3K
2017-08-10 209 瀏覽
聽聞茘枝角有某工廠大厦內有好多餐廳幾好, 今曰橫掂去開茘枝角開會,順道食個晚飯先回家吧。 左揀右揀找到一間餐廳好似係新開的,於是乎入去試吓啦。先來一個開胃沙律,小小的麻醬伴新鮮蔬菜,醒胃。綿綿的薯茸湯,不錯。跟湯還有熱辣辣香脆蒜茸多士。帶子忌廉意大利飯是我最鐘意,飯粒硬度煮得剛剛好,充滿忌廉芝士香,好濃稠。帶子半透,有鮮嫩口感。最後來一杯顏色鮮艷的碟豆花梳打,紫藍色彩好吸引, 味道不太甜膩,淸涼透心,炎炎夏日最適合。

左揀右揀找到一間餐廳好似係新開的,於是乎入去試吓啦。

先來一個開胃沙律,小小的麻醬伴新鮮蔬菜,醒胃。

綿綿的薯茸湯,不錯。跟湯還有熱辣辣香脆蒜茸多士。

2017-08-10
2017-08-10 266 瀏覽
知道呢間餐廳開左吾系好耐 就諗住試下但已經第二次光顧 之前吾記得影相比個好評今次同屋企人上黎叫左三個set 叫既都系我最愛平時屋企人其實都少食西餐 但大家都好滿意 我哋Order左d野都好快就黎到 大家都好期待D份量相對以往系其他地方食既大好多 所以價錢亦相對比較合理 加上宜家佢哋做緊優惠環境吾錯 餐廳內有部迷你空氣清新機 啱哂我呢d有鼻敏感既人 聞咗好舒服 加上牆上貼左好多海洋貼紙 令人有種感覺置身海洋館一樣對比第一次上黎又有一點不一樣既感覺今晚可能因為我哋book得比較夜先食 人客吾算太多 我哋傾計就比較舒服亦舒暢得多我哋傾到忘形已到佢哋結束營業時間都吾知但服務員都好好 仲比外賣盒我哋打包d野食 因為份量真系大到食吾哂總知系值得推介大家去試下 我相信我下次再去時會有意想吾到既驚喜好期待你哋之後既出品
知道呢間餐廳開左吾系好耐 就諗住試下

2017-08-09
德國鹹豬手
黑松露炸薯條
  • 德國咸豬手
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生 好味日記✿ ˚*•✰。Mimosa Pudica.工廈中的小確幸。✰•*˚ ✿✿舌尖上的荔枝角✿✿ ❤餓底飯聚.食勻全世界❤ ❤ 荔枝角的工廈,是飯腳的天下 少去此位置搵食,今次在朋友帶領下 深入其中,一家新開小店 見到不錯的水準,適合朋友下班小聚 晚市SET DINNER包餐湯、沙律、餐包 沙律份量不少,簡單健康 蕃茄超甜,味道不錯 餐包令人點讚:香脆又滋味 配上清清的甘筍湯,一流呀 蜜桃梳打+荔枝梳打 跟餐各人一杯,夏天來一杯,不太甜,味道剛剛好! 黑椒蜜糖雞翼 小食之中,不能不說雞翼是皇牌 黑椒只是配角,提味在於蜜糖 不會令外皮過林,整體有水準 黑松露忌廉汁帶子意大利飯 飯是索足汁汁精華的,帶子可以不用太熟 如果改用刺身帶子,再略略輕煎 效果會更有嫩滑口感 安格斯肉眼牛扒馬沙拿燒汁 非常大份量的肉眼,7成熟,肉汁與嫩度剛剛好 薯蓉份量多,調味出色,真心可以2人SHARE 蜜瓜味柚子奶凍 不算太甜的甜品,清清的 味道也可以一試 小評: 味道:★★★☆☆ 環境:★★★☆☆ 服務:★★★★☆ 衛生:★★★★☆ 抵食:★★★★☆

