2024-08-18 45 瀏覽
上環恆香冰室恆香老婆餅好出名 以前一直以為得餅類take away🥡第一次發現有堂食嘅冰室📍位置好方便 就係上環站exit b向左行小小鋪頭空間都算大 weekend下午茶時段去唔洗等位👏🏽聽人介紹呢度菠蘿包好好食🥰但今次太肚餓就叫咗常餐😛😛餐牌食物算多種類🤔下午茶餐幾抵食常餐c: 叉燒湯通 配火腿炒蛋多士 熱奶茶 ($53)上餐速度幾快熱奶茶同通粉都不過不失啦 不過粉嘅份量好似僱小🫢個炒蛋一開頭睇落驚太油太咸不過食落都幾好 保留到蛋嘅原味塊多士有啲太多牛油🥵不過質地係好食的雖然上餐快 但都食得出唔係早整定蛋係熱 多士仲係脆 如果少油就perfect啦😛😛講下服務🫡真係聞名不如見面 睇comments話佢服務差即管去試吓 結果都真係唔firm佢係帶位制定咩 所以一入去就同個迎面嘅員工講幾位🙂結果佢係一啲反應都冇 行走咗🫡好尷尬嘅情況下我就自己揾位坐 然後第個staff就比杯水我🥹第二個尷尬位又嚟😉就係舉極手都冇人嚟同我落單 我有幾秒仲懷疑係咪qr code落單如果係full house好忙我可以理解🫡但其實員工好幾個 全部堆晒係一個位 一啲掛住同熟客傾計都唔寫野 一啲行嚟行去都”見唔到
上環恆香冰室

📍位置好方便 就係上環站exit b向左行小小
鋪頭空間都算大 weekend下午茶時段去唔洗等位👏🏽

聽人介紹呢度菠蘿包好好食🥰但今次太肚餓就叫咗常餐😛😛

餐牌食物算多種類🤔下午茶餐幾抵食

常餐c: 叉燒湯通 配火腿炒蛋多士 熱奶茶 ($53)

上餐速度幾快
熱奶茶同通粉都不過不失啦 不過粉嘅份量好似僱小🫢

個炒蛋一開頭睇落驚太油太咸
不過食落都幾好 保留到蛋嘅原味

塊多士有啲太多牛油🥵不過質地係好食的

雖然上餐快 但都食得出唔係早整定
蛋係熱 多士仲係脆 如果少油就perfect啦😛😛

如果係full house好忙我可以理解🫡但其實員工好幾個 全部堆晒係一個位 一啲掛住同熟客傾計都唔寫野 一啲行嚟行去都”見唔到”🙂
不過都有一個中年男staff幾好幾有禮貌

