2023-11-29 62 瀏覽
What a surprisingly nice and worth-trying restaurant in Wan Chai which offers good food😍 I enjoy the dinner so much !!! We ate for 1.5 hrs… so jeng 😍 . Worth to give it a try. 👍🏻 The only environment and food are so beautifully decorated. First comes to the 自家製醬油金菇 👍🏻 nice ! It won’t be too sour !And for the starters, they are so beautifully decorated!!! There are fish, 鰻魚壽司同埋番薯~甜甜地,好開胃😝And it’s come to the main ! Bbq 🍗 food ! Before cook ! Like this ! How abt after cook. ? They are very delicio

Before cook ! Like this !

How abt after cook. ? They are very delicious and good looking !!! Tgt with the lemon 🍋 sauce, perfect ☺️

I like the meat the most esp the chicken wing and beef tongue !

白鱔魚都好好食👍🏻

食完串燒仲有呢個松葉crab 茶漬飯, yummy 😋

For the dessert, I live the seasam ice cream 🍨
玉子燒都好好食㗎👍🏻

Overall, I give it a thumb up ! Very recommended!

2023-11-26 50 瀏覽
今晚約左朋友食個晚飯,揀左呢間餐廳,上次我地食過Omakase 覺得幾好,今次就食YAKITORI,而家做緊優惠$550,每人仲會送一壺清酒,最岩同朋友一齊chill。汁煮三文魚肉質幼滑加上洋葱蘿蔔口感豐富。甜薯甜度十足,入口軟林。鰻魚壽司香甜,壽司飯口感煙韌。鰤魚油脂豐富,入口甘香。鯛魚口感爽脆,淡淡魚香。炭火燒嘅串燒真係好香,師傅控制時間做得非常好👍🏻日本雞腿肉肉嫩多汁;手羽外脆內多汁;免治雞肉口感軟林加上雞蛋蛋味濃郁;豬腩肉肥瘦均勻加上檸檬汁帶點清新;魷魚爽口彈牙;牛舌口感煙韌加上芥末籽非常好味;啡菇咬落多汁;甜薯香甜軟糯;大葱有點生松葉蟹肉茶漬飯蟹肉鮮甜,湯汁香甜濃郁,熱辣辣幾好味。玉子燒配雪糕

汁煮三文魚肉質幼滑加上洋葱蘿蔔口感豐富。
甜薯甜度十足,入口軟林。
鰻魚壽司香甜,壽司飯口感煙韌。

鰤魚油脂豐富,入口甘香。
鯛魚口感爽脆,淡淡魚香。

炭火燒嘅串燒真係好香,師傅控制時間做得非常好👍🏻

松葉蟹肉茶漬飯
蟹肉鮮甜,湯汁香甜濃郁,熱辣辣幾好味。

2023-11-24 544 瀏覽
灣仔「心一 · 影」, 一間餐廳包含了主打三大日本菜, 包括炭火燒鳥、Omakase同埋割烹。早幾個月去過食Omakase, 適逢朋友生日, 今日就去同一間餐廳, 品嚐了「炭火燒鳥」。餐廳將每道日本名菜分為不同區域, 環境寬敞舒適, 大廳以暗黑調為主, 為酒吧區同埋串燒區域。串燒區域設計成一個心型吧檯座位, 心型檯面會不定時轉變不同色彩, 適合打卡。而處理串燒位置有一大玻璃阻擋, 再加上串燒用上備長炭煮理, 既環保食得健康, 油煙亦相對較少, 令食客欣賞到師傅煮理串燒嘅手藝, 同時又毫不感覺半點油煙。晚市「炭火燒鳥」價錢合理, Yakitori Set - $550/位每位附送一瓶清酒(170ml), 輕盈香醇易入口, 適合搭配串燒。先送上三款頭盤同一款冷盤小食。頭盤 - 鰻魚壽司 (飯底好似糯米飯咁黏)、汁煮三文魚漬、甜薯小食 - 酸汁金菇爽脆, 甜酸開胃。刺身二點:鯛魚爽口有魚鮮味, 鰤魚鮮味甘香。套餐特定了必食兩款串燒, 分別為雞髀肉同埋雞翼。不得不讚每款串燒溫度、熟度都掌握得好好, 每款都能燒得皮脆又keep到juicy肉汁。免治雞肉: 餐廳自家制, 肉質鬆化, 有鮮味肉汁,

