心一 · 影呢度嘅燈光較黑,氣氛係屬於較chill同浪漫既。呢度主要食炭火串燒同omakase。心一係串燒,影係omakase。一入去首先會見到個心形枱,可以望住師傅燒串燒,但又唔會比啲煙燻到。而中間係8米長既bar枱,喺日本餐廳真係好少見。可以坐喺度chill住飲番杯嘢。而另一邊就係omakase房啦。餐廳亦都設有私人房間,入邊有得唱K同有獨立洗手間,方便一大班人聚會。亦都可以要求餐廳tailor made menu,想食乜任你揀。✨✨✨呢度除咗環境好之外,另一樣野就係啲Staff全部勁nice仲好好笑容👍🏻係令人覺得好貼心既service☺️✨✨✨講返嘢食先,當晚我哋嗌咗兩個《Sake & Yakitori Dinner Set》$550/pp🍶個dinner set包左每人有170ml嘅宮寒梅純米大吟釀,呢隻清酒超易入口又帶少少甜,我同朋友都好鍾意。前菜 : ✨北海道飛魚籽黃金椰菜沙律好清新嘅沙律,食到粒粒飛魚子脆卜卜既口感。刺身四品 : ✨赤貝、象拔蚌、左口魚、拖羅刺身新鮮、赤貝同象拔蚌夠爽口,拖羅入口即溶油脂一流,左口魚有嚼勁,如果火炙埋會仲正。串燒六款 : 有13款串燒,海鮮

✨✨✨
✨✨✨

前菜 :
✨北海道飛魚籽黃金椰菜沙律
好清新嘅沙律,食到粒粒飛魚子脆卜卜既口感。

刺身四品 :
✨赤貝、象拔蚌、左口魚、拖羅

串燒六款 :
有13款串燒,海鮮、牛、豬、雞、蔬菜任你揀其中6串。我係食肉獸所以揀晒啲肉嚟食😂
串燒本身有調味,但亦有跟埋竹炭鹽、岩鹽同七味醬俾你有需要嘅時候沾。加上用炭火燒,每一串都多咗炭燒風味。

🦞龍蝦肉質爽口彈牙
🦑魷魚軟身得黎帶少少咬口

🐮澳洲和牛油脂香牛味濃
👅牛舌厚得黎又爽口

🐔手羽燒得焦香皮脆肉嫩
🐷蜂味午餐肉比起平時食開嘅午餐肉肉質較實亦都唔會覺得咸。

🦀蟹膏蟹肉甲羅燒飯 +$98
本身個set係跟迷你香蔥碎吞拿魚腩飯既,不過我同朋友都選擇加錢要個甲羅燒飯。有專人係你面前整個飯俾你。首先將勁大兜嘅蟹膏蟹肉撈落啲飯到,之後再用火槍燒,最後再落返啲烏魚籽。烏魚籽同蟹膏味道好夾,成兜飯充滿勁香蟹鮮味,味道真係超豐富。
🦀蟹味噌湯
食完個蟹甲羅燒飯飲返個蟹味噌湯啱晒啦,鮮甜。

🍧柚子雪葩
清新雪葩仲有粒粒柚子皮。
2023-07-20 61 瀏覽
相約朋友到心一.影聚會,餐廳位於灣仔Winland Square,步入餐廳已經有店員熱情招待。餐廳非常寛敞,劃分左數個不同區域,亦提供多元化的料理,包括串燒、OMAKASE、割烹、酒吧。餐廳更提供私人VIP房,房內有埋卡拉OK好適合一班朋友舉行派對聚會。今日同朋友就揀左坐心型吧檯食串燒,本身吧檯會變色的,不過當日因餐廳氣氛適合白燈,所以無轉到色,很可惜未能感受。我地揀左Sake & Yakitori Dinner Set,每位都會附送一壺 宮寒梅純米大吟釀,更可自選自己喜歡嘅杯,清酒帶果香非常易入口。前菜係黃金飛魚子沙律,清甜爽脆椰菜絲配上口感爽脆飛魚子,很開胃。刺身有四款,包括赤貝、象拔蚌、拖羅及左口魚。每款刺身都各有鮮味,最喜愛拖羅入口即化。接下來係串燒,係用木炭黎燒架,有十三款可選擇,每人可選6款不同款,師傅會在面前即燒。店員遞上裝有調味的碟,上面有黑炭鹽、岩鹽、七味醬及一角檸檬,每款串燒本身已調味,不過可根據自己口味再點上不同醬料。龍蝦串燒已將肉起左串起燒,食落啖啖肉,口感爽彈味道鮮甜。澳洲和牛及牛舌燒得啱啱好,肉質軟嫩多汁。雞翼燒到金黃色,外皮香脆內裏嫩滑。燒魷魚外層微焦但肉

龍蝦串燒已將肉起左串起燒,食落啖啖肉,口感爽彈味道鮮甜。澳洲和牛及牛舌燒得啱啱好,肉質軟嫩多汁。雞翼燒到金黃色,外皮香脆內裏嫩滑。燒魷魚外層微焦但肉質都爽嫩及彈牙。最特別係好少喺串燒出現嘅午餐肉,係用左謝霆鋒推出嘅鋒味午餐肉,咬落去係食到滿滿嘅豬肉絲,感覺比其他午餐肉較低鹽。

