2017-08-25 92 瀏覽
話甘快我就LAST DAY同事講同我食餐好既睇睇下搵到依間個MENU幾吸引~餐廳位置唔算大大概2-30個坐位好可愛既風格,我好中意~影低個陣仲俾店主睇到..哈哈哈~餐湯WITH蒜茸包兩條友叫一樣既...原先想食E餐,好可惜無骨豬扒無貨,賣晒之後叫左D餐"黑松露忌廉汁海鮮闊條麵"有魷魚,冬菇...一上菜好香,邊邊係芝士粉黑松露忌廉汁同麵好夾味道濃郁,食完再食分量都幾夠,好飽!"蜜瓜味柚子奶凍"美觀味道我有保留一口個味道,一開始好香,甜甜地之後個味開始有少少甘甘地,青青地所以我止步~希望可以改善一下甘就完美啦~
話甘快我就LAST DAY同事講同我食餐好既
睇睇下搵到依間
個MENU幾吸引~
餐廳位置唔算大
大概2-30個坐位
好可愛既風格,我好中意~
影低個陣仲俾店主睇到..哈哈哈~

餐湯WITH蒜茸包
兩條友叫一樣既...
原先想食E餐,好可惜無骨豬扒無貨,賣晒

之後叫左D餐"黑松露忌廉汁海鮮闊條麵"
有魷魚,冬菇...一上菜好香,邊邊係芝士粉
黑松露忌廉汁同麵好夾
味道濃郁,食完再食
分量都幾夠,好飽!

"蜜瓜味柚子奶凍"
美觀
味道我有保留
一口個味道,一開始好香,甜甜地
之後個味開始有少少甘甘地,青青地
所以我止步~希望可以改善一下
甘就完美啦~
2017-08-25 2198 瀏覽
雖說一大班朋友的聚餐是歡樂滿滿的但與閨蜜的兩人聚會卻更溫情滿溢能慢慢聊聊大家的近況、談天說地無所不言要聊天最好莫過於到工廈裡的餐廳雖然門面可能不太好找但是悠長的用餐時間、寧靜的用餐環境都令人感受到無比的舒適自在店裡還有錯視畫,非常特別,很吸引眼球要了兩個Dinner Set前菜是沙律,用上芝麻醬調味小小一碟很開胃餐湯是甘荀忌廉湯,再加上蒜蓉包忌廉湯味道清甜,挺濃稠的德國咸豬手 (HKD 278)咸豬手的份量超巨大,再加上大量炸得香脆的薯條感覺根本就是兩人份量啊味道很濃郁惹味,咸香味很足不過吃完就要多喝水了黑松露忌廉汁帶子意大利飯 (HKD 158)也是偏重口味的一道,忌廉汁味道挺為濃郁反而黑松露的味道較淡意大利飯軟硬適中,很有咬口黑椒蜜糖雞翼 (HKD 58)最後再叫了一道小食,非常值得推介雞翼外層炸得極為香脆,一口咬下是鮮嫰的雞肉黑椒與蜜糖的調味搭配得非常好,非常出色!!

雖說一大班朋友的聚餐是歡樂滿滿的
但與閨蜜的兩人聚會卻更溫情滿溢
能慢慢聊聊大家的近況、談天說地無所不言
要聊天最好莫過於到工廈裡的餐廳
雖然門面可能不太好找
但是悠長的用餐時間、寧靜的用餐環境
都令人感受到無比的舒適自在

