2006-05-26 18 瀏覽
生日同媽咪黎食, 呀媽鐘意佢d野賣幾靚, 又多小食叫左都幾多野食, 四個大人+一個小朋友, 總共叫左19碟野, 勁飽!d野食幾新鮮同埋夠熱, 味道都ok, 尢其係d 炸野, 炸得唔錯.服務不錯~ 夠細心同埋好笑容~
生日同媽咪黎食, 呀媽鐘意佢d野賣幾靚, 又多小食

服務不錯~ 夠細心同埋好笑容~

2006-05-03 15 瀏覽
今日同媽咪shopping, 行到3點幾, 呀媽話有d肚餓, 想起幾日前來過d野幾好食, 咪帶呀媽試下, 我地叫左雞絲肉湯河$38 - 好大碗, 味道ok炒蘿白糕$28 - d蘿白糕切成粒狀,同蛋一齊炒, 唔知係咪我對蘿白糕要求高, 所以覺得麻麻地兩個餐飲都叫左柑桔柚子茶結賬用匯豐visa card, buy one get one free(送較平果set)...好抵!!!

雞絲肉湯河$38 - 好大碗, 味道ok

兩個餐飲都叫左柑桔柚子茶

2006-05-01 18 瀏覽
今日下午同幾個friend 聚舊, 12點左右坐底, 足足傾左3 hrs, 冇人趕仲不斷加水, 服務唔錯食物份量較精巧, 大食d 一定唔掂, 不過我地4個女仔就ok.. 我地order 左set lunch 香茅豬排拼椰香飯+ 餐飲(玫瑰姜xx梳打) –個椰香飯唔溜, 豬扒ok, 杯餐飲紅色, 比較嚇人, 但友人話味道ok雞肉金不換炒貴刁–味道一般油左d香葉拼盤($78) –有蝦餅2件, 串燒2 串, 軟殼蟹x卷4件, 蝦芒果沙律小許…. 軟殼蟹x卷幾好, 沙律面有2隻蝦, 底下果d 一條條唔知係乜, 好酸間食店幾好坐, 但toilet very dirty >.<, 要扣1分!!!

雞肉金不換炒貴刁–味道一般油左d

2006-04-24 3 瀏覽
不嬲對美心既非中餐無咩好感但人多飯聚都無咩選擇架喇叫左十一個菜都唔多夠飽普遍都一般咁啦比較特別既有蜜汁炸牛腩牛腩炸完又要加返蜜糖有少少乾不過炸過之後又幾特別咖喱雞配蕉葉米糭咖喱雞一般但米糭好似甜品糯米糕配咖喱汁幾有新鮮感炒翡翠螺原本以為係起晒肉炒既其實係一壺入面一隻隻連殼上個汁辣辣地都幾入味螺仔亦都幾爽口其餘食左拼盤沙嗲串燒炒貴刁炒米線炒飯通菜都係無咩好講咁啦閒談途中發生怪事朋友收到card centre電話指佢個銀包唔見左叫佢打俾警署個感覺勁有騙局feel喎不過原來係真既朋友打開袋先知道真係唔見左由唔見到搵返佢都唔知情驚都無機會驚過雖然攪到遲黎又要早走去差館領返銀包不過好彩一毫子都無少度幾年前自己都係新城市唔見過銀包又係原封不動拎返沙田真係好人多架話晒都係地靈人傑丫嘛唔該晒
不嬲對美心既非中餐無咩好感

沙田真係好人多架
話晒都係地靈人傑丫嘛
唔該晒
2006-04-16 3 瀏覽
難得放假o訓飽就近近地選擇咗沙田新城市間香葉坊,知係貴,但唸著餓咗成日,所以兩個人就叫咗以下食物:1) 香茅椰香豬排飯$522) 海南雞飯$583) 香蒜野菌$454) 香茅炒聖子$4x-$5x唉,老公話個豬排木,飯又唔多ok;而我食的海南雞好雪雞質素, 無論個湯個雞定個飯,我個人都覺得旺角西洋菜街間凱船門比佢好食;話明推薦,唔明點解的野菌比個柠檬整到越食越苦,要來點的酸奶又唔啱食,論賣相味道定口感,我個人都覺得旺角雅蘭中心品味人生個鬆皮焗野菌好食過佢太多啦;原來發現炒聖子係咁多個菜最好食,但係我地都覺得有少少spicy但又甜的濃汁唔係太啱胃口,尤其汁多到差不多蓋過聖子,食落都唔知o的聖子本身係咩味道(除非用清水沖去o的汁啦),好似大排檔炒得啱我吔o的口味.食完個舌頭同個胃覺得好怪(轉食每樣菜前己飲咗好多清水),不同的濃味衝在一起.個人覺得餐廳老闆要知道食物好唔好食,除咗每樣試一啖,更加要係度食全餐,將他們食晒落肚咁先知整體合唔合格.