🤡好少講service講咁多🫢因為通常冇乜好講 但呢間真係特別

下午茶
2024-07-28 92 瀏覽
過曬食晏時間本來諗住食tea算數,經過呢間餐廳見佢多卡位好似幾好坐咁就入嚟試下,坐低望下餐牌,見到佢有個避風塘椒鹽豬扒爆蛋撈飯,有個招牌標誌喺隔離,就決定試一試佢。上枱賣相ok,豬扒份量算多,而且有兩隻蛋,感覺唔錯,而且有細心剪開一節節,點知食落就大失所望。椒鹽豬扒雖然望落夠火候,但一咬落,嘩…. 咁韌嘅!自問仲算後生,牙力都叫良好,但件豬扒又韌又鞋,好似食緊香口膠咁。我都仲叫做用多啲力就咬到,牙力無咁好嘅我想像唔到。除此之外,豬扒得個咸字,無椒鹽嘅入口味度,食完飲埋杯嘢飲都仲覺得口渴,完全唔掂。本人不嬲盡量食嘢唔嘥嘢,一般嚟講上碟嘅我會連一粒米都唔剩,但呢塊豬扒我盡曬力,真係食唔到落去,剩低嘅有相為證。
避風塘椒鹽豬扒爆蛋撈飯
凍奶茶
避風塘椒鹽豬扒爆蛋撈飯
2024-06-04 384 瀏覽
入餐廳一坐低 打算叫午餐C 隔咗2分鐘店員走過嚟話午餐C賣晒 之後向店員查詢午餐餐牌仲有乜野 被告知只有午餐B 於是叫午餐B 店員打單後隔1分鐘又走過嚟 告知所有午餐已售罄,叫我轉其他選擇。餐牌乜嘢都冇學咩人開門做生意?其一其二,遲過我叫嘅人都有午餐食,證明餐廳內欠缺溝通,而且嗰幾台客人係經常幫襯,證明只做熟客生意其三,乜嘢都冇得店員竟然認為係老奉,到底搞清楚邊個係顧客未?市道咁差 態度依然惡劣 認為自己高人一等 祝你哋好運
餐牌乜嘢都冇學咩人開門做生意?其一
市道咁差 態度依然惡劣 認為自己高人一等 祝你哋好運
2024-05-25 356 瀏覽
約友人在上環快食午餐,他介紹了這一家中午未到1:00 時,門口已經有10幾人喺度排隊等緊,侍應好友善地比左張紙排隊,隔咗15分鐘左右已經有位佢哋嘅設計幾特別,有好多二人嘅卡位,我哋兩個人啱啱好,唔使同陌生人坐埋一齊見到餐牌覺得佢哋都幾吸引我揀咗個「馬蹄肉餅加蔥油煎蛋」,送到枱面前,賣相好吸引,味道都好好,蔥油好香,煎蛋脆邊,肉餅都好大份朋友點咗「芝士焗魚柳」,就算係焗的午餐,都好快送到上枱,效率好高午餐包一個蘑菇忌廉湯,個湯都正常奶茶咖啡都冇問題值得推介俾大家
約友人在上環快食午餐,他介紹了這一家

見到餐牌覺得佢哋都幾吸引

午餐包一個蘑菇忌廉湯,個湯都正常

奶茶咖啡都冇問題

值得推介俾大家
以往食過幾次避風塘椒鹽豬扒雙蛋飯,雖然我本人覺得價錢略高,但以往食過幾次都幾回味,所以今日都專登走去食多一次避風塘豬扒煎雙蛋飯,但今日食過之後就唔會再有下次,豬扒飯一嚟到已經唔開胃,啲豬扒係油浸咁樣,濕納納,口感唔使講,豬扒底啲油多到一個點,油浸飯,啲飯有啲都食唔到,一啲椒鹽嘅香味都冇,老實講食兩餸飯好過佢,但價錢佢貴人一倍,雖然有得坐,但餐廳明明有位就要你同人搭枱,指派咗個位置俾你坐,轉頭又叫你起身坐第二度。個豬扒雙蛋飯本身係$68,跟熱飲要$71蚊,凍動飲要$74,咁嘅質素真係冇下次。下次食飯幫襯啲餐廳真係要睇吓負評先好去幫襯。
2024-05-02
下午茶
2024-01-21 988 瀏覽
之前外帶過菠蘿包和其它包點,品質都不錯。這次想著來試一下菠蘿油,沒想到超級伏!菠蘿包包皮完全不脆,感覺就是嗰隔夜包。包也不熱,只是微微溫,牛油完全不能融化。真的太難吃了!

2024-01-12 704 瀏覽
【中西區】【恆香冰室】之前同經理哥去咗酒經攪嘅「酒經2023聖誕市集」,又飲又食,玩得好開心。完事之後我哋就喺附近搵啲嘢食吓,我就講明我唔食蟠龍粉麵茶餐廳,因為我喺 1am1246 已經寫過。佢係抵食嘅,只係我唔太想翻炒食過嘅餐廳。經理哥最後揀咗呢間「恆香冰室」,好似係恆香老餅家開嘅副線餐廳嚟,感覺幾新鮮。由於大家都唔係喺最肚餓嘅狀態,因此我哋都係一人叫一份「休閒下午茶」就算。加上當時係喺下午茶時段,叫下午茶嚟食感覺好似抵啲。經理哥叫咗 $43 嘅「烤焗蜜汁雞髀拼西多士」,加 $3 飲「凍奶茶」少甜。我有問過佢味道如何,佢就求求其其咁答咗我一句「okay 好食」就算,我嘅理解係正正常常唔失禮咁。而我自己當然係叫返呢度嘅特色,下午茶都有得叫。就係 $32 嘅「恆香出爐招牌老婆餅」兩個,我真係第一次堂食老婆餅,仲請經理哥食咗件,配杯「熱奶茶」感覺幾新奇有趣。另外仲叫咗件 $7 嘅「出爐蛋撻」,呢個就一般喇。食唔到蛋黃酥之下,咁樣兩個餐 $85 埋單都唔係貴。。。(地址:上環德輔道中243-247號德佑大廈地舖)

