2018-07-12 183 瀏覽
今次🐷為食小胖子同🐻美食專員齊齊出動黎到屯門搵美食🤤,為食小胖子對大排檔情有獨鍾,因為細細個時候屋企人會成日戴我地食,所以好鐘意大排擋既氣氛,同覺得好地道💗唔同人講就咁睇相好似去左酒樓食咁,其實呢間係大排檔👍🏼👍🏼✨充滿香港人情味,夠曬地道的大排檔唔好以為大排檔就冇好嘅服務,呢度既待應好細心 又有禮貌,服務很好喔!當見到我地自拍🤳侍應叔叔主動行過黎幫我地影相!我哋食嘅嘢係蝦殼會主動幫我地換碟~蒜蓉開邊蝦蒸飯⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️必食推介!成個小蒸鍋上碟,唔單止賣相好,仲非常足料👍🏼 d蝦🦐鋪哂成個面,幫我地開哂邊好細心💕唔洗自己剝蝦殼,岩哂我地d懶人!本身有蒜蓉加蝦,d飯已經好香,仲要加埋塊大荷葉包住成個飯,真係想像下都聞到香味呢個係🐻美食專員全晚至推介既小菜~大大份 飽肚又入味咸鮮黃花魚 🐷🐻我地叫左清蒸 黎到見得d蔥喺面 都驚淡味 但點知最抵讚就係清蒸!✨因為完全試到條魚既鮮味阿~▲又係另一誠意之作 🤟🏼老闆話係喺魚塘直接拎返黎 保證新鮮🐟魚肉真心嫩滑 🤤完全無腥味 魚骨有d幼骨 但唔算好多 唔識食魚既朋友都可以食到👏🏼而且佢好細心咁幫你開左邊 咁就唔洗食到一半翻魚翻到爛哂啦~~招牌咕嚕肉每次

唔同人講就咁睇相好似去左酒樓食咁,其實呢間係大排檔👍🏼👍🏼

✨充滿香港人情味,夠曬地道的大排檔

我哋食嘅嘢係蝦殼會主動幫我地換碟~

蒜蓉開邊蝦蒸飯
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️必食推介!

呢個係🐻美食專員全晚至推介既小菜~大大份 飽肚又入味

▲又係另一誠意之作 🤟🏼
老闆話係喺魚塘直接拎返黎 保證新鮮🐟

魚肉真心嫩滑 🤤完全無腥味
魚骨有d幼骨 但唔算好多 唔識食魚既朋友都可以食到👏🏼

招牌咕嚕肉
每次出去食大排擋or酒樓咕嚕肉都係必叫的~招牌咕嚕肉食得出鑊氣好夠,絕對唔會好似食緊粉團咁,炸粉完全唔厚。啲肉咬落去會索索聲,證明啲肉好新鮮先有呢個效果

小炒皇
當為食小胖子猶豫緊叫咩蔬菜,侍應就提議小炒王。小炒皇聽就是聽個名,但未食過。侍應介紹入面有腰果、蝦乾、魷魚、韭菜、蝦🦐。
好彩有聽人介紹食小炒皇,因為好足料每樣配料都有很多,而且好惹味