先送上三款頭盤同一款冷盤小食。

小食 - 酸汁金菇爽脆, 甜酸開胃。

刺身二點:
鯛魚爽口有魚鮮味, 鰤魚鮮味甘香。

套餐特定了必食兩款串燒, 分別為雞髀肉同埋雞翼。
免治雞肉: 餐廳自家制, 肉質鬆化, 有鮮味肉汁, 配上雞蛋汁, 令口感更滑

燒豬腩肉: 串得金黃, 肥瘦平均, 自行加少少檸檬汁, 有助減少油膩感
燒魷魚: 魷魚爽口唔硬, 掃咗少少燒汁調味

牛舌配芥末籽: 牛舌爽彈多汁, 粒粒芥末籽口感卜卜脆好特別, 惹味juicy
大啡菇: 清甜軟滑多汁
燒甜薯: 甜甜地, 很綿密
燒大蔥: 外層燒得香, 不過內層偏生, 咀嚼時很”搶口”, 滲透著辣辣地味道

松葉蟹肉茶漬飯:
茶漬飯上檯, 店員協助加入高湯, 放面嘅絲絲松葉蟹肉清甜多汁, 配上吸了高湯嘅珍珠米, 整體味道清香鮮甜味十足。

玉子燒配雪糕:
玉子燒為餐廳自家制, 味道偏淡; 另有雲呢拿雪糕。
2023-11-21
2023-11-20 50 瀏覽
今日同朋友一齊去食呢間位於灣仔嘅omakase朋友講先知呢間餐廳原來除左食壽司刺身嘅omakase,仲有串燒嘅omakese今次就試下佢個串燒omakese前菜有薯仔沙律,鮑魚同燒酒蘿蔔刺身有鰤魚,立魚,八爪魚腳臂 同蓮藕漬刺身食得出好新鮮,八爪魚腳臂一啲都唔韌,配埋少少Wasabi 食,好正。到燒物方面燒腩肉外皮燒得香脆,食落有油香但唔會油膩。餐廳對上菜嘅順序有心思排過,食完腩肉就上左碟燒蔥,食個蔥會fresh 返。雞肉棒同外面食嘅唔同,佢熱辣辣而且食到雞肉嘅味,好食過 其他舖頭 同類型嘅雞肉棒。燒北海道粟米,甜甜鹹鹹,秋冬食特別好食。最後一樣好值得讚嘅係,食串燒最怕食到自己一大陣串燒味,但呢度係阻隔油煙方面做得好好,食完基本上個身都唔會有味。
今日同朋友一齊去食呢間位於灣仔嘅omakase
今次就試下佢個串燒omakese

