2008-10-16 10 瀏覽
心泰....好似有幾間分店但從沒有幫襯過撞啱今次經過就吓啦可能係星期日關係比較多人等咗20分鐘左右有位.坐落一陣個waitress介紹當晚飲品我要咗一杯抽子茶一行五人對住menu好迷茫唯有問waitress有咩好介紹個waitress很有耐性介紹 了幾款食物比我 地.我同我的朋友都覺得好好味同埋好滿足.........尤其泰味燒雞...........要等40分鐘都係值得既.食埋甜品心太軟朱古力餅滿足到一百分.值得一讚當我離開座位想搵洗手間醒目經理即時問係咪搵洗手間重佷有禮貌用手勢指示洗手間位置
  • 泰味燒雞..鮮虾香芒米子卷
2008-08-23 5 瀏覽
(泰菠蘿海鮮炒飯起初還以為錯叫了冷盤,炒飯竟然不熱,已經分數大減。吃第一口,那炒飯完全沒有味道,最後我和女朋友都以咖哩汁伴飯吃…… =.= 材料其實是可以的,以魚特別出色香口,很可惜,飯和其他材料好像是分開烹調的。大失所望。)COPY FROM OTHERS.Totally agree.....炒飯3的竟然不熱,真係難以令人接受.而且menu沒有圖片,因為食開的都是送在一個菠蘿里!!!十分失望.還有烤餅, 十分油....簡直是酥皮餅...$14一塊..叫了2塊...吃了一口就沒有吃了.....實在太油膩overall,失望. 同等的價錢,這所餐廳令人失望
(泰菠蘿海鮮炒飯
COPY FROM OTHERS.

overall,失望. 同等的價錢,這所餐廳令人失望
2008-08-14 3 瀏覽
昨晚跟朋友到新城市的Simply Thai吃晚飯, 點了雞串沙爹, 飛天通菜和泰式濕炒豬肉河。雞串沙爹味道不俗, 雞肉新鮮, 那個沙爹醬很惹味! 可惜只有5串, 份量很少。飛天通菜份量大, 但菜炒得過火一點, 且有點腍。泰式濕炒豬肉河的豬肉味道一般, 份量略少; 芥蘭有點苦; 而河粉則一塊一塊互相黏住。相比旺角分店, 這裡的質素很普通呢!

飛天通菜份量大, 但菜炒得過火一點, 且有點腍。

相比旺角分店, 這裡的質素很普通呢!
2008-07-24
第一次食,想是美心集團旗下,質素有點保証吧的確很像美心,不過像美心MX2個人食左set lunch炒飯ok,不過唔係太熱海南雞就衰啦勁生,仲要換左3次先換到最後碟海南雞係好熱,不過係微波爐熱lor比$70食微波爐野還要用急凍雞勁冇味!!!下次應該唔食
第一次食,想是美心集團旗下,質素有點保証吧
的確很像美心,不過像美心MX

2個人食左set lunch
炒飯ok,不過唔係太熱
海南雞就衰啦
勁生,仲要換左3次先換到
最後碟海南雞係好熱,不過係微波爐熱lor

比$70食微波爐野
還要用急凍雞
勁冇味!!!

下次應該唔食
2008-06-14
琴日o岩o岩食完d野食 碟碟都好大陣香料味 個c父好重手仲要碟碟ge香料都係一樣 好怪牙不過佢個生菜包沙律 curry 同 烤餅 都幾好味ge...其他就 我覺得太油喇 麻麻
琴日o岩o岩食完

d野食 碟碟都好大陣香料味 個c父好重手

仲要碟碟ge香料都係一樣 好怪牙

其他就 我覺得太油喇 麻麻
2008-05-18 2 瀏覽
15/5/2008這天和女朋友再次在沙田搵食。大家都肚餓,不太想等位,所以選了這中價餐館。點了三樣很基本的菜 大蝦炒泰米這個本來覺得炒得不錯。但是我一夾,已經夾去了一半。看來那「米粉」炒得未夠散,黏在一起了。大蝦爽口,但不鮮甜。炒得酸酸甜甜的,挺醒胃。 泰菠蘿海鮮炒飯起初還以為錯叫了冷盤,炒飯竟然不熱,已經分數大減。吃第一口,那炒飯完全沒有味道,最後我和女朋友都以咖哩汁伴飯吃…… =.= 材料其實是可以的,以魚特別出色香口,很可惜,飯和其他材料好像是分開烹調的。大失所望。 黃咖哩大蝦菠菜我最欣賞的是這道菜。黃咖哩很香,不太辣,椰香很濃,所以感覺有點膩。大蝦都是爽口不鮮甜,但配以咖哩汁,味道就足夠了。以份量來說,男生可能不夠吃。服務方面,那光頭 (經理?)竟然可以和鄰店的談天近半小時……下次還是試別間菜館。
15/5/2008

