Ms. Yu does beyond your expectation. She is the best sushi master I have met in Japan and also in hk. She is just perfect. she makes sashimi and sushi soooo gooooooood. Beyond your expectation and you will not regret.
2022-07-18 78 瀏覽
出左消費卷,又有個藉約好友去刷餐勁嘅! ╮( ̄▽ ̄"")╭朋友揀咗喺呢度食廚師發板,仲好醒目地提早幾日book咗位 😆😆我地揀左$1080 lunch set , 師傅好細心地問我哋有無食物係敏感或者唔食得既 回答之後就開展Total 15品既美食之旅 (^◇^)先上菜既係 好嫩滑茶碗蒸然後就係由淡到濃味咁上既刺身五點鰤魚少少燒香左表面,一樣係有滿滿既魚油!中拖羅魚肉質地較實,大拖羅肉質肥厚綿密 油脂紋路好靚,入口即溶既感覺,朋友唔太好大拖覺得太肥美,唯有我幫幫手食埋佢啦!!😋壽司六點,特別要介紹喜知次壽司,喜知次肉質肥美柔軟,經火炙後激發油脂香,配上小小蔥花,非常美味😋😋😋另外一品煎帶子,外層煎香脆口,中間微微熟非常嫩口,生熟程度同味道一樣完美! 🥰總結係非常完美的Omakase,等緊下期消費卷,又再同朋友發掘更多美食!(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

先上菜既係 好嫩滑茶碗蒸
然後就係由淡到濃味咁上既刺身五點

2022-07-15 72 瀏覽
平時男朋友只會同我去食d連鎖既壽司店 又或者小店食日本野🎌見到依家廚師發辦愈多愈多餐廳有 就叫男朋友帶我黎食 同佢提左幾次 佢終於都肯帶我黎 🥺🥺🥺🤤味道   🌟🌟🌟🌟🌟所有食物都超新鮮😍🤤,我比較詞窮,加埋十幾款有d師傅講完轉個頭就唔記得左😅,難以逐一介紹每款食物 特別深印象既係 中拖、大拖,平時係連鎖店都成日食到,今日係呢度食到個種口味同埋層次感係完全唔同啊!!!仲有最後上既靜岡蜜瓜,從來都無食過咁甜既水果!!!🍈環境 🌟🌟🌟🌟🌟非常光猛 佈居簡單又充滿日本特色 🎏🎋🎍服務 🌟🌟🌟🌟🌟師傅有禮細心為我地介紹每一款食物 睇住師傅好專注咁處理食物時既樣 完全體現到日本匠人精神👨🏻‍🍳衛生 🌟🌟🌟🌟🌟處理不同食物時有唔同既工具 每次處理完都見師傅會清潔工具 非常企理👍🏻抵食 🌟🌟🌟🌟第一次既omakase體驗係非常好 對於仲係學生哥既我地黎講係有少少貴 男朋友話會比心機返多d pt 多d帶我出黎食好西😘😘😘
平時男朋友只會同我去食d連鎖既壽司店 又或者小店食日本野🎌

服務 🌟🌟🌟🌟🌟

衛生 🌟🌟🌟🌟🌟

抵食 🌟🌟🌟🌟
2022-07-14 49 瀏覽
耐唔耐朋友們就會約下呢d咁開心既飯局可以食到最新鮮既食材 仲有師傅配搭最合適既食法 🦑🐠🦀🍣坐係吧枱仲可以望到師傅🥸成個製作過程 好鍾意睇日本人呢d職人既工序 好治癒師傅仲會為我地介紹每一道菜 好細心有禮👍🏻今次食既係 「 Omakase Lunch Set Saku 咲 」$1080鰤魚刺身其中一面有輕輕炙燒過 將鰤魚既魚油輕輕逼左出黎 非常甘香岩手縣廣田灣生蠔🦪賣相100分 望到師傅在超肥美既蠔上舖上金箔👑生蠔厚肉飽滿 口感爽 味道回甘 吞拿魚醬油漬壽司🍣吞拿魚用醬油醃過更提升左魚本身既鮮味 北海道馬糞海膽馬糞海膽又係超鮮甜 配上香脆紫菜大大行海膽 入口即溶 🤤🤤🤤一餐高質既Omakase 係視覺同埋味覺既享受!💯🥂
耐唔耐朋友們就會約下呢d咁開心既飯局