跟餐有香蔥碎吞拿魚腩飯,但我地加左98蚊轉左蟹膏蟹肉甲羅燒飯,因為食到已經開始飽,所以叫左少飯,店員喺面前為我地煮飯,見到都幾大碗蟹膏蟹肉撈落飯到最後再喺表面炙燒過,再撒上烏魚子碎,味道好有層次,亦無一般嘅甲羅燒鹹,值得一試

最後甜品少不了雪糕,當日嘅係柚子雪葩,入面有粒粒柚皮,酸酸甜甜啱晒飯後可以解膩

整體無論氣氛、餐飲還是服務都係有水準的。
2023-07-10 54 瀏覽
心一、影灣仔永倫立方1樓餐廳環境舒適 仲有好多獨立房間。我哋叫咗呢個dinner set有sake 飲又有串燒食。宮寒梅純米大吟釀(170ml)一壺果香米味溫和,口應順滑。黃金飛魚子椰菜沙律開胃前菜飛魚子食落爆爆口感刺身四品太刀魚赤貝伊左木超拖羅全部都好新鮮當然我最愛拖羅😋串燒自選6款澳洲和牛串配上黑椒粒 和牛好juicy 飲番啖清酒真係爽哂😍龍蝦串攞上手已經聞到好香濃既龍蝦味😋中間夾串咗條蔥有一種refresh 既感覺手羽外皮脆香 雞肉鮮嫩牛舌口感軟硬適中 食落好juicy 好味😋魷魚爽口稔身牛油味鮮美味😋燒甜薯稔軟口感鮮甜好食😋加咗$98 轉 蟹膏蟹肉甲羅燒飯香蔥紫菜飛魚子蟹醬店員即場煮比我哋食。真係好睇又好食😋柚子雪杷食落粒粒柚子
心一、影
灣仔永倫立方1樓

餐廳環境舒適 仲有好多獨立房間。

我哋叫咗呢個dinner set
有sake 飲又有串燒食。

宮寒梅純米大吟釀
(170ml)一壺
果香米味溫和,口應順滑。

黃金飛魚子椰菜沙律

燒甜薯
稔軟口感鮮甜好食😋

加咗$98 轉 蟹膏蟹肉甲羅燒飯
香蔥紫菜飛魚子蟹醬
店員即場煮比我哋食。
真係好睇又好食😋

柚子雪杷
食落粒粒柚子

餐廳集Omakase 割烹料理 串燒於一身 滿足曬心多多嘅為食妹👧🏻🍢Sake & Yakitori Dinner Set🍢每位送宮寒梅純米大吟釀(170ml)一壺🍶清酒配串燒一絕❣️🫧前菜🫧黃金飛魚子椰菜沙律🥗飛魚子口感bi li卜卜 沙津菜新鮮爽脆🫧刺身四品🫧拖羅 太刀魚 赤貝 伊左木全部新鮮肥美 最愛拖羅入口即溶🤤🫧十三款串燒選六品🫧🍢龍蝦 肉質鮮甜 令人食指大動🍢澳洲和牛 肉味香濃 陣陣黑椒味 🍢牛舌 厚薄適中 軟腍帶嚼勁🍢手羽 雞翼皮燒得鹹香脆卜卜🍢魷魚🦑 口感彈牙帶牛油香🧈🍢翠肉瓜 正常發揮🫧食事🫧+$98 配蟹膏蟹肉甲羅燒飯店員即席表演 👏 將飛魚子 蟹醬 香蔥 紫菜拌入飯裡 真係啖啖滋味😋🫧止碗🫧蟹味噌湯🫧甘味🫧柚子雪葩 內含粒粒柚子 酸甜作結❤️‍🔥

🍢Sake & Yakitori Dinner Set🍢

🫧止碗🫧

🫧甘味🫧
柚子雪葩 內含粒粒柚子 酸甜作結❤️‍🔥
2023-06-30 1789 瀏覽
今晚與朋友聚會去灣仔吃晚餐, 一入門口職員就好有禮貌接待, 有如去了日本的餐廳, 餐廳環境很有情調, 進入餐廳就見到一張很大的心型吧枱, 除左吧枱仲有4人位, 背景黑底襯櫻花, 真的好美, 另外餐廳還有PARTY ROOM, 很舒適而且可以唱K, 我們今晚選擇了Sake & Yakitori Dinner SET。首先上枱是宮寒梅純米大吟釀一壺, 職員還拿了很多精緻的杯說我們可以選擇自己喜歡的杯子享用, 在花多眼亂的情況下選擇不了……職員見狀話比我睇多一盤杯, 看看是否選到, 最後選擇一款粉紫色的, 想不到連用來盛酒的器皿都這麼重視。酒本身好易入口很清帶有點點甜味, 不會有太濃烈的感覺。前菜: 北海道飛魚籽蟹柳沙律沙律汁不會過多, 沙律份量很適中, 飛魚籽有脆口感帶鮮。 時令刺身: 牛鰍-口感煙靭, 熟鳥貝-爽甜, 池魚和BB吞拿魚-鮮嫩。 串燒: 每人13款揀6款, 不可以重覆, 所以就選擇左以下: 龍蝦- 爽口彈牙 澳洲和牛-肉汁豐富 牛舌-大愛, 烤得香軟多汁 手羽(雞翼)-皮脆肉滑 魷魚-很鮮味 鋒味午餐肉-這款係用上謝霆鋒出品的