大蝦炒泰米

泰菠蘿海鮮炒飯

黃咖哩大蝦菠菜

下次還是試別間菜館。
黃咖哩大蝦菠菜
泰菠蘿海鮮炒飯
大蝦炒泰米
(非會員)
星期六果晚原本同家人食飯,我地6個人7點半去拎檯,等張6人檯等左成粒鐘,到8點九先有,呢個唔係問題,問題係我地係出面等檯果陣問門口個服務員仲有幾多張檯到我地,佢答下張到我地,之後我地繼續等啦,等等下見到有5,6個人入左去,咁我就去問個服務員點解唔係我地入先,佢居然話果班人等左半個鐘,而且趕時間...咁我就同佢講話我地等左成個幾鐘,唔講你知我地唔趕時間咩?之後佢啞口無言...咁都唔止,恕我孤陋寡聞,我未見過斟水個水壺仲細過水杯囉,我地6個人佢就要分開6次斟~~仲有,,menu入面有個餸係荷蘭豆,,咁佢話冇晒荷蘭豆,炒芥蘭可唔可以,,咁我地都冇所謂啦,,點知佢黎左荷蘭豆=..=沙田呢間味道亦不及九龍灣,加上服務態度差勁,以後不會再去!!
年初三晚與家人去沙田新城市中心七樓的Simply Thai大吃一頓。我們點了四人套餐,食物很豐富:軟殼蟹紙米卷四只- 炸軟殼蟹腳幾大隻酸辣汁柚子蔬菜沙律- 很開胃豬頸肉- OK海鮮菠蘿炒飯- OK黃咖喱蔬菜- 伴菠蘿炒飯一流炒雜菜- 較多油半只炸子雞- 皮脆肉嫩炸蝦餅- OK這個套餐若加入甜品/ 生果會更好!我點了一杯非酒精的雞尾酒-Lychee Smile-味道一般由於桌子不大,難以容納很多東西,但侍應在短時間內送來所有菜餚,幾乎連我放飯碗的地方也沒有,幸好我們吃東西的速度算幾快。食物美味,卻見侍應人手有點不足。

軟殼蟹紙米卷四只- 炸軟殼蟹腳幾大隻
酸辣汁柚子蔬菜沙律- 很開胃
豬頸肉- OK
海鮮菠蘿炒飯- OK
黃咖喱蔬菜- 伴菠蘿炒飯一流
炒雜菜- 較多油
半只炸子雞- 皮脆肉嫩
炸蝦餅- OK
這個套餐若加入甜品/ 生果會更好!

2008-02-04 4 瀏覽
係同文迪的朋友一齊晚飯, 揀了這家. 上次來過係不俗的, 但係是次試試其他菜色的水準就不及了.泰式炒雜菜$42: 6分, 真係幾雜, 乜都有點, 不過底下係一大達油, 也太濕了.蟹肉紅鴨有機炒飯$56: 6分, 紅鴨肉實實的, 幾難咬開, 炒飯用上有機的, 其實味道的分別沒有太大的.大蝦炒泰米$62: 7分, 很久沒有吃Pad Thai了, 這裡的酸酸甜甜, 粉也桑口, 都幾對口味, 但係叫得大蝦炒泰米, 蝦的份量係比較細的, 也沒有鮮味.蕉葉焗雞沙嗲$48: 5分, 係把蕉葉包著雞肉去焗, 出來的效果係麻麻, 雞肉老了, 去燒好過了.泰香菠蘿雞翼$42: 6分, 炸得太勁了, 雞皮係炸到起泡, 不過都幾香口的. 泰香菠蘿原來係放係旁邊用來點的, 想不到, 這樣去點, 也起不到作用.甜品拼盤$48: 6分, 這個拼盤有四樣食物, 收$48, 每樣甜品都想試試都係不錯的選擇. 四樣甜品係香葉伽央蛋糕, 脆炸香蕉, 香芒黑糯米同埋雲呢拿雪糕. 三個人分, 當然只係吃到小許. 香葉伽央蛋糕幾鬆化, 但係伽央味不足. 脆炸香蕉炸得熱辣辣, 不過比較油. 香芒黑糯米的芒果不夠甜, 偏酸. 雲呢拿

