2015-11-08 832 瀏覽
住沙田咁耐,都係第一次黎呢間「意樂」。是日星期日,同朋友們練跑,話晒距離渣馬仲有2個月多少少,係時候要開始操,大家跑完接近11公里之後,就黎呢到食返個早餐啦。朋友介紹呢到既蕃茄通粉,話好好味,咁我就叫左個蕃茄火腿蛋通粉黎試下啦。蕃茄味超濃,湯仲係熱辣辣,配埋隻半生熟雞蛋同埋火腿,味道簡直一流。本身加3蚊可以要多塊厚多士,但本人胃口唔大,所以無叫到。熱奶茶超好味,濃度剛剛好,仲要夠熱添。
蕃茄火腿蛋通粉
熱奶茶
熱奶茶超好味,濃度剛剛好,仲要夠熱添。

$27 (早餐)
2015-10-20 781 瀏覽
中午十二點多去到人很多,所以到附近逛逛。半小時後回來,人潮散去,然後餐廳明明有約2桌空枱,還是要搭枱。其實也沒甚麼,只是。。。看下去就是。。。我叫了飛魚籽三文魚蛋白炒珍珠飯,午市可跟餐,我要了忌廉湯。飯上得算快,賣相不太吸引,幾樣配搭起來不錯,飯也不會太乾(吉X家 三文魚飯對我來說有點乾)。母親點了 叉燒豬骨濃湯 拉麵 ,下單時侍應說可以跟餐,母親問可否不跟餐,侍應呆了兩秒有點黑面的說單點也可。 麵久久都未上。終於,上了一碗 叉燒豬骨濃湯 烏冬,(搭枱的女人叫了海鮮 烏冬),原來把兩者搞混了-_- 也算了,侍應毫無歉意,只是嬉皮笑臉的跟同事說自己搞錯了。又過了一陣才上,麵份量不算大碗,男生可能會吃不飽,叉燒也只有寥寥可數的2(薄)塊。然後我們吃畢後,都湯還未上 -____-之前催了一次,完全沒有跟進,只好再催一次,才上了這湯,唉食餐飯都咁困難 。平日偏向讚賞及欣賞每間餐廳,這次真的有點失望。

然後我們吃畢後,都湯還未上 -____-

平日偏向讚賞及欣賞每間餐廳,這次真的有點失望。
2015-07-29 792 瀏覽
今晚出街食飯選擇西餐在「意樂」,唔使諗,就揀呢款皇牌套餐$88,,,田園沙律,,,伴菜的沙律汁好味道,酸度又好啱我呀!很喜歡這份醒胃田園沙律,,,主角之一…加拿大牛扒冇乜肉汁,只有靠有黑椒汁佐之,,,主角之二…香煎大蝦肉質結實但冇鮮味,牛扒和大蝦都烹調過老,肉質粗〝鞋〞。配角之一……白灼的西蘭花…硬撐撐以生吃!配角之二…芝士肉醬釀蕃茄…好美味!紅豆冰冰是餐飲和甜品的普普通通混合體罷!胡麻燒肉拉麵$37,唔係我碗麵喎!不予置評,,,大切吉列豬扒手打麵$39噢!油浸鹹魚的親戚~~油浸吉列豬扒,油浸吉列豬扒我們要三人分享,如此油膩一個人怎能吃得下?手打麵有大塊清甜的白蘿蔔,爽呀!夏威夷薄餅雖然香脆但有酒味,很不習慣的味道!沒有上鏡的淡茂茂焗薯角,挺飽肚!全日免茶,免加一。。。。要茶要水要請待應才會送上。。。
今晚出街食飯選擇西餐在「意樂」,
唔使諗,就揀呢款皇牌套餐$88,,,
田園沙律,,,
伴菜的沙律汁好味道,酸度又好啱我呀!

