朋友早排嚟過呢間惠話好正,所以即刻book試下,入到嚟個環境好和風,乾淨整齊嘅感覺令我信心大增,食完都覺得朋友無介紹錯✨🐟沙蝶魚配酸汁沙蝶魚個口感比較爽脆,酸汁都唔係話太酸,都幾易入口👍本身魚味唔算太濃,配上酸汁後令鮮味增強,令魚味更突出,食完好開胃😋🐟象拔蚌 粒貝 配白鼓油象拔蚌口感軟腍,味道好鮮甜,粒貝口感好爽脆,鮮味十足❣️加入岩鹽後有恰到好處嘅鹹味。配上微鹹的白鼓油將層次進一步提昇。🐟日本馬友配橘子啫喱師傅叫我地先食馬友,然後再食啫喱❣️燒過嘅馬友表皮十分香脆,肉質嫩滑,橘子啫喱味道酸酸甜甜😍能一解燒完魚油嘅油膩感。🐟白海膽睇住師傅將白海膽熟練地將白海膽夾落軍艦度😍白海膽好厚身,味道濃郁,食落口感細滑😋超好食!
🐟沙蝶魚配酸汁
🐟象拔蚌 粒貝 配白鼓油
🐟日本馬友配橘子啫喱
🐟白海膽
2022-09-08 39 瀏覽
一直都好掛住日本嘅Omakase,經過同事介紹來到呢間sushi kei惠,睇下係咪真係咁正宗咁巴閉先😂見到好多人都係去食lunch,價錢當然就相對平啲,不過晏晝趕時間翻工,星期日又多人,趁今日平日早收工,即刻趕過來試一試dinner先😚拖羅永遠都係我嘅心頭所愛😍,叫佐個沖繩(延繩)野生拖羅,唔係我誇張,呢款野生拖羅真係超級肥美😋😋, 表面搽佐層白豉油,擺盤都好精緻,可謂視覺&味覺嘅盛宴🤗一塊塊嗰啲係鱈魚片,脆脆哋, 另外個兜裝住嗰啲係鮟鱇魚肝配魚子醬,口感軟淋豐富;另外兩款係銀鱈魚同白海膽,銀鱈魚係另外一款我勁鐘意嘅刺身,表面有少少黑松露醬,望住炙燒嘅部位真係流曬口水🤤而白海膽就較厚身,不過我對海膽麻麻地😅所以就不便多加評論啦,鐘意食海膽嘅可以儘管試試佢啦😆
公司來佐個新同事,exactly就係日本人🇯🇵,經佢推介之下,大家一齊來佐呢間Omakase餐廳試下,可以得到日本同事嘅認可,相信食物質素絕對都唔會差🤪呢間餐廳嘅莼菜都幾特別, 搭配埋海參一齊食,海參口感煙韌,莼菜爽口,質素幾唔錯🤗另外一款睇落去就有少少似藝術品, maybe係嗰朵菊花令呢款菜嘅美感提升咗😂, 藍碟入面嘅食物係象牙蚌,食落去好鮮甜唔會好鹹; 白色碟有朵菊花嗰個係粒貝, 口感爽脆,鹹味調製得啱啱好🥰另外一款擺盆好靚( 有塊透明樹葉嗰個)嘅係拖羅,個樣少似肥牛🤨不過入口即溶超級正😝粉紅色嗰個叫平政,以為係拖羅,但係呢個油脂味比較淡🤔