前菜有薯仔沙律,鮑魚同燒酒蘿蔔

刺身有鰤魚,立魚,八爪魚腳臂 同蓮藕漬

到燒物方面
燒腩肉外皮燒得香脆,食落有油香但唔會油膩。

燒北海道粟米,甜甜鹹鹹,秋冬食特別好食。

2023-11-20 56 瀏覽
/依間餐廳劃分左好多唔同既區域🤨仲可以比人包場😍岩晒一大班朋友黎傾計飲野,私隱度仲好高添👍🏽今次坐左係心既既吧枱,睇住師傅去燒串燒,好治癒.Yakitori Set $550🌸季節前菜用最簡單既食材,整出最好味既野食☺️🎃南瓜✨ 鮑魚食落口好彈牙😍✨ 薯仔沙律用左脆餅夾住薯仔沙律🥗配上北海道粟米🌽,粟米超清甜😍.🌸刺身✨鰤魚✨立魚依到既刺身好新鮮😗 兩款魚食落口好爽口,立魚食到淡淡既甘甜😍.🌸炭火燒✨一夜干魷魚魷魚🦑既一夜干都係第一次食,食落口好爽口.✨雞腿肉燒到外皮好脆口,咬落口帶有好多肉汁💦.✨雞腎未算好識欣賞😂食落口帶有少少騷味🤨.✨大蔥燒完後,草青味完全無,食到大蔥原先既甜味.✨雞肉棒自家制雞肉棒😍配上日本蛋,燒得好香,仲食到粒粒既雞軟骨,點上蛋黃,令到層次更豐富👍🏽.✨北海道粟米放落口全部都係粟米🌽既清甜味,仲要超多汁,真係想食多幾枝🤣.✨手羽外脆內軟,完全鎖住肉汁,好考師傅既功夫.✨蕃薯仔燒到好軟綿綿.🌸食事 (味噌蠔鍋 +$148)肥美生蠔配上味噌湯,食完成個人好暖☺️生蠔肥美,雖然係急凍款,但都食到鮮甜味.甜點玉子燒配雪糕
Yakitori Set $550
🌸季節前菜
用最簡單既食材,整出最好味既野食☺️
🎃南瓜
✨ 鮑魚
食落口好彈牙😍
✨ 薯仔沙律
用左脆餅夾住薯仔沙律🥗配上北海道粟米🌽,粟米超清甜😍

🌸刺身
✨鰤魚
✨立魚

🌸炭火燒
✨一夜干魷魚
魷魚🦑既一夜干都係第一次食,食落口好爽口
✨雞腿肉
燒到外皮好脆口,咬落口帶有好多肉汁💦
✨雞腎
未算好識欣賞😂食落口帶有少少騷味🤨
✨大蔥
燒完後,草青味完全無,食到大蔥原先既甜味
✨雞肉棒
✨北海道粟米
放落口全部都係粟米🌽既清甜味,仲要超多汁,真係想食多幾枝🤣
✨手羽
外脆內軟,完全鎖住肉汁,好考師傅既功夫
✨蕃薯仔
燒到好軟綿綿

🌸食事 (味噌蠔鍋 +$148)