店裡還有錯視畫,非常特別,很吸引眼球

要了兩個Dinner Set
前菜是沙律,用上芝麻醬調味
小小一碟很開胃

餐湯是甘荀忌廉湯,再加上蒜蓉包
忌廉湯味道清甜,挺濃稠的

德國咸豬手 (HKD 278)
咸豬手的份量超巨大,再加上大量炸得香脆的薯條
感覺根本就是兩人份量啊
味道很濃郁惹味,咸香味很足
不過吃完就要多喝水了

黑松露忌廉汁帶子意大利飯 (HKD 158)
也是偏重口味的一道,忌廉汁味道挺為濃郁
反而黑松露的味道較淡
意大利飯軟硬適中,很有咬口

黑椒蜜糖雞翼 (HKD 58)
最後再叫了一道小食,非常值得推介
雞翼外層炸得極為香脆,一口咬下是鮮嫰的雞肉
黑椒與蜜糖的調味搭配得非常好,非常出色!!
2017-08-25 84 瀏覽
星期六夜晚去左荔枝角搵野食,見到依間餐廳新開,加上星期六都有7成滿座,所以決定一試。叫左兩個set dinner前菜有沙律,湯,沙律都新鮮,正正常常。飲品叫左凍檸茶同蜜桃梳打,梳打既味道不重,只飲到好多氣,凍檸茶相對較為好飲。risotto 飯粒粒粒分明,都煮得幾黏,個risotto 幾受歡迎,有幾枱人都食緊,帶子入面可以再熟啲,兩邊都脆。羊架大概六成熟,配mint jelly真係好好味。薯蓉可加多少少調味,羊架肉軟稔,可以一試。總結黎講,係附近返工既平時都可以試下,西餐黎講幾出色。

叫左兩個set dinner
前菜有沙律,湯,沙律都新鮮,正正常常。

總結黎講,係附近返工既平時都可以試下,西餐黎講幾出色。
2017-08-24 1375 瀏覽
這天晚上約了朋友到荔枝角吃晚餐,我們決定吃Mimosa Pudica。餐廳是朋友找的,我只是在找路時上網看看,驚訝地發現原來它的中文名是「怕羞草」,很好奇為何會改這個名字。後來知道餐廳位於工廈之內,遺世獨立,估計它的怕羞來自隱世的位置。距離地鐵站很近,很易找。店面:外面有大大個易拉架,基本上不會迷路。裡面麻雀雖小,五臟俱全,牆上是彷立體的圖畫,栩栩如生:還有很多貓咪的照片,愛貓人士一定要來!裝潢精美,其中一角有相片作裝飾:廚房那邊,很乾淨整齊,相信出品的食物必屬上品:晚餐餐單:我們決定選2個set dinner,有沙律、蒜蓉包、餐湯和主菜。沙律本身就有麻醬,我們非常滿意,之前吃過其他餐廳,沙律一上就包含黑醋,這令不喜歡黑醋的人不知所措。這裡有個特製容器,一邊是橄欖油,一邊是黑醋,我們可以隨心加醬料:不喜歡黑醋就不要加,這樣整盤沙律也不用吃到黑醋。忌廉湯和蒜蓉包:忌廉湯味道香濃,還加上了香草。裡面好像有菇和肉,很有口感。蒜蓉包炸得香脆,想軟一點的話,可以泡在湯裡。蛋黃忌廉汁海鮮闊條麵 $148闊條麵香軟彈牙,很滑。裡面有蜆肉,加添了不少味道和口感。可隨個人喜好,加添盤邊的香草和芝士粉。因

距離地鐵站很近,很易找。

店面:

外面有大大個易拉架,基本上不會迷路。

裡面麻雀雖小,五臟俱全,牆上是彷立體的圖畫,栩栩如生:

還有很多貓咪的照片,愛貓人士一定要來!

裝潢精美,其中一角有相片作裝飾:

廚房那邊,很乾淨整齊,相信出品的食物必屬上品:

晚餐餐單:

沙律

不喜歡黑醋就不要加,這樣整盤沙律也不用吃到黑醋。

忌廉湯和蒜蓉包:

忌廉湯味道香濃,還加上了香草。裡面好像有菇和肉,很有口感。

蒜蓉包炸得香脆,想軟一點的話,可以泡在湯裡。

蛋黃忌廉汁海鮮闊條麵 $148

闊條麵香軟彈牙,很滑。裡面有蜆肉,加添了不少味道和口感。

可隨個人喜好,加添盤邊的香草和芝士粉。

因為有忌廉汁的關係,所以很飽肚。

安格斯肉眼牛扒配黑椒汁 $218

牛肉肉質鮮嫩,牛香四溢,軟硬度適中,容易咀嚼。

薯蓉裡帶有黑松露,薯香和黑松露香很配合,互補不足。

茄子燒得兩邊都有點焦,本身的味道不太明顯,但口感很豐富,吃後齒頰留香。

飲品方面,餐廳提供了水,當中帶有檸檬清香。

值得注意的是,這裡沒有board games,至少我們沒發現有。

服務員態度很好,見我們已經吃完,也沒有來收碟趕我們走,反而叫我們多坐一會兒,聊聊天。

這裡有加一服務費,以晚餐的價錢來說,算是可接受。

餐廳氣氛、食物和服務員質素都很高,我們有機會還要再來!
2017-08-24
2017-08-23 139 瀏覽
舊同事介紹左佢公司附近的億利工廈裏的一間西餐叫怕羞草,同事話佢食過晏晝幾好味的,是晚一於黎試下晚餐先。內裏裝修簡潔,少少的壁畫添點“潮”味。點了兩個晚餐set,店員先送上餐湯同麵包,餐湯是粟米忌廉湯,粒粒粟米很香甜。餐包係蒜蓉多士,烘得香脆很不錯。跟餐還有沙律,鮮嫩的蕃茄,厚肉又多汁,沙律菜亦很新鮮,加了麻醬好正。忌廉牛油果醬大蝦燴腰形通粉($138)大蝦好爽口,通心粉軟硬度唔錯,滿滿的醬汁包著每一粉通粉,又香又綿,好好味。安格斯肉眼牛扒配黑椒汁($218)嘩,好大塊喎,煎得好香呀~要了七成熟,肉色還是嫩紅的,剛剛好。肉味不錯,即使不占黑椒汁已經好好味了。後邊仲有薯蓉同幾片燒茄子同蕃茄,薯蓉份量不少,而且混了黑松露醬,又香又滑好好味。Ice latte(+$10)&碟豆花茶(+$5)跟餐加錢可轉特飲碟豆花加了檸檬汁後顏色即刻變得好夢幻,碟豆花本身無乜味,靠個檸檬汁變得酸酸的,幾好飲呀。另一杯係凍鮮奶咖啡,啡味不錯。兩杯凍飲都超大杯,抵飲,哈哈。整體感覺不錯,小店加油!
內裏裝修簡潔,少少的壁畫添點“潮”味。
餐包係蒜蓉多士,烘得香脆很不錯。
忌廉牛油果醬大蝦燴腰形通粉($138)
安格斯肉眼牛扒配黑椒汁($218)
嘩,好大塊喎,煎得好香呀~
Ice latte(+$10)&碟豆花茶(+$5)
跟餐加錢可轉特飲

整體感覺不錯,小店加油!
2017-08-16
2017-08-20 69 瀏覽
沙律簡單以芝麻醬調味,菜尚算新鮮蒜蓉包烘得外脆內軟,合格甘筍忌廉湯,忌廉味為主,甘筍味被蓋過了忌廉牛油果醬大蝦燴腰形通粉,主要淨係食到白汁味,通粉彈牙當日跟餐甜品只有榴槤蛋糕,我本身唔食榴槤製品,所以無要到甜品。
2017-08-19 95 瀏覽
<工廈西餐美食 怕羞草 !> 😋🌿大家都知 葵青觀塘區有好多工廈美食 , 但工廈美食其實喺呢幾年慢慢伸展至 長沙灣荔枝角區 😌. 呢間工廈意菜 怕羞草mimosapudica (其實唔識讀😂) 喺荔枝角工廈區 望真d其實成棟億利大廈都勁多野食 😍 今次試住呢間先 . 當你出行到食店走廊附近 已經慢慢見到佢既易拉架 同menu貼滿喺牆上面歡迎你😂 食店走簡約風格 藍色牆身 啡色枱布 加上充滿裝飾公仔既白色櫃 感覺舒服 😌👍🏻 menu方面 主要見到意大利pasta同risotto 為主 🍚仲有德國腸同豬手 🐷 甘我同朋友點左佢既dinner set ,.A同F🍴忌廉牛油果醬大蝦燴腰形通粉 🥑🦐🍝138 蚊用左大碟放住香草同芝士粉做裝飾🧀🌿 入面既材料有三色椒 🌶香菇 🍄 洋葱🌰 等切碎 通粉比較煙靭 吸盡芝士汁🧀 加上芝士汁係比較重口味 幾乎合意大利特色 個人幾鍾意 而大家雖然叫係蝦碌 但都煮得幾彈牙😌🦐 味道唔錯, 整體中上👍🏻🍴德國腸拼盤🐷 238 蚊用脆粗身既薯條🥔 加上爽口加上胡椒既德國酸菜做裝飾🐷 香腸有5 款 1.有爽口幼身既法蘭克福香腸 (中間幼身紅色
<工廈西餐美食 怕羞草 !> 😋🌿

