2019-05-02 607 瀏覽
第一次初嚐😊不是味道,是店員的態度。😰😰😰😰店舖開店的時間是12:00,我和朋友在門外站著,當時已是12:05,裡面的員工看到門外有人,卻沒有立即出來招待,相隔幾5分鐘才施施然開門,並說:入黎啦!😳坐低後,朋友覺得冷,向員工查詢可否把冷氣調低一點,員工隨即問:乜你無帶外套咩!朋友客氣地跟他解釋,他再說:咁你們坐裡面。我們移去另一張枱,因是二人枱,有點窄,我們就坐了6人枱,我對朋友說:若多人,我們就回去2人枱。員工見我們坐了6人枱,馬上趕過來叫我們坐回2人枱,並說:我們已經set好枱,你地坐返返去。😢我向他解釋太窄,而我們手上還有其他東西,不方便。他就叫我們再移枱,坐去另一邊。之後,我向員工下單時,順道問一下menu裡的菜式,他說:吾通4塊既系雞扒咩?我只是詢問一下,因為menu寫得不清晰,而他的答覆令人覺得不尊重。😕😕上菜時,因為我和朋友share食,所以需要碗碟和餐具,朋友看見有自助區,便前去看看。自助區只有水,朋友只好問員工,請問有無碗或碟,同餐具?員工答:無碗,你坐低喇!當時我坐在一角,已經聽到員工很大聲很兇的回應,還要呼喝。不久,餐茶都送來,我與朋友繼續傾談,未喝餐茶,之後有員
第一次初嚐😊
不是味道,是店員的態度。😰😰😰😰

不久,餐茶都送來,我與朋友繼續傾談,未喝餐茶,之後有員工問,你未飲架可?我落漏左野。當下都傻眼,首先員工落錯,好應該先向顧客道歉,不但沒有態度更令人受以接受。順帶一提,員工放低食物時,發生"嘭"一聲的聲響,使我不明白的是,態度比茶餐廳更差,更無禮。到底他們是否老闆,才能容忍亳無待客之道的員工?

這頓飯,食物質素不差,但假若要受氣,免費也不會再來。
5 分鐘 (堂食)
2019-04-21 285 瀏覽
美食味道還可以,不過假期的午餐要出來受氣,真係唔ok侍應需要顧客跟她的一套,説自己人手不足,人手不足你可以決定不開店做生意,但開門做生意請有基本的待客態度不計食物味道及環境,個女侍應基本就係趕客mode,不斷不理客人的感受,只顧自己完成手頭的工作「落左嘢飲先,我地無人手」另外明明間餐廳有好多位,但不准兩個人坐卡位,但下一輪兩人顧客來,又俾伍地坐卡位,咁請不要有這樣的做法不會再有下一次,一定不會再有下一次!
美食味道還可以,不過假期的午餐要出來受氣,真係唔ok
「落左嘢飲先,我地無人手」
不會再有下一次,一定不會再有下一次!
今天來試這家新店,一入到店人坐滿,想必是食物很好味吧。我一入到去,有一個女士面容怪怪問我幾位,我說兩位(好像是我得罪了她),之後安排了坐位,我們坐下。已經聽到隔離枱投訴:食物全部食完為何飲品依然未來?跟著對面枱好像說要收據,但遲遲未有~之後就投訴說他們怎様做生意。我過了一陣,向他們下單,但他十分不禮貌說~等等吧~之後他繼續忙自己的,不理我們。如果是你,你會怎樣?繼續等,等到你做完手頭上的事再下單?其實作為客人,等是沒問題。而服務員態度這些差,黑面子,客人怎會開心,怎會願意等,怎會再光臨!?!請想想,餐廳太多人而未能及時提供食物及服務,問題在客人身上?不要因為自己亂了攤子而黑臉,態度差對客人!