很喜歡這份醒胃田園沙律,,,
主角之一…加拿大牛扒冇乜肉汁,
只有靠有黑椒汁佐之,,,
主角之二…香煎大蝦肉質結實但冇鮮味,
牛扒和大蝦都烹調過老,肉質粗〝鞋〞。
配角之一……白灼的西蘭花…硬撐撐以生吃!
配角之二…芝士肉醬釀蕃茄…好美味!
紅豆冰冰是餐飲和甜品的普普通通混合體罷!
胡麻燒肉拉麵$37,唔係我碗麵喎!
不予置評,,,
大切吉列豬扒手打麵$39
噢!油浸鹹魚的親戚~~油浸吉列豬扒,
油浸吉列豬扒我們要三人分享,
如此油膩一個人怎能吃得下?
手打麵有大塊清甜的白蘿蔔,爽呀!
夏威夷薄餅雖然香脆但有酒味,很不習慣的味道!
沒有上鏡的淡茂茂焗薯角,挺飽肚!
全日免茶,免加一。
。。。要茶要水要請待應才會送上。。。
2015-07-24
2015-05-19 967 瀏覽
身為一個沙田友 去禾輋商場仲多過反屋企每次去到都係食意樂咁滯點解 又平(相比個到)又靚又正佢個WASABI炒飯 兩個字型容好食又得意 WASABI 唔會太攻鼻但係又幾香

身為一個沙田友 去禾輋商場仲多過反屋企
每次去到都係食意樂咁滯
點解 又平(相比個到)又靚又正
佢個WASABI炒飯 兩個字型容
好食又得意 WASABI 唔會太攻鼻但係又幾香
2015-05-16
10 分鐘 (堂食)
好耐冇嚟食, 因為佢招呼唔係幾好, 而且啱我食的選擇唔多, 估唔到隔咗咁耐, 所有嘢都冇變...........永遠一入嚟, 就比收銀亞姐叫住, 問幾多位, 又唔比人坐卡位, 但叫你坐低之後, 又冇人招呼, 水都冇杯, 搵極都冇人望到, 要行去自己斟時, 先有人問坐邊, 會斟過嚟~  經典原味紅豆冰冰 + 抹茶牛奶紅豆冰冰一下唔記得咗叫佢少冰, 因為佢叫做"冰冰",所以有半杯都係冰~ 味道唔算太甜, 但紅豆唔夠多, 又唔夠大粒~  北海道甜蝦龍蝦汁長通粉 開頭以為佢上錯, 因為叫做甜蝦, 但只得1只冇殼蝦+2只有殼蝦+2只青口, 唔知係咪唔夠蝦? 因為3只蝦都唔爽, 少少霉霉地, 至於個龍蝦汁就好鬼濃, 又夠多, 比我撈勻成碟長通粉, 都撈唔哂, 仲有汁多餘, D長通粉吸唔哂~   紅酒蘑菇洋蔥鴨胸焗飯食唔出有紅酒味, 但有大量鴨胸, 焗得幾乾身, 唔會太濕~  柚子芝麻烤雞翼好似烤得燶咗少少, 可能柚子D糖份, 搞到易燶同埋D雞翼易"痴"底, 雖然講話柚子同芝麻係主要味, 但食落係唔覺, 反而食到其他香料味, 仲好重味tim~  法國田螺香蒜焗薯茸焗得唔夠香, d薯茸邊都唔