🍴忌廉牛油果醬大蝦燴腰形通粉 🥑🦐🍝138 蚊

🍴德國腸拼盤🐷 238 蚊
1.有爽口幼身既法蘭克福香腸 (中間幼身紅色) 😍
2.有香茅同芥茉既紐倫堡香腸(灰色) 肉味夠濃密度夠高😀
3.粗身既辣肉腸 (粗身淡色) 入面豬肉煙靭 帶有少少辣椒 口感惹味😀
4.大香腸 (粗身淺色) 純綷啖啖肉 夠爽口肉味濃😍
5. 油煎香腸 (腸卷) 外面同入面都好夠煙靭 比較甜同咸 😌
五種腸加埋各有特色 一次過食哂都幾滿足😃😋 唔夠味又可點茄汁同芥辣 或者食番d酸菜中和番 正!😍

Score 平均分 <7.7/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
Address地址
#怕羞草 Mimosa Pudica
荔枝角長沙灣道883號億利工業中心402 室
~~~~~~~~~~~~~
2017-08-19
2017-08-19 1461 瀏覽
住在荔枝角的人可說是有福了,單在D2 Place和億利工業大廈,已經可給人進行美食尋寶圖,這天便與朋友到工業大廈裡尋寶,最後揀選了隱蔽西餐廳的Mimosa。餐廳的地方不大,但五臟俱全,規模十足又企理,分有室內和室外兩個部分。室內的牆身以寶藍色為主調,四周都貼上3D立體圖案,感覺生動活潑。晚市以套餐為主,包有沙律、餐湯、主菜和飲品,還可加$22享有是日甜品,當中一共有七款主菜可供選擇。另外還有少許A la carte可選,款式不多,但都以炸物為主,例如有多士、薯條、雞翼、沙律和一款薄餅。Tomato Salad 新鮮的雜沙律菜清新爽口,事先加入一些黑醋汁和清甜多汁的車厘茄,酸度岩岩好,沒有嗆喉之感,酸咪咪的味道令人開胃醒神,配搭更是健康有益。南瓜甘筍湯南瓜和甘筍打磨得綿綿細軟,清甜而沒有討厭的草腥。不過湯質有點過稀,再混合灑下的忌廉,令軟滑的質感更添香濃滑溜。特別喜歡烘很香脆可口的多士,蒜蓉塗得十分均勻,蒜香滿滿。 安格斯肉眼扒馬沙拿燒汁  ($218)小妹點了五成熟的肉眼扒,白瓷碟端上,但肉眼扒肉身較薄,外表亦沒有烤過帶焦香的紋路,不過平面看起來幾乎大過你塊面,巨大的範圍更加蓋過墊底的

Tomato Salad

Tomato Salad

南瓜甘筍湯

安格斯肉眼扒馬沙拿燒汁 ($218)

安格斯肉眼扒馬沙拿燒汁  ($218)

小妹點了五成熟的肉眼扒,白瓷碟端上,但肉眼扒肉身較薄,外表亦沒有烤過帶焦香的紋路,不過平面看起來幾乎大過你塊面,巨大的範圍更加蓋過墊底的所有配菜,

薄薄的肉眼扒也算容易切開,外表深色熟透,內裡露出粉嫩粉紅的肉色,從肉層中滲出少少的血汁,模樣完全乎合小妹的要求。不過,牛扒邊位連帶脂肪,雖然用刀輕易也能切走,但肉帶筋位就不能解決得來,咬起來變相有韌性,肉質雖香濃,但牛肉始於薄身,輕輕一烤已經帶走本身肉汁,令口感雖未至乾柴,但也不是juicy豐盛。幸好白瓷碟上有少許燒汁,味道口感自然提吊不少。
烤紐西蘭羊架配薄荷醬($228)

烤紐西蘭羊架配薄荷醬($228)

同樣是五成熟的羊架,不過相對色質比剛才的肉眼牛扒來得老成一點。而且賣相似是豬肋骨多過似羊架,賣相看來不太美觀。