前菜: 北海道飛魚籽蟹柳沙律
沙律汁不會過多, 沙律份量很適中, 飛魚籽有脆口感帶鮮。

龍蝦- 爽口彈牙

澳洲和牛-肉汁豐富

牛舌-大愛, 烤得香軟多汁

手羽(雞翼)-皮脆肉滑

魷魚-很鮮味

鋒味午餐肉-這款係用上謝霆鋒出品的黑椒味黑豚肉午餐肉,很有肉香

主菜: 迷你香葱吞拿魚腩飯-雖然是迷你, 但其實份量都多, 伴豉油吃一流

湯: 蟹味噌湯

甜品: 柚子雪葩-入面有粒粒柚子, 清甜不膩

全個餐吃完串燒已經覺得有少少飽, 大滿足。離開時職員送我們入lift仲好似日本人那樣90度鞠躬等lift門關上, 這個服務真係令人感受到賓至如歸。
2023-06-28 1038 瀏覽
踏入W SQUARE酒店式大堂,再來到心一.影,餐廳員工都經過訓練,禮貌服務都是頂級,餐廳劃分不同區域,適合包場聚會派對,而我和朋友今晚就坐心型吧枱,會發光和變色的枱,十分有氣氛。今晚和朋友選吃Sake & Yakitori Dinner Set $550,每人有一瓶清酒,前菜、刺身四品、串燒六款、飯、湯、甜品。宮寒梅純米大吟釀每人可以自選一個喜歡的SAKE杯子,店員再為我們倒酒,老實說不是每款SAKE也喜歡,這一款很容易入口,有米香和水果香氣,配各款食物都很夾。日式蟹籽沙律爽口冰涼的椰菜絲及蟹柳混合律醬在底下,伴上金黃通透的北海道飛魚子,平日見到的通常是橙色,這一款比較特別。刺身四款刺身包括牛鰍魚、鳥貝、池魚和BB吞拿魚。牛鰍魚肉質有彈性及有淡淡甜味;鳥貝熟的,爽甜彈牙;池魚口感柔軟,魚味香甜;最後bb吞拿魚呈淺粉色,應是拖羅部分,油脂豐富,入口即融。串燒六款串燒選擇了龍蝦、澳洲和牛、牛舌、手羽、魷魚、銀杏,所有燒烤都由師傅在面前以炭火爐即燒,碟上有海鹽、岩鹽及鮮檸檬汁,令鮮味提升。龍蝦串燒龍蝦起肉直接串起來燒烤,不連殼,吃起來啖啖肉,它燒到中間沒有全熟,可以保留龍蝦它爽嫩的口感及甜

宮寒梅純米大吟釀

日式蟹籽沙律

刺身

串燒

龍蝦串燒
龍蝦起肉直接串起來燒烤,不連殼,吃起來啖啖肉,它燒到中間沒有全熟,可以保留龍蝦它爽嫩的口感及甜味,加上炭烤的香氣,非常premium享受的一款串燒。

牛舌串燒
牛舌薄薄的有三片,燒烤的過程中,控制生熟度很重要,師傅讓它的肉質保持鮮嫩多汁,清爽獨特的口感和肉汁讓人不捨得將它吃完。

手羽串燒
吃串燒通常都會選手羽亦即是雞翼,最基本的款式就吃出師傅的功架,這裡的手羽串燒水準得高,雞翼烤得外層脆香,咬下去肉嫩多汁,推介。

澳洲和牛串燒
這款和牛串燒是用精選的澳洲和牛肉切成一口大小的塊狀,經過炭火燒烤後,十分有肉香,搭配著微微的鹹味和肉汁。

魷魚串燒
選了鮮嫩的魷魚肉,被師傅烤到外層微焦,咬下去感到十分香口,然後就散出魷魚的鮮味,最重要的是肉質十分軟嫩滑爽。

銀杏串燒
最近喜歡了吃銀杏串燒,日本的特產銀杏,經過炭火燒烤後,讓它的口感變得更加豐富,香氣四溢,吃到它獨特的味道,雖然連皮烤也不苦。

蟹膏蟹肉甲羅燒飯(+$98)
本來跟餐是配迷你香蔥碎吞拿魚腩飯,我們轉了一個熟食的飯試試,其實吃到這裡已有飽肚感,幸好飯不太大碗,材料有蟹膏蟹肉甲羅燒,卻沒有一般甲羅燒的鹹,味道剛剛好,很有蟹香,加上了烏魚子碎味道更有層次,蠻喜歡這個飯。

