2021-12-08 189 瀏覽
說到恆香一定是想起老婆餅,有幸地港島區剛開了一間恆香冰室仲好近屋企,以後想食老婆餅便十分就腳了。今日約了家人去食晚餐,餐廳的地方闊落、整潔。首先,當然是叫一客老婆餅及 叉燒酥回味一下。餅類的酥皮很鬆化, 餡料足甜度適中。早上上班時間經過也可以買一個做早餐呢!鐵板雜扒餐套餐:套餐包忌廉湯及脆脆多士,鐵板熱辣辣雜扒的份量也不少,有西冷牛、豬扒、 煙肉、香腸和薯菜配洋蔥汁。牛扒豬扒肉質淋嫩,外表還煎得很香口呢!咖啡牛腩飯:牛腩炆得很淋,薯仔及咖喱汁甘香送飯一流。
說到恆香一定是想起老婆餅,有幸地港島區剛開了一間恆香冰室

咖啡牛腩飯:牛腩炆得很淋,薯仔及咖喱汁甘香送飯一流。

恆香老婆餅絕對係元朗,甚至係代表香港嘅伴手禮。雖然恆香老餅家喺港九新界有唔少分店,但想坐喺度慢慢嘆番件新鮮熱辣嘅老婆餅,再加杯茶香奶滑嘅奶茶慢活人生,依家喺上環就開咗全港第一間恆香冰室喇!恆香冰室除咗恆香最出名嘅老婆餅之外,仲有唔少唐餅、麵包、蛋撻同冰室茶檔美食,加上店內播放懷舊廣東音樂,充滿港式情懷。老婆餅、叉燒酥店內有駐場整餅師傅,不定時新鮮出爐!我哋呢個老婆餅就夠晒熱辣辣,外層脆皮好鬆化,入面嘅冬瓜蓉非常軟腍,口感形成強烈對比!至於同樣鬆化嘅叉燒酥,叉燒份量十足,蜜味香濃。招牌濃湯沙嗲牛肉公仔麵配火腿炒滑蛋及奶油多士講到冰室必備嘅又點少得沙嗲牛肉麵呢?沙嗲醬非常濃郁,麵底軟硬度適中,都幾掛汁架!牛肉就正正常常,份量都幾多,完全無筋。跟餐除咗飲品,當然仲有呢份超滑而且蛋香十足嘅火腿炒滑蛋,真心唔錯。恆香招牌炒飯炒飯即叫即炒,夠晒鑊氣!配料除咗有蝦,仲有恆香招牌嘅臘腸,粒粒飯粒都充滿臘腸油香,好好味呀。嚴選美國西冷拼牛仔腸除咗常餐同中式炒飯之外,恆香冰室仲有鐵板餐添!呢個鐵板餐跟餐仲有意粉、奶油吐司同餐湯,真係好豐富呀!西冷好大塊,加上厚切,真係好有口感,加上生熟度適中,所以肉質軟腍

老婆餅、叉燒酥

招牌濃湯沙嗲牛肉公仔麵配火腿炒滑蛋及奶油多士

恆香招牌炒飯

嚴選美國西冷拼牛仔腸
除咗常餐同中式炒飯之外,恆香冰室仲有鐵板餐添!呢個鐵板餐跟餐仲有意粉、奶油吐司同餐湯,真係好豐富呀!西冷好大塊,加上厚切,真係好有口感,加上生熟度適中,所以肉質軟腍,又juicy!

2021-12-06
2021-12-04 163 瀏覽
公司附近開咗間新嘅冰室,叫做恆香,睇到佢招牌同埋賣嘅老婆餅,先知原來係元朗名店恆香餅家新開嘅茶餐廳,決定試吓晚餐今日係同附近返工嘅舊同學約埋食飯,所以就食下啲懷舊鐵板餐。我就叫雜扒,佢就叫西冷。成個餐仲可以跟意粉薯菜,有湯有多士仲有杯飲品,百零蚊上環區算好抵啦多士新鮮炕出嚟,仲熱焫焫,餐湯就正常雜扒上枱個鐵板係圓形嘅,可以放多啲料,我叫嘅雜扒有腸仔,煙肉,火腿,豬扒同牛扒,好豐富。最好食嘅係牛扒,雖然較腍身,但牛肉味都算濃,我選擇咗配意粉,大大碟超飽肚😋朋友叫嘅西冷揀咗七成熟,切開入面都做到粉紅色,保持到有肉汁,淋上惹味嘅黑椒汁,成個鐵板即刻芝芝聲,香味半間餐廳都聞到。仲搭配兩條雞肉腸,算係好超值。今日食得太飽,冇機會試佢新鮮出爐嘅老婆餅添,下次下午茶再試🥰

