2017-11-04 758 瀏覽
今時今日,百物騰貴,就算隨便入一間餐廳,幾十蚊已經十分平常。三個人三款late set tea, $120,到底有乜食,等我介紹下大家喇。Set 1: 厚西多,目測應該有4-5cm厚,中間有花生醬,熱辣辣時搽牛油再加蜜糖,一句講曬—好食到冇朋友。Set 2: 蕃茄焗🐷扒飯,豬扒鬆化入味,唯一美中不足係炒飯底唔夠香。Set 3: 卡邦尼意粉,睇落去水汪汪,食落又啱啱好,唔杰既好處原來係食完唔覺漏👍🏻最後,貪心的人,總要加小食$8兩隻,$16四隻,5點半走黎tea,真係晚飯都唔駛煮😂
2017-11-04
2017-10-22 714 瀏覽
意樂簡直係西餐界既平民食府,雖然已經愈加愈貴,畢竟五十零蚊一個午市套餐能夠令我有飽肚感,今時今日算係咁上下。意樂差不多每個星期我都會幫襯一次,除左食物唔錯,侍應阿e的態度也是不錯,哈!或者因為我是vip 吧今日叫左個香草烤雞鮮忌廉野菌扁意粉,其實個雞無乜香草味,勝在味道唔錯,如果雞皮可以烤到微微脆更佳。裏面仲有雞髀菇同其他野菌,配埋洋蔥都幾香。意粉質感煙韌有咬口,不過忌廉汁還不算是很濃郁的那一種,但整體感覺良好。拿破倫海鮮炒珍珠飯, 份量ok, 飯炒得乾身晶瑩通透,配以魷魚,菇,蔥和乾蔥炒成。味道帶點酸酸的蕃茄味,很開胃,不消5分鐘已立即掃光。

2017-10-22 443 瀏覽
成日係新城市廣場食來食去都係果d餐廳好悶。今日行遠d去禾輋,發現呢間餐廳,想試下新野,果然有驚喜。係門口睇唔知原來都幾大間。今日叫了墨西哥瘋狂辣肉醬扁意粉及羅宋湯、咖哩雞珍珠飯同埋蛋王醬卡邦尼長通粉。原本想叫兒童餐( 肉醬意粉加啫喱及朱古力飲品),但賣晒,阿女有d失望。墨西哥瘋狂辣肉醬扁意粉其實係肉醬扁意粉有少少 辣味,食落味道適中有d野味感覺。羅宋湯都足料。蛋黃醬卡邦尼長通粉比一般卡邦尼較濃的蛋黃味同埋無咁乾身,兩個女都超鍾意食。咖哩雞珍珠飯的咖哩味道濃郁,唔算太辣。整體都算滿意,埋單$149,一般快餐店價錢。有bb椅,適合一家大小。
墨西哥瘋狂辣肉醬扁意粉

蛋黃醬卡邦尼長通粉

咖哩雞珍珠飯

咖哩雞珍珠飯的咖哩味道濃郁,唔算太辣。

墨西哥瘋狂辣肉醬扁意粉
蛋黃醬卡邦尼長通粉
咖哩雞珍珠飯
  • 墨西哥瘋狂肉醬扁意粉
2017-10-06 780 瀏覽
同屋企人出街食飯想經濟實惠d, 諗起好耐冇食過ge意樂, 晚飯依然係咁多人食親西餐都一定會叫沙律, 想 fresh d 麻凱撒沙律好大份, 但略嫌沙律醬太多平時最鍾意食香口野, 所以出街食一定會叫小食薯條焗過之後淋左d, 芝士冇乜味跟餐個薯條好味好多, 可能因為冇焗到仲好脆下次都係唔好叫呢個 雞翼竟然有驚喜!!皮脆肉嫩, 入面唔係乾爭爭加埋柚子食落好清新唔油膩, 推介呢個飯係我n年前仲係學生時已經好鍾意食唔係貴左好多~ d料多過以前都仲係咁好味!! 最愛個wasabi汁最後到戲肉, 牛扒!跟餐個野菌湯好好飲, 好濃菇味入面仲有好多菇, 真材實料!牛扒牛味好重, 呢個價錢食呢個質素差唔多諗起附近新城市廣場有d餐廳畀雙倍價錢但塊牛仲低質黎意樂食唔洗加一係堅抵

