2017-06-25 64 瀏覽
特色仙草百配芋圓 地瓜圓 小丸子 $25.呢間應該由涼茶鋪開始 再發展到芋圓甜品 鋪頭外面長期都有人排隊 不論係買外賣定係等堂食 人數好似唔會減少咁.佢既芋圓唔試唔得啦 但食落去唔係想像中咁qq 有d硬硬地既感覺 好似未解曬凍咁 雖然我地係叫左個凍既芋圓jer 而且芋圓既份量唔多 至於涼粉既質感ok 但甜水個甜度唔係咁夠 有待改善.小瘦肉以為叫外賣會好快 點知都等左好耐 最後要問返職員追一追 所以整體表示都麻麻地
特色仙草百配芋圓 地瓜圓 小丸子 $25
2017-06-24
15 分鐘 (外賣自取)
2017-06-25 75 瀏覽
之前網上傳到呢間既芋圓好抵食又好味..所以專登黎試下..黎到門口見到好多人排隊..見入面好似好細..甘我地就就甘買一碗黎食..買左一碗仙草芋圓食..明明係要一碗凍既..就甘就裝到出黎..點知等左勁耐..之後先發現佢漏左單..🤦🏽‍♀️等左起碼20分鐘先有..一望落去..成碗黑媽媽..用要湯匙裝起先見到有芋圓..但份量好少..食落都唔夠煙韌..唔夠Q..係可以叫硬..有種雪左好耐既感覺..而仙草都唔算好甜..一般而已..個人覺得唔值得等甘耐去食..
之前網上傳到呢間既芋圓好抵食又好味..所以專登黎試下..

外賣自取
2017-06-25 37 瀏覽
一直都想黎呢間食!據聞芋圓好qq...好想搵返台灣味道! 第一次去,因為搬鋪...所以無食到...今次終於黎左...但真係好失望!門口好多人排隊,所以叫左外賣走. 好細碗..可能堂食大碗啲掛...但係一啲都唔q...好硬...岩岩雪櫃拎出黎咁... 出面食啲小丸子仲q ar...同埋無咩名....糖水就ok ge...唔會話丸甜!係咁熱既天氣下...等左咁耐...結果係咁...真係有啲失望...$25好平..但都覺得有啲唔值...只此一次!
仙草百配
2017-06-24
2017-06-23 63 瀏覽
因為香港無我心愛既鮮芋仙,香港又極少有質素既芋圓甜品。所以康瑞涼茶絕對係我係香港係芋圓既首選。由之前係中醫館4點後轉買芋圓我已經開始幫襯佢。好彩老闆搵到新鋪位"發大"黎搞,而家全日都有得食到啦。<特式仙草百配配芋圓、地瓜圓、小丸子>, $25,呢個絕對係皇牌之選,抵食到爛!特式仙草百會配淡花奶,係用尼配咖啡果種細杯裝淡花奶。有朋友問侍應可唔可加花奶但侍應話一份特式仙草百只可以配一杯花奶,如果要多花奶就要加一蚊比多一杯。仙草好滑配埋花奶甜甜地但又唔會過甜,味道好配合。而芋圓同地瓜圓就好有咬口好彈牙。一份特式仙草百配入面有好多種配料,首先一定有多到數唔晒既芋圓、地瓜圓同小丸子,之後仲有主角之一既仙草配西米、紅豆、薏米、珍珠。每一種材料都有好多,連我咁為食都滿足到。<糖不甩>,$18,因為見到Menu寫住糖不甩係秘制,所以都叫左一份一齊share。一份一共有6粒,不過略嫌水份太多,糖不甩唔同夠煙韌。整體黎講我都係覺得佢地個<特式仙草百配配芋圓、地瓜圓、小丸子>係香港係無敵,因為無一間可以性價比咁高而又咁高質素。

糖不甩

糖不甩
  • 特式仙草百配配芋圓、地瓜圓、小丸子
2017-06-18 61 瀏覽
經朋友介紹話呢到好出名,又平,又大碗,又好食仲要排隊,筆嬲都鐘意食甜品既我,我話一定要帶我去試,,同埋呢期我都好鐘意食有關竽圓既野等佢開門,一入到去覺得環境乾淨,坐位雖然迫,但價錢真係好親民,同埋都多人排隊同埋等緊位,所以真係環拿拿臨食完就讓俾其他人啦😁,最後有個貼心位,係門口可以洗手❤️酒釀桂花芋圓小丸子 ,好食下次經過,一定會再黎
經朋友介紹話呢到好出名,又平,又大碗,又好食