已經食左一半都仲有咁多,好抵食👍🏼
小炒王
2018-07-06
小炒王
2018-07-09 782 瀏覽
同事們吹雞想食大排檔,帶咗我嚟屯門工廠區嘅熟食市場,佢哋係屯門友先識路來。而家嘅大排檔真係買少見少,呢個大排檔都好多人食嘢,估唔到咁旺。除咗戶外嘅座位,仲有室內嘅冷氣房,不過炎炎夏日,冷氣房已滿座,所以我哋都係坐返戶外,感受下大排檔嘅氣氛都好,有一大把風扇吹住我哋,又唔覺得熱。職員介紹呢度嘅海鮮好食,因為佢哋自己喺魚市場攞貨返嚟,日日新鮮,又抵食。除咗小菜之外,仲有打邊爐,不過我哋食大排檔都係想食小菜多啲。 炎炎夏日,飲冰凍啤酒汽水最消暑!何況食大排檔香口嘢,點都要有啤酒先夾。小炒皇$108呢碟小炒皇超推介!大大隻蝦乾,睇見都流口水!食落超香,整道菜用料充足, 魷魚絲、銀魚仔、菜脯、韭菜、腰果,份量超多,好大碟!最緊要係炒得夠乾身,唔會水滴滴, 銀魚仔、魷魚絲都炸過先再炒,鹹鹹哋又香口,煙韌有嚼勁,好惹味啊! 冰淋醬烤骨$88好好味!外層走過油,炸到微微脆,裏面肉質還很爽口,有肉汁,口感非常好!味道方面,是燒烤醬,鹹鹹地又甜甜地,但不會濕淋淋,有醬汁得嚟又夠乾身,好正!食肉獸必點!豉汁蒸白鱔(例牌) $128例牌份量都唔算少,覺得是正常份量。用咗好多豉汁、陳皮、蔥來調味,鋪滿曬成碟 白

小炒皇$108

冰淋醬烤骨

冰淋醬烤骨$88

豉汁蒸白鱔(例牌) $128

例牌份量都唔算少,覺得是正常份量。用咗好多豉汁、陳皮、蔥來調味,鋪滿曬成碟 白鱔。蒸的火候剛好,白鱔肉質非常嫩滑,泥味不算重, 因為陳皮癖走腥味,而陳皮味道好香,覺得呢度用的調味料頗有質素。

白灼鵝腸$108

真係超大碟,下面鋪滿芽菜、韭菜。鵝腸是每日新鮮的,不是急凍,所以白灼的話口感也非常滑,又唔韌。如果不新鮮、煮得過龍,都會好韌咬唔爛,但係呢碟鵝腸又滑嘟嘟,好易食喎,真係新鮮的。

白灼鵝腸是冇味的 ,一定要點辣椒豉油,鹹鹹哋微辣,增添惹味。不過咁大碟,要多啲人先食得曬。同埋食內臟又未必個個啱,怕肥嘛,但係呢度的鵝腸唔算太肥,腸裏面清得好乾淨,所以我一個人都食咗半碟。

三個人食四碟小菜,已經非常飽,埋單$460,大排檔價錢嚟講,比其他地方貴d,不過食物大大份,而且用料新鮮,味道好味,收你呢個價錢,真係畀番咁多嘢你,所以要加分。咁大碟,最好約多幾個人一齊食,可以試多啲食物,同埋唔驚食唔曬,咪做大晒鬼。
2018-07-06
冰淋醬烤骨
2018-07-07 53 瀏覽
近排真係瘋狂打邊邊🥘🥘🤪呢間係屯門既火鍋店都幾正🤪🤪 嗌咗個酸辣魚湯底😳 湯底幾好飲 魚幾有鮮味唔洗點醬油都食到佢本身個味👍🏻-另外好推薦佢個蠔🤤🤤🤤🤤 差唔多手掌咁大隻而且勁鮮味唔會有陣臭海水味!! 呢個真係encore得過🤭🤭🤭另外雲呑都係勁正!大大原隻蝦係舊雲呑入面 仲要每粒都至少有2隻蝦係入面😍😍 味道好鮮好好食 呢個真係忍唔住叫多左份🤪-其他野食都好食既 但呢間既海鮮真係整得幾岀色 可以一試😳😳-
近排真係瘋狂打邊邊🥘🥘🤪
其他野食都好食既 但呢間既海鮮真係整得幾岀色 可以一試😳😳
2017-12-31 321 瀏覽
同事介紹一齊試食依間桑拿菜,其實就係大排檔自己本身好鍾意大排檔風味,我地一去到就叫左好多野食啦個環境坐落都唔錯,不過睇餐牌都略微貴,有蒜蓉炒西洋菜真心好食,廚房幾識做,先黎個菜,大家肚餓關係都差唔多清灑跟住係湖南小炒肉,會覺得較為油,但好香,而青椒係辣嘅,唔食得辣勸大家唔好叫,但食到有鑊氣,但餐牌上有講配酸筍,友人發現無,但擾讓一輪,都廚房都係無加俾我地😅仲話要加錢,有點奇怪叫左兩個前菜,係芝麻拌海蜇同泡椒蓮藕尖兩個都好好食,仲學識左原來泡椒就係酸辣,好好好食!大愛再叫左半隻重慶雞煲,雞肉唔太多,但肉質唔’老‘都可以ge豉椒炒蜆,依個就覺得不過不失啦🤪椒鹽九肚魚,雖然自己唔太鍾意,但食落個味都唔錯ge最後,仲有炸蠔,真心覺得幾貴,但都幾大隻,算佢啦
同事介紹一齊試食依間桑拿菜,其實就係大排檔
自己本身好鍾意大排檔風味,我地一去到就叫左好多野食啦
個環境坐落都唔錯,不過睇餐牌都略微貴,
蒜蓉炒西洋菜