食親西餐都一定會叫沙律, 想 fresh d 麻
凱撒沙律
凱撒沙律好大份, 但略嫌沙律醬太多

平時最鍾意食香口野, 所以出街食一定會叫小食

瘋狂辣肉醬芝士脆薯條
薯條焗過之後淋左d, 芝士冇乜味
跟餐個薯條好味好多, 可能因為冇焗到仲好脆
下次都係唔好叫呢個

雞翼竟然有驚喜!!
皮脆肉嫩, 入面唔係乾爭爭
加埋柚子食落好清新唔油膩, 推介

柚子蜜味芝麻雞翼

日式芥末煙肉菌皇意大利飯

呢個飯係我n年前仲係學生時已經好鍾意食
唔係貴左好多~ d料多過以前
都仲係咁好味!! 最愛個wasabi汁

最後到戲肉, 牛扒!
跟餐個野菌湯好好飲, 好濃菇味入面仲有好多菇, 真材實料!
安格斯牛扒
牛扒牛味好重, 呢個價錢食呢個質素差唔多
諗起附近新城市廣場有d餐廳畀雙倍價錢但塊牛仲低質
黎意樂食唔洗加一係堅抵
2017-10-01
柚子蜜味芝麻雞翼
日式芥末煙肉菌皇意大利飯
2017-10-03 436 瀏覽
服務態度極之差劣,非午餐時段等成5分鐘先有人過黎落單,員工坐枱傾計落完之後唔覆單咩都無講飛張單落枱就走,出錯單出錯幾次,農湯無味,份量少,多士太硬8個人出9杯野,流心蛋變熟蛋
2017-10-03
2017-09-12 824 瀏覽
係附近食飯食到悶悶地,見呢間下午茶唔洗等位就去試下下午茶選擇好多,西多士,湯粉麵,焗飯樣樣有齊今次試左呢個炒珍珠飯好入味下午茶$3x左右仲包埋一杯飲品杯朱古力好濃味好大杯😎友人個焗飯都好好食總括,呢間下午茶值得一試
係附近食飯食到悶悶地,見呢間下午茶唔洗等位就去試下

下午茶選擇好多,西多士,湯粉麵,焗飯樣樣有齊
今次試左呢個炒珍珠飯
好入味
下午茶$3x左右仲包埋一杯飲品
杯朱古力好濃味好大杯😎友人個焗飯都好好食

總括,呢間下午茶值得一試
日式芝麻燒雞炒珍珠飯
凍朱古力
香草茄子烤雞焗飯
2017-09-12
日式芝麻燒雞炒珍珠飯
2017-09-07 641 瀏覽
今天到禾輋探親戚,經過商場見呢間餐廳大排長龍,原來大部份是學生,等緊位食晏,好彩我要的是2人枱,等了10分鐘就輪到我。餐廳面積頗大,但除非可以安排坐到卡位,否則座位與隔隣只有幾吋距離,毫無私隱可言。午餐有很多選擇,但除主食外,只包括餐湯或茶啡,似茶餐廳多啲。豬扒意大利蕃茄濃湯扁意粉+多士+奶茶豬扒大大件,炸得很香而仍然保留肉汁,扁意粉煮得剛好,但野菌又乾又韌 ,鮮茄湯不夠濃,不過多士烘得很香脆,。羅宋湯+咖哩牛坑腩配珍珠飯羅宋湯味濃但蔬菜不多,咖哩牛腩炆得頗入味,更加有蘑菇和翠玉瓜做配菜,比一般牛腩飯健康。我個人吃西餐比較喜歡有湯、主食、咖啡或茶的組合,欠缺一款總令人有意猶未盡的感覺。

豬扒意大利蕃茄濃湯扁意粉+多士+奶茶

羅宋湯+咖哩牛坑腩配珍珠飯

2017-08-24 708 瀏覽
沙田禾輋邨禾輋廣場裏的意樂餐廳經過裝修後地方環境好了,座位間不逼迫而且凳和桌子好看了。今次去的Lunch白汁意大利蘑菇炒飯 --- 我就覺得味道幾好但份量少,如果大食的人肯定不夠。濃蕃茄湯太陽蛋煙肉天使麵 --- 味道不過不失,太陽蛋較特別。新出的抹茶咖啡比較特別,味道OK不覺得難飲。星期之前去的Lunch濃蕃茄湯蘑菇腸、火腿天使麵 --- 味道不過不失比起豬骨湯煙肉拉麵稍遜了,卡邦尼煙肉蛋黃長通粉  味道OK 與意大利當地餐廳比較不失禮,豬骨湯煙肉拉麵   味道真是好過濃蕃茄湯的天使麵,咬口好、重會回味;白蘑菇忌廉湯 味道過得去合格,這裏服務OK,食品價格不高。
意大利炒飯、濃蕃茄湯太陽蛋煙肉天使麵