甜品拼盤$48: 6分, 這個拼盤有四樣食物, 收$48, 每樣甜品都想試試都係不錯的選擇. 四樣甜品係香葉伽央蛋糕, 脆炸香蕉, 香芒黑糯米同埋雲呢拿雪糕. 三個人分, 當然只係吃到小許. 香葉伽央蛋糕幾鬆化, 但係伽央味不足. 脆炸香蕉炸得熱辣辣, 不過比較油. 香芒黑糯米的芒果不夠甜, 偏酸. 雲呢拿雪糕應該不是自家的, 也沒有特別. 最大問題係四樣甜品的味道不太匹配, 口感係怪怪的.

黑黑的環境, 不算太舒適, 是次食物的味道只係一般, 留待下回再分解吧.
2008-02-01
好耐無同老公黎沙田...今晚探完病經過...利苑滿坐...上一層...咁多間...我揀了它- 九龍灣, 旺角同尖沙咀都試過, 感覺唔錯!我地無訂位...無卡位..但坐到圓都幾舒服, 六點半叫肉骨茶已經無哂? 天寒地凍都叫個泰式火鍋, $88...叻沙湯底...幾香椰味, 牛肉片好薄, 幾韌, 雞肉成舊黏著, 頗硬, 兩隻蝦新鮮, 玻璃麵好滑, 食完個身好熱!泰式臘腸豬頸肉芋頭煲仔飯, $68, 附有醬油膏, 同甜辣豉油, 芋頭好腍, 綿綿地幾好食, 豬頸肉太薄, 唔腍, 臘腸又係好薄, 我覺得麻麻, 老公話唔錯, 加埋甜甜地醬油...兩公婆都食得好飽, 好暖!論服務...一般侍應生都唔錯, 較高級既反而無咩笑容, 差!

泰式火鍋
煲仔飯
2008-01-28 7 瀏覽
My experience :尋日同女人行沙田新城市廣場(大裝後我呢d大鄉里第一次去)成二點半先入到去, 上menu樓層(7/F) 醫肚求其間食Thai food 既入左去門口個妹妹仔帶我地入座及放低menu 後超過十分鐘比人當透明(雖己過晒lunch hour , 唔full)水都冇杯其間三個waiters 圍住個芒(落單用)傾偈中間果個好似入緊野雖然我地張檯係佢地視線泛圉但‘第’晒手都落入佢地眼球盲點到旁邊兩個散開後, 中間條友先見到我’第’手示意我叫佢比兩杯水黎先佢用唔happy 既語氣回應等等後又走返埋個芒度(其實水瓶同杯只放佢五步之內)我當你做緊野….再等成半分鐘佢隔離張台個客落order 佢即刻停手係褲袋拎紙、筆出黎落單見到咁,我即刻叫埋女人起身轉場企係近門口個senior 既見我地行出去有d奇怪眼神(可能唔見有人報埋單/位比門口)本想醒佢改善下d service但已太肚餓, 費事side時間益佢地
My experience :
尋日同女人行沙田新城市廣場
(大裝後我呢d大鄉里第一次去)
成二點半先入到去,
上menu樓層(7/F) 醫肚
求其間食Thai food 既入左去

門口個妹妹仔帶我地入座及放低menu 後
超過十分鐘比人當透明
(雖己過晒lunch hour , 唔full)
水都冇杯
其間三個waiters 圍住個芒(落單用)傾偈
中間果個好似入緊野
雖然我地張檯係佢地視線泛圉
但‘第’晒手都落入佢地眼球盲點
到旁邊兩個散開後, 中間條友先見到我’第’手示意
我叫佢比兩杯水黎先
佢用唔happy 既語氣回應等等後
又走返埋個芒度
(其實水瓶同杯只放佢五步之內)
我當你做緊野….再等
成半分鐘
佢隔離張台個客落order
佢即刻停手
係褲袋拎紙、筆出黎落單
見到咁,我即刻叫埋女人起身轉場