沒有多餘肥膏連附的羊扒,肉質稍為多一點實在口感而有嚼頭,但整體也是屬於細嫩又無筋。只是羊羶味完全沒有,愛重羊羶味的人可能會有點失望。

兩款的主菜都配搭薯蓉和雜瓜拌碟,薯蓉入口暖笠笠,綿密又夠香口,飽肚又美味。

蜜瓜味柚子奶凍 (+$22)

套餐並未有包括甜品在內,但女生嘛,始終喜歡飯後甜一甜的,最後跟餐加$22揀選了蜜瓜味柚子奶凍。奶凍算不上很滑溜,但蜜瓜味挺香濃而甜美,後有柚子的甘澀絲絲縷縷,整體甜度適中,吃完不覺膩口。

荔枝梳打/ 碟豆花梳打 (原價$42,套餐加+$10)

荔枝梳打/ 碟豆花梳打 (原價$42,套餐加+$10)

飲品方面,眼見幾乎每枱都有叫一兩杯紫藍色的飲品,一問之下,原來是現時在泰國十分大熱的天然草本碟豆花,我們都不能錯過,最後每份套餐加+$10轉為荔枝梳打和碟豆花梳打特飲。

一藍一紫的漸變色調,有著漸進的藍色汪洋大海的豪邁,又有冰封凄戚冷酷的色調,總之一句就是呃Like之選。兩者皆冰涼香甜得令人喝得暢快爽朗。

怕羞草 (荔枝角)
荔枝角長沙灣道883號億利工業中心402室
2017-08-07
蜜瓜味柚子奶凍 (+$22)
安格斯肉眼扒馬沙拿燒汁 ($218)
2017-08-18 853 瀏覽
約了友人來荔枝角站香港工業中心嘅批發店尋寶,行了個幾鐘,大家都覺得有點累,提議找個地方歇吓腳。記得對面的億利工業中心,食肆林立,之前亦曾經和友人來這裡吃過美式漢堡和墨西哥菜,今次就決定來試試這間新開的「怕羞草 Mimosa Pudica」。店子位於大廈四樓 402 室,推門內進,地方雖然唔算好大,不過裝修都幾骨子。近門口位置設有玻璃層架擺放飾物,而入面的淺藍色牆身就畫滿了海洋生物圖案,配上室內柔和的燈光,透出陣陣舒適閒逸的感覺。 向店員拿了餐牌,由於來到時已經過了午膳時間,所以決定每人揀客 Tea Set,然後再 Share 來吃。先來的 Caesar Salad 凱撒沙律 ($68),分量雖然不大,但當作下午茶分享亦剛好。碟內的生菜非常新鮮,既嫩綠又帶光澤,而且水分極多,入口爽脆清甜,拌上鹹香的煙肉碎、脆口的麵包粒和撒滿的芝士粉,惹味好吃。接著上桌的 Carbonara 卡邦尼意粉 ($88),水準亦不俗,意粉煙韌富口感,而且非常香滑,伴以招牌卡邦尼汁,濃而不膩。至於配吃的雞肉和火腿則略帶油香,加上清鮮甘香的鮮菌,增添口感層次。跟餐有咖啡或茶,不過亦可加錢轉配其他飲料。我揀了玫瑰花茶

跟餐有咖啡或茶,不過亦可加錢轉配其他飲料。我揀了玫瑰花茶 (+$5)  而友人就點咗杯 Ice Latte (+$10)。喝一口花茶,淡淡的香氣在齒頰間飄盪,令人心情為之放鬆。

食物味道雖然沒太大驚喜,但整體來說,還算不俗,下次一於找個機會來吃頓晚餐,一試真章。
2017-08-18
2017-08-14 180 瀏覽
如果呢個價錢,唔抵!同價,已經可以在d2大部份餐廳吃得比其好。又係俾好評吸引去試。食德國豬手香港有兩間連鎖德國餐廳做得不錯的,我都想香港有心廚師做得比人好,特意點了一客,唔難食,但冇特別,但呢個價錢會有好多選擇。第二碟係青口意粉,太鹹,又提唔到青口鮮味。另外,提一提衛生問題,當晚只有兩檯客,我地坐近廁所,可以聞到廁所味飄飄入鼻。呢間餐廳定位係中等收費,但可惜無論菜式同環境都做唔到。億利上面餐廳大部份都試過,定期去食係為食雞同程班長,其他都名大於實。試過就算。