多士新鮮炕出嚟,仲熱焫焫,餐湯就正常

2021-12-03 175 瀏覽
返工返到身心俱疲,難得有日早少少放工,就約埋喺附近做嘢嘅舊同事食嘢吹水一路行一路行都冇乜心水,突然見到有間恆香冰室,香港同元朗恆香有關,都算有啲名氣就入去試試啦大門口有包點可以買,原本諗住食完飯之後叫但係唔記得…反而食完飯諗住叫蛋撻但係已經賣曬大胃王嘅我叫咗個海陸空鐵板餐餐湯係忌廉湯,稀咗少少,好在奶油多仲好香脆,又唔會脆到卡卡聲,點湯都ok。鐵板份量唔細,鰻魚算厚,牛仔骨有幾件,雞扒都大塊,配埋碗飯其實唔係好食得曬。朋友就叫咗個招牌炒飯,依佢講法話啲飯粒粒分明,香口唔油膩,而且份量都好大。最重要係配料多, 蝦、叉燒、臘腸、鹹蛋黃、蔥花,唔會覺得好寡。紅豆冰嘅紅豆煮得透,都幾香而且非常甜,辛苦完成日就係要食甜嘢!雪山阿華田嘅雪山係灑啲糖粉喺上面,其餘同普通囉華田差唔多,想試特別嘢可以叫下。呢間餐廳未必係以食物質素取勝,但係咁既價錢有咁大份量真係非常超值!

大門口有包點可以買,原本諗住食完飯之後叫但係唔記得…
反而食完飯諗住叫蛋撻但係已經賣曬

大胃王嘅我叫咗個海陸空鐵板餐

2021-11-17
2021-12-01 189 瀏覽
去上環永安百貨行街街,順便去附近醫肚。冰室係新開張嘅,內裏裝修光猛,店員態度殷勤,好熱情過黎介紹食物😄✨日式照燒海陸空~海陸空即係鰻魚、牛仔骨、雞扒,鰻魚雖然唔算好大件,勝在都幾肉厚,入口juicy,牛仔骨有三大件,整得嫩滑,無咩筋,小朋友都食到,雞扒用上去骨雞上脾肉,食落啖啖肉而且冇雪味。有三款汁類可以揀,我揀咗照燒汁,甜甜地,配埋炸薯條一流😄個set配上牛油多士、羅宋湯仲有一份凍飲添!CP值高。見到門口好多人買緊老婆餅同埋麵包,餐廳裏有個大焗爐每日新鮮出爐,我都忍唔到買咗個返屋企,老婆餅表面好香脆,內裏蓮蓉唔算太甜而且有拉絲,好高質。

