2022-07-21 1142 瀏覽
打去問是否可以走辣,店家回答可以去到order 走辣,結果成盤係辣,放左一堆辣椒係面。經理hea 完就算,成餐飯心情極差,食物質素惡劣,好少咁嬲,中伏。以後唔會再黎差評
打去問是否可以走辣,店家回答可以
去到order 走辣,結果成盤係辣,放左一堆辣椒係面。
差評

2021-12-28 946 瀏覽
其實一向都好鍾意食酸菜魚,我最鍾意食嘅係個湯底會帶比較多酸味嘅,而廚十三嘅湯底就係比較酸的👍🏼😋我由於今日係食午飯,所以都除咗酸菜魚之外,我都冇再特別買到其他嘅食物。因為其實淨係叫酸菜魚,佢裏面都有好多唔同嘅餸,絕對係食得飽同埋我好鍾意佢有好多花椒八角🤓🤓🤓

同埋我好鍾意佢有好多花椒八角🤓🤓🤓
2021-09-08 1222 瀏覽
跟北京朋友去天后睇樓,之後喺附近食佢喜歡的酸菜魚,我上網一睇有我熟悉的廚十三,感覺特別親切。天后新店,廚十三的老壇酸菜很好吃哦😋味道之經典可以說是酸菜專家。兩個人叫了小份的酸菜魚。老壇酸菜魚 $338先要讚美一下酸菜地道美味,酸味可口,食材果然上乘。怪不得酸菜魚在香港這麼受歡迎,份量超多魚肉,香濃惹味。酸味辣度適中濃郁,雪白魚肉非常嫩滑,鮮甜入味,味道層次豐富,做得好出色。我本先好懶去食魚因為怕有魚骨,雪白的魚片無骨,非常適合我這些懶人。酸辣湯底還有大量配菜,酸菜、蓮藕、金菇、豆腐、蘿蔔、花椒,很豐富。我哋仲加咗米線,食得非常開心,店員服務態度好,推介鍾意食酸菜魚嘅朋友可以黎試吓。正經的雞被撕 $98方便易食手撕雞辣辣味道好惹味,超級好食!雞肉嫩滑香甜,帶麻辣勁非常入味,香料味道突出,真係食到停唔到口。紅糖冰粉 $38新鮮晶凝通透,蒟蒻、冰粉色彩豐富,紅糖味濃郁,甜度適中,清爽解辣。餐廳整體裝修新穎,環境寬落,座位沙發舒適,朋友聚會慶祝生日的好地方。

老壇酸菜魚 $338

正經的雞被撕 $98

紅糖冰粉 $38

• 老壇酸菜魚
  • 正經的雞被撕
今個月同姊妹們聚餐約左喺位於天后既《厨十三老壇酸菜魚》,之前食過旺角嗰間已知道質素有保證👏🏻,所以一想食酸菜魚,第一時間就會諗起厨十三😋,講返食物先今次我地order左以下食品1) 老壇酸菜魚(土豪份)4人份量$598 加午餐肉 $32 寬粉 $282) 麻辣鳳爪 $883) 蔥油撈豬肚 $98 (X2)等左陣超級巨盤酸菜送到,賣相好有氣勢同華麗,魚片份量足料嫩滑,寬粉吸哂湯汁勁入味配埋午餐肉份外夾😋😋👍🏻👍🏻,個蔥油撈豬肚一定要試,豬肚整得爽口加埋蔥油好有油香好正😋,所以我地叫左兩碟,呢間食物質素真係冇得彈👍🏻現場職員服務又好,間鋪頭嘅洗手間又打理得好乾淨,好少食肆可以連洗手間清潔方面都做得咁好👍🏻抵讚~
2) 麻辣鳳爪 $88
3) 蔥油撈豬肚 $98 (X2)
2021-08-31
2021-09-05 441 瀏覽
疫情之下好耐都冇上深圳食至愛既酸菜魚,最近有朋友向我推价一間喺天后電氣道(亨環天后)食四川菜叫厨十三老壇酸菜魚,話食過唔錯叫我一定要試下,所以星期二就約左幾個Friend出嚟試試,一個星期前已訂位,當日一到步店員即時安排入座,現場環境雖然唔算好大,但地方整潔光猛好企理的👍🏻👍🏻,睇完餐牌我地叫左老壇酸菜魚(土豪份)加左寬粉&午餐肉另再叫左兩款小食:蔥油撈豬肚&麻辣鳳爪,等左陣主角酸菜魚送到,個碗既Size差唔多有成張枱咁大非常架勢💪🏻😱,果然有土豪級嘅享受👍🏻😌,魚肉片份量好多又新鮮又好食唔會煮到霉霉爛爛,寬粉就正常午餐肉夠厚切,小食蔥油撈豬肚都不錯,特別推介個麻辣鳳爪,麻辣汁做得好香口鳳爪又夠爽脆,呢度除左食物好之外服務同樣好好,呢度男同女既店員服務殷勤有禮時常加茶同换碟,成班朋友都好滿意呢餐,覺得這間厨十三酸菜魚既質數比起深圳幾間知名既酸菜魚更加好食👍🏻👍🏻😋😋
2021-08-31
1K
2021-09-04 254 瀏覽
今晚去天后附近搵食,行過見到有個新商場,裡面有間我都十分喜歡食嘅餐廳,當然唔使想上去啦,全層都係餐廳,地方闊落,裝修格局同其他分店差不多,坐下望望餐牌就可以落單,當然個老壇酸菜魚係必點,份量兩人份都十分足夠,加埋啲配料,當然係最愛嘅厚切午餐肉,同埋個彈牙煙韌嘅米線,另小食當然要點這裡嘅招牌小食酥炸無臉男,同埋個麻辣牛𦟌!麻辣牛𦟌上枱大碟,牛𦟌一片片疊住浸在香濃嘅麻辣醬汁上,入口肉質口感比較煙韌,但味道比較鮮美,不肥不膩,加上麻辣味道入口味道份外濃郁!酥炸無臉男,其實係炸豬肉條,炸得十分香脆,加埋少少辣粉入口十分刺激!當中豬肉條有肥有瘦嘅位置,一咬開時肥美嘅油脂從中滲出感覺十分正!主角就係用大碗上嘅老壇酸菜魚,望見都已經開始流口水,材料十足有大量爽口濃味酸菜之餘,還有大大塊嘅魚片,啖啖肉沒有骨,真係啱曬最怕有骨嘅我啦!而當中還有爽口嘅蓮藕片,加埋厚切嘅午餐肉,大大塊啖啖肉,真係真材實料!米線雖然一早浸在湯中,但仍然都係煙韌爽口配埋個湯底入口,米線真係份外好味!高裡座位舒適座位闊落,加埋店員殷勤嘅招待,整體十分滿意!