經典原味紅豆冰冰 + 抹茶牛奶紅豆冰冰
經典原味紅豆冰冰 + 抹茶牛奶紅豆冰冰

北海道甜蝦龍蝦汁長通粉
北海道甜蝦龍蝦汁長通粉

紅酒蘑菇洋蔥鴨胸焗飯
紅酒蘑菇洋蔥鴨胸焗飯食
食唔出有紅酒味, 但有大量鴨胸, 焗得幾乾身, 唔會太濕~

柚子芝麻烤雞翼
柚子芝麻烤雞翼

法國田螺香蒜焗薯茸
法國田螺香蒜焗薯茸
焗得唔夠香, d薯茸邊都唔脆, 又唔夠蒜香味, 仲有d殼碎~

好彩呢度埋單係出門口收銀, 如果要等伙計埋, 真係未食完就要埋定單~
2014-09-12
紅酒蘑菇洋蔥鴨胸焗飯食
2015-02-13 1072 瀏覽
放工與好友往禾輋意樂食dinner,點了柚子雞翼,朱軟骨拉面、田螺焗薯、雞扒鐵板意粉、忌廉湯、焗三文魚飯和胚牙好立克,間餐廳態度有點差,不替我們拍照,講回食物,柚子雞翼和雞扒鐵板意粉略嫌不夠熱;而朱軟骨拉面好大碗,好足料和入味;田螺焗薯好好食,薯蓉夠熱;忌廉湯好濃,最後焗三文魚飯和胚牙好立克都能保持水準! 整體食物抵食,尚可和接受
雞扒鐵板意粉, 柚子雞翼田螺焗薯、忌廉湯和朱軟骨拉面
雞扒鐵板意粉略嫌不夠熱
田螺焗薯好好食
朱軟骨拉面好大碗,好足料和入味
2015-02-02
2014-09-10 1114 瀏覽
有時間,可以一條友嘆個下午茶,然後才回家。來了意樂,主要是因為方便,旁邊就是巴士站搭車回去。下午茶選擇不少,反覆想了,最終都係食個包比較合適。炭燒雞扒包,只覺包身頗硬,反而雞扒幾嫩,整體味道中規中矩,預期之中。配角的脆薯,最大問題是唔得熱。喝過凍檸茶,放下廿九個大洋,再上路。
有時間,可以一條友嘆個下午茶,然後才回家。
喝過凍檸茶,放下廿九個大洋,再上路。
住沙田咁耐,都係第一次黎呢間。同老婆行街時看到又到晚飯時間,便入內試試。西班牙海鮮意大利飯,有5款海鮮,剛夠味的龍蝦汁加上意大利飯,絕對超值。鰻魚炒飯,雖然無乜鰻魚,醬汁濃但味道又不會好咸。柚子雞翼,有甜甜的柚子味,但雞翼很細隻。因有柚子,所以放了一會就會黏住底,最好快些食。蜂蜜檸檬茶,都算好飲。紅豆抹茶,抹茶味淡了一些,但紅豆煲到起沙,好食。
住沙田咁耐,都係第一次黎呢間。
同老婆行街時看到又到晚飯時間,便入內試試。
鰻魚炒飯,雖然無乜鰻魚,醬汁濃但味道又不會好咸。
蜂蜜檸檬茶,都算好飲。
紅豆抹茶,抹茶味淡了一些,但紅豆煲到起沙,好食。
題外話/補充資料: 用呢個價錢食到這個質素,算食超所值。
2014-08-21
  • 柚子雞翼
2014-07-07 1048 瀏覽
蒜蓉多士一點也不脆和質感很硬…忌廉雜菌天使麵…忌廉汁分量剛剛好,味道還好…天使麵的分量也很多…黑白脆脆很脆味道甜甜的廷好吃~香辣橄欖油煙鴨胸炒天使麵…有少少辣可接受而且天使麵也不太油…熱朱古力普通不特別~
蒜蓉多士一點也不脆和質感很硬…
黑白脆脆很脆味道甜甜的廷好吃~
熱朱古力普通不特別~
熱阿華田
忌廉雜菌天使麵
香辣橄欖油煙鴨胸炒天使麵
黑白脆脆
2014-06-24 876 瀏覽
嘩!排隊等了很久才輪到,辛苦死。。不過這間意日式餐廳,也算多選擇,叫飯、意粉或Pizza也可半價連任何飲品,我就叫了個紅豆冰,較甜、但也算不錯啦。我這晚試了這個燒汁鰻魚意大利飯,意大利米圓圓的,濃湯汁滲透米粒,加上燒汁味道較濃。鰻魚意大利飯上枱時以為來錯了,因看不見鰻魚,原來廚房將鰻魚已切成細粒,我就覺得少了點,和意大利飯混在一起去煮,味道很好。價錢都夠大眾化,所以一個人食也ok 啦哈哈!

