2018-10-04
係出面食開啲連鎖餐廳,難得黎到屯門探朋友,就想食啲地道啲嘅,今次友人就帶左我一間屯門人先會識黎嘅餐廳食小菜。餐廳有少少大排檔嘅感覺,好熱鬧。有露天嘅座位,都有室內。友人怕熱,就揀左室內,但秋天黎緊,坐室外相信會有feel啲。餐單選擇真係好多,睇左勁耐都未揀好,樣樣都覺得唔錯。不過因為今次得兩個人,就嗌左三樣菜姐。豉汁蒸白鱔。睇得出用料真係好新鮮,簡簡單單嘅醬汁,夠味得黎,又唔會掩蓋到魚本身嘅鮮味。略嫌有少少腥味,不過正常係會接受到。刴椒粉絲開邊蒸蝦。辣椒份量十足,嗜辣嘅朋友應該會好鍾意。每次都話粉絲蒸蝦,粉絲先係主角,今次都唔例外!百珍豆腐煲。入面嘅配料係五花八門,咩都有,鮮蝦、粉腸、豬肝、魷魚等等。最鍾意佢嘅豆腐,難得煎得黎,仲保全內面嘅嫩滑。王老吉總括黎講,味道地道,份量偏多,性價比高,但兩個人黎食會覺得太多,比較推薦一大班人聚會食。
王老吉