2024-09-11 1269 瀏覽
【荃灣區】【幸福麵館】同上司春哥喺荃灣搵嘢食,見呢間「幸福麵館」裝修幾新淨,又幾多人,就入去試吓。佢入面都幾多麵嘅選擇,又可以好似車仔麵咁叫餸,不過我哋都有「選擇困難症」,所以就咁叫咗佢哋預設嘅組合嘅麵食。我同佢各叫一碗,再互相 share 啲餸嚟食。佢試咗 $58 嘅「牛牛麵」,啲餸又真係好多牛,有澳洲牛筋丸、潮州牛肉餅、牛腩、牛肋條、秘製金錢肚、滷水牛筋、冬菇,春哥揀咗淮山麵做麵底,湯底就揀微辣嘅沙嗲汁,我食咗啲都唔錯,淮山麵幾好食。佢加 $6 飲「凍檸茶」少少冰,正正常常咁。我就試 $58 嘅「魚魚麵」,有手工魚滑、魚肉春卷、手工魚扎、魚腐、 陳皮魚蛋、冬菇、時菜,配菠菜蝦子麵同唔辣嘅豬骨清湯,感覺幾清幾簡單,啱我,加 $3 嘅「熱檸茶」都合理。我哋試埋 $26 嘅「經典煎釀三寶」,有茄子、紅腸、青椒,夾埋 $151 幾好。。。(地址:荃灣享成街10號香城大廈地下6號舖)@happiness_tsuenwan#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlove

(地址:荃灣享成街10號香城大廈地下6號舖)

@happiness_tsuenwan

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am荃灣區 #荃灣 #荃灣西 #幸福麵館 #牛牛麵 #魚魚麵 #經典煎釀三寶 #1am1504 #1ambackup
2024-09-08
3天前 0 瀏覽
食完又再黎食😋喺荃灣嘅「幸福麵館」,呢度嘅港式車仔麵真係好受歡迎,選擇多到眼花撩亂!我哋今次叫咗兩碗唔同嘅麵。第一碗自選5餸麵: 滷水汁湯底;呢個滷水汁湯底香氣十足,味道濃郁,我叫咗少辣,所以唔會太刺激。 滷水雞翼尖和滷水牛舌:肉質好嫩,滷水味道好入味。 魚肉春捲:外皮酥脆,內餡鮮嫩。蝦餅口感彈牙,味道鮮美。魚腐吸收咗湯底嘅味道,好正。第二碗自選5餸麵: 沙爹湯底,湯汁濃郁,帶有花生醬嘅香氣,微辣嘅味道好開胃,食落去有種特別嘅風味。滷水腩肉、滷水雞翼和 滷水牛舌:腩肉嘅脂肪適中,肉質軟嫩,食落去好滿足。 牛肉丸:牛肉丸彈牙。 魚肉春捲:外皮酥脆,內餡鮮嫩。
食完又再黎食😋

第一碗自選5餸麵:
滷水雞翼尖和滷水牛舌:肉質好嫩,滷水味道好入味。
魚肉春捲:外皮酥脆,內餡鮮嫩。
蝦餅口感彈牙,味道鮮美。
魚腐吸收咗湯底嘅味道,好正。

第二碗自選5餸麵:
牛肉丸:牛肉丸彈牙。
魚肉春捲:外皮酥脆,內餡鮮嫩。

Lunch time 同同事食飯,見係多款式既車仔面,就入咗去食見到牛牛面,有咁多唔同類別既牛,menus 寫有牛膀,牛筋,牛腩,而且寫到明冇果樣野就有牛肉餅或者雞翼replace ,就叫左嚟食上到枱見到都幾豐富,但打鬆個面就發現冇牛膀,咁見到有牛肉餅都明嘅,少一樣但再睇下,點解會冇牛筋呢?向樓面姐姐表示冇牛膀同牛筋之後,佢同我講有牛肉餅,我話咁雞翼呢?佢入廚房講完之後,比我聽到,廚房只係向樓面姐姐表示有多牛腩(啲牛腩細粒到我都唔知多幾多)然後樓面姐姐只係後補左牛膀比我,咩解釋都冇,但亦都冇將廚房所講嘅轉達比我知湯底我揀牛腩汁,但淡而冇味我只能講份量少,唔會飽,而且比少咗野你都唔會知!!!提出都冇咩用

但再睇下,點解會冇牛筋呢?

