2024-05-10 81 瀏覽
尖沙咀新開嘅廿三. 壽喜燒,嚴選日本三大和牛之一嘅近江牛配合壽喜燒料理!師傅會親自席前烹煮,展示糖烤壽喜燒😍。餐廳仲會提供小遊戲同和服體驗日本文化,成功挑戰小遊戲仲有禮物🎁。風神すきやき午市套餐 $523✨前菜 金平蓮藕、淡路島洋蔥湯✨蒸物 生海苔蒸蛋✨Sukiyaki日本A4和牛 肉眼、西冷、牛肩✨野菜 冬菇、麵根、豆腐、白菜、淡路島洋蔥✨和牛蛋炒飯✨甜品 開心果雪糕當中最驚艷嘅係淡路島洋蔥!係日本最出名嘅洋蔥,唔會有刺激性嘅辛辣味,味道比較香甜,而且烤後有焦糖感!而近江牛肉眼入口即化🤤,油花較豐富,師傅亦特意搭配大蔥食用🥢。西冷就牛味香濃,搭配日本春菊一齊食會加添春菊嘅獨特香味。黎緊母親節,餐廳會提供9折優惠,4人以上訂位,仲送480ml清酒~

風神すきやき午市套餐 $523

✨前菜 金平蓮藕、淡路島洋蔥湯
✨蒸物 生海苔蒸蛋
✨Sukiyaki日本A4和牛 肉眼、西冷、牛肩
✨野菜 冬菇、麵根、豆腐、白菜、淡路島洋蔥
✨和牛蛋炒飯
甜品 開心果雪糕

估唔到諾士佛台有壽喜燒 仲有和服體驗?👘呢間壽喜燒係用日本三大和牛嘅 「近江牛」 一年只出產6,000隻 產量小 所以特別矜貴🐮 餐廳會以傳統席前形式烹煮 配合關西風嘅糖烤壽喜燒煮法 係味覺同視覺嘅享受🥰「雷神すきやき 」 壽喜燒晚市套餐 套餐有前菜、茶碗蒸、和牛刺身、壽喜燒、和牛蛋飯、麵豉湯同埋甜品前菜有軟糯胡麻豆腐、鮮味螢光魷魚同高糖蕃茄 蕃茄好甜好香🍅 茶碗蒸香滑 再加上來自淡路島嘅洋蔥湯 特別暖身~ 之後仲有和牛刺身 係肉眼同西冷 刺身軟嫩 師傅建議配淡路島洋蔥一齊食 可以減一減膩添🧅到主角壽喜燒!壽喜燒嘅近江牛好靚 油脂分布平均 牛肉包括肉眼、西冷、牛肩 每一片牛肉都好幼嫩 有好順滑嘅口感 肉眼油脂最豐富 接近入口即化😍 因為係關西風 用糖開鑊 所以更有部分牛肉有焦糖香味!蔬菜同壽喜燒一齊煮 特別惹味~ 淡路島洋蔥煮得又冧又入味 令洋蒽嘅甜味更出👍🏻 套餐仲有和牛蛋炒飯 將所有精華吸晒 特別好甜😝餐廳仲有小遊戲玩 都唔易咖 贏咗真係會有禮物咖🫶🏻另外 餐廳有vip房 仲可以睇住靚景食飯 午餐或者晚餐時間都可以嚟食壽喜燒 😚
估唔到諾士佛台有壽喜燒 仲有和服體驗?👘

「雷神すきやき 」 壽喜燒晚市套餐

餐廳仲有小遊戲玩 都唔易咖 贏咗真係會有禮物咖🫶🏻

尖沙咀新開的「廿三壽喜燒」以關西風味的壽喜燒和精緻的清酒配對,迅速成為城中熱話。這次我品嚐了他們的晚市狐火すきやき套餐,從前菜到甜品,每一道菜都展現了餐廳的用心,尤其是近江和牛的美味,搭配精選的清酒,更令人回味無窮。精緻前菜,開啟味蕾之旅套餐以三款精緻的前菜揭開序幕:日本空豆、芝麻豆腐和螢光魷魚。空豆新鮮爽脆,芝麻豆腐口感綿密,帶有芝麻的香氣,而螢光魷魚則爽口彈牙,配上酸甜開胃的醬汁,令人食慾大增。搭配來自富山縣的「幻の瀧」清酒,這款酒使用「立山黑部峽谷」地下150米深的超軟水和山田錦米釀造,口感幼滑,帶有纖細的果味和悠長的餘韻,與同樣嚟自富山縣嘅螢光魷魚的鮮味相輔相成,帶來清爽開胃的絕佳組合。生海苔茶碗蒸,鮮甜滑嫩呢度嘅茶碗蒸與其他茶碗蒸不同,它在表面有一層生嘅海苔,增添鮮甜的味道。蒸蛋本身滑嫩細緻,蛋香濃郁,與生海苔的搭配相得益彰,令人忍不住一口接一口。時令野菜,吸滿壽喜燒精華壽喜燒的配菜包括冬菇、大蔥、豆腐等時令野菜,其中最特別的是世界聞名的淡路島熟成洋蔥。這些蔬菜吸滿了壽喜燒醬汁的香甜,味道更顯豐富。而品嚐蔬菜時,搭配愛知縣的釀し人九平次 別誂 純米大吟釀,這款酒使用兵庫縣產山