去上環永安百貨行街街,順便去附近醫肚。

✨日式照燒海陸空

個set配上牛油多士、羅宋湯仲有一份凍飲添!CP值高。

2021-11-30 123 瀏覽
好少黎上環食嘢,近日聽朋友講話恆香老餅家在上環開咗恆香冰室,唔單止有老婆餅賣,重有港式茶餐廳美食,今日約埋朋友一齊嚟試吓!冰室裝修時尚,座位以卡位為主,坐得舒服。極蒜避風塘厚切豬扒拼法蘭克福腸配薯菜,另上黑椒汁。用熱辣辣鐵板盛載上枱,豬扒肉質鮮嫩,白蘭克福腸彈牙,加入濃郁的黑椒汁十分惹味。扒餐包埋餐湯和奶油吐司3.6牛乳紅豆冰只需加$9。紅豆林甜而且份量都好多,加入3.6牛乳特別香滑,奶味香濃!蔥油蒜香雞扒爆蛋撈飯,雞扒煎到金黃色,皮脆肉嫩,加咗蔥油味道更佳,將飯面的流心荷包蛋咭穿伴飯食,蛋香令人食不停口。檸檬可樂加$9常餐自家製叉燒湯通粉配火腿炒滑蛋加奶油吐司,义燒肉嫩帶甜味,炒蛋嫩滑,吐司香脆。冰室內還設製餅工房,由師傅即場製作糕餅麵包,因此客人可在冰室內享用新鮮出爐的糕點,我們當然要試吓,恆香老婆餅,外皮細薄酥軟、冬蓉清香柔軟。皮蛋酥外層酥皮,再以柔滑蓮蓉包裹皮蛋,三種層次互相交融,美味可口!
冰室裝修時尚,座位以卡位為主,坐得舒服。

極蒜避風塘厚切豬扒拼法蘭克福腸配薯菜,另上黑椒汁。

扒餐包埋餐湯和奶油吐司

檸檬可樂加$9

恆香老婆餅,外皮細薄酥軟、冬蓉清香柔軟。
2021-11-16
2021-11-21 435 瀏覽
返工附近開左間新冰室,好耐無試新野,應該講我好耐無返工啦。開左都唔知。發現間冰室好乾淨好光猛。所以專登下午茶走去試下。同朋友一行三人,叫左三樣野食,都覺得幾好食同埋都抵食。朋友叫左個蒜香雞扒同雞脾下午茶。而我就叫左個流心西多士。雞扒煎到好香,配合蔥油同蛋, 朋友覺得好夾, 亦唔會好肥感覺,埋相好靚,雞扒都滑身下。朋友呢個都值90分喎,但如果蔥油多返少少就好啦!蜜汁雞脾西多士,我自己就無試啦,不過朋友話試左甜蜜蜜咁,好似有甜蜜蜜感覺~哈哈因為佢話好甜之餘又帶種雞脾咸咸感覺,朋友話唔差。下次都要試。到我自己個個流心奶皇西多,哇,未食已經聞到香味了,切出黎,咸蛋王,流晒出黎,超邪惡既一個下午茶,流心又多,自己食到好飽。呢個真係好好食!但食完之後一定肥3磅。要去附近樓梯街行返個圈先。我同兩個朋友食完都對恆香改觀左,以前成日得覺得老婆餅好食,原來其他食物都可以做得好。可以再值得一試。
返工附近開左間新冰室,好耐無試新野,應該講我好耐無返工啦。
開左都唔知。

發現間冰室好乾淨好光猛。所以專登下午茶走去試下。
同朋友一行三人,叫左三樣野食,都覺得幾好食同埋都抵食。
朋友叫左個蒜香雞扒同雞脾下午茶。
而我就叫左個流心西多士。
蒜香蘭油爆蛋撈飯

朋友呢個都值90分喎,但如果蔥油多返少少就好啦!

蜜汁雞脾西多士

到我自己個個流心奶皇西多,哇,未食已經聞到香味了,
但食完之後一定肥3磅。要去附近樓梯街行返個圈先。

2021-11-15
蒜香蘭油爆蛋撈飯
  • 流心奶皇西多
2021-11-20 319 瀏覽
和同事因有一點工作,離開公司的時候已經晚飯時間,和他走到公司附近看看有什麼餐廳可以吃過晚飯,留意到這一間新開的冰室,兩個男人想也不想就決定進去試一試菜式選擇不算太多,大概就是冰室的模式,主打都是一些香港經典的炒粉麵或是常餐,另外他們比較驚喜的是有麵包部和朋友忽發其想點了兩個蛋撻,餐廳進食果然不同,熱辣辣,外皮香脆,蛋香濃郁,而且價錢不貴只是$7一個,值得一試美極乾炒牛河,先說份量極多,如果是女士享用相信亦要二人分享,另外他的鑊氣亦不比小炒店遜色,而且味道偏向濃郁,惹味非常,而且河粉帶點硬身口感,非常不錯美國西冷配牛仔腸,同事點了這一個鐵板餐,偷偷上了一兩口,西冷非常大塊,而且生熟遮剛好,上枱時大概五成熟,入口嫩滑,分量同樣不少和同事在額外點了一個焗豬扒飯,值得推介,炒飯底乾身香口,配搭酸甜到十足的番茄醬和芝士,另外豬扒同樣大塊,滿足