湯底我揀牛腩汁,但淡而冇味
牛牛面
牛牛面可以比少咗野
2025-01-13
15 分鐘 (堂食)
2025-01-01 0 瀏覽
本來想食隔籬嗰間日式蛋包飯,點知人哋晚市一定要訂位,所以就嚟試吓呢間車仔麵。見其他食評推薦豬豬面餐,就叫咗個,另外叫咗個三餸麵,豬軟骨、冬菇、腐竹米 。豬豬面係有豬手,豬皮,豬紅 。豬手係滷水過嘅腦汁同其他餐廳有啲唔同,偏向台灣嗰種,有藥材味嘅滷水。炆得唔會太腍,有啲咬口。另外,豬紅豬皮味道就同大部份餐廳一致。豬軟骨都好好味,冇汁係偏甜嘅肉都炆得好腍唔會黐牙,最誇張嘅係份量,整整三大嚿豬軟骨,食完呢個餸都幾飽。每一個餸都可以揀唔同嘅執底,佢又腩汁沙嗲咖喱等等,仲可以挑選唔同嘅辣度,我見佢枱上邊有擺咗罐辣味雞粉,所以面冇叫太辣,但係我發現佢枱上嘅辣粉同後廚加嘅嗰種辣汁係唔一樣,後廚嘅辣汁係更加惹味 。埋單100出頭,真係幾抵食 。

埋單100出頭,真係幾抵食 。
2024-12-26 195 瀏覽
呢間幸福麵館真係好可以話係隱藏係小巷嘅寶店。佢嘅車仔麵真係好好味,今日閒日嚟試嘅時候都已經好多人,令我非常期待呢度嘅車仔麵價錢唔算貴,食後覺得好出色值得推介。朋友點左魚魚面,魚味鮮甜濃郁,配料好多魚🤣有魚腐,鯪魚肉,魚蛋,魚皮餃,魚肉春卷,香菇同菜等等,簡直超豐富又夠魚,唔同食料唔同口感味道,配搭油麵真係啖啖滋味。我就揀咗個自選四送車仔麵,金錢肚炆得夠晒入味,蝦餅又彈牙,魚肉春卷吸左湯汁好好味,配料份量十足,餐廳真係落足本。可以選擇唔同醬汁,按自己口味喜好,層層香味太好食!另外都試左個馬來蝦米辣椒醬(免費問職員拎),超級推介,風味十足,唔會太辣,反而蝦米香味更突出,絕對令味道提升!呢餐食完真係好滿足,食完又唔會口渴,港式風味滿滿,讚!

呢度嘅車仔麵價錢唔算貴,食後覺得好出色值得推介。

蝦米香味更突出,絕對令味道提升!

呢餐食完真係好滿足,食完又唔會口渴,港式風味滿滿,讚!
2024-12-21 221 瀏覽
琴日去南豐紗廠拍拖,附近睇吓有咩食,發現附近新開咗間車仔麵😋就入嚟試下~入到去裝修簡約風格,環境乾淨企理!座位闊落有QR code落單非常方便,菜單非常清晰!多種餸車仔面選擇~美食⭐️⭐️⭐️⭐️🩵幸福自選6餸車仔麵六餸車仔麵自選麵底我哋揀咗河粉,餸想試吓雲吞、秘製金錢肚 、秘裂牛筋 、潮州牛肉餅、牛腩(牛肋條)、極上牛筋丸 ,湯底係新鮮無添加豬骨8小時熬製而成!我哋加埋牛腩汁、沙嗲汁成個湯底變得非常惹味!食完真係有幸福感覺嘅車仔麵🫶🏻🩵經典煎釀三寶煎釀三寶都非常出色,好香炸蒜豉油一碟熱辣辣!好好食😋煎釀三寶愛好者🩵無糖可樂@happiness_tsuenwan📍幸福麵館(荃灣)新界荃灣享成街6號舖
美食⭐️⭐️⭐️⭐️
🩵幸福自選6餸車仔麵
六餸車仔麵自選麵底
🩵經典煎釀三寶
🩵無糖可樂