高裡座位舒適座位闊落,加埋店員殷勤嘅招待,整體十分滿意!
2021-09-02 175 瀏覽
天后新開了間廚十三老壇酸菜魚,在一座新的商業大廈內, 去到電梯大堂,行高級格調路線, 3樓全層。店員服務好周到, 為我們介紹餐廳特色有, 主力推十三道菜色, 所以店名叫廚十三。當然力推酸菜魚, 聽完詳細解釋, 我們決定叫個2人小份的酸菜魚。 魚肉鮮味無窮,肉質滑溜,味道帶點麻辣,見到有原粒花椒作調味,大量咸酸菜,配菜還有金菇菜、豆腐,連湯飲,再加了寬粉,煙煙韌韌的,較出面的厚身。見餐牌,各類菜色名相當有心思,好多名睇完都帶點好奇。叫了碧綠脆窩荀,好爽脆,厚薄均一,好清甜。 泡椒鳳爪,原來都帶點辛辣,味道搶喉,雞皮爽脆,有紅、青色辣椒,堅辣,辣到要成日飲茶,餐廳的茶係蕎麥茶,好香,又可以解辣。老虎椒愛鬆花蛋,皮蛋外層爽口,個黃夠香濃皮蛋香,中間配了炸蒜、麻油香及調味,帶小辣。環境方面,裝修亮麗,坐得好舒服,店員服務態度都好好。

環境方面,裝修亮麗,坐得好舒服,店員服務態度都好好。
2021-09-02 69 瀏覽
天后新開了間廚十三老壇酸菜魚,在一座新的商業大廈內, 去到電梯大堂,行高級格調路線, 3樓全層。店員服務好周到, 為我們介紹餐廳特色有主力推十三道菜色, 所以店名叫廚十三。當然力推酸菜魚, 聽完詳細解釋, 我們決定叫個2人小份的酸菜魚。 魚肉鮮味無窮,肉質滑溜,味道帶點麻辣,見到有原粒花椒作調味,大量咸酸菜,配菜還有金菇菜、豆腐,連湯飲,再加了寬粉,煙煙韌韌的,較出面的厚身。見餐牌,各類菜色名相當有心思,好多名睇完都帶點好奇。叫了碧綠脆窩荀,好爽脆,厚薄均一,好清甜。 泡椒鳳爪,原來都帶點辛辣,味道搶喉,雞皮爽脆,有紅、青色辣椒,堅辣,辣到要成日飲茶,餐廳的茶係蕎麥茶,好香,又可以解辣。老虎椒愛鬆花蛋,皮蛋外層爽口,個黃夠香濃皮蛋香,中間配了炸蒜、麻油香及調味,帶小辣。環境方面,裝修亮麗,坐得好舒服,店員服務態度都好好。