馬糞海膽又係超鮮甜 配上香脆紫菜
大大行海膽 入口即溶 🤤🤤🤤

一餐高質既Omakase 係視覺同埋味覺既享受!💯🥂
2022-07-14 47 瀏覽
今次係二訪 《惠 Sushi Kei》, 上一次黎食呢度既廚師發辦 覺得抵食同埋食物質素幾高‼️‼️今次再黎食午市 Lunch Set Saku 咲食物依然非常高質🤩而且服務滿分💯Lunch set 包括茶碗蒸、刺身五點、六貫握壽司、小肴、汁物、甜品介紹當中幾款食物💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️針魚刺身:師傅推介針魚係時令之選,呢個季節食最合適,亦配上一個特別既薑豉油,味道更惹味濃郁中拖大拖刺身: 肉質鮮嫩肥美,脂厚油香,放入口油脂喺口入面慢慢溶開😍魚香味即時湧出來真錭壽司: 錭魚魚味濃而且鮮美,入口好順口 帆立貝壽司:肉質有彈性 鮮甜美味 汁物係味噌蔥湯最後甜品係靜岡蜜瓜:極香甜多汁!!!!非常正🍈呢兩次既體驗都非常良好,一定會再有下一次!!😍🥰
今次再黎食午市 Lunch Set Saku 咲
食物依然非常高質🤩而且服務滿分💯

介紹當中幾款食物💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️

真錭壽司: 錭魚魚味濃而且鮮美,入口好順口

帆立貝壽司:肉質有彈性 鮮甜美味

汁物係味噌蔥湯

最後甜品係靜岡蜜瓜:極香甜多汁!!!!非常正🍈

呢兩次既體驗都非常良好,一定會再有下一次!!😍🥰
2022-07-13 43 瀏覽
同事就快last day, book到位就拿拿聲約佢食飯先🥂Lunch Set Saku 咲 $1080 有刺身又有壽司,選呢個set無咁單調煎帶子配薄荷汁 帶子雖然唔係刺身 但選料都係非常新鮮 表面煎得非常香 入面唔會全熟好實 配上薄荷汁 清新開胃刺身方面有呢五款 😙😙中拖、鰤魚、生蠔、針魚、深海池魚 壽司方面就有六款 吞拿魚醬油漬壽司、帆立貝壽司、明太子白蝦壽司、真錭壽司同埋北海道馬糞海膽 味道非常新鮮,唔同既食物同埋做法令刺身同壽司有唔同口感同埋鮮味,有淡有濃,加埋起黎既層次好豐富 😋豐盛的一餐以靜岡蜜瓜作結,鮮甜多汁而且非常香既蜜瓜 日本水果真係無得輸😋雖然唔係價錢最高既級數,但師傅功架細膩,選料優質,以呢個價錢食到咁豐富既一餐,我同同事都好滿意

刺身方面有呢五款 😙😙
中拖、鰤魚、生蠔、針魚、深海池魚

味道非常新鮮,唔同既食物同埋做法令刺身壽司有唔同口感同埋鮮味,有淡有濃,加埋起黎既層次好豐富 😋

2022-07-11 45 瀏覽
結婚三週年 老公原來一早book左我最鍾意食既日本野🏮🏮仲要係廚師發辦 好驚喜啊!!非常高質素和滿足既一餐 特別想highlight 呢幾款食物🍣真錭壽司肉質非常鮮美又有彈性 有淡淡的油脂 !明太子白蝦壽司🦐白蝦蝦肉彈牙 白蝦好細粒 好多個加埋 再加上加埋明太子 口感同層次都好豐富喜知次壽司🐡因為第一次食喜知次 師傅特意為我詳細介紹原來喜知次魚係日本深海魚王 肉質細嫩 大拖羅拖羅係我既最愛啊!!!大拖魚味超濃 油脂分佈勁靚 入口即溶多謝老公為我安排既呢一餐!!!!💕💕💕💞

特別想highlight 呢幾款食物🍣

真錭壽司
肉質非常鮮美又有彈性 有淡淡的油脂 !