酒釀桂花芋圓小丸子 ,好食

下次經過,一定會再黎
2017-06-16 57 瀏覽
其實之前嚟過幾次,不過太多人等所以買外賣走,今次7點幾去到终於可以坐低食。特式仙草百配: 一款糖水8款配料, 有仙草、自家製的芋圓、地瓜圓、西米、小丸子、珍珠、紅豆和薏米,材料十分豐富.  仙草mixed with在香港找不到別家能及的煙韌QQ芋圓 was so good.腐竹白果糖水加地瓜圓芋圓: 色澤清澈,食落順滑. 以為港式糖水同芋圓唔夾 but actually very good.價錢仲好親民, 份量十足, 芋圓and地瓜圓好過台北普通D舖。
2017-06-11
要係香港搵一間好食既芋圓真係唔容易,通常都係去台灣或者深圳先食到比較正宗既芋圓!甘岩朋友介紹下,得知康瑞涼茶舖有好食既芋圓,食完飯立即去😂🤤😂涼茶鋪門口好多人啊!即場拎飛大概等左15鐘左右👍🏻👍🏻👍🏻一坐低我哋四個不約而同咁樣叫咗特色仙草百配🤤🤤🤤🤤🤤🤤最傳統就最好味!特式仙草百配 $25糖水裏面除咗芋圓,仲有西米仲有薏米同埋一d豆類......糖水裏落左淡花奶,食落淡淡香滑❤️❤️❤️味道:🌕🌕🌕🌗🌑抵食: 🌕🌕🌕🌕🌕

特式仙草百配 $25

味道:🌕🌕🌕🌗🌑
抵食: 🌕🌕🌕🌕🌕
2017-06-13 68 瀏覽
Had an eye on this restaurant some while ago but didn't pay a visit cos of its location. Finally went here on a Saturday after a dinner. Service was quick, which was expected as I think everything were prepared before and they just resemble them after you order.Had the red bean soup with taro and sweet potato balls and the herbal jelly mix, also with taro and sweet potato balls. Ordered them as cold dessert but turns out they are sort of warm, kinda disappointed as we wanted a icy/ cold dessert

Ordered them as cold dessert but turns out they are sort of warm, kinda disappointed as we wanted a icy/ cold dessert after a long day. The red bean soup turn out to be VERY sweet, which makes the taro and sweet potato balls tasteless.

The sweet potato balls are kinda chewy but they are quite small in size. For the taro balls, they are al dente as I can describe, almost hard in the center. They also have an uneven distribution of the two balls, we only got like 3-4 taro balls but numerous sweet potato balls. One thing to say is that they are not pricy but really, I personally prefer those in Tai On Building much more, those in 來來小吃店 are much better.

Not really worth a visit, just a soso place and may be recommended if you are having dinner nearby.
2017-06-10 48 瀏覽
我好鍾意食芋圓,鍾意佢嗰種煙煙韌韌嘅口感!之前都有聽朋友強烈推薦黎康瑞涼茶食芋圓,所以就特登揸車黎拜訪一下。朋友就麻麻哋食芋圓,所以點左嘅清清地嘅中式桂棗雪耳糖水。我就當然食佢嘅招牌糖水 — 特色仙草百配啦。作為芋圓愛好者,係唔同餐廳都食過好多款/好多碗芋圓,但係呢度可以算係其中一間食過最好食嘅芋圓和地瓜圓細細粒好飽滿,而且夠晒煙韌,唔會好似擦子膠咁硬的質地。特色仙草百配除了芋圓仲有好多其他配料~仙草配淡奶都好好味,而且成碗都唔會太甜,清清地食完都會覺得唔夠喉呀!夠晒抵食