2014-06-21
20 分鐘 (堂食)
2014-01-10 1052 瀏覽
九個九銀錢下午茶$9.9真係好吸引,黑白配~一面麵包加練奶,一面麵包加朱古力醬的豬仔包烘焙得香脆,加埋杯熱咖啡,為寒冷添暖意!大切吉列豬扒配手打烏冬$38,半邊糖心蛋甘香美味更勝油膩膩吉列豬扒,碗麵加入芝麻、麻油香味四溢,還有菇、木耳、美中不足是討厭的生蔥!
2014-01-10
2013-10-25 988 瀏覽
今天忙完上午的工作,過了午飯時候,意樂餐廳 Cafe de Itamomo 下午茶時間由2:00開始,一於下午茶當午餐。來一客野菌白汁炒天使麵,似白汁繪天使麵多過炒天使麵,沒有炒的香味,當午餐是份量適中,蒜蓉多士凍到僵硬!另一客是滋味沙爹牛肉、餐肉米粉,一點也吃不出沙爹牛肉的滋味,應該叫味沙爹牛肉較合適!自家將餐飲咖啡和奶變成鴛鴦,就真係滋味極了!還點選西多士作甜品,大大件西多士加餐飲$22,抵食!
自家將餐飲咖啡和奶變成鴛鴦,就真係滋味極了!
還點選西多士作甜品,大大件西多士加餐飲$22,抵食!
2013-10-25
用餐優惠
其他
2013-09-18 744 瀏覽
呢日下就有d肚餓,就周圍行睇下有咩好食~行過意樂,menu好似幾多款簡,二十幾蚊都ok,下午茶到到都差唔多價~五點幾入到去唔使等位,但個場都大半滿~不過人手好似有d唔夠,落order要好好把握時機~menu好多款...原本諗住食天使面,不過佢個天使面係湯天使面,我就麻麻地~最後簡左芝士焗肉醬扁意粉...野飲上先,等多陣野食都上埋,以焗既野食來講都差唔多~野食到左當然係撈撈佢啦!賣相ok~因為個意粉唔係好多,所以d汁都夠撈~d芝士一舊舊痴住食,好味!值得一讚既係佢肉醬既調味都岩岩好,唔會太濃~配上熱辣辣既扁意粉,yummy!味道算係中上,但二十幾蚊又唔收加一有咁既質素,己經好抵,好過食連鎖快餐好多!

~
最後簡左芝士焗肉醬扁意粉...

野飲上先,等多陣野食都上埋,以焗既野食來講都差唔多~
芝士焗肉醬扁意粉
野食到左當然係撈撈佢啦!賣相ok~
因為個意粉唔係好多,所以d汁都夠撈~
d芝士一舊舊痴住食,好味!

熱朱古力
2013-09-15
2013-04-26 574 瀏覽
黃昏時候到, 所以人客不多, 一入去就有位, 門口餐牌已好多, 坐低見到下午茶餐牌仲多到唔知揀乜食... 我點了火腿+蘑菇腸 的蕃茄湯扁意粉, 其實配料有好多選擇, 唔想揀扁意粉, 都可以揀第二D粉, 總之選擇超多!!!蕃茄湯底味道似屋企罐頭羅宋湯味, 扁意粉有咬口, 索了湯味, 正!蒜蓉多士都似屋企能整到的, 不過不失呢個雞翼係叫餐加錢額外點話雖辣雞翼, 但一D都唔辣, 似瑞士汁雞翼, 下面墊住果塊包, 以後盡量都唔會食.... 腍哂.......老公點的豬扒包包面如果可以再脆D就更好, 豬扒唔韌薯角外脆內腍, 但偏油.....下午茶餐仲有焗飯焗粉, PIZZA, 及平時茶餐的食物....... 太多選擇吧!!

蕃茄湯底味道似屋企罐頭羅宋湯味,
扁意粉有咬口, 索了湯味, 正!
蒜蓉多士都似屋企能整到的, 不過不失

呢個雞翼係叫餐加錢額外點

老公點的豬扒包
包面如果可以再脆D就更好, 豬扒唔韌
薯角外脆內腍, 但偏油.....