蟹味噌湯
見到一梳梳蟹肉在湯內,不過味噌湯的鹹度有點高,如果淡一點更好。

柚子雪葩
在炎炎夏日,最好的甜品就是雪葩,今晚最後來了雪葩,酸甜清新,又可清一清口腔各種燒烤的味道,感覺舒適。

總括而言,很享受這裡的環境氣氛,職員服務和食物水準也是上上,價錢來說很有物值,店員還推介了一個$320的午/晚餐套餐幾抵食,本來有四款串燒但可以以$15追加其他串燒,相信會吃得十分盡興。
  • 牛舌串燒
  • 龍蝦串燒
  • 銀杏串燒
2023-06-10 918 瀏覽
位於灣仔既日式餐廳分為多個用餐區,集omakase、割烹、串燒及酒吧於一身,空間感十足💕 今次坐係吧枱位邊望住師傅準備食材邊食串燒,心形吧枱燈光亦會隨時間變色,配合埋充滿格調既裝修,好有氣氛呢☺️✨ Sake & Yakitori Dinner Set ($550/ person)❀ 前菜 🥗椰菜沙律清新爽脆,配以黃金飛魚籽及蟹柳絲,酸酸甜甜好開胃❀ 刺身 🐟有4款新鮮刺身😍 赤貝爽口彈牙,間八鮮嫩肥美,劍魚鮮甜甘香,而鰹魚魚味特別濃郁❀ 串燒 🍢13款串燒揀選6款✨ 每款都燒的好香,調味啱啱好~龍蝦鮮香又彈牙,澳洲和牛口感軟嫩,以黑椒調味好惹味💕 厚切牛舌質感爽彈,雞翼燒至皮脆肉嫩,食落好juicy,魷魚鮮甜彈牙,配以燒汁更香口☺️ 豆腐咬落好嫩滑,亦帶有陣陣焦香味❀ 蟹膏蟹肉甲羅燒飯 (+$98) 🦀除咗香蔥碎吞拿魚腩飯,仲可以揀蟹膏蟹肉飯🥰 滿滿既蟹肉及蟹膏,配埋蟹籽、紫菜及飯食又香又滋味,啖啖都好滿足👍🏻❀ 蟹味噌湯 🥣❀ 柚子雪葩 🍨最後以柚子雪葩作結,酸甜解膩❀ 宮寒梅純米大吟釀 🍶依個set會送一壺清酒,入口清甜不澀,啱晒配串燒!

✨ Sake & Yakitori Dinner Set
($550/ person)

❀ 前菜 🥗
椰菜沙律清新爽脆,配以黃金飛魚籽及蟹柳絲,酸酸甜甜好開胃

刺身 🐟

❀ 串燒 🍢

❀ 蟹膏蟹肉甲羅燒飯 (+$98) 🦀

❀ 蟹味噌湯 🥣

❀ 柚子雪葩 🍨
最後以柚子雪葩作結,酸甜解膩

❀ 宮寒梅純米大吟釀 🍶
依個set會送一壺清酒,入口清甜不澀,啱晒配串燒!
2023-06-07 729 瀏覽
聽朋友介紹嚟咗呢一間開業無耐嘅餐廳,因為佢話呢度嘅嘢食好抵食餐廳係呢幢商廈嘅一樓,上到一樓,全層都係呢間餐廳嘅,餐廳嘅環境真係十級靚,原來呢度除咗食串燒,仲有omakase,割烹料理,甚至乎酒吧都有,因為佢劃分咗唔同嘅包廂,私隱度十足我同朋友今次嚟就食串燒,佢呢個set只係$550 ,相當抵食❤️呢個餐仲會跟咗170ml日既清酒,店員話係佢哋嘅House Wine 叫宮寒梅,果然好容易入口同好飲首先係黃金飛魚子沙律,好少見金黃色嘅飛魚子,賣相一流跟住仲有四款唔同嘅刺身:分別係魷魚、bb吞拿魚、平靜白身魚同赤背;呢度嘅刺身夠晒新鮮,我估因為係佢哋另一邊係做omakase😍串燒可以揀其中六串,而我呢個食肉獸就揀咗龍蝦、澳洲和牛、牛舌、雞翼、魷魚同午餐肉;真係不得不讚嘆師傅嘅功力,佢控制火喉得相當得意,尤其是龍蝦相當爽脆,和牛同牛舌仲係好Juicy🥴蟹膏蟹肉甲羅燒飯:我哋加錢叫咗呢個飯,食完都覺得好值回票價,店員喺我哋面前將蟹膏放入石鍋飯,令到飯有美味嘅飯焦👍🏻最後食埋柚子雪芭,呢餐真係超級正❤️