精緻前菜,開啟味蕾之旅

生海苔茶碗蒸,鮮甜滑嫩

時令野菜,吸滿壽喜燒精華

壽喜燒的配菜包括冬菇、大蔥、豆腐等時令野菜,其中最特別的是世界聞名的淡路島熟成洋蔥。這些蔬菜吸滿了壽喜燒醬汁的香甜,味道更顯豐富。而品嚐蔬菜時,搭配愛知縣的釀し人九平次 別誂 純米大吟釀,這款酒使用兵庫縣產山田錦米,精米步合達35%,散發著香梨般的成熟水果香氣,口感如絲綢般順滑,米旨味優雅,帶有輕微的苦澀味和舒適的酸度,與蔬菜的清新口感相得益彰。

近江和牛,入口即化的極致享受

主角A4近江和牛登場,肉眼、西冷、牛肩部位,油花分布均勻,肉質鮮嫩。師傅在客人面前即席烹調,先用牛油起鍋,再將牛肉煎至微微焦香,鎖住肉汁,最後淋上壽喜燒醬汁,香氣四溢。我個人最喜歡肉眼,牛味濃郁,油脂甘甜,蘸埋蛋液,入口更加順滑,令人大呼過癮。搭配福井縣的梵 純米吟釀 冷卸,這款秋酒採用山田錦和500万石米釀造,米旨味香濃,與和牛的油脂相互交融,帶來濃郁與醇厚的完美平衡。

赤麵豉湯與滑蛋牛肉飯,完美收尾

套餐還包括赤麵豉湯和滑蛋牛肉飯。赤麵豉湯加入了三葉和生椒,味道香濃,與壽喜燒的甜味形成完美的平衡。滑蛋牛肉飯的牛肉香氣十足,滑蛋嫩滑非常,為這場和牛盛宴畫上完美的句號。

牛奶奶凍配蕨餅,甜蜜的句點

最後的甜品是牛奶奶凍配蕨餅,奶凍牛奶味濃郁,口感幼滑,蕨餅口感煙韌,兩者搭配起來清爽不膩,為這頓豐富的晚餐劃下甜蜜的句點。

依家仲有開業優惠
贊好社交平台專頁及圖片評論分享或 Google Map 圖片評論分享送一合時令清酒。
主廚師傅嚴選不同食材由日本直送,讓在港的你我有如身處日本,品嘗關西風味的糖烤壽喜燒😍✨ 店內客人可免費體驗著日本浴衣和服、木屐,玩小遊戲換領日本筷子,好有趣!當日店員話贊好社交平台專頁及圖片店員話話社交平台專頁😱 我即做就有好飲嘅清酒飲啦🥰✨Sukiyaki Set”高神”すき焼きセット $923🥢前菜 Appetizer有自家製芝麻豆腐、爽口彈牙的赤海參、鮮甜的日本枝豆其中芝麻豆腐味道香濃在Wasabi嘅點綴下味蕾瞬間打開(≧◡≦) ♡更期待之後嘅每一道美食!🥢蒸し物 Steamed Dish茶碗蒸樣子看似簡樸但蒸蛋上鋪了一層生紫菜芡汁鮮香之餘,整體都十分滑溜(づ ̄ ³ ̄)づ🥢廚師長非介おすすめ廚師推介A4 肉眼、西冷和牛刺身♡‿♡)ノ肉質細緻柔軟配搭淡路島洋蔥絲、青瓜絲口感清香不膩🥢野菜Vegetable其中有世界聞名香甜多汁的淡路島熟成洋蔥🧅配合主廚秘製醬汁更有驚喜(๑˃ᴗ˂)ﻭ日本皇帝菜春菊亦是我所愛(✿ ♥‿♥)野菜、豆腐、蒟蒻麵吸滿和牛肉汁還有壽喜燒的咸甜滋味美味即刻🆙🆙🆙🥢すきやき Sukiyaki主廚嚴選日本不同地方的靚靚和牛包括鹿兒島A4黑毛肉眼和牛霜降雪花、肉味溫和

✨Sukiyaki Set
”高神”すき焼きセット $923

🥢前菜 Appetizer
有自家製芝麻豆腐、爽口彈牙的赤海參、鮮甜的日本枝豆
其中芝麻豆腐味道香濃
在Wasabi嘅點綴下味蕾瞬間打開(≧◡≦) ♡
更期待之後嘅每一道美食!