2019-04-07
2 分鐘 (堂食)
2019-03-13 775 瀏覽
長沙灣一帶,很多小店,今天中午工作後已1:30pm ,看見這店也頗多客人,決定入內試一試⋯⋯一向很喜歡門外大大個 Lunch Menu , 合心意才進場,已有心水項目,坐下來即點餐。午餐時段,店內坐滿九成食客,由於筆者一人,作為一個孤獨美食者,揾位容易,見位即成。看見水吧位置,清水自助區,人手短缺,自斟自飲,值得一讚。牆上的掛飾,相信食店老闆除喜歡甜品之外,更是愛狗之人,相信家有小柴一隻。當日整間食店,只得一位侍應,忙得不可開交,原先看見他正忙著,也不想追單的,但由於點菜後已有一些時間,筆者當日時間有點趕,故此不得不拜託他跟進一下。但值得一提的是,看著他忙個不停,但也相當有禮,值得一讚。南瓜甘筍湯配餐包~其實本身味道確是不錯,遺憾的是兩者皆不熱,可惜。餐湯到來時,想加點點 black pepper ,於是問店員取。嘩!那支胡椒很大支,高過支1.25 公升可樂!專業㕑房用,相信真的是在廚房內取出來,因為整支 black pepper 肥膩膩得很滑手。燒南瓜雜菜沙律配日式芥末醬$68~另加$10 配燒美國雞上脾扒:雖然沙律菜有點點苦澀味道,但那芥末醬汁可以調和減低那苦澀味道。南瓜燒得甜美。

看見水吧位置,清水自助區,人手短缺,自斟自飲,值得一讚。

但值得一提的是,看著他忙個不停,但也相當有禮,值得一讚。

南瓜甘筍湯配餐包~
其實本身味道確是不錯,遺憾的是兩者皆不熱,可惜。

嘩!那支胡椒很大支,高過支1.25 公升可樂!

燒南瓜雜菜沙律配日式芥末醬$68~
另加$10 配燒美國雞上脾扒:

燒南瓜沙律配日式芥末沙律汁加雞上脾扒

南瓜燒得甜美。

只是燒雞有點過火,但整體也覺味美。

在用餐時段,枱上看見一袋咖啡豆作裝飾之用,故此餐飲點了 Black Coffee, 可恨的是,室溫,唔熱,相信留待飯市過後,質素可能更佳。

用餐時間內,店內只得侍應一人,而廚房也只看見有一位廚師進出,未知廚房是否同樣也是一人,但他們雖然忙著,也彬彬有禮,感受得到一份誠意。

2019-03-12
燒南瓜沙律配日式芥末沙律汁加雞上脾扒
2019-01-16 750 瀏覽
公司附近新開嘅cafe,啱哂同同事們lunch gathering 啦~一早打去book 定位,餐廳知我地人多,一早就whatsapp 定menu 俾我地落單,唔怕1個鐘lunch time 唔夠時間啦餐廳主打偏日式西餐,而且扒餐可以跟waffle, ,咁特別緊係要叫黎試下但本人唔食三文魚,但又想食炒蛋,店員都好好人肯俾我轉雞上脾,所以依個餐係menu 上冇嘅個waffle 都做到外脆內軟,而雞同炒蛋就正常味道啦餐飲就加錢叫左rose latte, 有拉花,有玫瑰花瓣,咖啡飲落滑口有玫瑰味,中上之作個人黎講係滿意今次嘅用餐,雖然以lunch 黎講有d 小貴,不過如果食悶左粉麵飯,轉下新意思都唔錯。 不過同事叫左牛扒就麻麻,好薄身又唔太有牛味,所以相都冇影到🙈

個waffle 都做到外脆內軟,而雞同炒蛋就正常味道啦
雞上脾伴窩夫

Rose  latte

2018-11-23
雞上脾伴窩夫
2018-10-29 918 瀏覽
相約友好下午茶。佢先到一坐低就同店入面隻柴犬影相喇!搞到我一到都影咗張😝坐第一張卡位,啲光好好,所以影得好靚👍🏼因為友好未食晏佢就叫咗個set lunch 食廣島蠔意大利飯,附忌廉湯同包,另加杯蜜桃茶。我自己就因為冇下午茶餐叫咗件焙茶蛋糕同Americano。友好個意大利飯好有蠔味,佢鍾意忌廉湯同蜜桃茶,所以清晒😋😋我杯咖啡都好香,蛋糕正價比好高。由於侍應聽錯Americano 佢先俾咗杯caramel latte 我,結果我有兩杯咖啡飲。對於我呢個咖啡精來講飲兩杯當然冇問題啦!雖然本人好少飲有奶嘅咖啡,但佢杯caramel latte係唔錯㗎!
相約友好下午茶。