雜感女生 好味日記
˚*•。Mimosa Pudica.工廈中的小確幸。•*˚
✿✿舌尖上的荔枝角✿✿
餓底飯聚.食勻全世界

荔枝角的工廈,是飯腳的天下
少去此位置搵食,今次在朋友帶領下
深入其中,一家新開小店
見到不錯的水準,適合朋友下班小聚

晚市SET DINNER包餐湯、沙律、餐包
沙律份量不少,簡單健康
蕃茄超甜,味道不錯
餐包令人點讚:香脆又滋味

配上清清的甘筍湯,一流呀

蜜桃梳打+荔枝梳打

跟餐各人一杯,夏天來一杯,不太甜,味道剛剛好!

黑椒蜜糖雞翼
小食之中,不能不說雞翼是皇牌
黑椒只是配角,提味在於蜜糖

不會令外皮過林,整體有水準

黑松露忌廉汁帶子意大利飯
飯是索足汁汁精華的,帶子可以不用太熟
如果改用刺身帶子,再略略輕煎

效果會更有嫩滑口感

安格斯肉眼牛扒馬沙拿燒汁
非常大份量的肉眼,7成熟,肉汁與嫩度剛剛好

薯蓉份量多,調味出色,真心可以2人SHARE

蜜瓜味柚子奶凍
不算太甜的甜品,清清的
味道也可以一試

衛生:★★★★☆
抵食:★★★★☆
2017-08-05
2017-08-07 322 瀏覽
睇到新開張就黎左試叫左牛扒,豬手,扁意粉,碟豆花飲品....\^.^/介紹下每個試食感受先(1)牛扒,軟硬度同水份控制得岩岩好!所以食落口感上承!! (平時出去食牛扒軟硬度個廚師都控制得好參差..)(2)豬手,製作時間比其他時間都耐,聽職員講佢地係即叫即整,上到黎原來佢地好細心幫我地剪好曬(>^ω^<)豬肉口感爽口,豬皮夠香!我諗係因為夠火喉??(唔識)(3)扁意粉,食第1啖就感覺調味做得幾足,我個人偏好咸咸地,中正我心,好開胃下次再黎會再叫!!鐘意食淡味既人或者可以叫大廚輕手啲?值得試的喔(4)我叫左碟豆花飲品,,佢比左杯野我加落去,一倒落去就變左色哈哈又幾哥仔!飲落口唔同外面果啲咁啖,碟豆味濃..嗯我都幾鐘意..不過聽聞大肚婆唔飲得總括黎講,,一間餐廳啲食物做得有誠意,,就係值得令人再黎幫襯既..請大家繼續努力!!期待你地既新搞作
睇到新開張就黎左試
叫左牛扒,豬手,扁意粉,碟豆花飲品
....\^.^/
介紹下每個試食感受先

2017-08-04
2017-08-03 373 瀏覽
周平時放工通常約了朋友睇戲,於是晚餐都傾向選擇戲院附近的餐廳。今天,難得偷得浮生半日閒,決定到工廈尋找隱世美食。雖說是「隱世」,其實交通很方便,走出荔枝角地鐵站過馬路就到億利工業中心。上四樓就見到。一進去就覺得環境氣氛很不錯,燈光偏昏黃、長形餐枱都不錯,感覺很適合情侶下班來吃飯。我最喜歡這個鹿形的玻璃貼,即使是盛夏都帶著溫暖的聖誕氣氛。店員的服務態度很好,看我們猶豫不決,過來推薦菜式給我們。所以我們又點了她推薦的set dinner了。先送上跟餐的烤蒜蓉多士,這個烤得非常香脆,第一印象已經不錯。周打海鮮忌廉湯也很足料,每一口都吃到蜆肉。沙律也很新鮮。驚喜的是蝶豆花茶。端上來的時候是深藍色,自行加上檸檬汁後則變成了透亮的紫色,非常漂亮!味道方面是淡淡的清甜,加上檸檬香,很解渴的。我覺得蝶豆花梳打和蝶豆花茶的味道差不多,都是淡淡的清甜,就看你想喝冷的或是熱的來選就好。這牛扒一上桌我就覺得驚訝--超大一塊!真的就這樣佔了半個碟!我點的是五成熟,肉質鮮嫩而且口感很好。第一次吃到「馬沙拿燒汁」,我覺得這種汁比其他常見的牛扒汁清淡一點,吃的時候感覺到的是牛扒的原味。可能因為口味不重,其實很容易不知
上四樓就見到。