2017-08-13 101 瀏覽
近年工廈變了美食天堂,星期五的晚上便約了友人來試試這間位於荔枝角新開的西餐廳。因為同層還有其他餐廳,所以一岀昇降機有點迷途感,其實餐廳是轉左再轉左。本以為位於工廈餐廳會較安靜,但7時多竟然全滿坐,連户外位置也坐滿人。有晚市套餐,較掋食。今天是薯仔忌廉湯,熱度十足。湯底濃郁還有很重的薯仔味。主菜是香草醬藍青口扁意粉 ($138),賣相吸引,青口的份量也很多而且沒有沙。意粉硬度適中,不會煮得過稔。還點了烤紐西蘭羊架配薄荷醬 ($228),羊架烤得稔而不膻,肥瘦均勻。自制士多啤梨蛋糕 (+32) 也不錯,夠香滑。我點的蝶豆花梳打 (跟餐 +10) 顔色鮮豔。朋友點了熱蝶豆花茶 (跟餐 +8),本以為另外的小樽子是糖漿,味道竟是酸酸地,原來是青檸汁,十分有趣。
有晚市套餐,較掋食。
今天是薯仔忌廉湯,熱度十足。湯底濃郁還有很重的薯仔味。

自制士多啤梨蛋糕 (+32) 也不錯,夠香滑。

我點的蝶豆花梳打 (跟餐 +10) 顔色鮮豔。

2017-08-11
2017-08-11 94 瀏覽
日同honey拍拖出巡,又食飯又睇戲,節目豐富。亞囝教路潮興去工廈搵食,我地兩老一於學潮人扮下嘢。從末去過工廈原來真係好多餐廳㗎!規模有大有小,好熱鬧啊!選中一間細細地,見價錢合理就入去試下。又熱又累,點了杯碟豆花梳打,清涼無比,成個人當堂精神曬!今晚餐湯是薯茸湯,有粒粒薯茸,濃稠有口感。烤蒜茸法飽好鬆脆。前菜是麻醬蕃茄沙律,蕃茄和菜都好新鮮,不過如麻醬多小小就更加好味。主菜是青囗煮意粉,青口鮮嫩不會老。意粉硬度適中,調味不太濃,有蒜香,正合我心意。今次真係好好的體驗,以後要跟亞囝攞多啲潮流資訊先得。
日同honey拍拖出巡,又食飯又睇戲,節目豐富。
亞囝教路潮興去工廈搵食,我地兩老一於學潮人扮下嘢。
從末去過工廈原來真係好多餐廳㗎!規模有大有小,好熱鬧啊!
選中一間細細地,見價錢合理就入去試下。
又熱又累,點了杯碟豆花梳打,清涼無比,成個人當堂精神曬!

碟豆花梳打
今晚餐湯是薯茸湯,有粒粒薯茸,濃稠有口感。
烤蒜茸法飽好鬆脆。
薯茸湯,烤蒜茸法飽
麻醬蕃茄沙律
青囗煮意粉
今次真係好好的體驗,以後要跟亞囝攞多啲潮流資訊先得。
2017-08-11 72 瀏覽
朋友轉了新工,帶我到他公司附近的一間新餐廳食飯去。時間尚早,只有我們一枱客,好像我們包場似的。他有露台可以走出去,看到對面的利豐燈火光明,突然覺得自己能夠早收工是一種幸福。牆壁上貼了很多的3D貼紙,為餐廳帶了一點生氣。先看看餐牌,價錢跟一般西餐廳差不多。是日餐湯,甘筍忌廉湯, 好喜歡甘筍的味道,質地細滑,配上香脆的蒜蓉包好味。另外,跟餐的沙律也很開胃。期待著主菜的來臨。我的烤紐西蘭羊架配薄荷醬,三大塊的放在我面前右邊薄荷醬畫了一片草地,旁邊灑了一些香草,又有鮮茄,茄子,薯蓉的點綴,賣相十分吸引。