3K
2021-11-18 359 瀏覽
恆香老字號在上環區開了一間冰室。近年冰室越開越多,恆香也要分一杯羹。食物種類跟茶餐廰差不多,麵包類就多了恆香最出名的老婆餅,皮蛋酥…..。美國西冷配牛仔腸鐵板餐餐湯是磨菇忌廉湯,濃稠而不膩,好飲。吱吱喳喳的聲,由遠處走近,飄來肉香。黑椒汁另上,可按自己喜好加減,貼心。西冷牛扒肉質軟熟,香口惹味。牛仔腸有嚼口。黑糖奶茶潮興,我也不執輸,加了黑糖比起其他糖類,跟奶茶好夾,又不會甜膩。甜品就係蛋撻,蛋味香濃。

美國西冷配牛仔腸鐵板餐

餐湯是磨菇忌廉湯,濃稠而不膩,好飲。

西冷牛扒肉質軟熟,香口惹味。
牛仔腸有嚼口。

甜品就係蛋撻,蛋味香濃。
2021-11-18
2021-11-16 317 瀏覽
早前來食過午餐,覺得ok,今次試早餐。原來外賣要加$2,其實外賣已經不佔座位也不用服務,有外賣盒所以無折可接受,仲要加$2就不太合理。上次叫奶茶少奶都幾好不過唔夠熱,今次就好熱不過真係俾太少奶,好苦澀,證明茶底唔係好得,水吧質素亦不穩定。餐牌明明寫跟火腿,點解俾炒蛋我?仲要好咸。多士幾好,係薄多,我鍾意。湯底不錯,無炒蛋咁咸。下次都係堂食,有位坐有人服務又不用加$2。
早前來食過午餐,覺得ok,今次試早餐。

餐牌明明寫跟火腿,點解俾炒蛋我?仲要好咸。

多士幾好,係薄多,我鍾意。

湯底不錯,無炒蛋咁咸。

下次都係堂食,有位坐有人服務又不用加$2。

外賣自取
2021-11-16 209 瀏覽
經過見到恆香Crossover冰室呢個Idea幾特別,平時Lunch time經過大排長龍,終於搵到有一日OT收工去試下。 上環平時選擇唔多,呢個地點對於office返工人士都幾方便。 今次就試左招牌叉燒蛋飯 有鍋氣唔錯,上菜速度又算好快! 我個同事就叫左鐵板,佢話夠熱 聞到幾香分量就適中,夠飽。凍飲杯用左不鏽鋼杯幾得意。新開張裝修都會光猛,乾淨,地方坐得算比較舒服。因為夜晚去恆香老婆餅同其他點心就賣曬,下次下午茶先再試。我見到門口有麵包櫃,早餐都多一個Option。
2021-11-15 214 瀏覽
Newly open cha chan teng with special access the Hang Heung freshly baked pastries. The queue is long… probably novelty…Tried the afternoon tea set of beef noodle & singzhao noodle. 1. Hot milk tea: Standard smooth taste2. Beef noodle: Tasteless, oily… cannot make it!3. Singzhao noodle: Tasteless, oily… cannot make it!Add-on:4. Loupo pastry: Standard5. Egg tart: StandardOverall: Not going to dine in again. Does not see any other worthwhile. At most may buy the pastry as gift to someone or as sna