忌廉湯+包+蜜桃茶
廣島蠔意大利飯
Americano
焙茶蛋糕
廣島蠔意大利飯
Americano
焙茶蛋糕
2018-09-25 875 瀏覽
我猜主廚出去遊玩了?我們中秋節中午同事一起共享午餐。原本想飲茶,但是一位難求,經過這家可愛的小西餐店,大家決定試一下。我們有三個人叫了真空豬排,同事切開,有一個沒煮熟。和經理說了一聲,很客氣的幫忙換了一份。我的吃到一半,發現中間也沒煮熟,經理過來看到了,非常主動的要幫我換一份。我怕吃不完浪費,第一次問我要幫我換,我拒絕了。第二次又過來怕我不夠吃,就請廚房做一份蔬菜意粉。 我深深感動。因為香港餐廳服務很少會有這麼貼心的服務。店雖小,但是服務不比大餐館少。這個意粉炒的很好吃,足以彌補豬排飯的失誤。我另一位同事點了Waffle Chicken。 她分了我一塊waffle,很鬆軟。很香。她說她的那份很好吃。我下次如果有機會再試試。以我的猜測,可能是因為long weekend,主廚出去玩了,所以副廚用 豬排燒的時間火候可能還沒拿捏得恰到好處。
我猜主廚出去遊玩了?

我們中秋節中午同事一起共享午餐。

真空豬排

這個意粉炒的很好吃,足以彌補豬排飯的失誤。
蔬菜意粉

Daily  Soup
厚切吐司
Flat  White
2018-09-24
2 分鐘 (堂食)
蔬菜意粉
厚切吐司
Flat  White
2018-09-21 526 瀏覽
午餐黎講, 窩夫好少會有4件咁多,食晏唔一定要食飯既,哈哈.真係唔洗驚唔叫飯會唔夠飽。XD.個雞煎得好香, 襯熱食幾好食,如果比D燒汁會更好, 因為食食下都會有點乾。.窩夫賣相吸引, 又大塊又厚身😋.呢個就會有蜜糖糖醬比埋.有埋沙律, 剛好中和番。.*****看更多請到IG&. FB page & Blog::: foodiebuddy18 *****環境❤️❤️❤️❤️衛生❤️❤️❤️人手❤️❤️可逗留時間 ❤️❤️❤️食物質素❤️❤️❤️❤️禮貌❤️❤️❤️午膳選擇❤️❤️❤️❤️送菜速度❤️❤️❤️座位數量 ❤️❤️❤️攝影環境❤️❤️❤️❤️.5❤️為滿分.Lunch set: $88.
午餐黎講, 窩夫好少會有4件咁多,食晏唔一定要食飯既,哈哈

真係唔洗驚唔叫飯會唔夠飽。XD
個雞煎得好香, 襯熱食幾好食,
如果比D燒汁會更好, 因為食食下都會有點乾。
窩夫賣相吸引, 又大塊又厚身😋
呢個就會有蜜糖糖醬比埋
有埋沙律, 剛好中和番。
*****

5❤️為滿分
Lunch set: $88
  • 雞腿窩夫
2018-08-20 702 瀏覽
Cafe控的我,今日又試新cafe,地點是長沙灣,前身是另一間cafe。入到cafe,見到水吧有一人,亦有另一員工在店的較入位置,我們座了差不多五分鐘,店員才過來抺枱及給我們餐牌。而且,遇上欠單,我舉手叫店員,怎知店員從水吧大叫問我什麼事,真的有點尷尬!!下午茶時段來到,點了兩個lunch set,午餐都包了蒜蓉包、湯及餐飲,如要特飲,需另加$15。細細件的蒜蓉包,挺軟熟。牛肋條酒味挺濃,味道ok。窩夫竟然有點雞蛋仔的味道,不像平時吃的窩夫,配上焦糖醬,味道也不錯。我們試點了一杯咖啡,味道一般,所以都沒有另加錢要mocha了。

,真的有點尷尬!!