🥢蒸し物 Steamed Dish
茶碗蒸樣子看似簡樸
但蒸蛋上鋪了一層生紫菜芡汁
鮮香之餘,整體都十分滑溜(づ ̄ ³ ̄)づ

🥢廚師長非介おすすめ
廚師推介A4 肉眼、西冷和牛刺身♡‿♡)ノ
肉質細緻柔軟
配搭淡路島洋蔥絲、青瓜絲
口感清香不膩

🥢野菜Vegetable
其中有世界聞名香甜多汁的淡路島熟成洋蔥🧅
配合主廚秘製醬汁更有驚喜(๑˃ᴗ˂)ﻭ
日本皇帝菜春菊亦是我所愛(✿ ♥‿♥)
野菜、豆腐、蒟蒻麵吸滿和牛肉汁
還有壽喜燒的咸甜滋味
美味即刻🆙🆙🆙

🥢すきやき Sukiyaki
主廚嚴選日本不同地方的靚靚和牛
包括鹿兒島A4黑毛肉眼和牛
霜降雪花、肉味溫和且濃郁
入口油香甘甜(¯ ³¯)♡
另外選用近江黑毛西冷和牛
肉質細緻柔嫩、口感香甜
還有熊本和牛 - 牛肩肉
肉質厚實軟嫩,和牛肉味獨特極致濃郁!
配合主廚獨門醬汁、糖烤烹調,滋味誘人!
沾上蛋汁更是香滑、入口即化(。♥‿♥。)
讓人一試難忘!

好出色\(^ヮ^)/
2024-04-11
慶祝紀念
生日
這間位於尖沙咀的新開餐廳,主打關西風糖烤壽喜燒,嚴選日本直送食材,牛肉來自日本身嬌肉貴的近江牛,肉質細緻,芳醇香氣,脂肪甘甜,口感柔嫩。🫧午市套餐「風神すきやき 」$523壽喜燒套餐包括💠前菜|蓮藕片💠和牛|肉眼、西冷及兩款牛肩💠冬菇、麵筋、菜、豆腐💠春谷 💠蒟蒻麵💠淡路島洋蔥💠壽喜燒滑蛋牛肉飯💠雪糕入口即化的牛肉口感和淡淡的蛋汁風味會充滿口中,焦糖烤的料理接著慢慢擴散開來,正可說是極致幸福的片刻。使用淡路島熟成洋蔥,配合主廚秘製醬汁,更使口感獨特而味甜震撼味蕾。想添加果腹滿足感,另可追加牛舌タン、赤身、廚師推介、時令海鮮或豚肉等。 食客更可以透過小游戲贏取小禮品,還提供日本浴衣打卡體驗!

🫧午市套餐「風神すきやき 」$523

壽喜燒套餐包括
💠前菜|蓮藕片
💠和牛|肉眼、西冷及兩款牛肩
💠冬菇、麵筋、菜、豆腐
💠春谷
💠蒟蒻麵
💠淡路島洋蔥
💠壽喜燒滑蛋牛肉飯
💠雪糕

食客更可以透過小游戲贏取小禮品,還提供日本浴衣打卡體驗!

2024-05-05 42 瀏覽
今次去到一間尖沙咀餐廳體驗關西風味席前烹煮關西風-糖烤壽喜燒,主廚戶喺我哋前面親自為我哋烹調,色彩係由日本新鮮直送而且係三大和牛之一“近江牛”,配搭壽喜燒真係一流,有別於關東風味關西風味係會分別加入醬油和糖,唔會好似打邊爐咁樣,所以食落會比較焦糖化,對於調味配搭同埋火牛亦都需要控制得好好!壽喜燒午市套餐「雪女すきやき 」$423 及「風神すきやき 」$523壽喜燒晚市套餐「 狐火すきやき 」$723 及 「雷神すきやき 」$923 壽喜燒套餐包括肉眼、西冷、牛肩等!亦都可以額外追加其他食品!依家新開張有優惠贊好社交平台 專頁及圖片評論分享或 Google Map 圖片評論分享送一合時令清酒。而且都可以透過小游戲得到禮品,而且仲可以試著浴衣!整體嘅體驗好好,-前菜蓮藕片-套餐肉眼西冷加兩款牛肩-冬菇麵筋白菜豆腐-春谷 日本皇帝菜-蒟蒻麵-淡路島洋蔥 (非常香甜!)-壽喜燒滑蛋牛肉飯最後再加埋雪糕店內亦都接受八到十個人私人包場!