明太子白蝦壽司🦐

喜知次壽司🐡
因為第一次食喜知次 師傅特意為我詳細介紹
原來喜知次魚係日本深海魚王 肉質細嫩

大拖羅
拖羅係我既最愛啊!!!
大拖魚味超濃 油脂分佈勁靚 入口即溶

多謝老公為我安排既呢一餐!!!!💕💕💕💞
2022-06-26 74 瀏覽
Master Ms YU was taking care of our table and she was the best ever. I was using here for my business lunch and she has a perfect patience to make sure she serves dishes at a perfect time. She goes extra mile and I wish I knew this place earlier. Will definitely come back for YU ❤️
Saku
2022-06-23
Saku
2022-06-25 122 瀏覽
食Omakase廚師發辦,師傅嘅水準非常重要,灣仔「惠 Sushi Kei」就由師承北海道米芝蓮二星廚師五十嵐信幸、精通江戶前及懷石料理嘅峻師傅主理,入行已超過21年,質素有一定嘅保證👍🏻餐廳仲有日本當地買手不時參與魚市場競標,第一手買入最靚嘅時令食材空運到港,今餐就試到好多新鮮稀有食材😋○酸蕃茄○茶碗蒸──內有腐竹百合○伊佐木──肉質柔軟甘香○深海池魚──用炭微微燒過逼出更多油脂魚香○兵庫縣室津生蠔──飽滿的生蠔舖上金箔顯得更高級,連埋酸汁食更提鮮○黑鱸魚──魚皮輕燒過後皮脆肉嫩十分鮮美○野生拖羅── 油脂分佈平均,塗上白豉油更為甘口○鹽燒三文魚──鹹香惹味○平政魚──油脂豐潤,甘味鮮香○帆立貝○池魚──加上三星漬更添開胃感○九州海膽──鮮甜 入口即溶○味噌湯○蜜瓜

○酸蕃茄
○茶碗蒸──內有腐竹百合

○伊佐木──肉質柔軟甘香

○深海池魚──用炭微微燒過逼出更多油脂魚香

○黑鱸魚──魚皮輕燒過後皮脆肉嫩十分鮮美

○野生拖羅── 油脂分佈平均,塗上白豉油更為甘口

○鹽燒三文魚──鹹香惹味

○平政魚──油脂豐潤,甘味鮮香

○帆立貝

○池魚──加上三星漬更添開胃感

○九州海膽──鮮甜 入口即溶

○味噌湯

○蜜瓜
2022-05-25
2022-06-09 3930 瀏覽
-終於約到了🥹🥹🥹兩個大忙人難得可以堂食,當然要去吃好東西啦😈😈♥《 Omakase Lunch Set Saku 咲 》$1080🫖茶碗蒸內含銀杏和腐竹🤓有口感,又滑又香♪♪♪🐟刺身五點深海池魚配搭木魚花醬能豐富口感♡薄切平政魚配搭酸汁能突出鮮味♡野生中拖羅口感軟糯,魚脂豐腴♡鹽燒鰻魚沒有骨,每一口都是魚肉♡兵庫縣室津生蠔超級超級喜歡!鮮甜大生蠔🦪表面還配搭金箔,想再吃呢♡🍣六貫握壽司微燒竹籤魚表面塗上白豉油🤓再配上輕暈胡椒醬~微燒帶出其鮮味,一流😍北海道帆立貝鮮甜厚肉不欺場♪♪♪吞拿魚醬油漬吞拿魚味濃郁☆北海道馬糞海膽大大大滿足🈵️🈵️🈵️海膽鮮甜,紫菜香脆~私心推薦,入口即溶🤤野生大拖羅加少少wasabi 超好吃😝可以多來一客嗎~~!?🧆小肴蕃茄配柚子沙律醬♥︎🍢汁物味噌蔥湯,很足料@@🍈甜品靜岡縣蜜瓜,熟度及甜度剛好☆整體刺身和壽司質素一流~魚脂豐腴,而味道鮮甜🤤🤤♥小提示 Tips:是次由峻師傅為我們準備🥰師傅得知我對蝦類敏感後,貼心地換成了微燒竹籤魚❤️不過朋友說原來的白蝦也是超美味!
終於約到了🥹🥹🥹
兩個大忙人難得可以堂食,
當然要去吃好東西啦😈😈