今次去的Lunch

新出的抹茶咖啡比較特別,味道OK不覺得難飲。
濃蕃茄湯蘑菇腸、火腿天使麵,卡邦尼煙肉蛋黃長通粉。

星期之前去的Lunch

白蘑菇忌廉湯 味道過得去合格,

這裏服務OK,食品價格不高。
2017-08-22
意大利炒飯、濃蕃茄湯太陽蛋煙肉天使麵
濃蕃茄湯蘑菇腸、火腿天使麵,卡邦尼煙肉蛋黃長通粉。
平時我去開沙田一間食意大利菜,價錢中上,平均150-200一個人頭!我朋友講lee間抵食,又係食意大利菜,介紹我去試吓!我就上星期去試咗,價錢又真係幾抵嘅,但係就唔係太正宗意大利菜!好多醬汁嘅飯好多醬汁嘅意粉!我哋叫咗一個安格斯$88份,配上牛肝菌汁,以呢個價錢,叫做合格啦!我哋五個人食,$350埋單,都抵食嘅!但係就真係唔係太正宗嘅意大利菜囉!其實係西式茶餐廳!D餐出嚟嘅賣相都唔差!
2017-07-20 983 瀏覽
一早打去book呢間餐廳,怕冇位。電話響左幾下,好快被接聽,接聽既侍應態度禮貌都唔錯,維一挑剔係環境雜音有d嘈吵。Book左夜晚7點15分,揀呢間餐廳其中一個原因就係近返工位置,放工可以黎行一陣就食飯。我地一行人早左少少到,大約7點就到。因為早左既原因,所以等左大約10分鐘就被安排入座。入到去成個環境都好舒適,座位都ok闊落,暗暗地都幾好環境。坐底就好快落左幾杯野飲,開始睇餐牌。價錢都相對實際,叫左幾個菜 (見到唔少人都係叫呢幾個)。呢間西餐廳價錢唔止經濟,份量仲唔錯,岩晒我地一行幾個大男人。賣相同味道都可以,雜扒餐七十幾,忌廉天使麵四十幾,柚子雞翼三十左右,其中最好味係個天使麵,d汁好香又好多蜆肉。雜扒大大份又唔會好dry。所以整體黎講,服務唔錯,食物唔錯,環境都唔錯,我會比 8.5 / 10

2017-06-22
10 分鐘 (堂食)
  • 柚子雞翼
  • 忌廉天使麵
2017-06-05 790 瀏覽
第一次係禾輋食呢間😍聽到朋友之前食都話好好食所以決定再食多次👍🏻餐廳都幾大 星期日都有啲full但係5個人去食 都唔洗等位😍香草烤雞忌廉意大利飯 $50朋友之前食過話好食 決定要再食一次望落好似好少咁 但係食落就真係好多好大陣香草味😍 食落都好香口啲雞都好滑 同埋食極都仲有😗👍🏻不過食晒就會好濟 因為有忌廉西西里式鮮茄烤豬扒焗珍珠飯 $49都係望落好少 食落好多一上碟 有啲似高級版既一哥焗豬扒飯同樣地 佢啲飯都有炒過真係好多好多鮮茄 應該加左啲罐頭茄醬而塊豬扒真係好出色👍🏻 有3大塊煮得好淋 好入味 又香口👍🏻睇落普通 食落去係好食!拿破倫海鮮炒珍珠飯 $52由於可能係炒飯既關係 真係有啲乾但係好多海鮮 同埋唔會話特別好咸😗中意食炒飯既朋友 可能會好中意😍🤘🏻每個餐都有得跟餐湯 咖啡 奶茶我地就揀左餐湯 有白湯同紅湯白湯係忌廉湯 有啲似罐頭湯 但係好足料紅湯係羅宋湯 得菜 但本身中意羅宋湯 都覺得好正!
第一次係禾輋食呢間😍

同樣地 佢啲飯都有炒過
真係好多好多鮮茄 應該加左啲罐頭茄醬
而塊豬扒真係好出色👍🏻 有3大塊
煮得好淋 好入味 又香口👍🏻
睇落普通 食落去係好食!

拿破倫海鮮炒珍珠飯 $52
由於可能係炒飯既關係 真係有啲乾
但係好多海鮮 同埋唔會話特別好咸😗
中意食炒飯既朋友 可能會好中意😍🤘🏻

每個餐都有得跟餐湯 咖啡 奶茶
我地就揀左餐湯 有白湯同紅湯
白湯係忌廉湯 有啲似罐頭湯 但係好足料
紅湯係羅宋湯 得菜 但本身中意羅宋湯 都覺得好正!