壽喜燒套餐包括肉眼、西冷、牛肩等!
亦都可以額外追加其他食品!

依家新開張有優惠

而且都可以透過小游戲得到禮品,而且仲可以試著浴衣!

整體嘅體驗好好,
-前菜蓮藕片
-套餐肉眼西冷加兩款牛肩
-冬菇麵筋白菜豆腐
-春谷 日本皇帝菜
-蒟蒻麵
-淡路島洋蔥 (非常香甜!)
-壽喜燒滑蛋牛肉飯
最後再加埋雪糕

店內亦都接受八到十個人私人包場!
尖沙咀新店 廿三壽喜燒尖沙咀寶勒巷呢間新壽喜燒店,主打關西風味壽喜燒另外仲有和服體驗,又有小遊戲玩,有興趣既朋友要黎試試喇😍本身我地食既雷神すきやき set就$923,如果升級做sake pairing set 就$998/pp ,唔使一百就有得upgrade 試4款sake 梗係比埋佢啦😍😍🤪🤪📍前菜3點 配 富山縣「幻の瀧」日本空豆/芝麻豆腐/螢光魷魚。空豆新鮮爽脆,芝麻豆腐口感綿密帶有芝麻香氣,螢光魷魚就爽口彈牙,配上酸甜開胃醬汁,令人食慾大增🍶富山縣「幻の瀧」清酒,口感幼滑果味較重,螢光魷魚鮮味同佢好夾 清爽開胃📍淡路島洋蔥湯/生海苔茶碗蒸鮮甜滑嫩蒸蛋就滑嫩細緻,蛋味香濃,洋蔥湯又係好清甜(如果鐘意個洋蔥湯仲可以買返屋企😍)📍廚師長推介呢個A4 肉眼、西和牛刺身,肉質細緻柔軟入口即溶📍時令野菜配菜有冬菇、大蔥、豆腐等,蔬菜吸滿壽喜燒香甜醬汁~🍶愛知縣釀し人九平次 別誂 純米大吟釀入口有淡淡香梨成熟水果香氣,口感順滑帶輕微澀味📍近江和牛主角出場!呢個A4近江和牛,分別有肉眼、西冷同牛肩部位,全部油花分布均勻,肉質鮮嫩師傅即前烹調,將牛肉煎至微微焦香,鎖住肉汁,最後淋上壽喜燒醬汁,
尖沙咀新店 廿三壽喜燒