有蒜蓉炒西洋菜
真心好食,廚房幾識做,先黎個菜,大家肚餓關係都差唔多清灑
湖南小炒肉

涼拌芝麻海哲

爽趣蓮藕尖-酸辣

叫左兩個前菜,係芝麻拌海蜇同泡椒蓮藕尖
兩個都好好食,仲學識左原來泡椒就係酸辣,好好好食!大愛
重慶雞煲(半隻)

再叫左半隻重慶雞煲,雞肉唔太多,但肉質唔’老‘都可以ge
豉椒炒大蜆

豉椒炒蜆,依個就覺得不過不失啦🤪
椒鹽九肚魚

椒鹽九肚魚,雖然自己唔太鍾意,但食落個味都唔錯ge
酥炸美國桶蠔

最後,仲有炸蠔,真心覺得幾貴,但都幾大隻,算佢啦
2017-12-19
蒜蓉炒西洋菜
湖南小炒肉
涼拌芝麻海哲
爽趣蓮藕尖-酸辣
重慶雞煲(半隻)
酥炸美國桶蠔
2017-05-06 398 瀏覽
點了六個餸上得三個,追極無人理,話比你知未到你話人多要等煮,隔離一樣既餸已經上了,等了一個鐘無奈地離開,相信再無下次!味道平平,屯門其他大排擋味道也差不多!價錢不平,接近80-90 一個餸,不過無加一!服務態度冷淡,行個圈扮追咗單😡😡😡特別適合喜歡等既朋友!枱要等,寫嘢要等,上菜要等,取消亦要等,買單也小等,浪費時間的體驗!😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡無下次
味道平平,屯門其他大排擋味道也差不多!
價錢不平,接近80-90 一個餸,不過無加一!
服務態度冷淡,行個圈扮追咗單😡😡😡
特別適合喜歡等既朋友!
😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡
無下次
2017-05-01
60 分鐘 (堂食)
香港大排擋買少見少,今日主要試個桑拿海鮮。地點有d 偏辟,但其實喺屯門站行十五分鐘就到,唔算太遠。星期六,八㸃全場爆滿,我地十二個人book 左間房,比較靜d。近排天氣凍左,好多人食羊腩煲,好似好正,下次再試。我地自己去買海鮮,攞去加工,包括洗淨、切件、醃味。桑拿海鮮係用豬骨湯底蒸各類海鮮。蟶子、帶子等殼類蒸3分鐘。魚塊蒸4分鐘。仲有個漏斗計時,保證唔會過熟。桑拿蒸海鮮保留左海鮮本身嘅鮮味,加埋恰到好處嘅調味,唔使點豉油都好夠味。紅燒斑頭腩屋企人好鍾意喺流浮山食紅燒斑頭腩,佢地都話依度整得唔錯。炸得脆、茨汁夠薄、味道適中。屋企人以前成日去流浮山食都俾廚房抽水,起碼抽五份一,嬲左所以冇再去食啦。今日食到有水準的斑頭腩,大家都好高興。脆皮豬手必食!皮脆好似食乳豬,好香,唔會一大層肥膏。肉少少咸,肉味好濃。個個爭住食d 脆皮,唔夠食所以encore 左一隻。上湯中蝦伊麵上湯好濃味,加埋中蝦超新鮮,好食。份量夠十個人食。避風塘茄子必食!好有鑊氣的避風塘茄子!!茄子炸到好脆,夾埋d 炸蒜蓉一齊食,好正!今晩屋企人全程有讚冇彈,老闆好好人送左幾支啤酒俾我地添!