甜點
玉子燒配雪糕

高級大樓裡面嘅高級日式串燒心型燈光吧台設計時髦有情調另一區域專門食壽司 下次再黎試下😌.Yakitori set $550附送清酒一壺170ml 食串燒飲酒酒好放鬆好Happy friday💗.季節前菜▪️南瓜▪️車厘茄▪️酒漬鮑魚前菜好開胃 車厘茄好甜!.刺身二品▪️間白魚▪️拖羅非常新鮮肥美😚.炭火燒▪️日本雞腿肉▪️手羽▪️雞頸肉▪️燒雞腎▪️豬腩肉▪️燒白鱔▪️粟米▪️大葱▪️蕃薯仔樣樣都好高質!其中最欣賞燒白鱔 外皮脆內嫩 冇骨~.松葉蟹肉茶漬飯 好有日本風情 多蟹肉😋.玉子燒配雪糕玉子燒口感似蛋糕 別有一番豐富好特別👍🏻
高級大樓裡面嘅高級日式串燒
心型燈光吧台設計時髦有情調
另一區域專門食壽司 下次再黎試下😌
Yakitori set $550
附送清酒一壺170ml
食串燒飲酒酒好放鬆好Happy friday💗
季節前菜
▪️南瓜▪️車厘茄▪️酒漬鮑魚
前菜好開胃 車厘茄好甜!
刺身二品
▪️豬腩肉
▪️燒白鱔
▪️粟米▪️大葱▪️蕃薯仔
樣樣都好高質!
其中最欣賞燒白鱔 外皮脆內嫩 冇骨~
好有日本風情 多蟹肉😋
玉子燒口感似蛋糕 別有一番豐富好特別👍🏻
2023-11-09 571 瀏覽
這間日式餐廳位於灣仔,鄰近灣仔及銅鑼灣站,主打三大日本菜,包括炭火燒鳥、Omakase及割烹。其中炭火串燒更使用備長炭,特別惹味。餐廳環境寬敞舒適,以型格的黑色為主調,更設有卡拉OK包廂,私隱度十足。大玻璃阻擋油煙同時,又能欣賞到師傅燒爐的手藝。Yakitori Set - $550/位小食酸汁金菇爽脆的金菇酸酸甜甜好開胃,更可添加。前菜大隻去殼海蝦爽滑彈牙,鋪上自家製秋葵蓉添清香;汁煮三文魚富魚脂香,紮實又嫩滑;鮟鱇魚肝有如鵝肝般的細滑豐腴感,入口即化。刺身珍珠蠔有濃郁的海水鹹鮮味,咬開爽滑彈牙、清甜爽口;深海池魚帶有豐厚的油脂,清爽甘甜。炭火燒日本雞腿肉厚肉特別富有彈性且多汁;手羽外脆內軟,特別嫩滑多汁;雞頸肉鮮彈有嚼勁,不乾柴不油膩;雞心爽彈軟嫩,一咬爆汁,毫無腥味;厚切牛舌柔嫩,富有彈性,牛味濃郁;牛油燒蝦肥美飽滿略帶焦脆,爽滑多汁;雞血管細膩脆爽好特別;豚肉粟米卷咬開爽脆清甜,帶微微油香;大啡菇鮮甜多汁;蘆筍仔有著清爽的香甜。松葉蟹肉茶漬飯鋪滿一絲絲松葉蟹肉甘甜多汁,粒粒圓潤飽滿的珍珠米,保留顆粒米感,吸收清香的高湯稍微變得濕潤軟了一些,或可升級其他四款食事。甜品玉子燒配雪糕
Yakitori Set
Yakitori Set - $550/位
酸汁金菇
小食
酸汁金菇
爽脆的金菇酸酸甜甜好開胃,更可添加。
雞頸肉
蘆筍仔
炭火燒
甜品
玉子燒配雪糕
鬆軟柔嫩的玉子燒有著濃厚的蛋香,更有軟糯的原粒粟子,配搭芝麻雪糕形成強烈溫差對比。
清酒(170ml)
清酒(170ml)
套餐每位附送一壺。入口較輕盈沒有雜質,帶微微花香,很適合搭配串燒。
2023-11-08
2023-11-04 61 瀏覽
Happy Friday飯聚,跟朋友來食日本串燒,餐廳今年新開所有裝修都好特別,我地坐係心形吧台,透光既雲石台面好靓,環境十分舒服👍我地揀左試Yakitori set,首先三款前菜開胃又特別,跟兩款刺身(佢地特別係餐牌度有標註話已經停止採用日本海產,咁大家就可以放心食)之後開始炭火燒,食之前俾我地望一眼,包括四款燒鳥、一款肉類、一款海鮮、同埋三款蔬菜,配埋Sake簡直一流(後來仲加左串期間限定,食足10款🤤)真係全部都鮮嫩又好味,多汁得來又唔膩,每一串都講解翻配嘅醬料同埋燒嘅方法上邊呢個雞心血管就係今晚嘅特別限定,我都第一次食,爽口嫩滑,真係好食到不得了😋最後再配埋個飯同甜品,簡直係大滿足!當晚見到在場仲有包房開party裏面有得唱K,下次真係可以約埋一班朋友過嚟再玩過~同埋都好想試禮拜六日既放題,啱晒我啲咁大食嘅人😌

最後再配埋個飯同甜品,簡直係大滿足!

同埋都好想試禮拜六日既放題,啱晒我啲咁大食嘅人😌
2023-11-03
每天營營役役,無論工作或生活節奏都講求快,我們有多久未慢下來,悠閑地享受食物呢?《心一·影》環境具格調,空間感強,每組客人的空間寬敞,就如繁囂鬧市中靜的寶藏。其串燒即叫即燒,十分適合附近上班人士慢吃「漫」談。☁️ YAKITORI SET 🐣$550/ per person 🍶每位均附送清酒(170 ml) 🍅 季節前菜 南瓜及車厘茄新鮮,清甜多汁,清爽醒胃。酒漬鮑魚殊不簡單,鮮嫩爽口,淡淡酒香刺激味蕾。🍣 刺身 | 間白魚x 拖羅 刺身處理細緻,拖羅及間白魚口感清爽彈牙,味道相映成趣,猶如穿梭海洋的味道。🐥 肉類 | 日本雞腿肉、手羽、廚師發辦(雞頸肉、豬腩肉、燒雞腎) 日本雞腿肉打頭陣,肉質嫩滑,豐盛細緻。燒手羽是完美的金黃色,外脆內嫩,可見燒烤師傅功力十分高。廚師發辦用料高質,當中以豬腩肉最為驚喜。肥瘦相間,滿滿油脂香,同時彈牙香脆🥰 🐟 海鮮 | 燒白鱔 日式感滿滿🎏魚皮卜卜脆,端上來時散發濃濃魚香。 🥗 季節蔬菜 | 粟米、大葱、蕃薯仔燒菜物最考功夫,而師傅技藝相當出色。最愛燒過的蕃薯仔,香甜軟綿,別有風味。 🍚 食事 | 松葉蟹肉茶漬飯 茶漬味清淡純粹,串燒後吃十分解滯。蟹肉