粉紅色嗰個叫平政,以為係拖羅,但係呢個油脂味比較淡🤔
2022-09-07 30 瀏覽
日本菜🇯🇵最緊要講求夠新鮮,如果唔係食落去就會🉐一陣腥臭味,之前🈶中過伏,真係諗起都覺得🤢🤢🤮🤮不過今次就可以放心食😝因為呢間餐廳係本人食過咁多間Omakase,私心覺得最高質嘅一間所以今次又來encore啦😋今次試下新野先😆☞鮟鱇魚肝配魚子醬➕鱈魚片,鮟鱇魚肝同鱈魚片口感完全相反,前者係軟淋淋,後者就係crispy;而☞象牙蚌➕粒貝配白豉油,粒貝加佐岩鹽,柚子皮同少少青檸汁醃製,好fresh➕爽脆,藍碟嘅係象牙蚌,口感軟糯,配白豉油食會更鮮甜,另外☞赤貝同之前食嘅味道一樣,鮮甜爽脆。接住落來壓軸出場嘅梗係☞帆立貝天婦羅➕海膽啦,海膽有少少凍,而帆立貝天婦羅又係熱嘅,食起身口感非常豐富🤩海膽鮮甜,再➕埋面頭嘅竹炭鹽,鮮味即刻level 🆙
所以今次又來encore啦😋
之前經過灣仔謝斐道☞sushi kei 惠☜呢間Omakase店,就比佢嘅門面吸引佐,木質裝修&紅楓葉🍁嘅點綴,令人好似置身日本一樣(๑´∀`๑)不過佢嘅地理位置都幾摺😂,隱藏喺角落頭嗰度,真係要好留心先會發掘到🧐咁啱今次經過,再次比佢吸引到我注意力, 所以就決定一於去試下啦👻👻☞喜知次☜呢款望落去橙橙哋,面頭黃色一點嘅係柚子胡椒, 以為會好淋, 估唔到肉質都幾爽脆, 不過魚味就唔係好重。 而另外一款☞櫻鱒☜ 睇落去有少少似三文魚, 由於係淡水🐟嘅原因, 所以🐟味就較為清淡。 而令到我記憶猶新嘅係☞鮟鱇魚肝+鱈魚片☜同埋☞鰈魚魚邊☜,鮟鱇魚肝配有魚子醬, 食落去後感非常豐富, 鱈魚片經過油炸後非常脆卜卜,蝶魚魚邊用蒜味豉油醃製過, 個面有隻炙燒過,味道非常香濃。

蝶魚魚邊用蒜味豉油醃製過, 個面有隻炙燒過,味道非常香濃。
2022-09-07 27 瀏覽
聽同事介紹呢間位於灣仔叫做「惠」嘅Omakase好出色,幾經辛苦終於預約到黎試下!佢啲Booking都幾Full,如果想食真係要早少少Book定枱❣️揀咗呢個名為「曇」嘅Dinner Omakase🌙共有21道菜式,包括前菜、刺身、手握壽司🍣小肴、汁物及甜品🍨價錢盛惠$1980🍣呢個價錢有咁多野食其實都幾合理,而且食材都好靚同好新鮮。刺身有深海池魚,用炭火燒過將味道提升咗,好有油甘魚油味,好肥美!岩手縣廣田灣生蠔大大隻又肥美,上面仲放咗啲金箔😍食落好鮮味,口感幼滑濃厚,好新鮮🦪鰹魚配洋蔥汁呢個配搭幾Fusion,鰹魚本身味道較濃所以好重魚味🐠經過輕烤後令油脂更為突出,配埋個汁真係一絕!真係無諗過黎食Omakase可以食到魚子醬😍呢個鮟鱇魚肝配魚子醬配鱈魚片真係好大驚喜!成個組合超珍貴,一試難忘✨櫻鱒同平時食到嘅三文魚有啲唔同,佢個味道係好清淡,都幾好食🥰

2022-09-06 28 瀏覽
一直都好想試下Omakase,但係價錢普遍都比較貴,而且質素都好參差😧。而咁啱近排撞正我生日,我嘅富婆frd就話帶我來試下佢平時食開嘅Omakase嘅餐廳🙈,去嗰陣好似嗰間餐廳嘅sales咁樣係咁讚話好好食🤣正因為如此,我對呢間餐廳嘅期望都頗高🧐今次我哋嗌佐【深海池魚】,表面嗰一小戳係木魚花,銀色部份係油脂位,用炭火輕輕烤過,深海池魚口感軟糯,由於用炭火烤過嘅原因,油脂味好出色,味道都幾鮮甜,木魚花亦都有濃郁嘅木魚味,食落去都幾鹹香。另外叫佐【竹籤魚】,魚嘅表層用炭火烤過,碟頭都有少少薑蓉,可搭配埋魚一齊食,從而淡化魚腥味;而粉紅色嗰舊野個名都幾特別,叫做【平政】,肉質爽口,油脂香就比之前嗰兩款較為淡,另外嗰款白色嘅叫【白蝦】,白蝦肉質鮮甜,口感偏軟糯。
2022-09-06 26 瀏覽
隨著廚師發辦越來越盛行,好多野都比較相似,冇啲咩iconic嘅菜式,不過聽聞呢間喺灣仔嘅sushi kei 惠,師傅係師承米芝蓮二星 五十嵐信幸,而餐廳嘅裝修亦都充滿住日本風格,木系裝修、紅楓葉🍁等等,令人好似置身日本🇯🇵一樣私心推介鰈魚魚邊🙈,真係好好食❗❗❗:【深海池魚】魚嘅表皮經過網燒,魚肉質地細膩,上面兩粒深啡色嘅係木魚花醬,兩者搭配令刺身嘅味道提升🆙到另一個層次【前菜:莼菜】表面黃色嘅係莼菜,食落去幾爽口幾fresh,入面黑色嗰啲係海參,size都幾厚實,🈶少少煙韌【鰹魚】經過火烤,魚嘅油脂味十分突出,洋蔥汁中和翻魚嘅腥味【赤貝】肉質爽脆,食落去鮮甜【鰈魚魚邊】表面有炙燒🔥過,🈶好香嘅魚油脂味