我沒有指定多少成熟,但廚師已經控制得剛剛好,既保留肉質的鮮嫩,又不會過生得不能接受,值得一讚是他的醬汁調配得很好。朋友點的是安格斯肉眼牛扒配馬沙拿燒汁,廚師真喜愛用醬汁畫畫, 又一幅藝術品呈現在眼前。從旁邊看,牛扒你有一定份量,蕃茄同薯蓉把你支撐起來也很不容易哦!嘻嘻!朋友點的是四成熟,可是你看來有點老了!不過這個馬沙拿汁有點感覺新鮮,它像是喼汁但他帶一點酸,跟紅肉非常配合。牛扒有點大,朋友食不完呢!多點了一份甜品Share, 自家製的tiramisu, 味道尚可,不會太甜。熱朱古力跟玫瑰花茶,
朋友轉了新工,帶我到他公司附近的一間新餐廳食飯去。

時間尚早,只有我們一枱客,好像我們包場似的。
牆壁上貼了很多的3D貼紙,為餐廳帶了一點生氣。

先看看餐牌,價錢跟一般西餐廳差不多。

熱朱古力跟玫瑰花茶,陣陣的玫瑰花香令我比自己點的朱古力更想喝它。

在餐廳裏找來找去都找不到的怕醜草原來放了在門口。

跟他“點手”道別後,他怕醜的收縮起來,好不可愛呢!

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:7
環境:8
衛生:8
服務:8
價錢:7
舒適度:8
總分:7.5
2017-08-11 46 瀏覽
今日同幾個朋友收工過黎荔枝角食飯,喺網上都睇過呢間新餐廳嘅評語唔錯,加上個名幾特別,叫怕羞草,一行四人一試。餐廳喺工廈入面,喺D2 place對面嘅入口方向,都幾方便。我地去到都接近8點,當晚都有幾枱客人,更加有一家大細,睇番餐廳環境都幾舒服,唔係好多位,都坐得幾鬆動。裝潢都可以,乾浮企理,我都冇乜要求。晚市主要係供應set dinner,一人一份唔洗煩,人均百零二百蚊左右啦,而家出街食飯係咁上下價錢。餐湯、蒜蓉包:蓉蓉包幾脆口架,即時整起,配忌廉湯都係nice start沙律:沙律我就唔鐘意食,俾左朋友,佢就話紅菜有少少苦澀。德國腸拼盤:雖然賣相就唔係話好靚,不過都幾吸引,尤其是打左蛇餅嘅豬肉腸。香腸輕輕煎過,外皮都幾脆口,肉汁鎖住,沾上芥茉同茄汁,都幾好食。其實份量都幾多我地幾個分享剛好,下面仲有薯條,本來單點都要幾十蚊,呢份就有埋,不過食落就腍啲,同埋冇咩味。側邊仲有好多酸菜,真係幾酸架,不過配埋香腸都可以解下飽膩。蛋黃忌廉汁蟹肉闊條麵:我地都覺得闊條麵味道唔錯,食落好香蛋黃、忌廉汁味,蟹肉份量都算係咁香草醬藍青口扁意粉:個人就覺得香草味都幾香濃,呢款冇蟹肉意粉咁濕,但朋友話略鹹

沙律:沙律我就唔鐘意食,俾左朋友,佢就話紅菜有少少苦澀。

香草醬藍青口扁意粉:個人就覺得香草味都幾香濃,呢款冇蟹肉意粉咁濕,但朋友話略鹹;我食得較重口味,就覺得還可以

青口圍邊,雖然唔係好大粒,但擺到靚靚,都幾有誠意啦。

黑松露忌廉汁帶子意大利飯:意大利份量都幾多,四個人食下食下都好飽喇,飯粒軟腍,食落濕潤。帶子都幾爽口,唔係好大粒。

飲品相對比較遜色,熱朱古力奶泡起哂泡…至於熱蝶豆花茶補少少錢就可以選擇,味道ok。鐘意飲咖啡嘅會覺得咖啡唔達標。

整體而言,餐廳環境唔錯,坐得幾舒服,食物方面試左幾款都覺得唔錯,人均150蚊左右,唯獨飲品一般。
不過始終係新店,仲有改善地方都可以體諒。
1K