🫖茶碗蒸
內含銀杏和腐竹🤓
有口感,又滑又香♪♪♪

🐟刺身五點
配搭木魚花醬能豐富口感♡

薄切平政魚
配搭酸汁能突出鮮味♡

野生中拖羅
口感軟糯,魚脂豐腴♡

鹽燒鰻魚
沒有骨,每一口都是魚肉♡

超級超級喜歡!鮮甜大生蠔🦪
表面還配搭金箔,想再吃呢♡

🍣六貫握壽司

微燒竹籤魚
表面塗上白豉油🤓
再配上輕暈胡椒醬~
微燒帶出其鮮味,一流😍

北海道帆立貝
鮮甜厚肉不欺場♪♪♪

吞拿魚醬油漬
吞拿魚味濃郁☆

大大大滿足🈵️🈵️🈵️
海膽鮮甜,紫菜香脆~
私心推薦,入口即溶🤤

野生大拖羅
加少少wasabi 超好吃😝
可以多來一客嗎~~!?

🧆小肴
蕃茄配柚子沙律醬♥︎

🍢汁物
味噌蔥湯,很足料@@

🍈甜品
靜岡縣蜜瓜,熟度及甜度剛好☆

整體刺身壽司質素一流~
魚脂豐腴,而味道鮮甜🤤🤤

小提示 Tips:
北海道馬糞海膽
📍惠 Sushi Kei🏠灣仔謝斐道161號金聲大廈地鋪𓌈灣仔| CP值高配搭得宜的廚師發辦 @sushikeihk_omakase平時最鐘意食日本菜,特別係Omakase 😍見Sushi Kei口碑都唔錯,感覺幾好 🎏所以決定黎試一試先😊 首先去到店環境十分之舒適,座位亦坐得舒服 💯🍣 Omakase Lunch Set Saku 咲 🍣 $1080Sushi Kei嘅午市Omakase套餐(價值:$1080)有蒸蛋、五款刺身、六款壽司、一款熟食、湯和甜品!前菜🍅日本蕃茄 凍凍地酸酸甜甜 柚子醬汁酸味醒神 很開胃喔❗❗刺身🔪平政薄切🐟 用上柚子皮和紫蘇花, 食落口好清香😍深海池魚 🐟 用上網燒逼油份出來 油脂較多口感較濃厚😇生蠔🦪 鋪上了金箔 蠔味鮮甜 充滿海水味 好creamy🤤野生拖羅 🐟 非常厚身,咬落入口即溶化 刺身極品中之極品✔️銀杏蒸蛋 🥚蒸蛋好滑好香,加入銀杏口感幾特別😚 燒鰻魚 🐟 燒得好香!好厚肉 脆卜卜好好味 ‼️六貫握壽司🍱金目鯛壽司 🍙魚味好重 肉質彈牙鮮甜! 北海道帆立貝壽司 🍙 超級鮮甜肥美‼️ 口感厚實 👅👅白蝦壽司 🍙 白蝦好晶瑩剔透!
📍惠 Sushi Kei
🏠灣仔謝斐道161號金聲大廈地鋪
平時最鐘意食日本菜,特別係Omakase 😍
見Sushi Kei口碑都唔錯,感覺幾好 🎏
所以決定黎試一試先😊

首先去到店環境十分之舒適,座位亦坐得舒服 💯

有蒸蛋、五款刺身、六款壽司、一款熟食、湯和甜品

前菜
🍅日本蕃茄 凍凍地酸酸甜甜 柚子醬汁酸味醒神 很開胃喔❗❗

刺身🔪
平政薄切🐟 用上柚子皮和紫蘇花, 食落口好清香😍
深海池魚 🐟 用上網燒逼油份出來 油脂較多口感較濃厚😇

生蠔🦪 鋪上了金箔 蠔味鮮甜 充滿海水味 好creamy🤤

銀杏蒸蛋 🥚蒸蛋好滑好香,加入銀杏口感幾特別😚
燒鰻魚 🐟 燒得好香!好厚肉 脆卜卜好好味 ‼️

六貫握壽司🍱
金目鯛壽司 🍙魚味好重 肉質彈牙鮮甜!
北海道帆立貝壽司 🍙 超級鮮甜肥美‼️ 口感厚實 👅👅
白蝦壽司 🍙 白蝦好晶瑩剔透!食落蝦身好彈牙 蝦味勁濃勁出 🦐
海膽壽司 🍙 超級鮮甜肥美,一啲腥味都冇 ,好好食🥰