紅燒斑頭腩
脆皮豬手
上湯中蝦伊麵
上湯好濃味,加埋中蝦超新鮮,好食。份量夠十個人食。
避風塘茄子
今晩屋企人全程有讚冇彈,老闆好好人送左幾支啤酒俾我地添!
  • 避風塘茄子
  • 脆皮豬手
上星期入我朋友屋企睇歐洲國家盃決賽,難得入屯門梗係要搵D好嘢食,有位朋友介紹我一間又平又好食既大排檔,最鍾意地道風味的大排檔,成十三個老友去惹味嘅大排檔大吃大喝。因為其中一個朋友生日,定位嗰陣時仲訂左一隻細燒乳豬。個冬菇亭大牌檔出面就可以泊到車,夥計話約抄牌就會通知我地。唔使錢拍車,正!!雖然間野起工廠區附近,但大排檔裏面應該有三十幾圍,都坐左七八成人。大排檔有兩部份,出面冇冷氣,裏面都有冷氣。有冷氣室內嘅位置都幾大乾淨企理,裝修仲唔錯添,今時今日嘅大排擋真係唔同晒。黎到大排檔,首先要啤一啤啦。間大排檔應該出名係食九層海鮮塔,但因為有兩個老友前兩日先食完火鍋,所以我哋決定叫小菜。間大排檔應該做好多熟客生意,啲員工個個都好nice好有禮貌。我吔叫左老細比意見叫左成十個餸,除咗之前訂嗰隻燒乳豬,我地點左芝士龍蝦伊麵、避風塘椒鹽瀬尿蝦、椒絲腐乳通菜、招牌小炒王、魚香茄子煲、金銀香蒜蒸茄子、八珍豆腐煲、燒汁雜菌,等等。隻燒乳豬好好味,外脆內軟,一啲都唔肥又唔會太咸,肉質超厚,超有肉汁, 好食! 芝士龍蝦伊麵都唔錯,龍蝦肉質大大膠亦好滑,個芝士味好濃。避風塘椒鹽瀬尿蝦好鬼大隻,大量炸蒜粒,勁惹味

芝士龍蝦伊麵都唔錯,龍蝦肉質大大膠亦好滑,個芝士味好濃。

避風塘椒鹽瀬尿蝦好鬼大隻,大量炸蒜粒,勁惹味,大排檔炒避風塘嘅椒鹽真係特別出色。我自己食開辣野,如果辣多少少就更好。

再值得一讚嘅就係招牌小炒王,佢加左啲蝦乾,同韭菜絕配,味道夠送飯一流。最難得嘅係佢一啲都唔油,上佳作品。

嘆啲小菜嘅時候,當然要飲啤酒,有咁好味嘅小菜,啲冰凍啤酒都特別好飲。其他嗰幾個小菜都ok,所有野都炒得好夠火候,最重要嘅係好小大排檔好味得來但又唔油膩,食材有質素,廚房師傅嘅手勢一流。好嘢!! 唔怪得主場嘅friend話要黎食。去大排檔食飯同去酒樓真係唔同,係有一種特別嘅風味,人情味,食物水準高,可以豪情暢飲,好正!

食完之後上openrice想睇吓其他人對佢嘅comment,點知發現之前未有人comment過。我即刻忍唔住打咗呢段comment,終於比我做到第一個。
2016-07-10
  • 碳燒乳豬