尖沙咀寶勒巷呢間新壽喜燒店,主打關西風味壽喜燒

另外仲有和服體驗,又有小遊戲玩,有興趣既朋友要黎試試喇😍

📍前菜3點 配 富山縣「幻の瀧」

📍淡路島洋蔥湯/生海苔茶碗蒸
鮮甜滑嫩

📍廚師長推介
呢個A4 肉眼、西和牛刺身,肉質細緻柔軟入口即溶

📍時令野菜
配菜有冬菇、大蔥、豆腐等,蔬菜吸滿壽喜燒香甜醬汁~

🍶愛知縣釀し人九平次 別誂 純米大吟釀
入口有淡淡香梨成熟水果香氣,口感順滑帶輕微澀味

📍近江和牛

師傅即前烹調,將牛肉煎至微微焦香,鎖住肉汁,最後淋上壽喜燒醬汁,香氣四溢🤤我覺得肉眼最正,因為肉味最濃入口有陣陣油脂香食既時候埋蛋液,不得了~~

🍶福井縣梵 純米吟釀 冷卸
這款酒米旨味香濃,同和牛既油脂相互交融,口感剛好平衡返

📍赤麵豉湯/滑蛋牛肉飯
赤麵豉湯比平時既更濃更香;至於滑蛋牛肉飯牛肉碎加埋滑蛋黎食飽肚又滿足

📍奶凍配蕨餅
奶凍奶味濃郁口感幼滑,配埋口感煙韌蕨餅就完美喇

#尖沙咀美食#打卡餐廳#打卡美食#相機食先#尖沙咀壽喜燒#尖沙咀新餐廳
#topcitybiteshk#hkfoodie#hongkongfood#hongkonger#hkrestaurant#hkfood#hkig#foodoftheday#hkfoodkiller
於尖沙咀新開業的廿三 . 壽喜燒主打席前關西風糖烤壽喜燒,除了能和大廚交流,餐廳更提供浴衣體驗和一些日式玩具和小遊戲,務求讓客人有一個難忘的體驗✨🥢雷神すきやき $923 套餐包括前菜、蒸物、廚師推介、壽喜燒、野菜、飯、湯及甜品,非常豐富!前菜三品有螢光魷魚、蕃茄和芝麻豆腐,清新開胃~ 然後餐廳送上取材淡路島的洋蔥湯,味道非常香甜不嗆鼻,超impressed的!🧅🥰 壽喜燒方面,餐廳採用近江A4和牛,部位包括肉眼、西冷及牛肩🐮 牛肉肉質柔軟,入口後慢慢帶出焦糖香氣,是偏甜的壽喜燒風味,配飯真是一流✨ 野菜也是壽喜燒重要的一環,淡路島洋蔥、春菊菜、蒟蒻麵全部都很好吃呢🥬 最送再送上和牛蛋炒飯和甜品,真是份量十足的一餐!

🥢雷神すきやき $923

最送再送上和牛蛋炒飯和甜品,真是份量十足的一餐!
2024-05-02 32 瀏覽
前幾日試咗間新開嘅關西風壽喜燒,我揀咗「雷神すきやき 」✨前菜:黑芝麻豆腐、蠶豆、及赤海蔘! 我比較鍾意食黑芝麻豆腐, 黑芝麻好濃郁,入口即化🩷洋蔥湯:洋蔥🧅來自日本淡路島嘅,味道甘甜👍🏻紫菜蒸蛋: 蛋同紫菜一齊蒸,十分嫩滑!和牛刺身:用了西冷部位,加上青瓜絲及洋蔥絲,口感豐富!壽喜燒牛肉:用上有A4鹿兒島肉眼和牛、黑毛和牛西冷、熊本和牛牛肩胛!每款不用部位都好好食😋和牛牛脂分怖平均,入口即溶;而牛肩胛牛味最濃,再配上滑嫩的蛋液,更加滋味!野菜🥙: 有冬菇、大蔥、豆腐、淡路島洋蔥🧅,洋蔥超甜多汁,我朋友唔食洋蔥都全部食晒 !蒟蒻麵,口感彈牙,又入味!赤麵豉湯: 味道濃郁,仲有淡淡的麻椒味,好特別呢!牛肉粒伴滑蛋飯: 蛋煑得好香滑,再配埋漬物食,可以中和油膩感!黑芝麻雪糕: 雪糕質地幼滑,黑芝麻味濃郁,真的大滿足🩷除咗食嘢,仲有日本傳統玩意三葉球玩, 如果挑戰成功🏅,餐廳會送出日本精美小禮物🎁

前幾日試咗間新開嘅關西風壽喜燒,我揀咗「雷神すきやき 」✨

洋蔥湯:洋蔥🧅來自日本淡路島嘅,味道甘甜👍🏻

紫菜蒸蛋: 蛋同紫菜一齊蒸,十分嫩滑!

和牛刺身:用了西冷部位,加上青瓜絲及洋蔥絲,口感豐富!

赤麵豉湯: 味道濃郁,仲有淡淡的麻椒味,好特別呢!

黑芝麻雪糕: 雪糕質地幼滑,黑芝麻味濃郁,真的大滿足🩷

2024-05-01 35 瀏覽
廿三 . 壽喜燒 (尖沙咀)壽喜燒係小編其中一款喜愛既美食😍 唔好以為諾士佛臺淨係得酒吧同西餐,仲有呢間由主廚傳統席前烹煮關西風-糖烤壽喜燒既餐廳❤️又估唔到餐廳仲提供左和服👘比客人打卡😆,估唔到唔洗去日本🇯🇵先著到和服,岩晒打卡喔~ 仲有日本🇯🇵傳統小遊戲,完成任務可以免費獲得日式筷子🥢一對~💟壽喜燒晚市套餐「 狐火すきやき 」$723🧡前菜:日本空豆、芝麻豆腐、赤海參漬物好似食緊廚師發辦咁,前菜有空豆,好青脆,芝麻豆腐好滑,赤海參漬物個汁酸酸甜甜好開胃😋 🧡生海苔茶碗蒸加左生海苔份外鮮甜😍 蛋香而滑,好似食緊豆腐花咁😆🧡野菜係廚師在席前烹煮既,充滿儀式感❤️ 有冬菇、大蔥、豆腐等,配合埋主廚秘製醬汁,食落甜甜的~🧡壽喜燒牛肉:肉眼、西冷、牛肩 (無限量添飯)幾個部位都係咁高質😍 入口即化的牛肉再蘸埋和蛋汁,再配上淡路既洋蔥,好幸福喔😆 🧡麵豉湯、牛肉粒伴滑蛋飯唔好以為食完肉片就無野食!仲有暖笠笠既麵豉湯同埋迷你牛肉粒伴滑蛋飯,真係好飽😝🧡是日甜品:牛奶奶凍配綠茶蕨餅奶凍牛奶味濃郁,再配埋綠茶蕨餅,整頓晚飯很完滿喔💕*需加一服務費地址:尖沙咀諾士佛臺10號騰龍閣23樓
廿三 . 壽喜燒 (尖沙咀)

