2020-11-28 2014 瀏覽
與家人來了曾拿下米芝蓮一星的 御寶軒 飲茶 點心依舊好味! #金網脆皮蝦腸 #筍尖鮮蝦餃 #黑松露雜菌餃 #雜菌如意餃 #香菇燒賣皇 #奶皇流沙煎推 #薑蔥粉絲焗海中蝦煲 #欖角碧綠炒桂花蚌招牌 等等 最有特色是脆皮蝦腸粉。第一次叫粉絲蝦煲$388,有8隻大蝦,粉絲煮得乾身不錯,價錢略貴。桂花蚌煮得好淋,配上欖角西芹健康配搭。
2020-07-05 1969 瀏覽
第一次去御寶軒係兩年半前,當時食物質素非一般,好滿意, 味蕾的享受。其後同朋友去過幾次都囋好。可是昨天晚上同埋朋友去慶祝生日,覺得佢哋嘅食物大為失色,好似由天堂跌落凡間。 脆皮乳豬糯米以前要預先訂,口感一流。 現在即叫即有,點會好?完全唔係嗰回事。杏汁 豬肺湯水汪汪,是我一生喝過最差的。 斑球煲啲骨多到離曬譜,其中一塊有20條幼骨, 有冇搞錯! 除咗叉燒外,其餘菜式都油淋淋,好唔健康。 御寶軒價錢酒店級,食物及服務水平茶餐廳級數,不去也罷!
御寶軒價錢酒店級,食物及服務水平茶餐廳級數,不去也罷!
2020-04-26 2995 瀏覽
breakfast walked in,opens at 11am, not too long for the wait..here came with;prawn & veg steamed dumplings;with chopped spinach & prawn meats fillings,salted & pepper egg plants in deep fried;have them once their on the table texture liked hot chips if u wait till cool so that became soft,steamed gluten rice with chicken pcs;delicate chicken pieces & small scallops inside,jumbo dumpling in soup;clear chicken soup based with large dumpling the filling of prawn & chicken meats, scallops,braised ch
breakfast walked in,
here came with;
jumbo dumpling in soup;
braised chicken feet in oyster sauce;
served in a really hot plate &
those feet in a soft chewy texture
deep fried taro puffs;
crispy outer and smooth inner,
baked pineapple chasui buns
and steamed cake not too bad..
seats are comfry with friendly services
2020-04-18
$362 (早餐)
  • 鮑汁燜鳯爪
2019-11-16 3526 瀏覽
叉燒同乳豬非常好, 但其他菜算是略為退步了。 例如炸白飯魚,太油膩而且也不香, 炸秋葵亦有這個毛病..... 不知當天廚房發生了什麼事情?反正平時來吃的時候,這些都是好味的菜啊! 另外還要批評:當天晚上的 上湯浸菜竟然有發泡膠粒,跟服務員說後 ,立即免費取消了,但之後的面竟然亦有絲線......按照正常的情況,本就應該已給與劣評!!!但是,基於現在香港的情況,人手可能不足,另外服務員當天的晚上態度其實也非常誠懇、勤力、認真,所以也就 算吧。

2019-11-03 2031 瀏覽
❌‼️😤🤬13/10/2019 訂枱飲第一輪早茶,應該是1:00交枱。1:00已經買單,但因在枱上簽一些重要文件,所以遲了5-10分鐘還枱。夥計不問一句,張碟上正在吃的馬拉糕(吃了一半)、還有一個芋角,便全部收走。好似走難一樣。由開業光顧到現在,算是熟客。是否這10分鐘都不能給我好好吃完枱上的東西?問也不問就收走?令人客非常反感。
❌‼️😤🤬