私心推介鰈魚魚邊🙈,真係好好食❗❗❗:
【深海池魚】

【前菜:莼菜】

【鰹魚】
經過火烤,魚嘅油脂味十分突出,洋蔥汁中和翻魚嘅腥味

【赤貝】
肉質爽脆,食落去鮮甜

【鰈魚魚邊】
表面有炙燒🔥過,🈶好香嘅魚油脂味
早排嚟咗呢間喺灣仔叫惠嘅餐廳食廚師發辦,真係超好食😍一個Set有好多款菜式,有啲已經唔記得咗😂但重點介紹下我印象深刻啲而且覺得特別好食嘅菜式俾大家✨首先前菜個海參已經令我覺得好有驚喜!夾埋個啫喱口感彈牙,成個感覺係充滿骨膠原,超級養生😍跟住有我最鍾意嘅赤貝!睇個顏色都見到好新鮮同好大隻。而且味道超鮮甜,口感好爽❣️平時都好鍾意食三文魚,呢款叫櫻鱒嘅味道會相對清淡少少❣️但一樣好有三文魚香,口感細膩。白蝦同樣好鮮甜,有一種軟糯嘅口感,好有驚喜❣️仲有我最愛嘅海膽!師傅介紹呢款係白海膽,會較為厚身同鮮甜🤤最啱用嚟做壽司!喜知次係一款好珍貴嘅魚,上面嘅係柚子胡椒🍣夾埋一齊食將味道提升到更高層次。
白蝦同樣好鮮甜,有一種軟糯嘅口感,好有驚喜❣️
2022-09-05 43 瀏覽
呢排好想食Omakase,灣仔呢間惠想試好耐,又真係俾我Book到😻今次黎食晚餐,有21道菜超豐富!前菜係蒓菜,海參發到好大,食落口感好厚好豐富🤤蒓菜口感帶點爽口,兩者口感一個較煙韌一個較爽脆,形成強烈嘅對比😻由見到海參已經知道接下來一定會有更加珍貴嘅食材,呢度用料真係一啲都唔馬虎,完全對得起個價錢💛另一樣令我較為深刻嘅係深海池魚,師傅刀工唔錯,切得厚薄適中,更將池魚輕輕用炭火燒過😋將油脂迫咗出黎,所以食落好有魚油香,味道又香又濃郁😻呢個岩手縣廣田灣生蠔🦪亦都係好有驚喜嘅一道,鋪滿金箔超級矜貴,生蠔好新鮮,食落有海水味,仲好肥美同Creamy😻櫻鱒色澤好靚,佢係一款淡水魚,味道會偏向清淡🍣但佢嘅餘韻一直喺口入面,所以都好印象深刻😻

2022-09-05 30 瀏覽
預約咗《惠》同老公二人慶祝一番!之前食過,今次又轉咗餐牌,不過同樣滿意!👍🏻👍🏻👍🏻入座後先上熱毛巾,就準備開餐啦!!刺身件件新鮮,我鍾意食較為淡味嘅深海魚,咁啱師傅今日上嘅刺身都好啱我口味,由其係鰤魚刺身,係魚腹位置,魚肉條紋分明,肉質柔軟,油分高,鮮味突出!!!😋😋😋期間上咗個燒帶子,超回味,用咗薄荷汁去配個灸燒到焦香嘅帶子,感覺好清新,第一次覺得原來海鮮都可以配薄荷醬汁,真係特別!!!😆😆😆而壽司方面,師傅都幾有創意,用白蝦打碎加明太子作調味,令蝦個股鮮味帶出黎,鹹鹹地,我鍾意啊!!!😍😍😍同埋仲有喜知次,之前食過鐵板燒嘅,今次食灸燒,半生熟嘅口感,比全熟更能感受油脂係口度爆發,又試到好野!!!😬😬😬今次用餐,《惠》又係我心目中排名再加分,每次黎都有新鮮感!👍🏻👍🏻👍🏻
預約咗《惠》同老公二人慶祝一番!