Add-on:
4. Loupo pastry: Standard
5. Egg tart: Standard

buy the pastry as gift to someone or as snacks.
今日 6/11/2021 星期六,一早去到上環吃早餐,知道呢間恆香新開的,我就專登去試下,前身果間執左笠,原位就變了這恆香。地方大,全部都係卡位,企理,好好坐嘅。叫了E 自選雙拼餐:* 招牌沙爹牛肉+厚切餐肉麵 $36飲咖啡 要加$3 麵是一般大光麵,一般野,沙爹牛肉唔掂,只係牛肉加上沙爹汁,但這汁都唔多掂,仲話招牌另外厚切午餐肉就好食,似是豬仔牌要飲咖啡是要另加$3,佢話因為咖啡就即磨咖啡喎,頂佢真係夠創新了,我是一定飲咖啡的,果刻即刻想走,因為條氣唔順囉我即刻選過另一款平d嘅早餐,就食雙拼餐,補番呢$3 ,但呢咖啡係好飲嘅,香濃的,但唔夠熱嘅。* 真係無下次,唔會再黎,要成4拾幾蚊嘅早餐,同埋都係一般野,咁不如去九龍冰室,人地沙爹牛肉真係好好食架,貴得黎值俾貴錢囉。
地方大,全部都係卡位,企理,好好坐嘅。
叫了E 自選雙拼餐:
* 招牌沙爹牛肉+厚切餐肉麵 $36
飲咖啡 要加$3

麵是一般大光麵,一般野,沙爹牛肉唔掂
,只係牛肉加上沙爹汁,但這汁都唔多掂,仲話招牌
另外厚切午餐肉就好食,似是豬仔牌
要飲咖啡是要另加$3,佢話因為咖啡就即磨咖啡喎,
我即刻選過另一款平d嘅早餐,就食雙拼餐,補番呢$3
,但呢咖啡係好飲嘅,香濃的,但唔夠熱嘅。

2021-11-06
早餐
2021-11-01 399 瀏覽
有人辭官歸故里,有人漏夜趕科埸,十月尾驚聞有七十年歷史的海安冰室結業了,而十月中在上環又開了一間恆香冰室,無錯係元朗恆香開的冰室,恆香曾在五十年前開過冰室,後來以失敗告終,半個世紀後又捲土重來,還落户在上環,一定要去試下。上星期六早上便去了先試它的早餐,踏入店中有不客人,幸而剛好有二人卡位不用等,坐底看過餐牌,餐款及價位跟附近貳號冰室的差不多,只是少了一些中式食物選擇,我叫了一般茶記頭號受歡迎的招牌濃湯沙嗲牛肉麵,飲料要了杯熱鴛鴦,不久便先送來我愛喝的鴛鴦,加了糖後攪拌下先嚐一啖,入口味道好淡,奶茶味跟咖味都很薄,再啜多一啖依然淡口,差點以為自己感染了新冠病毒,忍不住找侍應要求更換一杯,這是我人生的第一次,隔了一陣便送來了沙嗲牛肉麵、炒蛋多士及更換了一杯鴛鴦。先試一啖換上的鴛鴦,味道是有了,只是一味的重咖啡味,奶茶味依然很薄,完全沒有鴛鴦應有的層次感,即是想起這首廣告歌的歌詞:「如果太多牛奶味,朱古力味冇掟企,等到朱古力味返番嚟,牛奶味又唔爭氣。」! 以鴛鴦來說已經是兩杯失敗之作,真的感到無言!跟著開始食碗沙嗲牛麵,上枱時已見麵身未開因而較硬身,幸好湯汁夠熱,我用筷子拌多幾下便腍了一

鴛鴦

招牌沙嗲牛肉麵

跟著開始食碗沙嗲牛麵,上枱時已見麵身未開因而較硬身,幸好湯汁夠熱,我用筷子拌多幾下便腍了一些,沙嗲醬濃杰度不錯,牛肉都吸收到沙嗲汁,証明不是分頭煑再淋汁的,只是牛肉的質素只是-般茶記質素,不及貳號的嫩身,質素只是好普通的水平! 幸好沙嗲汁尚算推得不錯。

而那份3.6牛奶炒蛋,加了一些葱花賣相幾好,只是份量偏少,看來只有一隻至隻半蛋的份量,多士是用原片方包微烘,不夠乾身香口。

3.6牛奶炒蛋及油多

今天這份早餐質素平平無,而鴛鴦有大幅改進的空間,至於衛生也有點狀況,走前去厠所時,有個擺滿待洗食具的大桶放在走廊口阻塞通道,地面也見到積水。 由於此店依然是初期營運階段,因此今次不給負評,期望冰室在各方面上軌道後,可逐步改善。