碟魚魚邊壽司 🍙 軟嫩肥美超重油份~ yummy 🍶

昆布麵豉湯 湯底更濃郁 底部有大量昆布增加風味 🥣

▪️甜品
🍈日本密瓜 真係超級清甜 甜度相當驚人 🥄🥄

食完都唔夠喉 有去左旅行嘅感覺,非常enjoyable嘅下午🥰
2022-05-27 181 瀏覽
趁住消費卷未用哂 尋日就去佐間cp 值高位於灣仔既 Omakase~店內環境非常優雅 ,從門面嘅日式設計以至隱藏於自動門後嘅華麗裝潢都俾人一種好高級嘅感覺✨⁣⁣ • 廚師發辦 $1080 前菜🍅日本蕃茄 鮮甜美味 作為開胃菜一流刺身平政魚 非常厚肉, 好濃厚嘅油脂味道深海池魚 微微網烤過 魚油豐富好肥美生蠔,超級大隻飽滿 見到都流口水啦🤤野生拖羅 呢個永遠都係我嘅最愛 鮮味濃郁,入口即化銀杏蒸蛋,超滑的蒸蛋,食落去暖笠笠 好好食!!燒鰻魚 有少少炭燒味 食落脆卜卜 好好味~~六貫握壽司金目鯛 -色澤漂亮的魚肉 油份重,肉味濃香北海道帆立貝- 非常鮮甜 口感肥嫩白蝦 -白蝦口感軟綿 即溶 味覺嘅享受👍🏻海膽 - 鮮味濃郁,入口即化 100分😍碟魚魚邊 - 油分特別充足 正啊!昆布麵豉湯 面頭鋪滿細蔥 暖下個肚仔好舒服!▪️甜品🍈日本密瓜, 清甜清甜清甜清甜~ 食完真係令人好滿足㗎啫🤤

廚師發辦 $1080

前菜
🍅日本蕃茄 鮮甜美味 作為開胃菜一流

刺身

平政魚 非常厚肉, 好濃厚嘅油脂味道
深海池魚 微微網烤過 魚油豐富好肥美
生蠔,超級大隻飽滿 見到都流口水啦🤤
野生拖羅 呢個永遠都係我嘅最愛 鮮味濃郁,入口即化

銀杏蒸蛋,超滑的蒸蛋,食落去暖笠笠 好好食!!
燒鰻魚 有少少炭燒味 食落脆卜卜 好好味~~

六貫握壽司
金目鯛 -色澤漂亮的魚肉 油份重,肉味濃香
北海道帆立貝- 非常鮮甜 口感肥嫩
白蝦 -白蝦口感軟綿 即溶 味覺嘅享受👍🏻
海膽 - 鮮味濃郁,入口即化 100分😍
碟魚魚邊 - 油分特別充足 正啊!

昆布麵豉湯 面頭鋪滿細蔥 暖下個肚仔好舒服!

▪️甜品
🍈日本密瓜, 清甜清甜清甜清甜~

食完真係令人好滿足㗎啫🤤
2022-05-26 164 瀏覽
放假當然要搵好嘅嘢食下啦,以前放假就一定係去旅行,而家放假只有搵好嘢食先可以舒壓。今次嚟到”sushi kei惠”網民都力捧既日本餐廳,人氣好高,大家要早啲book位。食日本🇯🇵嘢最緊要就係夠新鮮,師傅話刺身係新鮮到運既,廚師發板師傅就可以根據每一日嘅時拎刺身,選取最新鮮👍🏻嘅食材俾我哋。生蠔🦪係我最鍾意食既野,今次呢個生蠔係響岩手縣廣田灣黎既,新鮮都爆,又甜又肥美,好想食多隻啊😍之後食既鰤魚都十分新鮮,肉質厚厚,魚味鮮甜。食完後就黎左個吞拿魚醬油漬壽司🍣,平時都無食過,覺得幾特別,咸咸地又魚既味又濃郁,最後黎左個喜之次壽司,同對上響日本食既感覺一模一樣,好新鮮,魚🐟味鮮甜,好似有條魚🐠🐟響個口度遊下遊下咁。

