酒和桃子利口酒,以清新的芒果汁為底,帶來甜美而豐富的果香,既適合搭配美食,也是一杯完美的開胃酒,讓你在享受美食的同時,感受到熱帶風情的愉悅。
呢間係銅鑼灣轉角嘅德國餐廳,裝修得好有外國風味,帶點古典氣息,而且侍應都特登着住民族服飾,幾有feel ~ 佢哋weekend有個Brunch set,係12點到3 點,每人揀一個主食就可以任食snack & salad bar~ 最近仲搞緊個德國啤酒節,可以$250 買張卡,就可以有5杯特色啤酒,喺唔同分店都可以用,最後飲晒5杯可以之後當$50用🤣等緊豬手嘅時間,就食下snack & salad bar ,有德式烤薄餅、德國芝士腸、麵包、青口、蝦、甜品方面就有藍莓cheese cake、焦糖燉蛋等等~ 最特色當然係德國豬手,係兩個人嘅份量🤣 $488 for 2 people~ 影完相之後,店員會幫你切埋🤣 佢個豬手係正宗德國製嘅豬手,大過隻手掌,入邊啖啖肉,個皮整到脆卜卜,旁邊有芥末可以自己加,豬手味道唔鹹,亦都唔油,食落唔會話好肥膩!另外都好鍾意食旁邊嘅酸菜,同埋啱啱炸起嘅薯角😙 下次建議大家可以配加啤酒🍻 以weekend brunch semi buffet 黎講,算幾抵食,而且都可以慢慢食,坐幾個鐘慢慢享受!

2024-09-22
2024-09-26 208 瀏覽
假日悠悠閒來到銅鑼灣睇早場, 睇完戲仲可以舒舒服服散步,來到名店坊的帝樂餐廳。 原來星期六日 提供半自助餐, 價錢唔貴性價比很高。 二百幾蚊已經包一個主菜, 同埋無限任食的 ,前菜小食、沙律凍盤、甜品蛋糕, 而且種類都算幾豐富。小食類:德國香腸 、焗青口、葡汁龍脷柳 、 香脆炸魚柳 、羊肉串、 烤翠玉瓜。沙律冰盆類:新鮮沙律菜、 翡翠苗、 火箭菜 、粟米紅腰豆 、蘋果沙律、 蕃茄水牛芝士沙律、凍青口、凍蝦、 巴馬火腿。甜品:新鮮生果(西瓜、蜜瓜、鳳梨、哈密瓜) 草莓慕絲蛋糕、 朱古力brownie、 雜果啫哩 焗麵包布甸、 吉士拿破崙。自助區嘅食物款式其實都算幾多, 而且會轉款式, 仲有我最終飲嘅蘑菇忌廉湯任飲, 旁邊放了幾款唔同口味麵包, 感覺鬆軟吸引。 香煎澳洲羊扒配 忌廉薯蓉羊扒份量很多,而且肥瘦適中,羊肉質感嫩滑,而且沒羊騷味, 加埋醬汁味道都唔錯。 配菜都好豐富薯蓉非常creamy 香滑。烤法式 油鴨髀 配鵝肝及炸薯條鴨腿煎到金金黃黃, 配鵝肝感覺即刻高級曬。 薯條炸得很香脆, 質感鬆化不油膩, 小小辣辣地好好味。

甜品
新鮮生果(西瓜、蜜瓜、鳳梨、哈密瓜)

香煎澳洲羊扒配 忌廉薯蓉

烤法式 油鴨髀 配鵝肝及炸薯條

2024-09-25 173 瀏覽
🛎️新鮮菠蘿,火龍果,藍莓,士多啤梨,雜菜沙律名副其實的新鮮生果雜菜沙律各種生果都鮮甜新鮮 很開胃🛎️ 蘑菇湯蘑菇湯很濃郁 有香濃蘑菇味 高質好喝附帶的麵包暖和軟熟 也好吃🛎️脆皮燒豬肘配酸椰菜及炸薯角 重頭劇是脆皮燒豬肘 挺大隻外皮超香脆 肉質彈牙有骨膠原味道鹹香 必點之選今次的炸薯角有點軟腍 但味道不錯如果外脆內軟會更好☕️Coffee Mocha 表層加有cream 甜度適中...環境🏡 有戶外座位 室內是歐洲木係古典裝修 環境闊落舒適服務👨🏻‍🍳 店員態度有禮貌 回覆快衛生🛁 感覺乾淨 沒發現明顯污糟
🛎️新鮮菠蘿,火龍果,藍莓,士多啤梨,雜菜沙律
名副其實的新鮮生果雜菜沙律