首先係黃金飛魚子沙律,好少見金黃色嘅飛魚子,賣相一流

最後食埋柚子雪芭,呢餐真係超級正❤️
2023-06-05
2023-06-05 86 瀏覽
今晚多謝男朋友嘅悉心安排😳帶左我黎呢度食飯,餐廳裝修好靚而且好大☺️仲有獨立嘅omakase 房同割烹料理房添😊同埋個酒bar🫡我哋今晚食嘅係sake & yakitori dinner set,有哂前菜、沙律、刺身、串燒、飯、湯同甜品😝特別係有附送一壺清酒,清甜易入口,配搭串燒一流👍🏻黃金蟹籽沙律:椰菜爽甜夾埋黃金蟹籽嘅爽脆,口感豐富❤️刺身四味:魷魚,Baby tuna,平靜白身魚同赤貝,每款都好鮮美🤗串燒任選六款,揀了和牛,龍蝦,牛舌,手羽,魷魚同午餐肉🤓串燒師傅手勢非常好,每樣串燒熟度剛好,食得出師傅功力😎特別大讚牛舌同龍蝦,真係食到舔舔脷😋我哋特別加錢食咗蟹膏蟹肉甲羅燒飯,呢個好值得😎濃濃嘅蟹膏蟹肉真係好香,食得好爽😄蟹味噌湯:果種鮮真係唔同,特別係好足料,食到一梳梳嘅蟹肉☺️最後個柚子雪芭又清甜又解膩,為呢餐送上完美嘅句號❤️

黃金蟹籽沙律:椰菜爽甜夾埋黃金蟹籽嘅爽脆,口感豐富❤️

最後個柚子雪芭又清甜又解膩,為呢餐送上完美嘅句號❤️

2023-06-05
今日黎到位於灣仔既哩間日式料理餐廳。餐廳環境寬敞,雅致舒適,餐廳內分不同區域,每個區域既裝修風格都唔一樣,設計裝潢非常花心思,有大量吧枱位置,四人座位及特色包廂,環境相當舒適。餐廳新除既brunch除左主菜及日式點心,其他食物都可以任點,性價比相當高~✨All you can eat brunch 12-3pmAdult $438Child $268 (3-11歲)🔸贈送:魚子醬海膽蕎麥素麵賣相超靚超精緻,蕎麥素麵上放上海膽,素麵亦係均勻沾上海膽醬~🔸前菜椰菜蟹籽沙律、枝豆、雞肉八幡卷、芥辣八爪魚、玉子燒、日式炸雞、炸雞軟骨、漬物店員非常細心,會每款先上一件比客人試晒,睇吓我地鍾意邊款先再加點。每款前菜都有質素,係日式料理店單點嘅水平,特別推介雞肉八幡卷、芥辣八爪魚及玉子燒。🔸刺身油甘魚、三文魚、帆立貝三款刺身都好新鮮,油甘魚、三文魚夠肥美,帆立貝大粒厚肉。🔸串燒雞腿肉、魷魚、冬菇、甜番薯、翠玉瓜又係每樣先上左一串,哩到嘅串燒亦係非常有水準,每一款都好食,雞腿肉啖啖肉又多肉汁,冬菇、甜番薯、翠玉瓜唔會燒得乾,真係建議每樣都要試下!🔹主菜炭燒澳洲和牛封門柳石頭魚湯 喜之翅 富山縣蕎麥素麵

Adult $438
Child $268 (3-11歲)

🔸贈送:魚子醬海膽蕎麥素麵

🔸前菜
椰菜蟹籽沙律、枝豆、雞肉八幡卷、芥辣八爪魚、玉子燒、日式炸雞炸雞軟骨、漬物

🔸刺身
油甘魚、三文魚、帆立貝

三款刺身都好新鮮,油甘魚、三文魚夠肥美,帆立貝大粒厚肉。

🔸串燒
雞腿肉、魷魚、冬菇、甜番薯、翠玉瓜

🔹主菜
炭燒澳洲和牛封門柳
石頭魚湯 喜之翅 富山縣蕎麥素麵 +$188

每一位客人都可以揀一款主食,我同朋友就揀左哩兩款。炭燒澳洲和牛封門柳揀左五成熟,熟度啱啱好,牛味濃郁,帶有肉汁;石頭魚湯 喜之翅 富山縣蕎麥素麵哩一款超級推介❗️魚湯煮到奶白色,魚湯鮮味醇厚,魚肉亦係嫩滑好食。