💟壽喜燒晚市套餐「 狐火すきやき 」$723

🧡前菜:日本空豆、芝麻豆腐、赤海參漬物

🧡生海苔茶碗蒸
加左生海苔份外鮮甜😍 蛋香而滑,好似食緊豆腐花咁😆

🧡野菜

🧡壽喜燒牛肉:肉眼、西冷、牛肩 (無限量添飯)

🧡麵豉湯、牛肉粒伴滑蛋飯

🧡是日甜品:牛奶奶凍配綠茶蕨餅
奶凍牛奶味濃郁,再配埋綠茶蕨餅,整頓晚飯很完滿喔💕

*需加一服務費
地址:尖沙咀諾士佛臺10號騰龍閣23樓
2024-04-17
2024-04-30 35 瀏覽
今日同朋友試咗尖沙咀諾士佛台呢一間新開叫「廿三 . 壽喜燒」嘅傳統席前烹煮關西壽喜燒,餐廳既設計好特別。呢度嘅壽喜燒午市套餐有分 $423同$523兩個價位,而晚市套餐就有 $723同$923兩個價位,主要喺和牛嘅部份同級數有唔同。餐廳採用嘅食料喺日本A4等級嘅近江牛,因為每年得到近江和牛評級嘅牛數量唔多,所以喺香港好少餐廳食到近江牛!而且餐廳嘅廚師喺席前即時烹煮食物,可以跟進客人嘅進食速度同口味之餘,又可以同客人交流,成個用餐體驗都好好!上菜前有一隻牛牛造型嘅乾紙巾,一濕水就會變成濕紙巾比客人抹手,非常得意。前菜有糖漬蕃茄、黑芝麻豆腐同螢光油魚,擺盤精緻,食落開胃;之後上咗海苔燉蛋,蒸蛋非常嫩滑,配上海苔絲有一種食落清淡但又舒服嘅感覺;然後上咗和牛刺身,A4近江和牛嘅牛肩肉同西冷部位,油脂分布平均,配埋淡路島嘅洋蔥絲同青瓜絲,加洋蔥醋一齊食都覺得腥,非常有口感;之後就到主菜,廚師會企喺客人枱前即場攤主壽喜燒,有A4近江和牛嘅唔同部位,包括肉眼、西冷、牛肩等,細緻嫩滑嘅肉質配埋甘香嘅油脂,做到入口即溶,加上餐廳自家調製嘅壽喜燒醬汁,配埋日本生雞蛋,每一啖和牛都係味蕾上嘅大滿足,如果覺得

上菜前有一隻牛牛造型嘅乾紙巾,一濕水就會變成濕紙巾比客人抹手,非常得意。前菜有糖漬蕃茄、黑芝麻豆腐同螢光油魚,擺盤精緻,食落開胃;之後上咗海苔燉蛋,蒸蛋非常嫩滑,配上海苔絲有一種食落清淡但又舒服嘅感覺;然後上咗和牛刺身,A4近江和牛嘅牛肩肉同西冷部位,油脂分布平均,配埋淡路島嘅洋蔥絲同青瓜絲,加洋蔥醋一齊食都覺得腥,非常有口感;之後就到主菜,廚師會企喺客人枱前即場攤主壽喜燒,有A4近江和牛嘅唔同部位,包括肉眼、西冷、牛肩等,細緻嫩滑嘅肉質配埋甘香嘅油脂,做到入口即溶,加上餐廳自家調製嘅壽喜燒醬汁,配埋日本生雞蛋,每一啖和牛都係味蕾上嘅大滿足,如果覺得太濃味,客人仲可以按需要向職員要求一碗珍珠米白飯;燒唔同部位嘅牛肉中間會加插烹煮唔同嘅蔬菜,例如冬菇、面筋、白菜、大蔥、豆腐同皇帝菜,蔬菜會吸收晒壽喜燒嘅醬汁,非常惹味,其中最特別嘅係淡路島熟成洋蔥,用壽喜燒醬汁燒完之後仍然食到洋蔥嘅鮮甜味,唔會有辣味或者刺激感,平時唔食洋蔥嘅人都會鍾意食;而蒟蒻麵亦都有驚喜,口感彈牙,吸收晒壽喜燒醬汁;之後有個牛柳粒滑蛋炒飯,滑蛋炒得好嫩,食埋個飯好飽肚;最後有個紅豆牛奶布甸配黃豆粉蕨餅,味道唔會太甜,中和咗壽喜燒嘅油膩。