燴美國牛肋條配飯

牛肋條酒味挺濃,味道ok。
即焗窩夫配雞上脾伴焦糖醬

2018-08-10 554 瀏覽
呢間野夜晚真係好少人,一黎到就比左個set dinner既menu 同Drink list我地 就係得甘多?!主打既軟殼蟹漢堡呢?一問店員 , 有無軟殼蟹漢堡?佢答無架啦 , 已經停左唔賣下,唔係岩岩開左個零兩個月之咩?跟住我問有無其他散叫既menu , 之後拎左本啡色一本野比我 ,我指住小食果part , 呢D有無 ?! 答案係:無 , 全部都無 , 話成個menu已經轉晒但佢印晒落本野到但又無得叫,想點呢?!我再問有無甜品 , 又話得培茶蛋糕同悠樂甜品拼盤但佢個甜品list水蛇春甘長 其實呢間野準備做生意未呢?!我真係眼到突埋 , 第一次遇到呢D餐廳甘好啦 , 甘我地就照叫set dinner ,芝士焗煙三文魚薄餅,賣相就幾靚,煙三文魚仲整到玫瑰花甘,其實都幾細塊,同埋完全唔覺有芝士味,仲無乜汁,乾到呢,餅底又硬,D餡仲加入左D橙,怪係唔好食既!而香燒豬肋骨配薯條伴燒烤汁呢個好味喎!份量都幾多,豬肋骨好淋,加埋好Juicy既燒烤汁,好味!仲曬左D黑椒落去,惹味!底下仲有一大堆熱辣辣薯條,正餐湯好稀,不過味道還可以!反而個包烘得幾好!唔會太硬飲品問店員,轉飲其他加幾錢,又話$25蚊,

就係得甘多?!主打既軟殼蟹漢堡呢?
一問店員 , 有無軟殼蟹漢堡?
佢答無架啦 , 已經停左唔賣
下,唔係岩岩開左個零兩個月之咩?
但佢印晒落本野到但又無得叫,想點呢?!