服務👨🏻‍🍳 店員態度有禮貌 回覆快

衛生🛁 感覺乾淨 沒發現明顯污糟
午餐
  • 脆皮燒豬肘配酸椰菜及炸薯角
平時比較少食德國菜😅今日晏晝嚟到呢間餐廳好有特色🥰環境裝修好似德國嘅一間小屋咁好溫暖🇩🇪侍應嘅穿著都會有德國風情😛今日試咗佢嘅半自助午餐包括一款主菜☀️原來而家仲做緊個德國啤酒節嘅推廣🍺$250就可以換一個Beer Passport✈️可以喺唔同餐廳換嘢飲計落都幾抵值得一試❤️⭐️ 脆皮燒豬肘配酸椰菜及炸薯角 🍖豬手份量好豐富啖啖肉好有德國特色😚 食落脆皮好香好惹味但係一啲都唔油膩🥓配上酸椰菜口味正宗平衡返啱啱好🥗⭐️ 沙律吧熱盤及甜品 🍱另外嘅半自助午餐份量都好有誠意🥹有各種唔同嘅沙律海鮮同前菜感覺好開胃🥬 熟食特別鍾意佢既烤香腸同埋Pretzel🥨特別有德國風味🤩甜品同水果嘅選擇都唔少呢

⭐️ 脆皮燒豬肘配酸椰菜及炸薯角 🍖

⭐️ 沙律吧熱盤及甜品 🍱
脆皮燒豬肘配酸椰菜及炸薯角
【銅鑼灣•帝樂】@ππππππππππππππππππππππππππππππ勁正正宗德國豬手餐廳啤酒節狂歡喜傳統德國麵包配啤酒芝士醬德國圖林根豬肉腸配焦糖蘋果及酸椰菜正宗德國香焗脆豬手傳統德國麵包配啤酒芝士醬一個完美的開胃前菜。德國麵包外酥內軟,口感濃郁,與啤酒芝士醬的搭配更是相得益彰。芝士醬的濃厚口感散發著啤酒的香氣,為麵包增添了豐富的風味。每一口都能感受到芝士的滑順與啤酒的微苦,搭配麵包的香脆,讓人欲罷不能.德國圖林根豬肉腸配焦糖蘋果及酸椰菜是一道獨特而經典的德國美食,這道菜的豬肉腸香氣十足,肉質鮮嫩多汁,外皮微脆,口感一流。搭配的焦糖蘋果帶有甜味與酸味的平衡,為豬肉腸增添了一層清新的風味。而酸椰菜則為整道菜品提供了清爽的對比,酸味的清新感讓人感受到口腔的愉悅,增強了整體的味覺體驗。正宗德國香焗脆豬手無法抗拒的德國經典菜品,外皮金黃酥脆,內裡的豬肉卻柔嫩多汁。焗製的過程中,豬手的脂肪充分釋放,讓肉質更加鮮美。每一口都能感受到濃郁的香料味道,搭配些許酸椰菜,豬手的豐富風味變得更加平衡,酸味的加入能有效解膩。餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️
【銅鑼灣•帝樂】@

食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 550
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#銅鑼灣美食 #帝樂 #web3銅鑼灣

帝樂 - 德國餐廳 (Fashion Walk) (銅鑼灣)
銅鑼灣京士頓街8號Fashion Walk新豪大廈地下A及C號舖
2024-09-23 177 瀏覽
呢間餐廳係德國風格裝修,仲有露天庭院同現場音樂,感覺好chill。一入去就試咗佢哋嘅凱撒沙律,配煙三文魚、牛油果同香草欖油醬,真係好fresh,好開胃。😛之後就試咗紐倫堡豬肉腸,配埋酸椰菜,豬肉腸夠晒juicy,酸椰菜又好夾👍🏻最驚喜係嗰個意大利寬條麵,配紅酒燴牛面脥,肉嫩滑,紅酒味濃,真係好滋味。😍Four Season mocktail係我嘅心水,芒果汁、橙汁、蘋果汁同番石榴汁混埋一齊,好清爽。而Gin & Pink cocktail就更加唔可以錯過,Gin配葡萄柚汁、番石榴糖漿、蘇打同百里香,味道層次好豐富,飲完真係好舒服。👍🏻呢到真係係一個好好嘅地方,同朋友一齊嚟食嘢、飲嘢、chill下,真係一流。下次去銅鑼灣,記得去試下!

3K
2024-09-21 215 瀏覽
午市套餐 :粟米忌廉湯十分濃稠,粒粒粟米增添口感。配飽香草味濃,軟熟,好味。什果沙律非常清新,胃口大開。全日早餐挪威煙三文魚,紐倫堡腸,烤煙腩片,牛油果,香草烤蕃茄,太陽蛋,農夫包,羅蘭士撻好豐富啊!德國菜當然要食腸!紐倫堡腸帶有淡淡胡椒和香料味。煙腩片烤得脆口。農夫包好正。非常香脆的麵包外層但內裡卻是鬆軟無比,配搭果乾餡料,湧出多層口感。Cappuccino 面層上鋪上肉桂,微微香味,多一種層次感。
午市套餐 :
粟米忌廉湯十分濃稠,粒粒粟米增添口感。
配飽香草味濃,軟熟,好味。