我最喜歡這個鹿形的玻璃貼,即使是盛夏都帶著溫暖的聖誕氣氛。

烤蒜蓉多士

周打海鮮忌廉湯
周打海鮮忌廉湯也很足料,每一口都吃到蜆肉。

沙律也很新鮮。

味道方面是淡淡的清甜,加上檸檬香,很解渴的。
蝶豆花茶、蝶豆花梳打

安格斯肉眼牛扒配馬沙拿燒汁

我點的是五成熟,肉質鮮嫩而且口感很好。
吃的時候感覺到的是牛扒的原味。
可能因為口味不重,其實很容易不知不覺就吃完了。

烤紐西蘭羊架配薄荷醬

朋友點的羊架也很特別。
平日的羊架都是羶味很重,而且調味也很重的。
這裡的羊架羶味比較輕,調味料也沒有很多,就是碟旁的薄荷醬。
輕輕的薄荷味配上羊架倒是很清新,我覺得是一個新奇又好吃的搭配!
蜜瓜味柚子奶凍

最後以蜜瓜味柚子奶凍作結。

平日吃膩了重口味的晚餐,可以來這裡試試,我覺得這裡的食物和環境都偏向清新路線,試了不會失望的!
2017-08-02
烤蒜蓉多士
周打海鮮忌廉湯
蝶豆花茶、蝶豆花梳打
安格斯肉眼牛扒配馬沙拿燒汁
烤紐西蘭羊架配薄荷醬
  • 周打海鮮湯
2017-08-03 302 瀏覽
最近知道億利工業中心入面新開咗呢間Mimosa Pudica,呢日就嚟試試。入口附近擺咗怕羞草,同店名首尾呼應。入面環境唔錯,窗上面嘅小鹿玻璃貼好夢幻呀!餐墊嘅樹林圖案,都幾有特色。檯上面嘅橄欖油黑醋樽既可以用嚟做裝飾,又有實際用途。佢哋午餐價錢由七十幾到百幾不等,下午茶就由四十幾至八十幾左右。我叫咗份午餐,先嚟嘅係番茄沙律,除咗番茄之外仲有牛油生菜、紫生菜、紫椰菜、櫻桃蘿蔔,蔬菜爽脆,配埋芝麻醬幾開胃。周打海鮮湯,入面有唔少蜆肉、魷魚同切粒西芹等等。跟埋嘅牛油蒜蓉多士烘到脆脆哋,用佢蘸湯食都唔錯。紐西蘭西冷牛扒配馬沙拿燒汁,伴碟有燒茄子、意大利青瓜、西蘭花同薯蓉。西冷扒煎得香口,食起嚟唔會太濃又啱啱夠味。我仲加多咗份Tiramisu,口感軟綿都算討好。蝶豆花梳打,呈漸變紫紅色,味道唔濃,以賣相取勝。

入面環境唔錯,窗上面嘅小鹿玻璃貼好夢幻呀!