2019-10-13
2019-10-28 2150 瀏覽
今個星期六同屋企人去飲茶,今次係我第二次係銅鑼灣御寶軒飲茶喇!同大家分享下我最愛的三大特色點心:🥰🥰1. 乳豬釀糯米飯👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻脆脆嘅乳豬皮包著熱辣辣嘅的糯米飯,好香好好食。配埋糯米飯,乳豬皮唔會太熱氣,唔會太有邪惡感。一定要食的第一名。😋2. 黑松露菜苗餃👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻唔係非一般的菜苗餃,有淡淡的黑松露香味,唔會太搶味,反而帶起左菜苗同蝦嘅鮮味,菜苗又唔會太老,唔會太多菜纖維。太好食了!🤩3. 南乳雞翼👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻唔好睇佢嘅色咁深色,佢一啲都無老火到,皮脆肉仲有好多肉汁,好好味,不足係鹹咗少少,但都係好值得一試。😚其他點心都好好味,只係無以上三款咁有特色姐。一家人去飲茶,係一個幾好嘅選擇。當然服務態度十分好!☺️
1. 乳豬釀糯米飯👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2. 黑松露菜苗餃👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
3. 南乳雞翼👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2019-09-17 1860 瀏覽
今日因爲朋友嘅關係,所以我地人小小都可以坐大房,有私人空間飲個靚茶,尖沙咀御寶軒係米芝蓮一星,黎到銅鑼灣皇冠假日酒店呢間應該都唔錯鮑汁鳳爪,好入味,炆得好林,成班都爭住食,推介大家食黑胡椒蟹,色香味俱全大大隻蟹,蟹肉鮮味,黑胡椒汁煮得好好味,個賣相仲好靚添,再推介!當然唔少得呢個要一日前預訂嘅糯米釀乳皮乳豬,將煮好嘅糯米飯釀入去脆卜卜嘅乳豬入邊,好出名嫁,仲係打卡之選味道都good牛蒡灌湯餃,呢個就無乜特別

鮑汁鳳爪,好入味,炆得好林,成班都爭住食,推介大家食

黑胡椒蟹,色香味俱全

味道都good

牛蒡灌湯餃,呢個就無乜特別

2019-06-15 2725 瀏覽
我未去過一間餐廳(註:是酒店內的餐廳)個侍應會有如此嘅服務態度。。。話說我哋叫咗份蟹肉蒸蛋,隔咗一陣發現落錯單,落咗雜菇蒸蛋,所以就同個侍應講,因為菜單上個名係特別嘅名,所以這時她話冇落錯係一樣嘅。要攞個menu對一對同指俾佢睇,佢先肯認係唔同嘅所以終於肯改。隔咗一陣,佢話冇蟹肉,冇問題咁我哋取消。但係最好笑嘅係再隔多一陣佢攞咗一碟鋪滿菇嘅蒸蛋上來話係蟹肉蒸蛋。我哋即時呆咗O晒嘴,心諗咁都得,你真係當我哋全部係傻㗎!(最尾佢都有收返,但係成個過程佢不停堅持這個係蟹肉蒸蛋,但係好明顯係一個冇蟹肉有好多菇嘅蟹肉蒸蛋囉。。。)這個女侍應她真的有很大的進步空間。如果我是在一間很local 既屋邨酒樓我會欣然接受。但係這間是在酒店內的餐廳呀,我完全冇想像過服務水平是可以這樣的低。 我真係從未遇過好似佢咁樣一個侍應會咁樣對啲客。如果要寫下她整晚的服務態度,對答,真係會寫成晚都寫唔完。。。。。咁嘅服務態度真係完全不配這間餐廳嘅格局同埋價錢。。。

咁嘅服務態度真係完全不配這間餐廳嘅格局同埋價錢。。。
2019-03-31 3245 瀏覽
現在挺愛此中餐館,真材實料,而且味道非常好。staff service 亦客氣,不像現在很多飲食業service standard 不斷下降。魚湯米通是一絕,非常好味道!夠鮮甜又香口!
2019-03-29 1999 瀏覽
和另一名茶客一同到達,明明可以一同帶位,知客卻要我等她帶完另一位才回來帶。都唔知為咩要等。坐下後,知客問飲咩茶,以為她去了開茶。再有人問飲咩茶,便告訴她有人開緊。等了一陣,唔對路。同第二個問飲咩茶的待應講叫她跟進。她反話我們自己話有人開咗,責怪我們。這樣的服務態度令人失望。菠蘿义燒包番焗到過火,皮和底又硬又乾。鮮虾粉果虾不新鮮,有腥味。總的來說,低於水平,不會再来。
2019-03-17 1109 瀏覽
若不計其他,單評價味道,我個人認為拿Michelin star 一星無難度。地點還0K方便,服務很客氣,decoration不算夢幻但 亦正常優雅。排翅雞湯用了很多心機吧,讚!魚湯又甜又鮮,再讚。整體挺好,約$1500一個人,真材實料,我喜歡!但希望:上湯浸娃娃菜的份量可以多點,味道雖然也很好,但蔬菜化份量反而偏少......畢竟纖維對人體非常重要,娃娃菜本身成本也不貴吧....另非常希望甜品可以改進。

排翅雞湯用了很多心機吧,讚!
魚湯又甜又鮮,再讚。

整體挺好,約$1500一個人,真材實料,我喜歡!