什果沙律非常清新,胃口大開。

全日早餐
好豐富啊!
德國菜當然要食腸!紐倫堡腸帶有淡淡胡椒和香料味。
煙腩片烤得脆口。

Cappuccino
面層上鋪上肉桂,微微香味,多一種層次感。

2024-09-20
午餐
今天要介紹的餐廳係位於銅鑼灣Fashion Walk,係一間做德國豬手做鬼好出色既德國餐廳。餐廳的裝潢有歐洲的氛圍,主要用木製作為主調,還有一個半戶外地方,可以比客人揀室內或室外進餐。最近餐廳都做緊啤酒優惠,只需用$250就可以飲到5杯大杯既德國啤酒,得閒可以約埋朋友黎呢到happy hour。熟成油甘魚他他配香草油醋汁 $148呢個係前菜是夏季特別菜式,經過熟成的油甘魚脂肪軟化,肉質食落軟嫩,魚味香濃。搭配酸甜的番茄粒、黃椒同洋蔥和清新的香草油醋汁,加埋魚籽作點綴,然後將所有食物撈埋一齊食,食埋好開胃。脆皮燒豬肘配酸椰菜及脆薯角 $280脆皮燒豬肘份量十足,原隻豬肘上之後可以拍照,之後店員會幫忙將豬肘切開,可以省去不少麻煩。雖然豬皮較厚,但口感香脆,脂肪部分煮至軟爛,瘦肉則扎實幼滑,鹹香誘人。搭配酸爽的酸菜絲,可以中和肉的油膩和鹹味。另外,仲配有炸至金黃香脆的薯角。紐倫堡豬肉腸配酸椰菜 $150紐倫堡豬肉腸有6條,外皮煎得脆口,肉味和油香濃郁,。旁邊配有清新酸爽的酸菜絲同薯蓉,與豬肉腸搭配一齊食,可以有效解膩同增加飽肚感。帝樂 - 德國餐廳 (Fashion Walk)銅鑼灣京

熟成油甘魚他他配香草油醋汁 $148

脆皮燒豬肘配酸椰菜及脆薯角 $280

紐倫堡豬肉腸配酸椰菜 $150

帝樂 - 德國餐廳 (Fashion Walk)
港鐵銅鑼灣站 E 出口, 步行約6分鐘
2024-09-18 201 瀏覽
放假無野做,見又好耐無食過德國野,就攞下有咩德國餐廳好食,見網上都多人推薦,就黎試下。Smoked Salmon Dennete ,三文魚吸收咗燻煙味,肉質都幾鮮美,不過有d過熟,配合麵包條一齊入口,都算夾既個風味。Gold Winning Bockwurt 係一款金牌嘅德國香腸,個質感既鮮嫩又多汁,係三款野食入面,最簡單得黎又最出色。Asparagus Dumpling 則係一款別出心裁嘅麵食,鮮嫩嘅蘆筍入野包裹喺餃子,個口感都算鮮甜。

2024-09-17 189 瀏覽
又是Happy Friday 🫶🏻 今晚去銅鑼灣fashion walk一間德國餐廳食飯,環境好舒服,d裝修都又有格調😎🔆羽衣甘藍 柚子 芒果 藜麥沙律繽紛的視覺效果到酸甜兼備的口感,超開胃🤤🔆紐倫堡豬肉腸配酸椰菜外皮烤至香脆,裏面豬肉調味剛剛好,不會過濃,薯蓉口感都好好,不會過於淋身。🔆脆皮燒豬肘配酸椰菜及炸薯角豬手比平時見既大隻🐽,見到已經好想食,店員很細心會放在桌上俾我哋影相打個靚卡📸,之後再幫我們切豬手,方便入口👏🏻。一食第一感覺不禁讚嘆外皮真係超脆,肉質厚實😆,點芥辣一齊食味道亦好夾,隨着用餐時間過去,豬手嘅外皮仍然保持鬆脆,好高水準😝 另外兩個主菜都配有的酸椰菜都好易入口,酸度溫和,好適合本地人口味😗連埋一齊食都幾解膩😝我今次仲叫左House Wine,見到黎緊仲有啤酒節活動,買左呢張啤酒通行證🫢🤪儲夠5個印下次再買又減$50,抵!見到summer set都好抵🤣又推薦比鍾意飲酒既朋友🍻😆

🔆羽衣甘藍 柚子 芒果 藜麥沙律
繽紛的視覺效果到酸甜兼備的口感,超開胃🤤

🔆紐倫堡豬肉腸配酸椰菜

🔆脆皮燒豬肘配酸椰菜及炸薯角

見到summer set都好抵🤣又推薦比鍾意飲酒既朋友🍻😆
2024-09-15 232 瀏覽
香港嘅德國餐廳不外乎咸豬手,雜腸,吉列雞扒……呢度就意粉,pizza,乜都有,不過我都無試,兩個人都唔好食澱粉主食坐低就來德國黑啤,燒咸豬手!皮脆有肉汁,熱到辣咀! 接住來小食拼盤,有雞翼、有牛仔肉腸、有炸青口、有炸魚、有薯條… 全部佐酒食物😂水準又返嚟喇!
香港嘅德國餐廳不外乎咸豬手,雜腸,吉列雞扒……

水準又返嚟喇!

2024-09-01