企係近門口個senior 既
見我地行出去有d奇怪眼神
(可能唔見有人報埋單/位比門口)
本想醒佢改善下d service
但已太肚餓, 費事side時間益佢地
2007-12-26
打電話預約,電話另一端的服務員說不可以訂位,但晚上有大量walkin坐位,所以不太擔心。晚上七時半左右到達,門口小姐問有無訂位,心裡納悶:明明不可以訂,怎會問我有無訂位。不知是否冬至晚上,餐廳只有三份一滿。菜式是新派泰菜,和同系的Thai Basil有點相像。點了以下幾樣,外加兩杯cocktail大蝦香米卷($48)--六件米紙卷。大蝦肉質不彈牙之餘更有點梅,和Thai Basil比有點失色。醮醬是味噌花生醬,有創意的一個醬汁,味道也不錯菠蘿炒飯($68)--沒有原個菠蘿上,有點失望。但材料豐富,海鮮量多,加上肉鬆亦不失美味香蘭葉包雞($68)--香蘭葉捆著四件油泡的雞,雞件有香茅味,味道不錯,唯太油膩忍不住心癮,再加點一個甜品拼盤($48),長條的白色碟有四個小圓格,精緻的陳列未吃已心動斑蘭葉椰汁糕--英文寫是Lamington,結果口感既不像椰汁糕般煙un,亦沒有Lamington的軟心,只是一個綠色的正方形海綿蛋糕,斑蘭味亦不濃。焗酥皮香蕉--春卷皮包著香蕉,面頭鋪滿五彩棉花糖絲,味道不過不失,但presentation有創意芒果黑糯米--黑糯米底浸著椰汁,但一郁動黑糯米椰汁就會

點了以下幾樣,外加兩杯cocktail

芒果黑糯米--黑糯米底浸著椰汁,但一郁動黑糯米椰汁就會漏到旁邊去,不太方便進食。因為要與男友二人分享,把黑糯米切半後椰汁以完全沁入糯米內,口感便得曖昧異常。
雲尼拿雪糕--是牛奶公司吧,沒有什麼好寫的。

cocktail($35@)
Lychee Love--很濃烈的荔枝味,口感醇滑,不錯
Simply Thai's --本來想點另一款mocktail,但侍應說「無貨」,心想cocktail無貨其實是否其中一款酒用盡,但細想再問亦不會有答案,唯有改點這款貌似signature drink的東西。濃濃的cranberry味,一貫的果汁口味,個人覺得Lychee Love比較好味。

整體上菜迅速,而且環境雅緻,侍應雖然有點經驗不足,但亦算勤快。
可能我們都幸運地沒點樓下劣評的菜,所以是次評價亦不錯。
如果不介意吃新派泰菜的話這裡可以一試。
2007-12-09 2 瀏覽
野唔好食,招呼差,同美心一貫的本色完全不配,可以講話我幫趁咁多年美心集團最差的一間,應該要檢討一吓!
2007-10-31 3 瀏覽
This is not the typical Thai restaurant, more like a fusion, modern thai place. I only go to this place for lunch, because they have good set lunch with reasonable price, a la carte is just too expensive. As for service and speed, it\'s ok, can be better. And the menu is soo hard to read, too many choices, takes too long to choose.
2007-10-28 1 瀏覽
第一次食,新開冇耐。三人點左四人餐。個柚子沙律幾好味同新鮮、羊架因本人不太好羊所以覺ma ma 地,軟殼蟹卷很好。另外點左個香茅ice cream~ 好得意,可以一試。但就上菜上得較慢同埋叫極都冇人倒水。第二次食,衰ge野繼續衰,好ge野不進還退... 今次個柚子沙律d 柚子唔好味,仲要個sauce太甜..... d 炒飯一般同爐魚一般,唔抵囉,出面煮得好味好多﹗但隻海南雞真係兩次食都咁好。
第一次食,新開冇耐。三人點左四人餐。
但就上菜上得較慢同埋叫極都冇人倒水。