題外話/補充資料: 喜歡選擇多的人來吃下午茶應該會幾開心
2013-04-13
  • 蕃茄湯扁意粉
2013-02-03 514 瀏覽
沙田的禾峯邨,屬於早期開發的公共屋邨,所以區內也有不少老舖,當數年前領匯為商場進行翻新工程時,也少不了汱弱留強的情況出現,這方面固然不免唏噓,只是也不能否定,當中也引入了一些新意於內。其中一間名為意樂的餐廳,看似是普通的茶記,但稍為細看之下,也混合了意式及日式的飲食元素,曾試過一次午飯,那次的優劣已不想多說,倒是近日試過其下午茶,也不無可取的地方。典型的茶記格局,但環境尚算寬敞,加上略為偏暗的燈光及柚木桌椅,作為街坊生意,還是花上了些許心思。看餐牌的選擇雖然不少,但說句實話,內裡港式、日式及意式俱備,但混雜之下,倒是有點不淪不類,雖然這裡標榜是一間「意式」的茶餐廳,對於傾向正統的食客來說,應不是他們心目中那杯茶。就以家父點的蒜蓉包餐為例,捨棄了法包及餐包,改為港式的方包,不免有點失笑之感。只塗了一點蒜醬下稍作烘梮,既吃不著那外脆內軟的口感,其蒜味也是一閃即逝,裹腹有餘但美味不足........倒是下面的柚子蜜汁雞中翼可以一嚐,其混合了柚子果味的醬油,於甜香之中也不乏清新之感,惟其雞中翼也雪得有點久,肉質上也是帶點偏霉身。家母點了一客白汁雞皇湯天使麵,也是毀譽參半,素知意式的Pasta絕
典型的茶記格局,但環境尚算寬敞,加上略為偏暗的燈光及柚木桌椅,作為街坊生意,還是花上了些許心思。看餐牌的選擇雖然不少,但說句實話,內裡港式日式意式俱備,但混雜之下,倒是有點不淪不類,雖然這裡標榜是一間「意式」的茶餐廳,對於傾向正統的食客來說,應不是他們心目中那杯茶。
就以家父點的蒜蓉包餐為例,捨棄了法包及餐包,改為港式的方包,不免有點失笑之感。只塗了一點蒜醬下稍作烘梮,既吃不著那外脆內軟的口感,其蒜味也是一閃即逝,裹腹有餘但美味不足........倒是下面的柚子蜜汁雞中翼可以一嚐,其混合了柚子果味醬油,於甜香之中也不乏清新之感,惟其雞中翼也雪得有點久,肉質上也是帶點偏霉身。
家母點了一客白汁雞皇湯天使麵,也是毀譽參半,素知意式的Pasta絕少用放湯的方式呈上,還要是馳名的意式幼麵,不過今次是與港式作混合,抱點宏觀的角度來看,也是並無不妥。吃了一少口之下,總算內裡質感可稱得上幼滑,配合被雞湯煨至入味之下,用其麵底來送吃雞柳,可不太差了。
期間才陸續送來了餐飲,不外是熱奶茶熱咖啡熱檸茶等,是屬於大眾的味道,不太好也不太差,勝在杯身來得高,所以也算扺飲。但對那種「大批檔次」的沖製方式不以為然,只見侍者一次過之下,端來六至七杯奶茶,集齊Order才一次過沖製,結果家父那杯咖啡,也等了不少時間。
最後來一個小型焗豬扒飯,其陶砵之下的飯身,是用上了普及化的珍珠米,雖然不是炒飯,質感總算來得煙韌,期間還是找到少量的蛋花。至於上面的紅色物,也不似是茄膏,反而是類似調較了的茄汁,加入了芝士焗製之後,也是帶點香口,配合上面軟熟的豬扒,算是最好的一味了。

論及食物的味道,固然說不上佳品,勝在價錢廉宜,三個餐的價錢,由廿元至廿九元不等,在百物騰貴的香港,不需捧餐的情況下,已算是抵吃的一群了;說句實話,除了蒜蓉包之外,也找不出難吃之物。以屋邨街坊生意來說,這樣的定位,還是行得正確。

陵之微調:

評分:味道 3 環境 3.5 服務 3 衛生 3.5 抵食 4

用餐於二零一三年二月三日下午
2013-02-03