(地址:上環德輔道中243-247號德佑大廈地舖)
1951 瀏覽
2023-12-16
2023-12-05 618 瀏覽
平日午飯時間好多人,排隊排左10分鐘左右入去。我同同事兩個人,侍應安排我哋坐一邊卡位。叫咗午餐好快就到,味道普通,例湯用粉開。大概食左10分鐘食到一半,侍應要求我地調位坐去另一張卡位,比另一台食客五個人坐埋一齊。由於我哋食到一半都唔想郁嚟郁去,所以拒絕咗。侍應阿姐大大聲俾說話我地聽,同遠處個侍應講「佢哋唔肯調呀!」仲要唔只講一次!請問食到一半叫人調位係咪合理?態度仲要咁差係咪想趕客?人均70,茶餐廳黎講唔係特別平,食到背脊骨落真係冇下次!
平日午飯時間好多人,排隊排左10分鐘左右入去。
人均70,茶餐廳黎講唔係特別平,食到背脊骨落真係冇下次!
2023-12-01 436 瀏覽
【圖文可能不符】上環返工,頭幾次幫襯都正正常常,散叫都OK,我午餐同早餐都間唔中食下,Lunch多人排隊,通常叫炒飯或炒蛋牛蝦叉燒咁,味道同份量都可以。次前早餐試過一次冇下次,明明預半粒鐘慢慢歎個早餐,都係炒蛋沙爹牛,等左10分鐘野飲都未到,問伙計漏單跟一跟,差唔多25分鐘先到。最後要我鯨吞快食,裙甩褲甩。。。點知今日去幫襯,叫午餐XO醬乾炒牛河,係一早煮好預熱我都算,求其畢出嚟,得一兩片牛,隔離枱女士都係咁叫伙計換,先多番4至5片,乜家陣牛咁貴,定佢用高級食材我唔知?仲有餐湯食完野先送嚟,仲要唔熱,杰撻撻,飲一啖即吐。好伏……經歷今次之後,冇下次了!間野樓面同廚房都係求求其其.....仲要收人$66,唔好成日笑人北上消費啦,咁嘅質素叫人食,真係做衰自己。
【圖文可能不符】

2023-10-29 828 瀏覽
全日早餐包飲品超豐富只係$60 原條吉列魚柳法蘭克福腸3.6牛乳炒蛋粟米薯餅茄汁焗豆因為冇牛角包,所以轉左走油多士炸魚柳真係超級大條,而且麵包糠外層超級香脆,魚肉保持嫩滑,相當唔錯。長而幼法蘭克福腸,微微煎香,外皮腸衣都幾脆口。其他嘢就正常發揮👌🏼長方形 菠蘿紅豆包 $10包雖然凍左,但波蘿皮仍香脆可口,紅豆餡豐滿漲卜卜,不會過甜,這個包有水準。熱奶茶 $20 茶香不俗 ,溫度足;㗳一口茶不澀但不夠滑,茶味瞬間即逝。整體而言如果杯奶茶最好飲啲,都係一個唔錯嘅茶餐廳。