1) 香茅椰香豬排飯$52
2) 海南雞飯$58
3) 香蒜野菌$45
4) 香茅炒聖子$4x-$5x

2006-04-12 5 瀏覽
其實,我已經去過其他分店,這間是第一次。只可以說沒什麼特別,我本人都是較喜歡金鐘Thai Basil。
2006-03-16 0 瀏覽
因為補祝返個fd既生日所以大家就出黎gathering而由於呢間有citibank信用卡優惠所以就揀左呢間勒我地入到去個經理好好笑容咁問我地想坐邊本來佢帶話坐出面張大圓檯但我地又想入d不過入到去之後又好似冇咁大張檯經理都好好笑容咁帶返我地出去張圓檯度坐麻煩倒佢都冇黑面幾好之後好快幫我地set晒d位而我地仲攪左好耐先至order佢地仲好好態度呢度真係值得一讚而食物方面叫左唔太多有佢果度既香葉鍋--唔係個個岩口味~有d話ok~有d話陣味唔好~所以要試既可能都要有心理準備豬頸肉--預期之中海南雞--唔~冇乜特別~唔太夠香軟殼蟹--唔太夠脆仲有個唔知咩薄餅咁呢個都幾好味~食落幾香口唯獨是份量少左d~得3塊~要另外加多d仲有個椰菁焗飯~呢個幾好味~食落仲有d椰子肉~口感特別大致上食物都算幾好同埋佢果度可以比你慢慢坐唔知係咪咁岩平日夜晚冇咩人啦佢又唔會點趕你走咁呢度尚算係一個幾好既聚腳地方waiter經理服務仲幾nice^^可以一去~
因為補祝返個fd既生日

呢度真係值得一讚

而食物方面
叫左唔太多
有佢果度既
香葉鍋--唔係個個岩口味~有d話ok~有d話陣味唔好~
所以要試既可能都要有心理準備
豬頸肉--預期之中
海南雞--唔~冇乜特別~唔太夠香
軟殼蟹--唔太夠脆
仲有個唔知咩薄餅咁
呢個都幾好味~食落幾香口
唯獨是份量少左d~得3塊~要另外加多d
仲有個椰菁焗飯~
呢個幾好味~食落仲有d椰子肉~口感特別

呢度尚算係一個幾好既聚腳地方
waiter經理服務仲幾nice^^
可以一去~
2006-02-16 3 瀏覽
食過羊肉沙律完全無味,份量極少! 食左好似無食!
食過羊肉沙律完全無味,份量極少! 食左好似無食!
(非會員)
2006-02-01 16 瀏覽
年初二同男朋友行街街,行之前緊係要食飯先啦~~諗住去relaxing tea house架,點之無開,激死,男朋友話黎呢間喎,所以試下;要左:網蛋魚crab肉炒飯---幾好味,不過頗油福建炒面(好似係咁叫) --- 有雞肉同炒,勁油,唔好食菠蘿汁豬頸肉--- 肉好大塊,好味~~最好呢樣香橙雞翼--- 有好多件,不過好熱氣,男友一個人食晒=.=可能我唔係咁中意食呢d,所以唔係好岩我胃口,唔會再黎p.s.d waitress好呆滯,除左加水外,乜都要人問先有,好似新黎咁...
要左:
網蛋魚crab肉炒飯---幾好味,不過頗油
福建炒面(好似係咁叫) --- 有雞肉同炒,勁油,唔好食
菠蘿汁豬頸肉--- 肉好大塊,好味~~最好呢樣
香橙雞翼--- 有好多件,不過好熱氣,男友一個人食晒=.=

可能我唔係咁中意食呢d,所以唔係好岩我胃口,唔會再黎

2006-01-13 4 瀏覽
12.1.06 同左Lu Lu, 盲人Joe, Sexy一齊去左香業坊食晚飯…去到已經九點幾啦, 所以唔洗等就有位!!4個人食左5個1.火鍋$78-- 冬陰公湯底, 有牛肉, 羊肉, 玻璃麵, 蔬菜…細細盤…D湯好重蕃茄味, 唔係好辣, 唔係好有特色2.輕輕燒吞拿魚扒$52 -- 燒過的吞拿魚生…加埋D酸酸地汁…都OK好味啦3.海鮮喇沙$52 -- 個湯太多椰汁, 好奶feel, 麻麻地…喇沙=河粉咩?4.鴨三味--有三塊皮, 可以用黎包住D鴨食, 好似生菜包咁5.海南雞飯$58-- D雞飯好好味, 不過D雞肉都幾"鞋"…本來我地想食軟殼蟹春卷同椰青焗飯, 不過佢SOLD OUT.我本人就覺得D野食麻麻地啦…