壽司方面,師傅都幾有創意,用白蝦

2022-09-01 37 瀏覽
見到多數中價位Omakase 午市,都係十幾廿貫壽司為主打,呢間分佈一半刺身一半壽司,菜式四平八穩。😋👍🏻餐廳用膳位置,坐位闊落舒服,餐具器皿都幾別緻,每席前上時,師傅都有簡單介紹,氣氛輕鬆☺️🍶🥢刺身都有五款,針魚席前上時,魚肉片得厚度適中,入口彈牙,味道清淡,跟薑豉油食用,此配搭都常見,穩陣。大拖羅中拖羅,我就一向偏愛中拖羅,覺得魚脂感最啱自己口味,咀嚼時唔會太油蓋過魚鮮,大拖羅油脂太豐富,入口即溶😎😎北海道馬糞海膽,色澤呈橙金黃色,一般人唔識就以為越橙色越濃味,未必的,要看品種同產地同質地。質地唔會太濕身,即新鮮,入口甘香濃郁😊💛去到尾聲,估唔到,個湯品係平實嘅昆布味噌湯,有種日本居家嘅味道,最簡單純綷先最令人回味。❤️😉
2022-08-30 31 瀏覽
平時好少食生野,但老公非常想去食Omakase,所以就陪佢去試下。先來蒸蛋,蛋非常滑,但入邊有白果,平時一般好白果既我最後都有食晒。之後開始上一系列嘅魚,由於少食生野,所以佢哋個名我都唔太記得,印象中拖羅好味,生蠔配合啲柚子汁非常鮮,好少食到鰻魚係完全冇腥味,最最好味,就係最後上嗰件熟嘅魚壽司,入口即溶。我老公話非常抵食,推薦。
2022-08-12 167 瀏覽
朋友生日,做足功課,地點就腳,提早幾星期前book好位,俾個驚喜佢☺️記得提早少少去到現場,真係座無虛席。Omakase Lunch set 咲 $1080有前菜,刺身,壽司,茶碗蒸,湯同甜品。其中有幾款要贊下!😊😊呑拿魚醬油漬壽司,就好似熟成片呑拿魚咁,之前食過一間好鹹,就唔開名啦,不過呢度食嘅,食落不但鹹味適中,仲將鮮味鎖係肉質入面,師傅處理得好好,無浪費到心機。喜之次,鍾意食深海魚嘅朋友都應該有聽過,因為條魚油脂好豐富同唔係成日有貨,今次師傅用炙燒迫出油脂,有香氣得黎,入口香噴噴,口腔充斥住魚油香。岩手縣廣田灣生蠔🦪,好華麗,新鮮,席前上嗰時,隻蠔邊仲微微收縮,蠔身都厚肉,食落淡淡海水味,比較爽口,同其他蠔比,佢係食清甜味。煎帶子,估唔到食到中段,會出帶子,半生熟煎香,底落咗薄荷調製嘅醬汁,配搭上,以帶子作為過渡後上壽司係幾有趣。So far黎講,食得滿足,以呢個價位,可稱高水準!👍🏻👍🏻👍🏻

Omakase Lunch set 咲 $1080
有前菜,刺身壽司,茶碗蒸,湯同甜品。其中有幾款要贊下!😊😊

2022-08-11 81 瀏覽
朋友上個月食咗,話呢度嘅午市omakase 性價比高又相對上易book位,即刻報告俾大家la~😋刺身好豐富,當日serve的魚生種類都係廚師發辦嘅常客 : 池魚、針魚、拖羅、廣田灣生蠔等等,味道由淡到濃,見到師傅細緻入微,每款都切得紋路好工整,果然有D料到!食到忘我!😇壽司有六貫 : 真鯛、帆立貝、呑拿魚、明太子白蝦、喜知次,馬糞海膽。當日師傅特別介紹野生真鯛本身都稀少,咁啱行家留到貨俾佢,肉身偏淡粉紅,入口無土味,肉質細緻清甜,比起普通鯛魚更有咬感,真好彩,食到堅野生真鯛。😬最後飲啖咖啡☕️清清味蕾,完結呢餐,確實係好介紹!!😋

最後飲啖咖啡☕️清清味蕾,完結呢餐,確實係好介紹!!😋