🔸日式點心
蛋卷、炸雲吞、芝士年糕

蛋卷入面有蟹柳、青瓜絲同埋紫蘇葉,味道相當唔錯;炸雲吞配有明太子醬,香脆可口;芝士年糕外脆內軟,入面仲有流心芝士。

🔸甜品拼盤
朱古力蛋糕、最中餅、蜜瓜

朱古力蛋糕朱古力味濃郁;最中餅非常特別,係櫻花形狀,外面嘅櫻花係威化餅,入面仲有紅豆忌廉同糯米飯,夾埋一齊食煙煙韌韌,非常有特色~

🥂Welcome Drink
店員仲會為每個客人送上一杯Welcome Drink~

午餐
2023-05-25 89 瀏覽
灣仔 Omakase 心一影灣仔呢間心一影,平時放工都有經過呢個位,同事們都有討論過,話佢間BAR幾正,今日終於去左會一會佢喇~ 心一影佢係集 Omakase+割烹+串燒+bar 一身既餐廳,所以上到去覺得環境幾熱鬧~ 今次我地係黎試下佢既 Omakase,穿過餐廳最signature 既心形bar枱就去到我地坐既位,今次既stasting menu $1680 前菜:鯛魚白子搭配水雲鯛魚既白子比起鱈魚白子個味道會清爽啲,咬落口感綿密肥美,再加埋水雲海草黎食就可以中和返白子既油滯感刺身:右口魚包芽蔥:薄薄既右口魚薄片再包裹著芽蔥,一小卷入口剛好,右口魚肉質細嫩配埋爽脆芽蔥係完美配搭酒餚:-江戶前地蛤:呢隻地蛤超厚肉,師父煮到佢剛熟狀態,肉質鮮甜飽滿彈牙有嚼勁-汁煮八爪魚:師父用醬汁烹調八爪魚,令到肉質柔軟但唔老,入口仍有口感。而且醬料味道甜甜好啱我口味-真蠔配土佐啫喱:真蠔入口好爽,味道濃厚肥美,食冒時候加埋土佐啫喱,酸酸甜甜清爽兩者相當夾-沙甸魚卷:本身我對沙甸魚是拒絕的,但呢個卷師傅實在整得太靚,同埋卷入面加咗芽蔥紫蘇葉同三升漬,所以已幫忙中和返比較濃既魚味~~-汁煮鮟鱇魚肝:呢個
灣仔 Omakase 心一影

前菜:

鯛魚白子搭配水雲

刺身

酒餚:

-汁煮鮟鱇魚肝:呢個鮟鱇魚肝因為師傅用汁煮過,所以入口超綿滑,再加埋甜甜既醬汁味我真係欲罷不能~~

-海膽杯:鹽水海膽更新鮮,口感更加軟滑質感細膩,幾乎入口即溶,食既時候加少少岩鹽同wasabi 即可

和食

湯煮金目鯛:金目鯛肉質細嫩多汁,味道清淡鮮美,再飲埋高湯,味道清甜濃郁完美提升金目鯛既鮮味

壽司 5貫

-縞蝦口感比甘海老出色,蝦味亦比較清爽肥美彈牙
-海膽味道香濃鮮甜,入口柔滑幼細
-中拖羅顏色粉紅,油分恰到好處而無筋,入口即融而魚味濃厚
-海鰻汁煮過後,肉質更柔軟
-醬油漬赤身 赤身脂肪最少,魚味最濃,所以最啱做醬油漬

卷物
干瓢卷:日本既平民美食「干瓢卷」瓢即係胡蘆瓜,好似我地食既鹹菜咁,係一款好家常既小卷物~

麵豉湯:最後黎一碗熱湯
甜品:自家製士多啤梨大福 師傅自已親自製作,每粒都係心機呀,士多啤梨係用咗日本淡雪士多啤梨,中間有層紅豆蓉,一次過滿足 3 重口感

飲品:Amai
我地仲去咗 bar 嗰邊試佢地既呢款 mocktail ~飲品係蜜糖水加玉桂,入口味道清甜

#大口在灣仔#灣仔美食#打卡餐廳#打卡美食#灣仔omakase
#topcitybiteshk#hkfoodie#hongkongfood#hongkonger#hkrestaurant#hkfood#hkig#like4like#followme#photooftheday#foodoftheday#ufoodphoto
最近才開業的日式餐廳,餐廳分為多個區域,有ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ、割烹、炭火燒的專屬分區,多人的話還可以包廂進行私人餐宴,環境典雅適合招呼朋友!由日藉主廚sʜɪᴢᴜᴀᴋɪ ᴍᴏʀɪ sᴀɴ主理,無論是食物擺碟或是味道,都能媲美ᴀ ʟᴀ ᴄᴀʀᴛᴇ的質素,一點都不像在吃ᴀʟʟ ʏᴏᴜ ᴄᴀɴ ᴇᴀᴛ✨⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<ᴀʟʟ ʏᴏᴜ ᴄᴀɴ ᴇᴀᴛ ʙʀᴜɴᴄʜ> $468/ ᴀᴅᴜʟᴛ $268/ ᴄʜɪʟᴅ基本上除了主菜及日式點心拼盤外,還有一開始送上的魚子醬海膽蕎麥素麵,其他食物都是任吃的!蕎麥素麵除了鋪面點綴的海膽,整個麵原來都拌滿海膽醬,只能說這個ʙʀᴜɴᴄʜ的性價比超高!⸝⸝前菜⸝⸝❅ 椰菜蟹籽沙律|枝豆|雞肉八幡卷|芥辣八爪魚|玉子燒|日式豚肉團子|炸雞軟骨|漬物如果沒有特別不喜歡的單點,餐廳可以安排為客人每款都先點一件,拼盤的賣相跟高級日式料理無差別!雖然只是前菜,但廚師也很花思時間準備👨🏻‍🍳⸝⸝刺身⸝⸝❅ 油甘魚|三文魚| 帆立貝三款刺身都很新鮮,賣相色澤光亮,帆立貝大顆鮮甜,油甘魚和三文魚的油花感重,脂肪散佈均勻,一次吃完幾片,口腔充斥

⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫
<ᴀʟʟ ʏᴏᴜ ᴄᴀɴ ᴇᴀᴛ ʙʀᴜɴᴄʜ>
$468/ ᴀᴅᴜʟᴛ $268/ ᴄʜɪʟᴅ

⸝⸝前菜⸝⸝

⸝⸝刺身⸝⸝
❅ 油甘魚|三文魚| 帆立貝
三款刺身都很新鮮,賣相色澤光亮,帆立貝大顆鮮甜,油甘魚和三文魚的油花感重,脂肪散佈均勻,一次吃完幾片,口腔充斥著魚油香!