但希望:

另非常希望甜品可以改進。
2019-03-17 1974 瀏覽
之前睇IG見到好多人介紹糯米釀脆皮乳豬,一直心郁郁想試,於是在訂位時亦提前預訂乳豬一客。(如果大家想食記得要提前預訂啊)御寶濃湯扣大排翅:湯底很濃厚,真材實料,大排翅亦都很大份,一客可以分成兩份供兩人食用油泡蝦球:呢個真係唔錯,蝦肉很大隻亦很爽口糯米釀脆皮乳豬:我係為咗呢樣餸而來,第一次食呢種做法嘅乳豬,果然聞名不如見面,乳豬皮卜卜趣 (但切記影相唔好影太耐,凍左冇咁好食)椰汁糕: 賣相精美,味道不錯椰絲紫米糕: 賣相精美,味道不錯白灼鮮豬潤: 另一道出名嘅名菜,豬潤鮮甜爽口而餐廳服務質素亦一流,跟尖沙咀分店簡直是天淵之別

油泡蝦球:呢個真係唔錯,蝦肉很大隻亦很爽口

椰汁糕: 賣相精美,味道不錯

椰絲紫米糕: 賣相精美,味道不錯

白灼鮮豬潤: 另一道出名嘅名菜,豬潤鮮甜爽口

而餐廳服務質素亦一流
,跟尖沙咀分店
簡直是天淵之別
2019-03-15 1555 瀏覽
早幾天便致電留房與家人在12:45進午餐 聽聞這裹點心好味道 還前一天便留了一個中盤叉燒(因為午市都好滿座 說幾款特別的美食賣得好快) 有幾款是經理及朋友推介的 脆皮蝦腸夠特別 、叉燒酥、黑松露餃等 點心以外 都有午市套餐 但我們沒有選擇 也有額外點了瑤柱蛋白蟹肉炒飯 炒飯有點油 甜品有椰汁紫米糕、川貝燉雪梨🍐 (不太甜幾適合長輩的)
2019-01-07 2908 瀏覽
朋友介紹說御寶軒好吃,第二天便前來嘗試。脆皮乳豬糯米三個人點了六件,脆皮香脆、糯米滋潤,一邊軟糯厚實、一邊香脆輕薄,非常喜歡。蟹肉粉絲煲,朋友推薦的菜,我覺得非常普通,粉絲乾扁無味,蟹肉的鮮味也完全沒有,不推薦。瑤柱豆苗,網上看到別人的推薦,瑤柱絲湯汁看著非常美味,實際味道普普通通,沒有亮點。炸魷魚,也是朋友推薦,味道非常不錯,但是魷魚不嫩,咬不爛。胡椒蟹,肉質不是特別嫩,味道非常普通,尤其是我在東南亞很多國家都吃過很好吃的胡椒蟹,這家就太一般了。服務員大力推薦那個澆上汁會響的魚,但是我朋友昨天吃過已經覺得一般,所以今天我就沒點。如果人均500左右我會覺得還可以,但是加一瓶開瓶費,人均900我覺得性價比有點低。服務還可以,但用餐環境太嘈雜,以後應該不會來了。
朋友介紹說御寶軒好吃,第二天便前來嘗試。

炸魷魚,也是朋友推薦,味道非常不錯,但是魷魚不嫩,咬不爛。

2018-09-18 4565 瀏覽
同成班老細食飯,呢間又係第一次嚟,聽聞好難訂枱,我哋十三個人,有老細訂咗一圍坐房,完全唔會覺得擠迫,招呼當然好,味味菜都換碟,兩至三個人招呼。菜色係老細落order,我只係……陪……食😋!老細果然識飲識食,每道莱都色、香、味驅全,今晚,食得好滿足😋👍😍。除咗個湯飯少少輸比利苑,其他都好正👍😘,連前菜……蜜糖芝麻合桃都好好味👍😋!淡翅都好有特色👍,南非飽魚又大又好彈牙入味, 奄仔蟹雖然細隻咗少少,勝在多膏,又鮮甜。希望,有機會再嚟,試下其他菜色。
菜色係老細落order,我只係……陪……食😋!
希望,有機會再嚟,試下其他菜色。
2018-09-17
  • 清蒸奄仔蟹