全日早餐包飲品
超豐富只係$60

原條吉列魚柳
法蘭克福腸
3.6牛乳炒蛋
粟米薯餅
茄汁焗豆
因為冇牛角包,所以轉左走油多士

長方形 菠蘿紅豆包 $10

熱奶茶 $20
茶香不俗 ,溫度足;㗳一口茶不澀但不夠滑,茶味瞬間即逝。

整體而言如果杯奶茶最好飲啲,都係一個唔錯嘅茶餐廳。
同時叫美極干炒牛河加普通干炒牛河,伙記落錯order,幸發現得早改回,但兩款牛河黎到竟然一樣...之前兩款都食過,牛河炒得幾出色,牛河炒得乾身唔油牛肉亦香口,肉質熟度啱啱好,的確抵讚!!而加添美極炒,更能令成個牛河升華。所以後黎每次都會叫美極干炒牛河,可惜,唔知師傅係睇錯單,定係想一次過炒,變成了兩道同味,唯有叫伙記攞支美極自己後加,但同原本炒嘅時候加就好唔同,失望...
2023-10-19
  • 美極干炒牛河
2023-10-10 549 瀏覽
好日都唔會經過上環,今日發現「恆香冰室」是一個值得推薦的地方,為我提供了一個優質的下午茶體驗。試咗佢哋嘅焗肉醬意粉同凍檸茶,味道確實不錯。焗肉醬意粉的味道令人滿意。意粉煮得剛剛好,有著彈牙的口感,而肉醬則濃郁而香濃,淋在意粉上,每一口都充滿了豐富的味道。焗得香脆的芝士在頂部形成了美味的金黃色外殼,增添了一層額外的風味。凍檸茶是我下午茶的必點飲品。它的口感清新,檸檬的酸甜與茶的苦澀相互平衡,給人一種愉悅的口感。凍凍的感覺在夏天尤其適合,讓人感到涼爽舒暢。總的來說,上環恆香冰室的下午茶體驗給我留下了不錯的印象。焗肉醬意粉的濃郁味道和凍檸茶的清新口感都令人滿意。

2023-09-13 599 瀏覽
想食老婆餅, 所以係附近時入左黎恆香冰室食Lunch ~ 老婆餅 : 新鮮出爐係好食既, 外脆內軟😋咖喱焗牛腩飯:料多,咖喱入味,幾好味🤤菠蘿包麻麻地 :包唔夠軟熟,食半個就唔想食🥲簡單食餐 ok ✅
想食老婆餅, 所以係附近時入左黎恆香冰室食Lunch ~

老婆餅 :
新鮮出爐係好食既, 外脆內軟😋

咖喱焗牛腩飯:
料多,咖喱入味,幾好味🤤

菠蘿包麻麻地 :
包唔夠軟熟,食半個就唔想食🥲

簡單食餐 ok ✅
2023-09-09 482 瀏覽
今日有事黎到上環,諗住做野前黎搵下d冰室食個早餐先。見到呢間網上都有人讚就黎試下。點餐後問左一位侍應借廁所一用,但佢極晦氣地回答,本身已經想走就算,但最後都係食埋算。講番野食,今次叫左一份雞扒米粉,配煎雙蛋加牛油多士。先講好既野先,塊多士係整得唔錯既,牛油味香濃,多士接近半熟狀態。煎雙蛋個外型幾得意,味道就正常,唔會太油。跟住到差既位,塊雞扒就出哂事。一咬落去勁柴,而且好大既酸宿味。最後就係餐廳地下都幾跣。

最後就係餐廳地下都幾跣。
2023-09-09
2023-07-10 1216 瀏覽
話說今日ot到8:00 lunch都skip埋,夜晚食late dinner,時間8:35pm,黎到恆香叫左個加底星米(餐牌無),後廚大大聲咁問「星米?」「加底?」我心諗係咪好少人叫,星米好出奇?(後記:原來係好奇我加底)等左一陣碟野到,我當堂打左兩個突,dllm成座山咁高(擺成⛰️既形狀),仲好有心思擺左隻蝦仁係山頂,遠睇以為自己叫左碟冰沙。由於太肚餓同埋太shock唔記得影相就開始食,結果食左15分鐘後(見圖):dllm呢個應該唔係加底咁簡單,係加左個無底深潭,宜家我係度邊打字邊等round 2,以後夜晚肚餓黎呢度加底包你一個月唔記得咩叫肚餓。(利申:平時食量一個麥記加蘋果批8-9成飽)

• 加底