⸝⸝串燒⸝⸝
❅ 雞腿肉|魷魚|冬菇|甜蕃薯|翠玉瓜
建議可以先點一sᴇᴛ試試,串燒要趁熱才好吃,之後可以再下單,上枱速度也很快!個人推薦必點雞腿肉,比得上外面燒鳥專門店的質素,軟嫩多汁的雞腿肉連帶香脆雞皮🐣

⸝⸝主菜⸝⸝
❅ 迷你炙燒左口魚邊丼
❅ 炭燒澳洲和牛封門柳
每位客人可選一款主菜,炙燒左口魚邊丼蓋滿左口魚燒,炙燒過後魚油味滿溢,最喜歡它入口即溶的口感!另外點了炭燒封門柳 ,師傅燒至大概三成熟,沒有太多筋位牛肉味濃,但怕太生的話可以要求燒熟一點!

⸝⸝日式點心⸝⸝
❅ 雞蛋卷|芝士年糕|炸雲吞
同樣是每位可享有一份,雞蛋卷包著蟹柳、青瓜絲、蟹籽及紫蘇葉,炸雲呑香脆配上明太子沙律醬,芝士年糕要趁熱吃,外脆內煙韌,再加上流心芝士超正🧀

⸝⸝甜品拼盤⸝⸝
❅ 芝士蛋糕|紅豆最中餅|哈密瓜
小小一件的千層芝士蛋糕,一口吃掉也不會膩,櫻花形狀的紅豆最中餅,跟和式盒子無違和感,威化脆餅盛著紅豆忌廉及糯米飯🌸
位於灣仔W Square一樓的心一.影,主打高級日式串燒/居酒屋,由鼎鼎大名嘅Mori San主理,品質有保證。一入門口絕對有嘩然的感覺,裝潢很有格調,地方寬敞佔了全層,除了酒吧區和幾間食omakase的廂房,還有一個非常耀眼奪目的發光心型yakitori吧,可容納二十多人,整張吧檯是發光的,而且可改變不同顏色如紅、綠、藍、白,真是嘆為觀止。選擇了$550 的Sake & Yakitori Dinner Set,除了有一壺清酒(170ml),有前菜、刺身4品、6款串燒、主食、湯和甜品,非常豐富!以這個價錢,有酒有串燒還超級有格調的居酒屋,絕對是超值!值得一提是串燒使用了備長炭,串燒師傅為你席前細心烹調。當中隔住了一塊玻璃,完全感覺不到半點油煙,但又可以觀賞到串燒師傅的廚藝,體驗佳。🍶清酒:宮寒梅純米大吟釀前菜:🥗日式黃金飛魚子沙律🐟刺身四品:間八腩 - 鰤魚的一種,肥美油香豐富深海池魚 - 鮮嫩肥美,同樣脂厚油香帆立貝 - 鮮甜爽口,肉質豐厚左口魚 - 亦即比目魚,甘甜味美🍢🍡串燒6品:使用了備長炭,每一串都細心燒烤和調味,而且用料上乘,絕對是出色。🦞龍蝦 - 超級爽口彈牙,肉味香甜🥩
🍶清酒:宮寒梅純米大吟釀
前菜:
🥗日式黃金飛魚子沙律
🐟刺身四品:
間八腩 - 鰤魚的一種,肥美油香豐富
深海池魚 - 鮮嫩肥美,同樣脂厚油香
帆立貝 - 鮮甜爽口,肉質豐厚
左口魚 - 亦即比目魚,甘甜味美
🍢🍡串燒6品:
🦞龍蝦 - 超級爽口彈牙,肉味香甜
🥩澳洲和牛 - 口感軟淋,肉汁豐富鮮甜
👅牛舌 - 厚切而肉質非常鮮嫩
🐔手羽 - 外表燒得香脆而肉質鮮嫩
🦑魷魚 - 加上了醬汁燒烤,惹味可口
🍮豆腐 - 外脆内嫩,加上木魚碎增添味道口感層次
食事:
🐳🍚迷你香蔥碎吞拿魚腩飯 - 大量的吞拿魚腩蓉,攪拌後啖啖都是吞拿魚,味道濃郁豐富。
止碗:
🦀☕️蟹味噌湯 - 能夠食到啖啖蟹肉絲的味噌湯,出色