後記: 見到餐牌上用了一些内地用詞,例如牛奶寫作牛乳、多士寫成吐司,由於冰室或茶餐廳是本土特色的食肆,我個人認為店家改成本地詞彙較理想,不要一味集中精神,只想做復關後的自游行旅客生意!
2021-10-23
$39 (早餐)
2021-10-27 2803 瀏覽
最近10月22日,見到上環德輔道中,永安百貨公司附近,開了一間新茶餐廳 <恆香冰室>! 大約兩個月前結業的 <源記> 原址!據網上資料,百年老店的恆香老餅家相隔逾半世紀後再戰飲食界,並於10月中在中上環區開設 <恆香冰室>,主打新鮮酥餅及本土特色食品。50年來無做過!店內有不少卡通位,相對走廊較窄!供應:早餐、午餐、下午茶及特色美食另有一個 counter 售賣老婆餅、酥點類及麵包!付款方式:只收現金星期六早上 full 哂,我一個人幫襯都要等幾分鐘!由於新開,樓面也有混亂情況!為了加多些位,污水桶無位放,連洗手間條巷也有污水桶阻塞! 早餐 (即磨咖啡+$3)10分鐘上齊,上枱次序:炒蛋吐司、沙嗲牛肉公仔麵、熱奶茶3.6牛乳香滑炒蛋、奶油吐司應該1隻蛋份量多士有牛油略少,色澤金黃,尚算香脆!招牌濃湯沙嗲牛肉公仔麵有6片牛肉,略為軟身,未算入味;公仔麵保持攣曲,入口富彈性!沙嗲湯底香濃帶辣好惹味!熱奶茶覺得搭枱女食客杯奶茶濃過我,質素比較貳號冰室差些少!口感香滑順喉! 常餐 $52+$2 外賣自家製叉燒通粉通粉及湯分開上,通粉算彈牙,卻是湯
大約兩個月前結業的 <源記> 原址!

店內有不少卡通位,相對走廊較窄!

供應:早餐、午餐、下午茶及特色美食
另有一個 counter 售賣老婆餅、酥點類及麵包!
付款方式:只收現金

為了加多些位,污水桶無位放,連洗手間條巷也有污水桶阻塞!

早餐 (即磨咖啡+$3)
10分鐘上齊,上枱次序:
炒蛋吐司、沙嗲牛肉公仔麵、熱奶茶
3.6牛乳香滑炒蛋、奶油吐司
應該1隻蛋份量
多士有牛油略少,色澤金黃,尚算香脆!

3.6牛乳香滑炒蛋、奶油吐司

熱奶茶
覺得搭枱女食客杯奶茶濃過我,
質素比較貳號冰室差些少!
口感香滑順喉!
熱奶茶
 常餐 $52+$2 外賣
常餐
自家製叉燒通粉
通粉及湯分開上,通粉算彈牙,卻是湯底較淡口!
 連自家製叉燒的賣相,令人見到也不開胃!
勝在肉質爽口挽回分數!
自家製叉燒通粉
牛油吐司
跟炒蛋放在一個盒,卻是變腍了!

炒蛋
帶有蛋漿好嫩滑!水準之作!

牛油吐司
熱好立克
入口略甜!

熱好立克
熱鴛鴦 $20
平日中午外賣淨飲品,等8分鐘!
香氣遜色!
咖啡及奶茶味淡薄,咖啡味略為突出些少,入口後回甘感覺秒速即逝,口感不及預期!
熱鴛鴦
老婆餅 $10
新鮮出爐,拿上手仍然溫熱!
 外層香脆,內裡軟糯,甜度剛好!
起碼不會甩皮甩骨!
老婆餅
蛋撻 $7
蛋的甜度相對比老婆餅高,酥皮鬆化!

蛋撻
吞拿魚包 $10
包身鬆軟綿密,吞拿魚是三份之一份量!
吞拿魚包
2021-10-20
5 分鐘 (外賣自取)
老婆餅
蛋撻