🍅 季節前菜

🍣 刺身 | 間白魚x 拖羅

🐟 海鮮 | 燒白鱔
日式感滿滿🎏魚皮卜卜脆,端上來時散發濃濃魚香。
燒白鱔

🥗 季節蔬菜 | 粟米、大葱、蕃薯仔
粟米

🍚 食事 | 松葉蟹肉茶漬飯
茶漬味清淡純粹,串燒後吃十分解滯。蟹肉清甜,米飯軟度恰到好處,大力吸收湯汁精華,實屬上佳之作。

🍨 甜品 | 玉子燒配雪糕
玉子燒內藏驚喜,夾有栗子蓉!配上抹茶雪糕,為這盛宴畫點上完美句號。
2023-10-31
燒白鱔
粟米
  • YAKITORI SET
2023-10-26 557 瀏覽
喺朋友口中介紹咗呢間omakase日本餐廳,我一行到入門口已經見到環境非常有格調又寧靜,餐廳入面劃分左唔同嘅area,仲有幾間大房可以包場,不但有私人空間,而且入邊仲有得唱K同埋獨立嘅洗手間,方便一大班人聚會,想點玩都得今日就決定食佢個$550特價嘅set,個set仲有sake送埋170 mL,sake 甜甜地, 容易入口,味道啱晒我餐廳最有特色嘅就係見到呢張心形枱,可以望住師傅串燒,最重要係唔會俾啲煙燻到前菜日本水果蕃茄沙律,蔬菜上面放有酸酸嘅醬汁,食落非常開胃,蔬菜又夠嫩,蕃茄鮮甜,顏色程鮮紅色,夠晒新鮮廚師發辦四款刺身鶳魚,深海池魚,拖罹,赤蝦,四款刺身都非常新鮮,夠晒鮮甜,我最鍾意食嘅就係赤蝦,夠晒大隻,蝦肉又爽口,肉質結實又彈牙炭火燒物( 廚師發辦六款)牛舌,加咗少少清酒去燒,燒到大約八成熟左右,厚身柔軟臉又有鹹香味,口感帶有少少爽口玻璃蝦,先落第一轉牛油,然後再加鹽能夠令蝦嘅肉質更加爽,牛油味非常香濃,完全唔亁身燒翠玉瓜,豉油同埋牛油燒,充滿着水份免治雞肉串燒燒到非常香,能夠食到一粒粒嘅雞軟骨,加強口感,再加埋蛋黃醬汁,真係美味可口食事( 迷你香蔥碎吞拿魚腩飯)迷你香蒽吞拿

廚師發辦四款刺身

炭火燒物( 廚師發辦六款)

燒翠玉瓜,豉油同埋牛油燒,充滿着水份

食事( 迷你香蔥碎吞拿魚腩飯)
迷你香蒽吞拿魚腩飯
飯用日本米粒粒分明加上少少醋入口味甜微酸,口感緊實有嚼勁,上面鋪滿吞拿魚魚肉味香,香蔥除咗好睇仲增添口感同味道層次