環境方面,裝修亮麗,坐得好舒服,店員服務態度都好好。
2021-09-01 103 瀏覽
朋友想食酸菜魚,天后出名美食雲集,提議試下廚十三老壇酸菜魚,原來已開業半年,菜單一目了然,都有不少選擇。門口有餐廳自家製的即食粉,相信是大集團才可這樣營運,看看分店原來都開左五間。有酸辣粉同花甲粉選擇。叫了份酸菜魚,要二人份量$338,原來已好大份,魚片又滑又多,湯底酸酸辣辣,湯底較重口味,配料豆腐、金菇、加了個寬粉索曬湯汁都好入味,餐廳的茶用了蕎麥茶,好香,解辣,飲完一口又一口,店員服務好殷勤,時常加茶,叫了碧綠脆窩荀$78,果然碧綠,味道清甜,好爽口。調味帶麻又香。棒棒雞$88好惹味,偏辣,還有青瓜絲墊底,有𡁻口,味蕾好刺激,雞肉質夠滑。見有個甜點好特別,叫雨露均霑$58,個菜名好文雅,實質係將糯米糕炸香,外脆內煙韌,好似年糕咁,面灑了類似黃豆粉,再沾上黑色的甜醬油,好味。

有酸辣粉同花甲粉選擇。

叫了碧綠脆窩荀$78,果然碧綠,味道清甜,好爽口。
調味帶麻又香。

雨露均霑
雨露均霑
2021-08-31 105 瀏覽
這陣子未能回內地品嚐美味的酸菜魚, 只好在香港找餐廳來吃, 位於天后亨環3樓這間新開張的廚十三吸引了我的目光。看到店內的裝修及餐廳的標誌, 令我想起了深圳一間很著名的酸菜魚連鎖店。大小油條首先來的是大小油條, 這6條是小的油條, 本身已是香脆可口, 店員還特地提點我們可以留一些來浸一浸酸菜魚的湯底來吃, 別具另一番風味。老壇酸菜魚(大份)另加寬粉主角來了, 那隻碟真的是超重量級的大, 跟旁邊白飯正常尺寸的飯碗相比, 可說是大人國與小人國一樣。不只是份量驚人, 味道更是令人驚歎, 魚肉極其香滑, 而且還有陣陣魚香味, 不會像是龍脷柳般沒有味道的, 畢竟是原條鮮魚起骨煮出來的魚片肉。配菜方面有很多選擇, 我覺得寬粉跟酸菜魚的湯底是最夾的, 寬粉堅韌的口感配上香濃的湯底, 美味又有層次。巨峰提子風味梳打特飲有美食當然要配一杯凍飲, 有幾款風味梳打特飲也有特別, 最後選擇了巨峰提子的口味, 味道不會過甜, 梳打的氣泡豐富。碧綠翠筍蔬菜類別想吃清淡一些, 於是便揀選了這碟碧綠翠筍, 萵筍爽口清甜, 健康美味。雨露均沾最後必定要點的是這一份雨露均沾, 其實即是非常著名的紅糖糍粑, 香脆的外皮包著香

大小油條

老壇酸菜魚(大份)另加寬粉

巨峰提子風味梳打特飲

碧綠翠筍

雨露均沾
最後必定要點的是這一份雨露均沾, 其實即是非常著名的紅糖糍粑, 香脆的外皮包著香軟綿綿的粉團, 點上香濃的紅糖漿, 風味絕佳。
2021-08-23 57 瀏覽
在香港吃酸菜魚的餐廳愈來愈多,而廚十三是其中一家吃酸菜魚很正宗的餐廳,而當知道天后新開了一家新分店後,便約朋友今晚來吃晚餐。餐廳環境裝修新淨有特式,座位舒適寬落,很適合同朋友聚會聊天。大份酸菜魚 加寬粉酸菜魚很大碟,端上檯時不禁令人驚訝其份量之多,有足足兩條魚的份量。香氣撲鼻,酸辣而惹味,辣度適中,酸味濃郁,酸菜很爽脆美味。魚肉滑溜,入口即溶,無⻣,鮮甜無比,滲出酸辣味。寬粉晶瑩剔透,彈牙爽口,吸收湯底的精華。碧綠脆筍新鮮爽脆,切得夠薄,咬下清甜多汁,帶有微辣,令味道更豐富。小油條即叫即炸,香脆惹味,煙韌可口,而且可以用來點酸菜魚的湯一起吃很配搭。雨露均沾有黃豆粉和紅粉,炸得外脆內軟,入面煙韌香甜,糯米粉美味滑溜。巨峰提子風味梳打特飲冰凍可口,提子味道清甜,是解膩之選。