我再問有無甜品 , 又話得培茶蛋糕同悠樂甜品拼盤
但佢個甜品list水蛇春甘長

係唔好食既!
而香燒豬肋骨配薯條伴燒烤汁
仲曬左D黑椒落去,惹味!底下仲有一大堆熱辣辣薯條,正

餐湯好稀,不過味道還可以!反而個包烘得幾好!唔會太硬

飲品問店員,轉飲其他加幾錢,又話$25蚊,甘都會轉!但最後睇番張單又變番只係加$15,

呢到員工好似乜都唔知甘既
搞笑

飲品叫左培茶Latte , 都OK !反而個玫瑰Latte ,賣相幾好,仲幾香玫瑰味!唔錯

甜品叫左培茶蛋糕,過得去!都無得揀啦,成個menu得兩款
吹脹

仲有,呢間野完全無服務,食到成隻碟都係骨都無人過黎換下碟甘
無野好講。

最後埋單,$308 , 價錢就唔算貴,但我唔會再黎
2018-08-07 356 瀏覽
好朋友生日衰衰地都同佢食餐飯,朋友話唔想離開長沙灣,好啦生日大晒,剛剛睇到飲食介紹好似好唔錯,但我又唔覺得好似日式西餐,都係果句好食咪得咯,又坐得舒服2個人叫兩個主菜同野飲,3百頭埋單,以食物質素黎講唔錯,食晒都好飽下精選晚餐係抵食d,比餐牌主食平40蚊左右,朋友仔話食豬仔骨,仲有煙三文魚pizza豬仔骨夠稔入味,味道都唔錯,長骨大舊比朋友食,佢食得好乾淨,我就咬來咬去覺有粘牙,個炸薯條拌碟好好食唔好以為個pizza個頂一舊煙三文魚外,pizza就咁蕃茄膏+芝士,原來舖滿三文魚朋友叫左香蕉特飲,香蕉有燒過,香味同賣相提升我叫左杯奇異果特飲,由於新鮮揸出黎,唔建議放太耐,要盡快飲,唔係有點變黑
朋友叫左香蕉特飲,香蕉有燒過,香味同賣相提升
2018-08-02
2018-08-07 189 瀏覽
1. After having dinner in D2 Place, my friend and I were craving for a dessert. However, it was almost 9pm, and most of the restaurants in D2 Place close at 9pm, we needed to look for a dessert place. So happen this newly opened cafe, which is nearby (6-min walk), popped up on Openrice, so we decided to try it out.2. Cafe Uzume actually servers proper dinner. However, we already had dinner, so we only paid attention to the dessert menu, which is quite big with waffles, whole cakes, cake pieces,
2. Cafe Uzume actually servers proper dinner. However, we already had dinner, so we only paid attention to the dessert menu, which is quite big with waffles, whole cakes, cake pieces, puddings etc.
3. This Hojicha Chiffon Cake I chose was served with a cute little dog toy on the side (we really want to take it home!!!) licking the strawberry sauce.
4. The chiffon cake is really spongy, and actually quite dense in a good way. It’s also light in a way that it would not make you feel stuffy.
5. The hojicha sauce on top is also very delicious, not too bitter but has a heavy tea flavour. I personally prefer hojicha more than matcha.
Hojicha Chiffon Cake
2018-08-06
Hojicha Chiffon Cake
2018-07-23 410 瀏覽
我係網上無意中發現呢間新嘅Cafe, 我本身好鍾意食Chicken Waffle, 所以一見到有我就帶埋媽咪去試喇. 去到其實已經夜晚8點幾, 所以有部分想order嘅嘢都冇, 同埋佢地試業期間發生咁嘅情況都情有可原. 我同媽咪最後叫咗即焗窩夫配雞上髀扒同意式茄汁鮮蝦露荀意大利粉, 等嘅時間有點兒耐, 但係食物嘅quality好好, 雞扒同waffle唔會好乾, 意粉亦好多料好開胃, 遺憾嘅係食得太飽食唔落甜品, 下次再去希望有機會試到今次食唔到嘅item同甜品! 其實我都有小期待希望可以見到柴柴, 不過之後問返店主先知道原來喺香港係唔可以咁做 不過我對呢間餐廳整體上都幾滿意, 係店員嘅service同出菜有啲慢, 希望試業期後會有改善!
即焗窩夫配雞上髀扒
意式茄汁鮮蝦露荀意大利粉
2018-06-23
即焗窩夫配雞上髀扒
  • 即焗窩夫配無激素雞上髀扒
2018-07-12 441 瀏覽
分別試個呢間cafe嘅lunch同dinner, 味道賣相都唔錯! 呢度嘅焙茶係我近期嘅大愛😋 偶然發現可訂制蛋糕,咁啱揾緊地方整蛋糕&曲奇for仔仔學校嘅生日會,諗好咗要用動物做蛋糕&曲奇嘅主題,同甜品師傅溝通後,蛋糕由我提供款式,曲奇就完全交由甜品師傅負責。蛋糕成品外形如我所提供,因為係for幼稚園小朋友食,蛋糕係低糖嘅,仲用咗新鮮水果做餡,成個蛋糕好fresh, 好食。至於啲動物曲奇,俾到我/學校老師/小朋友好大驚喜,啲曲奇用咗噴色嘅技巧嚟上色,每一塊都好可愛,亦係低糖成份,適合小朋友食!

2018-07-10
慶祝紀念
生日
2018-07-06 326 瀏覽
之前上網睇過依間cafe 就好想試下😬今日終於尼試下 我地三個人叫佐三個lunch set 😋但系份量大到三個人都食唔曬 價錢又唔貴 食物質量 賣相 味道都好好😋而且鋪頭入面 好舒服 可以坐一個晏就 幾適合一大班朋友傾下計 坐下💬 不過今次最可惜的是 佢個甜品賣相都好吸引 但我地太飽食唔到佢個甜品 下次一定要食下😋
2018-07-06