4個人食左5個

我本人就覺得D野食麻麻地啦…
2005-12-26 2 瀏覽
聖誕正日,隨意走到哪,吃到哪。見不用等位,便光顧它吧。- 雜菌沙律- 炸軟殼蟹- 咖啡肉骨茶(幾特別,好香咖啡味)- 羊排(有些芒果粒)- 蒜香雞- 泰式迷你椰菜- 鯪魚油墨菜- 海鮮喇沙(用火窩上,好味)- 炒貴刁(幾濃味)- wine in glass x 2- 飲品x 7服務有禮,免費派發聖誕帽連電心,雖然我們沒要,但肯花心思應下節也算不錯。
聖誕正日,隨意走到哪,吃到哪。見不用等位,便光顧它吧。

- 雜菌沙律
- 炸軟殼蟹
- 咖啡肉骨茶(幾特別,好香咖啡味)
- 羊排(有些芒果粒)
- 蒜香雞
- 泰式迷你椰菜
- 鯪魚油墨菜
- 海鮮喇沙(用火窩上,好味)
- 炒貴刁(幾濃味)
- wine in glass x 2
- 飲品x 7

2005-12-24 3 瀏覽
平安夜佳節, 選擇左同爸爸媽媽行街街, 享受天倫之樂. 新城市廣場裡面到處都係人, 迫下迫下, 行左無幾耐爸媽已經想歇歇, 就選擇左去tea一tea. 香葉坊o係平安夜都仍然供應茶餐, 而且唔駛等位, 爸媽又鍾意食東南亞食品, 就揀左佢.要左三個茶餐--1) 豬沙嗲-- 頗淡口, 不過一客三串連餐飲只係$18, 抵食.2) 豬頸肉薄餅-- 原來爸爸係想叫咖多士, 嗌錯左添, 不過佢地話都唔錯播, 薄餅都唔係好油.3) 甜品拼盤-- 有香芒小脆盒(香脆, 芒果吉士好香甜, 四款中no. 1), 玫瑰雪糕(有冰粒, 玫瑰味唔夠濃), 香蕉布甸(忌廉唔夠, 味道亦較同集團o既rice paper淡), 香芒黑糯米(唔甜o既? 我就唔鍾意, 反而媽咪覺得幾好). 成碟都幾淡口, 我覺得麻麻地. 餐茶要左咖啡同玫瑰茶. 咖啡okay, 至於玫瑰茶, 本身期望會好似rice paper咁有成個茶壺上, 但係原來係用杯上. 茶呈紅色, 原來係加左有色糖漿, 玫瑰味好淡, 唔係好得.總括而言, 有d餐係幾抵食, 不過味道就麻麻, 未必會翻炒.
要左三個茶餐--
2005-11-05 2 瀏覽
今日黎呢度食Lunch,要左兩個set lunch,分別係香茅豬排椰香飯及雞絲湯河,兩個都轉特飲,每人加八蚊,仲有個小食添!個小食好味但都頗熱氣,而個豬排好鬆化,幾好食,最好係個飯,軟硬適中,配埋個汁,都算冇揀錯。而個河粉佢都話唔錯,比較啱鍾意清清地的人。檸檬柑桔蜜及青檸梳打都唔錯,唔怪得咁旺啦!雖然我覺得OK但佢就話唔係十分啱佢口胃喎!
檸檬柑桔蜜及青檸梳打都唔錯,唔怪得咁旺啦!
雖然我覺得OK但佢就話唔係十分啱佢口胃喎!
(非會員)
2005-10-27 1 瀏覽
2個人去lunch, 食$250, 不過都唔飽, 好似無食過咁, 咩蚧炒飯, $68, 普通餐廳一碗白飯份量都無, 小食併盤, 好似$7x, 每樣兩件, 又細件, 一個人tea既份量, 豬肉米紙卷, $48, 得三小件, 減肥中的女士可以去, 正常人就唔好啦
2005-09-18 2 瀏覽
一行四人吃午飯,點了以下菜式:1.海南雞飯($58):非常之差.飯乾而無味,雞沒什麼味道而且很咸.湯的質素簡直好像跟快餐附送的例湯一樣.說不定更差呢.2.原個椰青海鮮焗飯($68): 挖空椰青後發現飯的份量只剩下一小碗,而且味道沒什麼特別.只是賣相不錯而已.3.香茅豬扒飯($52):這個最便宣也最划算,份量比前兩者大,不過豬扒太淡了,比不上三樓的越南菜館做得好.4.肥牛湯河($?):沒有試,聽大哥說只是一般而已.5.熱薄荷荔枝蜜($20):太甜,而且加了薄荷葉之後味道怪怪的.是次消費二百八十多元,總括而言份量都很小.而且味道不太好.我們一致認為要食東南亞菜還是去一樓香辣屋較好,至少價錢比這裡合理,味道也比較好.不過最後也說一下:他們的服務不錯,吃豬扒飯時會主動奉上刀叉,加水也很頻密,值得一讚.但是冷氣也很猛.新城市7樓還有很多裝修很漂亮的食肆,希望他們都不是虛有其表.
一行四人吃午飯,點了以下菜式:
4.肥牛湯河($?):沒有試,聽大哥說只是一般而已.