止碗( 蟹味噌湯)
熱辣辣嘅麵豉湯,味道清香,入面仲有幾片海台,口感順滑,營養又夠美味,清爽香氣

甜品(溫室蜜瓜信玄)
蜜瓜有博博的兩片味道非常清甜,信玄感覺有點似紅糖冰粉,香甜又解肥膩
  • 串燒
今日放假女朋友帶我去行街買衫,最後梗係要去食好嘢,去咗灣仔一間食日本菜廚師發板,仲有好好味嘅串燒。心一.影 ,日本菜 地址喺灣仔軒尼詩道318號永倫立方1樓上到餐廳地方好闊落,裝修得好有格調,如果多幾個朋友仲可以包房。今日好浪漫坐咗係一個心形嘅吧檯,檯面仲會轉顏色,同女朋友喺咁浪漫嘅氣氛食飯感覺真係好正。今日個套餐550元,每位附送大吟釀一壺。前菜沙律菜,蕃茄,味道清新,酸酸甜甜特別開胃。刺身拖羅,玻璃蝦 ,池魚,赤身拖羅好肥美,肉厚味甜。玻璃蝦味道鮮甜,肉質厚實,爽口彈牙鮮味十足。深海池魚係我最愛,口感爽滑柔嫩,味道清新,魚肉本身帶有脂肪味道特別甘香。炭火燒物燒豬腩肉,翠玉瓜,玻璃蝦,冬菇,牛舌,雞肉棒。翠玉瓜燒到啱啱好入面仲好juicy, 廚師火喉控制得好靚。燒香嘅玻璃蝦味道特別鮮甜,肉質爽口彈牙。最特別嘅就係燒雞肉棒伴上美味嘅蛋漿,味道好有層次。迷你香蔥碎吞拿魚腩飯蟹味噌湯吞拿魚腩味道鮮甜,用嚟伴飯口感好綿滑,香蔥增添味道層次。
心一.影 ,日本菜 地址喺灣仔軒尼詩道318號永倫立方1樓

今日個套餐550元,每位附送大吟釀一壺。

前菜
沙律菜,蕃茄,味道清新,酸酸甜甜特別開胃。

刺身
拖羅,玻璃蝦 ,池魚,赤身

炭火燒物

燒豬腩肉,翠玉瓜,玻璃蝦,冬菇,牛舌,雞肉棒。
最特別嘅就係燒雞肉棒伴上美味嘅蛋漿,味道好有層次。

迷你香蔥碎吞拿魚腩飯蟹味噌湯
吞拿魚腩味道鮮甜,用嚟伴飯口感好綿滑,香蔥增添味道層次。
日本菜向來深受大家歡迎,如果加埋多變主題想必更引人注目,餐廳有數款主題嘅area,分別系心形bar枱、櫻花牆身🌸雲石bar枱、日式omakase。心形bar枱同櫻花主題主要系食日式串燒❤️雲石bar枱就飲酒🍻✿ 串燒套餐 $550⭐️刺身 - 廚師發辦 四款刺身有赤身、劍魚、油甘魚、象拔蚌,赤身油脂不俗,軟稔得黎帶嚼勁,劍魚同油甘魚就淋啲,象拔蚌十分爽口,幾款食材都好新鮮。⭐️炭火燒物 - 廚師發辦 六款炭火燒串燒夠曬真材實料🔥串燒都可以omakase😆是日精選有蘑菇🍄免治雞肉丸子🐔銀杏 豬腩肉🐷玻璃蝦🦐雞翼 蘑菇表面加咗啲木魚令口感更豐富,免治雞肉丸子燒得好香,食到一粒粒雞軟骨👍🏼沾上蛋黃美味可口😋銀杏同白果味道極相似,加咗啲鹽又幾好食~玻璃蝦爽口彈牙。⭐️食事 - 迷你香蔥碎吞拿魚腩飯/ +$98升級蟹膏蟹肉甲羅燒飯吞拿魚腩新鮮肥美🩷撈埋日式醬油同米飯充滿日式風味☺️蟹膏蟹肉甲羅燒飯數款食材撈勻好滋味🦀🧡⭐️甜品 - 溫室蜜瓜信玄溫室蜜瓜🍈味道清甜,信玄有如川菜嘅紅糖冰粉😆香甜解膩。