特色仙草百配啦。

• 特式仙草百配
2017-06-08 65 瀏覽
之 前 已 經 想 試。專 程 搵 路 來可 惜 無 睇 時 間 原 來 1600 先 開 鋪今 次 睇 實 時 間 早 10 分 鐘發 現 原 來 已 經 排 隊 等 緊🤔 令 人 諗 係 咪 好 食 到 一 早 排 隊一 開 鋪 已 座 無 虛 席。真 誇 張✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨特 式 仙 草 百 配 $25有 芋 圓。地 瓜 圓。小 丸 子很 喜 歡 呢 到 嘅 仙 草。非 常 滑‼️裡 面 仲 有 紅 豆。西 米。薏 米。珍 珠口 感 相 當 豐 富 又 吾 太 甜但 如 果 再 凍 少 少 就 更 正 了❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️店鋪:康瑞涼茶 (深水埗)地址:深水埗荔枝角道323號地舖#nkiki糖水店 #nkiki深水埗
之 前 已 經 想 試。專 程 搵 路 來
可 惜 無 睇 時 間 原 來 1600 先 開 鋪
今 次 睇 實 時 間 早 10 分 鐘
發 現 原 來 已 經 排 隊 等 緊
🤔 令 人 諗 係 咪 好 食 到 一 早 排 隊
一 開 鋪 已 座 無 虛 席。真 誇 張
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
特 式 仙 草 百 配 $25
有 芋 圓。地 瓜 圓。小 丸 子
很 喜 歡 呢 到 嘅 仙 草。非 常 滑‼️
裡 面 仲 有 紅 豆。西 米。薏 米。珍 珠
口 感 相 當 豐 富 又 吾 太 甜
但 如 果 再 凍 少 少 就 更 正 了
❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
店鋪:康瑞涼茶 (深水埗)
地址:深水埗荔枝角道323號地舖
#nkiki糖水店 #nkiki深水埗
上年年初成名的「康瑞涼茶」, 本位於深水埗醫局街一家中醫館的隔壁, 現已搬到大街了。👏🏻😁 雖然只是普通的裝修, 但環境和座位相對地都比舊舖位舒適得多, 以後終於唔使排長龍先坐到入有空調的中醫店吃糖水了。👍🏻😂🙈 小妹最喜歡吃煙煙韌韌的芋圓, 所以我一直以來都為小妹四處尋找最岩佢口味的芋圓。😂🙈 最性價比高的莫過於只有在大陸才可以吃得到的「鮮芋仙」,😆 而在香港來說,就非「康瑞涼茶」莫屬! 其特式仙草百配更成為深水埗的必食首選呢!😏 特式仙草百配($25) 以$25的價位便吃到一碗份量十足的糖水, 有仙草、自家製的芋圓、地瓜圓、珍珠、小丸子、西米、紅豆和薏米等, 材料十分豐富!👏🏻 紫色的芋圓和黃色的地瓜圓一碗便有數十粒, 用料不吝嗇!😏 芋圓地瓜圓口感紮實軟糯,爽滑煙韌, 惟味道比較淡,地瓜圓番薯味薄弱, 但相比起其他同業, 「康瑞涼茶」芋圓地瓜圓的口感方面確實依舊優勝!🏆 薏仁和西米夠軟腍,珍珠略帶黑糖味,小丸子又有不會太粉, 烏黑黑的仙草滑溜Q彈, 有點兒像吃龜🐢苓膏的口感, 味道則略帶甘甜~ 糖水甘甜清爽,略帶仙草香, 混合忌廉奶後,更多了一份濃稠感。 整體來說, 「康瑞
上年年初成名的「康瑞涼茶」,
本位於深水埗醫局街一家中醫館的隔壁,
現已搬到大街了。👏🏻😁
雖然只是普通的裝修,
但環境和座位相對地都比舊舖位舒適得多,
以後終於唔使排長龍先坐到入有空調的中醫店吃糖水了。👍🏻😂🙈

小妹最喜歡吃煙煙韌韌的芋圓,
所以我一直以來都為小妹四處尋找最岩佢口味的芋圓。😂🙈
最性價比高的莫過於只有在大陸才可以吃得到的「鮮芋仙」,😆
而在香港來說,就非「康瑞涼茶」莫屬!
其特式仙草百配更成為深水埗的必食首選呢!😏
特式仙草百配($25)
以$25的價位便吃到一碗份量十足的糖水
材料十分豐富!👏🏻
特式仙草百配
紫色的芋圓和黃色的地瓜圓一碗便有數十粒,
用料不吝嗇!😏
芋圓地瓜圓口感紮實軟糯,爽滑煙韌,
惟味道比較淡,地瓜圓番薯味薄弱,
但相比起其他同業,
「康瑞涼茶」芋圓地瓜圓的口感方面確實依舊優勝!🏆
薏仁和西米夠軟腍,珍珠略帶黑糖味,小丸子又有不會太粉,
烏黑黑的仙草滑溜Q彈,
有點兒像吃龜🐢苓膏的口感,
味道則略帶甘甜~
糖水甘甜清爽,略帶仙草香,
混合忌廉奶後,更多了一份濃稠感。