@happiness_tsuenwan
📍幸福麵館(荃灣)
新界荃灣享成街6號舖

2024-12-17 229 瀏覽
幸福麵館今次係我第二次回訪呢間車仔麵餐廳,呢間叫「幸福麵館」,上次我記得店員幫我去附近車房借塊板比我入去,今次我自己帶我塊斜板入去,睇見今次餐廳好多人嚟食真係好開心,「創業易,守業難」真係要繼續加油,牛筋丸依然好味,隔咗咁耐食物質素仍然無變,真心好掂!今次入去食發現枱上面多咗三支野,第一支係辣椒粉,辣椒粉係出自 @x1493spice ,第二支係糖漿,如果飲品唔夠甜嘅話,可以自己加糖漿,第三支係辣菜脯,可以比你無限加入車仔麵入面,無食八個月餐廳轉變好大,唔錯!1.八寶心滿意足(澳洲牛筋丸、手打魚蛋、陳皮魚蛋、牛肋條、牛筋、豬皮、豬紅、咖哩魷魚同冰糖蘿蔔)$58+熱咖啡$3(9.5/10)呢碗八寶心滿意足上次都有叫,入面總共有九種餸,包括有2大粒好有牛味又好彈牙嘅澳洲牛筋丸、2粒彈牙嘅手打魚蛋、2粒彈牙嘅陳皮魚蛋、2舊有少少痴牙嘅牛肋條、2舊好淋嘅牛筋、2塊索哂汁嘅豬皮、4舊豬紅、2舊好彈牙嘅咖哩魷魚同好甜多汁無渣嘅冰糖蘿蔔,仲有一條菜心,麵底揀咗幼麵,湯底揀咗牛腩汁,幼麵索哂牛腩汁,好味!套餐加熱咖啡只係加$3,咖啡比較偏酸,唔夠香濃!2.牛牛麵(澳洲牛筋丸、秘製牛肚、牛舌、牛腩、自製
幸福麵館

套餐加熱咖啡只係加$3,咖啡比較偏酸,唔夠香濃!

2.牛牛麵(澳洲牛筋丸、秘製牛肚、牛舌、牛腩、自製牛筋、冰糖蘿蔔同精選時菜)$58+熱檸水$3(9/10)
呢碗牛牛麵上次係無,應該係新出,啱哂唔食豬肉嘅人叫。牛牛麵揀咗湯底大辣,麵底都係揀咗幼麵,入面都有成7種餸,包括有2大粒好有牛味又好彈牙嘅澳洲牛筋丸、3舊索哂汁嘅牛肚、2舊好彈牙嘅牛舌、2舊有少少痴牙嘅牛腩、2舊好淋嘅牛筋、好甜多汁無渣嘅冰糖蘿蔔同菜心,好味!
套餐加熱檸水只係加$3,有兩片檸檬,酸度ok!

2人總共價錢$122

個人口味總評分:9.25/10

@happiness_tsuenwan @x1493spice

地址:荃灣享成街10號香城大廈地下6號舖

#幸福麵館 #車仔麵店 #荃灣 #香港美食 #荃灣美食 #荃灣好去處 #hkig #hkboy #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong

2024-12-17 119 瀏覽
睇戲前喺附近行下睇下有咩岩食,見到開左間新既車仔麵就想試下,因為可以快食~叫左下面啲菜色式一人餐 - 牛牛麵 $83 🐄🍜車仔粗,腐乳通菜,鴨屎檸檬茶。澳洲牛筋丸、潮州牛肉餅、牛腩、牛肋條、秘製金錢肚、滷水牛筋、冰糖蘿蔔呢個牛牛麵份量一啲都唔少,麵底多,而且好足料,牛筋丸超級彈牙,秘製金錢肚好入味,個牛筋軟淋適中。👅豬豬麵 $58 🐖🍜豬豬自選麵底(油麵),湯底豬骨湯及秘製魷魚汁(辣),中辣,熱檸茶豬大腸、豬手、貢丸、腩肉、豬皮、豬紅、時菜豬豬麵個豬骨湯底好鮮甜加埋辣既秘製魷魚汁一流呀!豬大腸好易入口,要一讚個豬皮👍🏻係吸哂啲湯汁,正,豬手擺喺最尾內食因為覺得係重點,豬手煮得好腍,好似入口即溶咁。🌶️另外呢到提供無限量既菜脯,對於我呢啲鍾意食辣既人係好吸引。✨✨✨經典煎釀三寶 $26✨✨✨✨呢個我覺得係必點,無諗過一間車仔麵店可以整到咁出色既煎釀三寶,一定要趁熱食,個紅腸釀左好彈牙既魚肉,啖啖肉,仲要價錢係非常合理。同埋店內既店員都好有禮貌亦都好好客。住喺荃灣附近又多左一間車仔麵既選擇,對於我呢啲車仔麵愛好者又可以減少選店既困難👍🏻

叫左下面啲菜色式

一人餐 - 牛牛麵 $83 🐄🍜
車仔粗,腐乳通菜,鴨屎檸檬茶。

豬豬麵 $58 🐖🍜

豬大腸、豬手、貢丸、腩肉、豬皮、豬紅、時菜

經典煎釀三寶 $26✨✨✨✨

同埋店內既店員都好有禮貌亦都好好客。

• 豬豬麵
幸福麵館位於享成街10號香城大廈地下6號舖,今日終於可以来食啦!返工最幸福嘅事莫過于放飯時間,又可以輕鬆一下了,今日同同事選擇左呢间面館,網上睇過,呢間麵館噶湯底是新鮮無添加,豬骨8 小時熬製的,甘樣當然要來試下啦!环境:地方都算闊落,不會感覺擠逼,整体干净整潔!营业时间: 周一至周日 11:15-21:00.服务:小姐姐服務態度都幾好!手機下單了魚魚面,豬骨清湯:魚味濃郁,加上豬骨湯,超鮮甜,里面還有魚腐,香菇,鯪魚肉,魚蛋,魚皮餃,菜底,簡直超豐富!另一個就是豬豬自選米線加秘製魷魚汁,少少辣,這個湯底就比較惹味,餸選了東菇,豬皮,豬肉丸,豬紅,滷水豬耳,滷水豬手,豬手燜得入味 Q 彈,冬菇都好厚實,再加上檯面上的辣菜圃,幸福馬上就有了!值得一提的就是糖漿系自家制,無論凍飲定熱飲,糖漿可以根據自己可以接受的甜度選擇加多與少!好人性化👍吃飽又有動力做牛馬了😂

服务:小姐姐服務態度都幾好!

吃飽又有動力做牛馬了😂

2024-12-10
麵如其名,幸福感滿滿嘅車仔麵究竟係咩味呢?湯底每日用新鮮豬骨熬製8個鐘、秘製手炒辣菜脯、秘製辣椒醬、蝦米醬等等,完全感受到店家嘅誠意👍🏻四餸盛惠$52,包飲品,麵底可以轉菜底,唔洗加錢之餘,菜嘅份量都唔少,啱曬減肥人士😋秘製蘿蔔清甜軟爛,有成三四件,每件都好大舊~冬菇同豬紅都燜煮過非常入味,豬軟骨肥瘦相間,肉質軟淋,連軟骨位都係一咬就爛😻咖喱界花魷魚坊間車仔麵好少見,界咗花就彌補咗魷魚唔易入味嘅問題🤓本身連熱飲,凍飲+$3,糖水係自己落,呢點超抵讚👍🏻輕輕鬆鬆自己調教甜度~另外值得一提係兩位店員態度都非常好,即使繁忙時段已經忙到冇停過,但問佢地拎辣椒醬都即刻攞過黎,見到對其他食客態度都好好,有求必應🫡