✿ 串燒套餐 $550

⭐️刺身 - 廚師發辦 四款

⭐️炭火燒物 - 廚師發辦 六款

⭐️食事 - 迷你香蔥碎吞拿魚腩飯/
+$98升級蟹膏蟹肉甲羅燒飯

⭐️甜品 - 溫室蜜瓜信玄
溫室蜜瓜🍈味道清甜,信玄有如川菜嘅紅糖冰粉😆香甜解膩。

2023-10-11
2023-10-14 64 瀏覽
最近去左間位於灣仔既人氣日本料理「心一.影」空間感十足,分多個區域:〰️Omakase,2間房可以打通,一大班朋友聚會都冇問題,私隱度高。〰️炭火燒區設係心形吧抬,每邊可以坐11人,可以欣賞師傅廚藝,燒爐前有塊大玻璃隔住,唔會覺得大油煙,呢點頗貼心。〰️酒吧位亦好摩登,感覺會好chill 。燈光就比較暗,氣氛浪漫,見到有情侶 慶祝生日😍🎂。YAKITORI SET HKD550 per one 送🍶宮寒梅純米吟釀170ml🍅日本水果蕃茄沙律本身唔係特別中意食蕃茄,加入沙律醋又幾好味,酸酸甜甜。刺身有四款,分別係象拔蚌、吞拿魚、池魚同埋左口魚。我最中意象拔蚌,口感紮實,爽脆有嚼勁,肉質脆嫩爽滑。炭火燒物有六款食物用料高質,串燒本身簡單以鹽同埋胡椒調味,就咁食已經好好味。另外提供炭鹽、七味粉同埋胡椒,我地亦可以隨自己喜好添加😻。仲有蘿蔔蓉,可以中和油膩感,味道相當平衡。🦐玻璃蝦   啖啖肉好肥美,肉質爽嫩,富有彈性,蝦味鮮甜。🐔雞肉丸子  日本生蛋呈橙色,色澤光亮加醬油拌勻食,雞肉丸子肉質軟腍,沾上香濃既蛋漿食,味道甜甜地,滑口惹味。🐔燒雞翼  雞皮微焦甘香,雞肉超級嫰滑,仲有要肉汁。🐷豬腩肉
最近去左間位於灣仔既人氣日本料理「心一.影」

空間感十足,分多個區域:
〰️酒吧位亦好摩登,感覺會好chill 。

燈光就比較暗,氣氛浪漫,見到有情侶 慶祝生日😍🎂。

🍅日本水果蕃茄沙律
本身唔係特別中意食蕃茄,加入沙律醋又幾好味,酸酸甜甜。

炭火燒物有六款

🦐玻璃蝦   啖啖肉好肥美,肉質爽嫩,富有彈性,蝦味鮮甜。
🐔燒雞翼  雞皮微焦甘香,雞肉超級嫰滑,仲有要肉汁。
🐷豬腩肉  肥瘦相間,油脂豐富,一啲都唔會膩。
銀杏  好香炭燒味,口感軟軟糯糯。
冬菇  炭燒後令冬菇香味更突出。

食事
迷你香蔥吞拿魚腩飯
吞拿魚腩幼細香滑,軟綿綿既口感啖啖充滿油脂香味,好滿足。

🦀蟹膏蟹肉甲羅燒飯 +98
將蟹膏、蟹肉同埋烏魚籽撈飯食,完全唔需要加調味料,香濃蟹味充斥口腔,咀嚼時亦食到烏魚籽既口感同埋鮮味。完美融合,食哂成碗飯都唔膩,好鬼正。