大份酸菜魚 加寬粉
寬粉晶瑩剔透,彈牙爽口,吸收湯底的精華。

碧綠脆筍
新鮮爽脆,切得夠薄,咬下清甜多汁,帶有微辣,令味道更豐富。

小油條

雨露均沾

巨峰提子風味梳打特飲
冰凍可口,提子味道清甜,是解膩之選。

2021-08-23 108 瀏覽
今天男友收工訂了在天后的廚十三吃酸菜魚,因為我們常常去深圳玩,每次都要吃酸菜魚,而且還要吃特辣的口味,所以六時半去天后晚餐!第一時間叫了我至愛的酸梅湯,很解喝呀,而且我們可以叫我們的中辣酸菜魚,待應很窩心地說小份己足夠2人吃了,我們嗜辣所以吃了中辣酸菜魚!男友叫了一個爽口牛柏葉,很有川菜的味道,而且很入味,夠辣了!酸菜魚大概等了十五分鍾,碟子很大而且份量很足,我們還加了藕片做伴菜,湯中有很多酸菜和辣椒,魚夠辣而且很入味,我和男友首先相机先食,之後急不及待地吃,我們覺得辣酸鮮味在中口交融,真的很鮮味!甜品是紅糖冰粉,我們很欣賞! 今晚的酸菜魚真的性價比高呀,下次又可以再來吧!

2021-08-18
3 分鐘 (堂食)
2021-08-23 97 瀏覽
我和妹妹欣欣最愛吃酸菜魚,尤其係廚十三老壇酸菜魚,因為呢間之前在尖沙咀分店吃過午餐,口感真的很難忘,今晚就到天后站的分店再吃過痛快吧!首先我們叫了一份小份的酸菜魚和2個小食!老虑椒愛鬆花蛋,皮蛋切得很細緻,刀工一流,最重要皮蛋辣辣又濃味,令我們胃口大開!葱油撈豬肚真的爽口彈牙,又濃味,吃到停不了口!小份酸菜魚一點也不小份,我們很驚訝真的超大份,魚片酸酸辣辣很入味,而且因為酸菜的味道和特製的湯底更添口感,我們覺得魚片又多又好味!我和妹妹真的對酸菜魚真的特别情有特鍾呀!

首先我們叫了一份小份的酸菜魚和2個小食!

葱油撈豬肚真的爽口彈牙,又濃味,吃到停不了口!

我和妹妹真的對酸菜魚真的特别情有特鍾呀!
2021-08-20
1 分鐘 (堂食)
2021-08-17 76 瀏覽
酸菜魚餐廳真係愈開愈多, 今日朋友心癢, 好想食酸菜魚, 就一齊去食啦, 叫咗個小份酸菜魚, 兩至三人前, 份量非常之多, 一大兜, 酸菜魚一條魚嘅份量, 魚塊切到薄片, 熟到啱啱好辣椒麻辣, 配上四川酸菜、泡辣椒、花椒和辣椒滾湯而成,味道又麻又辣,惹味開胃嫩滑嘅 魚塊再加上豆腐入口即溶, 煙韌嘅金菇菜, 再加上嫩滑嘅 鮮腐竹, 令到酸菜魚口感更加豐富, 又麻又辣, 越食越開胃, 越食越精神另外叫咗個手撕雞58蚊份量非常之多, 無骨又啖啖肉, 無論是麻辣、香辣、還是鮮香,味道都超級棒,特別開胃下飯食到咁多辣嘢應該要滋潤一下叫咗一碗冰粉 , 口感冰爽, ,配上一勺子香甜的紅糖水,是夏日裏不可缺少的美味

2021-08-13 76 瀏覽
今晚接男友放工,大家諗緊食咩好,係網上搵到一間評價不錯既*廚十三*酸菜魚,我地決定試下店內新開,裝修新淨食物選擇多,令人花多眼亂酸菜魚先到,雖然小份,但份量很大,另加餐肉寬粉,魚新鮮夠滑肥美,而且冇雪味!配上酸辣口味,令人食慾大增菜心新鮮,份量多,爽甜蔥油撈豬肚好味,豬肚爽口彈牙酥炸無臉男即叫即炸,熱辣辣,粉又薄配上辣粉,香味可口埋單我地食左$768,價錢個理,食物質素不錯,而且坐得舒服唔洗迫,值得一試

店內新開,裝修新淨

食物選擇多,令人花多眼亂

菜心新鮮,份量多,爽甜

蔥油撈豬肚好味,豬肚爽口彈牙

酥炸無臉男即叫即炸,熱辣辣,粉又薄配上辣粉,香味可口

2021-08-12