2022-05-26 124 瀏覽
平時食好嘢多數都係晚餐🍽,但因為疫情之下所以只有午餐🌞可以食,但估唔到午餐都可以食好西😋。今日就去咗灣仔一間日本餐廳🍱食廚師發板,午餐的確好抵食,$1000鬆少少就已經食到。而且環境相當唔錯,去約會慶祝🎊都可以,非常夠體面。咁我最欣賞嘅就係佢哋嘅刺身夠新鮮,深海池魚🐟有三片,肉質爽口彈牙🦷,配上一個酸酸地嘅汁,有啲似柚子醋,魚味道超鮮甜👅。針魚配上薑豉油,佢嘅油脂非常厚,色澤亮麗光鮮。真錭🐟壽司,呢一款嘅魚嘅味道係超濃郁,魚身會帶有少少偏鹹嘅味道。吞拿魚醬油漬壽司,紅紅嘅吞拿魚壽司,一眼望落就好吸引👀,加埋醬油漬,將啲鮮味帶晒出嚟。

2022-05-25 199 瀏覽
今年媽媽生日佢話想食omakase 我搵咗一間網上好評!高質嘅餐廳🥰👍🏻高級廚師發辦主理!師承米芝蓮二星廚師的峻師傅!係咪聽個名都覺得好吸引呢😍係lunch黎講除咗食物質素好好之外,環境都唔錯!一入門口位就覺得好靚呀!門口絕對係打卡位啊😍喺座位嘅後面好細心都有衣架可以掛上你嘅外套❤️同媽媽期待已久嘅一餐準備開始食la🍣🍙🦪🍈🥰🥰緊係要影返張相打卡啦✌🏻Yeah❤🧏🏻‍♀️️🤳不過呢😅後面就會影到啲衣架啦😂haha🙈好啦要準備開動啦🥰我唔客氣啦😋🥢價錢仲要大概$1000一位咋❤️絕對係超抵食👍🏻❤️佢第一道菜要讚嘅就係嗰個燉蛋👍🏻真係堅好食😋❤️仲有個蕃茄酸酸地都好開胃😋之後我就要大讚師傅嘅刀工同埋食材真係好新鮮👍🏻❤️佢呢一度嘅刺身❤️真係可以比五粒星⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️❤️熱食🍲汁煮平政魚嘅魚餃蘿蔔上面放咗啲柚子皮、要兩塊荷蘭豆🙂😅講真嘅呢😔個唔係我同媽媽嘅口味🥲😢🙉❤️6件壽司🍣9.依左目10.墨魚落左岩鹽11.北寄貝12.白蝦 放滿細細粒既蝦仔 幾得意👍🏻幾好13. 小柱 加左松露醬係上面 👍🏻呢個都OK14.黑鯥魚 柚子胡椒❤️日本根室 海膽 加咗少少 🤏竹炭鹽 喺上面 呢個海膽都OK嘅唔錯幾好食😋🦪佢嘅生蠔
今年媽媽生日佢話想食omakase
我搵咗一間網上好評!高質嘅餐廳🥰👍🏻
高級廚師發辦主理!
師承米芝蓮二星廚師的峻師傅!
係咪聽個名都覺得好吸引呢😍

平政魚

中拖羅

❤️熱食🍲

汁煮平政魚嘅魚餃
蘿蔔上面放咗啲柚子皮、要兩塊荷蘭豆🙂
😅講真嘅呢😔個唔係我同媽媽嘅口味🥲😢🙉

日本根室海膽

❤️日本根室 海膽 加咗少少 🤏竹炭鹽 喺上面
呢個海膽都OK嘅唔錯幾好食😋
室津生蠔、蜜瓜

🦪佢嘅生蠔超新鮮❤️因為如果我食咗唔新鮮嘅生蠔呢我係會肚屙嘅,之後嗰幾日我身體都好健康😂ha

❤️呢餐飯我真係食得好開心,好耐冇食過咁好食嘅刺身,所以我都忍唔住俾咗貼士師傅🥰👍🏻見我咁大方就知道真係好食啦😂😂ha
@sushikeihk_omakase
2022-05-17