甘味:
🍧柚子sorbet - 最後以柚子sorbet畫上完美句號
2023-05-15
2023-05-16 204 瀏覽
心一 📍灣仔軒尼詩道314-324號永倫立方1樓🎌又有新開Omakase / Yakitori 料理,仲要係靚靚豪裝 ! 今次呢間位於灣仔同銅鑼灣之間嘅永倫立方,商廈門外都有大大個廣告賣緊$550呢個 Yakitori 套餐,佢地仲有做lunch,如果想體驗下Lunch係一個最經濟嘅選擇🫰🍽️餐廳佔咗1 樓全層,地方好大,能夠間到多間VIP 房方便10+ 人嘅聚會。裝修亦好有格調,尤其 Yakitori 🍡位置嘅Bar 枱 雲石設有變色💡燈泡,隨時間會由紅藍綠之間漸變🌈。氛圍感重,而且混入酒吧嘅元素,串燒配清酒同朋友聚聚真係好有feel! 🍹💕今次我地揀咗Sake and Yakitori Dinner Set $550pp餐廳採用咗備長碳燒串燒,需時會較長,但風味就絕對有提升,所以係值得等!🍶套餐每位客人都有清酒飲,特登pair咗宮寒梅純米大吟釀黎襯托呢個Yakitori 嘅items. 屬微甜唔太辛口,岩晒女士。🔅前菜:日式黃金飛魚子沙律🔅刺身四品:間八腩、深海池魚、帆立貝、左口魚四種魚都屬油脂較豐盈嘅刺身,最鐘意係深海池魚!肉質爽得黎好甘甜,非常新鮮!🔅串燒6品:🍡龍蝦: 配以甜甜
心一
📍灣仔軒尼詩道314-324號永倫立方1樓

🔅前菜:
日式黃金飛魚子沙律
🔅刺身四品:
間八腩、深海池魚、帆立貝、左口魚
🔅串燒6品:
🍡龍蝦: 配以甜甜地嘅醬汁,味道有啲似千島,龍蝦肉質爽彈紮實,每啖又嫩又多汁!
🍡澳洲和牛:調味做得恰到好處,表面燒到焦香,入口軟稔,牛味又甜!
🍡牛舌: 厚切牛舌真心唔錯,絕無根位,啖啖都好彈口!
🍡手羽:香脆多汁嘅雞翼!
🍡魷魚:醬燒魷魚炭燒味好香,再加埋檸檬汁口感更清新!
🍡銀杏:第一次試燒銀杏,有種煙韌韌軟糯感好特別,而且每粒都帶點甜!
🔅食事:
蟹膏蟹肉甲羅燒飯:表面鋪滿烏魚子,黃金飛魚子同滿滿嘅蟹膏,絕對提升口感!混辣辣又綿嘅米飯內真係非常甘香!加少少海鹽更加提出其鮮味!
🔅止碗:
🔅甘味:
柚子sorbet
2023-05-15
2023-05-12 171 瀏覽
灣仔最近開左間高級日本餐廳主要食omakase, 串燒同燒物~餐廳分開兩個area 包括係Omakase 同串燒的bar 枱~而且有部份房仲有埋唱k 服務~ bar 枱方面,枱面會著不同颜色的燈,而家燈光較陰環境非常浪漫~琴晚邊食同師傅傾計,了解到佢地對日本飲食文化好有要求❤️如果對日本飲食文化有要求嘅你,必試心一影👍師傅介紹到有五位omakase 師傅價錢都係一樣,但各師傅各有特色風格,所以同一日食唔同師傅serve 食的野都會唔同😁而家日本醬油方面,五位師傅都只會用自己的醬油,感受到佢哋對食物的尊重~而且佢哋希望做到真正的‘廚師發辨’所以menu 未唔會寫明有幾多款剌身,壽司等等~❤️入座之後,待應奉上熱嘅綠茶,原來呢一種綠茶,佢哋淨係會沖一次唔會用同一個荼膽再沖第二次!希望可以控制到綠茶嘅質素處於係好高嘅水平🤤而且第一次食酒杯serve 的凍綠荼,全港只有呢间餐廳有🤩叫宇治玉露,唔會直接係太陽底種植,宇治玉露出產於京都,入口有清新,有點回甘!確係我飲過最好味的綠荼👍👍前菜:沙甸魚脆片加菜之花配上芝麻醬 👍剌身方面:帆立貝,真鯛,鰹魚,螢光魷魚 師傅有教我地食的次序😁雞腿肉串燒: 一望

前菜:沙甸魚脆片加菜之花配上芝麻醬 👍

雞腿肉串燒: 一望已經要係採用日本雞髀肉,雞皮薄身而脆,雞髀肉非常Juice,咬落有汁滴出嚟,而且肉質好彈口👍👍

毛蟹荼碗蒸: 蟹肉落足料,蟹肉好鮮甜,蒸蛋亦好滑身🤩

餐廳首創免治和牛配上蘭王蛋黃拼紅酒鵝肝醬,和牛味濃配上蘭王蛋黃同自家紅酒鵝肝醬回味無窮🤤

雪境銀鱈魚: 擺碟好靚,雪境由白蘿蔔蓉同SALAD醬自家製銀鱈魚好滑身同冇骨🤤