2024-12-10 108 瀏覽
店名:幸福麵館(荃灣)地址: 荃灣亨成街6號舖(香城大廈地下)1.魚魚麵(粗面,豬骨湯底) $55配料:魚皮角、陳皮魚蛋、魚肉春卷、金沙魚腐、手打魚滑、冬菇、精選時菜配料好正,魚肉春捲彈牙,陳皮魚蛋惹味,魚腐有咬口,索埋豬骨湯好好食,冬菇入味,魚滑新鮮;新鮮豬骨湯底係經過八小時精心熬製👍👍👍2.招牌八寶心滿意足(幼麵,腩汁)$58配料:澳洲牛筋丸,長洲大魚蛋,陳皮魚旦,牛肋條,牛筋,豬皮,豬紅、咖喱鱿魚、蘿萄牛筋丸好味,有肉汁,二種魚蛋都好彈牙,豬紅實身,唔似其他地方一夾就散,豬皮滑身無毛,牛肋條牛筋好正,煮得好淋身,一咬就開,咖哩魷魚惹味,蘿蔔清甜冇渣😋😋3. 2杯熱檸水跟餐 $6食完麵可以加湯,千祈唔好浪費尼個機會,碗湯真係好好飲🤤,食完麵我仲可以飲多一碗,你就知幾好飲。佢重可以加其他醬料調味(黑醋,豉油,甜醬,紅醋,辣菜脯,辣椒醬,蝦米辣椒醬),兩款辣椒醬都勁香,總有一款啱你總價$119
店名:幸福麵館(荃灣)
地址: 荃灣亨成街6號舖(香城大廈地下)

1.魚魚麵(粗面,豬骨湯底) $55

2.招牌八寶心滿意足(幼麵,腩汁)$58

3. 2杯熱檸水跟餐 $6

總價$119
  • 魚魚麵(粗面,豬骨湯底)
  • 招牌八寶心滿意足(幼麵,腩汁)
2024-12-06 142 瀏覽
香港人的幸福可以好簡單,簡單如一碗熱辣辣嘅車仔麵。荃灣西呢間幸福麵館,標榜「豬骨足料濃湯 每日新鮮熬製8小時」,食完真係一啲口渴都冇~嚟到一定要試埋佢自家製勁辣菜脯,爽脆惹味~菜有四款可以揀,菜心非常幼嫩,爽~幸福自選三餸車仔麵好體貼可以揀麵嘅軟硬度,而車仔餸選擇有成38款,好多經典懷舊餸都有,非常用心~我揀左長洲特色大魚蛋、紫菜同潮州墨魚餅,湯底揀咗沙嗲汁微辣~長洲大魚蛋超級彈牙,勁大粒好過癮~墨魚餅用墨魚滑加墨魚粒手打咁整,每一啖都係勁彈牙~特別一提面都有好多選擇,我就揀咗菠菜麵,非常有嚼勁~牛牛麵朋友係牛肉迷,佢揀左呢碗牛牛麵~餸就有澳洲牛筋丸、秘製牛肚牛筋、牛舌牛腩、同埋冰糖蘿蔔~一食就知道牛嘅不同部分用咗好多心機去炆,牛肚牛筋都炆到非常腍,牛筋直頭入口即溶~牛筋丸又係勁正,一咬爆哂汁~

嚟到一定要試埋佢自家製勁辣菜脯,爽脆惹味~

菜有四款可以揀,菜心非常幼嫩,爽~

幸福自選三餸車仔麵

牛牛麵
2024-12-02
2024-12-02 196 瀏覽
今次要介紹荃灣新開一間叫「幸福麵館」,位於 荃灣享成街10號香城大廈地下6號舖。餐廳環境乾淨座位又闊落,位置都方便,近愉景新城!今次試左兩款招牌麵食,牛牛米綫同八寶心滿意足油麵。牛牛麵一次可以試勻牛多不同部位,牛魔王必叫 之選,澳洲牛筋丸、秘製牛肚、牛舌、牛腩、秘 制牛筋、冰糖蘿蔔。八寶包含八款車仔麵常見配料:極上牛筋丸,柱侯 牛腩(牛肋條),滷水豬紅,咖喱魷魚(辣),長洲 大魚蛋,冰糖蘿蔔,陳皮魚蛋,精選時菜,而且 份量勁多,價廉物美,物超所值!不得不提的是湯底,每天用8小時以新鮮豬骨淆 製而成,可謂是一碗比人有幸福感及健康的車仔麵!