蟹味噌湯
入面有一絲絲既蟹肉,好鮮甜。

🍈溫室蜜瓜信玄
蜜瓜香甜多汁,信玄透明晶瑩剔透,口感好似啫喱咁Q彈。
2023-10-06 65 瀏覽
餐廳分有酒吧、ᴏᴍᴀᴋᴀꜱᴇ和日式串燒區域🥢 另還設有獨立K房,很適合一班朋友來聚餐🍻▫️當天跟同行友人選擇了炭火串燒,隔著玻璃窗便可欣賞廚師井然有序的燒烤過程🔥 而且一點油煙味也沒有👍🏻▫️❥$𝟱𝟱𝟬 𝕐𝕒𝕜𝕚𝕥𝕠𝕣𝕚 𝕊𝕖𝕥 /ᴘᴇʀ ᴘᴇʀꜱᴏɴ🥢~~~~~~~~~~~~~~~~ᐝ 宮寒梅純米大吟釀 (170ᴍʟ):◂ ◂ 每位食客跟餐附送🍶◂ ◂ 挑選好喜歡的酒杯便為當晚豐盛的晚餐拉開了序幕🥳▫️ᐝ 前菜:◂ ◂ 是一道清新開胃的日本水果番茄沙律,打開味蕾之選🍅▫️ᐝ 刺身:◂ ◂ 由廚師嚴選新鮮的刺身◂ ◂ 當天四款刺身分別為赤蝦、左口魚、吞拿魚、池魚🐠◂ ◂ 最喜歡鮮滑軟糯的赤蝦,太美味了🤤▫️ᐝ 炭火燒物:◂ ◂ 串燒也是由廚師發辨◂ ◂ 當天為安格斯牛扒、豬腩肉、雞翼、雞肉棒、銀杏、脆肉瓜◂ ◂ 烤雞翼外皮香脆、肉質幼嫩無比,至今仍令人念念不忘😍◂ ◂ 烤過的銀杏軟糯回甘,外殼有微咸的幼鹽,是一道不錯的佐酒小食🍡▫️ᐝ 食事:➀迷你香蔥碎吞拿魚腩飯:◂ ◂ 碎吞拿魚腩撒上香蔥覆蓋在白米飯上,味道鮮甜清新🍚➁蟹膏蟹肉甲羅燒飯(需另+$𝟵𝟴):◂ ◂ 有鮮甜的蟹肉、濃郁的蟹膏及清脆的
▫️
~~~~~~~~~~~~~~~~
ᐝ 宮寒梅純米大吟釀 (170ᴍʟ):
◂ ◂ 每位食客跟餐附送🍶
◂ ◂ 挑選好喜歡的酒杯便為當晚豐盛的晚餐拉開了序幕🥳
ᐝ 前菜:
◂ ◂ 是一道清新開胃的日本水果番茄沙律,打開味蕾之選🍅
◂ ◂ 由廚師嚴選新鮮的刺身
◂ ◂ 當天四款刺身分別為赤蝦、左口魚、吞拿魚、池魚🐠
◂ ◂ 最喜歡鮮滑軟糯的赤蝦,太美味了🤤
ᐝ 炭火燒物:
◂ ◂ 串燒也是由廚師發辨
◂ ◂ 烤雞翼外皮香脆、肉質幼嫩無比,至今仍令人念念不忘😍
ᐝ 食事:
➀迷你香蔥碎吞拿魚腩飯:
◂ ◂ 碎吞拿魚腩撒上香蔥覆蓋在白米飯上,味道鮮甜清新🍚
➁蟹膏蟹肉甲羅燒飯(需另+$𝟵𝟴):
◂ ◂ 有鮮甜的蟹肉、濃郁的蟹膏及清脆的蟹籽,咸鮮味滿分,值得一試🦀
ᐝ 止碗:
◂ ◂ 熱乎乎的蟹味噌湯,還加了滑溜的豆腐🥣
甜品
◂ ◂ 晶瑩剔透的信玄餅淋上甜滋滋的黑糖還有溫室蜜瓜,清新解膩🍧
2023-09-27 74 瀏覽
環境💡:一出lift已強烈感覺到餐廳既時代感🩵 整齊的佈置係偏暗的燈光襯托下顯得特別型格🫶🏻 特別係餐廳中間粉紅燈光裝飾下的心形吧枱,情侶們係度用膳一定覺得更加浪漫💕氛圍💡:餐廳枱與枱之間間距大,所以可以同朋友暢談都吾怕會騷擾到其他食客😉服務💡:當晚到達餐廳時因爲時間尚早,店員見我同朋友不停打卡影相,仲帶我地參觀左成間餐廳,非常友善❤️ 當每一道菜式上枱時,吾同既店員都好清晰咁解釋左所有食材同調味俾我地聽👍🏻食物💡:食左串燒set,最令我難忘既就係一串串既串燒😚 特別鐘意既就係燒豬腩肉,香得黎仲有啲油脂,好好味🤤