整體來說,
「康瑞涼茶」的特式仙草百配咁受大眾歡迎,
勝在份量多,價格都算平,性價比高~
所有配料混在一起吃,真的很有在台北九份吃芋圓的感覺,☺️
對於一眾愛好台灣小食的食客來說,
不用特地去台灣吃都夠晒「頂癮」。😂🙈
$25 (宵夜)
2017-06-06 19 瀏覽
成日見到d 人話深水埗有間涼茶舖係食芋圓,已經好想黎試,今日終於比我食到喇menu 好簡單由於一心係黎食芋圓 所以好快揀好左招牌特式仙草百配 (冷/熱都有)$25好大碗!入面料好多,有芋圓 地瓜圓 小丸子 西米 紅豆 涼粉 薏米同珍珠每一啖都食到好多料 超抵食椰汁西米露配芋圓 地瓜圓同小丸子 $25同仙草百配相比之下,呢個明顯小好多料但都好大碗 其實都好抵食食到差唔多先發現原來menu 寫住甜品可改選配花生或芝麻湯丸,下次等我試下先

menu 好簡單
由於一心係黎食芋圓 所以好快揀好左

招牌特式仙草百配 (冷/熱都有)$25

每一啖都食到好多料 超抵食

椰汁西米露配芋圓 地瓜圓同小丸子 $25

同仙草百配相比之下,呢個明顯小好多料
但都好大碗 其實都好抵食

2017-06-06 92 瀏覽
從舊鋪到新鋪 味道依舊沒有改變!由地鐵站C2岀口一直路到街尾 過埋一條馬路就已經見到"康瑞涼茶"。新鋪地方大左舒服左 平日吾需要等位就入得 凍特式仙草百配 ($25)配 : 芋圓,地瓜圓,小丸子 ( 好煙韌 甜度適中)當中仲有紅豆,仙草,西米,薏米 令到成碗糖水十分豐富踏入六月開始要食啲清熱氣既糖水所以另外一碗係 凍綠豆沙配芋圓,地瓜圓,小丸子($25)好香既綠豆沙 吾洗幾耐就已經清晒 好味道兩個人加埋都只係$50!!!!!!!!! 無得輸!

新鋪地方大左舒服左 平日吾需要等位就入得

凍特式仙草百配 ($25)

配 : 芋圓,地瓜圓,小丸子 ( 好煙韌 甜度適中)
當中仲有紅豆,仙草,西米,薏米
令到成碗糖水十分豐富

踏入六月開始要食啲清熱氣既糖水
所以另外一碗係 凍綠豆沙配芋圓,地瓜圓,小丸子($25)
好香既綠豆沙 吾洗幾耐就已經清晒 好味道

兩個人加埋都只係$50!!!!!!!!! 無得輸!

• 特色仙草百配
2017-06-01 71 瀏覽
中醫藥館搖身一變變左間糖水鋪出黎😂 番兜食既康瑞涼茶😈依然都係必食佢既招牌特式仙草百配hkd25 水準冇變✨都係咁正!另外佢既香滑腐竹蓮子配蛋 包埋芋圓 hkd20 💎有熱有唔熱~佢啲糖水全部都好有水準架😉唔會得個死甜,芋圓都係咁煙un爽口✨價錢夠晒親民一個人食兩碗都唔過份👍🏿
2017-05-29 98 瀏覽
幾條友在深水渉一邊食完雞煲行去另一邊食甜品, 目標康瑞涼茶特式仙草百配。一去到真是嚇一跳,外面人山人海,一行六條友都要等頗久才有位。食物:特式仙草百配 $25等咗咁耐難免會有些期待,但整個甜品除了燒鮮草,其他配料都未免太精緻(細小)了吧。芋圓及地瓜圓沒有芋頭及地瓜味只有糯米味西米太細粒完全無口感珍珠得4粒...食不出個所以然仙草煙韌,唔會一下散晒,味道也濃郁是整個糖水唯一亮點。總結,作為一個台式湯水來說太不合格了。

食物:

太細粒完全無口感

珍珠
得4粒...食不出個所以然

仙草
煙韌,唔會一下散晒,味道也濃郁是整個糖水唯一亮點。

總結,作為一個台式湯水來說太不合格了。
2017-05-26
30 分鐘 (堂食)
$25 (宵夜)