餐廳環境乾淨座位又闊落,位置都方便,近愉景新城!

今次試左兩款招牌麵食,牛牛米綫同八寶心滿意足油麵。

2024-11-30
「令人感到幸福嘅車仔麵🍜」呢間店標榜「新鮮豬骨湯熬製8小時」,另外仲可以加唔同嘅醬汁:咖喱汁、腩汁......餸菜選擇都唔小,價錢算合理,所以今日同朋友一齊試吓:🧡幸福自選3餸車仔麵 $49(生菜底)首先湯底:呢個豬骨湯標榜冇味精,所以比較清新路線,湯底完全不會油膩,如果你食慣勁濃味嘅嘢會覺得淡咗少少,如果唔夠味建議可以再加瑞士汁或者沙嗲汁調味,加辣汁或者辣菜脯都係好選擇!辣汁屬於香辣款式,呢個為車仔麵加咗好多分數!🩷🥬好貼心,麵底可以轉生菜🐟魚肉春卷兩條:春卷味道都濃郁,魚肉都算彈牙有口感!🐷雲吞(豬肉):呢個雲吞個皮勁薄,入口好幼滑,入面就係簡單嘅豬肉餡料,細細粒容易食!🐃秘製牛筋:勁大條嘅牛筋,煮得勁腍,合格!💚幸福自選3餸車仔麵 $48 🤎加牛腩汁🐖滷水豬手:豬手食得出花心思熬製,因為都係超級腍,調味啱啱好唔會太鹹,都係以滷水汁為主!🐃牛腩(牛肋條)佢整成細細粒好方便食,肉質偏肥,入口好濃烈嘅滷水汁味,味道都幾香濃!✅菜心苗:啲菜望落都算新鮮,唔會煮到太老!小食🤎瑞士大雞翼 $23🐔醬汁方面偏甜,雞翼亦都煮咗好耐,一入口骨肉就分離,雞翼上面加咗少少白芝麻增加香氣,味道都唔錯!✨
「令人感到幸福嘅車仔麵🍜」

🧡幸福自選3餸車仔麵 $49(生菜底)

🩷🥬好貼心,麵底可以轉生菜

🐟魚肉春卷兩條:春卷味道都濃郁,魚肉都算彈牙有口感!
🐃秘製牛筋:勁大條嘅牛筋,煮得勁腍,合格!

💚幸福自選3餸車仔麵 $48 🤎加牛腩汁

✅菜心苗:啲菜望落都算新鮮,唔會煮到太老!

小食🤎瑞士大雞翼 $23

✨「健康又得,重口味亦得」
呢間車仔麵適合淡口至濃味嘅人,以餸菜為賣點,醬汁配搭變化都好多,價錢幾抵食,可以一食!
2024-11-29 100 瀏覽
星期六,下午茶時間,大把位。經過見到呢間好搶眼嘅面檔而且食評唔差就入去試吓。四餸車仔麵:油麵配冬菇、魚腐、蘿蔔、豬軟骨。首先油麵係冇鹼水味同埋幾腍,好似浸咗喺湯一段時間咁發咗少少。我覺得油面要有少少鹼水味先好食,份量好多但下次唔會再揀油麵。其實啲餸嘅味道都唔錯,最好食嘅餸係魚腐,蘿蔔少少鮮甜,再腍啲會好啲,豬軟骨腍嘅程度剛好。其實每種餸嘅量都好參差,冬菇得嗰細細嘅兩粒,蘿蔔就超級大嚿。煎釀三寶:我淨係食咗茄子同埋紅腸,茄子好食,真係有脆邊,唔會太鹹,但紅腸就真係鹹咗少少。其實整體都唔錯,只係油麵真係唔掂 。

其實整體都唔錯,只係油麵真係唔掂 。
四餸車仔麵
煎釀三寶