龍蝦汁好多woo~青口,蝦,鱿魚新鲜,飯粒有口感,龍蝦汁好香濃幼滑,啖啖飯充滿龍蝦汁的香味,好惹味!黑松露味濃烈,汁夠多(夠撈全碟飯)味道偏鹹,但整體味道佳,飯粒有口感好香香草味~醬汁夠多,夠汁撈起全個天使麵天使麵,口感彈牙,醬汁重忌廉味,好幼滑(鹹左小小)田螺好香口(加左炸蒜)薯蓉好creamy粟米湯,好濃郁粟米味,味道忌廉味重雞翼(餐+$配)肉質乾身左小小燉蛋好香蛋味,口感幼滑
龍蝦汁好多woo~
帆立貝海鲜龍蝦汁意大利飯

黑松露味濃烈,汁夠多(夠撈全碟飯)
味道偏鹹,但整體味道佳,飯粒有口感
黑松露菌皇煙肉意大利飯

好香香草味~醬汁夠多,夠汁撈起全個天使麵

香草野菌忌廉天使麵

天使麵,口感彈牙,醬汁重忌廉味,好幼滑(鹹左小小)

田螺好香口(加左炸蒜)薯蓉好creamy
薯蓉焗田螺

粟米湯,好濃郁粟米味,味道忌廉味重
忌廉粟米湯

雞翼(餐+$配)
肉質乾身左小小

好香蛋味,口感幼滑

帆立貝海鲜龍蝦汁意大利飯
黑松露菌皇煙肉意大利飯
香草野菌忌廉天使麵
薯蓉焗田螺
2017-05-18 574 瀏覽
服務員態度真係唔好lol~都幾冇禮貌ga…希望佢地會改善一下…At least,上菜唔好咁大力吖,個碟係你仇人咩~不過d食物幾好味學生餐都ok假如只享受美食而不理會其他感官享受的話我都推薦你去吃ge~
服務員態度真係唔好lol~
都幾冇禮貌ga…
希望佢地會改善一下…
At least,
上菜唔好咁大力吖,
個碟係你仇人咩~
不過d食物幾好味
學生餐都ok
假如只享受美食
而不理會其他感官享受的話
我都推薦你去吃ge~
2017-05-18 562 瀏覽
沒想過屋村商塲的西餐也這樣令人驚喜,原本要做到味道好已經好難得,呢度嘅食物陳設仲好靚,真能做到睇見已令人食指大動的功能,而且份量十足,重點是價錢平全塲最貴嘅set,安格斯扒+意大利雜菜湯+炸薯條、焗芝士蕃茄+焗雜蔬,盛惠$82,唔使10%成完呢份扒餐,飽足成晚,另外,值得一題嘅係香草薯蓉焗田螺,雖然田螺肉略嫌細粒,但味道真係唔錯,薯蓉都有好濃烈嘅香草味,重點是$29一碟美中不足係呢度好似唔夠伙計,個個都好忙,好難找到個得閒的侍應,而且,呢間店無喼汁供應,這是我食牛的必然配腳,有點失望

香草田螺焗薯蓉
極豬鞍扒
2017-05-17
香草田螺焗薯蓉
極豬鞍扒
2017-05-11 477 瀏覽
今日係happy friday,所以我同班同學就去咗比較貴嘅意樂食飯。 我哋落order嘅時候,服務員好惡咁講:“你哋要啲乜嘢呀?” 我個朋友話:“學生餐B呀唔該。” “大聲啲啦我聽唔到呀!係咪要學生餐D呀?!"跟住佢 “唉” 左一聲。 “唔係呀!我要一個學生餐B。” “你講嘢咁細聲我點會聽到呢!?” 我見到個服務員對啲我地咁冇禮貌,我就壓低把聲,扮大人咁樣講嘢,用好凌厲既眼神望住佢:“我要個學生餐C。” 佢即刻畢恭畢敬咁話:“嗯。" 就走左去落單。 我叫咗個$36既星級夏威夷pizza(學生餐)都ok,pizza上面有好多juicy 既蕃茄粒,不過成個pizza大概好似一隻大人手掌咁大,食完都係有D肚餓。
我個朋友話:“學生餐B呀唔該。”
“唔係呀!我要一個學生餐B。”
“你講嘢咁細聲我點會聽到呢!?”
2017-05-05
2 分鐘 (堂食)