📍尖沙咀諾士佛臺10號騰龍閣23樓
位置就腳:🍊🍊🍊🍊🍊
餐廳環境:🍊🍊🍊🍊🍊
食物味道:🍊🍊🍊🍊🍊
整體CP值:🍊🍊🍊🍊🍊
今次黎到尖沙咀諾士佛臺食壽喜燒,最特別係可以著住靚靚浴衣享受席前壽喜燒成班女生體驗下呢種儀式感係好開心咖!狐火 すき焼 sukiyaki set$723 @ppl前菜3點 及洋蔥湯黑豆豆腐、海蔘漬、空豆洋蔥清湯好好飲好香甜,係淡路島特產!蒸物昆布茶碗蒸,滑溜溜帶點昆布香氣。野菜 除左sukiyaki招牌野菜,特別推薦淡路島整片洋蔥,焦糖化過特別香甜!近江牛一次過試晒肉眼、西冷、牛肩三片不同部位,食到唔同口感!卵とじご飯牛肉雞蛋飯赤味增湯屬於重口味d 的赤味增牛奶布甸配抹茶蕨餅牛奶布甸動L軟滑,份量頗不少!
今次黎到尖沙咀諾士佛臺食壽喜燒,
最特別係可以著住靚靚浴衣享受席前壽喜燒
成班女生體驗下呢種儀式感係好開心咖!

狐火 すき焼 sukiyaki set
$723 @ppl

前菜3點 及洋蔥湯
黑豆豆腐、海蔘漬、空豆

洋蔥清湯好好飲好香甜,係淡路島特產!

蒸物
昆布茶碗蒸,滑溜溜帶點昆布香氣。

野菜

近江牛

一次過試晒肉眼、西冷、牛肩三片不同部位,食到唔同口感!

卵とじご飯
牛肉雞蛋飯

赤味增湯
屬於重口味d 的赤味增

牛奶布甸配抹茶蕨餅
牛奶布甸動L軟滑,份量頗不少!
2024-04-17
慶祝紀念
生日
由主廚席前烹煮,展示傳統關西風-糖烤壽喜燒。仲可着浴衣打卡👘,好有去咗日本旅行嘅氛圍感☺️✨壽喜燒晚市套餐「 狐火すきやき 」$723有食緊Omakase嘅感覺,食材新鮮,味道出色。🧡前菜:日本空豆幾清新,芝麻豆腐味道香濃,赤海參漬物爽口,帶酸甜味幾開胃。🧡淡路島洋蔥湯:味道清新,帶洋蔥香甜味,好唔錯呀!🧡茶碗蒸:面層有些紫菜,鹹鹹地,蛋蒸到好滑身。🧡Sukiyaki 近江牛:🥓🥩有肉眼、西冷、牛肩等,牛肉肉質細緻芳醇,脂肪味甘甜,入口溶化。再配上蛋汁真係一絕!🧡野菜:豆腐、蔬菜、冬菇等都煮得好入味。特別嘅仲有烤淡路島熟成洋蔥🧅,配合主廚秘製醬汁,非常清甜多汁,無平時洋蔥嘅刺激辣味,好好食!🧡雞蛋蓋飯、麵豉湯:滑蛋肉碎配上日本米飯,材料入味,調味又剛剛好。麵豉湯唔會太鹹,熱辣辣飲完好滿足。🧡甜品:🥛奶凍整得好嫩滑,散發非常濃郁嘅牛奶香味,好鐘意呀!配上🍡綠茶蕨餅,唔太甜,帶點煙靭口感。整體係份量不少,令人滿足嘅甜品。

✨壽喜燒晚市套餐「 狐火すきやき 」$723
有食緊Omakase嘅感覺,食材新鮮,味道出色。

🧡前菜:

🧡淡路島洋蔥湯:
味道清新,帶洋蔥香甜味,好唔錯呀!