2017-08-11 727 瀏覽
工廈嘅餐廳有增無減,當中有啲都係值得推介。位於荔枝角嘅億利工業中心,上次黎呢度係專程過黎試試人氣台灣菜,今次同朋友一齊過黎試左另一間新新地嘅餐廳。一行四人收工黎到,晚飯時間,客人佔半,餐廳位置唔算話好多,眼前係水吧,一般西餐廳裝潢,燈光稍暗,睇番前面食評先知,原來佢地有露台位置,不過我地去當日就未有開放。晚市供應套餐,一共7款,包括蒜蓉包、沙律、主菜、飲品,主要係意粉、意大利飯、肉眼牛扒、德國腸、羊架、豬手等,定價 $138-278。此外仲有十多款小食,例如雞翼、墨西哥脆脆、薯條、薄餅等,定價$38-98。可能附近唔多呢類型餐廳,個人認為價錢中上。睇番午市、下午茶價錢比較划算。一行四人試左四款唔同嘅套餐,一齊分享,乜都試到啲。枱上嘅橄欖油樽都幾可愛。蒜蓉包、忌廉薯仔湯蒜蓉包每人一塊,焗得香脆。是日餐湯係忌廉薯仔湯,薯仔唔算打得好碎,保留口感。湯底亦唔會過份稠身,一般西餐廳質素。沙律沙律都係每人一份,可能仲係新餐廳,比較少見用上咁大嘅餐碟上沙律,而沙律嘅份量變相顯得有點少,沙律菜都算新鮮。香草醬藍青口扁意粉 $138意粉賣相不俗,其實碟身頗深,所以意粉份量都幾多,扁意粉軟硬適中,唔會太c

枱上嘅橄欖油樽都幾可愛。

蒜蓉包、忌廉薯仔湯
蒜蓉包、忌廉薯仔湯

香草醬藍青口扁意粉 $138
意粉賣相不俗,其實碟身頗深,所以意粉份量都幾多,扁意粉軟硬適中,唔會太creamy,只係油膩感蠻重的,碟底都係油份。
青口係正常雪藏貨色,冇乜特別。個人認為佢地嘅菜式偏鹹少少,朋友就覺得冇問題,都係視乎個人口味。
香草醬藍青口扁意粉

蛋黃忌廉汁蟹肉闊條麵 $148
相對青口意粉,個人就更喜歡呢款蟹肉闊條麵,用上蛋黃忌廉汁,食落比較creamy而油份唔會太多,而且調味適中,唔會太鹹。
闊條麵比較散,亦都冇平時食開嘅咁闊身,味道不錯。食到都有唔少蟹肉,鮮味講唔上,但整體幾飽肚。
蛋黃忌廉汁蟹肉闊條麵

黑松露忌廉汁帶子意大利飯 $158
呢度嘅意大利飯比較濕潤,飯粒軟硬適中,食落稍糊。黑松露味突出,加上忌廉汁,食落唔會乾。
面頭嘅帶子輕輕煎過,食落爽口。

德國腸拼盤 $238
我地幾個都未食過以德國腸作為主菜嘅晚餐,一般都係當小食咁點。德國嘅香腸出哂名,聽講淨係款式都過千種。
呢度德國腸拼盤有四款香腸,不過未有列明。估計係紐倫堡香腸、豬肉腸、熱狗腸、司華力,太專業嘅名稱有待客人自行請教店方。
基本上都係煎熟左啲香腸,不過各有特色,幾款口感都唔一樣,外皮脆口,配上芥辣、茄汁,味道冇大分別。
墊底嘅係粗薯,稍為腍身,鹽份唔重,有需要可以自行再加,枱面上係有鹽樽。
以酸菜伴碟,本來可以中和香腸嘅肥膩感,不過酸菜略油。
德國腸拼盤

德國腸拼盤

飲品方面選擇頗多,有咖啡、花茶、汽水、果汁、梳打等,除左檸茶檸水咖啡奶茶橙汁,其餘跟餐加$5-$15。

熱朱古力 +$10、熱蝶豆花茶 +$5
熱朱古力中規中矩,朋友點嘅拿鐵,比較普通,連拉花也糊成一舊泡。
至於蝶豆花茶,顏色係藍藍地,加入檸檬汁後會變成紫色,都幾靚,飲落有少少熱檸水嘅味道,幾特別嘅,因為平時淨係飲過凍嘅蝶豆花飲品。
熱蝶豆花茶

熱朱古力