餐墊嘅樹林圖案,都幾有特色。

檯上面嘅橄欖油黑醋樽既可以用嚟做裝飾,又有實際用途。

番茄沙律

周打海鮮湯

紐西蘭西冷牛扒配馬沙拿燒汁

紐西蘭西冷牛扒配馬沙拿燒汁

西冷扒煎得香口,食起嚟唔會太濃又啱啱夠味。
Tiramisu

我仲加多咗份Tiramisu,口感軟綿都算討好。
蝶豆花梳打

蝶豆花梳打,呈漸變紫紅色,味道唔濃,以賣相取勝。
番茄沙律
2017-07-23 599 瀏覽
今日一家人第一次去呢間食,呢度嘅職員有善,環境舒適寧靜,最岩一班朋友攪生日會來,因為當日除了我地都仲有一檯人係切蛋糕的個職員仲好細心幫我地分埋蛋糕添,呢度必食嘅係豬手同雞翼仲有大大塊嘅牛排真係好好味,下次叫朋友再來食
真係好好味,下次叫朋友再來食
2017-07-23 389 瀏覽
今日去左試一間新餐廳,位置都算方便,系地鐵站附近,但始終系系大廈入面,都要搵一搵先搵到去到吾洗輪位就已經有得入座,店面不大,而門口格離有個開放式水吧,望落都幾有格調坐低之後就直接叫左個set dinner,有湯、有主菜、有野飲點餐無耐就即刻上湯,系蕃茄忌廉湯通常飲開都一系忌廉湯,一系羅宋湯(蕃茄),好少見咁樣mix,btw有意外驚喜飲完個湯,主菜先慢慢上,覺得佢地系有安排過上餐順序,感覺幾好,吾會好似好急上唒d野食趕你走咁個主菜本身吾抱咩期望,因為我叫既都算系幾common,菜式名我就吾記得成個啦,只記得系青口意大利粉上菜見到個賣相都不錯,食落比想像中好,d 汁調配得岩岩好,吾會太濃又吾會太淡其實上菜果陣望落以為份量細,都驚吾飽,但原來個碟都幾深,所以份量比想像中大得多至於飲品我叫左杯蝶豆花茶杯野上黎果陣系咁既色既,配一杯細細既野,其實我都吾知系咩,但倒左落去之後會變成紫色,好得意不過我顧住飲,吾記得左影變色後既相,其實就同相入面後面果杯既色一樣好得意呀,雖然我都知蝶豆花茶流行左一段時間,但直到今日先試到今次食得好滿足,食物整體黎講有驚喜其實餐廳個餐牌以扒為主,但我只試左個最普通既意粉
點餐無耐就即刻上湯,系蕃茄忌廉湯
餐湯

青口意大利粉

至於飲品我叫左杯蝶豆花茶
蝶豆花茶

今次食得好滿足,食物整體黎講有驚喜
其實餐廳個餐牌以扒為主,但我只試左個最普通既意粉都覺得吾錯,下次可以試埋佢地既主打菜!
2017-07-22
餐湯
青口意大利粉
蝶豆花茶
2017-07-16 375 瀏覽
原先諗住一行十八人去白石燒野食但恰合行經就問下星期日可否包場最後可以包場將package既bbq野食大改特改變成budget不變DIY既菜單1.乳豬一隻2.蠔18隻3.牛油蒜帶子18隻4.墨魚半斤5.蝦1斤6.多春魚4包7.蒜味雞翼3磅8.魷魚1斤9.燒牛油大蝦碌10.芝士大菇18粒11.麵包蟹3隻12.燒春雞4隻13.煙肉蝦串18串14.燒蜆2斤15.燒瀨尿蝦18隻16.燒賣1磅17.魚旦1磅18.獅子狗1磅19.芝士丸1磅20.雞肉腸仔4包21.芝士腸1磅22.雞扒18塊23.棉花糖1包24.方包2包25.豬扒18塊26.粟米5條27.牛扒18塊28.牛丸1磅29.龍蝦丸1磅30.牛油金菇10包飲包每人3罐係大改特改,由12點燒到9點當日有時驟雨,但有太陽傘可以繼續燒女仔怕熱未入夜都係室內等食店員後生傾得埋又比我地叫檸茶檸水叫多左少少都無額外收費我地想打麻雀佢地都準備埋另外本身諗住去白石係帶狗狗一齊店主店員都係愛狗之人最後帶左三隻去🐶🐶🐶總知好一流👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
原先諗住一行十八人去白石燒野食