🧡茶碗蒸:
面層有些紫菜,鹹鹹地,蛋蒸到好滑身。

🧡Sukiyaki 近江牛:

🧡野菜:

🧡雞蛋蓋飯、麵豉湯:

🧡甜品
2024-04-24 45 瀏覽
💡席前壽喜燒壽喜燒一直都好喜愛,近期新開呢間係主廚榮師傅嚴選不同食材由日本直送,可以試到關西風味的糖烤壽喜燒,唔洗飛去日本都食到,正😍另外店內仲提供左和服👘比客人打卡,玩小遊戲換領日本筷子🥢好有趣。💟壽喜燒晚市套餐「 狐火すきやき 」$723🍽前菜包括日本空豆、芝麻豆腐、赤海參漬物,自家製芝麻豆腐有香滑,爽口彈牙的赤海參,加埋個汁酸酸甜甜好開胃。🍽生海苔茶碗蒸🥚同平時食開的茶碗蒸有點不同,上面鋪左一層生海苔,格外鮮甜,蛋亦好順滑😍香甜多汁,🍽野菜🥙 有冬菇、大蔥、豆腐等,仲有世界聞名的淡路島熟成洋蔥🧅配合埋主廚秘製醬汁,壽喜燒煮法香甜味出曬黎,好有驚喜❤️🍽壽喜燒牛肉🐂終於黎到主角,黎自近江和牛嘅肉眼、西冷、牛肩位,味道由由淡食到濃,最愛西冷,牛味好香濃,油脂分佈平均,充滿脂肪甘甜的風味,送飯一流🤤,仲可以無限量添飯。最正係可以一邊睇住師傅即場整💯🍽麵豉湯及牛肉飯🍚赤麵豉湯加入左少許三葉(芫荽)和生椒,所以味道更香濃。滑蛋牛肉飯,牛味夠香,好飽肚。🍽甜品甜品係牛奶奶凍配綠茶蕨餅,奶凍牛奶味濃郁幼滑,好滿足。💥開業優惠贊好社交平台專頁及圖片評論分享或 Google Map 圖片評論分享送一
💡席前壽喜燒

💟壽喜燒晚市套餐「 狐火すきやき 」$723

🍽前菜
🍽生海苔茶碗蒸🥚
🍽野菜🥙
🍽壽喜燒牛肉🐂
🍽麵豉湯及牛肉飯🍚
🍽甜品
甜品係牛奶奶凍配綠茶蕨餅,奶凍牛奶味濃郁幼滑,好滿足。
💥開業優惠
贊好社交平台專頁及圖片評論分享或 Google Map 圖片評論分享送一盒時令清酒。

餐廳逢星期一係休息日
2024-04-22 33 瀏覽
除咗日本嘢,近呢幾年都鍾意咗食壽喜燒,今次試吓呢間位於尖沙咀諾士佛台嘅壽喜燒餐廳,主廚係席前親自烹煮關西風糖烤壽喜燒另外店內客人仲可以免費體驗着日本浴衣和服餐廳供應各款午市同晚市套餐,今次同朋友就試咗 「雷神すきやき 」呢個套餐($923):首先有前菜三款,洋蔥湯同紫菜蒸蛋,都present得幾精緻,紫菜蒸蛋整得滑溜,而且幾鍾意個淡路島洋蔥湯,佢呢個湯冇咗洋蔥嗰浸腥味,冇咩渣而且清甜,唔鍾意洋葱嘅我都好快飲晒主廚嚴選日本唔同地方嘅靚牛直送返香港,壽喜燒嘅主菜包括有近江牛、肉眼、西冷、牛肩、同各款蔬菜,肉類由淡食到濃味,都幾正,個人最鍾意西冷,牛味濃郁而且油脂分布平均,加上糖烤過,味道拿捏得唔錯,連埋日本蛋一齊食,入口即溶好滋味。至於燒蔬菜就吸收咗壽喜燒嘅sauce,一齊食味道唔錯,特別要再讚吓燒洋葱,日本洋葱係唔同啲,食落十分清甜同埋整得好腍身,我真係好少會食晒洋蔥但我清晒食完主菜壽喜燒仲有麵豉湯、和牛滑蛋飯同甜品作結,黃牛滑蛋飯幾香,麵豉湯同芝麻雪糕就正正常常,In general份量都多,食到好飽同滿足
另外店內客人仲可以免費體驗着日本浴衣和服