29.龍蝦丸1磅
30.牛油金菇10包
飲包每人3罐

係大改特改,由12點燒到9點
當日有時驟雨,但有太陽傘可以繼續燒
女仔怕熱未入夜都係室內等食

店主店員都係愛狗之人
最後帶左三隻去🐶🐶🐶
總知好一流👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2017-07-15
$380 (其他)
我見早咗響深圳做完嘢返香港,睇下有咩新既西餐好食(本人係偏向鍾意食西餐嘅)睇睇下openrice見到呢間嘢,叫怕醜草,覺得佢幾搞笑喎,就約埋一家四口去食新嘢喇(超即興嘅一家人活動)!!可能係新開嘅關係,未有太多宣傳,但係就當然有電視框(discount)啦~不過我淨係記得影自己食果碟。。佢哋食果d,全部都無影 =。= 希望有機會再去~~ 食完飽飽地仲可以玩陣怕醜草tim~~~整體嚟講我覺得可以去試下~~ 怕唔怕醜都可以  下次去試埋lunch先~ 食完仲可以去D2 Place到行。好方便

香辣茄醬虎蝦燴意大利飯

蝶豆花梳打

食完飽飽地仲可以玩陣怕醜草tim~~~

整體嚟講我覺得可以去試下~~ 怕唔怕醜都可以
2017-07-11
香辣茄醬虎蝦燴意大利飯
蝶豆花梳打
我同老公係荔枝角合巧見Mimosa Pudica,原來是一間新開西餐廳,坐得舒服,叫左兩道菜式。前菜:三文魚沙律個沙律抵食叫個普通餐就有啦香脆焗蒜蓉多士新鮮焗好,一上枱就襯熱食脆卜卜香噴噴主菜:豬鞍香脆可口點旁邊D 黑松露忌廉汁,味道更正!主菜:牛排五成熱個牛排好大塊而且好juice食完真係飽飽服務員很有禮貌又會主動詢問我地既意見。可惜美中不足既係因為新開張仲未有甜品值得再幫襯,希望下次可以有甜品食啦
前菜:三文魚沙律

,一上枱就襯熱食
脆卜卜香噴噴

主菜:豬鞍
香脆可口
點旁邊D 黑松露忌廉汁,味道更正!

主菜:牛排
五成熱
個牛排好大塊
而且好juice

食完真係飽飽
服務員很有禮貌
值得再幫襯,希望下次可以有甜品食啦
New
2017-07-11 219 瀏覽
應該係剛剛開業不久,同朋友一齊來試下。好耐無去荔枝角,搵大廈入口…好怏就搵到了,上到去見到另一餐廳招牌先,以為自己去錯地方…行多幾步望入去就會見到餐廳環境幾好,地方不太大,但傾計食飯就幾唔錯Dinner Set...可惜今天無甜品頭盤:沙律…菜幾新鮮,有片煙三文魚蒜蓉包D餐:豬鞍扒…好好味,少少淋,又唔會太靭。下面仲有薯蓉E餐:鱸魚…買相好靚F餐:肉眼扒…好大件,亦好香,大約7成熟,老闆建議下次可以試5成無吃過E,F餐,所以只從外觀上比意見之後有小食餐牌,同drink list(驚喜不大)叫左個芝士薯條,但芝士焗到好乾身,不過好有芝士味(個人喜歡有啲溶溶地嘅芝士)
應該係剛剛開業不久,同朋友一齊來試下。

環境幾好,地方不太大,但傾計食飯就幾唔錯

Dinner Set...可惜今天無甜品

頭盤:沙律…菜幾新鮮,有片煙三文魚

蒜蓉包

D餐:豬鞍扒…好好味,少少淋,又唔會太靭。下面仲有薯蓉

E餐:鱸魚…買相好靚

無吃過E,F餐,所以只從外觀上比意見

之後有小食餐牌,同drink list(驚喜不大)

叫左個芝士薯條,但芝士焗到好乾身,不過好有芝士味
(個人喜歡有啲溶溶地嘅芝士)

2017-07-10